Minden relatív

Szeretnék szólni valamiről, ami már régóta gondot okoz.

Ez pedig az, hogy nagyon sokan a saját helyzetükből indulnak ki. Ezzel harcolok már évek óta.

Az egyik fillérekkel való üzekedésnek gondolja, ha valaki évi 40 ezret spórol a casco-ján, az meg már tényleg a mélypont, hogy megtakarítson ezer forintot a havi telefonszámláján. S ennek a véleményének unos-untalan hangot is ad a hozzászólásokban.

A másik szerint új autó vásárlása nem lehet más, mint rongyrázás, hiszen a 13 éves autó is elvisz mindenhová. Ergo aki új autót vesz, az egyszerre bolond és kivagyi.

Szeretném, ha megértenétek, hogy ahány ember, annyi élethelyzet, annyi anyagi lehetőség, cél és fontossági sorrend.

Egyrészt ne szálljunk már el ennyire, az ország lakosságának a háromnegyede havi 300 ezer forint alatt keres. Gyakran sokkal ez alatt. Neki igenis fontos, hogy megspóroljon havi ezer forintot itt, kétezret ott, odafigyeljen a kiadásaira és tudatosan költsön. Az erről szóló cikkek nekik szólnak.

Éppen mostanában határoztam el, hogy újra több cikk fog szólni a kisebb pénzű embereknek. Elkövettem azt a hibát ugyanis, hogy mivel már sokat írtam évekkel ezelőtt arról, hogyan oszd be a pénzed, szabadulj meg az adósságaidtól és a rossz vágyaidtól, ezért mostanában nem volt szó ilyenekről.

Ezért főleg arról írtam, ami tanácsadás során tapasztaltam. Azonban tanácsadásra jellemzően az jön el, aki legalább 4-500 ezer forintot keres, de gyakran ennek a többszörösét is.

Így viszont túl elitistává válik a blog, ami egyáltalán nem célom. Az átlagembernek sokkal nagyobb szüksége van pénzügyi útmutatásra, mint a jobb anyagi körülmények között élőknek. Azt pedig nem várhatom el, hogy az emberek a négy-öt éves cikkeket elolvassák.

Az érem másik oldala pedig az, hogy viszont akár hiszed, akár nem, sok olyan ember van, aki azért vesz új autót, mert van annyi pénze, hogy nyugodtan megteheti.

Sok olyan emberrel beszéltem már, aki ma elkölthetne 70-80 millió forintot autókra és nem különösebben venné észre a pénz hiányát.

Azzal egyetértek, hogy az új autó vásárlók 70-80%-a erején felül vesz autót. Azonban ne essünk abba a hibába, hogy akkor mindenki ebbe a kategóriába tartozik.

Autó helyett mondhatnék nyaralást, vagy bármi mást. Van, aki azért megy évente kétszer nyaralni Ázsiába, mert megteheti és nem azért, mert ostoba és csak fel akar vágni vele. (Más kérdés, hogy ezzel kell-e dicsekedni bárhol is a facebooktól a fórumokig.)

Sokkal több gazdag ember van, mint te azt gondolnád. Csak kérdezz meg egy kisvárosi prémium vagy privátbankárt, hány százmilliós ügyfele van abban az álmos kis porfészekben ott valahol az Alföld közepén. Nagyon meglepődnél, ha tudnád, hány gazdag ember lakik egy ilyen helyen is.

S annak is nagyon örülünk, hogy te nagyon tudatos vagy az élet minden területén, annak nem mindig, hogy ezt minden cikk alatt el is mondod újra és újra.

Ha az emberek tudatosak lennének az élet minden területén, akkor nem lenne elhízva a lakosság 62%-a, nem dohányoznának az emberek, nem lenne ennyi válás, ennyi alkoholista, az emberek vinnék valamire a munkájukban és még hosszan sorolhatnám.

A pénzügyi területen örülnék, ha az emberek 20%-át a tudatos kategóriába lehetne sorolni. De sajnos nem lehet. Ezért írni kell arról, hogyan tud megváltozni. (Mert így tud, az ember nem tudatosnak születik, genetikailag, mint azt sokan gondolják. Hanem valamikor az élete során azzá válik a gondolkodásmódjának megváltoztatásával, ha erre sor kerül valaha is.)

Ezért ne gyere mindig azzal, hogy erről is minek írni, hiszen én olyan tudatos vagyok, hogy arra már szavak sincsenek. Még egyszer: nagyon örülünk neki.

Szóval röviden a lényeg: ne magadból indulj ki. Vannak nálad sokkal szegényebb és sokkal gazdagabb emberek is, sokkal tudatosabbak és sokkal kevésbé tudatosak is. Sőt, nem mindenki szeret hegyet mászni, mint te, hidegen hagyják a te hobbijaid, viszont mondjuk nálad sokkal jobban törődik azzal, milyen kávét iszik.

Ha ezt sikerült feldolgozni, sokkal kevesebb értetlenkedő hozzászólás lesz a közeljövőben. Nyugodtan lehet vitatkozni, érvelni és ellenkezni, mert erre való a hozzászólás. Csak próbáld meg belátni, hogy a másik jó eséllyel teljesen más mikrokörnyezetben él, mint te, más anyagi lehetőségek között és mást tart fontosnak.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

203 hozzászólás

 • Nagy Vonalakban

  Amit leírtál az mind igaz,
  de én egy szóval sem írtam azt,
  hogy hitelből fogyasszunk.
 • Attila9
  Warren Buffett híres mondása:

  Ha nem találod meg azt a módszert, ami álmodban is pénzt fial, akkor életed végéig dolgozni fogsz.

 • FoX
  @Kiszámoló
  Én is nagyon egyetértek a gondolattal. Az utóbbi időben tényleg nagyon elharapózott a semmitmondó dicsekvés. Persze leginkább egyvalakire vezethető vissza, meg a pártfogóira, akik keverik a kását a másával. Mintha az, hogy információval rendelkezik valaki valamiről, bizonyítaná, hogy a bőre alatt is pénz van. Ha elolvasok 3 könyvet a borokról, aztán nagyon jó dolgokat írok ide, még nem azt jelenti, hogy otthon ritkaságokkal van tele a 43 borhűtőm. Ettől még lehet, de nem következik automatikusan. A sorok között olvasva (és értelmezve) kirajzolódik, hogy ki ír ide valóban releváns dolgokat, és kit nem érdemes figyelembe venni.
  Száz szónak is egy a vége: remélem, beválik az ötlet, én nagyon várom az új írásokat. 🙂
 • KL
  Engem speciel nem zavar, ha valaki olyasmire költ, ami szerintem luxus – csak az zavaró, ha emellett panaszkodik, hogy nem tud félretenni/mástól vár anyagi segítséget. Az OK, ha más a prioritás, de oldja meg saját erőből.
 • Vili
  “sokkal kevesebb értetlenkedő hozzászólás lesz a közeljövőben”

  Dehogy lesz 😀 de azért jó írás.

 • Átlagparaszt
  Azt hiszem leírtak már előttem mindent, úgyhogy csak ismételni tudok. Én is úgy éreztem, a blog kezdett átmenni egy elitista gazdagpapába, és nagyon örülnék ha ismét több cikk íródna a magamfajta átlagembereknek, akiknek nagy szükségük van/lenne az ilyen írásokra.
  Gyakran merengek rajta, mennyiben változott volna az életem, ha nem 45 évesen kezdem olvasni ezt a blogot, hanem húsz évvel korábban. (Ha lett volna.) Követve a tanácsaidat, anyagilag így is egyenesbe jöttem, és saját magam legnagyobb meglepetésére alig öt év alatt sikerült egy pármilliós, vagyis az én mércémmel mérve komoly megtakarítást is felhalmoznom. A blogod az egyik legnagyobb nyereség, amit az internet nekem hozott, kötelezővé tenném az olvasását.
 • Horváth Zoltán
  “Az átlagembernek sokkal nagyobb szüksége van pénzügyi útmutatásra, mint a jobb anyagi körülmények között élőknek.”

  Kedves Miklós, tökéletesen egyetértek a fenti írásoddal. Természetesen a gazdagnak is be kell tudnia osztania/fektetnie a pénzét, de Magyarországon a túlnyomó többség átlagfizetés alatt keres, így ők hajtják végre azt a bravúrt, hogy a kevesebb pénzből teljes életet élnek. Boldogan. És ez a lényeg szerintem.

 • jurta
  @CsÁ

  “Esetleg lehetne kategóriákat kialakítani a cikkekben, ahol jelzed, hogy melyik rétegnek szánod a cikket. Akkor ha olyan olvassa, aki nem a célcsoport kevésbé érezné magát megszólítva. 3-5 kategória alapján (mondjuk csillagozva, vagy Dagobert bácsi érmékkel jelölve )”

  Ez úgy érzem, lehet, hogy beválna, és Miklósnak sem lenne sok plusz munka.

 • L70
  Én kimondottan szeretem az esettanulmányokat, Péter garázskiadását, Erzsébet rendkívüli túlélését, vagy azt a szabolcsi könyvelőt, aki mert vállalkozni végre. Az a jó bennük, hogy bele lehet élni, hogy mit tennék én a helyében.

  Ugyanakkor nem hiszem, hogy ki lehetne gyomlálni a hozzászólásokból, hogy a többség magából indul ki, hiszen ez mélyen gyökerező dolog, el kell fogadni, olykor hasznos is, ráadásul a leírt vélemények így lehetnek sokfélék.

  Azért szeretem olvasgatni az MMM blogot (ugye Miklós ajánlotta egyszer, azóta rendszeresen olvasgatom), mert sokszor csak életszemlélettel kapcsolatos dolgokat ír le. Pl. a csináld magad téma, ami egy picit pénzügy is, de sokkal inkább szemléletmód. Bele lehetne szőni ebbe is pénzügyi dolgokat.

  Hajrá, lássuk, mi lesz a következő téma.

 • Maurice
  Ferchy a kivagyiokoskák majd kijátsszák a mindenre jó irigy-kártyát 🙂
  Valaki írt itt a spórolásról,szemléletről: 60 feletti embert pl. hogy győzöl meg arról, hogy ha el tud tenni havi egy-két ezrest akár, már az is több, mint a semmi? “mire megyek vele”—ez az “ellenérv. Egyáltalán lehet idősebb embereknek picit módosítani a látásmódjàn?
 • Otto
  Ha már többen coming outoltak, akkor már én is 🙂
  20as éveim elején, amint összegyűlt egy kicsi összeg az első pár fizumból, vettem egy autót, 12 éves német “prémium” (ha lehet így nevezni egy 12 éves autót). Te jó ég, többet volt szervizben, mint nem. A hónap végén volt, hogy 3000ért tankoltam bele. Meg amikor megjött az éves bónusz, akkor irány valami egzotikus hely, legalább 3 hétre. A végére általában kevesebb pénzem volt, mint a bónusz előtt. Aztán rátaláltam a Kiszámoló blogra és elkezdtem olvasni a cikkeket. El is adtam aztán a fenébe azt a roncsot meg a nyaralásokból is visszavettem.
  Annak külön örülök, hogy a cikkben ki lett térve az értelmetlen dicsekvésre meg több kommentelőtárs is említette. Bár akinek szól, az úgyse fogja magát észrevenni, eddig is lepergett róla.
 • Pecsenye Péter
  Felfigyeltem az MNB alábbi terveire:
  portfolio.hu/finanszirozas/hitel/szinte-hihetetlen-ami-az-mnb-szerint-2030-ig-varhat-rank.282748.html

  2030-ra a bankrendszer mérlegfőösszeg / GDP aránya a várt növekedés mellett a mostani 95%-ról 160%-ra emelkedhet, a magánszektor banki hitelállománya pedig a GDP 32%-ról 70%-ára nőhet.

  most tényleg ismét bele akarják kergetni az embereket a hitelekbe?
  Nem hiszem el.

 • Robi
  Akkor éreztem, hogy valami nagyon elcsúszott a fórumon, amikor valaki azt mondta, hogy 70 milliós vagyonnal nem vagy gazdag és nem volt senki aki helyretette volna.

  Régebben több volt a gyakorlati tartalom a blogon, az utóbbi egy-másfél évben a nőklapjás bejegyzések kerültek (bőven) túlsúlyba. Jó lenne ha visszatérne a blog a gyakorlati vizekre. Régi hiányosság a belső fórum, lehetne azt is kialakítani.

 • Otto
  A legfontosabb kimaradt: Köszönöm Miklósnak, hogy az írásai hatására felnyílt a szemem a pénzügyeket illetően és rendbe raktam a pénzügyi életem.
 • Rcsi
  @KZoltán
  2018-04-20 at 17:28

  Köszi! Olvastam már ebben a témakörben(csak a Bibliában több ezer kifejezés található akár a pénzre vetítve) .Kifejezetten Miklós véleménye nyomán tettem fel a kérdés.A cikkből pedig bizonyos részek már engem is foglalkoztattak mint például :

  ”If you want to be like Jesus then you become political and you realise that this is the same fight that has been going on for thousands of years, across civilisation – the attempt of society to cope with the fact that debts grow faster than the ability to pay,”

  Szerény véleményem szerint a hitel/adósság csapda amióta világ a világ egyszerre burjánzó betegsége és lételeme az emberiségnek.Az ,hogy ki minek látja erősen függ az adott egyén lehetőségeitől és pénz felhasználási területétől.

 • Jóska Pista
  Nekem ugyan herótom van a sok csórótól, attól még érdeklődéssel olvasom a cikkeket. Mert néha a milliós kiadás sem zavar, máskor meg elalélok ha spórolhatok pár ezret.

  OFF
  Volt már szó a Revolutról és a Transferwiseról.
  Érdekesség, hogy a Revolut mostanában már nem MC, hanem VISA kártyákat küld.
  A TW pedig a jövő héten lezárja a tesztidőszakot, és kártyát kínál mindenkinek. Náluk 200 font/hó lesz a havi ATM limit, felette 2%-ot fognak felszámolni.

  Amiért én szeretem ezeket a számlákat/kártyákat.
  Nálunk a család egy egység. Egy szinten anyagilag is. Előfordul, hogy valamelyikünknek azonnal kell pénzt küldeni. Erre is jó pl. a Revolut.
  (Nyilván máshogy is meg lehet ezt oldani, pl. ha mindenki azonos banknál van,
  a CIBnél azonnal átmegy a bankon belüli, az OTPnél kártyák közötti utalás. De ez egyszerűbb, ktsg. mentes, nem magyarországi és nem forint vésztartalék.)

 • Kiszamolo
  Jurta, nem hiszem, hogy felnőtt embereknek olyan nagy kihívás felfogni, ha egy cikk nem nekik szól. Legtöbbször már a címéből kiderül.

  Megnyitom az indexet és max a cikkek harmadát olvasom el. Mert a többi nem nekem szól. De ettől még nem nyavajgok, hogy miért kellett a másik kétharmadot megírni.

 • Zabalint
  Sokakban felmerült, hogy a statisztikákhoz képest sokkal több gazdag, vagy legaláb átlagnál jobban kereső ember élhet Magyarországon. Nos, biztos torzít a feketegazdaság, illetve sok ilyen statisztika pár éves, amikor olcsóbbak voltak az ingnatlanok, de szerintem sokkal többet torzít az, hogy kik írnak ide, illetve az ő személyes környezetüky ami nyilván messze van a reprezentatívtól.
 • Kolossváry Tamás
  Van aki még azt is megteheti, hogy Bitcoint vesz újonnan! 🙂
 • Tinaturner
  Nem a cikkbe valo belekotes de az emberek pont h szuletnek valamilyenne, sok esetben genetikailag kodolva vannak bizonyos dolgokra, pl agresszio, kedvesseg, szorgalom, makacssag, onzoseg, takarekossagra valo hajlam stb. Persze ezek jo reszet eroteljesen lehet befolyasolni nevelessel de gyakran elofordul megis h ket testver teljesen eltero habitussal rendelkezik pedig ugyanabban a kozegben nevelkedett. Pl en mar ovodas koromtol tajarekos, gyujtegetos hajlamu voltam, minden nap megszamoltam reggel mennyi penz van a perselyben vagy kesobb az iskolai takarekbetetkonyvvel ugyanez, pedig sosem tanitott senki erre sosem lattam senkitol a csaladban, se az iskolaban vagy haverok kozott. Mikor felnottem es dolgozni kezdtem is megmaradt a takarekoskodas max akkor nem h volt egy minimum elvart szint amit tartottam akkor is ha kevesebb volt az aktualis fizu es minuszban voltam tole. Folyt
 • Nagy Vonalakban
  Minden relatív.

  Ha Miklós az egyik írásában arra kér,
  hogy írj az anyagi helyzetedről
  (jövedelem és vagyon),
  a másikban pedig a gazdagokról ír,
  akkor számomra nagyon furcsa,
  hogy egyesek dicsekvésnek vesznek olyan kommentet,
  ami csak a tényekről szól,
  és igazi sztorikról igazi emberekről…

  Van aki ezt szívesen olvassa,
  de vannak olyanok, akiket ez,
  mármint hogy vannak náluk sokkal gazdagabbak (nem magamra értem)
  erősen frusztrál.

  Ezeknek az embereknek javaslom,
  hogy keressenek többet,
  esetleg hunyják be a szemüket az utcán ha például egy jó autót látnak,
  és ugorják át a kommentjeimet.

  Ez utóbbi a legkönnyebb.

  És olvassák el Miklós írását még egyszer.
  Nem véletlenül írta.

  Minden relatív…

  A téma a részemről lezárva.

 • Tinaturner
  Folyt.: ez nem egy extrem koltekezo szint, de pl arra nem nagyon vagyok kaphato h egesz honapban krumplilevesen eljek mert az olcsobb. Szal nekem minimum a normal kajalas sok hussal zoldseggel gyumolccsel ami kb 10 eve is volt kozel 80k egy honapban(most se sokkal tobb) de nem erzem szukseget se kocsmazasoknak es szorakozasnak se nagyon. Szal siman elvagyok azzal is ha konyvet olvasok. Ez ugy is megmaradt mikor mondjuk havi 3 milliot kerestem. Nem valtozott a koltsegem szerintem 5%ot. Na mindegy csak annyit akartam mondani h szerintem sokkal inkabb kodolva vagyunk bizonyos dolgokra mint azt sokak gondolnak es ezert is fura h masok miert nem igy csinaljak mint ahogy az neked logikus lenne pedig neked milyen nyilvanvalo ez s az. Az emberek mindig magukbol indulnak ki, de nagyra tartom h probalsz ezen segiteni
 • Tul
  Jóska Pista, mi visz rá, hogy ilyeneket írj? 🙁
  “Nekem ugyan herótom van a sok csórótól”

  Abszolút nem akarok támadni, vagy vitázni, azonban ténylegesen érdekel, mi játszódik le ilyenkor benned, hogyan szemléled a többieket, sőt, minek az eredménye ez.

 • Kiszamolo
  Kzoltan, jó hülye cikket sikerült belinkelni.
 • jami
  vonalakban
  De lenne hitelkihelyezés, csak kisebb (és stabilabb) kamatokkal.


  ez így igaz, én is mindig azt mondom, hogy a válástól nagyobb anyagi csőd kevés van, gyerekekkel végképp. Nem mellesleg azért is, mert az egyértelmű anyagi veszteségen túl kevésbé marad meg a közös cél. Ha meg lesz új család is, akkor marad a hosszú távú szenvedés.

 • Nagy Vonalakban
  Még egy utolsó gondolat:

  Az pedig már egészen szürreális
  és vicc kategória, amikor egy anonim kommentelő megkérdőjelezi
  egy màsik anonim kommentelő azon állítását, hogy ismer egy milliárdost.

  Dehát ez egy szürreális ország…

 • Krisz
  Ha már visszatérnek a régebbi témák, akkor javasolhatnék egy régen működő dolgot?
  Jó lenne betaggelni a cikkeket, akkor könnyebb lenne megtalálni az egy-egy témához tartozó cikkeket. Mert egy ideje csak a “portfolioblogger” tag van, ami nem túl informatív.
 • QTT
  Nekem az utóbbi időben nem is azzal volt a bajom, hogy ki hányszor írja le, hogy mennyit keres, hanem a végeláthatatlan okoskodásból. Nagyon szeretem ezt a blogot és az olvasóközösséget. Szerintem a hozzászólások ugyanolyan értékesek, mint maguk a cikkek. Nem mellesleg lassan már csak ez az egy hely van, ahol elolvasom a hozzászólásokat, (+ a hobbimmal kapcsolatos fórumok) mert máshol csak az életkedvem megy el a kommentektől.

  Nemrég azonban hangot is adtam annak valamelyik cikknél, hogy kezd elegem lenni a végeláthatatlan okoskodó*majd én megmondom a tutit stílusú hozzászólásokból. Hihetetlen, hogy mennyien elkezdtem okoskodni, hogy mit kell enni, hol kell lakni, milyen autót kell venni, hogyan kell a lakást berendezni… A legrosszabb az volt, hogy ezeken a gőgös hangvételű kommenteket nem épp akkor idetévedt emberek írták, hanem a törzskommentelők. Nem is értettem mi lelte őket.

 • szJocek
  Off:
  @Kiszámoló írtál róla, hogy a későbbiekben “közzé teszed talán”, hogy mennyien támogattak anyagilag. Youtube Kiszámoló Akadémia pl. Ez érdekelne engem. Nem a bevétel vagy hogy mennyivel, hanem hány ember szánta rá magát vagy vette a fáradtságot, hogy ami tudást megszerzett az általad “ingyenesen” közzétett infókból, azt valamilyen szinten honorálja.

  További szép napot mindenkinek!

 • Nagy Pál
  Szegényből gazdaggá (hivatalosan), hosszú évek alatt lehet.
  A szemlélet-váltást, felnőttként nagyon nehéz elérni.
  Már gyerekkorban el kell kezdeni a tudatos tanulást, hogy később kevés problémád legyen.
  Szüleim felkésztettek erre, mert ők szegénységben éltek, de sokat tanultak, amit az ő szüleiktől “kapták”. Papír-sörös üveg gyűjtés, iskola bélyeg. A megtakarítást újból befektetni (kamatos-kamat).
  Megbízható ismerősnek segíteni gép-eszköz-berendezés beszerzésnél. Idővel tőzsdézgetés, csak óvatosan.
  Saját magam javítok, szerelek. Újat ritkám veszek, semmi bajom a használttal.
  Több hét mire veszek valami újat. Az “azonnal” a legdrágább.
  16 éves autó, 35 éves ház. Járjuk a világot, hogy széles látóköre legyen a gyerekeknek. Tanítom őket az életre, a “megtakarítások” egy részét azonnal megkapják, amit arra költenek, amit akarnak. Van számlájuk, erre gyűjtik a locsoló stb.pénzt.
  30 év -> 60MF
 • Ildikó70
  Az, hogy mindenki magából indul ki szerintem természetes. Hiszen hogyan is tudna másból. Azt hinni, hogy én vagyok a legjobb, legszebb, legokosabb, leg.. már nem természetes, hiszen mindenkitől van szebb, jobb, gazdagabb, stb.
  Én személy szerint nagyon örülök, hogy ismét inkább nekünk, átlagembereknek szóló cikkek is lesznek. Én mindig is azt hittem pénzügyekben nagyon tudatos vagyok – egészen addig volt így, míg véletlenül rá nem találtam erre a blogra. 🙂 Azóta még tudatosabb vagyok.
 • Attila9
  “Mert akinek sok van, annak mégtöbb adatik,
  s akinek kevés van, attól az is elvétetik amilye van.” Biblia.

  “Legyen néktek a ti hitetek szerint.” Máté 8:13

 • Otto
  Vonalakban

  ” Miklós az egyik írásában arra kér,
  hogy írj az anyagi helyzetedről
  (jövedelem és vagyon)”

  Nem, abban az írásban arra kért, hogy írd meg a költségvetésed. Erre leírtad, hogy milyen házban laksz meg milyen gyakran nyaralsz. Semmilyen költségvetés nem volt benne, sima hencegés volt. De mindegy, ha magadtól ennyiből nem érzed, mi a gond a kommentjeiddel, akkor hiába írok még bármit akár én, akár mások.

  A többire nem is reflektálnék. Ja, nyilván mindenki irigy meg frusztrált, aki rosszat ír neked/rólad…

 • Garbo
  Köszi, Miklós.
  Szerintem is ez a jó irány. Valóban eltolódtak a hangsúlyaid és te is a saját, a munkád során megtapasztaltakat húztad rá az egész társadalomra. Jó látni, hogy van, aki képes belátni, hogy nem tökéletes az eddigi irány. 🙂

  Kicsit untam már, hogy a ki nem hepáörre jár Dohába kedden vagy nem keres egymillát, esetleg (még) nincs nagy megtakarítása, vagy csak simán kitanulná ezt az egész befektetősdit, az az arcoskodáson kívül kb. semmit nem kap már itt. Nem hinném, hogy ez lenne a normális. Mintha egy péknek azt mondanák a péksuli második hónapjában, hogy még soha nem készítettél pain paillasse-t? Gáz. Ezen már mindenki rég túl van, sőt, már azon is, hogy rájöjjön, hogy az már eleve rossz és divatjamúlt. Így még a kiflisütéstől is elmegy a kedve, mert túl bonyolultnak tűnik végigcsinálnia, és sosem lesz belőle pék.

  Na, jól kifacsartam 🙂 A lényeg, hogy üdvözlöm a dolgot.

 • Herr Riporter

  “És hogy a mai szülőképes korú generáció miért nem akar gyereket vállalni?”

  Ez engem is érdekel. Úgy látom, ezek a fő okok:
  – A társadalom megengedi, hogy az egyéni érdekek a közösség érdekeivel (a közösség fennmaradása) szemben is érvényesüljenek.
  – Az emberek a boldogság kulcsát a minél nagyobb kényelemben, biztonságban és fogyasztásban látják, a gyermekvállalás pedig ezek ellen hatna.
  – Kevés az ösztönző, pozitív példa (nagy, összetartó család), több az elrettentő példa (csúnya válás, egyedülálló anyuka, kisemmizett apuka).
  – Rosszabb “befektetés” a gyermek mint régen. Tovább kell segíteni, a viszonzás bizonytalanabb.
  – fogamzásgátlás

 • 42
  A vagyonosabbakról szóló cikkek tágították a látókörünket, a hozzászólások pedig sok esetben rávilágítottak a gondolkodásmódjuknak az átlagtól való eltéréseire. Lehet fanyalogni, hogy milyenek, de nem érdemes. Mindenkiben van valami, amibe mások bele tudnának kötni, lehet bár szegény vagy gazdag.
  Egyébként igen sok vagyonos ember él körülöttünk. Sokuknál önvédelmi reflex, vagy csak megszokás, hogy nem mutogatják a vagyonukat, a mindennapokban átlagosnak mutatkoznak. Vagy nem is érintkezünk velük, nem is tudunk róluk. Egy példa: 50 hektár föld nem egy nagy mennyiség gazdálkodni, mégis 100 milliós vagyont képvisel. Elég sok gazda rendelkezik ekkora vagy nagyobb területtel. Aztán ott vannak a cégtulajdonosok,(sikeres) vállalkozók, jól kereső alkalmazottak, az öröklés útján meggazdagodottak, és még ki tudja.
  El lehet lesni a sikerük titkát. De irígykedni nem szép dolog…
 • Yeti
  Ha ez a blog nem lenne, ki kellene találni, köszönet érte! Évek óta elolvasok minden cikket.Talán lehetne egy válogatást ki lehetne emelni az oldal elején azoknak, akik véletlenül tévednek az oldalra.
 • Garbo

  Elég jól ki van kutatva a téma, és a gyerekvállalás legfőbb gátja az, hogy az emberek előtt nincs stabil remény és/vagy jövőkép. Azaz nulla folytonosság van, mert négy évente be van szántva minden, amit az előző garnitúra elkezdett, és akinek akkor jó volt, most rossz lesz, és ez négy évente kezdődik elölről.

  A háborúk után/alatt is jobb volt, mert volt remény arra, hogy egyszer vége lesz, ill. most majd felépítjük és jó lesz, hiszen már nem lőnek. Azaz elmúlt a közvetlen életveszély.

  Számos országban, ahol közmegegyezés született arról, hogy a váltakozó kormányok nem nyúlnak egy konszenzusos családpolitikához, ott ugrásszerűen ugrott meg a gyerekvállalási hajlandóság. Azaz az emberi psziché egyszerű: a bizonytalanság miatt nem akar gyereket vállalni társadalmilag mérhető mértékben.

 • Garbo
  vonalakban
  Legalább lenne benned annyi, hogy elengeded … Aki biztos magában, az azt teszi. Pszichológia. Kis tanács a jövőre nézve.
 • Ancsa
  Csak az jött a fejembe azonnal, hogy VÉGREEEE!!!!KÖSZI!!!
 • Kiszamolo
  Jocek, az elmúlt hónapban olyan szűk 170-200 ezer jött be belőle. De az még az egyesületé ugye, max fizetésként tudom kivenni, tehát ugrik a fele. De majd kiszámolom, mennyi is volt pontosan a bevétel.
 • Herr Riporter

  “az emberek előtt nincs stabil remény és/vagy jövőkép”
  “négy évente be van szántva minden”

  Azért ez erős túlzás, de egyetértek veled abban, hogy kormányokon átívelő családpolitikára van szükség.
  Ahol jó a családpolitika, ott lehet, hogy egy picit jobb a helyzet, de nem oldja meg a problémát. Nem az a kérdés, hogy miért csak 1,4 és nem 1,6 gyermek van egy családban, hanem hogy miért nem 2,6.
  Szinte az összes fejlett országban fogy a fehér lakosság.

  “a bizonytalanság miatt nem akar gyereket vállalni társadalmilag mérhető mértékben”

  Ahol bizonytalanabb a helyzet, akár létbizonytalanság van (Afrika és Ázsia jelentős részén), ott több gyermek születik, tehát nem a bizonytalanság a fő gond.

 • Garbo

  Nincs az a Biblia, amiben ez a szó szerepel: “amilye”

 • Nagy Vonalakban

  “…Kicsit untam már, hogy a ki nem hepáörre jár Dohába kedden ….az az arcoskodáson kívül kb. semmit nem kap már itt…”

  Van akinek bejönnek az olyan tippek,
  hogy például Dohában hol lehet féláron alkoholt kapni (meg a csajoknak ingyen),
  van akinek persze ez nem egy fontos info…

  Minden relatív, ugye.

  Anno én örültem ennek a tippek,
  aki persze nem utazik (erre),
  annak ez egy irreleváns info…de hogy ezt (is) arcoskodásnak venni….:(

  Ugorj át, ez a legegyszerűbb.

  Pszichológia….Kis tanács a jövőre nézve.

 • Nagy Vonalakban
  “…Nem, abban az írásban arra kért, hogy írd meg a költségvetésed…”

  Nézd, Ottó, először is nekem veled semmi bajom sincs, fiatal srác vagy, keményen dolgozol, előtted az élet,
  kívánom neked, hogy húsz év múlva
  nálam is jóval sikeresebb légy.
  Pont.

  De.

  Annak a ciknek (Oszd meg a költségvetésed) nem az volt a lényege, hogy számszerűen írjam le azt, hogy a házam mondjuk százmillió, a fizetésem pedig hat számjegyű.

  A Kiszamoló blog gazdája nyilván teljesen érthetően kiváncsi arra, hogy milyen tarsadalmi -szociológiai hátterű emberek olvassák az írásait…és az egyik elsődleges szempont az olvasók anyagi helyzete.
  Ez abszolút jogos és érthető egy ilyen jellegű blog esetén, és én csak annyit írtam le, amennyire Miklós kiváncsi volt.
  Megoldottam a házifeladatom.

  Ennyi a sztori.

 • Nagy Vonalakban

  +1

  Úgyhogy az már 43…:)

 • Konkav
  “Régi hiányosság a belső fórum, lehetne azt is kialakítani.”
  amikor legutóbb ez felmerült, össze raktam az egyik használaton kívüli vps-emen egy Discourse-ot. meg is írtam kommentben egy email címet, hogy akit tényleg érdekel a fórum, írjon. a mai napig kemény 0, azaz nulla levél érkezett. én ebből azt szűröm le, hogy időnként emberek besóhajtják, hogy kéne fórum, de valójában senki sem akarja.
 • mzsombor
  Ha már apró tételekről is szó lesz: Miklós, nincs hasonlóan jó kontaktod biztosításközvetítéshez, mint lakáshitelekhez?
  Lakásbiztosítást kötnénk végre, de ahány biztosító, annyiféle termék, annyiféle rejtett buktató stb. Mivel van egy-két extra is a házon, az sem mindegy, hogy biztosítható-e, és ha igen hogyan. Plusz a kis nüanszok, hogy akkor most milyen riasztó meg ajtó-ablak kell, hogy betörésnél is fizessen, és a többi. Ha lenne valaki, aki a (majdnem) teljes hazai palettát lefedi, és nem csak egy cég ügynöke, az nagyon jó volna, nincs sok kedvem órákat molyolni az apróbetűkkel mindenhol. Köszi!
 • untermensch4
  Én átlag alatti keresetűként is szívesen olvastam a nem nekem szóló cikkeket is és nem háborgok hogy nem nekem szól, ismeretterjesztő/tudásbővítő és “ajándék lónak ne nézd a fogát” (főleg ha jó csak te nem tudsz lovagolni…). A nekem szólóak közül viszont még az én nulla pénzügyi tudatosságommal is volt olyan ami jobbá tette az életemet. Ha kicsit összeszedettebb lennék akkor több ilyen is van. Köszönöm és sok türelmet kívánok az ostoba kommentelőkhöz.
 • VAG
  Mindenkit más idegesít/fáraszt. Engem pl. a milliárdosok életéből kiragadott (igaz?) történeteknél sokkal jobban fáraszt a Biblia és a pénz kapcsolatának állandó emlegetése, így csak ezeket a hozzászólásokat ugrom át azonnal olvasatlanul. A többi meg simán arról szól, hogy nem vagyunk ugyanolyanok, kár lenne eldönteni, melyik a jobb. Még a számomra amúgy érdektelen lakáskasszás/hiteles etc. dolgokat is végigolvasom, bárhol lehet egy jó tipp a kommentekben. Ha bármelyik oldalt kizárnánk, csak veszítene a hasznosságából az egész.