Maradnak a családtámogatások kormányváltás esetén is

Olvastam egy interjút Király Júliával, ő az ellenzék gazdasági kérdésekért felelős egyik személye.

Ha valaki nem ismerné őt, az MNB alelnöke volt és ami ennél sokkal fontosabb, az egyik tanárom sok évvel ezelőtt. 🙂

Amiért írok a témáról, az a családtámogatási rendszer kérdése.

Az derül ki az interjúból, hogy az ellenzék is meg fogja tartani a mostani családtámogatási rendszert. Elhibázottnak tartja, ha rajta múlna, nem így csinálná, viszont még nagyobb hiba lenne az interjú szerint beszántani.

Ez azért fontos, mert ha attól féltél, hogy egy kormányváltás miatt lemaradsz a CSOK-ról és társairól, akkor ez a veszély nem áll fenn.

S ha abban reménykedtél, hogy tavasszal gyorsan megszűnik a CSOK és minden más, amitől majd olcsóbbak lennének az ingatlanok, akkor neked pedig rossz hír, erre úgy néz ki, egyelőre felesleges várnod.

Ettől függetlenül is ajánlom az interjút, egy nagyon jól megírt cikk, megértheted belőle, mi lenne a gazdasági programja az ellenzéknek, ha hatalomra kerülnek tavasszal.

Update: mostanra sajnos fizetős lett a belinkelt cikk, tegnap még nem volt az. Kár érte, mert értelmes, jól megírt cikk volt. Esetleg próbáld itt.

A hozzászólások: gazdasági kérdésekről szól ez a cikk és az a cikk is, amit belinkeltem. Ezért ha neked csak annyira futja az értelmi képességeidből, hogy tolvaj Orbán és bandája meg rohadt ballibsik, akkor már most szólok, nagy ívben repül a kukába a hozzászólásod.

Érvelhetsz a mostani kormány vagy az esetleges következő kormány gazdaságpolitikája mellett vagy ellen, de érjen el egy minimális színvonalat a hozzászólásod, mert egyébként köszönjük, nem vagyunk rá kíváncsiak.

A politika miatt fanyalgóknak: a gazdaságpolitika is politika, sőt annak kellene lennie “a politikának”, a politika többi része csak a parasztvakítás miatt van. Ezért megkerülhetetlen, hogy az azt képviselő pártokról ne essen szó akár pro, akár kontra. Ha zavar a politika, szerintem most hagyd ki a hozzászólásokat.

Share

250 hozzászólás

 • Egyik Tamás
  Pont tegnap néztem egy videót, amiben Dobrev Klára azt mondta, hogy még jobban ki akarják terjeszteni a CSOK-ot, mert (szerintük) nagyon kevés család tudta csak igénybe venni. Anyám borogass! Ha eddig nem volt drága az ingatlan, na most. Persze ez nem meglepő egy szocialista párttól.
 • Szabó Gábor
  Te hiszel egy politikus választás előtti ígéretének? Naaaaa.

  Miért? Meggyesi is megcsinál mindent, ami igért. Bele is rokkant az ország anyagilag. 🙂

 • Szomorú
  Az az igazán szomorú számomra, hogy a társadalom max 10%-át érdekli egy-egy párt gazdasági programja és dönt ez alapján, hogy kit választ. A maradék 90%-nak meg maradnak az egy mondatos leegyszerűsített üzenetek és a ki a szimpatikusabb megközelítés. Így aztán hiába is lenne egy-egy gazdasági program előnyös az emberek nagy része számára, nem ez alapján fognak dönteni. De ez nem Magyarország specifikus, Amerikában is lehet választást nyerni egy “Yes We Can” meg “Make America Great Again”-el.
 • Ishar
  Egyszerűbb lenne ezeket a támogatásokat egyből közvetlenül a lakáseladóknak utalni…
 • Kamatsapka
  Nem vagyok közgazdász, de ez az őrült hitelezési spirál szerintem nem fenntartható.
 • sz.krisz
  parlament.hu/irom41/16118/adatok/fejezetek/00merleg.pdf

  LAKÁSÉPÍTÉSI TÁMOGATÁSOK (millió HUF)
  2021: 369 454,0
  2022: 381 786,0
  2023: 220 325,0
  2024: 173 013,0
  2025: 153 002,0

  Varga Mihály így számol 2025-ig (ezt hívták a régi “szép” időkben konvergenciaprogramnak), ez alapján jövőre majdhogynem satufék. És Király Júlia is inkább a családi kedvezményről beszélt, nem a pénzszórás folytatásáról, arra ott lesz pl. a 24 ezres családi pótlék, a 400 ezres diplomás minimálbér, a 100 ezres alapnyugdíj és az adójóváírás 300 bruttóig.

 • Kastély Ferenc
  Eléggé egyértelmű, hogy ha nyernek, akkor megtartják, sőt, amik lejárnak azokat meghosszabbítják.
  Gyakorlatilag csomó “rohamos” támogatás (babaváró, 7 személyes autó) olyan volt, hogy az elején megrohamozták a népeket, nagy költségvetési kiadás, utána meg gyakorlatilag elenyésző az évről évre jelentkezők száma, tehát nem nagy költség fenntartani őket, cserébe meg lehet nyerni a gyerekeseket.
 • Jani a hegyről
  “Olvastam egy interjút Király Júliával” pazmek, szólhattál volna, hogy ha ráklikkel az ember a linkre, előugrik egy ronda banya képe…. Majdnem magamra öntöttem a kávét….
 • zpatriot
  A Fidesz egyik legfőbb elve az (volt), hogy – mindenki kap. De a csúcson – aki ezt lehetővé teszi – ő kell, hogy álljon. Tehát… alakuljon ki egy kereszt finanszírozott ország, amiben uralkodói kegy alapján történik az anyagiak egy részének eljutása egyik csoporttól a másikig. És – természetesen a másiktól – az egyikig. Jól lehet ezt látni a munkaadó-munkavállaló páros esetében is. A családok CSOK-ját, illetve annak nyereségét is fizeti valaki, illetve… fogja. Itt belép a legújabb idők ámokfutása a hitelfelvétel kapcsán, és teljesen az “Átkos” korszakát idézi. Beleértve a Nyugat megmosolyogtató szidását is. Akkoriban is szapultuk a nyugatot, miközben Fekete a hitelekért kuncsorgott ott.
 • Pampalini
  A baj nem csak a 9 évre bebetonozott pártkatonákkal van, hanem a fejekbe bebetonozott állami “gondoskodással”. Nem azért marad a CSOK meg a rezsicsökkentés, mert jó, hanem azért, mert nem mernek hozzányúlni. Nem mondhatnak mást, mert ezt várják a “zemberek”.
  Kiút ebből a csapdából az oktatáson keresztül vezet, 20-40 év átfutási idővel. Nem látok okot az optimizmusra…
 • Sleepy Joe
  Eddig annyit tudtunk meg az ellenzék (mintha ez valami egységes valami lenne és nem egy katyvasz) programjából, hogy megtartaná az Orbán kormány korábban élesen bírált, ámde népszerű intézkedéseit. Köszönjük Emese! 🙂

  Király Júlia már leszerepelt, isten óvjon attól, hogy reaktíválják.

  A NER röhögve tömheti a zsebét, amíg az ellenzék ilyen röhejes. A kisebbik rossz szerepe elég kényelmes.

  A választások előtt mindenkiből kitör a politizálhatnék. Kár lenne, ha a Kiszámoló blog átmenne balliberális propaganda szócsőbe.

 • HadÉnisHadÉnis
  Igazad van, bár bennem ilyenkor mindig az a kérdés merül fel, hogy azért ilyenekkel operál a politika, mert ismeri a pógárai értelmi képességeit, vagy ez egy folyamat eredménye, hogy a politika ránevelte az embereket az egyszerű gondolkodásra, mivel így nekik is könnyebb dolguk van.

  Egyébként ha rajtam múlna, beleraknám az Alaptörvénybe, hogy a mindenkori politika nem foglalkozhat ideológiai, vallási stb. iránymutatással, mert szerintem ilyen téren már nagyon durván átestünk a ló másik végére és szerintem is a szakpolitikával kellene foglalkoznia a pártoknak.

 • Yoda
  Ha már politika: nem tudom, hogy ki fog nyerni tavasszal, de egy győztes már biztosan van: Youtube prémium
 • AdamAnalyst
  Alapvetően az élet minden döntései “politikai”, ha a politikát úgy értelmezzük, mint döntések meghozatalát az emberek igényei/elvei alapján. Engem egy középiskolai élmény vitt abba az irányba, hogy kezdjen érdekelni a politika (és azóta is igyekszem legalább a környezetem véleményét alakítani): az osztályfőnökünk megmondta, hogy márpedig fekete öltönye legyen a fiúknak a szalagavatón. Ez nekünk fiúknak nem tetszett, ezért megmondtuk az osztályfőnöknek, hogy szavaztatni fogunk róla az osztályfőnöki órán. A fickó volt annyira progresszív, hogy azt mondta, rendben. Mi a szavazás előtt győzködtük a lányokat, hogy szavazzanak a kék öltönyre. Végül 18-15 arányban megnyertük a szavazást (6 “átszavazó” lány szavazatával). Akkor éreztem át először, hogy a kampány + szavazás milyen fontos is tud lenni, és milyen jó lenne, ha a legtöbb dologról így dönthetnénk.
 • Bálint
  De most őszintén, mi mást mondana? Én is bírom Király Júliát, de hát ő sem mondhatja azt, hogy kivezetjük, mert eltorzítja az egész piacot. Ez egy baromira kedvelt támogatás, a Zemberek érzik a bőrükön a vagyont. Az más kérdés, hogy a 30 éves sógoromék fiatal párként teljesen kilátástalan helyzetben vannak, mert nem tudják, hogyan költözzenek el otthonról…

  Egyébként azért sem lehetne kivezetni, mert összeomlana a rendszer. Ha elindulna egy öngerjesztő folyamat, ami az ingatlanárak eséséhez vezet, ott lesz egy halom ember 30-50milliós hitelekkel úgy, hogy a fedezet alig nagyobb. Ez amúgy is el fog jönni szerintem, hacsak nem lesz valami hosszú stagnálás az árakban, és majd 10 év múlva megint reálisak lesznek a mai árak.

 • Bélaőrnagy
  A legnagyobb probléma ezekkel a plusz juttatásokkal (csok, ingyen bkv bérlet, 13. havi nyugdíj stb), hogy szinte lehetetlen elvenni őket. Bárki visszavonja, annak a népszerűsége azonnal lezuhan és a másik oldal ki is használja ezt és évekig ezt fogja harsogni (még ha egyébként ő is elvette volna). Ezért ha bármi ilyet “adsz a népnek”, akkor onnantól folyamatosan adnod kell.
 • terpesz
  szinte minden part lop, ez adott. valamennyit.

  de nehany part egy maximalis hatekonysagu tolvaj keretrendszert is kiepit, intezmenyesitve a tarsadalom minden szintjen a korrupciot, mindenfele etikai gatak nelkul, meg a gyerekek zsebebol is lopva. ebben hihetetlen tehetsegesek az overlordjaink sajnos, meg a mas hibaztatasaban mindezert.

  erdekes belegondolni, hogy mi lenne, ha egy kovi kormany nem lenne teljesen impotens, kepes lenne ugyanennyi EU penzt lehivni, de mondjuk csak a 20%-at lopna el az ezermilliardoknak, nem pedig a 150%-ra felpalyaztatott penzek 95%-at.

  meg abba is, hogy mennyi penz lenne mindenre es mindenki megsegitesebe, ha nem egy bizonyos oligarchabirodalomnal csapodna le minden, ertsd MINDEN, aki azt is kicsavarja a kezedbol, ami esetleg neked van, mint a Digi meg ezek.

  de ezek csak fantaziak. 🙂

 • Mindegy
  Tök mindegy, hogy mit mondanak/ígérnek a kampányban, ezt kellene már végre megértenie mindenkinek.
 • mad823
  Szerintem az a gond, hogy 3 gyerek esetén van minden is, kettőre meg kábé pont semmi. És emellett is a háromgyerekes családból van és lesz a legkevesebb továbbra is, ellenben a támogatások a maradék 90% számára is felhajtják az árakat. Ha pedig minden családost egyenlő arányban szeretnének támogatni, akkor mindenkinek adnak x Ft támogatást, pont ennyivel fog drágulni minden, tehát nettó felesleges a dolog.
  Miért pont a lakhatás? Legyen mondjuk adókezdvezményen keresztül, vagy mittudomén.
  Arról nem is beszélve, hogy ennyire hanyatló oktatás mellett minek akarják biorobotokkal teleszületni az országot, amikor azokat maholnap leváltják az igaziak?
 • csizkek
  Az ok, hogy megtartjak, de miert nincs ez kereseti limithez kotve? Egy CSOK meg okes barkinek, de egy 70mioig igenybe veheto 2%ban maximalizalt zold hitel?? Ebben mia csaladi tamogatas? Es mi a zold? Semmi. Szimpla penzpumpa.
  Amugy szerintem ha marad a CSOk vmilyen formaban, THM akkor is 8-10%-os rangebe fog ugrani. En nem varok osszeborulast, de ha nem kezdik huteni ezt a piacot, megnezheti magat az ellenzek is.
 • Bob42
  Szerintem jobb lenne pártok/emberek helyett gazdasági csomagokra szavazni (persze csak akkor ha azok mindenképpen be lennének tartva). Ennek viszont feltétele lenne, hogy az emberek megértsék nincsen ingyen semmi, ha valahol költeni akarunk azt elősször be kell szedni valahol. (sajnos ez kicsit utópisztikus, nem tudok mondani olyan nemzetet ahol a szavazok nagy többsége tisztában lenne ezzel és ez alapján tudna szavazni)

  u.i. Firefox alatt nem sikerült kommentelni

 • Kiszamolo
  Valamelyik nyugati országban, talán Dániában nem is indulhat egyetlen párt sem a választáson gazdasági program nélkül.

  Egy közgazdász társaság, benne mindenféle beállítotságú közgazdásszal beárazza, mennyibe kerülnének ezek a programok.

  Mindjárt súlya lesz az ígéreteknek, nem lehet kamuzni meg csak úgy igérgetni.

 • Aechen Coras
  “Elhibázottnak tartja, ha rajta múlna, nem így csinálná, viszont még nagyobb hiba lenne az interjú szerint beszántani.”

  Magyarul: nem jó, de ő sem tud jobbat, ha esetleg mégis tud, az nem tetszene a választóknak.
  Ha tudna jobbat, ami még elég szimpi is lenne, akkor azt írta volna, hogy a meglévő szerződéseket nem bolygatjuk, de ha mi nyerünk, így fogjuk módosítani: …

  Rossz, de választani kell, melyik a nagyobb rossz: tovább csinálni, vagy lerombolni.

 • bjozef
  Tegnap olvastam a cikket (ma már csak előfizetősök nézhetik meg!!), nem ezt vártam… Először is marha zavaró, hogy nem mondanak ezek sem legalább valami irányokat!! (és az nem mentség, hogy van ám több tervünk is, meg, hogy nem látják át teljesen mennyi “pénz van a kasszában”… ) Ezeket a támogatásokat már most kijelentve el kellett volna mondani, hogy kivezetik/átcsatornázzák értelmesebb célokra (bérlakásépítés, bővebb felújítások, stb) mert már ez önmagában árfelhajtó, hogy kijelentik, hogy marad. Márpedig ha váltás után nem nyúlnak hozzá jelentősen, akkor az 4 évig valóban úgy marad, csak toldozva-foldozva lesz esetleg…
  Anno a 2/3-alkotmányozás problémakörének egészen bátran nekimentek, aztán visszakoztak (legalábbis agyonhallgatják..) így nem lehet szavazatokat (értelmeset…) szerezni, a többség inkább szavaz a langyos pocsolyára mint a bizonytalan kutya vacsorájára..
 • maveryck
  Oldaltól függetlenül ki merne most riogatni bármilyen megszorítással? Most az ígérgetés időszaka van mindenki részéről, ez így “normális”.
 • csizkek
  “LAKÁSÉPÍTÉSI TÁMOGATÁSOK (millió HUF)”
  Ezek a szamok tobbet mondaak, mint az interju:) Megnyugodtam..
  Vegulis ez mar egyszer megtortent. 200-2002-ben fidesz megszorta a lakaspiacot, szocik jottek – kivezetni nem mertek, de 2004-re mar ki kellett. Aztan meg jott egy chf loket es ott is vagyunk 2009-ben.
 • Betonbéka
  Aki abban bízna, hogy nem fogják a családtámogatásokat megszüntetni, annak a következő örökbecsűt idézném az emlékezetébe: “Hányszor mondjam el, hogy O.V. is megértse? N e m l e s z g á z á r e m e l é s.” Szóval nagycsaládosként én már készülök a szűk esztendőkre és más dolgozó családosnak is ezt tanácsolom. Ami támogatást csak tudtok, vegyetek fel még ebben a félévben, aztán akinek van rá lehetősége, gondolkodjon a racionalizáláson, mert a középosztály (munkabére, megtakarítása, ingatlantulajdona) keményen meg lesz adóztatva.
 • Alfa
  : ez a dán példa jó.
  A politikus az a szakma, ahol minden szemétláda azt hazudik amit akar és váltig küzdenek az ellen hogy mérhető legyen a teljesítményük.
  Ezért fontos minden kezdeményezés ami arról szól, hogy mérjük meg, hasonlítsuk össze, dokumentáljuk.
  Legyen vita, előzetes terv, kiértékelés, eredmények mérése.
  Enélkül csak bullshit minden, lehazudják a csillagokat az égről, a csődöt meg lehet halogatni hitelekből, állami szolgáltatások leépítéséből, stb.
  Az ilyen balkáni ország meg itt kínlódik, mert a sok “okos” választó elfogadja hogy az összes politikus hülyének nézze.
  Aztán meg jön a csodálkozás hogy 50 év alatt nem mentünk semmire.
  Igen, mert elfogadtátok a tudatlan passzivitást.
 • GrandMasterB
  A “legjobb” dolog ebben az egészben a bizonytalanság. Élő ember nem látta ezeket az árnövelő intézkedéseket előre és a folytatásról sincs senkinek fogalma.
  Nem tudom elképzelni, hogy épeszű külföldi befektető komolyabban beruház egy ilyen ország ingatlanjaiba.
 • Puffogok
  Politikailag érthető, nem kampányolhatnak azzal hogy beszántják a fenébe az egészet, oldja meg mindenki ahogy tudja, kicsi állam, kevés adózás.

  Egyrészt sok a balos az ellenzéki szövetségben, másrészt 7/8-al nyerne a Fidesz ha ezt mondanák.

  Gazdaságilag nyilván aggályos ez az egész.
  Szvsz az ideális az lenne ha elindulna végre egy bérlakás építési program, hogy tervezhető formában tudjon bérelni a 3 gyerekkel rendelkező is, aki mondjuk nem akarja 20 évre Nógrádba kötni magát és mobilisabbak tudnának lenni országon belül.
  Nem tudom lesz e valaha olyan kormány amelyik nem akarja jobban tudni, hogy mit kezdjek a penzemmel, mint én, aki megtermeltem.

 • Betonbéka
  Ja és még egy fun fact: MZP min.elnök jelölt nemrég azt mondta, hogy az ellenzék igéreteinek fedezetét Surányi György számolja ki. Ő az a szakember, akiről azt mondta Gyurcsány az Őszödi Beszédben 2006-ban, hogy vannak jó ötletei a költségvetés átalakításáról, de a számokkal sajnos hadilábon áll, sosem jön ki nála a matek.
 • Puffogok
  igazad van, a programok nem tudom kinek íródnak és ki kéri majd számon a kormányok, de jelenleg egy “én fradista vagyok, ezért egyértelmű hogy nekik szurkolok” mentalitás megy sok embernél. Talán a fideszesek közt látok én több ilyet, ott nem tudnak olyat csinálni a vezetők, hogy ne védje a szavazó őket. Mondjuk 12 év után nehéz is bevallani magadnak, hogy hagytad magad átverni.
  Ellenzékiek közt is rengeteg a full szektás, de talán kevesebb – nem véletlen, hogy 5-10-15%-ot mozognak egyes pártok.
 • hemon
  Alapvetően nem megszüntetni kell (politikusi gondolkodással), hanem szépen lassan nem emelni, majd az infláció megoldja. Pl. családipótlék, van, van de kb. havi pelenkára elég.

  Viszont tudtommal néhány program idén év végén kifut (pl. felújítási támogatás, babaváró stb.), remélem azok szép csendben nem kerülnek meghosszabbításra (naív vagyok).

  És remélem az árstoppok is szépen megszünnek májustól.

 • én megmondtam

  Ott a pont. Ezeknek a családtámogatásoknak a költségvetési hatása elenyésző (kevés az új potenciális belépő, sőt, egyre csökken) hülye lenne bármelyik oldal muníciót adni a másiknak a kivezetésükkel.

  A gond továbbra sem a támogatásokkal van, hanem a lepkefing magyar ingatlanpiaccal. Túl kicsi a kínálat a hatalmas keresletre, a megújulási ráta túl alacsony és túl lassú a magyar lakások forgási sebessége (aki megveszi nem adja el, csak ha tényleg nagyon muszáj). Ez alapból egy növekedési pályát jelez előre (pláne ha közben a fizetések nőnek, a hitelkamatok meg esnek), ilyen környezetben meg még érződik is a bedobált állami apró hatása.

  Aki olcsóbb ingatlant akar, az szerintem olyan pártra szavazzon, aki (rendes) ingatlanadót ígér, az építtetési szabályok komoly lazítását, hitelkamatok drágítását. Többet számítanának, mint a CSOK, kár rajta hisztizni.

 • axt
  Nekem egy dolog ragadta meg a figyelmemet: “egy baloldali értékrend szempontjából viszont a progresszivitása messzemenően elégtelen” Ezt már tapasztalatból tudom, hogy a baloldalnál hogyan néz ki a progresszív adózás: olyan adózási sávokat hoznak létre, ahol már bőven a középosztály alatti rétegek is magasabb sávba tartoznak, mert természetesen a top 10% továbbra sem szeretne érdemben adózni. Részemről emiatt felejtős a progresszív adózás. Volt benne részem, köszönöm, nem.
 • Nagy Vonalakban
  Minden a tartósan magas infláció irányába mutat.

  Minden.

 • Szabolcs
  Mivel a kommentelők jelentős többsége nem döntéshozó, politikával kapcsolatban az egyéni szinten kb. a következőket teheti jogszerűen:
  1. szavaz
  2. tüntet
  3. pofázik (fórumozik) róla 🙂
  4. pártot alapít

  szürkén: szabotál, agitál, szervezkedik

  szabálytalanul: rombol, szabadságharcol (v. terrorista, honnan nézzük).

  Ezek fent amúgy nem sok hatással vannak a nagy folyamatokra. Véléménye mindenkinek van, nekem is. A jogszerűvel, ha kell, és lehet, akkor élek.

  Amit Te tehetsz, hogy alkalmazkodsz: a körülményekre és a várható nagy eseményekre felkészülsz (pl. szélsőséges esetben, ha háborútól tartasz, akkor elhúzol, eldugod az aranyat, konzerveket/gyógyszert pakolsz egy fa alá…).
  Vagy átképzed magad.
  Ésatöbbi, nem tudom mindet felsorolni, és 99%-ban eszembe sem jutna, amire viszont te figyelnél.

  Ha meg minden szép és jó, akkor örülsz 🙂

 • jami
  @hadenishadenis
  Pontosan ez a gond. És ez most fullra járatva megy, mármint a zsigeri propaganda. Elveszik, megtámadják, védjük meg és tsi. Fizikai tüneteim lesznek egy rövid “híradótól” (ezért nem is hallgatom már) olyan arcpirító és aljas módszerekkel manipulált anyagok.
  De kit érdekel max. 20% felnőttön kívül?
 • jami

  ilyan párt nem fog nyerni, szóval tökfelesleges rá szavazni, mert elveszett szavazat vs fanatikus Magyarok (bírom, mikor a nagymagyarok a magyar helyesírással is olyan kapcsolatot ápolnak, mint a rációval – ördögűzőset).

 • promontor
  “sőt annak kellene lennie “a politikának”, a politika többi része csak a parasztvakítás miatt van.”

  Ez azért elég egyoldalú megközelítés. Lényegében minden társadalmi kérdés egyben politikai kérdés is. Az nem gazdasági kérdés, hogy mi van a nemzeti alaptantervben, amiből a gyerekeink tanulnak, az sem gazdasági kérdés, hogy a tömegsportot vagy az élsportot támogatjuk, illetve milyen arányban és miért, vagy hogy milyen közlekedési fejlesztéseket valósítunk meg. Természetesen van gazdasági vonzata, hiszen mindenhez pénz kell, de egy normális országban ezekről a kérdésekről nem kizárólag a pénz szemüvegén keresztül dönt a társadalom, sőt.

  (Félreértés ne essék, szó sincs arról, hogy szórjuk a pénzt számolatlanul, a felelős gazdálkodás alap. Lenne…)

  Persze mi már régen nem normális országban élünk, a populista igérgetés, egymondatos twitter “érvek” világában nincs helye normális vitának.

 • kritizator
  “Rossz, de választani kell, melyik a nagyobb rossz: tovább csinálni, vagy lerombolni.”

  Kinek rossz? Az országnak vagy a végrehajtó pártnak?

 • kritizator
  “@Kiszamolo : ez a dán példa jó.”

  Nem, nem jó. Legalábbis Mo-n. Amelyik közgazdasági egylet kimondja, hogy a Fidesz programja túlárazott, az Sorosista, Gyurcsányista, Brüsszelita zsidóbérenc lesz.

 • bjozef
  @én megmondtam
  WTF? Nem egy helyen élük? Költségvetési hatása elenyésző??? A direkt lehet, na de a többi?? A felvert építési árak pl. nem érintik az államot más helyeken, csakúgykérdezem…? Túl kicsi a kínálat, alacsony a kamat, nincs ingatlanadó? Nahát éppen egy olyan pontok ahol egy OKOS állam beavatkozhatna OKOSAN, ezen családtámogatások átcsatornázásával mondjuk!?
  Az építési szabályokon lazítani?? Mit? Amiből szinte soha, semmit nem ellenőriznek és ezáltal nem is tartanak be semmit!??!?!?! Na ne röhögtess..
 • János
  : gondolom ők szociális alapon még több embernek adnák, a legegyszerűbb módon talán ha megszüntetik a legalább egy éves TB igazolás követelményt?

  mivel minden párt tudja (gondolom?), hogy ez így megy, mindegyik előtt nyitott a lehetőség, hogy így reklámozza magát. Ez sem másabb mint egy termék reklámozása, ott sem harminc oldalas elemzés alapján döntenek az emberek, hogy melyik pl. autót vegyék meg.

  lassan már mindenképp kifutna, aki akarta – és jogosult rá – az már kb felvette, most már csak az veszi majd fel, aki mostanában válik rá jogosulttá, az meg sajnos nem olyan sok család.

  szerintem a Fidesznél soha nem volt az a mondás, hogy mindenki kap, munka alapú társadalom, adó támogatások a pénzbeni támogatások helyett, stb mind erre mutat.

 • Értelmezni jó dolog
  Próbáltam az összes kommentet végigolvasni. Hol a lényeg?! Senki szerint nincs szükség állami lakás-építési programra? – majd lesz valahogy?! Az újabb generációknak milyen lakhatási lehetősége lesz?
  Csőlátású vagyok:
  Nem fognak visszaköltözni a falusi Kádár-kockákba, panelokat fel kell újítani (nemcsak Patyomkin-csomagolni). A betonvázás, lukacs-téglás, gagyi, vállalkozó-maffiás társasházak száma is véges.
  Kinek van pénze full nulláról értelmes minőségűi házat építeni manapság (csalás, politika és őrült hitel híján)?
  A modern társadalom már urbanizált és nem hinném, hogy a tendencia megfordulna.

  Ui.: Gratulálok, akik végig tudták olvasni a cikket, én nem vagyok hajlandó fizetni a 444-re…”Lépj be a Körbe, és olvass tovább! Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!”

 • bosszús
  off: Ki kéne találniuk az egyes online híroldalaknak valami ernyő prémium rendszert. Az ember nem lehet mindenhol tag, az már megérződne a pénztárcán. Legyen egy prémium, kicsit magasabb összeggel, aztán akár sütik alapján már tudnák nézni egy adott hónapban az adott felhasználó melyiküket olvasta többet. Így még a pénzt is igazságosan lehetne szétosztani. Mindent nekem kell kitalálni? 🙂
 • Janivagyok
  Inkább legyen normális minimálbér és 0 állami támogatás. Soha nem fogjuk magunk mögött hagyni a Kádár-rendszert, ha az állam tartja el az embereket, akik max pénzért hajlandók szülni
 • Copywriter
  Na jó, melyik politikus mondaná azt a választás előtt két hónappal, hogy elveszi az ingyen pénzt? Az azonnali halált jelentene. Nem veszik el, de átalakul, a gazdasági visszaesés/EU/IMF kényszeríti ki a csökkentését stb. Van itt nagyon sok dolog, amivel el lehet kummantani a támogatást, de persze ehhez előbb nyerni kell.

  Amit én a környezetemben látok itt vidéken, annak alapján csodálkozom, hogy miért nem 9/10-es többséggel nyer a kormánypárt. Még jó, hogy van egy Budapest, amely kissé vissza tudja billenteni a mérleg nyelvét. Bár erősek a kétségeim, hogy ez sem lesz elég.

 • xavv
  “A családtámogatások a jelentős piactorzító hatások miatt nem érték el a céljukat, az élveszületések száma nem emelkedett elégséges mértékben, ellenben nagy mértékben eladósították a fiatal házasokat, az ingatlanárakat jelentősen megemelték – ezzel a teljes középosztályt kiárazva az ingatlanpiacról – ezért kormányra kerülésünk esetén az első intézkedések egyike lesz a CSOK és a Babaváró támogatások megszüntetése, 2022.12.31. után nem lesz lehetőség új szerződések megkötésére.”

  Na ez az a mondat, ami nem sok szavazatot hozna, ezért nem is hangzott el soha semmikor.
  Ezért jó esély van arra hogy hazudnak, amire volt pár példa az elmúlt évtizedek kampányaiban… Én sem kampányolnék a helyükben a fentihez hasonló mondatokkal.
  Én bízom benne hogy hazudnak most is. Bár mindegy, mert nem is tudjuk meg soha, ugyanis nem lesz kormányváltás.

 • bgb
  Már várom nagyon hogy egy 2 szobás panel értéke 50.000.000 forint legyen.