Midász király érintése

Gyakran látni anyagilag jómódú vállalkozókat, akit éjt nappallá téve nagy odaszánással nagyon sikeresek lettek, ahogy vannak alkalmazottak is, akik szintén nagyon nagy jólétre tettek szert kemény munkával.

Megszereztek mindent, amit csak meg akartak, még ha ennek napi 12-14 óra munka is volt az ára. Amikor ilyen emberekkel találkozom, vagy hallok róluk, gyakran eszembe jut Midász király története.

A mitológia szerint Midász Frügia királya volt a mai Törökország területén. Nagyon szerette a pénzt, akár álló nap is képes volt gyönyörködni az aranyérméiben a kincstárban. Sokat tett azért, hogy egyre több aranya legyen, de soha nem volt elég, mindig többet akart.

Egyszer egy nap meglátogatta egy természetfeletti lény és megkérdezte, mi lenne a szíve legnagyobb vágya. Gondolkodás nélkül rávágta, hogy váljon minden arannyá, amihez hozzáér.

Másnap reggel arra ébredt, hogy a lepedő és a takaró az ágyában arannyá vált. Nagy örömmel szaladt végig a palotán és mindent megfogott. Amihez csak ért, minden arannyá változott: az asztal lába, a kilincs, de még a rózsák is a kertben.

Nem volt nála boldogabb ember a világon. Mikor végre kicsit lenyugodott, ételt rendelt magának a szolgáktól. Azonban alig harapott a kenyérbe, aranyrögökké váltak a szájában, ahogyan a víz is. Lassan kezdett neki derengeni, hogy az, amit a világ legnagyobb ajándékának tartott, egy szörnyű átok lesz az életében, hiszen még enni és inni sem tud miatta.

Ekkor berohant a lánya, az egyetlen, akit talán még az aranynál is jobban szeretett és a nyakába ugrott, hogy megölelje, majd furcsán elcsöndesedett. Ő is aranyszoborrá változott.

Kétségbeesésében a lényt hívta, akitől az ajándékot kapta. Ő mondta, hogy fürödjön meg a közeli folyóban és az átok elmegy tőle s ebből a vízből locsoljon mindarra, amit szeretné, hogy visszaváltozzon aranyból az eredeti állapotába.

Midász király megtanulta, hogy az aranynál szinte minden fontosabb az életében.

Eddig a történet. Tudom, kicsit bárgyú sztori, de tanulságos.

Sokan túl sokat veszni hagynak azért, hogy minden arannyá váljon a kezeikben.

Szerintem nem nagyon volt még ember, aki a halálos ágyán azt mondta volna, bárcsak még többet dolgoztam volna, vagy bárcsak még több pénzt szereztem volna.

Ismerek vállalkozót, aki reggel hétkor már benn van a cégnél és este hétkor még benn van, mindennap. Sokat gondolkodtam, hogy vajon ő nem áldoz-e fel túl sokat a sikerért? A gyerekei apa nélkül nőnek fel, ő teljesen kimarad az életükből. Másik ismerősöm külföldön dolgozott, a kisgyerekei bácsinak hívták, amikor másfél havonta hazament.

Erre mondják azt, hogy a vagyon megszerzése gyakran túl sokba kerül.

Az egyik banknál, ahol dolgoztam, azokat az ügyfeleket kellett hívogatni, akiknek túl sok pénze volt nálunk lekötetlenül. (Jobb volt, ha mi ajánlunk valamit, mintha az ügyfél észbe kap és hirtelen elviszi az összes pénzét.)

Az egyik nyolcvanéves bácsinak csak nálunk volt százmillió forintja lekötés nélkül hosszú ideje. Amikor jeleztük, hogy legalább kösse le, az is évi 7-8 millió forint (pár éve még annyi volt a kamat), azt mondta, őt ez nem érdekli. Szó szerint azt mondta: “Fiatalember, higgye el nekem, az ott nem pénz, csak számok egy papíron. Ha egy nullával több lenne ott, vagy egy nullával kevesebb, az sem érdekelne.”

Elgondolkodtam, mennyire igaza van. Ez a pénz neki már csak számok, értelmes dologra nem tudja elkölteni már az életében. Gyakran eszembe jut, hogy hány ember szánja oda az egész életét, hogy minél nagyobb legyen az összeg a bankszámláján, hogy aztán az élete végén rájöjjön, hogy egy idő után azok már csak számok lesznek egy kimutatásban.

Vajon megérte-e ezért elveszíteni a családját, kimaradni a gyerekei neveléséből, szó szerint beteggé dolgoznia magát? Valószínűleg nem.

Sokan mondanák a negyven évvel fiatalabb saját maguknak, hogy vannak fontosabb dolgok is az életben, mintsem hogy minden arannyá váljon a kezeik között. Semmit nem ér a böszme nagy ház a Rózsadomb tetején, ha nincs, aki rád nyissa az ajtaját, ha a gyerekeid és az összes volt feleséged nagy ívben kerülnek.

Érdemes átgondolni, mit áldozol fel a gazdagság oltárán és megéri-e az áldozatot. A bölcsesség ahhoz kell, hogy az ember megtalálja az egyensúlyt az anyagi jólét megszerzése és az egyéb célok között.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

130 hozzászólás

 • Ungarische betyár
  Nagyon jó írás. Főleg ha az ember fia abban a korban, érettségben, élet helyzetben van, amikor megérti, megérinti az írás üzenete.
  Sajnos a világ és benne az emberek nagy többsége kapzsi és nem elég a Darius király kincs sem. Ők gürcöljenek csak, meg is érdemlik a sorsukat.

  Én kb 1 éve váltottam szemléletet, életmódot. Érdekes volt megélni, hogy lehet elhagyni több évtizedes, görcsös berögződéseket és váltani egy laza kényelmes gondolkodásra és életre.

  A döbbenetes az, hogy kevesebb stresszel, gürcöléssel is majdnem meg lehet keresni azt a pénzt, mint előtte fáradtsággal, ha van szabad idő és szabad agyi, fizikai kapacitás észre venni a lehetőséget.

  Ez akár kapcsolódhat a korai nyugdíj témához is.
  Szabolcs szerintem nem nyugdíjas csak lazábban él és keres pénzt, mint az átlag.

 • dmry
  @Körtefa
  ennyi.
  esetleg lehetne i.kapitány halrudacskáinak tulaja is.
  megfelelő embereket és egyensúlyt alkalmazva, majd ugyanúgy hátradőlhetne délután:)

  a 100 millás eset esetén:)
  továbbra sem értem, miért nem a polgárosodás, felemelkedés, ha tetszik, dinasztiaépítés felé viszi el a zélet.

 • axt
  Az, hogy valaki feladja az aktív életet, az nem azt jelenti, hogy a CBA megszűnik, hanem azt, hogy átadja másnak a stafétát.

  @hús Csináljatok sok közös programot, az talán segít. Csak ti ketten legyetek, se barátok, se barátnők, csak ketten. Aztán vagy jó lesz, vagy nem.

 • axt
  Egy céget sosem lehet lefékezni, mert akkor a versenytársak lenyomják. Annyit lehet csinálni, hogy átadjuk a stafétát annak, aki bírja tovább vinni, vagy bevonunk egy másik vezetőt, ha már mi nem bírjuk egyedül. Gondold el, ha most a Samsung lefékezne, mi történne vele?
 • Petike
  @Bálint: azért aki napi 12-14 órát dolgozik, az valszeg nem törődik a családjával, hisz nem nagyon van mikor törődni…
 • dmry
  szinte biztos, hogy itt, a Kiszámolón olvastam:
  “a kapitalizmus nevű versenyben az nyer, aki a leggazdagabban hal meg.”

  keresem, de (még) nem találtam a nicknevét, pedig övé az érdem.

 • Gabriel
  Nagyon motiválóak az írások meg a videók az akadémiáról van min elgondolkozni.
 • FoX

  Ez is igaz. Csak aki felépített egy ilyen szinten komoly céget, annak kb a halállal lehet egyenlő a visszavonulás. Előbb-utóbb újra azon kapja magát, hogy céget épít. Tétlen ember még soha nem hozott létre semmit. Leállni meg valószínűleg sokkal nehezebb, mint azt bárki gondolja.

  Kicsit OFF, de talán ez a téma is idefér: ha már a pénzcsinálás került szóba, ma vettem egy adag Ryanair részvényt 16,79 EUR árfolyamon a frankfurti tőzsdén. Szerintem a piac túlreagálta a mostani eseményeket, és az élet vissza fog térni a “normális” kerékvágásba. Kíváncsi lennék más (kulturált) véleményre is. 😉

 • piccola
  Sokszor csak egy korán jött komolyabb betegség döbbenti rá erre az embereket.
 • jurta
  Nagyon “életironikus” volt hajnali 2-ig tanmeneteket írni (egy olyan, szűk szegmensben dolgozom, ahol pedagógusként is elérhető sokat és jól dolgozva a folyamatos fizetésnövekedés), 8-tóli tanítani indulás előtt reggelimnél a telefonon álmosan elolvasni ezt a cikket, majd délben megtudni, hogy a határidőt eltolták egy héttel.
 • headset

  “Ryanair részvényt 16,79 EUR árfolyamon”

  Én csak az árgörbét néztem, semmi fundamentálisat.

  2016 juniusban is esett 24 %-ot, azután szépen visszakapaszkodott. Ez jó.

  Megvolt az irány fordulása, igaz, hogy csak napon belül. Az 1 órás grafikonon elég nagy volt a volume az emelkedés során. Még viszonylag alacsony áron történt a vásárlás.

  Bátor lépés, de akár jó is lehet.

  A spekulánsok szokták figyelni a 200 napos Moving Average-et. Ha baj van, az 16,3 környékén megállíthatja a süllyedést. Vagy, ha nem, kis veszteséggel ki lehet lépni.

 • Marcsi
  Aktuális nálam a dilemma: középvezetőként, napi 6 órában dolgozom, jól megfizetve (nekem elég, a fizetésem 40%-át félre tudom tenni úgy, hogy 3 gyereket nevelek egyedül). Van saját lakásom, saját autóm, nincs hitelem,meg van a 6 havi tartalék és gyűjtők a nyugdíjra, gyerekekkel közös élményekre. De minden reggel elszorul a szívem, hogy miért nem lehetek csak velük és amíg ők oviban, bölcsiben és suliban vannak, miért nem készülhetek a közös délutáni órákra, az estékre, hogy tartalmasan töltsük és ne ügyintézéssel, feladatokkal.
  Tudom, sokan jönnek azzal, hogy a nők akartak dolgozni, én is karriert építettem míg nem voltak gyerekeim, de most hogy ők vannak, minden pillanatot amit csak lehet, velük szeretnék tölteni.
  A munkahelyem teljesen lesziv, fáradt vagyok mikor a gyerekekért megyek. Segitsegem nincs, total egyedül vagyok velük, amit nem bánok, mert tündérek. Dolgoznom pedig kell…
 • S Zsolt
  Nekem van egy eddig egész jól működő stratégiám, úgy hívják “arany középút”. A lényege nálam, hogy nem dolgozom többet napi 8 óránál SOHA, mert minek? Nem azért élünk hogy dolgozzunk!!!
 • Hozzászóló
  Axt, a Samsungot szerintem ne hasonlítsd egy magáncéghez.

  A stafétabot átadásához rengeteg minden kell, főként bizalom az utód felé, ami sokszor nincs meg. Sokan vannak körülöttem is, akik másképp el sem tudják képzelni az életet, csak egész napos hajtással, de a miértre értelmes magyarázatot senkitől sem hallottam.

 • Györgyi
  Egyéni vállalkozó vagyok ( nyelvtanár), óradíjjal dolgozom, azaz saját magam osztom be, mennyi munkát vállalok és abból mennyi pénzem lesz. Ha csak a jelent nézem, nagyon egyszerű megtalálni az említett egyensúlyt. Egy csomó dolgot szeretek, amit ingyen is lehet csinálni, ha azokkal elvagyok, akár részmunkaidőnyit is dolgozhatok. A nyugdíjra való gyűjtés ( KATA-s vagyok, állami nem lesz) viszont totál bizonytalan tényező. Ott honnan tudjam, mennyi az elég, pláne úgy, hogy igazából rálátásom sincs, mennyit fog érni az összegyűjtött pénzem? Mikor szívok nagyobbat? Ha 70-80 évesen arra eszmélek, hogy nem eleget tettem félre, inkább belehúztam volna, amíg fiatal és erős voltam, vagy ha arra, hogy valami miatt ment a levesbe/elértéktelenedett a megtakarításom, feleslegesen dolgoztam annyit, sokkal többet lazíthattam volna? Erre mi a megoldás?
 • 42
  A cégalapítás utáni időszakot leszámítva (miután felfutott a cég) lehet delegálni a feladatokat, így több szabadidőhöz jutva. Abnormális a túlzásba vitt munka, valahol ezek a siker/pénzhajhász emberek betegek, és a társadalom is, ha példaképnek tekinti őket. Az úszónő rossz példa, ő csak néhány évet szánhat a sikerére, de abba mindent belead. Alkalmazottként pedig az egyszerű munkakörökben is lehet nemet mondani és váltani, a kvalifikált munkákban pedig még könnyebb. Ugyanígy a dologtalanság is személyiségtorzuláshoz vezet. Megoldás: arany középút/munka és magánélet egyensúlya.
 • Appalache
  Nagyon jó cikk! Nyilván nem érvényes mindenkire, de azért sokan találva érezhetik magukat. Aki egy kicsit is ismeri belülről a “gazdagok és szépek” világát, az biztos, hogy nem cserélne velük. (Én legalábbis biztosan nem.)
 • Addam
  george: Ha már más vagyonával adakoznál, hadd kérdezzem meg, te mikor mennyit jótékonykodtál, mennyit pazarolsz? Szerintem ha a megunt műszaki cikked vagy a felesleges ételt dobod ki, ugyanaz, mint amikor a bácsi a milliós kamatot. Amúgy is érdekes kérdés, hogy valóban segítesz-e annak akinek pénzt adsz.

  Értékes cikk, a munkamánia és a pénzhalmozás lehet megszokás és függőség is, ezért jó ha néha leülünk átgondolni mit is akarunk elérni, hol akarunk lenni 5 év múlva, mivel lennénk elégedettek. Mitől jobb a saját rabszolgádnak lenni mint másénak?

 • Skrilly
  Bizonyos esetekben a poszttal lehet vitatkozni. Fél évvel ezelőtt jelent meg egy cikk a fightaging.org-on a témával kapcsolatban. Röviden összefoglalva a következőket kell megfontolás tárgyává tenni:
  Ha rég elmúltál már 30, takarékoskodj agresszívabban a következő 1-2 évtizedben.
  Miért is?
  5 év múlva lehetőség lesz elrepülni egy tengerentúli klinikára és átesni egy olyan kezelésen, amely az elöregedett sejtek 25-50%-át elpusztítja. A kezelés után kissé megfiatalodva, az öregedés egyik kiváltó okát évekkel, évtizedekkel visszaforgatva távozhatunk.
  Ismerve az ún. szenolitikumok árát, egy kezekés ára 5-25 000 dollár között várható.
  A következő 5-10 évben újabb és újabb terápiák várhatóak, amelyek az öregedés egy-egy újabb okát iktatják ki, Ezek a terápiák azonban kezdetben nem lesznek olcsóak, így aki benne van már a korban és szeretne élni a lehetőséggel, kénytelen sokat félretenni.
 • headset
  Elolvastam egy-két friss cikket is.
  A CEO azt nyilatkozta, hogy a járatok 2%-át törölték, hogy a 80%-ra nőtt járatkéséseket megszüntessék.

  Szerinte a bajok oka, hogy ünnepek miatt nem jól kalkulálták a pilóták munkaidejét. (Egyszeri, kezelhető probléma.)

  Állítólag az ebből fakadó éves nyereségcsökkenés csak 2,3%. És az egész részben a gyors növekedés miatt következett be.

  Eddig szuper.

  De csak a további napokban fogják közzétenni az összes törölt járat listáját. Ez még napokig élesztheti a tüzet és nyomhatja lefelé az árat. De lehet, hogy a befektetőket ez nem érdekli és ez volt a minimum.

 • Kiszamolo
  slrilly, ha azt sem tudod, miért élsz 80 évet, mi értelme még 15-öt ráhúzni? Mi értelme azért élni, hogy megkeresd a pénzt, amivel az elvesztegetett éveket megnyújtsd? Inkább legyen értelme annak a 80-nak, amit kaptál.
 • FoX

  Igazából nem spekulációra vettem a részvényt, hanem hosszabb távon meg akarom tartani. Már egy ideje gondolkodtam, hogy kellene valamilyen légitársaságos részvény. A Ryanair eddig szerintem szépen teljesített, remélem, ezt folytatja is. A mostani szitu pedig pont jól jött a belépéshez. Aztán majd a piac eldönti, hogy megvolt-e már az alja, de ha még nem, az is lehet, hogy veszek még. 🙂
 • Zabalint
  @Hozzászóló
  Pedig a középvállalatból a nagyvállalattá váláshoz éppen az kell, hogy az alapító tulajdonos amennyire lehet, elengedje a gyerekét. Mert ha nem teszi, akkor az egész üzletmenet egy személyhez, őhozzá fog kötődni, ráadásul a legtöbbjük szemlélete egy bizonyos vállalat mérett felett már nem működik. Egyébként épp ez a fő oka, hogy nem jönnek itthon létre nagyvállalatok.
 • Panasonic

  Csatlakozva Headset-hez: A technikai kép alapján a trend emelkedő, de a korrekció befejeződésére még nincs bizonyíték. (a tegnapi emelkedés egyelőre az éves trendvonal letörésével keletkezett gap betöltésére volt elég) Ha a tegnapi minimum elesik a zuhanás folytatódása várható, melyet jó eséllyel csak a 14-15 eurós zóna fog meg. Ha a pozíciót rövid távra tervezed 16,2, ha hosszútávra 13,9-re tenném a helyedben a stopot. És fél szemmel figyelném az olaj árfolyamát, mely az elmúlt két hónapban 20 százalékot ralizott és upside kitörés gyanús szituációban van. Nem csodálkoznék, ha valójában ezért esne az árfolyam és a járattörléses hiszti csak elterelő mediahack.

 • Nagy Vonalakban
  Nem vagyok fatalista, de ez az egész már a születésünkkor 90%-ban eldől.

  Ki hova születik.

  Milyen országba, milyen csalàdba, milyen genetikàval…egy nigèriai utcagyerek soha sem fogja megtalàlni azt a fent nevezett egyensúlyt.
  Legalàbbis lènyegesen kisebb valószínűséggel, mint egy amerikai milliomos csemete.

  Ahogy a bejárónőnk mondja:
  KÖNNYŰ ANNAK, AKI MILIŐBE SZÜLETIK…

 • Kari
  Volt egy olyan cikked pár hete, amelynek az volt a mondanivalója, hogy bármilyen életcél jobb, mint a cél nélküli tengés lengés. Fogadjuk el, hogy vannak olyan embertársaink, akiknek a minél nagyobb hatalom az életcéljuk. (Ha nem fogadjuk el, akkor is vannak.) Sokan lehetnek köztük olyanok is, akiknek a hatalom nemes célok megvalósításához kell. Alkotás, teremtés, megmentés. De sajnos vannak, akiknek aljas céljaik megvalósításához kell a hatalom. Leigázás, tönkretevés, megsemmisítés. A kettő között van különbség, de néha nem is olyan egyszerű észrevenni.
 • jOy
  Az az érzésem, vannak sokan olyanok is, akik nem elsősorban a pénz hajszolása miatt, hanyagolják a családjukat, hanem a munkába menekülnek a családi problémáik elől. Ennek következményeit a feleség/férj mellett a gyerekek is elszenvedik.

  (headset: a Ryanar nem 80%-ban késik, hanem 90-ről 80-ra esett a pontossága.)

 • Mókavonat
  @Györgyi

  Alapszabály, hogy a megtakarításokat soha nem tesszük egy dologba.
  Legyen szépen elosztva, állampapír,ingatlan,nyugdíjpénztár stb. ha nagy hozamokat nem is fog hozni de azért elvárható, hogy legalább a reálértékét megtartja ahogy te fogalmaztál nem fog „elértéktelenedni”

  Ha jön egy olyan esemény aminél egy jól diverzifikált portfólió is durván veszít az értékéből ott komoly gondok vannak és valószínűleg az embereknek nem nagyon lesz lehetőségük magán nyelvórákra járni szóval bevételed ha lesz is töredéke a korábbinak.

  Elértéktelenedni valószínűleg nem fog ha okosan csinálod. Ha ennek ellenére mégis akkor még mindig nagyobb a mozgástered megtakarítással (pl. elhagyni az országot) mint anélkül.

 • headset

  “a Ryanar nem 80%-ban késik, hanem 90-ről 80-ra esett a pontossága.”

  Igazad van. Felületesen olvastam. 🙁

 • FoX

  Az olaj árfolyamát szoktam figyelni, most meg még jobban fogom, hogy már Ryanair-em is van. Más légitársaságoknál nem volt ilyen mértékű és ennyire hirtelen esés, ezért gondoltam, hogy nagyrészt hírhatás van a dologban. De mivel tényleg hosszútávra vettem, a napi ingadozás nem fog különösebben idegesíteni. Közel sem akkora pozíció, hogy veszélyes legyen. 🙂 🙂
 • Geo
  Egyszer az apósom aki a kilencvenes évek tipikus rafkós vállalkozója volt, azt mondta nekem, hogy “a pénz nem cél csak eszköz”. Marha sokat gondolkodtam, hogy van-e egyáltalán értelme ennek a bonmotnak? Negyven fölött rájöttem, hogy ez a világunk legnagyobb bölcsessége, csak túl fiatalon még nem lehet értelmezni…
 • FoX
  Ja, még egy dolog: nem felejtettem el az EUR/HUF árfolyamkockázatot sem, az is dolgozhat ellenem, mert most épp 310 körül van. De a hosszútáv miatt az sem húsbavágó. Meg aztán arra nem várhattam, hogy minden jól álljon.
 • tip
  @Györgyi pénzügyi blogon furcsán hangzik, de az állami nyugdíjbiztosításnak sajnos nincs alternatívája. A saját élettartamod kockázatát nem tudod magad fedezni, ezért mindenképpen kell egy élethosszig fizető járadékbiztosítás (a 10-20 évig fizető “biztosítás” az nem nyugdíjbiztosítás, hanem mókusvakítás). Ilyet én magyarországi magánbiztosító ajánlatában nem ismerek, olyat meg pláne nem, amelyikbe szívesen beletenném a nyugdíjra szánt pénzemet. És akkor még nem beszéltünk a partnerkockázatról.
 • Skrilly
  Kiszamolo: nem15 évről van szó, hanem arról hogy egy 30 éves testben élhetsz határozatlan ideig. Nem megéri 20 évet beáldozni egy nagyon-nagyon hosszú egészséges és fiatalos életért?
  A csak az számít, milyen tartalmas életet élsz mantra addig működik, amíg biológiailag determinált rövidke életünk van.
  Ez nem scifi, Jeff Bezos is beszállt az egyik szenolitikumokkal kísérletező cégbe. A biotechnológiában éppen egy óriási forradalom zajlik, amiről nem veszünk tudomást.
 • Kiszamolo
  Skrilly, azt már mondani sem akartam, hogy én nem hiszek ebben. Már évszázadok óta keresik az örök fiatalság receptjét. Ha véletlenül megtalálják, úgyis minden újság ezzel lesz tele.
 • L70
  Az ember hajlamos kihagyni néhány cost típust a saját cost / benefit elemzéséből. Így aztán félrecsúszhat a dolog.

  Amire a cikk és a kommentek rávilágítanak, hogy az arany középút egyénfüggő, és azon belül életszakaszonként és helyzetenként is változik.

  Pár éve tudatosan is Mustachian stílusra váltottunk. Emlékszem, teljesen kiakadtam, mikor akkori főnököm elvárta, hogy még-még többet dolgozzak. Rájöttem, hogy egy út van, rábólintok, hogy igen, és annyit csinálok, amennyi nekem belefér 8 órába. Mint a politikus, ígér valamit és mást csinál. És láss csodát, egy idő után abbahagyta, nem szekált tovább.

  Ma már teljes nyugalommal állok fel du 5-kor, és hazamegyek a családhoz. Majd folytatom másnap, a munka megvár. És mélyen le…om, ha az ún értékelésemben ez negatívumként megjelenik.

  Viszont minden nap jut időm beszélgetni a családommal, az pedig egy másik értékelés. (Folyt)

 • L70
  Igaz, már van egy akkora háttér, amivel nem érdekel, akármit is csinálna a főnököm vagy munkaadóm.
 • Kopter Géza

  Hogy az áltudományos, homeopata, egységsugarú, rézfán fütyülő, konteóhívő rézangyalát!

  Attól, hogy a földműves szeme világának elvétele (aka parasztvakítás) már nem elég hipszter, és mostmár felsőbb osztályból származó nénikék vakítása a menő, nem kell beállni a sorban bégető nyájba. Ők például vakon hittek a sarlatánoknak:
  nytimes.com/2017/03/15/health/eyes-stem-cells-injections.html

  Persze, ha bullshitológiából doktorált profokkal akarod magad gyógyíttatni, lelked rajta, én ajánlanék mellé glutén és GMO mentes ásványvizet:
  iflscience.com/chemistry/there-actual-gmo-free-water-sale-us/

 • Skrilly
  Kiszámoló: a 3D-s nyomtatót 1983-ban találták fel. Olvastál bármit is a 80-as években róla a sajtóban? Ma már bárki vehet magának.
  Kopter Géza: a Mayo Clinic, Prof. Gerge Church a Harvardról, Buck Institute sarlatánok? A legrangosabb tudományos folyóiratokban publikálnak. Semmiféle áltudományban nem hiszek, csak a kőkemény, bizonyítékokon alapuló tudományos tényekben. A Guardiantól a Financial Timesig jelentek meg cikkek a témában. Olvasni kellene angol nyelvű szaksajtót, pl.a Nature-t. Persze megértem, hogy az átlagembernek sem ideje sem energiája nincs rá, de akkor legalább nem kell lehurrogni azt aki megteszi.
  Kopter Géza cikkei önmagukban semmit nem bizonyítanak, tudjuk, hogy vannak csalók.
  Én nem akarok linkeket bemásolgatni, de érveim alátámasztására itt egy Nature-ben publikált cikk: nature.com/news/destroying-worn-out-cells-makes-mice-live-longer-1.19287
 • naa
  , kösz a linket, ha jól látom, ez egérkísérletekre hivatkozik… Én nehezen hiszem, hogy az ilyen “kezelések” 5 éves táv, vagy ahhoz nagyon bevállalósnak és motiváltnak kell lenni mert ki tudja, mik a mellékhatások 🙂
  Kis színes cikkekben egyre gyakrabban olvassuk, hogy milyen közel vagyunk a rák végleges legyőzéséhez, mégis hány nagyon gazdag ember halt meg rákban csak az elmúlt 1-2 évben…
  Én inkább abban hiszek, hogy a gyerekeinknek/unokáinknak lesz talán realitás a pénzért megváltható egészség – ami viszont valóban kicsit más megvilágításba helyezheti azt is, hogy mennyit “ér” majd az a vagyon amit ráhagysz/nem hagysz rá a gyerekedre… Én nem örülnék egy ilyen világnak, de ha eljön, ha nem is nekem, de a gyerekemnek inkább legyen választása, mint ne. Ettől még egyetértek a cikkel.
  A pénz nem túl fontos dolog az életben, de a hiánya sajnos igen.
 • Krisz

  A fightaging-es cikkhez adsz egy linket? Köszi! (csodálom egy kicsit, h itt tartunk, aktívan követem a témát, de arról még nem hallottam, hogy a belátható jövőben már konkrét kezelések várhatók)

 • Skrilly
  @naa: igen, abban igazad van, hogy a következő 2-3 évtizedben még kockázatosak lesznek a kezelések és bevállalósnak kell lenni. Az 5 év onnan jön, hogy a Unity Biotechnology Inc. (amelyben Jeff Bezosnak is van érdekeltsége), egy éven belül meg akarja kezdeni a klinikai kísérleteket, miközben másik 5-6 cég is kezeléseket fejleszt. A szenolitika az elmúlt években elég felkapott lett a mainstream gyógyászatban is (lásd Mayo Clinic), így itt mindenképpen gyors fejlődés várható.
  Ami azt illeti, a rákkezelések hatékonysága is nő, ha megnézed az 5 éves túlélési statisztikákat, grafikonokat, szépen javulgatnak.

  @Krisz: íme a link:
  fightaging.org/archives/2017/04/if-much-older-than-30-save-more-aggressively-over-the-next-decade-or-two/
  Annyira nem informatív, inkább a pénzügyi tudatosságról szól, ilyen szempontból illik a Kiszámolóra.
  Örülök, hogy más is érdeklődik a téma iránt 🙂

 • bellu
  Kedves barátnőmet látogattam meg augusztus végén. Budapestiek, de termelnek paradicsomot paprikát, stb. Beszélgetés közben megemlitettem, hogy milyen finom lecsót ettem előző nap. Ő szomorúan mondta, hogy az idén még nem ettek lecsót, mert valami megtámadta a paradicsomot és még nem termett annyi, hogy tudjanak főzni. A havi bevételük 1 millió Ft felett van havonta, és nem képesek kiadni kb. 300 Ft-ot egy kilo paradicsomra ! De nem költenek szinte semmi másra sem. 30 éves autóval járnak, nem mennek nyaralni, stb. Egyszer megkérdeztem minek a pénz ha nem vesznek szinte semmit. Azt mondták jó érzés, hogy van.
 • Tanuljunknyelveket
  – a brexit kockázatot is figyelembe vetted?
 • Györgyi

  “Tudom, sokan jönnek azzal, hogy a nők akartak dolgozni”

  A nők azért küzdöttek, hogy LEHETŐSÉGÜK legyen dolgozni, azaz ne kényszerüljenek bárkivel házasságot kötni, csak hogy ne kerüljenek az utcára. Az már a világháborúk és a gazdasági mélyrepülés mellékhatása, hogy a lehetőségből muszáj lett.

 • Györgyi

  Ezzel tökéletesen tisztában vagyok, csak nem látok ebből kiutat. Állambácsi nagyon bekeményített, már régen nincs olyan, hogy csak nyugdíjjárulékot fizetsz (többet), ha normális mértékű állami nyugdíjat akarsz, csatolt csomagként fizethetsz az összes jövedelmet terhelő adóból és járulékból sokkal magasabb összeget. Annyi pénzt meg nem lehet vidéken nyelvtanítással összeszedni, hogy normálisan megéljek belőle, plusz még százezreket fizessek az államnak havonta.

 • Kopter Géza
  – pedig de, az első linkelt cikk sajnos túlságosan sok párhuzamot mutat azzal, amit linkeltél. A nénikék nem üresfejűek voltak, egy állami weboldalon találták meg a klinika egyik tanulmányát. Tökre hitelesnek tűnt, hisz egereken még működött is. Na ez viszont az említett nyugdíjas nénikéknél katasztrofális végeredménnyel zárult.

  Gondolom a Theranos és Elizabeth Holmes neve sem cseng ismerősen. Pedig azt állította, hogy egy csepp vérből minden nyavalyát kimutat, aztán mégse. Meggyőzött egy sereg értelmes embert, csak az volt a baj, hogy a technológia amit árult nem működik.
  hvg.hu/vallalat_vezeto/20160603_45_milliard_dollarrol_a_semmibe_zuhanni__csalas_volt_a_vilag_legsikeresebb_orvosistartupja

 • Kopter Géza
  Az egészből azt akartam kihozni, hogy bizony ezekkel a hurráoptimista kutatásokkal nagyon résen kell lenni. Nem hiszem, hogy sok lenne itt az olyan orvos, akinek ez a szakterülete, arra hivatkozni viszont, hogy nagy emberek is támogatják az ügyet meg merő dőreség, hisz ahogy linkeltem, több példa is van, amikor ez nem volt más, mint egy nagyon szépre festett álom.

  Ezek után hadd ne kelljen már bocsánatot kérnem, hogy eljátszom a hitetlen Tamást.

 • Kopter Géza
  A témához:
  Én mindig azt tartottam, hogy nagyon fontosak a célok, de majdnem annyira fontos az, hogy hogyan jutunk el a célunkhoz. Egy kirándulásnál is fontosnak tartom, hogy maga az út is szép és élvezetes legyen, akkor maga az élet miért lenne kivétel?
  Vonattal az Elba mellett Drezdába utazni hatalmas élmény volt. Ahogy az a folyó tekeredik a hegyek és dombok között, az nagyon adta! 🙂
 • FoX

  A brexittel kapcsolatban az se biztos, ami már elmúlt. Nincs olyan ember a világon, aki most meg tudná mondani, hogy mikor, milyen feltételek mellett, milyen gazdasági hatásokkal fog megtörténni. Ha lesz egyáltalán, mert ugyebár még az sem teljesen tuti. Szóval nem, azt nem vettem figyelembe, mert nincs mit.