Mennyi az órabéred

Az, hogy milyen órabérért dolgozik egy alkalmazott, látszólag egyszerű kérdés. Keres X ezer forintot havonta, ezért 22 munkanapon keresztül napi 8 órát dolgozik, vagyis az órabére X ezer forint osztva 176-tal.

Azonban ez messze nem a valóság.

Hiába dolgozol napi nyolc órát, a munkahelyre el is kell jutni. Ha háromnegyed óra az út a munkahelyedig, akkor máris 9 és fél órát áldozol naponta a munkára. S mivel fel is kell készülni a munkába menetelre (borotválkozás vagy smink, vasalt ruha és a többi), mindjárt a 9 és fél óra is kevés lesz.

A munkába járásnak költsége is van, akár buszbérlet, akár autó, akár motor, ez pedig a keresetet csökkenti, hiszen ráfordítás a te oldaladról, ami nem lenne, ha nem járnál dolgozni. (Autóköltség kalkulátor, de ne felejtsd el arányosítani a költségeket, mennyi ebből az a használat, ami a munka miatt van.)

De ott vannak olyan költségek is, mint a ruházkodás, parfüm, smink és egyebek. Igen, tudom, ez a kulturált megjelenéssel együtt járó kiadás, de sokkal kevesebbet költenél ilyenekre, ha nem járnál naponta dolgozni.

A home office megmutatta, hogy milyen költséget jelent is ez. Személy szerint az elmúlt évben én egy darab ruhát nem vettem (kivéve két melegítőt), mert egyszerűen nem volt miért.

Ha elmegyek találkozni valakivel vagy bemegyek egy munkahelyre, akkor az ember felvesz normális pulóvert, nadrágot és a többit, amit viszont cserélni kell egy idő után. Egy home office online munkavégzéshez nem kellenek ilyen drága és kényes ruhák, offline munkavégzéshez meg aztán pláne nem, éves szinten sok tízezer forint a megtakarítás. (Egy online meeting kedvéért kiöltözhetsz home office-ban is, de nem egész nap öltöny vagy kosztüm lesz rajtad, mint a normál munkavégzés során.)

De illatszert sem vásároltam, mert sokkal lassabban fogy a már meglévő és borotvából is sokkal kevesebbre van szükség.

Ezek nem tűnnek sok pénznek, de szerintem az elmúlt egy évben sokan rájöttek, hogy mennyi pénz ment el ilyenekre, amire most nincs szükség a home office miatt.

(A gyengébb szövegértéssel rendelkező olvasók kedvéért, nem, nem arról beszélek, hogy ha igénytelen vagy, az olcsóbb, hanem arról, hogy a munkavégzéssel kapcsolatban sok olyan kiadásod van, ami nem lenne, ha nem járnál dolgozni. Ezért ezek a tételek csökkentik a valódi jövedelmedet, amit a munkádért kapsz. Mert a szép és kényes ruhát, a parfümöt és minden mást te fizetsz, viszont a munka kedvéért használod, ahogy a munkábajárás is a te költséged. S nem is arról van szó, hogy maradj otthon, mert az olcsóbb. Arról sem szól, hogy otthon egyedül vagy a munkahelyen meg társaságban. Csak még mielőtt több ehhez hasonló felesleges és feleslegesen okoskodó hozzászólás születik…)

Munkahelyi ebéd, kávé és egyéb dolgok pluszköltsége, amit azért fizetsz ki, mert nem otthon eszel. Olyan rekreációs elfoglaltságok költsége, amit csak azért fizetsz ki, mert nincs időd például helyette a parkban ingyen olvasgatni vagy kirándulni.

Idetartozik olyan kiadás is, ami azért merül fel, mert neked dolgoznod kell. A példa kedvéért a gyerekedet pénzért korrepetáltatod, mert te nem érsz rá napközben foglalkozni vele. (Már ha te egyébként tudnád tanítani.) A gyereked magánbölcsibe jár, mert nincs hely az államiban, viszont neked dolgozni kell menni.

Ami viszont nem tartozik ide, az az olyan munkavégzések, amit szabadidőben is meg tudnál csinálni, maximum nem akarsz. (Persze miért lett olyan értékes a szabadidőd? Hát a munkavégzés miatt. Tehát részben mégis ide is tartozhat.)

Erről bővebben itt:

Az órabérem

Azonban az éremnek van egy másik oldala is.

Az egyik a juttatások, amiket a legtöbben nem számítanak bele a keresetükbe. Cafeteria, cégautó, céges mobil, bónuszok és ehhez hasonló dolgok. Ha egyébként a család tartana fenn autót, ha nem lenne cégautó, akkor te annak a költségével többet keresel.

Szabadságok, ünnepnapok, betegszabadságok. Attól függően, hogy hány éves vagy és van-e gyereked, legalább egy teljes hónapot, de akár másfelet is nem dolgozol évente, mégis kapsz rá fizetést. Úgy a korrekt, ha ezt is beleszámolod az órabérbe, ha már a munkába járást is beleszámoljuk.

Továbbképzések, tanfolyamok, elsajátított ismeretek, amit később a vállalkozásodban vagy a karrieredben pénzzé teszel. Ezt is sokan alábecsülik. Ha a megszerzett tudás miatt te egy másik helyen vagy a saját vállalkozásodban magasabb jövedelmet érsz el, akkor ezt a hasznot is érdemes forintosítani és hozzáadni az alapjövedelmedhez.

Idő, amit nem a munkával töltesz. Ha te napi nyolc órában négy órát töltesz a munkaadód dolgaival, a többi idő alatt a saját ügyeidet intézed vagy csak facebookozol, akkor nem fair nyolc óra munkavégzést számolnod. Maximum rendelkezésre állási időnek hívhatod azt, amit a másik négy órában nyújtasz.

Ha egyszer van kedved, egy excelben kiszámolhatod, mennyi a hivatalos fizetésed és mennyi lesz a módosító tényezőkkel. Lehet, hogy sokkal többet keresel, mint gondoltad, de az is lehet, hogy sokkal kevesebbet.

Ha gondolod, megoszthatod a hozzászólásokban, arányaiban mennyivel tér el a kettő egymástól.

Share

138 hozzászólás

 • eMérnök
  Amikor felvettek a céghez és a cég meg akart fogni, mint munkavállalót, akkor fényezte magát az ingyen minőségi kávéval, hogy van tej, laktózmentes is és nővényi is, meg ezer féle tea. Meg is mutatták, hogy mennyire menő gépük van.
  Ha ezt belerakták abba, hogy miért jó náluk dolgozni, akkor szerintem jogos ezt számonkérni. Ők ettől (is) tartották magukat vonzó helynek.
  A home officenál nekem kb havi 5000 forintot visz el csak az extra áramfogyasztás.

  Egyébként irodabélrés lehet megmaradt, de a fűtés-hűtés számlán biztosan rengeteget spóroltak így is a cégek.

 • A dolgozó lány
  Kíváncsi vagyok, hogy mikor kezdik el a nagy home officeban pl a budapesti dolgozókat vidéken elő dolgozókra cserelni. Sokan mondják, hogy milyen jó a HO, de ha majd lecserélnek Téged egy pl. zalaegerszegi, badacsonyi, stb dolgozóra, mert Ő a jelenlegi béred 2/3áért elvállalja, az már nem lesz jó. Persze így be lehet dolgozni akar egy müncheni cégnek is, de országon belül egyszerűbb a váltás.
  Hozzáteszem, nekem pont olyan a munkám ahol ezt meg lehetne tenni.
 • Tamás
  “Ha belegondolok, alkalmazottként sok extra juttatásom van: fizetett táppénz, ”

  hát a táppénzt a hajadra kenheted kb 🙂

 • Kulhoni? magyar
  Tavaly marcius ota home officeban dolgozok, Nemetorszagban van a munkahelyem (IT), de igy lehetove valt, hogy Magyarorszagrol dolgozzak. Itthon sajat lakasom van ezert nem kell kulon alberletet fizetnem ami kapasbol 600€ megtakaritas. Bejaras sincs, jo messze laktam a munkahelyemtol mint sokan masok, mivel a berlini alberletarak teljesen el vannak szallva. Ezzel havi ~270€ uzemanyagkoltseget takarihatok meg es a napi 1,5-2 oras munkabajarasi idot is megsporolom. Az uzemanyagkoltsegen felul a kocsira sem kell koltenem, gyakorlatilag all a parkoloban, nagybevasarlasokra hasznalom, hogy kicsit jaratva legyen. Sokkal kevesbe vagyok stresszes, kipihentebb vagyok es jelentosen megnottek a megtakaritasaim. Kozben a ceg is rajott, hogy a home office nem egy ordogtol valo dolog. Hozzateszem, hogy szinglikent veszeltem at ezt az idoszakot, csaladoskent biztos mas tapasztalat lett volna.
 • kissbéla
  Irodai munkát végzek a közigazgatásban, de a home office-t nem vezették be nálunk. Egy napot sem voltam otthon az elmúlt évben ilyen jogcímen. Irigykedem rátok. 🙂
 • nagycsaládos
  pont ma mondtam feleségemnek, hogy mennnyire nem fogy itthon a Nivea izzadásgátlóm. nem megyek sehova itthon nem izzadok ha sportolni megyek utána úgyis zuhany. kiragadott példa de igaz ez sok mindenre most az életünkben. az hogy tavaly március óta ez nem élet és élni kell meg ingázni napi két órát és hallgatni a kollégák hülyeségeit a napi nyolc óra mellett +2-3 órában nem tartom jó iránynak. itthon van négy kicsi gyerkőc inkább rájuk áldozom a felszabadult óráimat amenyit csak tudok, illetve a sport. gyakorklatilag heti 6 napon sportolok 4 futás két súlyzós edzés, ősszel félmaraton.

  szóval én nem látom annyira borúsan a dolgot, sőt!

 • hemond
  Gábor: nem vagyok jogász, viszont a kollégáknak van igaza. Az SzJA törvény és az Mt 51\2 szakasza alapján elszámolhatják a kollégák a többlet költségeiket. Viszont ember legyen a talpán, aki igazolni tudja, hogy az áram, víz stb. fogyasztása mennyivel nőtt meg. Tételes elszámolást kell benyújtani és csak azt amit igazoltan a munkavégzéssel kapcsolatban használsz.

  Ezeket a rendelkezést az egészségügyi vészhelyzet alatt fel lettek függesztve.

 • DontPanic
  :

  Ezzel óvatosan, beszélj adótanácsadóval vagy a német alkalmazód HR/Jogi osztályával.
  Ha annyit vagy itthon, ami alapján ismét magyarországi rezidenssé válsz, necces (több mint valószínű, nem legális) hogy német alkalmazott maradj. Lehet át kell menned ehhez vállalkozónak.

  :

  ez egy érdekes témakör, de én pl. tovább is gondolnám… multinacionális cégeknél (nem SSC-ben, hanem core üzleti munkakör) pl. bekerültek k-európai dolgozók központi, stratégiai osztályokra, miközben maradtak a fenekükön és HO-ban, továbbra is a magyar kft. alkalmazottjaként. Miközben azok, akik teljesen ugyan ebben a szintű pozícióban dolgoznak, de a német gmbh alkalmazottjaként, továbbra is 2-3x annyit keresnek, 3x annyiba kerülnek ugyan annak a cégnek. Racionális lenne több tehetséges k-európait alkalmazni? Bizonyára. Mégsincs ilyen kapkodás, hála a szakszervezeteknek…

 • Grza

  Ha a te órabéred 4500 Ft (felteszem, nettó), a mérnöki óradíj meg 15 000Ft (ami meg ugye bruttó, áfával), az ugye kb. ugyanannyi.

  Nézzük csak:
  15 000 – ÁFA = 11 800Ft

  Egy átlagember ugye kap 25 nap szabadságot egy évben, ez kb. a munkaidő ~10%-a. Ezt nyilván a cég neked kifizeti bérben, cserébe kiszámlázni nem tud óradijat. 11 800 * 0,9 = 10 620 Ft

  4 500 Ft nettó bér 22 nappal 8 órával számolva (176 óra) = 792 000Ft nettó.
  Ez 1 190 000Ft bruttó bér
  Ennek teljes munkáltatói költsége 1 393 000Ft.
  1 órára esik = 1 393 000 / 176 = 7915 Ft

  A 10620 és a 7915Ft különbsége = 2700Ft óránként.
  Ez a cég haszna, a cég működési költsége, a könyvelő, a recepciós, a HR-es, az iroda bérlet, a cégautó, telefon, stb.stb.

  Tehát a 15000Ft órabérből te kézbe kapsz 33%-ot, a cég pedig 15%-ot, ebből fizet mindent.
  Ez olyan 3-7% (bruttó) nyereségrátát eredményez.

  Sok?

 • Grza
  BTW, lehetsz persze egyéni vállalkozó, és akkor jobban jössz ki.

  Csak ne felejtsd el, hogy nincs betegszabi, nincs EGYÁLTALÁN fizetett szabadság, és még az se biztos, hogy azt a 176 órát ki tudod számlázni egy hónapban.
  (BTW a munkahelyed sem biztos, szóval még kisebb a rá eső rész)

 • Gabor
  Nettó órabér 100%

  Pension 19.2%
  Éves szabadság 11.9%
  Béren kívüli juttatás 2.6% (bónuszok, WFH juttatás, napidíj ha utazni kell stb, változó de inkább több)
  Munkábajárás: -2% (iroda 5 perc gyalog)
  Többi kategória a cikkből: elenyésző vagy 0
  Korrigált nettó órabér: 131.7%

  Túlóra 103% illetve 137% (korrektül minden túlórát kifizetnek)

 • A dolgozó lány

  Szerintem ez ahogy csinálod nem szabályos, de ne legyen igazam.

  Ennyire nem mennék tovább első körben. A jelenlegi munkámat gyakorlatilag bárhonnan végezhetném ahol van net. Ahonnan származok a munkamat a jelenlegi bérem és juttatásaim feléért is elvégeznék. Amint lesz pár rosszabb éve a cégnek ez simán felmerulhet, sőt ha én lennék a tulajdonos támogatnám, mondjuk havi 1-2 nap bejárással.

 • jami
  Ma is lemértem: 15 perc alatt vagyok bent a munkahelyemen – biciklivel. Lehetőleg vásárolni is megyek, ezzel simán megvan a napi mozgásom jó része 😉

  Ha ho vagyok, akkor a kaja kevesebbe kerül, át tudom venni a postástól, ami jön; esetleg jöhet szerelő.

  Én tuti nem állok majd teljesen vissza, így megmarad mindkettő előnye is. Többek között ezért nem váltok most munkahelyet. Mert ahová hívnak, oda 25 km bejárás (csak kocsi, biciklivel életveszélyes) és csak irodai munka. Bér minimálissal több. Egyszerűen nem éri meg.

 • jami
  Ruhát tényleg én sem vettem, pedig ha online megbeszélés van, nem macinaciban nyomom. De új harisnya, cipő, igazából ruha nem kellett. (Ellenben vettem egy jó túrabakancsot :))
 • Valak8
  Egyelőre nem kell aggódni az ML miatt. Ilyen területen dolgozom, láttam scriptet író scriptet élőben. Egy nagy semmi az egész, jól felfújva, hogy sok pénzért el lehessen adni. Ma a ml, ai vagy hívd ahogy akarod egy mongol futóegegér inteligenciájától is olyan messze van mint Makó Jeruzsálemtól. Olyan, mint a kilencvenes években a dotkom lufi: még lehet ez a jövő, csak nem 5 év múlva.
 • jami
  Mellesleg van 4 fő nálunk, akiket még életemben nem láttam, külsősként dolgoznak be, adott munkával. Teljesen jól működik. De ehhez kell, hogy többen folyamatosan bent dolgozzanak, én mostanában nagyon váltva (de megtalálnak: telefon/mail/online meeting). Van olyan, hogy csak napi 2 órát szaladok be, márit mehet tovább midnen, mert megkérdezik azt, amit telefonon sem akarnak.
 • cloud

  Pedig a halozati mernokokre most is oriasi a szukseg, csak eppen a cloud halozati mernokokre, inkabb errefele erdemes mozognod (illetve mar kellett volna evekkel ezelott), penz is rengeteg van benne. Ez nem fog megszunni sok-sok evig, ahogy a tobbi magas szintu IT melo se nagyon. A betanitott munka persze megy a levesbe, operatorok, uzemeltetok, security response team stb. En par eve mentem el rendszermernokbol architect iranyba, aztan cloud architect-nek. Annyi megkereses jon a linkedin-en, hogy nem merem megnyitni se. Es nem csak Magyarorszagrol, egesz Europabol. Ha legalabb 10-15 evig kitart ez a trend, siman lesz annyi penzem, hogy nem erdekel utana mi lesz a szakmaval.

  Tudom, hogy mit neveznek manapsag AI-nak meg ML-nek, vicc az egesz. Nem mondom, hogy 20 ev mulva is hasznalhatatlan lesz, de most az.

 • Adrienn

  Pandémián kívüli időszakban a cégek is a költségcsökkentés miatt támogatják a home office-t, és mivel a közigazgatásban ez nem szempont, ezért ott majd csak valószínűleg akkor indul el valami ezügyben, ha már nagyon muszáj lesz (pl mindenhol máshol így működik, ezért már nem lesz jelentkező teljes bejárással).

 • Treil
  Alkalmazotti gépészmérnökként nettó 325 a fizetésem, 254 munkanap – 27 szabadság= 227 nap. Szerintem nagyjából 5 óra lehet az aktív átlagos napi munkavégzésem, bejárás 20 perc, legyen 6 óra/nap. Tehát (12×325000)/(227×6) = 2800Ft a nyers órabérem, ebből lejönnek még a költségek.
 • kissbéla

  Hát ez lehet. Műszaki területen vagyok, és most elég rendes bérfejlesztés is történt, valószínűleg ugyanez miatt (egyre durvább létszámhiány kezdett kialakulni).

 • Bekommentelek

  Abban az országban leszel adórezidens, ahol az időd többségét vagy évi minimum 183 napot eltöltesz.
  Ez alapján a külföldre home officeból alkalmazottkénti bedolgozás valóban rizikós, ha rájön az adóhatóság (ebben az esetben a magyar), volt már erre példa.
 • philbyster

  Tudtok ajánlani ML könyvet, oldalt, akár angol nyelven? Szoktam ezeket keresni/olvasni, de valószínűleg Ti tudtok jobbat, mint amit eddig találtam.

  Cloud esetén merre menjen az ember? AWS, Google tanfolyam megéri?

  Miklós tervezel írni az automatizációról? Gondolok itt Ózdra (Johnson Electric). Szerinted mi lesz ennek a várható hatása?
 • Szabolcs
  @kissbela
  Azért az államigazgatás elég tág gyűjtőfogalom. Értelemszerűen a rendőr és az altatóorvos nem mehet el otthoni munkavégzésre (max szerepjátékok kedvéért :)), de pl. irodai simán megoldható, és amúgy sok esetben meg is oldották back office területen most is (nálunk is, és azt gondolom, jól is megy). Az, hogy miért nem lehet ezt nyomni békeidőben, azt hallhattük pl. KÜM miniszter urunk megnyilvánulásából pár hónapja (velősen és sarkítva, de csak kicsit: “aki csak megkérdezi, azt kirúgom”).
 • Aleksandr
  Nem tudom elképzelni, hogy heti 5 napban ismét be kelljen járni. Több mint egy éve folyamatosan bizonyítjuk minden nap, hogy mennyivel hatékonyabb a HO. Korábban 9 előtt nem nagyon mert senki megbeszélést kiírni. Most már 7:30 is becsúszik néha, hiszen nem kell utazni.
  Ha belegondolok, hogy a Váci úti folyosóra kellene minden nap az M3-as metrón geccsolni… Hát, lehet inkább nyitok egy panziót egy faluban és zöldséget termesztek :).
  Kollégák akik hónapok után benéztek egyszer, kiverte őket a víz a giga dugóktól is a napokban Budapesten. Ezért minek? Heti 1-2 nap elég szocializálódni, brainstormingolni. Amúgy meg az irodisták 90%-a szépen felöltözik, bkv-zik, dugóban ül, hogy aztán egész nap egy asztalnál ülve izzadja sárgára a fehér ingjét. Amelyik cég visszaköveteli full time az irodai munkásokat, az húzza le a rólót. Legalábbis részemről.
 • Tibor
  Most kiszamoltam az órabéremet 2020 as évre MINUSZ. – 51.600 huf / óra
  Hát sokat buktam Short poziciokon .Home LáblogatásbaN dolgozom .
 • Utazós ügynök
  Nekem a Home Office-nak a bezártság részéből már nagyon elegem van. A munkám jellegéből adódóan havonta 1-2-3 alkalommal el kell mennem ügyfélhez. Ez általában alkalmanként +6-7 óra (néha kevesebb) utazással járt a napi 8 órán felül. Ezek az utazós napok nagyon fárasztóak. ÚÚÚÚtáltam, de nagyon! A HO óta nincs utazás, nincs plusz 6-7 óra! Leülök itthon a gép elé és mindent megbeszélek az ügyféllel videokonf-on. A munkaidő elteltével elköszönök és itthon iszogatom a söröm a családdal. Ez nagyon tetszik a HO-ban!
  A cégünknél a HO a covid előtt teljesen ismeretlen volt. A Covid alatt került bevezetésre ideiglenes jelleggel. A járvány kezdete óta heti 1 nap kell bemenni az irodába, 4 nap HO. A járvány lecsengésével megmarad a HO, de lecsökkentik heti 1 napra. A többi 4 napon kell majd bemenni.
 • adhie
  “Továbbképzések, tanfolyamok, elsajátított ismeretek, amit később a vállalkozásodban vagy a karrieredben pénzzé teszel.”
  Multicegeknel, ahol kulfoldi ugyfelnek dolgozol, altalaban ebben benne van a nyelvora is. Most perpillanat en nem multicegnek dolgozok, de amerikai az anyaceg, nalunk van angolora, pedig ~50 fos a magyar iroda, szoval 2 tanar osszesen, arra gondolom nincs nagy kedvezmeny. Es oke, hogy most eppen az ora online van, de 2 eve kijott a nemet tanar a nemet anyacegu magyar multihoz es csak a szomszed targyaloba kellett atsetalni. Legyen 1 ora – az utazas miatt. Nyilvan napkozben, nehogy mar este faradtan kelljen orara menni. Persze mentek ilyen szajhagyomanyok h az ora felet el lehet konyvelni munkaidonek, de valahogy senki nem akarta megkerdezni a manager-t, nehogy kideruljon h nem lehet. Hogy hol maradtak az ekezetek? Hat angol billentyuzeten vagyok epp 🙁
 • Nándi
  Említettétek itt-ott, hogy ha HO van akkor fel lehet venni valakit a keleti országrészben kevesebBÉRt. Hát én úgy látom nálunk ez elindult (nem lecserélés de újak tekintetében próbálkoznak) Meglátjuk működik-e…

  Arra is kíváncsi vagyok hogyan hathat ez az ingatlanpiacra hosszabb távon?

  Zsákfaluba nem mennénk el mert ott nincs iskola a gyereknek, se orvos stb., de lehet hogy felértékelődnek az egyéb városok?
  (És környező családiházak)
  Én 6-7 év után nagyon nem vágyom máshova a III. kerületből (igen, vannak máshol is szép részek, nem azért mondom), de akinek (érthető módon) megfizethetetlen az itteni ház/lakás…

 • Pampalini
  Az otthoni rezsi pár 1000Ft-os emelkedése egy dolog. De ha állandósul a (legalább részleges) home office, sokaknak jól jönne egy ablakkal-ajtóval ellátott plusz helyiség otthon: a dolgozószoba. Lokációtól függően 5-10 misit hozzá lehet adni a számlához. (Ez is ott a mérleg túloldalán, ahol racionalizálja a munkáltató az irodai alapterületet.)
 • Német
  Hali, ezek a változások nálam, emelkedett az órabér és egészség a HO alatt.
  Változás a Home Office alatt: 1 év 2 hónap
  1 – Nincs utazás (Megspórolt idő: Otthoni edzés és futás)
  2 x Ugyanúgy főzők mint előtte
  3 – Ruházat: Jött a poló/melegítő limitált online meeting
  4 – Tisztálkodás: kevesebb parfüm, jött a karantén szakáll mindenkinél
  5 + Tea pénz
  6 + Rezsi pénz a cégtől, nem 100% kompenzáció

  Összességében, a cég hozzáállás kérdése, kinek hogy változik az órabére.
  -: Utazás, ruházat, kevesebb parfüm/borotva
  +: Rezsi többlet, Tea pénz

  Szociális:
  -: Személyes kontakt a munkatársakkal

  Egészség:
  +: Az eddig hanyagolt és kifogásokkal elodázott edzés elkezdése az utazási idő helyett. (-35kg:1 év alatt)

  Ahol törzsidő van és rugalmas a munkarend pl 10-15 oráig van törzsidő, de a 8 órát le kell dolgozni. Lehet korábban kezdeni és ténylegesen 15:00 abbahagyni a munkát.

  Üdv

 • Kovács Krisztián Ügyvéd
  Ezt a külföldi munkavállalásos zöldséget honnan? 🙂 Lehet inkább neked kellene elmenni ilyen személyekhez (én borzasztó károsnak tartom a laikus-szakértést, remélem ezt senki nem veszi személyeskedésnek). Bárki alkalmazhat bárhonnan, ettől teljesen független, hogy mi az alkalmazandó jog a munkaviszonyra és hogy melyik ország tb-ellátórendszere alá tartozik. Ha a szokásos munkavégzési helye Magyarországon van, akkor tartozhat a magyar tb hatálya alá (de lehet egyedi mentesítést is kérni, hogy német tb alatt maradhasson), lehet német jog alatt is és magyar jog alatt is (ettől még marad a német jog, előnyösebb is neki). De még kiküldetéssel is lehet Magyarországon, akkor is csak egy A1 nyomtatványt kell kikérnie, hogy igazolja a német tb-t. Bonyolultabb ettől a világ, hogy hol “rezidens” valaki (a tb és a munkajog ezt a fogalmat nem is használja).
 • LM
  újra olyan téma amiről mostanában gondolkodtam 🙂 Órabér a vírus miatt előtérbe jött home office-al: 5300Ft. Az biztos hogy előtte sem dolgoztam sokkal többet, de fizikailag a munkahelyen voltam bent. Az itthon léttel a rezsi egyértelműen nőtt, leginkább a fűtés miatt, boltba viszont kevesebbet járok. Viszont az itthon léttel több időmnek kellene lenni mindenre, ezt nem igazán érzem, jelenleg is figyelem hogy mire, hol folyik el az idő, úgy érzem hogy sokkal jobban kell vele gazdálkodnom.
 • Valak8
  kifejezetten jó cikkek szoktak lenni towardsdatascience.com/ blogon, én gyakran lyukadok ki ott, ha valami aktuális problémára keresek rá. Könyvből talán jakevdp.github.io/PythonDataScienceHandbook/ ezzel érdemes kezdeni. Magából ds-ből elég kezdő szint, de jó alapot ad a fejlesztésre. Ha átrágtad magad rajta akkor irány a kaggle. De szvsz kell egy vállalható matek (főleg valszám alap), hogy profi légy. Ha az entrópia szót nem érted, akkor lehet ökörködni a döntési fákkal, csak nem fogod érteni mit csinál igazából. Szóval valami valszám 2 szintű kurzust le kell tudni mellé elte/bme szinten (nem kell egy teljes matek szak, de ez legyen meg, ha komolyan gondolod). Aztán mehet egy git repoba + cv – be egy hobbi projekt és lehet is jelentkezni ds állásokra.
 • Murphy
  Offtopic
  Van bármi infótok, miért nem működik a kártyás fizetés a webkincstáron? (Vagy mégis nálam van a hiba)

  Hknlapon azt írják, ma este vannak frissítések, de már tegnap óta próbálom és semmi.
  Köszi

 • eMérnök
  Attól is függ, hogy honnan indulsz. De alapvetően a coursera és pluralsight kurzusok elég jók minden hasonló témában. A courserán nekem az a tapasztalatom, hogy jobban lehet nulláról tanulni, a pluralsight sokkal inkább szakmabelieknek jó új skilleket felszedni. Újaknak szerintem nagyon tömör és sok.
  (coursera általánosan dolgoz fel témákat, pluralsight inkább konkrét skillt fejleszt.)

  Andrew Ng kurzusa courseran nagyon bevezető, cserébe előismeret nélkül is elég jól követhető + gyakorlat is van hozzá.

  Ha komolyan gondolod, akkor a statisztikát, valszámot és lineáris algebrát nem spórolhatod meg.
  Programozni is kell tudni.

  Az egész netes tanulással IT-ban az a baj, hogy beginner levelből rengeteg van, de egyik sem visz el junior szintig, a haladó(bb) anyagból meg óriási a hiány (minőségiből meg főleg). Na ebben pl jó a pluralsight.

 • Aechen Coras

  Valami hasonlót gondolok én is.
  Nemrég megtanultam, hogy nem szabad hagynom, hogy időben mérjék a munkám értékét.
  Minél nagyobb hozzáadott értékkel bír egy munka, annál kevésbé függ az értéke a ráfordított időtől. Ezt próbálom indirekt módon megértetni a munkaadóimmal.

 • kisKivancsi

  Milyen területen dolgozol?
  Már azt hiszem olvastam kommented, mindig is érdekelt.
 • Aleksandr
  Egy biztos, továbbra is unortodox módon közelítjük meg a jövőt. No comment.

  A Kormány 233/2021. (V. 6.) Korm.
  – a közigazgatásban elrendelt lakó-, illetve tartózkodási helyen történő munkavégzés és a gazdaság szereplőinek felkérése, hogy törekedjenek az otthoni munkavégzés alkalmazására, megszüntetésre kerül,

 • Nyomd a gazt!
  Jo buli ez a homeoffice. igen a munkabajarast megsporolta, de azt ne felejtsuk el, hogy most vannak olyan helyek ahol nem lehetoseg hanem kotelezo a homeoffice. Egy homeoffichoz megfelelo kornyezet is kell. Ha +1 asztalt be kell raknod egy lakasba akkor annak szamold ki a m2 arat, ha egyaltalan van hozza hely. A konyhaasztalon megoldom nem opcio. Ha esetleg a parod is HO-ban lenne es mondjuk neki a telefonalas tolti ki a munka 90%-at akkor mindjart kulon szoba is kell nem csak meg egy asztalnak hely. Ha ket ember van otthon HO-ban az mininum 5nm csak a melohelynek ami egy 38-45nm-es lakasban eleg draga, de foleg nehez megoldani. Arrol nem beszelve, hogy hivatalos HO-hoz kellene porolto amit ellenoriztetni kell, megfelelo feny es butor, illetve ha olyan a lakas akkor klima is. Ha a ceges laptop miatt kigyullad a lakas akkor ki fizet? (novemberben kigyulladt par ceges gep akuja)
 • cloud
  En altalaban nem annyira rajongok a tanfolyamokert, pedig eleg sokaig tartottam en is. Szerintem a pluralsight-rol kb. mindent meg tudsz tanulni ami az elindulashoz kell. Az a legjobb, ha minel inkabb cloud fuggetlen dolgokra koncentralsz, olyan alapveto dolgokkal kell kezdeni, ami mindenhol egyforma. Szerencsere a networking temaban nagyon sok a kozos a platformok kozott. Ha mar erted mi merre, utana esetleg lehet egyik cloud provider-t komolyabban megtanulni. A legtobb munkaadot amugy se nagyon erdekli az interjun, hogy melyikhez ertesz. Mi is csomo embert vettunk fel, aki mondjuk A-hoz ertett, nekunk meg B kellett volna. Ha egyiket tudja rendesen, gyorsan felszedi a tudast a masikbol is. A legtobb penz most az Azure es Google platformokban van egyebkent.
 • Husz János Puszita

  Vannak kivételek, de a munkajövedelem általában ott adózik, ahol keletkezik. Minden évben leadok egy nullás adóbevallást a NAV-nak, a megfeleő rubrikába beírom az ausztriai jövedelmem. A társadalombiztosításom mindkét országban érvényes, csak egy nyomtatványt kell beadnom a magyar egészségbiztosíótnak ( E104 ). Annak, hogy hol van az életvitel központja pl. a gépjárműadónál van jelentősége, az autót át kell rendszámoztatni és a lakóhely szerinti országban regisztráltatni. Magyarországon viszont fényévekkel olcsóbb a biztosítás és az adó a gépjárművekre, mint Németországban vagy Ausztriában. Semmi illegális nincs abban, ha valaki német alkalmazottként Magyarországon él, lásd az ingázókat.

 • DontPanic

  Pedig jobban teszi, ha utána néz.
  Nem állítottam, hogy nem lehetséges. Ami biztos az az, miszerint nem úgy megy, hogy fogom magam aztán hazacuccolok és jóvanazúgy. Pl.: adózás szempontjából biztosan nem mindegy, hogy hol, mennyi időt tölt. A kommentje alapján senkivel nem egyeztetett erről a hazaköltözésről, így eléggé esélyes, nincs minden rendben jogilag/adóügyileg körülötte.

  Voltam expat-ként nyugaton, a WTS Klient volt a szerződött tanácsadónk, biztos ismered őket, de köszi az aggódást…
  Több adóévemet érintően kellett itt is meg ott is adóznom. Főszabályként a tartózkodási idő, életvitelt vizsgálata alapján kellett navigálni.

  És igen pont ahogy mondod, mivel ez nagyon nem fekete-fehér téma, jobban teszi ha szakértőhöz fordul.
  Szóval szállj egy kicsit lejjebb onnan a magasból, ügyvéd úr…

 • philbyster
  @valak8
  Köszönöm!
 • naa
  Poroltó? 🙂
  Amúgy nekem asszony beszerezte HO nélkül is, de azért vicces.

  “Ha komolyan gondolod, akkor a statisztikát, valszámot és lineáris algebrát nem spórolhatod meg”
  Nem kerestem vissza, mire gondolsz, de ez azért elenyésző kisebbség lehet, ahol ilyesmire szükséged van “IT” területen… Persze ha te mittomén robotikával, vagy valami spéci tréding rendszerrel, esetleg konkrétan adat analízissel foglalkozol, akkor ezeken kívül még más is kellhet, de az átlag piaci munkához nem kell se statisztika, se valszám, se lineáris algebra SEMMIHEZ. Józan ész kell.

  Nem tudom, mennyi lehet az “órabérem”, azt se, mennyit dolgozom “effektíve”. Ha van kedvem, egy jó ebéd után szundítok egyet a levegőn – az irodában majdnem ugyanezt megtettem egy kávéval, de ott azért nem aludtam el valójában, pl. a társaság miatt. Sokkal kevesebbet tankolok, nem étterem, stb., de ezek nem jelentős költségek nálam.

 • Bekommentelek

  Nem egészen így van, az ingázó speciális eset (hiszen nem otthonról dolgozik). A kérdés az, hogy mi van akkor ha valaki X országban dolgozik a munkaszerződése szerint, és Y országban él életvitelszerűen, akkor a jövedelme hol adózik? A válasz az, hogy ahol életvitelszerűen él.
  “Mindegyik ország saját hatáskörében határozza meg az adóügyi illetőség fogalmát, de:
  – az esetek többségében az az ország minősül az adóügyi illetőség helye szerinti országnak, amelyben Ön évente több mint 6 hónapot tölt;
  – ha Ön évente kevesebb mint 6 hónapot tartózkodik hazáján kívül, másik EU-országban, akkor rendes körülmények között továbbra is a hazájában rendelkezik adóügyi illetőséggel.”
  Forrás: europa.eu/youreurope/citizens/work/taxes/income-taxes-abroad/index_hu.htm
  Páran megütötték ezzel már a bokájukat: ft.com/content/8d3685d5-2fe5-4351-bacb-99cf153defda
 • kékfrankos
  OFF

  Miki, már csak két hét van hátra az adó 1+1 %-ának felajánlásáig. Karitatív céllal nincs kedved ötleteket adni egy cikkben, hogy kiknek lenne érdemes felajánlani?

 • Arpad
  Mo-rol kulfoldre dolgozas temaban erdeklodok en is. Errol hol lehetne bovebb, reszletes es hiteles infot talalni ? Eddig ennyit talaltam: youtube.com/watch?v=aZUZiZ5aJLw

  Az TB csak egy igen kis (raadasul nem is tul relevans) resze ennek a temanak, mert a munkaltatoi biztositas sem ervenyes rad (legalabbis ram) ha elhagyod az orszaghatart. Kikuldetest nagyon rossz otlet idecibalni, az egy teljesen mas allatfaj (idoben korlatos, kulon biztositasokkal, koltsegteritesekkel stb.), mar ha szabalyosak akarunk lenni. Epp ez a baj, esetemben a munkaltato szabalyos akar (nem lenni, hanem) maradni, emiatt (lasd fentiek) kerek perec tiltva vagyon a kulfoldrol (pl. Mo.) valo munkavegzes.

 • Nem ügyvéd
  : de azt nyilván te is tudod ott fent a lovon, hogy ez nem úgy működik, hogy engem Németországban élve felvesz egy német cég, aztán fogom magamat, és se szó se beszéd egy évre hazamegyek Magyarországra, ott élek meg onnan dolgozom, de közben Németországban fizetem az adót.
 • KerekPerec
  Ezt a külföldi munkaviszonyban Magyarországról dolgozom, és az ehhez kapcsolódó adózás témát érdemes lenne tisztába tenni, mert sokakat érint, és szemlátomást sok a félreértés, nem vagyok szakértő, de engem is érdekel.

  Miklós korábban megosztotta a Crystal Worldwide a youtube csatornáját, ezzel kapcsolatban ott: youtube.com/watch?v=aZUZiZ5aJLw


  Szerintem Te is érzékeled, hogy német bért keresni, és abból csak Németországban adózni, miközben Magyaroszágon élsz, túl szép, hogy igaz legyen. Többen csinálják mint valaha, talán megtűrt jelenség átmenetileg, de épp a járvány miatti tömegessé válása okán biztosan nem fenntartható.


  Azt gondolom, ebben nincs igazad, és a saját példádból tévesen általánosítasz. Ráadásul ha ingázol, akkor esetedben Auszriában történik a munkavégzés is, márpedig ez jelentős különbség képest.

 • hemond

  Igen, kell otthonra. Nekem is adott egyet a “CÉG”

  A kollégajelölt éppen MI\datasience témát kérdezte, Ahhoz nagyon kell a jó matek. Én egy-két kurzust csináltam meg a courseran és átkozódtam is, hogy majdnem mindent elfeljetettem matekból, ami kellene hozzá. Nekem főleg a lin algebra hiányzott.