MNB hírek

Néha fel szoktam nézni az MNB oldalára, mik a hírek a jegybank szerint.

Egyik aktuális érdekesség az inflációs ráta alakulása, ami 2,6% volt éves szinten a múlt hónap adatai alapján, a maginfláció pedig 2,8%. Mivel az alapkamat még mindig 0,9% és a bankok gyakorlatilag nem kapnak kamatot a felesleges pénzük után, így nem várható, hogy a bankbetétek mostanában szemmel látható kamatokat kínálnának.

Ebből következik, hogy a megtakarítók inflációs veszteséget szenvednek el, vagyis kevesebb kamatot kapnak, mint amennyit veszít a pénzük a vásárlóértékéből.

A jegybank inflációs jelentése itt elérhető.

Egy másik kimutatásban a hazai értékpapírállományról kapunk információkat, ebben a jelentésben.

Ebből megtudjuk, hogy 26,9 ezer milliárd forintnyi állampapírt, 941 milliárd forintnyi jelzáloglevelet és 2,1 ezer forintnyi egyéb kötvényt, 6 ezer milliárd befektetési jegyet és 6,8 ezer milliárd forintnyi részvényt bocsátottak ki a hazai piaci szereplők.

Ebből 9,5 ezer milliárd forintnyi van a háztartásoknál, 15,2 ezer forintnyi a külföldieknél. (22 és 35%) A többi jellemzően bankoknál és biztosítóknál.

Állítólag megjelent az Aranykönyv is, ami a bankok adatait tartalmazza. Ilyenkor szokott kijönni, szeptember első felében, én sehol nem találtam. (Lenne még mit finomítani az oldal keresőjén. 🙂 )

Viszont a Világgazdaság írt egy cikket a brókercégek anyagi helyzetéről ez alapján, ezt itt tudod elolvasni.

További hír, hogy a magyar készpénz-állomány továbbra is dinamikusan növekszik, ennek két oka az alacsony banki kamatok és a tranzakciós adó, ami minden pénzfelvételt és utalást sújt.

A mai kamatok mellett ha berakok pénzt a bankba, egy év után kevesebb pénzem lesz, mert a kamatadó után, a 0,6%-os tranzakciós adó miatt negatív lesz még a nominális hozam is. Ezért aztán a legokosabb nem berakni a pénzt a bankba és ami benn van, azt is érdemes kivenni a havi 150 ezer forintos ingyenes felvétellel.

A fentiek hatására 4,8 billió(!) forint az ország készpénzállománya, ennek közel 80%-a a lakosságnál van. Ez majdnem dupla akkora összeg, mint 2013-ban.

Share

132 hozzászólás

 • csab
  Link az aranykönyvhöz:
  mnb.hu/felugyelet/idosorok/v-aranykonyv
 • B.Csaba
  HUF helyett nekem USD-m van. Nem nyerészkedés csak állagmegóvási céllal. 🙂
 • jeremias
  “Ezért aztán a legokosabb nem berakni a pénzt a bankba és ami benn van, azt is érdemes kivenni a havi 150 ezer forintos ingyenes felvétellel.”

  Ez a mondat azt sugallja, mintha a bankbetét lenne az egyetlen megtakarítási forma, és nem lenne alternatívája.

  Érdemes lenne odaírni, hogy vannak megtakarítási formák, amik az inflációnál többet hoznak (nem rövidtávon persze), nehogy azt higgye valaki, hogy minden pénzét otthon kell tartania, hogy ne veszítse el az értékét.

 • József
  “HUF helyett nekem USD-m van. Nem nyerészkedés csak állagmegóvási céllal.”

  Ez sem biztos, hogy állagmegóvás, ha forintban vannak a költéseid, mert egyrészt ha készpénzben tartod, akkor erre sem kapsz érdemi kamatot, másrészt senki sem tudja, hogy éppen akkor hol fog állni a dollár. 10 éve pl. 171 forint volt, úgyhogy attól függően, hogy milyen árfolyamon vetted, simán bukhatsz ezzel is, mert ez egyszerű devizapsekuláció.

 • Kiszamolo
  jeremiás, az átlagemberről van szó, aki azt sem tudja, az állampapír micsoda.
 • Kiszamolo
  csab, köszi.
 • antenna
  Miért érdeke az államnak, hogy kp-ban tartsuk a vagyonkát? Ráadásul olyan szabályozást hoznak, ami egymásnak ellentmondó dolgokból áll, pl. tranzakciós adó, de közben ingyenes kp felvét 150e-ig. Mintha egyszerre nyomnák a gázt meg a féket.
 • Zabalint

  A készpénz a széleskörű mutyi melegágya, a társadalom többsége ebben érdekelt, a kormány pedig ezt az igényt kiszolgálja, ráadásul a kormány érdeke is, hogy ez így is maradjon, egy korrupt társadalmat könnyebb korrupt módon vezetni.

  Ellentmondást meg nem látok, a készpénz tranzakciós adója szimpla különadó, a 150 ezres, ügyfélmek ingyenes készpénzfelvéttel szemben meg ott van az átutalások tranzakciós adója. A kormány határozottan a készpénzforgalom erősítése mellett áll.

 • Ádám
  Bankbetét, állampapír, OK. Rövid távú (fél év) megtakarításra van most valami tippetek, értelmezhető hozammal?
 • Dörnyei József
  A KP állomány jó nagy része a nyugdíjasoknál van szó szerint a párnacihában. A nyugdíjasok többsége kp-ben kéri a nyugdíjat, mert ingyen megteheti. Ideje van kifizetgetni a számlákat a postán. A nyugdíjak magasak, a legtöbb nyugdíjasnak jelentős megtakarítása van. Tehát a nyugdíjasoknál folyamatosan egyre több KP van.

  A dolgozók többsége kötelezően bankszámlára kapja a fizetését. Innen max. 150K-t tud KP-ben felvenni, de semmi értelme, mert a vásárlásaik ingyenesek (kártya). A számlákat nem tudják időhiány miatt postán fizetni (és nem is akarják). Az átlagember ritkán utalgat, ami pénzbe kerülne. Ritkán kell neki kp. és arra 150K/hó teljesen elegendő.

  A cégek régebben nem tudtak sok KP-t tartani, de mára megszűntették a limitet. Ezért elvileg akármennyi lehet a cégeknél. A gyakorlatban azonban a KP veszélyes ezért csak a családi cégek tartanak KP-t. (Ami gyakran nincsen már meg…)

 • 9
  És mint máshol is a világban: a kockázatos eszközök felé tereli az embereket, felpumpálva a különböző eszközöket. Jó indok, hogy a kisember az ingatlanban lássa most a “tutit”.
 • maveryck
  És mint máshol is a világban: a kockázatos eszközök felé tereli az embereket, felpumpálva a különböző eszközöket. Jó indok, hogy a kisember az ingatlanban lássa most a “tutit”.
 • Vodka
  Kedves Miklós! Javítási szándék csak, de a 15,2 ezer után kimaradt egy “milliárd” 😉

  “Ebből 9,5 ezer milliárd forintnyi van a háztartásoknál, 15,2 ezer forintnyi a külföldieknél. (22
  és 35%) A többi jellemzően bankoknál és biztosítóknál.”

 • Alfa
  @antenna:
  Nem érdeke az államnak a készpénz tartás, egyszerűen ez az eredménye a sarcoláson, rövidtávú eseti politikai szavazatszerző néphülyítésen és koncepciótlan, szakmai szempontokat gyakran mellőző hozzáálláson alapuló gazdaságpolitikának.
  Magyarul azt adóztatják jelentős mértékben, aki nem tud védekezni ellene és annak igyekeznek olcsó koncot vetni, akit könnyű hülyíteni. (Pl. egy magyar ügyfeleket gyűjtő bank nem tud “kiköltözni” Szlovákiába, ezért ő gonosz multi, szemét bank, küzdünk ellene a szavazók szeme láttára. Bezzeg az Audi, az kebelbarát, százmilliárdos nagyságrendű adókedvezményt kap – mert ő le tudna lépni…)
  Aztán foltozgatják a jogi/közigazgatási rendszereket, ahelyett hogy előre terveztek és gondolkoztak volna.
 • Stanlee
  Németországban 1,8%-os az infláció, a banki kamat meg kemény 0,01% (igen, nullaegész egyszázad %), szóval ott is egész jól elinflálják a megtakarításokat.

  Ami engem meglep, hogy a német átlagos megtakarítás fele még mindig ebben a semmit se fizető bankbetétben van tartva.

 • Kari
  “. . . Ez majdnem dupla akkora összeg, mint 2013-ban.”
  Ha mindenkinek dupla annyi pénze van, akkor kétszer olyan jól élünk mint 4 éve! :)))
 • Mr. Heisenberg
  Ez rettentően sok, 3 millió háztartással számolva 1,6 millió Ft kp háztartásonként, átlagosan (a billiót a magyar értelmezés szerint ezer milliárdnak véve).

  Most fizettem be a bankba egy kisebb összeget (500 eFt, vállalkozói számla): majdnem egy ezres volt a befizetés díja (Gránitbank) + 20 perc + parkolás. Legközelebb lehet a kp tranzakciót választom 🙂

 • realestate
  Van itt lóvééééé! Nem csak kp van csúcson hanem a háztartások NETTÓ pénzügyi vagyona is!! (NETTÓ=hitelek levonása UTÁN a kötözködők kedvéért)

  Részvények csúcson mindenhol. Mit tesz a konzervatív ember? KP-t tart… esetleg állampapírt de ha ahhoz valamiért hozzá kell nyúlni akkor könnyen nulla lehet a hozam (rövid távon) meg ahhoz meg kell mozdulni.

  A kp él és élni fog, kb örökké…

 • Indexkövető
  Azért van még néhány bank, ahol nincs tranzakciós adó, a CIB ECO-val még ingyen lehet utalni korlátlan mennyiségben.
 • Peti
  “és ami benn van, azt is érdemes kivenni a havi 150 ezer forintos ingyenes felvétellel.”
  ezt nem értem, miért kell kivenni a már meglévő pénzt? Számomra csak nyűg hogy nekem kell otthon “dugdosni”, vagy van más haszna?
 • HerrUrban
  @Kari: bezzeg az előző nyolc év! 😀
 • Adam
  Kár emiatt aggódni, majd úgyis megszűnik az EU-ból beömlő zsannamanna, (vagy a sorosharc vagy mert lejár a dátum) , a magyar gazdaság leáll, mindenki kivándorol, aki meg marad az szépen elkölti a megtakarításait, de az már nem indít be semmit, és vége lesz mindennek. Nincs itt semmi látnivaló.
 • HerrUrban
  Amikor ilyen cikkeket olvasok: portfolio.hu/vallalatok/it/itt_a_kormany_keszpenzgyilkos_programjanak_kovetkezo_kore.260777.html mindíg felmerül bennem a gondoloat, hogy miért is nem szüntetik meg a tranzakciós adót, annak nagyságrendekkel nagyobb eredménye lenne. De mint tudjuk semmi nincs véletlen…
 • antenna
  Zabalint: szerintem nem tudják eldönteni, melyik ujjukat harapják. A kp jól jön a korrupcióhoz, de közben vannak törekvések az elektronikus megoldásokra is: m.portfolio.hu/vallalatok/it/fuldoklik_az_orszag_a_keszpenzben_elsul_a_kormany_gyilkos_fegyvere.262127.html Ráadásul a kp gyártása, logisztikája és cseréje óriási költség.
  Alfa: Soha nem volt még ennyi kp a párnacihában. Ha nem lenne érdek, könnyen tehetnének ellene, míg most kb. egyetlen elem az állampapír.
 • Adam
  Komolyra fordítva a szót, amikor a jegybanki kamat az egekben volt, akkor megérte magyar állampapírba fektetni külföldieknek, most ugyanez jónak tűnne pepitában, csak nem tudom melyik legyen a célország, görög? portugál? passz…
 • bazsi
  Vicces, hogy POS terminállal akarnak küzdeni a kp ellen. 🙂
  A tranzakciós adó nem jut eszükbe és az se, hogy a kp a szürke és fekete gazdaság melegágya.
 • S1M0N
  Az én pofámon szokott égni a bőr, amikor néha hó eleji fizetésnap környékén bankba kerülök és a jómunkásemberek azonnal veszik is fel a teljes fizujukat, ha minimálbér akkor annyit, ha 150 felett jön már, akkor annyit, tojnak bele, meddig ingyenes a felvét.

  Meg amikor szórakozóhelyen, vagy valami gyroszosnál ott kaparászik a 10-20 ezresek között, mert 0-24 nála a teljes havi bevétele, már amig el nem fogy…

  Én meg volt, hogy ki kellett jönnöm a pékségből, mert annyi kp se volt nálam, utalgatok vásárlás előtt a kártyámra, hogy 40k-nál több sose legyen egyszerre rajta. Pedig dupláját-tripláját keresem a fentebb említett jóembereknek. 😀

  Néha komolyan elgondolozom, mit keresek ebben az országban még.

 • yimshagin
  Szerintem teves az MNB statisztikaja, mert csak nalam 4,9 billio Ft van. 🙂 Na de most tenyleg. Ezek mennyire lehetnek jo adatok?
 • szocske
  én javítom az arányt, nevetségesen minimális kpt használunk és tartunk otthon, főleg forintban.
  egyre kevesebb, de azért még van kpban képződő bevételünk, és ezt is hitelkártyával költjük el/helyezzük el valamilyen megtakarításba, így nálunk inkább az a probléma, hogy időnként be kell vinni a bankba befizetni a kpt a számlára.
  Szerencsére több hitelkártya tartozást is lehet csekken befizetni, így nem muszáj bankba menni, elég postára/csekkautomatához.
 • hemond
  Itt az én kp elleni akció tervem, MNB viheti ingyen:
  – átutalásra kirótt tranzakciós adó megszüntetése
  – adómentes kp felvétel teljes megszüntetése
  – adómentes bankkártyás fizetés
  – csekkadó bevezetése (minden kb-ban befizetett csekk: 500 Ft)
  – a közüzemi szolgáltatók felszámolhatnak max. 200 Ft csekk díjat, ha valaki csekket kér

  (az egész tranzakciós adós kérdést nagyon elszúrtnak tartom és nem tudom, hogy miért nincs egy kis józanság ezt rendbe rakni-tudom naív vagyok)

 • Baltazar
  “További hír, hogy a magyar készpénz-állomány továbbra is dinamikusan növekszik, ennek két oka az alacsony banki kamatok és a tranzakciós adó, ami minden pénzfelvételt és utalást sújt.”

  Ezt miből következtetted ki? Én azt gondolom, hogy azért nagyobb, mert van pénzük az embereknek. Van munka és keresnek az emberek, továbbá lecsengett a deviza alapú átverés legnagyobb hullámai.

 • Nimfas Corporation
  Azért a nagy pénzügy mogulok tényleg adhatnának 1-1 tippet mibe érdemes fektetni minimális kockázat mellett 1/2-1 évre a 2% Cetelem helyett/mellett, lakáskasszán kívül,az nem 1 év és van hol lakni (felújítani sem szeretném) 😀

  Vagy mindenki vigyázza a “Drágaságát” és titok? 😀

 • Kiszamolo
  S ezért tartják a párnacihában, igaz? 🙂
  Plusz a hitelfelvételi kedv is a 2008 előttit is hajazza. Ez is azt mutatja, hogy túl sok a pénzük az embereknek.
 • graphite
  youtube.com/watch?v=k0P9Ul7NlGA
 • hemond
  Corporation:

  nem vagyok mogul, de szerintem vegyél Kincstárjegyet (van féléves és éves) vagy Kétéves Állampapírt.

  Ez is 1,5-2%-ot hoz.

 • József
  Corporation: nincs titok, minimális kockázattal mennyi hozamot akarsz? A minimális kockázat az vagy bankbetét vagy állampapír, ezeket megnézheted, mennyit hoznak.

  Minden más már magasabb kockázatú, nem fél/egy évre való cucc.

 • Petike
  Fú, a kp nálunk is minimális… Szocske mellett mi is rontjuk a statisztikát. 🙂 Nem is értem, ki tart magánál mondjuk 20-30 ezer Ft feletti kp-t napi szinten. Főleg, miért?!
 • dmry
  a tranzakciós adó bevezetésekor, még az Ezermester magazin is megírta, hogy az a készpénz melegágya.
  vagy a korrupció feleslegesen testet öltött formája.:)

  a vicc(?) így szól
  irdatlan sok pénzembe került, hogy a korrupciós lista elejére kerüljek!

  sikerült, ergo jobban teljesít.

 • gaborr
  vegyél 5 éves prémium állampapírt és amikor kell akkor 99%on visszaváltod. addig is kamatozik 3.8%-ot.
 • ekr
  Többen említették, hogy szándékosan a kp felé terelik az embereket, mert így könnyebb nekik is a korrupció, kenőpénzezés. Nos, ez a rezsim ennél sokkal rafináltabb, nincs már itt nokiás doboz, simán megoldják közbeszerzéssel (építőipar), jogszabályokkal (trafik, kaszinó, föld), versenytársak kiszorításával (kaf. utalványok), tanácsadói szerződésekkel. A korrupciós volumen mondjuk 100-szorosára nőtt, és tisztán, leadózva kiveszik osztalékként. Az nem fáj nekik, ha a közösből lopott pénz 1/10-ét leadózzák. És kvázi tiszták maradnak, nincs fogás rajtuk. Meg hát nincs is, aki fogást találna: azok már a barátaik lettek (ügyészség, rendőrség, AB, média).
  Szóval a tranzakciós illeték sima forgalmi adó, még van pár ilyen (pl. biztosítási adó, telekomadó) a 27 % áfa (és rengeteg különadó) mellé. A szavazóbázis csak a bért terhelő adókat látja. Amit meg nem lát, az nem is fáj neki.
 • almastaska
  @Petike: ” Nem is értem, ki tart magánál mondjuk 20-30 ezer Ft feletti kp-t napi szinten. Főleg, miért?!”

  Én mindig tartok magamnál 20-30at, de van hogy még 40et is, és azt is megmondom hogy miért:
  – ha autóval közlekedek akkor mindenképp, ha ne adj isten gond lenne és autó nélkül kell hazajutni/hívni a sárgaangyalt, stb… (ha vidéken lerobbansz, a kártyáddal kitörölheted)

  – városban pedig azért, mert ha esetleg belefutok valami akcióba valamelyik boltban akkor meg tudjam venni. Volt is már olyan, hogy hirtelen felindulásból 8e-ért vásároltam (nem szokásom de ténleg jó akció volt). Ha esetleg mindez egy olyan boltban van ahol nem fogadnak el kártyát…

  – nem szeretek naponta betenni KP-t a táskámba, időnként beteszem és használom amíg el nem fogy

  – ha esetleg ismerősnek/kollégáknak fel kell váltani pénzt, vagy 1-2 napra kölcsön adni, akkor ezt meg tudjam tenni akár 20 ezerig is

 • L70
  Ha holnap megszűnne a sárga (fehér) csekk, akkor a posták 90%-át be lehetne szántani.
  A bankok már alkalmazkodtak, kialakítottak egy torz struktúrát, gyakorlatilag a magyar mikrovállalati ügyfélkör pumpolásával egyenlítik ki a lakossági oldalon keletkezett, szabályzók miatti veszteségeket. Új egyensúlyi állapotba kerültünk, Moldova szintjén.

  Ha visszaemlékszünk rá, mikor látszólag ennyire megérte hitelt felvenni, akkor utána mindig jól megszívták a hitelfelvevők is. Lásd 80-as években felvett fix 3%-os lakáshitelek egyszercsak 15%-os hitelekké váltak, mert csak. Vagy kedvenc CHF hitelidőszakunk a 2000-es években. Mindig más okból szívták meg, tehát most még nem látjuk előre, hogy a maiak milyen rosszszagú és állagú kupacba léptek be épp.

 • antenna
  Mi is nagyon minimális kp-t használunk, néha még néhány ezret is ketten tudunk csak összedobni az asszonnyal. Egyszerűen kerülöm azokat a helyeket, ahol nem lehet kártyával fizetni. A megtakarítást pedig a bankban sokkal nagyobb biztonságban érzem, mint a perselyben.
  hemond: nagyjából jó az akcióterv, de a nyugdíjasok miatt túl drága a csekkes rész. Nekik egyrészt ez az 50 éve megszokott módszer, másrészt egy program is a postára járás. Szerintem is elkefélt dolog tranzakciós/kamatadós dolog, helyette az olcsóbb államra kellene törekedni és kevesebb bőrt lenyúzni az emberekről.
  Nimfas, nincs itt semmi trükk. Minimális kockázat=2-3% hozam. Én nem kötném le a pénzem 1 évre sem, ha ugyanannyit hoz, mint pl. a cetelemes számla, ami sokkal rugalmasabb.
 • Gábor
  Én ezt az inflációparát nem tudtam ennyire átélni sose a megtakarításoknál. A megtakarítás lényege pont az, hogy nem fogyasztottam el egy jövedelemrészt, miért vetem össze akkor a fogyasztói árak általános változásával. Általában valami célból takarékoskodnak az emberek, jellemzően lakáscélra, a lakásárakkal kellene akkor inkább összevetni. Főleg azért, mert nominálisan azért csak a szemmel látható megtakarításoknál érdemes ilyesmivel vacakolni, most hogy a pár havi vésztartalékra félrerakott pár százezer forint (aminek egyébként a legvalószínűbb sorsa a havi fogyasztásba pörgetés) 1 vagy 3 százalékon kamatozik, azért nem egy brutális tétel.

  A tranzakciós adó parát se értem, CIB-nél ingyen utalok, ingyen vásárolok kártyával, ingyen veszek fel ha arra van igényem, semmit nem látok az adóból.

 • AAA
  Ez az inflációs adat – szokás szerint – hogy is mondjuk finoman, erős csúsztatás. Nincsenek benne a lakhatási költségek, amik elég durván elszálltak az utóbbi időben. Kaják árai is kúszogatnak fel mostanában és nem 2-3%-ot. Valójában az állam durván kirabolja az állampolgárait, még prémium állampapírral is, csak a legkevésbé feltűnő módon.
 • BTM
  Boldogabb világ lesz, amikor a készpénz teljesen megszűnik. Talán mi még látni is fogjuk azt a világot, de hogy nem a mi hazánk lesz az első ezen a téren, az most nagyon valószínűnek látszik.
  Minden esetre én a magam eszközeivel küzdök érte, és próbálok mindent kártyával, vagy online intézni.
  Kérdés persze, hogy az önmagukat úriembernek nevezők mihez kezdenek majd akkor… 😉
 • ügyvéd
  BTM
  Álmodj királylány…:D
  Valszeg te sem fogod megélni a készpénz eltűnését, szóval jó álmodozást…
 • Gábor
  “Valójában az állam durván kirabolja az állampolgárait,” mivel, az inflációval? az állam mondja meg mennyi legyen?
 • tip
  “Boldogabb világ lesz, amikor a készpénz teljesen megszűnik.” – Keserűen fog csalódni, aki erre számít.

  Miért jó a készpénz? Az átlagember számára jobban követhető a cashflow, ha a kezében van a pénz. Szembetűnőbb a pénztárca vagy pénzesboríték vékonyodása, mint a számok egy online felületen. A kártyás költés nem “fáj” annyira, mint készpénzt kiadni, ezért aki spórolni szeretne, de nincs elég önfegyelme, használjon inkább készpénzt. A készpénzforgalom ugyan költséges, de nem a használónál jelentkezik a költség, hanem szétterítve mindenkire. A kártyás fizetéskor egy tengerentúli multinál cseng a kassza, akkor is, ha a sarki boltban vásárolok. Az állam illetve a jegybank azért szereti, ha készpénz van a polgároknál, mert ő nyeri meg azt, amit a polgárok az infláción elbuknak (kamara haszna).

 • ügyvéd
  Fel nem fogom, honnan van bizonyos “emberekben” egyfajta elemi rosszindulat; amivel másoknak úgy kívánnak kellemetlenséget, hogy nekik még hasznuk sincs belőle…