Mikor lesz kamatemelés és milyen ütemben?

Az előző, hitelekről szóló cikk hozzászólásaiban vita alakult ki, hogy vajon van-e értelme befixálni most a lakáshitelek kamatait 10 évre és garantáltan többet fizetni majdnem 1,5%-kal a futamidő alatt, vagy inkább válasszuk a legolcsóbb 3 hónapos kamatperiódust és majd ráérünk akkor hosszabb időre fixálni a kamatokat, ha elindultak felfelé a magyar kamatok.

Többen úgy gondolják, hogy felesleges döntés most lépni, bőven lesz idő majd akkor, ha esetleg rosszra fordulnak a dolgok. Egyébként is, a jegybank tűzzel-vassal alacsonyan fogja tartani az alapkamatot, így sokáig nem is kerül sor kamatemelésre.

Először is érdemes megnézni, miért ilyen alacsonyak a kamatok és vajon meddig lesz ez így.

Elöljáróban azt érdemes tudni, hogy a túl alacsony infláció (vagy egyenesen negatív infláció, vagyis defláció) és a mesterségesen nulla közelében tartott kamatok a nagyon-nagyon beteg gazdaság ismérvei.

Olyan gazdaságokban vannak ilyen értékek, amelyeket intenzív osztályon kell ápolni, nehogy elhalálozzanak.

A túl alacsony infláció az összeomlott keresletet mutatja, a nulla közeli kamatok pedig a kétségbeesett monetáris próbálkozást, hogy életet leheljenek a haldokló gazdaságba.

Az elmélet szerint ha nincsenek kamatok, akkor az emberek nem takarítanak meg, mert minek, ellenben mivel olcsó a hitel, nyakba-főbe vesznek mindent hitelre, ezzel is élénkítve a termelést.

A vállalkozások pedig belefognak olyan beruházásokba, ami eddig nem érte volna meg magasabb finanszírozási költség mellett.

Tehát a gazdaságot úgymond berúgja az alacsony kamat.

Aztán ha már újra üzemel a gazdaság, visszatér az organikus, nem mesterségesen teremtett kereslet, már nem lesz szükség fenntartani az alacsony kamatokat. A kereslet élénkülésével az infláció is visszatér és eléri az egészséges gazdaságokra jellemző évi 2-3%-ot.

Ekkor a jegybank lekapcsolhatja a gazdaságot a lélegeztetőgépről és el lehet kezdeni emelni a kamatokat egy egészséges szintre.

Ugyanis az alacsony kamat nagyon súlyos károkat okoz, a mellékhatásai elég jelentősek.

Erről itt írtam már bővebben: Ingyenpénz: kockázatok és mellékhatások. Ha még nem tetted, olvasd el.

A kamatokat azért vágták nulla közelébe 2008-ban, hogy egy túlzott eladósodás miatti hitelválságot kezeljenek. Ezzel sikerült megágyazni a következő hitelválságnak, tulajdonképpen úgy akarják meggyógyítani a drogost, hogy ezentúl tizedáron adják neki a drogot. Úgy gyógyítják ki a világot az olcsó hitelek miatti eladósodásból és ennek következtében kialakult túltermelési válságból, hogy még sokkal olcsóbban juthat mindenki hitelhez, hogy tudjon folytatódni az erőn felüli eladósodás és ez továbbra is generáljon vásárlásokat.

Ezért is fontos, hogy amint lehet, emeljék a kamatokat.

Az elmúlt években az amerikai tőzsdéken a rossz hírek voltak a jó hírek. Ugyanis amíg még beteg a gazdaság, nem fog emelni a jegybank és a tőzsdék fürödhetnek a pénzbőségben. Ha elkezdődik a helyreállás, vége lesz az ingyenpénznek és a nulla körüli kamatoknak.

Hogy mikor lesz ez?

Nos, ezt senki nem tudja. Már 2009 óta mindenki azt várja, hogy elkezdődik végre a helyreállás és emelkednek a kamatok.

Ezzel szemben immár nyolc éve nem látszik az alagút vége, mára már annyira rossz a helyzet, hogy egyenesen megjelentek a negatív kamatok, több fejlett gazdaság negatív kamatokat fizet a bankok betéteire.

(A probléma az, hogy mindenféle pénzügyi mutatvánnyal egy fenntarthatatlan állapotot akarnak fenntartani. Meg kellene mondani az embereknek, hogy sokkal nagyobb életszínvonalon éltek eddig, mint megengedhették volna maguknak. A szárnyaló GDP növekedés csak az eladósodás miatt volt, nem volt mögötte valós teljesítmény. Erről már itt írtam bővebben: A világ hitel nélkül.)

Tehát megmondani, hogy mikor lesz a fordulat, nem tudjuk.

De fontos látni, hogy ennek lehetőleg minél előbb be kellene következnie, mert ha nem fog, akkor egyszer csak radikális és drasztikus fordulat lesz, ha egy újabb válság tör ki és egy újabb lufi durran ki.

Amit érdemes még szem előtt tartani, az az, hogy nem azért ilyen alacsony a forint alapkamata, mert ennyire jók vagyunk, hanem mert euróban és dollárban a befektetők nulla százalékos, vagy akár az alatti kamatokat kapnak.

Ezért tudjuk eladni a magyar államadósságot két százalékon és tartani a forint alapkamatát 1,2%-on.

Ha a dollár alapkamata újra 3% lesz (a válság kitörése előtt közvetlenül 5,25% volt), akkor kénytelenek leszünk afeletti kamatokat kínálni, hogy valaki megvegye tőlünk az államadósságot és ne boruljon be a forint árfolyama sem.

S ez a másik, amit mondani szeretnék: sokan azt képzelik, hogy az emelkedés lineárisan, szépen, nyugodtan és rendezetten fog véghez menni, hónapok, évek alatt.

Sajnos erre semmi garancia nincs.

Jön egy vihar és akár egy nap alatt 3-4-5%-kal is kell majd emelni a forint alapkamatát.

2008 októberében és 2003 novemberében is a forint védelme érdekében egy nap alatt 3%-ot kellett emelni a forint alapkamatán, annak ellenére, hogy már az emelés előtt is 8,5% volt az alapkamat.

2003 után kettő, 2008-ban közel egy év telt el, mire sikerült visszacsorogni az egyébként is magas alapkamatra. Nem pár napig maradt csak az extrém magas kamat velünk.

Tehát 5 év alatt kétszer volt egy egyébként is magas alapkamatból egy nap alatt 3%-os emelés.

Miért gondolod, hogy többet ilyen nem lesz?

Miért gondolod, hogy nem támadják meg soha többé a forintot azok, akik a forintgyengülésben érdekeltek?

Mivel a spekulánsok költsége a devizák közötti kamatkülönbség, mondjuk az euró és a forint közötti rés, annak is csak az egy-két napra jutó értéke, ezért ez ellen csak úgy lehet védekezni, hogy radikálisan megemeljük ezt a rést, hogy drága legyen spekulálni a forint ellen és a magasabb kamattal vonzóbbá tegyük a forintot, így nőjön rá a kereslet. Ez történt 2003-ban és 2008-ban is.

Pedig akkor majdnem 5 százalékpont volt a kamatkülönbség az euró és a forint között már a 3 százalékpontos emelés előtt is. Most a különbség alig több, mint egy százalékpont. (Hogy mi az a százalékpont? Erről cikk itt.)

Röviden összefoglalva: nagy hiba azt gondolni, hogy minden úgy lesz 10 év múlva is mint most, vagy hogy minden úgy folytatódik 5 év múlva, mint volt az elmúlt öt évben.

Viharok mindig lesznek újra és újra, csak azt nem tudjuk, mikor robban ki a következő. Ne tévesszen meg, ha már évek óta derült az ég.

Az emberek ugyanazt játsszák, mint 2008 előtt a svájci frankkal. Mi? Hogy a svájci frank nem lesz örökké 140 forint alatt? Jó, esetleg, a legrosszabb esetben elmegy 170 forintig, de már az is elképzelhetetlen.

Most az emberek a devizakockázatot elcserélték kamatkockázatra.

Ugyanúgy a fejük felett lebeg a drasztikus kamatváltozás, csak nem törődnek vele. Inkább választják a három hónapos kamatperiódust a 10 évig fix kamattal szemben, csak azért, mert az olcsóbb. Ugyanezért választották a svájci frankos hitelt is a forintossal szemben. Az sem lett jó ötlet. Pedig milyen büszkék voltak magukra 2006-7-8-ban, amikor a forint erősödése miatt egyre kevesebb lett a tartozásuk. Hallottam embereket 2008-ban, akik mondogatták, milyen okosak voltak, hogy svájci frankos hitelt vettek fel, most mennyivel kevesebbel tartoznak. Aztán meg ott tüntettek öt évvel később az utcán a svájci frankos hiteleik miatt.

Úgyhogy nekem továbbra is az a véleményem, ha már mindenképpen lakáshitelt akarsz felvenni (ezt is érdemes lenne átgondolnod), akkor legalább annyi sütnivalód legyen, hogy minimalizáld a kockázatodat. Azt a jelenleg évi 1-1,5% pluszköltséget (egymillió forintonként ezer forintot havonta) fogd fel biztosítási díjként. Ezt is csak addig kell fizetned, amíg nem emelkedik meg a forint alapkamata.

De persze felőlem azt csinálsz, amit akarsz.

Share

122 hozzászólás

 • kispista
  esetleg azt meg lehet még próbálni, hogy nem EV-zel, hanem csinálsz egy bt-t és azzal katázol. A BT-be meg bejelented magad munkaválllalónak jó magas bérre, arra az 1 hónapra amíg megkapod a hitelt, aztán utána lecsökkented a minimálra.
 • Kiszamolo
  Kispista, minimum 3 hónapot néznek plusz a katánál nincs is fizetés külön.
 • Kertes Nóra
  Sziasztok! Tegyük fel, 12 M hitelt vennék fel, 15 évre. Éves kamatperiódus esetén az irányadó kamat 3,33%, a fix kamatozású esetén 6,99%. A két törlesztőrészlet különbsége havi szinten kb. 23 ezer Ft. A hitelt 5 év múlva vissza lehetne fizetni. A fenti feltételekkel a változó kamatozású hitel kamata változhat-e annyit, hogy eléri vagy meghaladja a fix kamatozásúét? Illetve várhatóan mennyi az az idő, amíg a változó kamatozású hitel kamata alatta marad a fixnek…? Véleményetek szerint?
 • Hitel előtt álló
  Sziasztok.

  Engem az érdekelne, hogy h ha most a jegybanki alapkamat 1%emelkedne ,akkor a törlesztő részlet ami tegyük fel 100eft mennyivel növekednek?
  Köszönöm a választ előre.
  Üdv.

 • kispista
  áhhá, hát akkor nincs más megoldás, mint összespórolni a pénzt pár év alatt és cashben megvenni azt amit a hitelből szeretett volna “én is”. Esetleg szülőket berántani, hogy ők vegyék fel a hitelt, de ezt csak vég és létszükség esetén ajánlom, mert elég furcsa sztorikat hallottam erről, hogyan mentek tönkre a családi kapcsolatok az ilyenek és hasonlók miatt.
 • Kiszamolo
  Hitel előtt, milyen futamidő mellett? Mennyi a konkrét összeg?
 • Hitel előtt álló
  14mft és 15-év a periódus. Van lehetőség hathavi valamint 5 éves kamat periódusra, a különbség a kettő között egy 10 eft.
 • Kiszamolo
  Hitel előtt

  Ha a kamat 4%: 103.556 Ft/hó, összes kifizetett kamat a tőkén túl: 4,64 millió.

  Ha a kamat 5%: 110.711 Ft/hó, összes kamat 5,927 millió

  Ha a kamat 7%: 125.835 Ft/hó összes kamat 8,65 millió

  Ha a kamat 10%: 150.444 Ft/hó összes kamat 13,08 millió

 • kridli
  “A hitelt 5 év múlva vissza lehetne fizetni” ezt úgy érted, hogy 5 év múlva mindenképpen visszafizetnétek? Ha igen, akkor miért nem nézel egy 5 éves kamatperiódust is harmadik opciónak?
  Azt meg hogy várhatóan mennyi az az idő, amíg a változó kamatozású hitel kamata alatta marad a fixnek megmondom, ha te meg megmondod mik lesznek jövő héten a lottószámok.
 • Kertes Nóra

  Igen, úgy értem.
  Ahol a hitelt felvennénk, ott nincsen 5 éves kamatperiódus. Nem megyünk máshová több okból.
  Engem csak a vélemények érdekeltek volna, ki miként gondolja… Mert eddig elég érdekes meglátásokkal találtam magam szemben.
 • Stanlee
  Kedves Nóra! A kamat az EURIBOR vagy a BUBOR értékehez kötött, ill. valami fix kamatfelárat számolnak fel, vagy a bank saját maga határozza meg a véglegesen fizetendő kamat mértékét? Miért kérdezem ezt? Nekem régebben euró hitelem volt, hiába ment le az EURIBOR majdnem 0%-ra, nekem majdnem 6%-os volt a hitelkamatom, kb. 2%-kal magasabb, mint amikor 2%-on állt az EURIBOR. Ha a szerződésben az áll, hogy a kamat mértéke EURIBOR/BUBOR + x% kamatfelár és 5 év múlva visszafizetnétek a hitelt, akkor én az éves kamatperiódusra tennék, a 6,99%-os fix kamattal szembeni különbséget pedig félretenném arra az időszakra, ha 7% felé emelkedne a kamat mértéke. Azt se felejtsd el, hogy van-e éves kezelési költség, mert ha igen, akkor az is megdobja a THM mutatót…
 • tgwh

  Köszi szépen. Akkor ez így nem a legjobb. Pont tavasszal jár majd le, nyáron meg nincs akció hőszigetelésre… esetleg télen megpróbálom megvenni, ha sikerül.
  De nekem 10 éves van, de 4 év után szeretném kivenni, nem tolhatom ki 4,6 évre?
 • kridli
  ha csak ez a két opció van, és biztos, hogy 5 év után kifizetitek, akkor szerintem évest érdemes választani. Kicsit leegyszerűsítve a következő esetekben járnál jobban a rögzítettel ezek mellett a kamatok mellett, ha a modellt egyszerűsítendő a Kiszámoló által vízionált hirtelen emelésből indulunk ki:

  Egy éven belül 4,5%-kal emelkedik az alapkamat.
  Egy évig marad, majd a következő évben 6,1%-kal emelkedik az alapkamat.
  Két évig marad, majd a következő évben 9,15%-kal emelkedik az alapkamat.
  Három évig marad, majd a következő évben 18,3%-kal emelkedik az alapkamat.

  Igazából egy picit még egyszerűsítettem is a számítást, a valós számok picit még nagyobbak lennének ha precízen számolom ki.
  De ez azért van, mert az a 6,99% jelenleg nagyon magas. Ha mégis szóbajöhetne más bankban egy 5 éves, vagy pl. az unicredit 10 éves 5%-osa, akkor nagyon más számok jönnének. ki.

 • jancsika
  én is akarok.

  Az Mnb től kellene meegkérdeezned hogy miiért nem számíthatják bele a katas jövveedelmet a bankkok a jövedelembe.

  Hasonnló cipőben járttam 2 katas jövedellmeem is van már 2éve fixen max. a kedvezmményekeet meegadták volna csak a hittelképességemmel volt egy kkis gond. 1M havi netto jövedelemre nem válllalhattam volna 1355eft feeletti törrlesztőt.

  A BB egyenlítő hitele sztem verhetetlen rugalmasság előtörlesztés kockázat miatt.

 • szocske
  ha fundamenta, ott a 4 éves hivatalosan 52 vagy 54 hónap szokott lenni, de a 48. hónapra felmondható, ehhez ha jól tudom a 45.-ben kell beadni a felmondási igényt.

  Egyébként teljesen mindegy a futamidő, 48. hónap után akármikor meg lehet szüntetni őket.
  Annyi, hogy mikor hivatalosan lejár, akkor küldenek ők egy levelet, hogy nyilatkozz, mit akarsz. Ha nem nyilatkozol, akkor extra díj nélkül tolódik a lejárat. Ha akarod (mert mondjuk kell a hitel), akkor tudod hosszabbítani hivatalosan is.
  Neked, mivel 10 évesed van, nem fognak levelet küldeni, csak 120 hónapnál tennék.
  Így aztán akármikor felmondhatod a 48. hónap után, ha neked szeptemberben kell a pénz, akkor júliusban kezdj intézkedni, így elvileg 3 hónappal a felmondás után folyósítanak.
  Még ebben a 3 hónapban is fizethetsz be pénzt, arra is jön áll.támogatás, bár megeshet, hogy azt külön tételben utalják át, 1 hó késéssel.

 • szocske
  Az egyetlen negatívum, hogy a 10 évesre gondolom befizettél vagy 80 ezer nyitási díjat, a 4 éves meg max. 32 ezer lett volna.
  Ezt sajnos bukod korai felmondással, de legalább jól járt az ügynököd a nem kicsi extra jutalékkal, hívasd meg vele magad pár sörre 🙂

  Egyébként érdemes keresni egy hozzáértő fundamentást és vele intézni mindent, hatalmas előnye van, ha valaki képben van, és ismeri a terméket!

 • tgwh

  Semmit nem fizettem, ingyen nyitottam.
  Köszi, de most hogy jobban belegondolok, látok egy akciót, akkor gyorsan nem tudom felszedni a pénzem, azt meg nem tudhatom, hogy 3 hónap múlva lesz-e akció…
  Na mindegy, valahogy majd megoldjuk 😀
 • szocske
  jaa, ha akciós volt, akkor ez nagy eséllyel nem Fundamenta, hanem OTP, esetleg Erste…
  Ott azért kérdezz rá a dolgokra, mert bár javarészt azonosak a feltételek, de apróságokban vannak eltérések, én meg a fundamentát ismerem, így az ő feltételeiket írtam.
 • Én is akarok kommentelni

  Eddig kétszer leveleztem az MNB-vel, mindkét esetben a bankhoz irányítottak, hogy ott tegyek panaszt. Sokat segítettek mondhatom, lévén ott már túl voltam két panaszon és egy fiókvezetőtől kapott bocsánatkérésen (sokra ugyan nem mentem vele).

  Az egyenlítő hitellel az a bajom, hogy alapból SOKKAL magasabb a kamata, mint a mostani hitelem (a havi törlesztőm 19 ezerrel lenne magasabb). Csak akkor kezd el versenyképes lenni az a hitel, ha sok pénzt parkoltatok náluk, de akkor meg bukom a lakáskassza éves 10+%-os hozamát, szóval megint bukta.

  Az előtörlesztési kockázatot pedig nem értem mit jelent. A mostani bankomnál felveszem a telefont, és szólok, hogy holnap megy X forint előtörlesztés, és másnap délelőtt 10 órakor csökkent is a hitelszámlámra utalt összeggel a tőketartozásom.

 • jancsika
  én is akarok.

  nem tudom mennyi a kamatod a mostani hitelednek, de 6 havi kamatperiódusnál 4,1% a kamat.(5évesnél 5,75%)

  A kockázatot úgy tudod kivédeni könnyen és 0 ktggel, hogy befizetsz a számlára a tartozás összegének 70%-ig és akkor arra már te is a magasabb kamatot kapod, amit automatikusan jóváírnak 6 havonta.

  A lakáskassza tényleg verhetetlen az bármelyik hitel kamatkockázatára megfelelő. Én arról beszélek, ami ezen felül van megtakarítás, mert azt ennél rugalmasabban nem lehet kezelni.

  De nyilván mindenki egyéni helyzete dönti el , hogy számára mi a megfelelő.
  Nekem azért jó, mert nagyon nagy a cash flow (építkezés) és ha van egy kis lélegzet akkor az ott parkoló pénzzel automatikusan előtörlesztek. De ha 1 hónap múlva kell (pl jön a tető) akkor máris rendelkezésre áll….

 • Teddy
  Köszönöm a cikket. Nagyon érdekes és tanulságos.
  Én is azt gondoltam eddig, hogy az alapkamat növekedés csak lassan, fokozatosan és kiszámíthatóan történhet, nem pedig robbanásszerűen. Pedig a CHF-es autóhitelemnél már átéltem hasonló drasztikus változást.
  A kiváltó hiteleimnél nem volt választási lehetőségem – 5 éves futamidő 1 éves kamatperiódussal – még ennek is örültem. Most csökkenni fog, mint a forintosított autóhitelem – de itt csak 3 hónapos a kamatperiódus és még 20 hónapig tart.
  Egyre jobban átérzem, hogy a hitel mennyi kockázatot jelenthet. Régen ezzel nem foglalkoztam, csak sorra vettem fel a hiteleket. Most szeretnék mielőbb és örökre megszabadulni tőlük. Azt még nem tudom, hogy előtörlesszek-e vagy inkább további tartalékot gyűjtsek.
  A lakáshiteleseknek most van választási lehetőségük, de nekik kell a leginkább megfontolt döntést is hozniuk.
 • Ádám
  Kedves Miklós! Szerinted milyen hatással lehet az európai és amerikai gazdaságra a félelem a kínai pénzügyi válságtól? Milyen hatással lesz ez ránk, ha bekövetkezik?