Mi újság az NFT piacon?

Két és fél éve minden az NFT-kről szólt, ez volt az új bomba lehetőség, amit mindenáron meg kell ragadni, ha nem akarsz kimaradni a pénzesőből. Az NFT nem más, mint blokklánc technológiás “műalkotások”, képek, videók vagy bármi más. Írtam is róla két és fél éve:

Itt az új lehetőség, az NFT

Eszembe jutott, hogy vajon mi lehet most a piacon? Mi lett a 69 millió dollárért eladott videóval? Mennyit ér most az első tweet(!!!), amiért 2,9 millió dollárt fizetett valaki?

2022 elején még javában dübörgött a piac, januárban 17,6 milliárd dollárért cseréltek gazdát az NFT-k, egy év alatt 89 ezerről 2,5 millióra nőtt az aktív felhasználók száma.

2022 szeptemberére a legnagyobb piactér, az OpenSea 97%-os esést jelentett a forgalom volumenében. Május elején még 256 millió dollár volt a napi forgalom, egy évvel később már csak 4,4 millió dollár.

A több millió dollárért megvett NFT-k néhány ezer dollárért mennek el, már ha van olyan szerencsés a tulajdonosa, hogy talál rájuk vevőt.

2022 végére az aktív felhasználók száma lefeleződött, a Google keresések száma 88%-kal lett kevesebb.

A NFT kereskedőplatformjai azért még bizakodóak, szerintük nincs itt semmi látnivaló. A sok pénzéhes spekuláns eltűnt, sokan megégették magukat, a lufi kidurrant, de az jó, mert mostantól majd lehet növekedni, a határ a csillagos ég.

Amikor írtam az NFT-kről, szokás szerint megkaptam, hogy csak azért nem érted, mert te nem értesz hozzá.

Van egy nagyon egyszerű alapszabály: ha egy befektetés lényegét nem tudod elmagyarázni egy 12 évesnek úgy három mondatban, hogy ő is megértse, akkor az nem befektetés, hanem mánia. A “mert ez a jövő” meg “ez új, ez maga a digitális forradalom”, “ez az új befektetési lehetőség a modern időkben” és ehhez hasonló lózungok nem magyarázatok, hanem parasztvakítások.

Eddig mindig kiderült, hogy ha nem tudod elmagyarázni, mi az érték és a lényeg a befektetés mögött, akkor nemes egyszerűséggel nincs mögötte érték és nem befektetés, hanem szimplán spekuláció, a nagyobb bolond játéka: lesz-e nagyobb bolond nálam, akinek még drágábban el tudom adni ezt az értéktelen dolgot?

Ha nem tudom megmondani, hogy egy macskás gif, esetleg egy híres ember tweetje miért ér egymillió dollárt vagy egy metauniverzumban kétmillió dollárért megvett virtuális “belvárosi telek” miből fog pénzt termelni, akkor nem befektetést vettem, hanem a legjobb esetben is csak egy kaparós sorsjegyet.

S nehogy félreértsd, semmi baj a spekulációval. Több ügyfelem volt, akik nem milliókat, de milliárdokat(!!) kerestek ilyen spekulációval. (Meg persze olyan is volt sok, aki sokat bukott rajta, hiszen csak akkor tud valaki sokat keresni, ha van olyan, aki sokat bukik.) Ha tudod, hogy amit csinálsz, szimplán csak az áremelkedésre játszó, színtiszta spekuláció és tudod, hogy ugyanakkora eséllyel buksz rajta, mint nyersz, akkor semmi baj nincs.

A baj akkor van, amikor azt hiszed, hogy befektetést vásároltál mondjuk egy NFT-vel. Nem, arra fogadtál, hogy találsz egy nálad is nagyobb balekot, akinek később még drágábban el tudod adni azt, amit vettél. S mindegy, hogy tokent vettél, ritka baseball kártyát aranyáron, vagy egy szalvétát, amit egy híres színész aláírt.

Ha valaminek nincs értéke, csak ára, akkor csak az a közös vágy tartja életben, hogy a benne érdekeltek szeretnék, ha még jobban felmenne az ára.

Nincs új a nap alatt, néhány évtizede még játékbabákkal játszották azt, amit most az NFT-kkel:

Beanie Babák Buboréka

Érdemes elolvasnod a cikket, Beanie baba helyett olvass bele NFT-t vagy bármit, ami a következő években lesz a Nagy Lehetőség.

S azóta is sok embernek van Beanie babája, csak éppen a néhány dolláros kategóriában. NFT-kre is biztos lesz mindig vevő, ahogy a baseball kártyákat is mindig fogja valaki gyűjteni, de majd a maga helyén kezelve az értékét.

Ja, a 2,9 millióért vett első tweetet az új tulajdonosa 48 millió dollárért akarta eladni. Hosszú-hosszú licit után majdnem 1.900 dollárt adtak érte. De ő még a szerencsésebbek közé tartozott, mert legalább el tudta adni….

Share

100 hozzászólás

 • tp
  A milliardos sztori anonimizalva is erdekelne!
 • 404? 440.
  Hmm, a tweetkereskedő nem keres állást mint befektetési tanácsadó?

  Kontraindikátornak pont jó lenne, betegre kereshetnénk magunkat vele.

 • Belavoltam
  “Eddig mindig kiderült, hogy ha nem tudod elmagyarázni, mi az érték és a lényeg a befektetés mögött, akkor nemes egyszerűséggel nincs mögötte érték és nem befektetés, hanem szimplán spekuláció, a nagyobb bolond játéka”

  NFT? Szerintem bitcoin-t akartal irni 🙂

 • Kiszamolo
  tp, emlékeim szerint kettő volt bőven milliárdos (2-3 milliárd), coinoztak. De nem csak egyszerűen vették és tartották, hanem valamit kavartak is vele, sokat kellett mindenféle coinokban tartaniuk. Nem akarták elmondani, mit csináltak pontosan, mert titok úgymond, de nem is nagyon érdekelt, mert a kérdéseik szempontjából lényegtelen volt.

  Úgyhogy nem tudok tuti tippekkel szolgálni, amit használni is tudnál. 🙂

 • Kristóf

  “tp, emlékeim szerint kettő volt bőven milliárdos (2-3 milliárd), coinoztak.”

  Felteszem ez pár éve volt. Arról nincs véletlenül tudomásod, hogy azóta folytatódott-e a sikertörténet? Nekem is volt egy ilyen ismerősöm, aki saját bevallása szerint pár száz milliót keresett arbitrázs stratégiákkal, talán stablecion-okat bevonva. Kb 1-2 millióról indult a húszas évei második felében és 1-2 év alatt hozta össze ezt a 1-200x-et. Ez 2021 közepe tájékán volt, azóta viszont nem nagyon beszélt kriptókereskedésről. (az összegek forintban értendők)

 • Kiszamolo
  Kristóf, ha ők nem keresnek, én nem tudom elérni őket, meg nem is akarom. Úgyhogy semmi további infóm nincs. Az egyikkel még személyesen találkoztam, ami azt jelenti, hogy 2020 márciusa előtt, tehát sok éve. A másik már online volt, vagyis azóta.

  De a múlt héten olyan volt, aki szerint jó ötlet volt 62 ezren belevenni a bitcoinba. 🙂

 • Asidotus
  “S nehogy félreértsd, semmi baj a spekulációval”
  Én ezt azért kivenném a szövegből
 • Kiszamolo
  Miért? A szerencsejátékkal sincs baj, ha tudod, mit csinálsz, hogy mindent elveszíthetsz, nem csak sokat nyerhetsz és a vagyonod kis részét kockáztatod csak.

  A spekuláció is ilyen.

 • 2013 december
  ”Ja, a 2,9 millióért vett első tweetet az új tulajdonosa 48 millió dollárért akarta eladni. Hosszú-hosszú licit után majdnem 1.900 dollárt adtak érte.”

  Nem értem az ilyet, miért adta el ennyiért? Likviditási gondjai voltak :)? Akinek van 2,9 milliója az mit kezd 1.900 dollárral? Ekkora buktában inkább tartottam volna, hátha pár év múlva jön egy madár.

 • Ironic Man
  Az ilyen szuper befektetések és módszerek kitalálói szinte mindig eljutnak oda, hogy utána a szuper módszerek titkát (vagy „titkát”) adják el valamilyen úton-módon… Általában azért, mert vagy nem hoznak hosszú távon állandó bevételt, vagy egyszerűen több időt emésztenek föl, mint egy három műszakos gályázás.

  A UK-ban például nagy múltja van a szerencsejáték minden formájának a pórnép körében és adómentes a nyereség, így mondhatni vége-hossza sincs a neten a mesés módszereknek: hosszú távon hogy verd meg a kaszinókat, bukmékereket és brókereket. Közösségi médiás merítés alapján látom, hogy keveseknek sikerül. 🙂

  Tényleg ellentmondásos kijelentés elsőre, de pénzügyi gondolkodás és önfegyelem tanulására egyébként kiváló (lehet) a spekuláció és a szerencsejáték.

 • krisz
  Hát kövezzetek meg, de szerintem semmi különbség nincsen egy NFT, baseball kártya, vagy akár egy festmény között.
  Az, hogy ki mit lát bele, körülmények, alkotó élethelyzete stb. az már csak a hype része, akárhogy is nézem.

  Viszont a hype tud nagyon sokáig fentmaradni lásd: Rolex / Omega órák (bár mostmár azok is csökkentek) ott is volt nagy spekuláció.
  Ugyanígy érdemes megnézni a chrono24 összeállítását (youtube.com/watch?v=NVOjvMWvQqI)

  Ha azt vesszük, akkor még mindig nem érik a valós értéküket: amennyibe kerül egy olyan másolat amit egy hozzáértő is nagyon sok idő után tud csak megkülönböztetni (kb. 150 – 200 ezer Ft) akkor mág mindig 10x túl vannak árazva 🙂

  99% ugyanolyan minőség, kidolgozottság, stb. De azért az 1% – al jobb minőségért fizethet az ember 10x árat.
  És akkor a tényleges hasznosságról nem is beszélve: mutatja az időt, ugyanezt tudja egy Casio 15 000Ft-ért

 • menyus
  A spekuláció ugyanaz, mint a befektetés: nagyrészt pénzért csináljuk, csak az időtáv más.
  Jó kis kitekintő cikk, gratula!
  Egyébként most sok NFT elég olcsó, aki ért hozzá, annak jobban van választék kedvező árú NFT-khez.
  De coinokból, tokenekből is 🙂
 • Fox (IT)

  Par eves nem vagy alig hasznalt Rolex / AP / RM / Patek nepszeru modellek kozul a masodlagos piacon lista ar felett tudsz kizalog mert a boltban a kereskedotol ezeket nem lehet megvasarolni. Ahoz, hogy ezeket megvasarol megfelelo kapcsolatban kell lenned a kereskedovel: korabban otthagytal jo sok penzt es megvasaroltal rengeteg kevesbe nepszeru modellt.

  Az ora gyartok altalaban a kovetkezo mark up hasznaljak a bom (bill of materials) felul:
  RM: 12,5x
  Rolex: 8,5x
  Omega: 8,5x

  A masolatot nagyon nehezen fogod tudni eladni, kereskedo nem nyul masolathoz.
  Legtobb oras fogja szervizelni neked egy masolatot es alkatresz sincs a masolathoz.

  Ha mechanikus orat akarsz es nem hanem akarsz 3-4eEuro+ kifizetni nincs azzal semmi baj akkor vegyel olcsobb pl Tissot-ot. Ha csak vmi kell ami idot mutassa Casio teljesen jo.

 • usespanner
  A luxustermékek jó része nem is luxus minőségű, csak maga a márka fontos.
  Nincs mögöttes érték, csak a BRAND.

  A Bitcoin egy piramisjáték, de a Miklós által korábban említett tulipánhagyma-piramis mögöttes terméke is egy értékes dolog volt, csak közel sem ért annyit, mint amennyit a piramis csúcsán adtak érte.

  Nem ez a helyzet-e a Bitcoin-al is? Értékes dolog, ami közel sem ért ennyit?

 • zerohu
  Ami mar iszonyatosan szurrealis volt nekem, amikor olvastam valakitol egy olyan hozaszolast, hogy valami NFT alapu jatekkal keres penzt, ahol a tyukok tojnak valami coint amibol lesz a nem tudom mi, es a tyukot NFT formajaban meg tudod venni. Meg lehet kakasod meg komplett baromfi teleped, es a tyuk altal termelt coin passziv jovedelemet termel neked. Es ehhez valamit jatszani is kell online, de a srac azt mondta hogy nem egy nagy jatekos ezert felberelt valakit hogy helyette jatszon, es ez fog neki bevetelt termelni. Az allam leesett amikor olvastam.
 • LagymaTag

  Elmondom en neked: semmi nincs. Halaszni ott lehet ahol viz is van. Most meg egy “kicsit” kiszaradt a folyo.

  Az nft egy csodas techologia tudna lenni, csak arra amire jo, azt valahogy nem akarodzik megvalositani.
  Mert a szuper kepek “tulajdonjoga”…hat kosz. Szoftverlicensz tulajdonjog pl.

 • expect
  “csak az a közös vágy tartja életben, hogy a benne érdekeltek szeretnék, ha még jobban felmenne az ára”
  Ez mondjuk az egész modern, növekedésre épített kapitalizmusra igaz, szóval valójában egészen kevés válassza el a relikviagyűjtőt és a részvénytulajdonost. 🙂
 • TG
  Teljesen irónia mentesen kérdezem: más-e és ha igen, mitől a műkincs? A klasszikus művészet. Egy festmény, egy szobor? Vagy az is spekuláció, csak régen óta tart?
 • HENRY
  Ha megveszem az NFT-det 10 millió petákért (dollárért, forintért, iráni rialért), te pedig eladsz nekem két másikat, darabonként 5-5 millióért, akkor mennyit érnek ezek? Lehet, hogy semennyit. És több lépést közbeiktatva nehéz bebizonyítani, ha kamu adásvétel zajlott le: ha X valamit elad Y-nak x millióért, Y elad valamit Z-nek y millióért, Z pedig X-nek, z millióért, miközben x, y és z értéke kb. azonos, akkor csak látszólag cseréltek gazdát roppant értékes valamik.

  Az NFT-k értéktelenek, a kriptovalutákhoz hasonlóan.

 • Belavoltam
  Egy (foleg mar befutott muvesz) festmenyet azert nem vennem megse egy kalap ala egy baseball kartyaval.

  Egy Rolex erteke nem abban van, hogy az idot meri, hanem statusz szimbolum. A viseloje hivalkodhat azzal, hogy meg ennyit is kolthet egy egyebkent kozonseges hasznalati targyra. (Meg az izlesenek hianyaval). Inkabb ekszer jellege van.

 • tirza
  “Eddig mindig kiderült, hogy ha nem tudod elmagyarázni, mi az érték és a lényeg a befektetés mögött, akkor nemes egyszerűséggel nincs mögötte érték.”

  Ez kb mindenre igaz, ha nem tudsz valamit “közérthetően” elmagyarázni akkor nem értesz hozzá. Ha kilométerekről érződik, hogy nem is akarod úgy elmagyarázni, hogy bárki megértse – no, ez azt jelenti, hogy te egyáltalán nem értesz hozzá 🙂

  Ja, csak ha valamibe a pénzedet teszed, amiről el akarod hinni, hogy ez itt a jövő, meg a biztos befektetés, de annyit nem tudsz kinyögni, hogy miért és hogy mitől van értéke, mi hozza a pénzt, mi termeli a hasznot, akkor csak egy balek vagy, aki meg akar gazdagodni valamin, amiről ő sem tudja, hogy a többi balekon kívül, aki szintén ezen akar meggazdagodni, mi van az egész mögött a hype meg a parasztvakításon kívül.

  Ha valaki ilyenkor nagyképűen csak annyit mond, hogy nem értesz hozzá, az azt mutatja, hogy ő sem.

  Megvan a meztelen királyról szóló mese, ahol azt adták be az embereknek, hogy olyan anyagoból van a ruha, amit csak az okos és beavatott emberek látnak, vagyis aki nem látja a gyönyörű kelmét, az azért van, mert buta és nem ért hozzá?

 • NGergő
  “Miért?”
  bár gyanús hogy nem árulok el titkot, azért leírom: mert ugyanolyan, mint az orbánhívők – hívő
  2 véglet van: vagy mellette állsz a coin / nft / többibaromság BEFEKTETÉSEKBEN, vagy ellene vagy
  te (az ő szemszögéből) nem állsz mellette, tehát ellene vagy
  bármilyen középnek, józan észnek, érveknek helye nincs, vagy barát vagy, vagy ellenség – ez mintha ismerős lenne egy bizonyos hanyatló ország bizonyos lakóiról 🙂
 • Kiszamolo
  expect és igazad is van. De egy agyonhypeolt részvénynél van egy cég mögötte, ami termel valamit, vannak eszközei, bevételei, kiadásai, szabadalmai, cashflow, stb.

  Bőven lehet mondani, hogy ez a cég soha nem fog annyit érni, mint amennyit kérnek érte, vagyis a valódi értéke és az ára között nincs reális kapcsolat. De ezt csak azért tudjuk mondani, mert van értéke is és ára is.

  Most vedd ki mögüle az értéket. Ne termeljen semmit a cég, ne legyen semmi eszköze, ne legyen bevétele, semmi. Egy valaki által létrehozott, üres pingponglabda, amit kizárólag a meggazdagodni vágyók tartanak a levegőben.

  Na, meg is kaptad, miről szól a cikk. 🙂

 • H.B.
  @NGergő
  A metaforádon morfondírozom egy kicsit. 🙂
  A vagy velem vagy vagy ellenem az OV álláspontja, vagy a magyar lakosságé inkább OV kapcsán?
 • Possessed
  A műkincses összehasonlításhoz: én ezeket két csoportra osztanám. Azok a műkincsek, amiket mindenki ismer, szerintem valódi értékkel bírnak, mert ha egy ilyet megveszel, és a saját kiállítótermedben bemutatod, számíthatsz rá, hogy rengeteg ember fog belépődíjat fizetni azért, hogy megnézhesse (és ez akkor is így van, ha ez csak egy elméleti lehetőség, és valójában nem állítod ki, de ha akarnád, megtehetnéd). Ilyen “értéke” az NFT-nek nincs, ott senki nem kiváncsi az “eredetire”.

  De ha olyan műkincsről van szó, amit csak a beavatottak ismernek, ott én sem látok érdemi különbséget, főleg, hogy ezeknek az árát az aukciósházak képesek manipulálni. Még az sem feltétlenül igaz, hogy akkor legalább a gyűjtő nézegeti otthon, mert legalábbis a filmekben mindig úgy van, hogy az eredetit a széfben tartja, és egy tökéletes másolat van kinn 🙂

 • Belavoltam
  “Az nft egy csodas techologia tudna lenni”

  Egy apro korrekcio: az NFT nem technologia, hanem a digitalis szemet gyujtoneve.

  “Mert a szuper kepek “tulajdonjoga”…hat kosz.”

  Megertem, mert a legtobb esetben meddig tart lemasolni hajszalra ugyanazt? Save as…

  “Szoftverlicensz tulajdonjog”

  A szoftver gyartoja szamara igen. A felhasznaloja szamara nem, o csak annak a jogat vasarolja meg a licensszel, hogy hasznalhassa a szoftvert.

 • Belavoltam
  “más-e és ha igen, mitől a műkincs? A klasszikus művészet. Egy festmény, egy szobor? Vagy az is spekuláció, csak régen óta tart?”

  Ebben is van spekulativ faktor, de itt nem egy futoszalagon gyartott digitalis lomot kapsz, hanem egy kezzel foghato es egyedi vegtermeket. Abba nem akarok belemenni, hogy esztetikailag is van kulonbseg a klasszikus muveszet es az NFT-k kozott, mert ez nagyon szubjektiv, es nem feltetlen mindig az NFT huzza itt a rovidebbet. (Par hete voltam a becsi modern muveszetek hazaban, es kb. zokogva jottem ki, hogy ennyi szart egy helyen, amire manapsag azt mondjak, hogy modern muveszet. Hat sokkolo volt a csalodas :-)))

 • Belavoltam
  “Egyébként most sok NFT elég olcsó, aki ért hozzá, annak jobban van választék kedvező árú NFT-khez. De coinokból, tokenekből is”

  LOL. “Aki ert hozza” :-))) Aki ert hozza, az nem szorja a penzet ilyen dolgokra. Coin, token? Viccelsz, ugye?

 • Belavoltam
  “2 véglet van: vagy mellette állsz a coin / nft / többibaromság BEFEKTETÉSEKBEN, vagy ellene vagy […] bármilyen középnek, józan észnek, érveknek helye nincs”

  Az eletben nem minden binaris, fekete vagy feher, de ha az ember befektetesben gondolkozik (meg ugy altalaban a fontos dolgokban), akkor epp a jozan esz, ervek, ellenervek attekintese utan hoz egy yes or no, binaris dontest. Kozeput valoban nem letezik, mert vagy befektetek a “tobbibaromsagba” vagy nem. De ez egyaltalan nem jelenti a jozan esz hianyat, sot.

  Vallasnak meg azert nem neveznem, ha mar az o1g vallast is idekeverted, mert legalabbis az utobbi vak, a tenyek nem igazan izgatjak. Na ott nincs helye sem erveknek, sem a jozan esznek 🙂

 • dsadsa
  Nem utólag akarok okos lenni, de az nft-ről tudni lehetett, hogy csak bukni lehet rajta.

  A mániáknak van két nagyon eltérő formája:

  – Az egyik alulról indul és terjed, mint a bitcoin. Itt, ha időben szállsz be, és ki, akkor nyerhetsz rajta, akár még sokat is. Eleinte kevesen tudják, de egyre többen mernek beszállni, ahogy terjed, és ettől nő.
  – A másik típus pedig eleve fullgázon indul. Itt azonnal be akar szállni mindenki, bármi áron, mindenki “tudja”, hogy ez a jövő, már az induláskor. Az a mánia, ami 2.9 millió dolláron kezd, az csakis kizárólag bukta lehet.

 • .....
  A metaverzumban a telek ugyanolyan befektetés, mint megvenni az index kezdőoldalán egy bannernyi helyet örökre és kizárólagos használatra.
  Csak a metaverzumot a kutya se használja, így nem ér sokat a hírdetési lehetőség. De ott legalább tényleg volt benne valami potenciál.
 • BalageHKK

  (alapvetően értve és egyetértve)
  A műtárgyba való “befektetést” is tisztán spekulációnak tartod? Avagy el lehet-e magyarázni egy 12 évesnek, miért ér mondjuk Da Vinci Salvator Mundi c. képe 450,5 millió dollárt? Ez a piac mióta áll fenn és mikor tervez kipukkadni? 🙂 Számít-e előnynek, ha értesz hozzá?
 • V.A.Laki
  Szerintem azt kell latni az arany, a draga orak, mutargyak, stb. kapcsan, hogy ezek olyanok, mint a viccek, a memek, mitoszok. Van, amin senki nem rohog, van, amit egyszer el lehet sutni es vannak toposzok, amik korszakokon keresztul mozgatjak az emberek fantaziajat. Mindenesetre ha senki nem rohog a vicceden, akkor nem kezdesz el toporzekolni, hogy dehat ez is van olyan jo, mint a ketten futnak ki az erdobol.

  A draga orak mogott pl. az van, hogy sokan szeretnek minosegi vendeglatoipari egysegekben befeszitett karral, draga oraval a csuklojukon villogva uldogelni, Dominic Toretto arckifejezesevel. Ilyenkor a helyi menok odakereckednek, elkerik, megnezik az orat, es ha az franko, kozlik, hogy hu, mekkora kiraly vagy, hogy ilyened van. Amint ez eltunik, az osszes draga ora nullat fog erni.

  Az NTF-eket is kiprobalta a vilag es ugy nez ki, ma, 2023-ban nem valtjak ki ugyanezt a hatast.

 • Bagett
  Az NFT helyén kezelve egy kiváló találmány. Persze nem úgy ahogy a hype idején sokan gondolták, hogy majd vesznek valamit és meggazdagodnak belőle és sokszoros áron eladják.

  Az NFT az ugye egy nem helyettesíthető token, kiválóan alkalmas arra amire kitalálták, bárminek igazolására, birtoklására amiből csak 1 van és csak 1 lehet. Rengeteg példát lehet rá mondani, pl. ingatlan tulajdoni lap, törzskönyv. És ezt tényleg nem lehet hamisítani bármi mással ellentétben.

 • V
  a fönök nyomja ezt s “vagy veled vagy ellenem”-et, mert ugye vannak a “nagy magyarok” meg a mindenki mas nemkivanatosak, termeszetesen Brusszelbol iranyitva. Nezd meg az allami penzbol keszitett plakatokat akik kozpenzen nyiltan tamadnak szemelyeket, a Soros plakat vagy a multkori “haborut akarok” arckepekkel ahol mar csak a “gonoszok” felirat hianyzott. Kisegitos szint egy ilyen szinvonalon letezo retegnek, termeszetesen mennek a fönök utan ezert a hivek atvettek ezt az allaspontot. Viszont nem kerdes honnan ered ez a gyulolkodes
 • NGergő
  szerintem mindkettő – alapból a fidesz kommunkációja ez, hogy mindig harcban kell állni mindennel is, és mindig mindenki ellenség, ez a gondolat aztán átragad a népre, nem?

  minden polarizálva van az országban, vagy melegellenes valaki, vagy b***i, vagy oltástagadó valaki, vagy megvezetett birka, vagy ukrajna/nyugat/usa/stb ellenes valaki, vagy érti a világ működését (:D), vagy gyurcsány ellenes valaki, vagy ballibsi, vagy érted hogy az nft/coin/stb a jövő, vagy nem értesz a… nem tudom mihez, az élethez talán, és stb, sajnos napestig sorolhatók ezek

  én mióta elkezdtem legalább megpróbálni néha gondolkodni mittudomén 6-8 éve, azóta olyan általánosan elfogadott irány nem volt, hogy ugyan nézzünk már meg dolgokat minden irányból, aztán gondolkodjunk – ehelyett táborok vannak, meg oldalak, meg hívők mindenben :\

 • Gergő
  Meme részvények?
  Vettem 12 AMC-t, darabja 2 dolcsi.
  50+ volt a csúcson.
  Meglátjuk mi lesz, egyszer élünk 🙂
  Lehet ráért volna 50 centnél beszállni.
 • Kiszamolo
  Bagett, ugyanaz a nóta: a technológia remek lehet.

  De miért adsz pénzt valamiért, amit a TECHNOLÓGIÁVAL hoztak létre? Miért ér valami, amit bárki létre tud hozni bármennyit, csak azért mert az új technológiával hozták létre, ami maga a jövő, ugye.

  Erre nincs válasza senkinek, aki pénzt ad ezekért.

 • ZX71
  Szoktam időnként gondolkodni rajta, mennyit is ér a pénz. Egy 100 ezer Ft-os TV árából ugye 20e az áfa (kb), a nettóból ~40e kisker nagyker árrések, a maradékból a gyár haszna, a transzfer Kínából (és ezen cég haszna), a végén az jön ki, hogy cirka 5-10 ezer Ft volt az előállítási ár, az összes többin meg élősködik valaki.
  És ez még csak egy közönséges TV, nem egy ennél is jobban túlárazott MLM-es slágertermék.
  Értem én, hogy mindennek annyi az ára, amennyiért el tudod adni. De akkor is, na.
 • Bagett
  Pont ez a lényeg, hogy nem kell pénzt adni érte, a technológia adott. Lehet használni ingyenesen, NFT-t készíteni. Az ötlet és a technológia jó.

  Pénzt adni NFT-kért (mondjuk valami videóért amit amúgy megnézhetek ingyen) a hype miatt én is hülyeségnek tartom. Ha viszont az NFT vásárlással egy ingatlan tulajdonjoga jár együtt ott már más a leányzó fekvése. Ez lehet majd egy távolabbi jövőben és én úgy gondolom fognak is hasonló dolgokra majd NFT-ket használni.

 • Rubasov nertárs

  “Ha azt vesszük, akkor még mindig nem érik a valós értéküket: amennyibe kerül egy olyan másolat amit egy hozzáértő is nagyon sok idő után tud csak megkülönböztetni (kb. 150 – 200 ezer Ft) akkor mág mindig 10x túl vannak árazva

  99% ugyanolyan minőség, kidolgozottság, stb. De azért az 1% – al jobb minőségért fizethet az ember 10x árat.”

  Csak a replika sima stainless steal és nem arany, és a mechanikus szerkezet pontossága sem lesz ugyanolyan, mint egy eredeti rolexszé (+/-2 mp/nap). Persze nyilván olcsóbban szereli össze a karóráit a rolex/omega, mint amennyiért adja, különben csődbe mennének. De az arány nem 10/1-hez, hanem mondjuk 1/1,5-2 között lehet. Mondjuk ez így is tisztes profitot biztosít (50-100%). Plusz elég egy mágnes a replika lebuktatásához.

 • V.A.Laki
  : Emlekszem, sok evvel ezelott olvastam a Twitter kapcsan, hogy milyen vicces: van egy platform, ami allitolag szocialis media, de a felepitese miatt lehetetlen, hogy emberi kapcsolat alakulhasson ki a platformon belul a resztvevok kozott, terjedelmi korlatok miatt pedig keptelenseg arnyaltabb velemenyt megfogalmazni rajta, barmit, amiben harom bitnel tobb van. Mi tortenik ilyenkor? Polarizalodnak a resztvevok, nem lesz empatiajuk, nem fognak egymas megismeresenek igenyevel fellepni, se hosszu szovegeket irni vagy olvasni egymastol. Most kepzeld el, hany ember hasznalta a Twittert hany even keresztul.

  De a polarizalas nem a Twitterrel kezdodott es nem is ott er veget. Regesreg voltak politikai szlogenek, aztan a polarizalasbol elo ujsagok, media, aztan a reklamipar sokaig, ahonnan a Twitter “epitkezett”. Az ujabb szocialis mediak pedig viszik tovabb a faklyat. 🙂

 • Rubasov nertárs

  “A műtárgyba való “befektetést” is tisztán spekulációnak tartod? Avagy el lehet-e magyarázni egy 12 évesnek, miért ér mondjuk Da Vinci Salvator Mundi c. képe 450,5 millió dollárt?”

  A műkincs egy érdekes dolog. Ha csak az abszolút materiális értéket nézzük, akkor igazad van. De! Egy műkincs értékét nem a felhasznált matéria adja, hanem a művész képességei és hírneve, ami persze a műalkotás minőségével szorosan összefügg. Emiatt tartja az értékét akár több évszázadon keresztül is egy DaVinci festmény, vagy egy Michelangelo-szobor. Ők, ha úgy tetszik örök hírnevű művészek, akiknek a neve 1000 év múlva is benne lesz a köztudatban.

 • dsadsa
  Bár nem értek a műkincsekhez, de én úgy képzelem, hogy az igazán értékes darabokat nem úgy veszik meg, hogy ez akkor most majd évi 3% reálkamatot fog hozni.
  Ezt szerintem a boltok csinálják így, és a műkincsekkel csencselők, de azok meg nem ezekkel a millió dollárosokkal kereskednek.

  De lehet rosszul gondolom és a vásárlók kőkemény üzletet látnak benne.

 • NGergő
  “sima stainless steal”
  szerintem is lopás 🙂
 • NGergő
  “De a polarizalas nem a Twitterrel kezdodott es nem is ott er veget. Regesreg voltak politikai szlogenek, aztan a polarizalasbol elo ujsagok, media, aztan a reklamipar sokaig, ahonnan a Twitter “epitkezett”. Az ujabb szocialis mediak pedig viszik tovabb a faklyat. ”

  ezzel teljesen egyetértek…
  … DE
  nem mind1, hogy mennyire polarizált egy társadalom, meg hogy a nép mekkora százaléka él faltól falig
  valahogy ezek a túl végletes viselkedések nem nagyon szoktak működni, gondolok itt észak koreára, kínára, a trump-hívőkre, a magyarországon lévő plakátokra, meg minden ilyesmire
  az sem mind1, és nagyon kíváncsi lennék valami statisztikára, hogy 1-1 ország lakói mennyire szocmédia-függők, bár lehet bilibe lóg a kezem, és mindenhol az a nép nagy része, nem tudom

  nem tudom mennyire hiteles: atlasvpn.com/blog/these-countries-spend-the-most-time-online

 • Kristóf

  “Ha viszont az NFT vásárlással egy ingatlan tulajdonjoga jár együtt ott már más a leányzó fekvése.”

  De akkor nem ingatlant vásároltál, amit egy adott technológiával tartanak nyilván?

  Kicsit olyan, mintha azt mondanád, hogy egy kis karton meg hungarocell vásárlása egy számítógép tulajdonjogával jár együtt.

 • AndrewLion
  Szerintem akkor vannak ilyen lufik, amikor az emberek összekeverik az értéket az árral.

  Érték = vélemény ≠ ár

 • Gábor

  “Ők, ha úgy tetszik örök hírnevű művészek, akiknek a neve 1000 év múlva is benne lesz a köztudatban”
  Ezt a megállapítást mire alapozod?
  Minden egykor nagyra tartott művészt ma is nagyra tartanak?
  Vagy vannak akik (és a műveik is) azért lecsúsznak idővel?
 • Ricky
  Az NFT piac és a kriptopiac is ugyanolyan ciklikusan működik mint a részvénypiac csak sokkal nagyobbak a kilengések. Egyszer fent egyszer lent. Most éppen a lent van de én ebből ilyen messzemenő következtetéseket nem vonnék le, mint a cikkíró. A bitcoint sem lehet már letulipánhagymázni, hiszen többször feltámadt, és valószínűleg velünk marad, sőt egyre inkább úgy tűnik hogy egyre többen változtatják meg a véleményüket vele kapcsolatban és egyre jobban épül ki a kripto infrastruktúra. Ugyanez fog történni az NFT piaccal is idővel 🙂

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.