Már jegyezhető az eurós prémium államkötvény (PEMÁK)

November 21.-től már jegyezhető az euró alapú, az euró inflációs rátájához kötött kamatozású magyar prémium államkötvény, rövid nevén a PEMÁK (Prémium eurós magyar államkötvény)

A kamat mértéke az euróövezet inflációs adata plusz 2,5%, jelenleg 5,1%.

A névértéke egy euró, azaz bármilyen összegben tudsz belőle venni, nem csak például százas címletekben. Mivel azonban a legkisebb jegyezhető mennyiség 100 euró, a kamatok újra befektetése miatt érdemes legalább 4.000 eurót befizetni, hogy a kamatok is elérjék a 100 eurós határt.

Három nagy különbség van a forintos prémium állampapírhoz képest. Az egyik, hogy jogi személyek, azaz cégek is vehetik, ha keveslik a bankok által a cégeknek adott kamatokat. Azonban ne felejtsük el, hogy a futamidő 3 év és az idő előtti visszaváltás pénzbe kerül.

(Kedves szlovákiai olvasóimnak pedig üzenem, hogy a forintos prémium állampapírral szemben külföldiek is vehetnek ebből az eurós kötvényből. :) )

A másik különbség, hogy az eddigi prémium állampapírtól eltérően ezt már a bankok is forgalmazzák, nem csak az Államkincstár, így az Ersténél és az OTP-nél, Citinél, stb. is vehetünk ezekből a kötvényekből. (Lista itt.)

Mivel az adásvételért fizetni kell és a forgalmazók különféle árakon dolgozhatnak, érdemes lehet több helyről ajánlatot kérni. (Erről itt írtam vendégszerzőként.)

Végül a harmadik, hogy itt félévente van kamatfizetés és nem évente, mint a forintos állampapíroknál. Ez kinek jó hír, kinek rossz. A kamatfizetés napja június és december 21, legelső dátum 2013. június 21.

A kincstárnál befizetheted az összeget, vagy utalhatod a bankodból, vagy bankkártyával történő kiegyenlítést választhatod, ekkor forintos számládra is adhatsz terhelést. (Ez azért jó hír, mert nem kell horror áron utalnod a pénzt az eurós bankszámládról, ha van hozzá bankkártyád, illetve forintos számla esetén jobban jársz a deviza konverzióval, mint a valutással.) Bankkártyás fizetés esetén a terhelés EUR devizanemben történik. Konverzió esetén az átváltást a Kártyabirtokos bankja végzi az általa jegyzett árfolyamon. Az államkötvény megvásárlása csak azután lehetséges, hogy a vásárlás fedezete a Kincstárnál euro devizanemben az ügyfélszámlán rendelkezésre áll.

A kártyás fizetésnél könnyen lehet, hogy készpénz-felvételnek minősül a tranzakció, akkor meg nem olyan nagy bóni a lehetőség. Ezen túl a napi egy-kétszázezres limittel nem is tudsz túl sok kötvényt venni. Úgyhogy ez inkább csak elméleti lehetőség.

Kifizetés eurónál mindig utalással történhet csak.

Többen kérdeztétek, megéri-e és szabad-e venni ebből az állampapírból.

Nos, semmivel nem rosszabb, mint bármelyik magyar államkötvény, a kamata euróban kifejezetten vonzó. (Ennek mint befektető örülök, mint adófizető állampolgár, már sokkal kevésbé.) Összehasonlításul, jelenleg a legjobb egyéves eurós bankbetét kamata 4,3%, lista itt.

Ha van euród és hosszabb távra nincs rá szükséged, jó döntés lehet ide is befektetni belőle.

Azonban ha pont a forinttól félsz és azért tartod euróban a pénzed, akkor az nem diverzifikáció, ha a magyar államtól veszel eurós kötvényt. Ha a forint bajba kerül, akkor a magyar állam is, így ez nem ad neked plusz védelmet a forinttal szemben.

A kötvényekről itt írtam, sok mindent megtudhatsz belőle, amire szükséged van az állampapírokhoz is.

További infó az eurós prémium államkötvényről itt.

Ha tetszett a cikk, kövess a facebook-on: facebook.com/kiszamolo

Ha pénzügyi tanácsadásra van szükséged, kattints ide.

Ha tanulni szeretnél a pénzügyekről, akkor pedig ide.

Share

38 hozzászólás

 • Ata
  Engem az érdekelne, hogy a webkincstárban euró-s kártyával tudok-e fizetni euró alapon, vagy forinttal kell majd amit átváltanak? Szintén jó kérdés, hogy átutalás esetén devizaszámláról tudok-e majd eurót utalni, avagy forintban kell kiegyenlíteni?
 • Kiszamolo
  Eurót tuti tudsz majd utalni, hogy az eurós kártyádat meg tudják-e euróval terhelni, nos, az egy jó kérdés.
 • Laslow
  Valamelyik fórumon felvetette valaki, hogy ennek a kifizetése forintban történik. Nem néztem alaposabban utána, de érdekes ha tényleg így van.
 • Forintot nem érdemes eurora váltani ezért, akkor már ott van a PMAK 9,5% kamattal, de meglevő euronkból ki lehet passzírozni kb. 10% éves hozamot, ami újra befektethető és a kamatos kamat hatás érvényesíthető.
  Ha befektetjük meglevő euronkat 5,1%-n és rögzítjük az árfolyamot az adott szinten egy short EURHUF tranzakcióval ugyanakkora értékben, akkor az 5% körüli kamatkülönbözet jóváírásra kerül naponta a számlánkon. Ennek – nem mellékes – következménye az árfolyamrögzítés, miáltal kizárjuk az árfolyamkockázatot, azaz így nem spekulálhatunk. Pontosan kiszámítható a lejáratkori érték (változatlan kamatkörnyezetet feltételezve) HUF-ban.
  Szerintem.
 • Nanum
  Azt számolgattam, hogy melyiket érdemesebb megvenni, a +2,5%-os eurós kötvényt, vagy a +4%-os forintosat? Az egyszerűség kedvéért fix kamatokkal számolgattam, 3 éves időtávra. Tegyül fel hogy 1000 euróért veszünk kötvényt, 3 év múlva lesz 1161 eurónk. Ha forintos államkötvényt veszünk, akkor 1000 X 282,5 = 282500 ft.-ot fektetünk be. Átlag 9,5% -os kamattal számolva 3 év múlva lesz 370 903 ft.-unk. Kérdés melyik fog többet érni 3 év múlva, az 1161 eurónk vagy a 370 903 ft-unk? Akkor fog többet érni az eurónk, ha 3 év múlva 319,5 ft. felett lesz az euró árfolyama.
  Előfordulhat, de eléggé kétséges, de azért érdemes a portfóliónkba berakni pár eurós kötvényt a ft.-osak mellé.
 • Lee732
  Nanum:
  Igaz amit írsz, de nem felejtsük el, hogy az infláció is változik, és simán lehet, hogy 319,5Ft-os eurónál az sokkal rosszabb lesz az EU-s értéknél. Tehát még ilyenkor is lehet, hogy jobban járunk a forintos államkötvénnyel.
 • Imre
  WebKincstáron keresztül jelenleg nem lehet Prémium Euró Magyar Államkötvényt vásárolni. Az Állampénztári irodákban POS terminálon fizethető bankkártyával, EUR devizanemben.
  A kifizetés (mind a kamat, mind a tőke kifizetése) EUR devizanemben, kizárólag átutalással történik, készpénzben EUR-t nem fizet ki az Államkincstár.
  2012. december 15-től lesz lehetőség készpénzzel (EUR) is megvásárolni a Prémium Magyar Államkötvényt, a legkisebb elfogadott címlet 1 EUR, azonban érmékből legfeljebb címletenként 10 EUR-t fogadnak el.
  Lásd: http://www.allamkincstar.gov.hu/letoltesek/9334 és http://www.allamkincstar.gov.hu/letoltesek/9206
 • Imre
  Akarom mondani címletenként 10 darabot fogadnak el az érmékből (tehát pl. 10 db 2 EUR érme + 10 db 1 EUR érme mellett még legalább 70 EUR-t bankjegyben is kell fizetni, mert 100 EUR a legkisebb jegyezhető mennyiség).
 • Ata
  Ez alapján: “Bankkártyával történő forint és euró fizetés WebKincstár igénybevételével,
  interneten keresztül:
  0 Ft” lehet majd neten eurós kártyával fizetni. Ez süti lenne, mert amúgy a bankom a díjaival “túszul ejtette” az eurós megtakarításaimat.
 • Kiszamolo
  A logikában ott a hiba, hogy senki nem ad ilyen hosszú futamidőre határidős árat. A fél évnél hosszabb ajánlatok már ritkák, mint a fehér holló, éppen a nagy kockázat miatt.
 • Kiszamolo
  Köszönjük
 • szocske
  Jól értem, hogy bankkártyával, azaz hitelkártyával is fizethetek?
  Ha így van, az nagyon jó, mert már most befektethetem azt a pénzt, ami valójában csak egy bő hónap múlva fog rendelkezésemre állni, ráadásul a hitelkártyás fizetésre kapok +2% jóváírást is, ráadásul előre, nem csak a kamatjóváíráskor.
  9,5%-os kamat esetén számítás nélkül az 1 hónap nyereség és a 2% előzetes jóváírás együtt simán 12% körüli első éves hozamot jelenthet, és még a kamatadó is csak a 9,5%-ból jön le.

  Vagy ez így túl szép lenne, és a kártyás fizetés bankkártyás kp. felvétnek számít, ahogy a postán is?

 • Kiszamolo
  Mondjuk erre nem tér ki szerintem a fáma, lehet, hogy igazad van és készpénz-felvételnek számlázzák.

  A másik probléma a napi limit, átlag 150 ezer forint, azzal meg nem mész messzire.

 • szocske
  Azt hiszem ezt megkérdem tőlük…
  Nem néztem utána, de úgy rémlik a napi limitet felemelhetem akár a teljes hitelkeretemre is, ha másképp nem időzáras megoldással.
  De ha mégsem, azért az sem olyan rossz, ha csak 150 ezret teszek félre, de azt rendszeresen 🙂
  A webkincstár segítségével elméletileg ez megoldható különösebb utánajárás nélkül is, bár még nem ismerem a rendszert, hogy van-e olyan egyszerűen kezelhető, mint a bankok netbank/netbroker felülete…
 • Kiszamolo
  Még nem lehet web és telekincstáron jegyezni a kiadott tájékoztató szerint.
 • szocske
  Felhívtam a kincstárt, és megkérdeztem.
  A webkincstár várhatóan dec. közepétől fog üzemelni, és minden tranzakció elérhető lesz onnan is.
  Ha személyesen megyek be és POS terminálon fizetek kártyával, az készpénzfelvételnek minősül, azonban a web kincstáron keresztül internetes kártyás vásárlás lesz.

  Megnéztem a netbankon a hitelkártya limitmódosítást is, a vásárlási limitet fel tudom emelni a hitelkeret maximumára, a kp.felvét limit max. 200 ezer/nap. (Ez az ERSTE, más banknál eltérhet)

 • pdw
  Mint mar irtak lentebb, sima vasarlas az allampapir vetel, azonban jovairast nem kapsz ra. A citinel es az erstenel tuti le van ez irva a feltetelekben, mas banknal nem tudom hogy megy.
 • Imre
  Igen, a hitelkártyámmal én is azt csinálom, hogy minden hónapban vásárolok WebKincstáron keresztül következő hónapban lejáró DKJ-t, így a Citibank pénzét kamatoztatom a Magyar Államkincstárnál.
 • Tys
  Wazz ez mekkora ötlet! Zseniális, komolyan.
 • Kiszamolo
  Azt is kiszámoltad, mennyit nyer rajta?
  Mondjuk van 200 ezres kerete. A DKJ hozama kisembereknek 5,4%, kamatadó után 4,64%.

  Vagyis a teljes haszon egy egész évre 9280 Ft.

  Ebből vonjuk le a kártya éves díját (5.000 Ft minimum), a havi 250 Ft számlavezetést (3.000 Ft) és a többi költséget.

  Nos, mennyi maradt a végén?

 • Tys
  És mi van ha azt nézzük, így megsprórolja a kártya éves díját? 🙂
  A citi life számlavezetési díja 690 Ft. Nem is értem, így kinek éri meg…
  Nekem régi citis kártyám, nincs számlavezetési díja, még sms-t sem fizetek, éves díjat meg évi 600.000 forgalom felett jóváírják, a %-t meg kapom. A hitelkeretemet nemtudom elkölteni, így lazán belefér, hogy havi 2-300000-t megforgassak így. Inkább az a kérdés, megére ennyi macera, évi 10.000 ft-t.
  Amúgy megnéztem, és úgy látom a hitelkártyáról a csoprotos beszedési megbízás ingyenes maradt. Gyors be is állítottam, hogy a közüzemi számlákat onnan vonják, és még kapok 1%-t is. És bankon belül saját számlák közt talán nincs bankadó.
 • Tys
  Nos, én ma befáradtam, és megpróbáltam venni az eurós prémium államkötvényből. Azt kell monndjam, az igazság nem minden szelete lett kibontva. Ugyan 1 eurót is lehet jegyezni, a minimális jegyzési mennyiség 100 euro. És ami a lényeg: mivel 100 euro a minimális jegyezhető mennyiség, ezért annyi pénzt érdemes bepakolni, hogy legalább 100 euró legyen a kamata. Ezt a kislány elég unortodox módon magyarázta, kétszeris rákérdeztem ez miért van, de továbbra sem értem. A lényeg, hogy vagy bepakol kb 4000 eurot az ember, vagy félévente kipótolja a kamatot, ekkor ugye ugrott a TBSZ lehetőség. Vagy TBSZ vár addig, amíg meg nem lesz a 100 euro kamat. Aranyos. Mivel nekem nincs 4000 eurom, így ugrott is ez a lehetőség. 🙁
 • Robi
  Egy kis súgást kérek. Tehát a webkincstáron keresztül lehet diszkont kincstárjegyet akár hitelkártyával (pl. AM.X) is vásárolni? Mert ez eleve 1% visszatérítés-nyereség. A vásárlás után a DKJ gondolom értékpapírszámlára kerül. Ezt a Kincstár vezeti? Onnan hogyan lehet pénzt továbbutalni?

  Előre is köszönöm a segítséget!

  Robi

 • Kiszamolo
  Nem jár rá a visszatérítés, ezt már megvitattuk itt a kommentekben.

  Továbbutalni úgy lehet, mint bármelyik másik számláról.

 • vtibi
  Raiffeisen-nél az ügyfélszolgálat szerint adnak 2% visszatérítést, de max havi 10000-et. Egy ingyenes aktivitás számlacsomaggal kombinálva, egész baráti, csak 2 tételben kell vásárolni 🙂
 • vtibi
  …és már vissza is hívtak, hogy rosszul tájékoztattak, sajnos itt is benne van 🙂
 • Bud Fox
  A Quaestor által kibocsátott vállalati kötvényeket ajánlod?
  http://www.quaestor.hu
 • Kiszamolo
  Én nem vennék, de ezt hosszú lenne kifejteni.
 • HNR
  Kérlek, ha van rá érkezésed mégis térj ki a Quaestorra. Köszönöm!
 • ujjobbagya
  Nem hiszem, hogy csak emiatt tartja a számlát + hitelkártyát, emiatt én ezek költségeit nem számolnám ide.
  Én is hitelkártyával vettem legutóbb a sima prémium ák-ből, sima vásárlás tranzakcióként kezelte a bank, jár rá 1% visszatérítés is.
 • ujjobbagya
  Ezekkel a költségekkel is vitatkoznék, nekem 3.500 Ft a dombornyomott VISA, 450 a keret, havi 200 Ft a számlavezetés, a “többi költség” alatt nem tudom mit értesz, nincs más.
 • Benedek
  Ez engem is érdekelne!
  Jóval vonzóbb hozamokat (kb. +3 %) ígér, mint a banki betétek.
 • Szerettem volna PEMÁK-ot venni, de számomra kissé fura, hogy a kamatfizetésnél a kamaton szintén PEMÁK-ot kell venni igy soha nem járna le 15-20 év mulva tudnám csak felvenni?????
 • Miklós
  Ma ért egy kisebb meglepetés. Kiderült, hogy az Államkincstárral ellentétben nem minden forgalmazó vásárolja vissza 98%-on a PEMÁK-ot. A Raiffeisennél ingyenesen lehet jegyezni és másodpiacon venni/eladni, a kutya azonban a visszavásárlási árfolyamban van elásva. Az ugyanis 93,2%.
 • Ricsi
  Sziasztok!

  Gondolom észrevettétek sokan, hogy már nem forgalmaznak PEMÁK-ot.
  Annyiban jártam rosszul hogy pont ráutaltam az eurot a számlára az egy hét mire odaér és közben pont leállították az eladást, szóval most ott nézelődik a pénzem, nem tudom, hogy várjak-e hátha lesz új sorozat, vagy inkább visszautaljam a bankszámlámra és elbukjam az utalási költséget…

 • Hudi
  Aktuális tapasztalat, hogy PEMÁK vétele TBSZ-re a MÁKban Webkincstáron bankkártyás befizetéssel 1 hét tart. Pontosabban 6. munkanap használható: csütörtök reggeli (8 óra előtti) bankkártyás inditást következő csütörtök délelőtt (tehát még aznapi érténappal) tudtam felhasználni. A bankkártya foglalás illetve a Webkincstár által rögzitett “végrehajtható művelet” megbizás nyugtázása szinte azonnal megtörtént (illetve a bank oldalon is a terhelés könyvelés pár nap alatt), de a TBSZ pénzszámlájára csak 1 héttel később jutott fel.
 • Sapo
  Figyelem a kp befizetés lehetősége nem jelenti azt, hogy kp-ben kapod vissza az euród!
  Ha lejárt a kötvény, akkor más banknál vezetett euró számlára utalják csak át.
  Ez csak azért problémás mert úgy nagyjából mindegyik banknál 1%-ra tornásszák fel a kp felvételi költséget. Ez 5000€-nál úgy 50€, ami kb egy év kamatát viszi el. Tehát ha 3 évre lekötöd, akkor 2 évre kapsz csak kamatot. Az apró betűs záradék 5 pont nagyságú szövegrészben rejtik el az ide vonatkozó részt.
 • David
  CIB bankban van nagyobb osszegu EUR-m amiert EUR allampapirt szeretnek vasarolni. Az atutalas dija kb 500 USD lenne amit ertelemszeruen szeretnek megsporolni. Lehetseges, hogy igenyelek EUR alapu bankkartyat a szamlamhoz amivel a Webkincstaron megvasarolva az allampapirt nem vonnak le konverzios koltseget? Valaki probalta mar?