Már jegyezhető az eurós prémium államkötvény (PEMÁK)

2012-11-23
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

November 21.-től már jegyezhető az euró alapú, az euró inflációs rátájához kötött kamatozású magyar prémium államkötvény, rövid nevén a PEMÁK (Prémium eurós magyar államkötvény)

A kamat mértéke az euróövezet inflációs adata plusz 2,5%, jelenleg 5,1%.

A névértéke egy euró, azaz bármilyen összegben tudsz belőle venni, nem csak például százas címletekben. Mivel azonban a legkisebb jegyezhető mennyiség 100 euró, a kamatok újra befektetése miatt érdemes legalább 4.000 eurót befizetni, hogy a kamatok is elérjék a 100 eurós határt.

Három nagy különbség van a forintos prémium állampapírhoz képest. Az egyik, hogy jogi személyek, azaz cégek is vehetik, ha keveslik a bankok által a cégeknek adott kamatokat. Azonban ne felejtsük el, hogy a futamidő 3 év és az idő előtti visszaváltás pénzbe kerül.

(Kedves szlovákiai olvasóimnak pedig üzenem, hogy a forintos prémium állampapírral szemben külföldiek is vehetnek ebből az eurós kötvényből. :) )

A másik különbség, hogy az eddigi prémium állampapírtól eltérően ezt már a bankok is forgalmazzák, nem csak az Államkincstár, így az Ersténél és az OTP-nél, Citinél, stb. is vehetünk ezekből a kötvényekből. (Lista itt.)

Mivel az adásvételért fizetni kell és a forgalmazók különféle árakon dolgozhatnak, érdemes lehet több helyről ajánlatot kérni. (Erről itt írtam vendégszerzőként.)

Végül a harmadik, hogy itt félévente van kamatfizetés és nem évente, mint a forintos állampapíroknál. Ez kinek jó hír, kinek rossz. A kamatfizetés napja június és december 21, legelső dátum 2013. június 21.

A kincstárnál befizetheted az összeget, vagy utalhatod a bankodból, vagy bankkártyával történő kiegyenlítést választhatod, ekkor forintos számládra is adhatsz terhelést. (Ez azért jó hír, mert nem kell horror áron utalnod a pénzt az eurós bankszámládról, ha van hozzá bankkártyád, illetve forintos számla esetén jobban jársz a deviza konverzióval, mint a valutással.) Bankkártyás fizetés esetén a terhelés EUR devizanemben történik. Konverzió esetén az átváltást a Kártyabirtokos bankja végzi az általa jegyzett árfolyamon. Az államkötvény megvásárlása csak azután lehetséges, hogy a vásárlás fedezete a Kincstárnál euro devizanemben az ügyfélszámlán rendelkezésre áll.

A kártyás fizetésnél könnyen lehet, hogy készpénz-felvételnek minősül a tranzakció, akkor meg nem olyan nagy bóni a lehetőség. Ezen túl a napi egy-kétszázezres limittel nem is tudsz túl sok kötvényt venni. Úgyhogy ez inkább csak elméleti lehetőség.

Kifizetés eurónál mindig utalással történhet csak.

Többen kérdeztétek, megéri-e és szabad-e venni ebből az állampapírból.

Nos, semmivel nem rosszabb, mint bármelyik magyar államkötvény, a kamata euróban kifejezetten vonzó. (Ennek mint befektető örülök, mint adófizető állampolgár, már sokkal kevésbé.) Összehasonlításul, jelenleg a legjobb egyéves eurós bankbetét kamata 4,3%, lista itt.

Ha van euród és hosszabb távra nincs rá szükséged, jó döntés lehet ide is befektetni belőle.

Azonban ha pont a forinttól félsz és azért tartod euróban a pénzed, akkor az nem diverzifikáció, ha a magyar államtól veszel eurós kötvényt. Ha a forint bajba kerül, akkor a magyar állam is, így ez nem ad neked plusz védelmet a forinttal szemben.

A kötvényekről itt írtam, sok mindent megtudhatsz belőle, amire szükséged van az állampapírokhoz is.

További infó az eurós prémium államkötvényről itt.

Ha tetszett a cikk, kövess a facebook-on: facebook.com/kiszamolo

Ha pénzügyi tanácsadásra van szükséged, kattints ide.

Ha tanulni szeretnél a pénzügyekről, akkor pedig ide.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram