Ma jár le az adóbevallás határideje

Mint minden évben, idén is közel másfél millió ember az utolsó napokra hagyta a jövedelemadó-bevallás beadását, aminek a határideje ma jár le.

Szintén a mai napig tudsz rendelkezni az 1%-ról.

Tavaly óta a friss házasok kapnak havi 5 ezer forint adóvisszatérítést fejenként, ha ez legalább az egyik félnek az első házassága volt. Ezt sokan nem kérték. Ha te is tavaly házasodtál, a mai napon még igényelheted a visszatérítést.

Ha van ügyfélkapud, ott a legkényelmesebb beadni, egyébként marad a posta, több közülük ma hosszított nyitvatatással üzemel. (Ha nem sürgös az egyéb leveleidet feladni, akkor a helyedben nem ma mennék postára.)

Csak mondom, jobb rosszul kitöltve feladnod a bevallást, amit később ingyen korrigálhatsz, mint ha nem adod fel egyáltalán, amiért csúnyán meg is büntethetnek. Ja és legközelebb intézd még el legkésőbb februárban.

Share

53 hozzászólás

 • szocske

  az első házasok kedvezménye 2 évig jár, de a családi adókedvezmény “felülírja”

 • olyan feri

  En csak egyet nem ertek. Eddig minden evben beküldtem elektronikusan, majd kinyomtattam, alairtam, es feladtam postan is. Iden meg nezek, hogy miert szoktam ezt csinalni 🙂 Mondjuk regen voltak mindenfele papirok amiket mellekeltem, tavaly ota meg nincsenek. De ugye nem kell.

  (van egy apro, de fajdalmas elütes a cikkben: “a helyedbe” -> a helyedben)

 • szocske

  @olyan-feri ügyfélkapus beküldésre megjelölés előtt nyomtathatod, utána már nem, de ez szerintem nem újdonság, évek óta így van már. Mondjuk a dupla beküldésnek nem igazán látom az értelmét…
  a nyomtatványon kívüli extra papírokat tudtommal sosem kellett beküldeni, csak megőrizni a saját példánnyal.
  Bár eljutnánk már oda, hogy a munkáltató és minden pénztár elektronikusan adja ki a papírokat és ezt elég is így megőrizni…

 • Kiszamolo

  olyan feri, tabletről írtam a kanapén. De majd javítom.

 • szocske

  @kiszamolo tabletről a kanapén?? dolgoztál 24″ kisebb képernyővel asztali gép nélkül?
  ezt tgwh nem fogja elhinni 😉

 • Kiszamolo

  Ha annyi miliót keresnék évente, ahányszor telefonról vagy tabletről írok egy-egy cikket…

  Na jó, csak ilyen rövideket, mint ez, amihez nem kell 30 oldalt megnyitni és utána olvasni.

 • Katell

  Regen leadva 🙂 A kolleganoim feneket is hetek ota rugdosom… Meg tegnap sem volt nekik keszen. Ha ma behozzak a papirokat, kave fejeben megcsinalom nekik.

 • sz.krisz

  @szocske Vicces módon a családi adókedvezmény akkor írja felül, ha a a házasság után válik jogosulttá az ember, a korábbi gyerekek mellett jár mindkettő. Én “ha már gyereket csináltál neki, vedd is el” kedvezménynek hívom.

 • Attila

  Ugyanúgy, ügyfélkapun ketesztül, elektronikusan (is) benyújtható a javított nyomtatvány (korábbi bevallás önellenőrzése).

 • szocske

  engem mindig megdöbbent, hogy az emberek mennyire szeretnek mindent az utolsó pillanatra hagyni.
  Ráadásul a tudatos embernek elég komoly adóvisszatérítések járhatnak vissza, max. 280 ezer Ft.
  Már csak azért leadom februárban, amint minden igazolás a kezemben, hogy a visszajáró pénz az én számláimon legyen márciustól, ne csak júniustól…

 • dginvestor

  “Ja és legközelebb intézd még el legkésőbb februárban.”

  Szerintem jobb inkább április környékén. 1-2 éve jártam úgy, hogy februárban kitöltöttem a bevallást, hogy a túlfizetést minél hamarabb visszautalják, és online beküldéskor mindig jött a hibaüzenet a NAV-tól, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár résznél nem jó az adat. Persze az adat megegyezett az igazoláson szereplővel, így újra beküldtem, de megint hibaüzenet… Utána az lett gyanús, hogy ha a bevallásom jó, akkor náluk lehet a hiba, így pár hetet vártam, hátha csak a nyugdíjpénztár nem adta még le az adatot. Pár hét múlva minden gond nélkül elfogadták a korábban megküldöttel azonos adattartalmú bevallást… Azóta április előtt nem küldöm be, de kétségkívül jó ha nem hagyja senki az utolsó pillanatra a bevallás beküldését.

 • Családfő

  Érdekes lenne ennek a másfél millió embernek a gondolkodását megérteni. Igazolás megjön, ügyfélkapun kényelmesen feltölt, márciusban/áprilisban számlán az adóvisszatérítés és nincs utolsó pillanatokban kapkodás, meg sorbanállás.

 • NAR

  @szocske Én leadtam egy hónapja, mégsem utalták még a pénzt az egészségpénztárnak…

 • Peter187

  Első házasok kedvezménye: úgy tudom, hogy nem fejenként jár az 5 ezer forint havonta, hanem összesen. 120 ezer két évre.

 • gaborr

  @dginvestor ez furcsa, mert ha katás vagy akkor feb 25-ig be kell küldeni. én is beküldtem és nem voltak ilyen jellegű problémáim.

 • fudosin

  Némileg offtopic: a cím eléggé bántó, a határidő egy konkrét időpont, az nem jár le. Vagy “ma van a határidő” vagy “ma jár le az idő a benyújtásra”.

 • gaborr

  @nar akkor szerez be telefonos azonosító kódot (TEL nyomtatvány ÁNYK-val be tudod küldeni az ügyfélkapun keresztül) és hívd fel a NAV-ot. Akkor nem küldik időben, ha valami gond van a bevallásoddal, vagy tartozásod van.

 • szocske

  @nar hivatalosan 30 napon belül kell a NAV-nak utalni, ezt általában kicentizik.
  Én egy alkalomra emlékszem, hogy késtek és kb. 40 napra utaltak, viszont kaptam rá pár forint késedelmi kamatot is 🙂
  Az sem kizárt szerintem, hogy az egészségpénztárad is ül rajta pár napot mielőtt jóváírja.

 • Kustela

  #fudosin ez egyrészt szőrszálhasogatás, másrészt annyira nem is igaz, mivel a köztudatban ezt a kifejezést nagyon is használják, tehát elfogadott, harmadrészt még ha a köznyelv helytelenül is használná, ez nem nyelvészeti blog. A “helyébe” javítása oké, de ez kekeckedés.

 • PiroShock

  Egyszer történt meg velem, hogy februárban adtam be a bevallást, na rögtön be is hívtak ellenőrzésre. Azóta ezt a hibát nem követem el, szigorúan május 19-én, a nagy tömeggel együtt. Így kisebb az esély az ellenőrzésre.
  Amúgy minden rendben volt, meg is kérdeztem a kiscsajt lefelé a liftben, hogy erre miért volt szükség. Válasz: azt gondolták, hogy a cég adományozott az önkéntes nyugdíjszámlámra és akkor az EHO köteles. Nem tűnt fel nekik, hogy egyéb jövedelmeimmel kimaxoltam a 450ezret, így az adomány után már nem kellett volna EHO-t fizetnem.

 • MZ/X

  En is mindig februarban beadom ugyfelkapun. Mar reg el is koltottem az adovisszateritest az egeszsegpenztarbol. (szamlakkal kifizetetve, par nap mulva egyeni befizeteskent vissza 🙂 Kiszamolo modra

 • Oscee

  @szocske Egyreszt nekem azt tanitottak az egyetemen, hogy ha nincs utolso pillanat, akkor semmi nem keszulne el. Masreszt ezt az egbekialto formedveny sz@rt, ami az ANYK, az ember halogatja, amig csak lehet.

 • Családfő

  @mzx

  Lehet, h félreértettem, amit írsz a végén, de az egyéni befizetést ráérsz decemberben megtenni, addig meg fialtatni a zsozsót máshol.

 • Tibor

  Mondjuk az adobevallas nalam komoly sullyal szerepelt a kintmaradas mellett szolo ervek listajan…

  Az a bonyolult erthetetlen vacak… itt a franciat online tiz perc alatt beadtam (eleve automatikusan kitoltik a jovedelmeddel, csak ha valtozas van azt kell beirni), amugy logikus es ertheto.

  Otthon meg altalaban egy vegyipari muveletek tervezesi feladatot csinaltam meg egy olyan csoportnak akik kozott volt valaki aki ert hozza, vagy szulei konyvelok. O megcsinalta a bevallasom, en meg neki a tervezesijet, az nekem csak egy delutan volt a bevallast meg sose tudtam volna megcsinalni…

  Soralatet, az, nem akarok politizalni, de szeretnek en annyi sort ami ala az elfer 🙂

 • dgt_

  A VG szerint nem büntetnek meg csúnyán, ha elkésel a bevallással:

  “Igaz, most akkor sem történik semmi, ha az adózó később adja le a bevallását, hiszen csak emiatt már nem büntethetnek. Január elseje óta a bevallással megcsúszó adózókat a hatóság először felszólítja a kötelezettség teljesítésére, büntetés akkor jár, ha ezután se tesznek eleget ennek. Az egyetlen következmény, hogy azoknak, akik késve adják le a bevallást – vagy késve fizetik be az esetlegesen még lerovandó adót –, nem lesz joguk az egy százalékról rendelkezni.”

 • Kiszamolo

  Akkor ez változott. Mondjuk akinek öt hónap kevés ahhoz, hogy beadjon egy tavalyi bevallást, az megérdemelne valami ösztönzőt.

 • Naiva

  Már ha időben megjön minden papír februárban… az Államkincstár konkrétan tegnap (!)küldte meg a tartós befektetésből származó jövedelem utáni elszámolást és a fizetendő adó mértékéről szóló hivatalos igazolást.. (még jó, hogy korábban utánajártam külön, mert már erősen hiányoltuk)

 • szocske

  @tibor mondjuk ha valakinek összesen 1 munkaviszonya van, akkor kb. 3 perc az adóbevallás elkészítése.
  Tény, hogy az ÁNYK nem egy felhasználóbarát valami, de azért túlzásokba se essünk, 3 db számot beírni 3 megfelelő cellába, amelyiknek a cellaszáma ráadásul oda van írva a cégek által kiadott papírra, azért nem agysebészet szintű feladat.

 • hopkinsz

  @csaladfo
  “Érdekes lenne ennek a másfél millió embernek a gondolkodását megérteni.”
  Itt vannak az okok amiért én az utolsó pillanatra hagytam:
  – Egyrészt, mindig volt valami fontosabb, sürgősebb dolog, aminek hamarabb lejárt a határideje. Így egyetértek @oscee -val, ” ha nincs utolsó pillanat, akkor semmi nem készülne el”
  – Meg azzal is egyetértek, hogy “Másrészt ezt az égbekiáltó förmedvény sz@rt, ami az ÁNYK, az ember halogatja, amíg csak lehet.”
  – És ha ezen a héten adtam be a bevallásom akkor mi van? Nem lesz attól rosszabb a bevallásom mint azoké aki Februárban adták be, főleg hogy nem járt vissza semmilyen adóvisszatérítés.
  Viszont az is tény, hogy bár az utolsó 2 hétre hagytam, nem az utolsó pillanatra, tehát nem volt kapkodás.

  @kiszamolo “Ja és legközelebb intézd még el legkésőbb februárban.”
  Ha nagyon ráérek akkor talán április végén megcsinálom, előbb biztos, hogy nem 🙂

 • Tamás

  Sziasztok!

  Egy gyors kérdés, tudtok olyan alapítványt akinek ha felajánlom az adóm 1% nem nyúlják le? Elsősorban beteg gyerekeknek szeretnék segíteni.

  Köszönöm
  Tamás

 • Katell

  Kis update:

  Reggel kitoltottem a kolleganom bevallasat. Most azt kerdezgeti korbe, melyik posta van nyitva este 10ig vagy ejfelig… (A szomszed utcaban, az iroda mellett van egy, ahova barmikor kifuthatna.)

  DE MOST NINCS KEDVE KIMENNI.

  Feladom 😀

 • VAG

  @tamas Heim Pál eleg biztosnak tűnik. Sokat kapnak, elég nyilvános és sajnos előbb-utóbb a legtöbb gyerek megfordul ott…

 • QTT

  Nekem mindig tetszik a május 20. olyan jó látni az embereket idegbetegül rohangálni a postára a bevallással. Azt már meg se mkérdem az ismerősöktől, hogy miért utolsó pillanatra hagyják, azt viszont meg szokta, hogy miért nem ügyfélkapun adjátok be. A válasz mindig az, hogy á nincs nekem időm regisztráltatni magam a hivatalban. 🙂

 • gusson

  @tamas
  csodalampa.hu/csodalampa/
  batortabor.hu/tamogass/

 • Családfő

  @tamas

  Magyar Gyermekmentő Alapítvány
  Nagyon megérdemlik és jól használják fel.

  @hopkinsz

  Köszi. Bár nem vagy a 1.5M része, mert nem állsz sorban a postán ma este. 🙂

 • Garbo

  @tamas
  Dévény Alapítvány: többi, mint hasznos.

 • Stanlee

  En mar vissza is kaptam a lakasberbeadas miatt befizetett tavalyi adomat is…. Tenyleg sose ertettem meg, miert kell az utolso napra hagyni az elkuldeset, foleg ha ugyfelkapuzni is lehetne.

 • Ricsi

  Ez a havi 5 ezer forintos viszatérítés engem érinteni fog, csak azt nem tudom KATA-s vállalkozóként erre jogosult-e az ember? Jövőre már házas leszek és akkor külön be kell adnom egy másik adóbevallást, hogy jogosult legyek?

 • Kiszamolo

  Ricsi, nem, mert nem fizetsz szja-t, ha csak katás vagy, így nincs miből visszaadni.

  Egyébként meg mazel tov. 🙂

 • Fülig Jimmy

  A Heim Pál és a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet is úgy bánik a kis páciensekkel mintha egy normális országban élnénk, nem megy rossz helyre , ha valaki oda utal.
  Neuman Gábor a Szószátyárban mondta, hogy kb a Duna Tisza közénél húzódik a határ(konkrét települést is említett de már nem emlékszem) ahol a ba/be, ban/ben ragozása változik.Ráadásul már jó régen.
  Tisztára mint a KRESZ. Nem árt k..va jól
  felkészülni, mielőtt kioktatsz másokat.

 • Tamás

  Februarban leadtam (lemertem: 15 es fel perc volt kitolteni a keretprogrammal) az adojovairast mar reg el is koltottem, es en se ertem a mindent az utolso pillanatra hagyo tomegeket…

  Ja, es a “februarban-bevallokat-tuti-ellenorzik” csak egy urban legend, nem ez alapjan dontenek…

 • Hudi

  Csütörtök reggel adtam le. Postán. Egy teljes percet se töltöttem bent.

  Az ÁNYK hiányosságaira (fejlesztési lehetőségeire) még mindig tudnék 5 példát mondani, a szerintem nem túlzottan bonyolult esetemben is.

 • CandySR

  Erről jut eszembe, hogy megdöbbentő, hogy az emberek milyen nagy része nem kér az ingyen pénzből. Tényleg hülye, aki nem nyit egészségpénztár számlát, hogy az állam fizesse a költségei 20%-át.
  Gyógyszer vásárlás, fogorvos, táppénz minden családban előfordul. Akár 150eFt talált pénz, csak le kell hajolni érte. Nekem már rég a számlámon figyel a NAV idei kis figyelmessége.

 • Családfő

  @candysr

  A korrektség kedvéért annyit finomítanék, h csak az a “hülye”, aki megtehetné, de nem teszi. A nagyon keveset keresők igazoltan hiányoznak a buliból, hisz ők nem tudnak 750k-t belerakni. (És ugye csak akkor 150k a visszatérítés, ha az EP mellett van mondjuk egy ÖNYP is.)

  Egyébként teljesen egyetértek.

 • mzsombor

  @csaladfo

  Ez változott pár éve, nem kell már kétféle pénztár, csak EP-re (vagy csak ÖP-re) is megkaphatod a 150e visszatérítést.

 • Zabalint

  @candysr
  Én például nem igazán tudnám kihasználni az egészségpénztárat, az önyupot meg nem maxoltam, mert ok, hogy adnak hozzá 20%-ot, de a 750 ezer túl nagy falat egyelőre nekem, idén lesz annyi megtakarításom, de túl kockázatos lenne nagy részét önyupba tenni, még ha nem is ismernénk a kormány állaspontját az öngondoskodással kapcsolatban, pusztán a pénztár kockázata miatt sem érdemes mindent egy lapra tenni. Annyit nem ér az a 20%.

 • gaborr

  @kiszamolo azért mert KATA-s Ricsi, még fizethet SZJA-t, mondjuk árfolyam nyereség után. abból pikkpakkk össze lehet annyit szedni, hogy megérje. 🙂

 • Kiszamolo

  gaborr, igen, csak nem akartam ezzel cifrázni. Nyilván tudna róla, ha más címen is adózik. Bár szerintem az árfolyam-nyereség az pont nem szja.

 • Családfő

  @zabalint

  Tényleg az egészségpénztár az, ahova érdemes visszakérni a lóvét, mert jó esetben azt készpénzzé tudod varázsolni. Ha pl. állandó lakcímed a szüleidnél van, vagy a párodé az ő szüleinél, több mindent vissza lehet utaltatni. Az egészségmegőrző szolgáltatások, pl. masszázs/gyógytorna, akár fogászat stb. mind jöhet vissza. Emellett szintén fontos elem, hogy betegség esetén a betegszabadság/táppénz és a nettó fizu közötti különbséget is vissza lehet kérni (csak saját részre), és ha ÖP ága is van az EP-nek, akkor a GYED/GYES és fizu közötti összeget is.

  Ezekkel már bőven megéri az “ajándék” 150k.

  @mzsombor

  Kösz, ezek szerint leragadtam a múltban. 🙂

 • Balint Farago

  @mzsombor

  Nem igaz, vagy EP-re vagy NYP-re jár a max 150ezer, mindkettőre nem. Az ANYK-ban is csak 1 pénztárat tudsz megadni.