Mikor lesz túl drága a lakhatás?

Az embereknek lakniuk kell valahol, ezért a lakhatás költsége mindig igen érzékeny dolog. A gazdasági növekedést törheti derékba, ha nincs megfizethető lakhely a környéken, drágává teszi a munkavállalókat a munkáltató számára is, ha azért kénytelen további fizetésemelést adni, hogy a környékbeli munkaerő ki tudja fizetni a lakhatási költségeit.

Nem véletlen, hogy például Németország is most jelentett be egy hatmilliárd eurós, 1,5 millió lakást jelentő állami lakásépítési programot, hogy az egyre feszítőbb és fenyegetőbb lakáshiányt orvosolni tudja. Ugyanezen oknál fogva korlátozza a bérlakások áremelkedésének ütemét és adóval bünteti azokat, akik nem adják ki az egyébként üresen álló ingatlanjaikat.

Abból a mintegy kétszáz milliárd forintból, amit a magyar állam évente kiszór az ablakon lakástámogatás címén, akár évi tízezer állami bérlakást – s nem szociális alapú lakást – lehetne építeni. A jelenlegi támogatás csak irreálisan megdrágítja az ingatlanok árát és egyre nehezebben jutnak lakáshoz azok, akiket elvileg pont támogatna a rendszer. Ha ahelyett, hogy a CSOK miatt megfizethetetlenné váló ingatlanokkal lehetetlenítik el a lakáshoz jutást, inkább bérlakásokat építenének, azzal csökkennének az ingatlanárak és a bérleti díjak is. A magas ingatlanár ugyanis senkinek nem jó, maximum az ingatlanba fektetőknek. Ha kisebbek lennének a lakhatási költségek, az ország versenyképesebb lenne, az emberek zsebében több maradna, aminek elköltésével több adó folyna be a költségvetésbe is.

San Francisco hírhedten drága lakhatás szempontjából, ennek legfőbb oka a közelben székelő informatikai cégek jól fizetett alkalmazottai. Miközben Los Angelesben az átlagos fiatal a fizetésének nagyobb részét költi lakhatásra, San Franciscoban 3.441 dollár az átlagos havi bérleti díj, szemben a Los Angelesben fizetendő 2.251 dollárral.

S itt jutottunk el a címben feltett kérdéshez: mikor válik túl drágává a lakhatás, ami már az ország gazdasági növekedését és az emberek anyagi helyzetét is veszélyezteti? Az Egyesült Államokban a bruttó, adózás előtti jövedelem 30%-ában határozzák meg ezt az arányt. Ha ennél többe kerül a lakhatás, az már egyértelműen hátrányos a gazdaság szempontjából.

A példában szereplő San Franciscoban például szinte képtelenség tanárt találni az állami iskolákba, mert egyszerűen nem tudják a tanárok kifizetni a lakhatásuk költségeit a tanári fizetésükből. De még évi 100 ezer dollárból is (ami az amerikai átlag majdnem duplája) is elég nehéz kigazdálkodni a helyi lakásbérleti díjakat.

S vajon mennyire fognak korrigálni a bérleti díjak a következő válság hatására?

Ezt sajnos nem tudjuk, de azt igen, hogy mennyit estek az előző válságok alatt. Az alábbi ábra inflációval korrigált dollárban van és szintén San Franciscoról mutat adatokat (forrás).

Jó lenne egy magyar adatsor is, de amíg nálunk a lakáskiadások zöme még mindig feketén történik, felesleges reális magyar adatokra várni.

Emlékszem, 2002-ben mennyire örültünk, hogy találtunk egy bérlakást Budapesten havi 70 ezer forintért, az autópályára néző ablakokkal ugyan, de legalább volt. Nos, azt a lakást 2012-ben is annyiért lehetett kiadni, vagyis 10 év alatt semmit nem változott az ára, hiába volt magas az infláció. Könnyen lehet, hogy most sem fognak radikálisan esni a bérleti díjak, csak nem is fognak tovább nőni a következő tíz évben.

S mennyire drága most a lakhatás Budapesten? Az átlagfizetés nettó 265 ezer forint a KSH szerint (bár ebben nincsenek benne a jellemzően rosszabbul fizető kis cégek adatai és a medián nem ugyanaz, mint az átlag), az átlagos bérleti díj pedig állítólag 140 ezer forint alatt van.

Vagyis egy budapesti kétkeresős háztartás jelenleg a nettó fizetésének alig több mint a negyedét fordítja bérleti díjra, de még rezsivel együtt sem sokkal többet, mint 30%-át.

Tehát a budapesti árak bár nem alacsonyak, de nem is elviselhetetlenül magasak.

Share

127 hozzászólás

 • Stanlee
  Akkor nektek meg szerencsetek van, hogy olyan kevesen jelentkeznek. Amikor mi kerestuk a lakast, akkor a hirdetest valami 300 jelentkezo utan zartak le, az volt a szerencsenk, hogy baratnom nem sokkal (orakkal) a hirdetes aktivalasa utan keresgelt, talalt es a mar kesz motivacios levellel jelentkezett. De mi is honapokig kerestuk a lakast, mire lett. Remelem sikerul hamarosan ingatlant talalnotok!

  A nemet politikus szajabol sok szo van amit nem tudok mar komolyan venni, es az a “wollen”, vagyis akarunk. Es nem fognak semennyi lakast se epiteni. Ez a nagy nemet valosag.

 • jami
  az illeték nekem is a kedvencem, mert, elvileg, azzal fognák meg a fekete pénzeket. De tök ugyanannyit fizet mindenki, az is, aki munkanélküli 20 éve, de kp-ből veszi az adott ingatlant, az is, aki 90%-ban hitelből – mivel mindketten vagyunk szereznek és azt kell leadózni.
  Azaz, ha a fizetésemből veszem, amiből már adóztam, az új építésűt (benne az áfával), akkor 3x fizetek az államnak.
  A CSOK szidásakor már a kezdeteknél ezt mondtam, hogy nem csak az állami kiadási részt kellene nézni, mert baromi sok visszafolyik, pl. a mi esetünkben az áfa, az illeték és mondjuk a bérek terhei simán a csok összege felett vannak, és akkor az redőny/bútorok/lámpák/szaniterek ÁFÁja még sehol sincs.
 • ipl873
  Lazan kapcsolodik a temahoz egy lakas vasarlassal kapcsolatos kerdesem. Ha offtopic nyugodtan moderalhato 🙂
  1.5 szobas panelbol koltoznenk nagyobb lakasba, 2 gyerkoccel kicsi lesz a mostani. Lehetosegeink:

  A) 1+2f panel, majd 5-7 ev mulva 1+3f uj lakas. Mindezt hitel nelkul.
  Sokkal nyugosebb, plusz egy koltozes, iskola/ovi/kornyezet valtas menet kozben stb.
  B) 1+3f uj tegla, hitellel, CSOK nelkul.
  Mindenben megfelel a vonatkozo Kiszamolo szabalynak, a hitelt kb. 6 ev alatt kenyelmesen kifizetnem.

  Irtozom a hiteltol, de felek attol is hogy a kozeljovoben megdragulnak az epitkezesek, es sokkal tobb penzbe (a kalkulalt 5-7 evnel tobb idobe) fog kerulni az A verzio.
  Allitolag duplazodni fognak az uj ingatlan arak a kovetkezo 5-8 evben (fixme), az azert mar eleg sulyos erv a B verzio mellett.

  Dilemma van, a tanacsokat megkoszonnem 🙂

 • nyman
  Lakhatasrol: Hallani mar olyanokrol, hogy valaki vesz lakoautot es egy berletet egy 24 oras fitneszbe. Az elobbibeb az alvas, az utobbiban a WC, tisztalkodas megoldva. Ehhez meg hozzajohet meg egy parkoloberlet is. Lakas videken olcso helyen van, igy ez csak hetfotol pentekig munkaidoben kell.

  De van ilyen kreativ is.
  index.hu/mindekozben/poszt/2017/07/13/van_egy_srac_aki_luxusnomad_nincs_lakasa_inkabb_elsoosztalyu_ic-vonatokon_el/

  Na jo csaladdal egyik sem opcio.

 • Giorgo
  Szerintem még akkor is jobb lenne bérlakásokat építeni, ha a cimborák kapják meg, mert ezzel is csökkenne a keresleti oldal. Ebben az évtízedben több mint 200.000 ember fogja elhagyni az országot. Lehet, hogy a szép stadionok is itt tartják majd a népeket, de én azért megprobálkoznék valami mással is. Az ismeretségi körömben pedig senki sem akar bevállalni 3 gyereket… Ahogy látom mindenki egykézni fog.
 • GD
  @Csacsy: Akkor ha jól számolom 8,4M Ft az önerő és 33,6M Ft a hitel? Mennyi időre és milyen törlesztővel?
 • Tibor
  Atlagos berleti dij helyett inkabb negyzetmeterarat kene nezni… mert a berlakaspiacon tultelitettseg van a kicsi lakasokbol (amik ugye lehuzzak az atlagot), csak egy ket/harom gyerekes csaladnak egy szoba-konyha nem lesz eleg.
  Akkor pedig mar mindjart dragabb a dolog.
  De meg ne panaszkodjunk Parizshoz vagy Londonhoz kepest. Ugyanakkor hozzatartozna a dologhoz az, hogy az agglomeracio fele kifele haladva aranyosan csokkenjen a lakber, ami egyelore nem egyertelmu.
 • Miklós
  Elég sok az üres ház és a népesség is csökken, tehát, elvileg már most sem kéne, hogy gondot okozzon a lakhatás Magyarországon.
 • JóságBorság
  A gyerekem ősztől kezdi az egyetemet Budapesten (BME). Előre félek, hogy mibe fog fájni az albérlet, főleg, hogy nem akarom, hogy távolról kelljen bejárnia. I., XI. és talán V. kerület fér bele, a többi már túl távol lenne.
 • Szabolcs
  Matetoth
  2018-06-11 at 08:44

  a zacskó szemét tesztelve lett… azért nincs több helyen lomtalanítás, és pl. számla is kb 1 évig nem jött, csak a behajtótól (akiket aztán elhajtottam, mert számla nem volt).
  Szóval ja…

  Dibi
  2018-06-11 at 08:18
  Én aglomerációban (É-pest), 4 hálós, + nappali+ dolgozó + 3 fürdő, 4 WC-s ház, 200-ért adtam ki, kb 1 éve. Most is annyiért +1 évre. Mert eladni nem tudtam az örökölt házat a valós értéke 60%-ért sem 🙁 Ja, ez 2008-ban épült, jó állapotú. Van ilyen. Ha majd 2019-ben megint a piacra kerül, lehet feldobom a Kiszámoló hírdetőtáblára… 🙂

  Mondjuk Pesten is ár alatt 30-50%-kall van kiadva kecónk (13. ker 1,5 sz. 80k), de nekem megér ennyit, hogy normális a bérlő.

 • A határon kérik az útlevelet
  Ez az ország k.rvára el van szállva.
  2007-ben 11. kerben 50 nn-es panellakás havi 50ezer volt.
  2011 Újpest Rózsa u. 65 nm-es panel havi 50ezer
  2012 Thököly út 35 nm-es bérlakás havi 35000
  2013 Nagy Lajos k. újta 60 nm-es bérlakás havi 60000
  2014 14. ker Szentmihályi út 65 nm-es panel 75000
  itt lett tele a puttyonyom Budapesttel, s leköltözünk az osztrák határ mellé egy kisvárosba
  most sorházban lakom, 50 nm, két szint, tetőtér beépítés, saját hátsó kert, saját garázs 100.000 Ft

  de már ezt is sokallom, mert egy köpésre Ausztriában tegnap láttam 2 és 3 szobás albérleteket 125.000 Ft-ért Jennersdorfban
  csak itthon minden albérlet egy roncs, Ausztriában meg új építésű társasházak vannak, nem szoci építészettel, a rezsi egy része az árba építve

  ehhez képest nem tudom, itthon hova akarják még emelni az árakat
  én otthon dolgozom, nem látom be, miért lenne jobb a gyereknek itthon felnőni

 • mappa
  az előbb az egyik biztonsági kérdés a sivatag hajósa volt, a válasznak nem fogadta el a teve szót…
 • Szabolcs
  ipl873
  2018-06-11 at 11:19

  ne költözz kétszer. vedd meg most, ami kell, és lakj ott 15-20 évig, az a legjobb anyagilag is.

 • Szabolcs
  A határon kérik az útlevelet
  2018-06-11 at 13:52

  nem kötözködésből, de miért költöztél ennyit? 2011-14 4 kecó?

 • jami

  Az üres házak/lakások valahogy nem ott vannak tömegével, ahol hatalmas a kereslet. Ehhez jön, amit talán egy 444 cikk boncolgatott utoljára, hogy a a 20-30 éves, már nem kockaházak élhetetlenül rosszak, mind elosztás, mind rezsi, mind műszaki tartalom; de leginkább lokáció terén – ezeket kb. a főfalak meghagyásával újra kellene építeni; de annyiból már egy normálisabb ház is kijön. HA talál az ember mestert.
  Lakások dettó, biz’isten a sokat szidott panelok is jobbak, mint egy halom konvektoros téglaházi lakás, ez utóbbiakban ált. nincs lift, vékony a folyosó, kicsik az ablakok, nyirkos a pince és beázik a padlás.
  Most festem a lakásunk sk, pedig lenne jobb dolgom, de mivel épp a hátam mögött 1,5 mesterek noszogatásával, felügyeletével és a javításokat kierőszakoló év hát inkább ez, csak ne kelljen senkivel vitatkoznom; megcsinálom lassanként, ami kész az már biztatóan jó.
 • Okoska2

  Azért a 3as metró vonalán lehet ám nézelődni kintebb is, az csak egy átszállás a villamosra a BME felé! Még Újpest központból is 40 perc alatt be lehet oda érni metró+villamos kombóval. Vagy a déli végek ugyanez, Ecseri úttól kezdődik a lakótelep kifelé vagy 3 megálló végig az, biztosan olcsóbb mint az I. vagy az V. kerület, amik meg viszont a legdrágábbak..
 • jami

  Nagy kérdés, hogy mindkétszer könnyedén találsz-e megfelelő lakást. Eddig én 3x kerestem nagyon ingatlant, most legutóbb azt mondtam, hogy én ezt többször nem. A költözés maga baromi jól ment, de a lokáció&elosztás&műszaki tartalom&ár miatt elégé kevés mozgásterem maradt.
 • Andrad
  Bocsanat a bambasagert.
  Annyira amerika fokusban volt a cikk, hogy a nemet reszt elefeledtem a vegere 😉
 • Dibi
  Azért ez már mindennek a teteje, de tényleg:
  Kistarcsán csendes utcában eladóvá vált családi ház alsó szintje jó adottságokkal .
  A ház 582 nm közös telken helyezkedik el és 1983-ban épült.(ehhez tartozó telek méret kb 150 nm )
  A lakás alsó szintje tágas teljesen felújított 90 nm hasznos a területe .
  Ár: 24.9 M Ft
  Épült: 1981-2000
  Állapota: jó állapotú
 • naa
  határon kérik – nem inkább 150nm-t akartál írni? Csak mert a szidott bp.-i bérlemények nagyobbak voltak, mint a vidéki sorház, ha 50nm, valami nem klappol nekem a logikában… 🙂

  @Ákos
  ‘ “átlagfizetés nettó 265” Az átlag alatt 7 decilis van, csak mondom. Ilyen környezetben nem ér átlagfizetéssel példálózni.’

  Nem tudom, miből számolják az átlagfizetést, de sanszos, hogy az alábbiak sincsenek benne: fekete jövedelmek/kiegészítések, KATÁs vállalkozók (200ezer+), cégtulajdonosok akik osztalékot vesznek ki, stb.
  Nehéz megmondani, hogy a valós medián hol is lehet vajon…

  Volt itt egy sztori a topleggazdagabb emberről, akinek még sose volt saját ingatlanja. Ilyennel felesleges példálózni, hiszen az átlagnak nem mérvadó, hogy ő mit csinál, ill. nem ugyanabból a kiadó lakásállományból szemezgetnek feltehetőleg…

 • Kiszamolo
  Andras, sajnos a legtöbb használható adatsor a neten amerikai. (Mármint angolul). Ez az oka leginkább.
 • random okos
  @JóságBorság
  Azért a fenekét ki ne töröld egy 18 évesnek.
  Van ismerős aki világéletében a 17-ben lakott (ami szerintem már tényleg a halál f****), Budára járt egyetemre és dolgozni is.
  30-as évek elején most vett 50M kápéra házat.
  Nem attól lesz jó, hogy 200 ezres belvárosi albit tolsz a gyerek segge alá.
 • szabó jános
  “Allitolag duplazodni fognak az uj ingatlan arak a kovetkezo 5-8 evben” És mindent el kell hinni?
  Persze hogy a másik oldal mindig ezt sugalja,ujságcikkek,”vegyél most mert különben lemaradsz”.De amíg lószar van,veréb is van..
 • flashpointer
  svonk

  Ja hat gyerekkel az ilyen tema, meg kutyaval is hamarabb adnak ki pedig az is kb lehetetlen, mindketto erosen lehasznalja a lakast. Gyerekes berlot kb sosem rakhatja ki a tulaj meg ha nem fizet semmit akkor sem, ugyhogy nem kell csodalkozni, foleg ha kulfoldi. Varosban meg duplan szivas gyerekkel mert meg eggyel sem adnak ki 100nm alatt mert hogy az kicsi 3 embernek.

 • ötlet
  @JóságBorság

  Csepelről a BME 15-20 perc, a HÉV és 4-6 is sűrűn jár és gyors is.

 • naa
  , “lakoautot es egy berletet egy 24 oras fitneszbe. Az elobbibeb az alvas, az utobbiban a WC, tisztalkodas megoldva”
  Ez tényleg kreatív, ráadásul a sok fitneszbe járástól biztos egészséges is… A lakókocsi valami drágább nyugati város olcsóbb parkolójában is állomásozhat ráadásul…
  De azért ha éjszaka ki kell mennem p*silni, akkor macera a fitneszig elmenni… Mondjuk komolyabb lakókocsiban ez megoldható… 🙂
  Ráadásul szabadság alatt meg lehet járni a külföldet kempingről kempingre úgy, hogy csomagolni, pakolni semmit nem kell… 🙂 De a legjobb, ha digitális nomád az illető, mert akkor mindegy, hol dolgozik, kell egy jó mobilnet és annyi, lehet strandok mellett parkolni… Az IC-n lakásnál azért ez jobb…

  Egy nagyobbacska de nem túl nagy gyerek nagyon élvezné ezt az életet… 🙂

 • Ferchy
  ez komoly akart lenni? A ksh adataival alatamasztani az inflacio nemletezeset? Mert viccnek durva lenne.
 • mitel hentes

  Budapesti viszonylatban 30 percnél kevesebb utazás az még semmi. A BME közelében nagy mázlival lehet jó albérletet találni, gondolom most aranyáron lesznek. Egyetértve az előttem szólókkal, nem hagynám ki Újpestet vagy Kispestet a keresésből, mert ott a kék metró. Illetve a XXII. kerület sincs messze, Budafok néhány részéből csak 20 perc a bejutás.
 • kritizátor
  “Mert eladni nem tudtam az örökölt házat a valós értéke 60%-ért sem”

  A valós érték annyi amennyiért épp el tudnád adni:)

 • realestate
  Látom a moderáció kicsit túl lett lihegve… az ember leírja a szót: dilettáns és már meg sem jelenhet a komment 😀
  Na erről ennyit! Jó tudni, hogy ide csak olyan írhat nem kérdőjelezi meg a cikkíró véleményét!
 • Matetoth

  Tudom, h trendi dolog szidni a kormányt mindenért, de valami bizonyítéka van valakinek, h a ksh adatai rosszak lennének, vagy ez a tipikus ‘jól elinfláltam az életszínvonalam, duplaannyiból is nyomorgok’, vagy a ‘nem értem, hogy miért számol úgy a ksh (és minden statisztikai hivatal a világ nagy részén), ahogy’ típusú összeesküvéselmélet?

 • Miklós1018
  Sziasztok!

  1. Elnézést kerek mindenkitől elore is, es lehet rosszul is látom de nagyon sok okoskodó kommentet olvastam. Tényleg kell ez? Nem az itt olvasok fogjak a megoldásokat szállítani, hanem az aki reggel a tukorbol visszanéz ránk. Bár Ő is a hibák legfőbb okozója. Az élet sajna olykor szűkmarkú, de elore kell menni. Nem fanyalogni hogy nehéz es minden szar es hülye is. Itt térnek ra a második pontra…
  2. A bérlakás nagyon jo lenne. Az építőiparban jelen levő kapacitás probléma az állami építkezéseknel is gond lenne. Viszont ha állam bacsi furfangos lenne azt mondana, csinálok 70-80 es 100-120 nm lakásokat es ide csak családosok jöhetnek. Így lesznek olyanok ahol több generáció lakik (“zeró” nyugdíj miatt ez a modell úgyis visszajön szerintem) es lesznek nagycsaládosok is. Így pont jól meg tudna a saját programját támogatni a kormányzat. Tudom utópia, de nem lenne rossz irány
  Foly

 • Miklós1018
  Folyt.

  3. A lakás bérlés hatósági szabályozása időszerű lenne. Szerződés mintát az önkormányzat ad es csak az használható különben büntetés jön. Illetve ha a bérlő nem fizet az önkormányzat kiteheti. Továbbá ha a bérlő nem szól valamiről vagy kárt csinált, plusz díjat kell fizetnie. Persze ha a tulajdonos nem intézi a javításokat akkor o fizet az önkormányzatnak. Ez a helyzet lehet fenntartható magatartást eredményezne mindkét fel oldaláról.

  Persze ezek akkor működnek ha van igeny a dolgok fenntartására a kormányzat oldaláról.

 • Kiszamolo
  Realestate, de lehet írni. Csak már picit elég a következő 30 hozzászólásodból, hogy mekkora király vagy, hogy lakást vettél 2010-ben.

  A hozzászólásod csak felesleges vitát generált volna, az általad százszor lerágott csontot szopogattuk volna további 50 hozzászólásban.

  Erre most nincs égető szükségünk, remélem megérted.

  Egyébként válaszolva a felvetésedre: igen, baj ha túl drága a gabona és a hús, a kormányok közbe is szoktak avatkozni ilyenkor, mert az sem cél, hogy az alapélelmiszerek túl sokba kerüljenek. Ha kell, importálnak, ha kell export-tilalmat rendel el a kormány, mert a lakosság érdeke fontosabb, mint néhány ezer ember profitja.

  Ugyanis a lakhatás és az alapélelmiszerek létfontosságúak egy társadalomban.

  A weboldal-tervezés, a luxusautó és a hasonlóak nem azok, abba nem is avatkozik bele (jó esetben) az állam.

 • Szabolcs
  kritizátor
  2018-06-12 at 07:10

  jogos, rosszul fogalmaztam. A bekerülési költség 60%-áért nem ment el. rosszkor építették, ez van. 🙁

  off: Hátha olvassa még valaki ezt a cikket, és előre is elnézést, a következőhöz is felteszem, ha nem kapok választ (fenyegetés :))
  Korábbi cikkben többen írtátok, hogy BB hitelkártyát csekken fizetitek. Nekem ma-holnap kéne egy ilyen, mert elrontottam, és egy másik bank, lezárás alatt lévő hitelkártyáját véletlenül kétszer fizettem vissza (kb héten le is záródik a türelmi idő is). Hátha így költségkímélőbben tudnám visszakapni, és átkerülne BB hitelkártyára, ami tervek szerint még marad egy ideig. Tudja valaki, hogy csekken milyen módon képezik a befizetési adatokat? Elég az automatába a giro-szám alapján “fizetni”? Vagy kártyaadatokat is adni kell? Képlet? Bocs, tényleg off, de előre is kösz.

 • Matetoth

  Tedd hozzá, hogy bravatkoznak, s nagyon kevés esettől eltekintve még rosszabb lesz.

  a bérlakás nem rossz, de az állami tulajdonlásnál az is jobb, ha ingyen odaadják. Akkor egyszer dobunk ki adómilliókat. De a piacbarát szabályozás már nagyon ráférne…

 • Szabolcs
  “Matetoth
  2018-06-12 at 07:58

  Tudom, h trendi dolog szidni a kormányt mindenért, de valami bizonyítéka van valakinek, h a ksh adatai rosszak lennének, vagy ez a tipikus ‘jól elinfláltam az életszínvonalam, duplaannyiból is nyomorgok’, vagy a ‘nem értem, hogy miért számol úgy a ksh (és minden statisztikai hivatal a világ nagy részén), ahogy’ típusú összeesküvéselmélet?”

  mindenesetre elég életszerűtlen dolgok vannak benne, és gyakoriak meg kevésbé. Valószínű, hogy senkinek (de tényleg senkinek) nincs olyan kosara, mint a KSH-nak, és lassan is változnak.
  Itt egy link, de ha nem mehet ki, mert mégiscsak másik oldalra mutat, akkor az alapblogon pont volt erről egy kissé fanyar, rövid értekezés… Ettől még szerintem csalási szándék talán nincs benne, bár az inflációkövető papíroknál fontos lehet az államnak, hogy ne legyen “túlmérve”.

  alapblog.hu/fogyasztoi-arindex-inflacio/

 • Kiszamolo
  Matetoth, én annak vagyok híve, hogy az állam ne avatkozzon be a piacba, mert mindig torzítja azt. De ha már beavatkozik, legalább értelmesen tegye, ugyanabból a pénzből inkább a kínálatot növelje, ne az árakat.
 • Janos82
  Azt amugy nem ertem, hogy miert nem infrastrukturafejlesztessel reagalnak a kormanyok a tul magas ingatlanarakra?

  A vilagban szamtalan olyan helyet lehet talalni, ami nincs messze egy felkapott lokaciotol, megis az egyik oldalon alacsonyak, a masikon magasak az ingatlanarak.
  Peldaul egy megfeleloen gyors vonat, amivel 20-30 perc a belvaros 50-60 km-es tavolsagbol, sokat tudna lenditeni.

 • Stanlee
  Azert, mert az infrastrukturafejlesztes hosszu idot vesz igenybe, nehezen lehet egy valasztasi periodus alatt mondjuk egy elovarosi vasutvonalat leengedelyeztetni es megepiteni. Innentol kezdve mivel a politikusok nem tudjak, hogy a megvalosulaskor ok lesznek-e hatalmon vagy sem, igy nem foglalkoznak a dologgal annyira.

  A kedvenc peldam Munchenben a mostani S-Bahn. Ezt az olimpiara epitettek, 66 nyaran kezdtek meg az epitkezest, es 71 elejen mar mukodott. Valamikor az 50-es evek kozepen kezdtek rola gondolkozni, de 60-as evek elejen mondtak ra az igent. A masodik Stammstrecke-t 2001 ota tervezik, es 2026 a tervezett befejezes. Tehat most majd 2,5szer annyi idobe telik a tervezes es kivitelezes, mint a 60-as evekben. Egy uj buszvonal bevezetese evekbe telik, uj infrastruktura kiepitese manapsag szinte lehetetlen.

 • Pampalini
  Second wawe: szivemböl szoltal

  “Az állam nem jó gazda.”

  A magyar allam meg annyira se…

 • Matetoth

  Lassú, drága, s egyszerre kevés embert érint, mert a hírekben ignorálják… Nem 4 éves ciklusban gondolkodva talán lenne értelme…


  Fura is lenne, ha valakinek több félautója lenne. Vagy 3 féle cascot fizetne, hogy kijöjjön a fogyasztói kosár… Nem is kell.
  Hogy direkt csalnának, háát, szerintem könnyebb a sima piactorzítással (pl rezsicsökkentés), mint adatmanipulációval, de kíváncsi lennék egy cikkre, ami lebuktat ilyen csalást. Mondjuk az életszínvonal növekedésének mérésére tényleg nem valami alkalmas.

 • Andru
  A lakáskeresés nem csak budapesti jelenség. Nálunk ez itt kisváros (Dunaújváros) és mégsem találunk olyan lakást, ami megfelelne. Elég 50-55 nm, normális tulaj és szerződés. Ja, és ne 100ezerért legyen, mert az kissé sem reális. Általában a szerződésen elbukik vagy pedig azon, hogy esetleg elkezdem kérdezgetni, hogy akkor mi kinek a felelőssége.
  Azaz: ha bármi elromlik, van bajom, oldjam meg. Ha el akarja adni a lakást, takarodjak onnan, de azonnal ám. Felújíthatok bármit, de az az én költségem. Felújítani ő nem fog, mert hisz ő nem lakik itt ám! Ja, és van kulcsa, akármikor betoppanhat ellenőrizni. Aha. Hát nem.

  Egy hely volt, ahol normális volt a tulaj, rendesek a feltételek. Csak ott 6, azaz HAT havi kauciót kért a jóember. Mert hogy ő már annyiszor megütötte a bokáját.

  A nagy átlagnak nincs kultúrája kiadásban és bérlésben sem. Ez van, srácok.

 • realestate

  Az “általam százszor lerágott csont” mindenkit érint így vagy úgy, tekintve, hogy mindenki lakik valahol, akár sajátban akár bérleményben… és nem, rohadtul nem mindegy mennyit ér az egyetlen ingatlanod hiába bizonygatjátok hogy az mert úgyis benne laksz. Majd amikor költözni akar (mert szoktak) az ország egyik végéből a másikba akkor rájön mindenki! Nem véletlen, hogy TE is hónapról hónapra írsz egy cikket a témában….

  Engem csak az zavar, hogy egyik oldalról megy a sírás-rívás, hogy drága az albérlet, a másikról meg jön az örökös szöveg, hogy az ingatlan rossz befektetés! Most én vagyok az egyetlen akinek ez ellentmondásos??? 😛 Arról ne is beszéljünk, hogy az ország nagyobbik részében olcsók az ingatlanok és mégis mindenki mindenhol csak a drágaságról beszél holott ez a kisebbik része! Sima hangulatkeltés! Lakni akartok? Az nem alapjog, hogy felkapott helyen lakhass!

 • Kobe
  Megprobalom, hatha most atmegy a moderalason. Szoval a KSH fogyasztoi kosara meger egy miset, ugye felul reprezentaltak benne a tartos fogyasztasi cikkek, aminel alacsony inflacio volt, es a plazma tv alacsony inflaja eleg szepen elfer a gyumolcs stb alapveto elemiszerek magas inflaja mellett.
  Nalunk a csaladban betegseg miatt specialis etrend van, igy a fogyasztoi kosarunk nem igazan valtozott az elmult 8-10 evben. En innen erzem a boromon a KSH szerint nem letezo inflaciot. A hus es kedvezmenyes adozasu alapelemiszerek ara alig valtozott (kenyer pl 359->419, ksh szerint 0, sztem ez 15%) de a mezogazdasag szisztematikus leepitesenek hala a gyumolcs, zoldseg jobban. atlagberszinvonal mellett talan kevesbe fajna, de a minoseg… nem tudom hanyan vettek eszre, de a szezonok is lerovidultek (amig hazai cseresznye volt, volt egesz nyaron, most ket het utan K. O, import volt, ennyi a szezon)
 • Kobe
  Folyt kov: amugy aki korrelaciot keres az inflacio es a KSH adatai kozott: Ha minden nap a boduletes szakember hianyrol es beremelkedesrol szol az osszes tortenet, nincsenek bolti eladok, pekek, hentesek, stb stb, akkor eleg konnyu levezetni hogy a foglalkoztatonak, kereskedonek arat kell emelnie, elvegre neki is tobbet kell fizetnie a hentesnek peknek stb.
  Nem joszivusrgbol fogja ugyanannyiert adni az arut, mert o jotet lelekkent orommel fizet 20-30%kal tobbet a munkasnak, ki kell gazdalkodnia neki is a tobbletet.
  Az hogy a KSH szerint mitol lehetseges hogy csak a berek nonek, de az infla nem…. Na az gazdasagilag erdekes magyarazat lenne 🙂 gondoljon mindenki moge oknak azt amit szeretne 🙂
 • Matteo

  Zsiday már írt erről. Az elmélet szerint a válság alatt a cégek megtehették, hogy évekig nem emeltek bért, mivel volt bőven munkaerő kínálat, továbbá az elmúlt néhány évben volt adó, illetve járulékcsökkentés is (szja, és a szociális hozzájárulási adó csökkent 27%-ról jelenleg 19,5%-ra, és jövőre is tovább fog csökkenni). Ez hagyott egy kis teret a cégeknél, így a béremelés nem csapódik le rögtön áremelkedésekben, bár előbb-utóbb emelni kell majd, főleg, hogy a béremelési ciklus még 1-2 évig kitarthat.

  Érdekes dolgok zajlanak jelenleg a gazdaságban, és az infláció sem úgy viselkedik, ahogy az a könyvekben meg van írva a negatív kamatok miatt. Néhány év múlva ezekről az évekről majd jó kis könyveket fognak írni.

 • Majcc
  Olvastam egy cikket:
  hvg.hu/elet/20180611_Alberlet_Csak_gyerekkel_ne

  Ezen is érdemes elgondolkozni és érdekes, hogy több forrásból és embertől is ezeket hallottam. Akinek kis gyereke van, az albiba nemigen fog menni.

 • Oszkar
  Kicsit fals a “maradék 70%” érvelés. Nyilván, ha a pénzed 10%-át tudod elkölteni kütyüre, akkor nem mindegy a béralap, ötször akkora fizetésből ötször akkora kütyü büdzsé lesz. De ez csak pár termékkategóriánál működik. San Franciscoban nem csak a lakás drága – 4 ezer forint egy mozijegy, 3 ezer forint egy kis kézműves sör, 5 ezer forint egy kiló sajt, stb. Még a narancs is bőven többe kerül, mint Magyarországon, pedig helyben terem.
  Nyersanyagban gazdagok, az olcsó, de kb. minden más arányosan drágább, ami emberi erőforrásokat igényel. Mivel az ovónőnek meg a tanárnőnek is meg kell élni valahogy, még állami iskolában is elmegy vagy havi 200 ezer napközire meg zeneórára. Már ha sikerül állami iskolát találni, ismerek embert, aki évi 50 ezer dollárt fizet gyerek iskolájára, a vastag fizetésből se jön ki túl kényelmesen.
 • realestate

  A lakáskiadás kockázatos tevékenység MAGYARORSZÁGON a hatályos törvények miatt amik gyakorlatilag a tulajdonossal nyeletik le az összes lehetséges problémát és annak költségeit! Az állam nem hogy nem segíti szabályozással a korrekt bérbeadókat és bérlőket hanem még szivatja is őket azzal hogy az inkorrekteknek kedvez! Bedobnak több éves kilakoltatási moratóriumot..?? A nemfizető bérlő meg körberöhögi a tulajt, hogy úgysem tud semmit tenni vele… nem fizet évekig se rezsit se lakbért + lelakja a lakást… a kárt persze lehetetlen behajtani rajta a törvényeinknek hála!
  Többek közt ezért van felár a bérleti díjban és ezért sem lehet egy lapon említeni a magyar bérleti viszonyokat a némettel meg a többivel amit itt és mindenhol máshol előszeretettel tesznek!

  A gyerek csak EGYtovábbi kockázat (a gyerektelenekhez képest) és a kiadó ha nem muszáj nem vállal felesleges kockázatot!