Magán és céges bankszámlanyitás Szlovákiában lépésről-lépésre 2017

Az összes banki utalást terhelő tranzakciós adó miatt is nagyon költséges itthon a bankszámla fenntartása. Ez hatványozottan igaz cégek számláknál és külföldi utalásoknál.

Ezért adja magát az ötlet, hogy a magyar cégek és magánszemélyek a szomszédos Szlovákiában nyissanak maguknak eurós bankszámlát, ahol szó szerint nagyságrendekkel kisebb bankköltségekkel találkozhatnak.

Már havi egy bejövő(!) eurós utalás esetén is megéri a cégeknek szlovák eurós számlát nyitni, hiszen itthon a bejövő utalásra is fizetni kell darabonként minimum 6-12 eurót.

Havi 5-10 euróért egy teljes kisvállalati számlát kapunk Szlovákiában bankkártyával, internetbankkal és akár 100 ingyenes eurós utalással.

Ha valamelyik cég akár csak 10-15 eurós utalást fogad vagy indít havonta, szinte kötelező neki szlovák bankszámla, ha nem akarja mindenét kifizetni a magyar bankköltségekre.

(Minden további nélkül nyithat bármelyik cég vagy vállalkozó külföldön is számlát, azonban törvényi előírás, hogy egy magyar számlával is kell rendelkeznie, akkor is, ha a fő forgalom külföldön valósul meg.)

Másik célcsoport azok a magánemberek, akik külföldről euróban kapják a fizetésüket és azt szeretnék euróban tartani, vagy abban felvenni. Nekik is érdemes megnézni a szlovák bankok magánszámláit.

Már írtam a szlovák bankszámlanyitásról többször, de annyi minden változott az elmúlt években, hogy kimentem ma is (2017 április) friss információért és telefonszámokért.

Akkor a hírek: több bank bekeményített és vagy egyáltalán nem akar a magyaroknak számlát nyitni (például az Unicredit), vagy esetleges, hogy megnyitják-e (pl. a szlovák Erste, ahol 50% alattira mondták a befogadott számlanyitásokat cégeknél és 0% körülire magánszemélyeknél), esetleg nagyon megszigorították, mint a K&H szlovák testvérénél a CSOB Banknál, ahol 70-80% a befogadási arány, de az engedélyeztetés miatt kétszer kell kiutazni és még egyszer, ha kártyát is igényeltünk. Esetleg a meglévő ügyfeleket is felülvizsgálják, mint az újabb tulajdonosváltáson átesett Sberbank, ahol a hírek szerint több számlát is lezártak mostanában.

Szigorodtak a pénzmosási törvények is, 5.000 euró feletti készpénzbefizetés esetén származásigazolást kérnek és az ilyen összegű kifizetéseket is két nappal előtte be kell jelenteni.

Mikor utasítanak el jó eséllyel: új a céged, vagy sokat akarsz készpénzt befizetni vagy készpénzt felvenni, offshore a cég, néhány rossz hírű tevékenységet folytat, mint például használtautó-kereskedés, ahol túl sűrűn cserélgetik a cégeket. Több banknál elvárás a szlovák üzleti partner, mint indok a számlanyitásra, máshol előny, de szerencsére van bank, ahol nem feltétel.

Komarnoban mindenki beszél magyarul, még az is valamennyire, aki egyébként szlovák.

(Komarno-ban voltam, mert az vonattal is könnyen megközelíthető, Komáromban leszállva csak a Duna hídon kell átsétálni.)

A helyszíni terepszemle alapján legkönnyebben egy itthon is ismert banknál nyithatsz vállalkozói számlát Szlovákiában, ez pedig az OTP Bank, vagy szlovákosan OTP Banka. Itt nem kukacoskodnak a magyar ügyfelekkel, könnyen nyitnak számlát.

Mi kell a számlanyitáshoz?

Kell egy friss cégkivonat, apostille-lal. Ez nem jelent mást, mint közjegyzővel kell hitelesíttetni a cégkivonatot 5.000 forintért, bővebben itt.

Utána ezt le kell fordíttatni hivatalosan szlovákra, vagy az előző cikkben említett Ady Linguánál, vagy Móricz Szerén-nél (Tel: +421907498165). Ez oldalanként 16-20 eurós költséget jelent.

Itt jön a jó hír: az OTP-nél előre ki tudod küldeni az anyagot e-mailben és eldöntik, jöhetsz-e (általában igen). Így nem kell kétszer kiutaznod, mint például a CSOB-nál.

Tehát, ha Komarnoban akarod megnyitni a számlát, keresd ez ügyben Baráth Kingát a helyi fiókban. (Megengedte, hogy megadjam az elérhetőségét, szerintem nem gondolta át teljesen, mennyien fogják olvasni ezt a cikket. 🙂 Mindegy, a telefonszáma +421353268777)

Ő fog küldeni neked e-mailben egy kétoldalas angol vagy szlovák kérdőívet, azt kitöltve és a lefordított cégkivonatot beszkennelve küldd vissza neki. Ő egy-két nap múlva visszajelez, hogy elfogadták-e a cégedet a központban, utána tudsz vele időpontot egyeztetni a számlanyitásra.

A számlacsomagok árai 5 és 24 euró között vannak, ebben a kártyán és egyebeken kívül 20-350 ingyenes eurós utalás van benne, minden további utalás pár eurócent.

Az OTP automatáit ingyen lehet itthon pénzfelvételre használni, beleértve a Vörösmarty téren lévő eurós automatát is.

Interneten tudod kezelni a pénzügyeidet és magyar telefonszámot is megadhatsz az SMS-ekhez.

Mivel nem egy nagy művészet a számla megnyitása, szerintem érdemes belevágnod, ha sokallod a magyar bankköltséget.

Sőt, középárfolyamon váltva, 0,5-0,7% költséggel be tudod utalni a pénzt a magyar számládra akkor, amikor kell, vagy éppen jó az árfolyam (és természetesen működik visszafelé is, forintról euróra), erről a trükkről itt írtam bővebben.

Magánszemélyek havi 6 euróért nyithatnak számlát, de amivel itthon is lehet az OTP automatáiból ingyen pénzt felvenni, az 9 euróba kerül. Erről is tud felvilágosítást Kinga.

Ja, és személyi kölcsönt magyar fizetésre is vehetsz fel, akár 25 ezer eurót is, kemény 3,5% kamatra. Azt mondták, az nem baj, hogy ha csak magyar fizetés van.

Lakáshitelt nem kapsz, csak szlovákiai ingatlanra, de hogy irigykedj, a kamat 5 évig fix kamatperiódus esetén jó ügyfélnél 1,2%, de átlagos ügyfél is kap 1,6%-ra hitelt.

A másik bank a CSOB, ami szóba jöhet. Itt 20-30% az elutasítás aránya és ide sajnos kétszer ki kell menned. Akkor jól jöhet, ha valamiért mégsem fogadnak be az OTP-nél, de már megvan a cégkivonat és a fordítás is. Itt a 7 eurós számlában a bankkártyán és egyebeken kívül 30 utalás van benne, a magyar K&H automatáiból 20 eurócentért tudsz pénzt felvenni.

Időpontért hívd a +421357902222 számot, ugyanaz kell hozzá, mint az OTP-nél, csak nincs kérdőív előre.

Ha minden kötél szakad, a helyi Raiffeisenben is próbálkozhatsz.

Ha nem eurót utalsz külföldre, hanem mondjuk dollárt Kínába vagy az Egyesült Államokba, akkor is jó lehet a szlovák számla. A kinti Ersténél a devizaszámláról utalás 2.000 euró alatt 10 euró, felette összegtől függetlenül 20 euró, a devizaszámla díja devizánként 8,15 euró. A kisvállalati ügyintéző neve Gábor a komarnoi fiókban, de nem akarta megadni a nagy nyilvánosságnak az elérhetőségét.

Remélem, segített az infó minden érintettnek.

 

Share

53 hozzászólás

 • reader
  A magánszámla havi 6 euróért elég borsos, nem?
 • Kiszamolo
  reader, arrafelé ennyi. Ha jön rá fizetés, meg használod a kártyát és van egy utalás, akkor 3 euró.
 • frank
  Hasznos cikk, koszi.
  Arrol esetleg van infod, ha USD-t akarnek kpban felvenni, arra van lehetoseg Komarno valamelyik bankautomatajaban?
 • Kiszamolo
  frank, nem hinném, Komarno egy poros kisváros. Még Budapesten sem tudok dolláros automatát, csak eurósat.
 • verdol
  Magánszemélynél nem írtad, hogy milyen dokumentumokat kell vinni a számlanyitáshoz. Pl kell-e útlevél? (Nekem nincs, csak jogsim.) Kell-e valami számlamásolat? stb. Szóval mi nélkül ne induljon el az ember?
 • szocske
  Koszi a cikket Miklos, nekunk az egri apartmanhoz hasznos lehet, az utobbi idoben megszaporodtak az elore utalasok (igyekszunk erre terelni a vendegeket).
  Itthon sem talaltam olcso eur szamla megoldast egyelore, a cib minden bejovo utalasbol levon 2 Eurot + pocsek arfolyamon atvaltja a penzt. Probaltam a vendegeket transferwisera terelni, de eselytelen egyelore…
 • KK
  Sziasztok, nekünk sok eurós utalásunk van Szlovákia,és Ausztria felé! Tavaly találtam meg az Akcenta deviza kereskedő céget (akcentacz.hu ) , ahol az alábbiak a feltételek:

  -itthoni OTP-s számlájukra teljesen ingyen lehet forintot befizetni! ( azaz ha befizetek 1 000 000 Ft-ot ,akkor pont annyit írnak jóvá a náluk vezetett számlánkon!

  – a jóváírt forintot átválthatom , minden költség nélkül EUR- ba, élő az árfolyam, a hivatalos középhez képest pont +1,5 Ft -os árfolyamon! ( ami szintén elég jó, a hazai kínálatban!)

  – sőt a ráadás,hogy Szlovákiába minden kimenő utalás teljesen ingyenes ! ( Cseh és Lengyelo.ba is!) Ezen kívül AU , DE -be pedig fix 1500 Ft / utalás ! ( Lényegében ez az összes költségünk ami felmerül, és a váltási árfolyam is kiemelkedően jó!)

  Itt van a teljes árlistájuk : akcentacz.hu/files/c_hu/cenik-aktualni-hu.pdf
  Ha tudtok kedvezőbbet,szóljatok!

 • Kiszamolo
  verdol, legalább két arcképes igazolvánnyal menj, ha nagyobb összeget akarsz befizetni, legyen nálad adókártya is.
 • kridli
  Esetleg külföldi értékpapírszámla nyitásról is lehetne valamikor egy cikk.
 • AngelInnocent
  Ez a Kinga nagyon jól jár veled! Ő lesz a hónap ügyintézője és hülyére keresi magát a jutalékokon:)
 • Kiszamolo
  KK, nem tudom, mi az olyan olcsó ebben. Csak a cégükön belüli számlákra saját devizában ingyenes az utalás 3 országba, más számlákra nem, 1500 forintot fizetsz egy akármilyen egyéb eurós utalásra. Normál szlovák bankszámláról bárhová ingyen utalsz egész hónapban azért az 5 euróért.

  Currencyfairrel is 1,5 forintért váltod a forint-eurót, ráadásul ebben még az utalás díja is benne van.

  Engem most sem győzőtt meg, miért lenne ez jó.

 • jancsika
  A VUB banknál ca.2 eur a számlavezetés ingyenes eur utalés unoos országokba.

  De a legjobb az osztrák raiffeisrn 100000 eur kp felvét bankfiokban cégesen 0 azaz nulla eur. A számlát rendkívül borsos 2 eurért vezetil és az eur zónába is ingyenes za utalás. Csak ft ot ne utalj mert akkor lekaszál ak….

 • Andrus
  Érdekes lehet még a Fio Banka fio.sk. Ingyenes számlavezetés + utalások. A céges számlához alapból nyitnak egy magán számlát szintén ingyen. Ezekhez 1+1 cseh számlát szintén ingyen. Magyar számra is küldenek smst, és a bankkártya is ingyenes.
 • Roland
  Mi az oktogoni K&H bankba mentünk be és nyitottunk Németországban rajtuk keresztül EURos számlát, sőt USÁban USD számlát. (Elvileg ott lehet számlát nyitni ahol KBC bank jelen van, ez elég sok ország). Nem kellett sehova utazni. Ráadásul van egy Elektra nevű rendszer, ahol a magyar és külföldi számlákat ugyanazon a felületen tudjuk kezelni. Fillérekbe kerül így az EUR és USD utalás.
 • Kiszamolo
  Roland, ezt csak a nagyoknak szokták megcsinálni.
 • de biza ez deviza
  @Roland: tudnad ezt a “nemet bankszamlanyitas itthonrol” dolgot kicsit arnyalni? A honlapjukon meg guglival is csak devizaszamlajukat talaltam, de az mivel ugye egy rendes devizaszamla, az elso utalasnal atlepi a szlovak szamla havi osszkoltseget.
 • gaborr
  Németországi N26 full ingyen van majdnem minden, online nyitható, használja már valaki esetleg?
 • KK
  Ha készpénzben, vagy akár utalással jön be a pénzed itthon,itthoni számlára akkor az hogy kerül át a szlovák számláral,ahonnan megy tovább az EUR utalás belőle akárhova?
  ( Az akcenta minden szlovák bankszámlára ingyen utal )
 • EasyRider
  Személyi kölcsön kamata 3.5%? Hát az itthon lakáshitel kamatnak is jól hangzana 😐
 • Andras
  @gaborr: magyarorszag nem elerheto n26 szolgaltatasi meg.
  @Roland: írnál erről bővebben? engem USA magánszámla érdekelne. Milyen papirok kellenek? mennyi a minimum befizetes, atfutasi idő? stb…
 • Andras
  @Roland: ez egy céges számla? mennyi tőkével?
 • Roland
  @Kiszamolo: mi nem voltunk annyira nagyok, mikor ezt csináltuk jópár éve. Sőt, nem is voltunk a bank ügyfelei. Bementünk úgy, hogy azt hallottuk, hogy ezt lehet. Honlapjukon valóban semmiféle információ nincs erről, így valószínű van valami szűrés. Annyi volt a feltétel, hogy forint számlát is kellett ott nyitni náluk (amit nem is használunk most se) és onnantól az azonosítást ők elintézték az összes külföldi számla nyitáshoz. Céges számlákról van szó természetesen.
 • Roland
  Egyébként a vallalatiugyfelszolgalat kukac kh.hu címre írtunk egy 2 mondatos emailt nekik annak idején, hogy külföldön szeretnénk rajtuk keresztül számlát nyitni és onnan felvették velünk a kapcsolatot…
 • Kiszamolo
  kk, ott a link a cikkben.
 • assatum
  Gaborr
  Én használom, bár Németországban élek. De magyar személyi igazolvánnyal regisztráltam, angolul, azaz elsőre nem érdekelte őket az ország. Persze kártyát küldtek, ott már világos volt a német cím. Havi 3-5 kp felvét Németországban ingyen, külföldön (pl. Magyarországon) korlátlan, Transferwise becsatornázva, automatikusan használja kp. felvétel esetén vagy Ft számlára utalásnál. Utalás ingyenes, nincs tranzakciós illeték. Illetve van még egy investment rész is ahol befektetni lehet. Itt három csomag közül lehet választani, kockázat vállalási kedvtől függően. Van hitelkártya is, ezt nem próbáltam. Kp. befizetés nem tudom, hogy lehetséges-e. Nincs bankfiók, nincs sms küldés, cserébe van egy saját mobil app, ahol mindent lehet intézni, és jelzi a költést, vagy a bejövő pénzt saját felugró üzenettel. Én nagyon ajánlom mindenkinek, csak nem tudom Magyarországon lehet-e.
  assatum
 • Madárarcú Eugén
  Annyira fáj, amikor valaki leír olyat, hogy “Komarno”.
 • Kiszamolo
  Madárarcú, mindig van valaki, aki benyögi. Mert hogy az Öreg Komárom, meg egyébként is Trianon a hibás.

  Az a vicces, hogy még az ott élők is így különböztetik meg. Pont most láttam magyar nyelvű pizzázó reklámot, hogy asszongya “Kiszállítás Komarnoba is”. Vagyis Komáromba nem viszik már át.

  Bratislava az Pozsony, Subotica Szabadka, Tirgu Mures meg Marosvásárhely, mert abból nincs másik ugyanazon a néven. De még oda is odaírnám a mai nevét, mert kevesen éltek 100 éve, amikor új nevet kaptak ezek a városok.

  De 100 emberből 99,5 nem értené, miről beszélek, ha Öreg Komáromoznék.

 • gaborr
  koszi az infokat, hetfon megprobalkozom vele. Kp be/kifizetes szerencsere nem izgat. Inkabb csak tranzakcios dij nelkuli szamlat keresek(eur). Azt irjak eu allampolgarok reszere elerheto.
 • Balazs
  Akcenta vs transferwise
  Transferwise:
  – voltak rossz tapasztalataim, foleg a lebegtetett arfolyammal (mond valamilyen arfolyamot, de ker valamennyi “puffert” arfolyam mozgasra)
  – nincs igazan ertekelheto ugyfelszolgalata

  Akcenta:
  – amikor váltasz, nem kell meg a forintnak a szamlan lenni, van ra 1(2) napod, hogy beutald.
  – azonnal, pontosan tudod az arfolyamot (nagyobb valtasnal meg egyedi arat is adnak), es az nem valtozik
  – teljesen korrekt, jol hasznalhato ugyfelszolgalatuk van
  – apro utalasokra nem az igazi

 • Kico
  Lehet esetleg updatelni a szerbiai lehetőségeket is?
 • Andras
  @Kico: én az év elején nyitottam szerbiában számlát magyar lakcímmel, kb minden bankból elhajtottak mindenféle papírokat követeltek. Az OTP bankban lehetett volna nyitni ha van szerb lakcímed de nincs OTP direkt, bankkártyával viszont ingyenes a készpénzfelvétel itthon is. Én végül az uncreditben nyitottam számlát. Sajnos többször ki kellett utazni mivel elöszőr elküldöldik belgrádba az adataidat és pár nap mire engedélyezik. Van USD,EUR,CHF,GBP stb deviza számla és kötelező nyitni egy RSD számlát is. Van netes felület ahonnan tudsz utalást indítani és a kártyával unicredit hálózatában (magyart is) ingyenes a készpénzfelvétel (de nincs HUF devizaszámla). 400RSD-t kell fizetni havonta a számláért és csak egy csomag van tudtommal. A szabadkai fiókban én nem találtam senkit aki beszél magyarul, de angolul tudnak. Az OTP bankban van aki beszél magyarul.
 • meglepő árucikk
  “Ja, és személyi kölcsönt magyar fizetésre is vehetsz fel, …”

  Személyi kölcsönhöz, oda kell irányítsam arra a számlára a fizetésem vagy elég igazolni?
  Mit lehet tudni a bonitásvizsgálatról (KHR lekérdezés stb…)?
  Köszönöm a választ!

 • Kiszamolo
  meglepő, azt nem tudom, annyit mondtak, elég a magyar fizetés. Mondjuk nehéz lenne egy forintos fizetést eurós számlára kérni. De hívd fel a Kingát és kérdezd meg.
 • Eltévelyedés
  Szlovákoknak van banki összehasonlító oldala? Abszolút magánemberként érdekel, hogy néha kaphassak EUR-ban pénzt, és ehhez hozzáférjek. Elég egy bankkártya, esetleg ATM, nagyobb összegre meg be tudok menni személyesen.
  És persze borosnak tartom a havi 4-5-6 eurókat. Alternatívaként Ausztria is szóba jöhet, csak az messzebb van.
 • törekvés
  @Eltévelyedés

  banky.sk/bezne-ucty-a-baliky-sluzieb/

 • attila
  @Balazs lenne egy kérdésem az akcentával kapcsolatban. Mondjuk ha nekem utal valaki az akcentánál vezetett eurós számlámra 1000 eurót akkor abból csupán 700 forintot vonnak le ? illetve ha átváltom ezt a pénzt forintra akkor csupán 0,1 százalék jutalékért átutalhatom a magyarországi céges bankszámlámra ?
  mindössze ennyi a költség ?
 • Blazej
  Üdvözlet!

  Nem tudom, melyik banknál sikerül 3 euróra lealkudni a számlavezetést, nekem a VUB-nál van számlám, az apróbb feltételeken felül most ehhez kellene már 10000 euró megtakarítás (vagy bármilyen hitel). A hitelhez kaptam nyomtatványt magyar és szlovák nyelven, kell a munkaszerződés fordítása, talán úgy megkapnák (nem próbáltam, de még veszve sincs az ötlet). Sajnos 2017 április 1-től nagy változások vannak kint.

  Találtam Érsekújváron egy másik bankot, itt is beszélnek magyarul, jó a magyar lakcím és telefonszám, netbank van cseh, szlovák és angol nyelven. Számlavezetési díj nincs, viszont kamatok sem igazán – forgalmazni/utalni jónak tűnik.

 • Tamas
  Esetleg akinek van már tapasztalata meg tudná mondani, hogy Stripe accountot lehet-e a kommentekben említett N26 accounthoz párosítani? Jelenleg mind a passzív és aktív jövedelmeim egy Stripe + payoneer virtuális USA számla kombón érkeznek, és a költségekből bőven van még mit lefaragni, amihez az N26 elég jónak tűnik. Válaszokat előre is köszönöm!
 • gaborr
  sajnos lepattantam az N26-ról és nem is tudtak infót szolgáltatni mikor lesz elérhető magyarországon 🙁 viszont legújabb felfedezésem, hogy az oberbank az csak egy fióktelep mo-n, tehát osztrák betétbiztosítás vonatkozik rá, és szerintem a devizaügyletekre 50kEUR-ig (sepa átutalás) elég jó kondíciójuk van, de még emésztgetem.
 • Tamas
  Ha van ismerősöd osztrák vagy német lakcímmel, úgy nem játszik az N26? Vagy osztrák/német ill. egyéb EU-s országbeli papírjaid is kell hogy legyenek?
 • Andras
  @Tamas: igen, kell személyi stb az azonosításhoz.
 • gaborr
  Ha van bárkinek egy jó tippje ingyenes vagy nagyon olcsó átutalás eur alapon és nem túl magas havi díjra, akár magyar, akár észt bank is lehet felőlem, ne tartsa vissza (csak lehessen számlát nyitni magyarként:). Magyar Oberbanknál 18EUR-ba kerül az EUR átutalás összegtől függetlenül 50ezer euróig az EU-n belül (SEPA), havi díj meg 2EUR. Na ennél kellene nekem még egy kicsit olcsóbb.. 🙂 CIB-nél förtelemesen drága a deviza átutalás, nem beszélve az alkalmazott árfolyamokról.
 • Andras
  @gaborr: más magyar bankoknál % alapon megy pl OTP kisebb összegeknél az jobban megéri.
 • Andras
  @gaborr: váltanod is kell vagy EUR számláról akarsz EUR utalni?
 • Andras
  @gaboor: transferwise?
 • Andras
  @Roland: ha esetleg még olvasod ezt, ti mennyit fizettek a USD számláért? Nekem $55 mondtak most havonta.
 • gaborr
  aki esetleg gondolkodik N26-nál számlát nyitni, végül sikerrel jártam, csak egy német cím kell hozzá (ilyen könnyen szerezhető) ahova tudnak küldeni mindenfélét. meg is nyitották a számlámat. 🙂
 • Andras
  @gaborr: azonosítás hogy történt? kértek útlevelet vagy személyi másolatot?
 • attila
  elárulod hogy miért is annyira könnyen szerezhető egy német cím ahova kiteszik a nevedet a postaládára és átveszik a leveleidet ?
 • gaborr
  @Andras: a telefon kamerája, és személyi kell, semmi más. Rólad is, a kártyáról is csinálnak videófelvételt és fotókat is. a kamera előtt kell forgatnod a kártyádat, hogy eldönthessék elfogadják-e igazinak. Adószámodat is kérnek, amit amúgy nem tudom hogyan ellenőriznek le.

  Angolul beszél az ügyintéző.

  @attila: rengeteg a magyar migráns németországban, biztosan te is ismersz ilyeneket. 🙂