Lakást venni vagy bérelni? Kalkulátor

Sokakat gyötör az örök kérdés, hogy béreljenek, vagy inkább vegyenek-e saját lakást. Hogy ezt eldönthessük végre, rászántam egy teljes napot és csináltam nektek egy kalkulátort, amibe beírva az adatokat, megmondja neked, hogy milyen bérleti díj felett érdemes inkább lakást venned és milyen díj alatt érdemesebb inkább csak bérelned.

A kalkulátor tud azzal is számolni, ha csak készpénzből, vagy ha részben hitelből veszed meg az ingatlant.

A legelső kérdés az ingatlan vételára, ehhez sok magyarázatot nem kell fűzni.

A második kérdés, hogy várhatóan meddig fogsz lakni ebben az ingatlanban? Ezt a kérdést sokan nem gondolják át. Ha egyedülálló huszonéves vagy, esetleg már házas, akkor amikor jönnek a gyerekek, garantáltan kicsi lesz a mostani garzon. Esetleg nem a hatodik kerületben szeretnéd felnevelni a gyerekeket, hanem valami zöldövezetben. Ha egy gyereket terveztél, aztán mégis kettő vagy három lett, költözhetsz, legkésőbb, amikor mennek iskolába.

De ez igaz fordítva is. Amikor a gyerekek elköltöznek, ésszerű döntés egy kisebb házba költözni. Vagy nyugdíjas leszel és inkább eladod a belvárosi lakásod, hogy egy messzebb lévő kertes házban élhess. Esetleg a munkád miatt kell másik városba költöznöd. Vagy jobban megy a szekér, szeretnél elköltözni a panelból egy jobb lakásba. Esetleg fordítva, éppen a drágábból egy olcsóbba.

Még lehetne sorolni az okokat, de amint az látszik, sokkal többször költözöl életed során, mint azt a legtöbben gondolják. Magyar statisztikákat nem tudok, de a kilenc éves átlagos egy helyben lakás reálisnak tűnik idehaza is.

(Természetesen annyit írsz a kalkulátorba, amennyit csak szeretnél. Minél később költözöl, a kezdeti költségek annál több hónapra oszlanak meg.)

Ezután jönnek a lakásvásárlás költségei, mint illeték (sokan elfeledkeznek róla, pedig komoly összeg), az ügyvédi munkadíj, ügynök díja. (Az apróságokat, mint földhivatali bejegyzés és hasonlóak, kihagytam, mert nem számottevő tételek.)

Az igen ritka, hogy egy ingatlant megvéve úgy be tudsz költözni, hogy semmire nem kell költened. Egy kis felújítás, venni kell pár bútort, hűtőt, stb. Ennek költségét írd a következő rubrikába.

Jelenleg idehaza nincs komoly ingatlanadó, szemben a legtöbb európai állammal. Néhány önkormányzat vet ki ilyet. Azonban ez az idilli állapot bármikor megváltozhat és itt is lehet akár 1-1,5%-os éves ingatlanadó. Ha ezt bevezetik, komolyan átrendezi a piacot. Ha szerinted ez várható, írd be a kalkulátorba, de csak azt a részét, amit nem lehet a bérleti piacon áthárítani, hiszen az a bérlést is drágítja, minket meg pont a különbözet érdekel.

(Hogy miért kellene bevezetni az ingatlanadót, illetve hogy milyen az adórendszer, arról már itt írtam: Milyen a jó adórendszer?)

Most jön a hitelfelvétel. Ha hitel nélkül vennél ingatlant, írd be, hogy 100% önerő. Ha 30% önerővel, akkor logikusan azt.

Írd be az éves kamatot és a hitel nyitási és zárási költségeit.

Mivel most a padlón vannak a kamatok, várható, hogy hamarosan radikálisan emelkednek. Szerinted mennyivel? Ez azért fontos, mert a hiteled kamata követni fogja az emelkedést. Én 3%-ot reálisnak érzek, de írj, amennyi szerinted helyes.

(Hogy mennyire súlyosan fog emelkedni a havi törlesztőd az esetleges kamatemelkedés miatt és hogyan tudsz védekezni ellene, arról itt már írtam: Ideje fixálnod a hiteled kamatait)

Szerinted mennyivel fog nőni az ingatlanok átlagára azokban az években, amíg a saját lakást használod? Írd be. Nagyon fontos! A kalkulátorban mindenhol csak az infláció feletti értékeket írd be. Ha szerinted évi 5%-kal fog nőni az ingatlanok ára, de az infláció 3% lesz, írj 2% emelkedést.

(Itt egy cikk statisztikai adatokkal, hogy általában nem szokott az inflációnál jobban nőni hosszú távon az ingatlanok ára: Megéri most ingatlant venni befektetésnek?)

Mennyivel fog nőni a bérlés költsége szerinted, szintén az infláció felett? Írd be azt is.

Ha lakásba ölöd a pénzed, akkor bár megszabadulsz a másnak fizetett bérleti díjtól (igaz, ha hitelt veszel fel, a pénz használatért kamatot fizetsz, ami ugyanaz), de sajnos nem csak attól, de attól is, hogy a most meglévő pénzed a bankban tovább kamatozzon.

Mennyiért tudnád kamatoztatni a pénzed, szintén az infláció felett? Mivel már évek óta kapható infláció plusz 3%-ot fizető prémium állampapír, én ezzel számoltam, de természetesen ezt is át tudod írni. TBSZ számlán nincs kamatadó, de azzal is tudsz számolni.

Mennyi a lakás amortizációja? Egy lakás évről-évre öregszik, egy ma 10 éves ház 20 év múlva már 30 éves lesz. Márpedig sokkal kevesebbet ér egy a nyolcvanas években épült ház, mint egy ugyanakkora, húsz évvel későbbi építésű ház. Egy hatvanas években épült ingatlanról már ne is beszéljünk.

Szerintem a reális értéke az amortizációnak 1-1,5% évente, de írj, amennyit akarsz.

Mennyi a felújítás költsége évente? Ha számolsz 3 évente egy festéssel és 10 év után egy nagy felújítással, akkor add össze az összegeket és oszd el az évek számával.

Mennyi az üzemeltetés költsége, amit mint bérlő nem fizetsz, de mint tulajdonos, igen? (Ha sajátod a lakás, bizony te állod az elromlott kazán, vagy az elrepedt kád cseréjének minden költségét.) Ezt is írd be.

Most már csak azt írd be, mennyit ér meg neked havonta az a szabadság, hogy nincs hitel a nyakadon és akkor költözöl és oda, amikor csak akarod, illetve ennek a fordítottja, mennyi plusz haszonnak érzed, hogy a saját lakásodban lakhatsz és senki nem mondja meg, mit csinálhatsz és mit nem.

Ha ezeket az adatokat megadtad, a kalkulátor megmondja, milyen bérleti díj felett érdemesebb inkább venned lakást és milyen bérleti díj alatt jársz jobban az egyszerű bérléssel.

De arra is használhatod a kalkulátort, hogy próbálgasd, milyen ingatlanár-növekedés felett éri meg jobban a vásárlás, vagy mennyit kellene hozni most a pénzednek, hogy jobban járj, mint a lakásvásárlással, esetleg milyen hitelkamatok mellett kifizetődő a hitelfelvétel.

Használjátok egészséggel a kalkulátort, ha a saját lakás tartási ideje rövidebb, mint az esetleges hitel futamideje, akkor ezt a linket használd, ha a tovább szeretnéd a lakást megtartani, mint hitelt felvenni rá, akkor ezt

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

97 hozzászólás

 • GabenHUN
  Banyek, a <> jelek közé tett szöveg eltűnt?
 • Kiszamolo
  Egyszerű a válasz: külföldön az emberek 50-60%-a bérli a lakást, van komoly kereslet. Nálunk 8% ez az arány.
 • KZoltán

  De még inkább, mert az ingatlannál a cash-flowban az eladási ár is szerepel. És azzal is számolva az ingatlanalapoknak megéri.
 • Kiszamolo
  A kacsacsőr a HTML kódoknak van fenntartva. Mivel nem tudta értelmezni a kódot, figyelmen kívül hagyta.
 • Kálmánka
  Köszönöm a kalkulátort!
  Az egyetemi gépészmérnöki oktatás méretezési feladatai jutnak eszembe a cikkről, mikor 8 oldalon keresztül ki kell számolni a legutolsó inercianyomatékot is, majd egy óra számolás után az eredményt azért szorozzuk meg kettővel a biztonsági tényező miatt.
  Ezzel azt akarom mondani, hogy a címbeli kérdés eldöntésében a szubjektív vélemények szerintem sokat számítanak: mennyit ér meg forintban kifejezve a saját lakás biztonságérzete vagy a bérlemény által nyújtott szabadságérzet. Talán ezt kell mindenkinek a legalaposabban mérlegelnie.
 • morbiczer
  @Csaba: “Erre most tessék, kaptam a munkahelyem által (önkormányzati intézmény) egy szolgálati lakást 😀 Harmatgyenge bérleti díjjal, közös költség mentesen (…) Pláne, hogy ezeket a szolgálati lakásokat olcsópénzért felszokták kínálni néhány év után.”

  ne vedd sértésnek, mert tényleg nem annak szánom, és a te helyedben nyilván én sem cselekedtem volna másként, de örülök, hogy az adófizetők pénzét sikerült rendezni lakhatási gondjaidat.

 • kissbéla
  Van egy olyan alapvető szempont, amiből teljesen egyértelművé válik, hogy ez a kérdés butaság, és a “lakásbérlés jujj, de jó” szlogen pedig demagógia:
  ha vagy olyan szerencsés, hogy megéred a nyugdíjas kort, és “átlagmagyar” vagy, akinek párszár ezer Ft ketyeg csak a bankszámláján, és “átlagnyugdíjat” fogsz kapni (ami 100 ezer Ft körül van(ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/regiok/orsz/nyugdij/nyugdij13.pdf)), akkor óriási bajba kerültél, ha ebből 50ezer albérletet havonta ki kell pengetned.
  Ezért vagyok mérges, amikor tömik az emberek fejét, hogy “ne vegyél ingatlant”. Ez nettó átverés az átlagnak (nem annak, aki (tíz)milliókat tesz félre nyugdíjas éveire).
 • Kiszamolo
  Hát igen, mennyivel jobb a százezer bedőlt ingatlanhitel, akik elhitték azt a néphülyítést, hogy akkor is vegyél ingatlant, amikor nincsen rá pénzed. Az volt aztán a pusztító demagógia a javából.

  Egyébként mi tiltja meg, hogy a megspórolt pénzt félretedd és vegyél belőle ingatlant vagy arra használd, hogy kipótold belőle a szerény nyugdíjadat és legyen pénzed bármilyen albérletre?

  Senki nem mondta, hogy azt a pénzt, amivel olcsóbb a bérlés jelenleg (hangsúlyozom, jelenleg), azt idd el.

 • kissbéla
  Miklós,
  minden mondatoddal egyetértek, különösen az utolsóval. :-))

  Nyilván akkora “lukat” vegyünk magunkat, amennyit ki tudunk fizetni (akár hitelből is, és akár akkor is, ha vmelyik számításunk nem úgy alakul, ahogy előtte terveztük). A II. kerületi nagy ház nem pálya egy beosztott közalkalmazottnak.

  A spórolással kapcsolatosan az a baj, hogy az átlagember alig spórol, így alig van megtakarítása. ÍGY, ILYEN KONDÍCIÓKKAL gázos bevállalni úgy a nyugdíjas kort, hogy a nyugdíjad 30-40-50%-a elmegy lakbérre, hiszen nem nehéz elképzelni, hogy pl. havi 60-80-ezerből milyen nívón lehet ma megélni…
  Ismétlem: a “nem létező” átlagról beszélek.

  Leszögezem, hogy ezért is jó ez a blog: ha pár ember elkezd kicsit ezeken is gondolkodni, már nem volt hiába egyetlen betű sem.

 • kissbéla
  A fejekben már kezd megfogalmazódni az öngondoskodás kérdése, de a tettek hiányoznak. Ill. 1-2 napja volt egy statisztika az index-en, hogy pl. a fiataloknak érezhetően egyre kevesebb pénzük van (kereskedelmi adatok alapján).
  Bár én sajnos nem tartozom már közéjük, de ebből az ugrik be, hogy nehezen fog változnia megtakarításra való nevelés a fiataloknál, ha alig van miből lecsippenteni későbbre…
 • janos
  :

  A kerdes inkabb az, hogy mivel jarsz jobban:
  – Ha nyugdijjaskent van egy 10 millios lakasod vagy:
  – nyugdijjaskent van 12-13 millio forint megtakaritasod, de fizetned kell 50e-t alberleti dijkent. ( Hiszen ha az elberlet jobban megerte, akkor azonos eletszinvonalon tobbet tudsz felretenni )

  Szerinted melyik a jobb?

 • kissbéla
  János,

  így van, pontosan itt van az eb elhantolva, jól látod: ha körbenézel, pl. csak a lakás tulajdonosok között, csak a lakásuk van, semmi másuk. Max. 1-2 milliójuk a bankban, de soknak semennyi sem.
  Ha albérletben laknának, se lakásuk, se pénzük nem lenne, mire nyugdíjasok lesznek.
  Ez a sanyarú helyzet. Ezt mutatják a megtakarításokról szóló statisztikák.
  A “nem lakást veszek, inkább félreteszek egy kalkulált törlesztőt ugyanúgy, 20 évig” dolgot nem fogják tudni megcsinálni.
  Elszórják a pénzt, nézz körül az ismerőseid, rokonaid között. Én legalább is ezt látom.

 • L70
  A fiataloknak azért van kevesebb pénzük, mert kitolódott a valódi munkavállalás kezdete. Évek múlva a jövedelmük nőni fog.

  A mai 50-esek még az átkosban kezdtek dolgozni, a rendszerváltás egyik nyertes csoportja is voltak, almát a körtével hasonlítják össze a statisztikákban.

  Egyébként a fiatal, aktív munkavállalók egy része igenis megtakarít, és tervez, céljai vannak. Pl. a lakástakarék igazi célközönsége is ez a korosztály/csoport lenne, számukra 4 év megtakarítás után már lehet gondolkodni hitelfelvételről.

  Minél idősebb valaki, annál inkább felértékelődik a “saját” biztonsága és állandósága, egy átlagos életutat feltételezve. A táblázat ezt a folyamatos változást nem kezeli, nincs benne a “szerinted a futamidő végén mennyi értéke lesz a sajátnak/bérletnek” (a táblázat egyébként nagyon jó, ez a megjegyzésem végképp nem kritika volt).

 • janos
  :

  ugyanezek az ervek vannak az ULek mellett is.

 • kissbéla
  no, ez még friss meleg, hogy mennyi éppen az átlagnyugdíj:
  index.hu/gazdasag/allas/2014/05/29/egyre_tavolabb_a_nyugdij/
 • BalageHKK
  Kiszamolo nem mondja azt, hogy ha valaki annyira hulye, hogy ‘kenyszerittetnie kell magat’ arra, hogy megtakaritson, akkor tilos neki erre egy csomo plusz penzt bealdoznia.
  Inkabb csak azt mondja: lasd, mennyibe kerul ez neked (legyen ez UL, vagy hitelbol tul draga lakasvasarlas, csak azert mert a hitelt ‘nuszaj fizetni’ ugyanannyit felretenni meg ‘nem muszaj’), aztan csinalj, amit akarsz.
  Ez pont a demagogia ellentete, csak nem tudom, pontosan mi ra a szo (felvilagositas?).
 • kissbéla
  Legyen “felvilágosítás”, lefedi a lényeget.
 • jurta

  “ha vagy olyan szerencsés, hogy megéred a nyugdíjas kort, és “átlagmagyar” vagy, akinek párszár ezer Ft ketyeg csak a bankszámláján, és “átlagnyugdíjat” fogsz kapni (ami 100 ezer Ft körül van), akkor óriási bajba kerültél, ha ebből 50ezer albérletet havonta ki kell pengetned.”

  1. A rendszeres K-olvasóknak (kiknek többsége elég tudatos) ez az érvelés értelmetlen, hiszen a lakás vételára meg ott maradna a bankszámládon.
  2. A véletlenül idetévedt olvasók meg, akik esetleg csak félig értik ezt az elég egyszerű gondolatmenetet, arra fognak emlékezni, hogy “a hozzászólók levezették az átlagmagyarra, hogy venni éri meg nekem az ingatlant, ha nyugdíjasként nem szeretnék éhezni”.

  Szóval szerintem kár volt ezt beírni. Többi hozzászólásod szerencsére árnyalja a képet.

  De ha sokan nem takarítanak meg, nem az a megoldás, hogy sulykoljunk olyan befektetést, amiből marha nehéz kiszállni.

 • jurta

  “Ez pont a demagogia ellentete, csak nem tudom, pontosan mi ra a szo (felvilagositas?).”

  Magógia 🙂

 • kissbéla
  Jurta,
  a vételár nem marad meg a bankszámlán, hiszen az a kiinduló helyzet, hogy nincs ingatlan sem, pénz sem.
  Ehhez képest volt az a kérdésfelvetés, hogy a havi X tízezer Ft-ot hiteltörlesztésre, vagy lakbérfizetésre szánjuk-e inkább.
  (Ergo a pl. 20 év elteltével vagy lakásod lesz, vagy egy nagyobb összeged a bankban.)
  Vagy félreértem a bejegyzésed – ez esetben elnézést…
 • Kiszamolo
  Még egyszer: a saját lakás költségeiben nincs benne a tőketörlesztés vagyis még további tizenmilliót számolj hozzá a saját lakás megvásárlásához.
 • kissbéla
  Oké, befejeztem az okoskodást. 🙂
 • kissbéla
  Ne haragudjatok, de nem értem: ezek szerint Ti a lakbért egy felvett hitel hiteltörlesztésével hasonlítjátok össze? A tőketörlesztés nélkül?

  Mivel így hitelt nem lehet felvenni, véleményem szerint ennek az összehasonlításnak nincs értelme, másrészt pedig ha megnézem a neten található hitelkalkulátorokat, akkor azt látom, hogy pár (6-8, egy garzonlakás ára) millió Ft felvételével olyan, néhány tízezer Ft-os törlesztőrészleteket látok pl. 20 évre (akár egyenletesen is elosztva), ami körül-belül megegyezik a piaci lakbérekkel.
  De ez esetben a 20 év végére a tőkerészt is letörlesztem…

  Teljesen félre értelmezek valamit? Szeretném megérteni ezt a dolgot…

 • janos
  :

  A legtobb esetben a lakas vasarlasahoz szukseged lesz onerore. Ha berelsz, akkor ez megmarad.

  Es azert csak a kamat lesz osszehasonlitva a lakberrel, mert a toketorlesztest azt felreteheted, es tovabb kamatozik neked.

 • Zsuzsa
  íme egy 5 éves futamidejű, majdnem “kamatmentes” lakáshitel verzió, de ennél azért még van jobb is, ha 4 éves futamidővel számolok:

  Hitelösszeg 4.8M Ft
  Ügyleti kamat 6%, kamatperiódus 5 éves
  Havi fizetendő 24.000Ft/hó (tőkét nem törlesztünk 5 évig)
  3 x 20.150Ft LTP-be, 57. hónapban 30% állami támogatással, 3% betéti kamattal együtt 4.8M Ft megtakarítás jön össze, a hitel ezzel lezárható.
  Összes részlet: 24.000 x 60 + 20.150 * 3 *57 = 4.885.650Ft
  Egyéb költségek kb 80.000Ft, ami a közjegyzői díj, a jelzálog bejegyzés díja és a 3 db LTP akciós nyitási költsége, egyéb költség nincs, mert a hitel lezárása is lehet díjmentes, de ha a hitelt jó helyen veszed fel.
  Ez a hitel 5 év alatt összesen tehát kb 185.000Ft-ba kerül, tény, hogy havonta kb 85.000Ft a kiadás, de 5 év múlva van egy tehermentes lakás, ami eladható már adómentesen is, ha inkább a pénz kell, de ki is adható.

 • bodesco
  Nem is olyan régen én is a vétel mellett döntöttem. A kalkulátor is megerősített benne, hogy jól.

  Sokan a saját lakás mellett a röghözkötöttséget hozzák fel hátrányként. Most, hogy a gyerekeim lassan felcseperednek, egyre inkább azt látom, hogy az ingatlannál sokkal nagyobb röghözkötéttség a gyerekek iskolája, baráti társasága, stb. Néhány éves gyereket még viszonylag egyszerűen lehet hozni-vinni (mi is költöztünk többször is a kicsikkel), de egy nagyobb gyereknek véleményem szerint szüksége van a szociális kapcsolataira, a barátaira, egy helyre, ahol felnő, amit egyszer felnőttkorában a szülővárosának mondhat. Persze egy-két költözés beleférhet, de az a fene nagy mobilitás szerintem már nincs benne a pakliban.

 • Sanya
  Tényleg elég béna a kalkulátor, úgy értem pusztán Excel szempontból nézve. Elkezdtem kicsit játszani vele, elsőre csak formázni, összébb rendezni a mezőket, stb. Valóban jó adagot lehetne még igazítani rajta, kezdve a 2 kalkulátor összevonásától kezdve a cellák lezárásáig. Most nézem, hogy beírtam én is végig a számokat, és #NUM hibát ad ki a tőkére. Ennek nyilván az az oka, hogy hülyeség azt a képletet használni erre a célra, amit odaírtál. Matematikailag fogalmazva: túlhatározott az egyenlet, és mivel 2 paraméter ellentmond egymásnak, nincs megoldás. Magyarul: ha tudod, mekkora hitelt veszel fel, az összes tőketörlesztéshez semmi szükség nincs a hitel kamatára, mert az egyenlő a felvett hitellel. Sőt, még a futamidőre és a törlesztési időközre sem. Számokban: lakásár 12m Ft, önrész 50%, hitel futamidő 5 év, törlesztés havonta. Mennyi tőkét törlesztesz? 12m x 50%= 6m Ft-t.
 • Kiszamolo
  S ha nem megy végig a hitel?

  De ha meg tudod csinálni jobbra, akkor hajrá.

 • Sanya
  A futamidő és a törlesztés gyakoriságának figyelembevételével igazából csak az átlagos tőketörlesztést tudjuk kiszámolni. Valójában azonban ez sem felel meg a valóságnak, mivel az adott, fix nagyságú törlesztőrészletekben (vegyünk fix kamatozású hitelt az egyszerűség kedvéért) folyamatosan változik a kamat és a tőketörlesztés nagysága. Az aktuális, ugyanakkora törlesztőrészletben ugyanis valójában mindig a még fennálló tőketartozás utáni kamatot (IS) fizetjük meg. A teljes törlesztőrészlet és a kamat közötti különbség fordítódik tőketörlesztésre. A hitel futamidejének elején a tőketartozás még magas, így a törlesztés kamattartalma is az. Tőketörlesztésre kevés jut. A futamidő előrehaladtával a tőketartozás egyre jobban csökken, így a törlesztés kamattartalma is egyre csökken, egyre nagyobb rész marad tőketörlesztésre.
 • Sanya
  Szóval, a lényeg röviden: bár a törlesztőrészlet nagysága állandó, ez egy folyamatosan csökkenő kamatfizetésből és egy folyamatosan növekedő tőketörlesztésből áll.
  Na mindegy, elég sokat pofáztam ezekről az alap dolgokról. Kis Google-zással is valószínűleg találni oldalt, ahol ugyanezt elmagyarázzák.

  , igazából arra voltam kíváncsi, mit akartál a Munka2 A15 cellában kiszámolni? Az egy hónapra eső tőketörlesztés nagyságát?
  Bocs a kissé terjedelmesre sikerült kiselőadásért.

 • Sanya
  Aha, látom már. Szóval egy időpontig terjedő tőketörlesztések összegét…. Hmm, most van egy kis időm ezzel szórakozni, egy óra alatt talán gatyába tudom rázni az egészet. 😉
 • Kiszamolo
  Nem, a lakás megtartása kevesebb idő lehet, mint a hitel kifutása. Az a cella (gondolom arra gondolsz), azt mutatja hogy a lakás eladásáig mennyi tőkét törlesztettél.
 • Sanya
  Na helló, elkészültem a kalkulátorral, elküldtem az emailcímedre (kiszamolo@gmail.com). A kommentjeimet (az összeset, az elsőt is beleértve) nyugodtan töröld ki, nem kellenek ide.
 • KergeKacsa
  szerint:
  Nekem is ez jutott eszembe Csaba beírásáról, hogy remélem, hogy egyszer megszűnik az, hogy az állam ígyúgy osztogat szolgálati lakásokat…

  Sőt, csendesen reménykedem, hogy egyszer ez az állami vízfej is csökkenni kezd, és rájönnek, hogy ugyanazt a munkát kevesebb emberrel is el lehet végezni. (És igen, itt jön be, hogy ezek a munkahelyek egyfajta elfekvő, azaz aki jó benne, az elmegy a magánszférába több pénzért, így csak a… khm… kevésbé jó munkaerő marad.)

 • tip
  : nyugi, már nem túl sok állami lakás van, azt még kiszórják, aztán ennyi volt az eredeti tőkefelhalmozás. Normális országban ez a “negyedáron bérlő megveheti negyedáron” sima hűtlen kezelés. Nálunk meg évtizedes törvény.
 • Agent
  Köszönöm az infókat!
 • Köménymag
  Kedves Kiszámoló! Közzétennéd Sanya javított táblázatát? Az eredeti sehogy sem működik. Előre is köszi
 • Tibor
  Egy kerdes: azt latom hogy a kalkulator szamol az onero befektetesevel a lakas hasznalati ideje alatt mint bukott penz vasarlas eseten.

  Ami viszont hianyzik (vagy csak en nem talalom): a torlesztoreszlet es a lakber kozotti kulonbseg ugyanigy befektetve mennyi lenne (tokefelhalmozas) majd ennek es a megszerzett lakas jovoertekenek a kulonbsege mint veszteseg/nyereseg.

  Vagy ez direkt nincs benne azon az elven, hogy ennyibe kerul A valtozat, ennyibe kerul B valtozat, a megmaradt penzeddel meg csinalsz amit akarsz?

 • Kiszamolo
  Azért lenne nehéz beletenni, mert ahhoz, hogy ezt ki tudd számolni, pontosan tudni kellene, hogy melyik kiadás mikor keletkezett, honnantól számítsál rá kamatot. De például ha csak átlagolva adod meg a felújítás költségét, miközben a kiadás legnagyobb része 10 év után keletkezett, mikortól számíts kamatot rá?
 • Tibor
  : Igaz, igaz, erre nem gondoltam 🙂

  Lenne meg egy kerdesem amin mostanaban erosen gondolkodom: hogy jarnek jobban, ha veszek egy lakast, amit kiadok, es a bejovo penzbol veszek ki lakast amiben elek, vagy ha azt a lakast veszem meg amiben elek?
  Persze a kisebb lakas kozelebb lenne a belvaroshoz hogy ugyanannyi legyen a ket lakas lakbere. (nem Magyarorszag)

  szeretnek mar sajatot, meg kidobta a kalkulator is hogy azzal jarok jobban, de felek hogy egy nagyobb, nem kozponti helyen levo lakas sokkal kevesbe mobilizalhato ha ugy adodik, mig ha egy kisebb de jo helyen levo “termeli ki” a lakbert, akkor elvben amikor kell koltozhetek, mozdulhatok. De ebben az esetben ugye a lakber bevetelnek szamit, es adozni kell utana, elso esetben meg tisztan kapom meg mert “eltunik” a lakberem…
  Nem tudom melyik lenne jobb…

 • tip
  : vegyed hitelből, annak a kamata költségként leírható, ha bérbeadod. A saját használatú ingatlan, akár tulajdon, akár bérelt, az adózott jövedelmedből megy mindenképpen.
 • Klimsch Péter
  Én eddig ezt a kérdés egy durvább, ún. ökör szabállyal döntöttem el. Maradjunk a példabeli 15 Mft-os lakásnál. Abból indultam ki, ha lakást tuduk venni,akkor ott az a pénz a bankszámlámon. Mennyit betéti kamatot kapnék érte? Most 1 %-ot – mondjuk nettó. Ez évi 150.000 Ft. Kisebb vagy nagyobb ennek havi része, mint a bérleti díj? Ha a havi bérleti díj sokkal nagyobb ( monjuk 25 %-al) akkor a dolog nálam már el is dőlt. Ebben ez esetben is így érdemesebb lakást venni, mint bérelni. Ez így sokkal egyszerűbb nem ?
 • Kiszamolo
  Azért ugye nem a mai kamatokból indultál ki, hanem vettél egy 10 éves átlagkamatot és egy 10 éves átlag ingatlan árváltozást?
 • Ordas
  Hm… nekem a bérelj/vásárolj ingatlant kiszámolós excel azt dobta ki, hogy 100 nm külvárosi ingatlant akkor bérlejek inkább, ha havi 21e Ft-nál kevesebb a mai bérlet díj.

  Nekem szerintem fényesen az jött be, hogy legyen lakásom, mint hogy bérlejek. Pedig az excel nem enged 30 évnél nagyobb időt kitölteni a várható ott lakással. Mivel engem innen tepsiben visznek el és remélem még 30 évnél tovább élek.

 • Pellach Emese
  Miklós ne máár! Magyarországon ki az, aki 3 évente festet?
  Ma már olyan szuper festékek vannak, hogy még 5 év után is ujnak néz ki. Különösen, hogy az erősebb árnyalatok a divatosak, és nem a pasztell. Mosható, letörölhető róla az esetleges folt, vagy por. És teljes felujítást sem 10 évente szoktunk csinálni. Ha valaki az építésnél csak közepesen trendi, és közepes minőségű anyagokat használ, de azt fantáziadusan, ügyesen játszik a terekkel és az anyagokkal, akkor azt elég 15-20 év után is felujítani! NA és persze ha vigyáz rá. Igaz, lakberendező vagyok, de másoknak is lehet jó érzékük hogy meleggé, számukra kedvessé és egyedivé tegyék a lakásukat. Az internet pedig tele van DIY és Recycle ötletekkel, amik fillérekbe kerülnek. Szerintem tulkalkulálod ezeket a költségeket.
 • Kiszamolo
  A kalkulátor szó azt jelenti, hogy te írod be a saját számaidat, nem azt, hogy a beírtakat elemzed.

  Egyébként ahol gyerekek vannak, ott többször kell festetni is, lévén összekenik a mocskos kis kezeikkel.

 • Tisztelt Polgártársak!

  A kiszámolós cikkek jók. És nem is igazán sarkosak. Inkább REAL.
  Régen a szüleink kommunista életében adottak voltak a kedvező hitel, a sok maszek, és az okosságok lehetőségei. Ma mindenért a lakosságot büntetik. Adókkal, mondva csinált lehúzásokkal, jogi csűrcsavarokkal. A pénz értéke továbbá semmivel egyenlő. 3,6 Ft volt egy rendes kovászos kenyér régen. Ma ez 360 forint. A rendes kovászos, valóban lisztből (és nem porlasztott csirketollból) előállított kenyér. Az élelmiszer lecserélődött szemétre. A szeméttel nem lehet olyan hatásfokot elérni sem, mintha minden nap prémium kaját ennénk, legalábbis méreg menteset. A mai fiataloknak nincsenek lehetőségeik. Nekem 1,5x-öse a minimálbérének a fizetésem. Albérletben lakom. Egy 2 szobás lakás (nem ház) kifizetéséhez 138 év munkaviszony kellene. Kiszámoltam. Ehhez tovább nem fűznék semmit sem. Szebb jövőt mindannyiunkn