Mennyit ér az időd?

Írok egy cikket arról, hogy hogyan spórolj és hogyan ne. Ezzel összefüggésben találtam egy érdekes tesztet, amit érdemes kitöltenetek nektek is.

Először érdeklődik, hogy mennyit keresel, mennyi a nettód óránként, mennyi időt töltesz munkával, kedveled-e a jelenlegi munkádat és mennyivel kevesebbért lennél hajlandó ugyanezt a munkát végezni máshol.

Utána olyan kérdéseket tesz fel, hogy mennyiért vállalnál el egy mellékállást, ami egy óra hetente és nem ütközik a fő munkaidőddel, valamint akkor csinálod, amikor akarod.

Ha a kedvenc üzletedben x ezer forintos kupont osztogatnak (ahol x egyenlő mondjuk 4 órai fizetéseddel), de sorban kell állni érte, mennyi időt adnál ezért oda az életedből?

Ha lenne egy gép, ami megcsinálná a munkát helyetted, amit hétvégén kell megcsinálnod a munkahelyedre, mennyit lennél hajlandó fizetni a gép használatért? Vagyis mennyit fizetnél négy óra szabadidőért a hétvégén.

Ha áthelyeznének a mostani munkahelyeden egy olyan munkakörbe, ahol 10%-kal többet kell dolgoznod, mint eddig, mennyi fizetésemelésért lennél hajlandó elmenni?

Ha észrevetted, minden kérdés arra kíváncsi, mennyire értékeled fel vagy le az idődet. A munkával töltött és a szabadidődet egyaránt.

Jellemzően aki rosszabb anyagi körülmények között él, szívesen áldoz az idejéből arra, hogy még többet kereshessen. Azonban egy idő után már fontosabb lesz a szabadidő, mint újabb x ezer forint megkeresése és egyre nagyobb anyagi áldozatot képes valaki hozni azért, hogy több szabadideje maradjon.

Az értékelésnél érdekes példákat hoz fel, hogy mikkel tudnál annyi időd spórolni, amit kész lennél kifizetni azért, hogy valaki megcsinálja a munkádat a hétvégén. Akkor neked most megéri-e mondjuk mosogatógépet venni? Esetleg taxival járni?

Persze a valóság mindig összetettebb, mint egy teszt (például nem pazarolnám a pénzem taxira akkor sem, ha viszont fizetnék a hétvégén azért, hogy ne kelljen dolgoznom. Jut eszembe, vasárnap este van és dolgoznom kell. 🙂 ) de ezzel együtt is egy érdekes és elgondolkodtató teszt, ha van kedved, töltsd ki te is. Természetesen ez is angolul van, egy közepes nyelvtudással gond nélkül elboldogulsz vele. Kér egy e-mail címet a kis hamis, írj be amit akarsz, úgyis megmutatja az eredményt attól függetlenül is.

A tesztet itt találjátok.

Share

81 hozzászólás

 • taxifaxni
  Az idő pénz, régi igazság 🙂 Én simán költök taxira, ha időt spórolok, viszont nem vagyok hajlandó pl. semmiféle boltnyitáson 10% kedvezményért sorban állni.
 • Tücsök
  Jó a teszt, köszi szépen! Rávilágított arra, hogy nagyon alulértékelem az időmegtakarításomat (ahogy az XKCD-s képregény is mondja), főleg, ha figyelembe veszem, hogy mennyi olyan dolgot csinálok, amit nem szeretek és időt vesz igénybe (pl. takarítás, mosogatás, bevásárlás; ellenben a munkámmal, amit szeretek – valószínűleg simán megérné havi szinten több ezer forintot költeni akár egy mosogatógépre vagy valamilyen takarító szolgáltatásra – csak ezek is olyan dolgok, amiknek utána kell járni, nem mindegy, kit engedek be a lakásba stb.). Meg aztán ott van az is részben, hogy a család/barátok körében ezek eléggé luxusnak számítanak (pl. “lusta vagyok” megcsinálni a takarítást).
 • taxifaxni
  …közben kitöltöttem. Kedves ötleteket ad, alkalmazzak könyvelőt, bébiszittert, takarítónőt és vegyek mosogatógépet, ha kevés az időm. Ki gondolta volna? 🙂

  Egy dolog viszont érdekes amin a teszt kitöltése közben gondolkodtam: Magyarországon (is) rengeteg embernek rettenetesen olcsó az ideje. Elsősorban a kedvencem amikor anyuka ész nélkül főz – de mint a barom – nehogymár valaki éhen maradjon, sok esetben drágábban kihozva, mintha megrendelnék, vagy elmennének valahova.

  A másik kedvencem a sorbanállás. Talán egy ritka csoport tagjaként én örömmel fizetek minden gyorsítósávért, vip kapuért, elsőbbségi ablakért – de amit lehet már online intézek. Ezzel kapcsolatban is elképedve szoktam látni hány ember vár a Postán fél órát a csekkjével, amit 30 mp alatt befizethetne.

 • dinnyesbacsi
  Your consistency score: 8.73
  Congratulations! You’re more consistent than 95% of the people who have used this tool.

  lehet hogy szakmai ártalom 🙂

 • taxifaxni
  @Tücsök bocsáss meg, de ki a túrót érdekel a család/barátok véleménye arról, hogyan osztod be az idődet? Saját magadnak felelj meg, sose másoknak – nincs benne köszönet. Takarítsanak ki helyetted ők, ha ennyire ráérnek.
 • Stiel
  Ez tetszett. Egy ideje én is próbálom valami hasonló formában értékelni a dolgokat. És a javaslatai is konstruktívak, egy részéről eddig is sejtettem, hogy lenne értelme implementálni.

  A jelenlegi munkahelyem olyan, ahol a munkakörülmények nagyon jók (jó munka, jó kollégák, minimális stressz, rugalmas időbeosztás), viszont a kereset viszonylag szerényebb. Ha egyszer továbbállok valami jobban fizető helyre, akkor komolyan meg fogok próbálni valami olyasmi alkut, hogy nekem elég mondjuk napi 6 óra munka 3/4 fizetésért. Kíváncsi vagyok, sikerül-e.

 • piccola
  Érdekes szempont, de nem mindig valid. Annak, hogy bárki pl. otthon főz, a pénzben kifejezhető értékén (ami lehet megtakarítás is akár a rendeléshez képest) más, nem feltétlenül forintosítható előnyei is lehetnek. Például hogy finomabb, tudom, mi van benne, kikapcsol a főzés, közös program stb.
  Már csak azért sem kedvelem ezt a megközelítést, mert ki a fene akar állandóan dolgozni meg pénzt keresni? 🙂
 • shiwnouk
  @taxifaxni: “sok esetben drágábban kihozva, mintha megrendelnék, vagy elmennének valahova”

  ez gyakorlatilag lehetetlen 😀

 • Mate12345
  Kitöltöttem ezt a tesztet, de nekem nem tetszik. A feltett kérdései rengeteg mindentől függnek. (Példa: Ha fáradt vagyok vagy nálam van a laptopom, akkor nem biztos, hogy akár egy forintot is fizetnék a drágább, de gyorsabb vonatért, egyszerűen alszok vagy játszok és örülök, hogy tovább tart az út. Egy időspóroló gépre pedig szintén nem biztos, hogy fizetnék. Ha nincs jobb dolgom, akkor inkább megcsinálom kézzel, minthogy egy géppel gyorsítsam meg a folyamatot.) Nem is lettem túl konzisztens.

  Ami a mondanivalót illeti: Pont most fogadtam takarítónőt. Rájöttem, hogy az órabérem magasabb, mint az övé, ráadásul ő gyorsabban végez alaposabb munkát, mint én. (Nem beszélve arról, hogy mennyire utálok takarítani.)
  Szerelőt viszont utálok hívni akkor is, ha ő gyorsabban megcsinálná a lakásomban a dolgokat, egyszerűen van, amivel szeretek szöszmötölni

 • szocske
  abszolút érdekel a téma, most például inkább dolgozok fél órát, mintsem kitöltsem a tesztet 🙂
 • Én is akarok kommentelni
  @dinnyesbacsi:
  Nekem csak 85% lett, de a vonatos kérdésre 0 volt a válaszom, mert én szeretek vonatkozni, a vonaton eltöltött időt is el tudom tölteni hasznosan, szál az a kérdés szerintem nem igazán illik bele tökéletesen a képbe.
 • szocske

  “ez gyakorlatilag lehetetlen ” erről próbáld meggyőzni a multikat, akik vásárlás helyett autót bérelnek, vagy outsourcolják az IT szolgáltatást vagy akár a takarítást 😉
  Lényegében ugyanarról van szó:
  Nagy tételben olcsóbban lehet vásárolni alapanyagot, és egy profi szakács hatékonyabban tud főzni, mint anya otthon.
  Ezt leszámítva én is az otthon főzés híve vagyok, szórakozási és egészséges alapanyag felhasználási szempontból.
  Egy család esetében árban is olcsóbb lehet, de egy egyedül álló személynek pl. simán többe kerülhet főzőcskézni, mint menüt enni valahol.
  Ha egész héten ugyanazt eszi akkro persze nem, de ha ugyanazt a változatosságot szeretné kihozni, mint amit rendel, akkor már igen.
  Persze akinek fontos a tudat, hogy biztosan nem átcímkézett lejárt szavatosságú, hanem friss, minőségi alapanyagot használ, az ne rendeljen.
 • Eltévelyedés
  Aranyos teszt, de azt feltételezi, hogy korlátlan mennyiségben tudom a szabadidőmet munkával tölteni, méghozzá olyannal, ami jól fizet.
  A fizetésem véges, fix órára szerződtem, tehát hiába vagyok bent még 3 órát a munkahelyen, ezzel nem keresek 3 órányi pénzt.

  Például ha tudok spórolni fél órát egy 5000 forintos taxiúttal, azt a teszt hasznosnak ítéli meg, hiszen óránként több, mint 10000 a bérem. De ennek csak akkor lenne értelme, ha a megspórolt fél órámat munkával tölthetném, 5000-nél többet keresve.

 • Zabalint

  Szerintem totál félreérted a dolgot (még ha a teszt nem is tökéletes). A megközelítés egyáltalán nem arról szól, hogy csak dolgozz. Hanem arról, hogy ha nagyon drága a szabadidőd, akkor ne áldozd fel olyan dolgpkra, amiket nem szeretsz csinálni, de eddig úgy érezted, kötelességed. Ha szeretsz főzni, akkor az nem tartozik ebbe a kategóriába, mert az szórakozás neked. Aki nem szeret, annak meg csak akkor éri meg, ha olcsó a szabadideje.
 • Somez
  Nem írtad bele a postba, hogy a teszt kitöltése mennyi időt vesz igénybe 🙂
 • B.Csaba
  Ne feledjük hogy az oraber általában heti 40x kapható meg. Sokan vállalkoznak, de ha 2x annyi időt foglalkoznak vele, akkor sem lesz 2x annyi pénzük. Inkább a pihenésre/gyerekekre kellene áldozni. Időt, amely pénzben nem mérhető.
  Én ma kezdem a gyereket bölcsibe szoktatni, munka helyett. Pénz ide vagy oda….
 • Tibor
  “mennyivel kevesebbért lennél hajlandó ugyanezt a munkát végezni máshol.”

  ebben nem ertem a raciot, ugyanazt csinalni kevesebbert, abban mi a jo? Persze ha ez a mashol otthon van es megsporolom a munkaba jaras idejet, akkor ertem.

  A hetvegen dolgozas meg eleg bizarr, bar lehet hogy csak en eknyelmesedtem el a nyugati joletben… Hetfo-pentek munkanapok, hetvegen nem kell csinalnom semmit. Meg jo hogy.

 • Tünde
  Én eleve ott bukok el, hogy az időmet megfizethetetlennek érzem, még akkor is, ha ez nagyképűen hangzik. 🙂

  Másrészt utálom a hétköznap-hétvége felosztást, és hogy mindenki arra hajt, hogy a hétvégéje szabad legyen. Aztán hétvégén nem lehet pihenni, mert mindenki egyszerre cuppan rá a múzeumra, erdei kirándulásra, strandra, koncertre, fesztiválra – minden ilyesmit eleve csak hétvégére szerveznek! -, én ennél fogva kizárólag hétköznap megyek ilyen helyekre. Tehát én azért fizetnék, hogy olyan munkám legyen, amivel hétköznap van szabadidőm.

  Volt ilyen munkám, a megboldogult Malévnél: kétnapozó munkakör (vagyis 2 nap munka után 2 nap szabad), IMÁDTAM! Természetesen ha úgy jött ki, menni kellett hétvégén vagy karácsonykor is, de kit érdekelt? Kárpótolt a rengeteg szabadidő! És döbbenet: a családosok is szerették! Én pedig ma is vállalnék ilyen munkát!

 • Kiszamolo
  Eltévelyedés, persze, én sem értek egyet a végkövetkeztetéssel és épp az a probléma, amit te mondasz: az emberek azért fogadnak takarítónőt, mert ő óránként 10 ezer forintért dolgozik, a takarítónő meg a harmadáért. Csak azt felejti el, hogy takarítani a senki által nem fizetett szabadidejében fog és innen nézve ablakon kidobott pénz a takarítónő bére.

  Ennek ellenére érdekes a felvetés, hogy mennyiért dolgoznál többet, vagy mennyiért állnál sorba egy órát.

 • Naiva
  Érdekes ez az idő kérdés… A második gyerek után (mivel akkor már lehetett) 6 órában mentem vissza dolgozni, 3/4 fizetésért. Jó volt du.4-re otthon lenni mindkét gyerekkel, és még előttünk volt jópár óra a napból.. Egy év után visszamentem 8 órába (várható volt, hogy ez lesz, nagy volt a nyomás, és rengeteg a munka, plusz a teljes fizetés is jól jött) de 6+2-ben, tehát bent 6 óra, otthon 2, tök rugalmasan, 3 havi munkaidőkerettel. Hááát… nem volt túl jó bolt. Most otthon többet dolgozok, és kevesebb idő jut magamra (a srácok idejéből nem veszek el.) Idegesebb vagyok, meg fáradtabb. Viszont van takarítónőm, és heti 1x bébiszetterem, és hétközben keveset főzök. 🙂
 • Kiszamolo
  Tibor: ha utálod a munkád, máshol sem végeznéd el kevesebbért. Ha szereted és megszűnne a jelenlegi munkahelyed, kevesebbért is hajlandó lennél ugyanazt csinálni. Erre kérdeznek rá.
 • kritizator
  “a kedvencem amikor anyuka ész nélkül főz – de mint a barom – nehogymár valaki éhen maradjon, sok esetben drágábban kihozva, mintha megrendelnék, vagy elmennének valahova. ”

  ezt a marhaságot

 • Tamás
  Teljesen egyetértek -val. Nagyjából ugyanezt érzetem kitöltés után. Én ált. – már ha úgy adódik – vonattal megyek repülő helyett, mert csendesebb, néha szükségem van netre utazás közben. Egy 4 órás melószettet jobban szeretek vonatra időzíteni, mert repülésnél egy csomó hasznos időd bukhat az ember, transzfer, sorbanállás, boarding + zaj, szűk hely. A takarítónő teljesen oké, de ő is olyankor, amikor nem vagyunk otthon (hétvégi kirándulás etc). Amit még imádok az a profi költöztetés, tervezetten ilyenkorra ütemezzük a nyaralásokat, visszaérkezve már az új lakásba megyünk, ahol minden ki van pakolva. Szvsz olyan szolgáltatások, amiket nem szívesen csinálnék és az “mukaóra” rovására mennek + már vannak gépek, amik spórolják a drága időt: pl. google alert
 • szocske
  “Csak azt felejti el, hogy takarítani a senki által nem fizetett szabadidejében fog és innen nézve ablakon kidobott pénz a takarítónő bére.”

  Ez azért nem feltétlenül igaz…
  Nekem olyan a munkám, hogy akár napi 24 órában is dolgozhatnék, attól függ, mennyire vállalom túl magam.
  De nyilván van egy határ, amit pihenéssel, családdal, kikapcsolódással akarok tölteni.
  Így simán valós a kérdés, hogy a takarítási időt melyikből csípem le.
  Ha a szabadidőmben takarítok, akkor azt a pihenéstől vagy a családtól veszem el, ezt nem biztos, hogy akarom.
  Ha a munkaidőmben takarítok, akkor annyival kevesebbet keresek.
  Innentől teljesen valós az összehasonlítás, hogy többet keresek-e a munkámmal, mint amit a takarítónőnek fizetek.
  Érdekesség, hogy, ha nem takarításról, hanem kerti munkáról van szó, akkor nem keresek kertészt, mert nekem az kikapcsolódás. Másnak a takarítás is lehet hobbi 🙂

 • Kiszamolo
  Szöcske, de azért az megvan, hogy ezt a tesztet alkalmazottakra szabták, ugye?
 • Munkamorál
  Eltévelyedés: Akkor fogd fel úgy, hogy egy héten van mondjuk x óra szabadidőd.
  A házimunka, ház körüli teendők, stb x óra alatt végezhetők el egy héten, tehát nem marad szabadidőd, akkor mennyit érne meg neked egy óra szabadidő pluszban?

  Szerintem ebben nem rossz a teszt, a szabadidőnek is ára van. És szerintem drágább, mint a munkaidőm.

 • szocske
  bocs, alkalmazottnak nehezebb korlátlanul túlórát vállalni, bár 1-2 helyen azért nem kizárt, ha nem is korlátlanul, de elérni az ember lélektani határát 🙂
 • Stanlee
  Kitöltöttem, nekem csak minimálisan többet hozott ki a szabadidőm értékére, mint amennyit most keresek óránként. Szerintem ez annak köszönhető, hogy heti 30 órát dolgozom és csak kb. 100 euróval kevesebbet keresek az előző munkámhoz képest, ahol sokszor heti 50-60 órás munkaidőm volt.

  Érdekes felvetések vannak az oldalon, hogy nem éri meg mondjuk valamiért több időt eltölteni sorbanállással vagy extra utazással, ha az a valami olcsóbb. Mi hetente egyszer elbiciklizünk a helyi tejfeldolgozó üzembe és ott vesszük meg ugyanazt, amit a boltban vennénk meg kb. 5 euróval többért. A bevásárlással eltöltött idő értéke több, mint amit megspóroltunk, de 40 percet biciklizéssel töltöttünk el, szóval ha így nézem, akkor meg már megérte, mert mozogtam.

 • Jelentéktelen Hangya
  Robot takarító? Senkinél? Mosogatógép mellett a másik kedvenc háztartási eszközöm, ami az unalmas, monoton és időrabló munkát elég jól kiváltja.

  Persze nyilván nem ugyanaz, mint egy takarítónő, hiszen van mellette is feladat a takarítással, viszont jóval gazdaságosabb, hiszen naponta megy és amit el tud végezni, azt alaposan teszi.

  Nálam ez lett az egyik kompromisszum az időm és a pénzem között, egy bejárónő jóval drágábbnak tűnik.

 • nnk
  Robotporszivo ++

  Legjobb haztartasi eszkoz.

 • Feri78
  kedvenc módszerek:

  1. bevásárolni csak online – Tesco kb 600 Ft-ért kihozza, ami az áruházig az oda-vissza üzemanyag költség, cserébe megspórolunk heti 3-4 óra munkát, és a kiszállítók a hűtőszekrényig hozzák az árut. és egy csomó vacakot nem veszünk meg.

  2. munkába menet az autóból felhívom az embereimet – ezzel legalább 30 percet megspórolok, mert egyébként jönnének kérdéseikkel, ahogy beérek az irodába.

  3. repülés: csak kézi poggyászt viszek, és online becsekkolok – a taxitól a beszálló kapuig sokszor 15 perc az egész. ennek egyébként EU-ban biztonsági szempontból is van jelentősége, mert a biztonsági ellenőrzés után már nem tudnak robbantani.

  4. delegálás: minden nap összeírom a teendőimet. ha van rá esély, hogy egy feladatot valaki a csapatomból meg tud csinálni, már adom is oda neki. 90%-ban megcsinálják jól, ezzel 80-100 tételes “to-do” listákat lehet lenyomni egy nap alatt.

 • Feri78
  5. repülés: ha busszal visznek ki a repülőhöz, a kapunál utolsónak kell beállni a sorba. egyrészt, megspórolsz kb 10 perc ácsorgást. de a lényeg, hogy ha a végén állsz be a sorba, utolsónak szállsz fel a buszra – tehát te leszel az első, aki leszáll. így a repülőnél megint nem kell sorba állnod. (imádom a sok birkát, akik lerohanják a pultot, amogy kinyitják a kaput, aztán fél órát állnak itt-ott sorban.)

  6. email: ez az egyik kedvencem. én napi kb 100-120 emailt kapok, tehát 1 hét szabadság után van 5-600 olvasatlan. először csoportosítom küldő szerint, és csak a 10 legfontosabb embert tartom meg (főnökök, kulcsemberek) a többi megy az archív mappába. utána téma (subject) szerint csoportosítom, és ami nem fontos, megint megy az archívba, ahol több emailt küldtek 1 témában, ott csak az utolsót tartom meg. így fél óra alatt 600 mailből marad kb 50. a többi, ha fontos, úgyis hívnak majd.

 • Feri78
  7. asztali telefon munkahelyen: szépen ki kell húzni a kábelt, és elrakni a szekrénybe. aki fontos és számít, úgyis elér a mobilodon. akik nem számítanak, azokkal meg minek beszélni. rengeteg teljesen felesleges telefonhívást spórolok meg. időnként jönnek olyan hülyeségekkel, hogy pl majd nem tud elérni a hatóság. a hatóság, ha valamit akar tőled, úgyis küld levelet.

  8. dedikált banki tanácsadó: már átlagos jövedelem mellett is lehet prémium csomagot kapni, ahol telefonon tudsz időpontot megbeszélni a saját tanácsadóddal, így esetenként 1-2 órás bankban ücsörgést lehet megspórolni. (mondjuk van olyan bank, “O” betűvel kezdődik a neve, ahol olyan pocsék ez a szolgáltatás, hogy a tanácsadóm konkrétan nem veszi fel a telefonját).

  9. parkolás: ahol gyakran parkolsz, el kell menteni a számát a telefonodban. az 5 perces automata keresés – aprópénz keresés 20 másodpercre csökken az sms-el.

 • Tünde
  Valaki feljebb azt írta, hogy delegálással akár napi 80-100 elemet tartalmazó to-do listától is meg lehet szabadulni. Szerintem akinek minden nap 80-100 elemet tartalmaz a to-do listája, az valamit nagyon rosszul csinál…
 • Feri78
  10. autózás: egyrészt, meglepő, hogy milyen gyakran fordul elő, hogy egy főútvonalon álló dugó van a városban, míg 20 méterrel odébb a párhuzamos mellékutca üres. a waze és a google maps dugófigyelője nagyon hasznos. ha hétvégén mész le a balatonra, érdemes megnézni a google maps útvonaltervezőjében, hogy hol van dugó, így időben le tudsz jönni az autópályáról még előtte.

  11. autózás: nem szeretem az eszement szabálytalankodást, de ha nagyon sietsz, az az igazság, hogy ha a buszsávba bemész pl egy busz után, akkor ugye elvileg szabálytalan voltál, gyakorlatilag kicsi az esélye, hogy problémád lesz belőle. hétfő délután 4 órakor átszáguldani az Erzsébet hídon az álló kocsisor mellett komoly idő előny. ugyanez vonatkozik az este fél 12-kor, a külvárosban üres utcán 2 percig pirosan világító jelzőlámpára is.

 • szocske
  ezek remek hozzászólások, van amivel egyet értek, van amivel kevésbé, van amit alkalmazok, van ami számomra irreleváns, de mindenképp hasznos, írjatok még hasonló ötleteket, hátha tanulunk belőle!
 • Feri78
  @Tünde Nem azt írtam, hogy minden nap 80-100 elemet tartalmaz a “to-do” listám, hanem, hogy jó delegálással ezt egy nap alatt fel lehet dolgozni.

  Egyébként a MALÉV-es hozzászólással kapcsolatban, a “kétnapozás” a gyakorlatban nem egy két napos munkahetet jelent? Mindenki tudja, mi megy az állami cégeknél, de ez azért még engem is meglepett, tényleg ez ment a MALÉV-nál? Mert akkor nem csodálom, hogy tönkrement… mondjuk kár volt addig is szanálni adófizetői pénzből…

  Mindenesetre, az előző témához kapcsolódóan, azt megértem, hogy az ilyen, állam által szponzorált munkahelyeken nincsenek 100 tételes “to-do” listák… csak ugye az állami pozíciók költségét ki is kellene termelni a versenyszférában. Remélhetőles a 2018-as választások után pár százezer munkavállalót visszaterelgetnek a kényelmes állami íróasztal mellől a gyártószalaghoz…. mindjárt nem lenne munkaerőhiány.

 • Tünde
  : Mivel nem tudod, mi volt a munkaköröm, ezért nem csoda, hogy le vagy döbbenve, és meg vagy győződve róla, hogy ezért ment tönkre a Malév. 🙂 Elárulom: nem titkárnő voltam, hanem speckó légiipari munkaköröm volt. A Malév pedig nem állt le hétvégén, se karácsonykor, ezért értelemszerűen valakinek bent kellett lennie ezeken a napokon is. A repcsik nem maguktól szálltak ám fel szilveszter este… Ezzel a munkarenddel oldották meg, hogy minden nap legyen bent valaki, akinek bent kell lennie. Nyilván a titkárnők, főnökök, a marketingesek, HR-esek normál munkarendben dolgoztak.
  Hozzáteszem, a dolgozós napokon 12 órát kellett dolgozni, nem 8-at. És nem túlóra miatt, hanem ez volt az alapbeosztás. De gondolj bele: a pilóták és a sztyuvik se H-P között dolgoztak, kizárólag 9 és 17 óra között. 🙂

  De ha neked jobban esik, hát hidd azt, hogy az állami cégeknél mindenki a lábát lógatja…

 • jurta
  Ismerkedjetek egyik közös kedvencünk alternatív felfogásával is 🙂

  “Mr. Money Mustache does not outsource ANYTHING […]

  It’s because you can’t productively do your […] job every day from 7AM until 11PM. If you try, you will burn out after some number of hours, then need to switch to a non-productive activity to recuperate.”

  hozzászólásban pedig: “If you don’t like doing the work associated with a certain material possession, maybe you don’t even need that possession at all!”

  mrmoneymustache.com/2011/09/13/domestic-outsourcing-practical-or-wussypants/

  Nekem egészen más, és megfizethetetlen az alkalmasság-érzés, ha én csináltam meg valamit (különösen, ha testi erő kellett hozzá).

  Ebben a hidegben bringával mentem a 17 km-re lakó barátomhoz. Tegnap egész délelőtt a Kindle kijelzőjét cseréltem.

  (Hozzáteszem, épp nincs jövedelmem, de mikor van, akkor is ilyen vagyok.)

 • Omnisapient
  Szerintem a szabadidő többsége eléggé töredezett, minden nap vannak üresjáratok, amiket ügyesen szervezve az egész kijöhet egybe. Szerintem ehhez képest a szabadság kivétele vagy kifizettetése könnyebben számszerűsíthető.
  Nem szoktam kifizettetni, de úgy tudom, hogy rendszerint alapbérrel fizetik ki vagy jó esetben minimális pótlékot tesznek rá. Tehát mondjuk évi (egyszerűség kedvéért 50 hét) 10 milla bér és 5 hét szabit feltételezve az ember bére 10M/50 hét, azaz 200K/hét. Tehát ha egy hetet kifizettetek, akkor kb. 200 K-t kapnék.
  Én viszont úgy tekintek rá, hogy ha eladom az éves szabim 20%-át, akkor azért kapjam meg az éves bérem 20%-át, tehát 2M-t kérnék. Ez kb. 10-szerese annak, amit tipikusan kifizetnek. Ezt persze nem fogják, így én nem fogom eladni.
  Ez talán összhangban áll azzal is, hogy még egy kicsi rendszerint már többe kerül, mint amibe az addigiak kerültek.
 • Eltévelyedés

  Igen, ez a másik, ami fontos sok dolognál – az alkalmasság érzése, hogy képes vagyok rá: Tegnap megszereltem a csöpögő WC-t. Nem atomfizika, de ha mestert hivok, az 1. Több idő, mire találok egyet és kihivom 2. nem lesz olcsó 3.hülye maradok. Szétszedtem picit, rájöttem mi szorult be, megcsináltam, szöszöltem vele 10 percet. És Férfi maradtam.
  Valamint, ha beüt a zombi apoklaipszis, akkor lesznek hasznos skilljeim, merthogy a jó kis öltönyös melómra nem lesz szükség, az tuti:)
  Takaritónő viszont már jár, negyed órai béremért 2 óráig takarit, amire nekem kb 3-4 órára lenne szükségem, és egy percét sem élvezném. Ez már elég jó trade-off és takaritottam már eleget.
 • mitel hentes
  Kicsit buta a teszt konklúziója. Szerinte azért, mert többre árazom be a szabad időmet mint az órabérem, kevesebbet kellene dolgoznom, vagy többet kellene keresnem. Nem látom az összefüggést.

  Mindezt úgy, hogy rendkívül magas konzisztenciával válaszoltam…

 • tgwh
  Este majd ki is töltöm, köszönet 😀
  De előre a magyar módit leírom; keres az ürge nettó 130-160-at. Elvállal négy mellékállást, így egy hónapban keres összesen 230-260-at, nulla szabadidővel. A vége természetesen szívroham 40 évesen. Másik módi, amikor behívják túlórázni Buta urat, az meg örül hogy mehet, majd szomszédja, Okos úr kiszámolja, hogy kevesebbet kap egy túlóráért, mint az órabére 😀 de legalább ,,jó sokat keresetem”, vagy fapofa a vége 😀
 • NAR
  “It’s possible that you’re more reluctant than you should be to spend money in order to free up time”

  Ez azt hiszem, találat. A gond az, hogy nehéz kiszervezni néhány munkát: a mosás egyszer 5 perc elfoglaltság (ruhák be a mosógépbe), 1-1,5 óra várakozás, 15 perc teregetés + új mosás indítása, megint 1-1,5 óra várakozás, 15 perc teregetés, szóval vagy megfizetem a 2×1,5 óra várakozást (is) vagy csinálom magam. Vagy a “normál” (nem nagy-) takarítás is csak 5 perc minden alkalommal, hogy sáros lábbal bejöttek a kutyák 🙂 erre is nehéz munkaerőt szervezni.

  Érdekes, hogy van egy adag belém nevelt “ha meg tudod csinálni magad, ne fizess érte másnak” hozzáállás az ilyen kiszervezés helyett. Illetve ott van a “minőségbiztosítás” kérdése: legénykoromban anyám megpróbált néha rendet csinálni nálam, utána hetekig nem találtam semmit. Egy ilyen takarítás több kárt hoz, mint hasznot.

 • Cantus
  Nem töltöttem ki a tesztet. Csak egy kérdésem volna: ma 2016-ban miért állnak hosszan sorba az emberek, hogy befizessenek pár sárga csekket a postán? És nem ám csak az idősek, megannyi 30-as is van köztük. Azt hinném az én korosztályom már ilyentől távol tartja magát és mégsem. Számomra döbbenet minden alkalommal mikor a Tescoban, vagy az Árkádban hosszú sor kígyózik az ottani posták előtt.
 • Torx84
  Sok minden tényleg nem fekete-fehér. Többen írták a takarítónőt, én például elvi okokból nem veszek igénybe ilyen szolgáltatást és szó sincs az idő/pénz összefüggésről.
  Egyfelől sokat használ, ha az ember megfelelően választ lakóingatlant és nem költözik 200m2-es házba a 3-4fős család, mert azt tényleg brutál rendesen kitakarítani. Másfelől bármennyire is extrovertált és nyitott személyiség vagyok, ha tehetem nem engedek be idegent és főleg nem alkalmazottat a lakásomba/házamba. Általában sosincs jó vége… Harmadrészt van amit az ember maga csinál, nekem a takarítás, gyereknevelés, tankolás és nem is sorolom, hogy még micsoda is ilyen 🙂
 • Torx84
  @Feri78: “hétfő délután 4 órakor átszáguldani az Erzsébet hídon az álló kocsisor mellett komoly idő előny.”

  Azért ezt bebújtatni a “hogyan spóroljunk több időt” rovatba igazi képmutatás 🙂 Magáról a cselekedetről nem is beszélve.

  Te azért lehetsz szabálytalan mert mások betartják a szabályokat. Bármennyire is közhelyesen hangzik de ez a tételmondat elég sok társadalmi korcsosulást jellemez. Ha mindenki úgy fogná fel mint te, akkor dugó lenne a buszsávban is és legjobban a tömegközlekedők meg az épp siető mentő szívná meg. Szerencsére a többség tud viselkedni.

  Amúgy a többi jó volt, amit írtál 🙂

 • QTT
  @Tünde
  “Másrészt utálom a hétköznap-hétvége felosztást”

  Ezzel én is így vagyok. 3 éve próbálom megszokni a H-P munkarendet, de nem tudom. Sosem jelentett gondot az ünnepnapokon/hétvégén történő munka, mikor egy csomó hétköznapom felszabadult. Már éppen a kamionozás felé vezető úton járok, komolyan mondom jelen véleményem szerint inkább töltök 3 hetet a fülkében, dolgozva 13-15 órákat, de utána 1 hetet itthon legyek (amúgy nem ez az elsődleges indokom, hogy 40 tonnára üljek).
  Amúgy én még emberi időben indulok és érek haza, de rengeteg munkatárs, ismerős dolgozik úgy H-P, hogy reggel 6 felé felkel, hogy elkészüljön, beérjen és este 6-7 között ér haza, otthon meg bezuhan 9-kor az ágyba, mert fáradt a sok rohangálástól, ügyeket sem tud rendesen intézni. (a maradék időbe zsúfolva meg evés, család, házasélet, stb)
  Lehet én vagyok túl kényelmes, vagy fura beállítottságú, de nekem ez nem élet.

 • Mate12345
  @Kiszámoló: Vannak, akik órabérben dolgoznak és bármikor bent maradhatnak pár órával tovább plusz fizetésért.
 • Mate12345
  @Torx84: Motorral és elektromos autóval szabályos a buszsávban közlekedni. (Motorral meg a két álló kocsisor között is szabályos elmenni.)