Mindenki gazdagabb nálam

Tanácsadások alkalmával gyakran előjön, hogy a tanácsadást kérők tudni szeretnék, hogyan is állnak anyagilag a többiekhez képest.

Rengetegen el vannak bizonytalanodva, a család havi bevétele másfél millió forint körül van havonta, ebből el is tesznek legalább 5-600 ezret havonta, 30-35 évesen vettek egy lakást, kevés hitellel.

Egyrészt úgy gondolják, hogy szépen keresnek az átlaghoz képest, másrészt viszont körbenéznek maguk körül és azt látják, hogy mindenkinek többje van, mint nekik. Nagyobb autó, nagyobb lakás vagy ház. Valahogy mindenki sikeresebb körülöttük, mint ők. Mit csinálhatnak rosszul?

Tudod, hogy többet keresel, mint az emberek 98%-a az országban, mégis amikor elviszed a gyereket az iskolába, valahogy mindenki nagyobb és drágább autóval érkezik, mint te.

Sok embernek ez komoly problémát okoz és keresi magában az okokat, mint rontott el az életben. Mit tudnak azok az emberek, amit ő nem?

Semmit nem csináltál rosszul, ne aggódj.

A problémád először is abból ered, hogy a mikrokörnyezetedet tartod a normális, átlagos közegnek. Valószínűleg ott laksz, ahol a jövedelmednek és a vagyonodnak megfelelően az elérhető legjobb hely. Ha ez egy kőbányai panel, akkor ott, ha egy rózsadombi lakás vagy ház, akkor pedig ott. A gyerekeid is ennek megfelelően járnak iskolába.

S ezzel semmi baj nincs. (A baj abból lenne, ha erődön felül akarnál számodra túl drága környéken lakni. Sajnos sokan csinálják ezt is.)

Azonban rá kell jönnöd, hogy a számodra elérhető legjobb környéken ideális esetben te vagy az átlag vagy még inkább a medián.

Ez azt jelenti, hogy a mikrokörnyezetedben az emberek felének egész egyszerűen több pénze van, mint neked. Ebbe törődj bele. Átlagosnak lenni egyáltalán nem rossz dolog, főleg nem egy olyan környéken, ami az emberek 95%-ának egyébként elérhetetlen.

Azonban az ember olyan, hogy észreveszi, hogy hány gyereket hoznak vadonatúj Mercedes meg BMW SUV-val az iskolába, azonban azt egyáltalán nem veszi észre, hogy hány gyereket hoztak 18 éves Suzukival vagy egyenesen busszal.

Azt észreveszed a Facebookon, hogy hány ismerősöd nyaralt külföldön, azt viszont nem, hogy hány ismerősöd nem tudott nyaralni egyáltalán, mert esetleg a hiteleiket sem tudják fizetni.

Azt észreveszed, hány ember tűnik sikeresnek, azt nem, hogy hányan küszködnek vagy szenvednek körülötted. Eleve csak a sikeres embereket veszed észre és nekik is csak a sikereiket, de a problémáikat nem.

Ezért vagy hagyd abba azt, hogy a saját helyzetedet a körülötted élőkhöz hasonlítod vagy ha mindenképp ragaszkodsz ehhez, akkor viszont csináld korrekten: a városomban vagy kerületemben hányan élnek rosszabbul nálam? Az országban mennyien élnek rosszabbul mint én? S világszinten hány milliárd ember cserélne velem azonnal, gondolkodás nélkül?

Ha úgy hét és fél milliárd ember szeretne olyan anyagi körülmények között élni, mint te és szeretné látatlanban az összes problémádat elcserélni a sajátjára, akkor hagyd abba annak vizsgálgatását, hogy mid nincs még meg, ami másoknak már megvan.

Legyél elégedett és boldog azért, amid megvan és felejtsd el azt, amid még nincs meg. Olvasd el ezt a cikket a megelégedésről, ha még nem tetted meg:

Boldogság mindenek felett

A másik dolog, ami becsap téged, hogy nem tudod, mi van azok a nagy házak és drága autók mögött. Hány családi probléma, túlzott eladósodás, hitelek és a munkahely elvesztése miatti aggodalom.

Felejtsd el, mit értek el mások, vagy mit hiszel a külsőségek alapján, hogy mit értek el. Te legyél elégedett azzal, amid van és legyél hálás azért, amit eddig elértél. Neked magadhoz képest kell sikeresnek lenni és nem másokhoz képest. (S arról most ne is beszéljünk, hogy egy jól működő családi élet mennyivel nagyobb siker, mint egy drága autó, ami mögött már három válás van.)

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

344 hozzászólás

 • IvanHo
  A Ferraris egy példa volt, hogy látszólag jól néz ki az élete, full menő, de ha az ember jobban belelát, akkor látja a gondokat is. Pl. ha valaki áfázik, tök jól hangzik a havi 20-30 millió, de mivel tudja, hogy bármikor elvihetik, ezért egyrészt ezek az ember mindig alkoholisták, másrészt nem vállal gyereket, mert tudja, hogy kártyavár az élete. És való igaz, nem mindig van deficit, csak az esetek 99%-ban. Az is nagyon tipikus, hogy valaki a tehetségének és szorgalmának köszönhetően ért el komoly sikereket önerőből, és ez úgy megrészegíti, hogy teljesen felborul az erkölcsi tartása, sok esetben ezek az emberek nem túl hűségesek pl. (meg lehet őket figyelni a BOB-ban, vagy a Cocomo-ban), ami persze nem neki probléma, hanem a feleségének. A bejegyzésem pusztán arra vonatkozott, hogy igen az ember sajnos eredendően hasonlítgat, de érdemes a dolgok mélyére nézni.
 • Gary
  Tudom ajánlani amúgy a blog olvasóinak a 90%-ának, hogy rendszeresen nyissa meg a ksh átlagfizetésről szóló cikknél a facebook kommenteket. Mintha minden egyes alkalommal copy-paste lenne: “senkit nem ismerek aki ennyit keres”; “biztos kamu”; “csak a milliomosokat veszik bele”, a Móricka-vicc a 80 éves nagypapáról és a legszebb férfikor átlagról, mindezek különböző sorrendben és pepitában, de minden egyes alkalommal ugyanúgy. Igen, az ország jelentős részének a bruttó (most talán?) 400k egyenesen a sci-fi kategóriába tartozik. Mivel itt szinte mindenkinek a nettója is több, szerintem segíthet megérteni, hogy milyen jó dolgunk van. Folyt köv.
 • -nb-
  A “nem nézzük másikat” nehéz műfaj: jól megvagyunk, egészen addig, amíg szembe nem jön valami, amire sok pénz kell: tetőcsere, autócsere, teljes felújítás, akármi. Többségét előre tudjuk, de mégis mellbevágó, hogy egy brigád 1 napi munkája elviszi 1 havi fizetésedet. Vagy az autóra több, mint egy éves jövedelmed rámegy.
  Ilyenkor jobban feltünik a szomszéd 45 milliós felújÍtott lakása.
 • Gary
  A ksh-átlagról szóló facebook-kommentek olvasgatása egy másik szempontból is nagyon hasznos volt számomra. Rájöttem, azáltal, hogy a pénz nem boldogít, hogy több okom van elégedettnek lenni, mint hittem volna:
  Olvasom a sok kommentet, hogy mennyire örülnének egy évben akár csak egyszer bruttó 400k-nak egy hónapban. Nálunk a nullkilóméteres újonc is az én pozimban többel kezd, hát még én az én tudásommal és tapasztalatommal mennyire messze vagyok ettől (fölfelé). Mégse vagyok annyira boldog, mint a sok irigykedő kommentelő hinné: amit úgy igazán szeretnék (néhány magánéleti kudarc eltörlése), nem tudom megvenni, ha 100-szor ennyi pénzem lenne, akkor se tudnám megvenni. És rájöttem, hogy az általam “tökéletesnek” gondolt magánélet se garanciája egy olyan szintű boldogságnak, amit korábban hittem, bár vitathatatlanul jobb.
 • Valamirandom
  Nekem például fillérre pontosan talált telibe ez az írás, 1-1.5M havi bevétel mellett elteszünk 4-500.000 forintot havonta és 30 évesen vettem újépítésű kertesházat minimális hitellel önerőből (köszi adófizetők), de hetente kétszer-háromszor belémhasít, hogy mit csinálhatnak a szomszédok jobban, és mindig arra jutok, hogy pofám lapos, ne a szomszédokat kukkoljam, hanem nézzem a gyerekeinket, ahogy medencében pancsolnak, hintáznak, kergetőznek, fekszenek a fűben.

  A mikrokörnyezetemben rajtam kívül van még 40-50 hasonló család, és igen, kb a fele többet keres nálam.

 • tumpara
  “En havi 800+ ezret teszek felre es pont semmire nem eleg, ha nullarol indultal es azt nezed, hogy 50 millio alatt egy vacak lakast se kapsz Budapesten. Jo, ha 40 eves koromra tudok venni valami 50nm-es izet, ha addig nem lesz megint duplaja az ingatlan ar.” – Átlag

  A havi 800 ezer az egy évben 8 millió (a maradék 2 havi bért elnyaralhatod), az 7 év alatt 56 millió (ha közben befekteted, a kamatos kamat kiüti az ingatlanár drágulását – többé-kevésbé persze). A korábbi generáció is 20-30 évre felvett hitellel szerzett lakást, Te meg 10 év alatt vehetsz simán önerőből. Valami itt nagyon félrement a fejekben, minden most kell azonnal, és ha nincs meg, akkor elérhetetlenné válik… Takarékoskodj 7-10 évig, vagy ha – pl. a család miatt – sürgős, ekkora önerővel vegyél fel hitelt. Baromira nem vagy rossz helyzetben, sőt!

 • Mindegy
  Hogy ki kire viszi az életben, igen nagymértékben a szülői háttér határozza meg. Ezalatt nem csak azt értem, hogy a szülők pénzesek-e, hanem hogy milyen viselkedésmintákat adnak át a gyereknek. Azok a szülők, akik soha semmi újba nem mertek belevágni, soha nem mertek vállalkozni, ráadásul a szarul fizető, semmitérő munkahelyük helyett sem próbáltak meg keresni valami jobbat, azoknak a gyerekei jellemzően semmire sem viszik. Kevés a kivétel. Ilyen szülők gyermekei ha egyetemet is végeznek, jellemzően valami hasznosíthatatlan tudást szednek magukra valami elcseszett szakon, hogy majd nettó 200-ért dolgozzanak napi 8 órában. Közben pistike, akinek szülei jobb mintát adtak, egy mezei gipszkartonos szakmával simán megkeresi ennek öt-tízszeresét. Sokak úgy nőnek fel, hogy egyetlen ember sincs a szűkebb ismerősi körükben, akire felnézhetnének, aki megmondaná, hogy ne óvónőnek tanulj tovább, stb
 • Valamirandom

  “Ezt baromi nehez behozni 10 aakr 20 even belul”
  A kulcs talán ott lehet, hogy ne akard behozni őket. Ez a kemény, ezt megugrani. Vagy csak gondolj bele, hogy ők mire vágynak a saját helyzetükből. Ha azt mondod, hogy semmire, ők már kész vannak, akkor vagy nem ismered őket eléggé, vagy ők képesek önmagukhoz viszonyítani magukat, és akkor el is jutottunk az első mondathoz.
 • Lala
  Beteg egy világ ez, hogy pénzben mérjük azt, hogy valakinek jó-e az élete.
  Mondjuk én nagyon jókat nevetek ezen a fórumon amikor állandóan jönnek az önigazoló dicsekvő kommentek és mindenki 1 milla felett keres, persze csak saját “bevallása” szerint.
  Hát persze, hogy úgy van, kaptál egy képzeletbeli simogatást is a buksidra 🙂
 • QTT

  “Természetesnek veszik, hogy valaki az ő korukban 300 nettót keres, mindezt valamire való végzettség, nyelvtudás és jó munkamorál nélkül, aktatologatásért…”

  Legyen is természetes. Minél kevesebben mennek el éhbérért, annál több cég kénytelen ezt a pénzt megadni a pályakezdő “aktatologatónak” is.
  Amilyenek a lakásárak és amilyen mértékben drágul az élet, ez a 300e az “ő korukban” legyen is természetes. Ezzel az összeggel is nehézkes az előrelépés még egy megyeszékhelyen is, hát még a fővárosban.


  Igen, bosszantó, hogy Te gyűjtesz és mardos az infla, ő meg már birtokol. De ahogy írod ez nem mindig volt és nem mindig lesz így. Most a hitel a király, lesz olyan, hogy a kp a király. A gáz az, hogy ezeknek a váltakozása nem elég, hogy nem látható pontosan előre, hanem még ott van az is, hogy hosszú évekig, évtizedekig tarthat az adott irány.

 • jami
  MEgértelek, szeintem az első genes diplomások mind átérzik, amit most te. És idő kell addig, amíg meglátod a saját szüleid tejesítményét is és elengeded, hogy de nekem miért nem/de nekem miért kell többet.Mert egyszerűen az ő helzetük nincs rád hatással. Ha így halads, majd meglesz 40 éves korodra, nem 30. És? Még előtted 30-40 év. És mindig tudni fogod, hogy ezt te érted el.
  Pl. a szomszédban a nagyi viszi-hozza a gyerekeket, ami egyrészről nagyon jó, az anyukát elő is léptették már, mióta újra dolgozni kezdett. Én anno volt, h a havi fizumat szitterekre költöttem, nekem az volt az elérhető megoldás. Az gyerekeim meglehetősen önállóak, könnyen beilleszkedtek, barátkoztak. Az ő gyerekeik pedig mindig számíthanak min. +2 felnőttre. Mindkettő előnyös.
 • N0MAD

  A másfél milla per család nem elérhetetlen fizetésből sem. Meg lehet mellékvállakozás meg bármi mellette. Illetve jövedelemről volt szó, ha félreteszik a felét/harnadát megtakarításba akkor idővel jelentős pénz jön passzív jövedelemként is… magán nyelvtanár 5000 per óra? Kicsoporttal 10 is bejön? Szaki kiszállási díj 5-10? (Csak a kiszállás!j segédmunkás építkezésen 30 per nap.
  Bpi árak persze, de albérlet 120tól indul, kertes ház ár meg ami lakható inkább 150től mint 100tól. Panel 30. Ez van.
 • Imre
  A JSZP-n hol látszik, hogy lízingelt az autó, ezt meg tudná mondani valaki?
 • Kard

  “Így lehet, hogy a volt évfolyamtársaid 80%-a jobban él nálad, de valójában a saját keresetük átlagos, mint a tied, csak olyan dolgokat kaptak indulásnak, amit neked a fizetésedből kell összerakni.” – azért ezek 40-45 éves korra eltűnnek. Egyetemista évfolyamtársak szűk köréből merítve azoknak van a legkevesebb vagyona akik kaptak szülőktől valami nagyobb induló vagyont pl. egy budapesti lakást. viszont akik nulláról indítottak többen is vagyunk, hogy azóta jóval meghaladtuk a másik tábor vagyonát.
  Azért ha pl. albérletben laksz akkor jobban tekersz, hogy legyen valami saját. Érdekel, hogy több pénzed legyen, nem úgy mint az aki alá a szülei alárakták a kis lakást, eldöcög a munkahelyén és esetleg 15 év után jön rá, hogy mégis megérné állást váltani mert közben mindenki az egyetemi haverok közül 2x annyit keres mint ő.

 • Hitel
  Elgondolkodtato cikk…nagyon jó. Viszont nagyon nehéz “elengedni, beletörődni, elfogadni”…stb
  Felfogod ésszel mit kellene, de nem megy ha megfeszülsz sem. És itt nem az irigységre gondolok, hanem a saját rosszul meghozott döntéseidet nem tudod feldolgozni ami miatt nem tartasz ott ahol tarthatnál. Pedig a legszebb, h most sem lenne ok panaszra..De…De, meg mi letz bolna ha…stb
 • jami
  Viszont ne hülyéskedjetek már, hogy valaki lelki békéjéhez az kell, hogy LEKÉRDEZZE mennyi lízingelt az utcai autókból.. Ez baj, nagy baj.

  1 hete kaptam végre árajánlatot pár külső munkára, elsőre én is azt néztem, h basszus, 1 havi bérem csak a munkadíj és nem addig fogják csinálni 😉 Aztán rájöttem, hogy ezekkel kb. minden meglesz, amit együtt használhatok a gyerekeimmel, amíg még mind velem lakik; nekik ezek a későgyerekkori emlékeik lesznek, igen, megéri most és ennyiért. Én pl. utáltam, hogy minden nyári szünetben betonoztam és szép fokozatosan lettek meg a dolgok – addigra, mikor már rég nem laktam otthon.

  Egy másik ügyben a nyugalmamért fizetek ki fél havi bérem. És az is megéri, mert így végre nyugodtan tudok aludni – azaz tudok koncentrálni a munkára és a családomra.

  Nekem megéri az, amitől kényelmesebb, meghittebb, nyugodtabb az életünk.

 • Gergő
  nekem a te kommented a leginkább önigazolós (végigolvastam mindet), csak épp a másik irányból: mintha azt akarnád bizonygatni saját magadnak, hogy nem lehet igaz az, hogy bizony sok sok ember milla felett visz haza

  pedig de, nagyon de

  kapásból abba gondolj bele, hogy vajon kik lehetnek ennek a blognak a rendszeres olvasói / kommentelői – én egyáltalán nem csodálkozom, hogy itt van egy vagon ember, aki összerakta pénzügyileg az életét, hisz egy -ki merem jelenteni hogy- világszinten kiemelkedő, egyedi stílusú “tanáruk” van Miklós személyében
  ha csak minden 5. cikkjéből megfogad valaki 1-1 mondatot, már iszonyat nagyot lépett előre pénzügyileg – tapasztalat

  mindamellett abba is gondolj bele, hogy eléggé megnyílt a világ, rengeteg külföldre távmunkázó embert ismerek – márpedig legalább 1M forintot, azaz 3000-3500 eurót megkeresni kint az nem egy agyműtét egyáltalán

 • Munkából megélni
  Engem is zavart, amikor 15+ éves autóval közlekedtem, hogy a “mikrokörnyezetemben” élő nagycsalád két 20 év körüli tagja egyszerre vett (vagy lízingelt) magának huszon-miliós autókat. 0 kilóméteres Audi, BMW és mindkettő sportmodell. Azért zavart ez, mert én végigdolgoztam az életemet és tudom, mit jelent munkával eljutni ahhoz, hogy legyen egy házam és egy normális “új” autóm. Ez nekem csak a nyugdíj előtt pár évvel sikerült. (60 milliót érő ház, 7 milliós új autó, plusz egy kis panellakás) Az említett család nagy létszáma és fiatal átlagéletkora ellenére egyetlen tagja se dolgozott soha az életben egyetlen napot se! Sehol! De talán még a teljes rokonságukban se találni “dolgozó” embert ! Az áramért se tudnak /vagy nem akarnak/ fizetni! És évekig ott állt a két gyönyörű autó a ház előtt. Már elköltöztek a srácok és egy hófehér SLK Merci van “csak” a ház előtt. És engem ez ne zavarjon.
 • AA.

  Így van, közben telik az élet, senki sem tudja, mikor lesz ez kifizetődő.

  Lehet majd 20-30 év múlva jobban járok anyagi értelemben, de nem biztos, hogy jobban járásnak fogom érezni, hogy eltelt az életem 2/3-a lemondásokkal.

 • Niavarga
  Nagyon elgondolkodtató a cikk, köszönöm Miklós.

  Kezdetben én is sokat gondolkoztam hasonlókon, de napról-napra egyre jobban el tudom engedni ezt a témát.
  Mindenki különböző hátszéllel indul, ezt el kell fogadni és inkább a saját családunkra koncentrálni, a jövőnket, jövőjüket építeni és ott keresni a boldogságot.
  Jelenleg saját ingatlan nélkül, albérletben, “átlagos IT-s fizetéssel”, a jelenlegi KSH alapján kimutatott magyar bruttó átlag keresetet havi szinten el tudom rakni/meg tudom takarítani/be tudom fektetni, ennek majd hosszú évek múlva lesz látszata is (talán), addigis mindenünk meg van, amit szeretnénk ésszerű kereteken belül.

 • Dani85

  kepfeltoltes.eu/view.php?filename=739JSZP.jpg
 • Beus
  Londonból költöztem haza 11 ev után 2020 Márciusában es feltűnt, h idehaza mennyi felso kategorias auto ill Tesla is az utakon van. Egyszerűen nem erettem, h akkor most idehaza is van egy szélesebb társadalmi réteg, akik annyit keresnek, mint az angolok/olyan színvonalon élnek, mint a UK-ban? Aztán ahogy fel-fel hoztam ezt a témát, szinte mindenki azzal jött, h hat ezek mind céges autók/hitelre vannak véve stb.
  Nagybatyam milliárdos lett (külföldi ingatlanozásból szerencsesen jött ki) es a mai napig ahova lehet – most kapaszkodj meg- busszal jar!
  A gazdagok attól gazdagok, h halmozzak a vagyont es nem attól h költik a pénzt. Ez pedig azzal jár, h nem kell feltétlenül a nagyzolás/kifele mutogatás.
  Magamnak azt a következtetést vontam, le, h csak azért mert Teslaval jár valaki, meg nem biztos, h gazdag, illetve, h ha a buszon ul valaki, nem biztos, h szegény..
 • Imre
  Nekem nem a lelki békémhez szükséges az, hogy megtudjam, hogy lízingelt-e az autó, csak kíváncsi vagyok. És azért, mert szeretném differenciáltabban látni a világot. Nem akarom azt gondolni, hogy minden huszonéves, aki nagy és drága autóval jár, bűnöző (bár nyilván van köztük), hanem tényleg azt akarom látni, hogy ki, mire viszi és vajon hogyan? És hogyan tudok tanulni belőle?

  Illetve most lekérdeztem pár autót és érdekes volt az eredmény. Pl. láttam egy gyönyörű A6-os Audit. De a lekérdezés során kiderült, hogy 2014-es és egy ilyen autó 4-6M Ft között van, tehát nem annyira drága. És amíg ezt nem tudtam, addig azt gondoltam, hogy sokkal többe kerül.

  De az még mindig érdekel, hogy hol látszik a lízing ténye. 🙂

 • AA.

  Miert, miben merjuk?

  Itt nem a penzt kell szembeallitani mindennel, az nem zarja ki, hogy minden masod legyen mellette.

  Egy gazdag embernek is lehet jo hazassaga, ahogy egy szegenynek is rossz, es forditva, de ettől még, ha minden körülmény mellett nézzük, annak jobb, akinek van pénze.

  Persze, aki nem egeszseges, annak nem jo az elete, de kicsit jobb, ha ki tud fizetni ellatast, gyogyszereket, mintha nem.

  Aki nem talalja meg a parjat, de szeretné, annak nem jo az elete, de kicsit jobb, ha mellette nincsenek még raadasul anyagi gondjai is.

  Akinek nem lehet gyereke, de szeretne, annak nem jo az elete, de kicsit azert jobb, ha ki tud fizetni kezeleseket, lombikot, es eselye van ra, hogy legyen.

  Es ezt el lehet mondani minden masra.

  Az anyagi problemak is okoznak sokszor rossz hazassagot, rossz egeszseget, rossz eletet.

 • iliketurtles
  Miért szeretik az emberek azzal nyugtatni magukat, hogy akinek több pénze van mint nekem, az biztos hitel? (esetleg népszerű még a bűnöző-alternatíva is)

  Miért nem azt nézik inkább, hogy ha más többet el tud érni, neki mit kellene tennie, hogy elérje? Engem ez ilyenkor mindig arra sarkall, hogy mást/többet kell csináljak mint most, mert van még feljebb bőven. Főleg a fiataloknál siralmas ezt hallani, amikor ők tényleg kihajthatnák magukat.

  A példában írt 1,5M körüli havi bevétel egyáltalán nem is kiugró szerintem, az említett 30-35 körüli korosztályban inkább azt mondanám, rég rossz ha nincsen meg annyi. És ezt úgy mondom, hogy saját ismerősi körben tudom, hogy van aki nem keres meg ennyit, és nem azért, mert nem tudna, csak simán nem megy érte, kényelmesebb mindig panaszkodni és mást hibáztatni (Főnököm/HRes/a politika/stb…)

 • Guest
  Én szeretem a munkámat és az egész családommal jól megélünk belőle. Vannak kollégáim, akik jóval többet keresnek nálam, de nem sajnálom tőlük. Többet is dogoznak. Nekem többet ér az az idő, amit a családommal tölthetek. Nem lennék hajlandó 2x ennyi pénzért 2x ennyit dolgozni (pedig simán megtehetném).
 • krisz
  Én a nőkkel vagyok így (férfi vagyok).
  Huu, annak a nőnek mennyire jól nézett ki a *** – ja de jó lenne leállni vele flörtölni. Tudom, hogy ez nem jó, mert szeretnék családot és akkor ez a fajta szemléletmód nem nagyon működhet 🙂

  Meg kell találni az egyensúlyt és az esetleges hibákat és azokat tudni, elfogadni persze amin lehet azon meg változtatni.

 • GABOR8
  Mindamellett, hogy egyetértek a cikkel és nem tartozom a hiteles kategóriába, van a dolgonak egy másik oldala.
  Ez a cikk az elmúlt 30 évben akármikor megszulethetett volna és azaz igazság, hogy akik erőn felül élnek azoknak a TOBBSEGE megoldja azt, hogy ne dőljön a fejére az egész. Valamilyen módszerrel, de megússzák addig amíg kell. Persze nem mindnekinek sikerül, de mint írtam a többség megoldja és biztos vagyok benne, hogy a következő 30 évben is meg fogják oldani. (nem tudom hogy meg mik a módszerek, de látszik hogy a nagy része kibekkeli amig kell, utana meg mar mindegy)
  Viszont addig is van jobb ház, szebb autó, csöcsösebb nő, iPhone, nyaralás meg ami kell…
 • Anima
  GrandMasterB

  Ha ezt latod az ismeretsegi korben, akkor figyelj isa nagyon magadra, hogy ne igy valassz, mert valamiert az ismeroseid ezeket a karaktereket huztak be. Ez sok okbol lehet. (Pl azzal csajoztak hogy mijuk van vagy mit adnak es nem azzal hogy milyen emberek… es akit kocsikulccsal szedsz fel az bizony hisztizik ha mar nem eleg meno)

  Korulottem kozel-tavol nincs latszatvadasz pazarlo elegedetlenkedo, parjat nyomo no (persze tudom h leteznek) inkabb mindenki tudatos, megbeszeli megtervezi kozosen, ertelmesen.
  Szoval remelem az ismeretsegi koroddel szemben jol valasztottal/valasztasz majd.

 • QTT

  “Pl. láttam egy gyönyörű A6-os Audit. De a lekérdezés során kiderült, hogy 2014-es és egy ilyen autó 4-6M Ft között van, tehát nem annyira drága. És amíg ezt nem tudtam, addig azt gondoltam, hogy sokkal többe kerül. ”

  Pont erről beszéltem. Sokan megsárgulnak az irigységtől, vagy épp fel akarják akasztani magukat, hogy ők nem értek el semmit, bezzeg a másik drága Audival jár. Aztán azt sem tudja, hogy a nagyon áhított autó hány éves és mennyibe kerül, csak azt, hogy nagy meg prémium és akkor az biztos 20 millió. 🙂


  Ez nem ilyen egyszerű Egyensúlyt ajánlott találni, nem pedig letudni azzal, hogy fiatal vagy, hajtsad magad ezerrel. Van akinek a nyugalom fontosabb, mint a plusz pénz. Ha meg jól meghajtja a fiatal magát, akkor meg azért csesztetik, hogy jaaaj karrierista és miért nem szül gyereket. Vagy szépen kiég 40 éves korára, mert mindene a több pénzhajtás volt.

 • tomi
  “Mi egy új utca első lakói voltunk.”
  Eléggé off, de hol lehet ilyen lehetőségeket felkutatni, hogy új utcában eladó építési telek? közműves volt?

  tomi, önkormányzat honlapja a legjobb forrás erre, mert ezek legtöbbször önkormányzati telkek (bár nem mindig).

  Hívd fel a vagyongazdálkodási osztályt is, terveznek-e valahol parcellázni a közeljövőben.

  De az a legnagyobb szívás, ha te vagy az első és utána még három évig megállás nélkül építkeznek körülötted: zaj, por, teherautók, betonkeverők, fúrás-faragás, melósok éjjel-nappal.

  Legyen a tiéd az utolsó telek, amire építkeznek a környéken.

 • Pointer

  Simán, ism fogdoki ( nagyon pöpec ) 2 alkalmazottal napi 1 mill a cashflow, feleség priv.pszic. ott havi 1mill csak.
  Így 2-en csak a munka után havi 8mill bevétel ( igaz vannak bőven törlesztők -gép/beruh. stb. ) amiben a tőke/ingatlan működési bevétel még nincs benne ( 45-ös korosztály )
  Igaz mindkét fél orvos felmenőkkel operál.

 • Ildikó70
  Végigolvastam a cikket a kommentekkel együtt, párhoz hozzá is akartam szólni, de eszembe jutott egy baráti család: jól éltek, szerették egymást – ezt látni is lehetett, a 15 és 20 éves fiúk is boldogok voltak, mígnem 1 hónap alatt covidban meghalt az addig egészséges, 50 éves apa/férj. Innen nézve egyáltalán nem számít a szomszéd autója, háza, jövedelme, sőt semmije sem. Azóta méginkább azt érzem, hogy bármennyit is keresel, bármid is van egy pillanat alatt darabokra hullhat minden.
 • Kira
  Mi pont az érem másik oldalán vagyunk. Az emberek nagyon tudnak irigykedni az életünkre, de azt nem látják, hogy emögött mennyi munka van. Csak azt halljuk, hogy nekünk könnyű, mert jómódban élünk. Igen ám, de egy sikeres vállalkozás mögött rengeteg munka van, ami nem fér bele a napi 8 órában. Sok mindent kell napi szinten hazavinni. Érdekes hogy ezért soha senki nem irigyli a férjemet.
  Nekem egy multinál van kiemelkedő fizetésem, de az emberek nem hiszik el, hogy napi 10 órákat dolgozom (home office-ban, de attól még ez is munka). Nagyon sokat kellett tanulnom és képeznem magam ahhoz, hogy alig 30 évesen legyen egy ilyen jólfizető munkahelyem, egy jó pozival. Itt csak az irigykedés megy, hogy jómódú az uram, ezért tehetem meg például, hogy magánkórházban megyek szülni az állami helyett *facepalm*
  Amikor mondom, hogy ezt lehet ugyanígy utánunk csinálni, mindig könnyebb megsértődni…
 • Kard

  Ha nem vagy hozzáértő akkor könnyen fogsz egy 4-5 éves modellt “újnak” tekinteni. Abból a rengeteg Teslából pl. a java része nem új hanem a 6-7 éves régi Model s-eket hordják csak mivel nem tudod (én sem) megkülönböztetni a 2014-es modellt a 2021-estől így azt fogod gondolni, hogy az illetőnek van pénze 40 millás autóra pedig az már 10 körül van.
  Ez igaz minden egyes modellre. Akkor lehet ezt jól kiszűrni, hogy ha modellváltás van. Emlékszem amikor megjelent az új 3-as BMW és fél évvel az első átadások után is alig találkoztam egy-egy darabbal pedig Észak Buda környékén lakom, járok munkába. Szóval még viszonylag gazdag környék is.

 • Vazelin
  @Gergő
  “mindamellett abba is gondolj bele, hogy eléggé megnyílt a világ, rengeteg külföldre távmunkázó embert ismerek – márpedig legalább 1M forintot, azaz 3000-3500 eurót megkeresni kint az nem egy agyműtét egyáltalán”

  Olyan elképesztő hülyeségeket tudtok összehordani hogy az ember esze megáll.
  Ha ennyit keresel németországban akkor a felső 7%-ban vagy. Ha ez az összeg bruttó, akkor csak az emberek 2/3-ánál keresel jobban. Nyilván lehet ennyit keresni, de az átlag nem fog. Se magyarországon, se németországban. Ha meg távmunkázol, akkor Contractorként ez egy nagyon nagyon gyenge összeg, nem lehet alkalmazotti fizuval összehasonlítani. Ebből adót és járulékot is illenék fizetni. Kezeljük a helyén a számokat.

  Forrás:
  t-online.de/finanzen/geld-vorsorge/geldanlage/id_86253694/einkommensrechner-gehoeren-sie-zur-oberschicht-finden-sie-es-heraus-.html

 • AA.

  Ez igaz, és nagyon szomorú történet, amit írsz, de szerintem nem lehet mindig mindent így relativizálni.

  Attól, hogy valaki egészséges és kiegyensúlyozott minden más szempontból az élete, még zavarhatja, ha mondjuk nem él jól anyagilag. Ez még csak azt sem jelenti, hogy nem értékeli, ami van.

  “Bármennyit is keresel darabokra hullhat minden” persze, de akkor is, ha nem keresel sokat. Ugyanúgy egy szegény családban is darabokra hullhat minden.

  Mindenképp tragédia, ha meghal a férjed és gyerekeid apja, ha jól élsz előtte, ha nem. Nem függ össze.

 • Bjozef
  Érdekes, de én is sci-fi kategóriában látom az itt röpködő összegeket. Termelő cégnél Én jól keresek irodán, de ami lent az üzemben van azt még én is szégyellem, olyan bérek vannak, hogy nem értem minek jönnek be ennyiért, erősen hiánySZAKMÁBAN ráadásul.. Mellette az adócsaló “kölcsönzős” létszám úgy ahogy keres, de azoknak se fizetett szabi, se táppénz stb… és nem látom a szándékot, hogy megfizessék a melóst még mindig, nem csak nálunk, más területen sem. Sőt inkább megvesznek komplett lépcsőházakat és ukránokat hoznak ide, csak vért ne kelljen emelni… Itt a csoda tankgyár ami épül felénk, hát magyar szót nem hallasz ott, és nem, nem németül/angolul beszélnek, félreértés ne legyen… Az egyéb kapcsolódó szolgáltatásoknál (ovóda, iskola, stb), meg amik vannak bérek, nem is értem minek kelnek fel annyiért?? És minden ÉLHETŐ közösség annyit ér, amennyit a legkevesebbet kereső…
 • Cts

  Mintha rólam írtál volna. Bár a Műegyetemen mérnökként végeztem (szerintem elég jó papírjaim vannak, és tudásom is) de a tankörömben talán én vagyok a legcsóróbb. A haverjaim is a Műegyetemen végeztek, na ott határozottan a sor végén vagyok.
  Anyám volt aki mindig rettegett a mindenféle változástól, vállalkozásosditól stb. Tanárnak akart küldeni. Hála istennek azért arra nem tudott rávenni.
 • Syntax Error
  Nemrég jött be a mondás, hogy ha a világ két leggazdagabb férfija épp válik / nemrég vált el, lehet -e reményed Neked egy jó házasságra? 🙂
  Számomra csak bizonyítja, hogy a boldogság / jó házasság nem (csak) a pénzen múlik.
  De ez csak egy kis kiegészítés a fentiekhez.
 • atlag
  Szo nincs arrol, hogy azonnal akarnek mindent, de szeretnem, ha nem kellene allandoan versenyeznem a durvan emelkedo ingatlanarakkal. Egyszer mar volt egy beszallo pont, amit beneztem, pont az arak duplazodasa elott. Az adott 30 millas lakast, most kp-ra megvehetnem, csak hat azota tobb mint 50-be kerul. 🙂 Marad az olcso alberlet egy ideig meg a bkv. 🙂

  Ezt en is tapasztalom. A mar emlitett ismerosok akiknek leesett a szuloktol egy vagy tobb lakas is, csak teblabolnak a meloban, akar 5-10 eveket egy pozicioban, olyan fizetesert, amiert nem dolgoztam volna kb. junior-kent se. Valahogy nincs meg az ambicio. En meg mindig megyek elore, napi szinten onkepzes, valtom a munkahelyeket 3 evente, es nem ertik miert kapok ennyi penzt.

 • Centi
  Felesleges méricskélni, mert mindeki a saját lehetőségeiben és a saját korlátaiban él. Valaki azt próbálja megmutatni, hogy neki nincsenek korlátai vagy sokkal több a lehetősége. Az esetek legtöbbjében végül kiderül, hogy mindez csak mutatvány. A magyar autópiac 80%-a céges vásárlás. Tehát látod a sok új céges kocsit az óvoda előtt. Hamár nem olyan helyen fog dolgozni, akkor neki is jó lesz a 10 éves használt, mert akkor azt már saját zsebből kell fizetni. Volt egy időszak, amikor kicsi gyerekeimet vittem a babazsúrokra. Számomra megdöbbentő volt, hogy a jól szituált családoknál gyakorlatialg nem volt berendezés a lakásban! Konyha rendben, aztán ágy, szék egy polc és kész. Laktak a vagyonukban, de nem volt otthonuk. De mondhatom azt az ismerősömet is, aki azért javítatta meg az autójában a motort 2 millióért, mert így jobban jött ki, mintha a hitelt bebukja és még autója sem lett volna..
 • Kentaur30
  Elkepeszto mennyi kisjanos fele hozzaszolas van. A kiszamolo olvasoitol tobbet vartam. Kit erdekel, hogy a szomszednak mennyi penze van, kinek mekkora a haza vagy az autoja. Mindenki mas utat jar. Ha valaki hitelbol akarja villogtatni a mercijet, hat tegye, ha megdolgozott erte, ugyes, ha orokolt, jo neki (bar sztem a legtobben azt valasztanak hogy ne orokoltek volna) Sajnos, Tipikus magyar hozzaszolasok, irigykedesek, karorvendesek
 • Richmond
  Mondjuk néha az itteni hozzászólásokon is felszalad a szemöldököm – mindenki félretesz 5-800 ezret, a semmiből küzdötte fel magát, most is folyamatosan tanul és sportol, de rengeteg ideje van a hobbijára és a családjára.
  Szerintem az ún. irígység van, amikor nem hátrány, mert nem jó belekényelmesedni, “beleelégedni” egy állapotba, amikor pl ugyanazt a munkát a másik irodaházban +200 ezerért kéne csinálnod (most mondtam egy példát).
  Ileltve önmagadat nyugtatod azzal is, hogy a szebb ház/kocsi/feleség mögött egyből a mutyit és a hitelt látod 🙂
  A lényeg nyilván az arányokon van. Szerintem (hangsúlyozom: szerintem!) a bizonyos fokú irígység teljesen emberi, semmi értelme küzdeni ellene – ameddig jó értelemben véve motivál.
  Én pl mióta olvasom a Kiszámolót, azóta töprengek rajta, hogyan kezdjek el vállalkozni, majd szétesik a fejem néha a töprengéstől (viccen kívül).
 • netudki
  “Gábor
  2021-05-18 at 10:07
  “Rengetegen el vannak bizonytalanodva, a család havi bevétele másfél millió forint körül van havonta, ebből el is tesznek legalább 5-600 ezret havonta, 30-35 évesen vettek egy lakást, kevés hitellel.” – Ez létezik? Úgy értem, biztos, van ilyenből is, de ez egy réteg?”

  Igen. Ez egy párszázezres réteg, Magyarországon ők a közép/felsőközéposztály.

 • Sándor
  “(…) 50 millio alatt egy vacak lakast se kapsz Budapesten. Jo, ha 40 eves koromra tudok venni valami 50nm-es izet”

  Azért lehet nem az újépítésű piacot kellene nézni. Nyugodt, családias (nem elit!) környéken 30 millióból modernizált 50 nm-es panelt lehet venni. Sőt igazából az a hirdetési ára, szóval az 27.

  “A valodi vagyon ott kezdodik, hogy van 100 millios ingatlanod minimum es megtakaritasban meg legalabb 2-300 millio. Ezzel se leszel a gazdagok kozott, de arra jo, hogy varhatoan nem halsz ehen a nyugdij elott”

  Szubjektív vagyonérzékelés. A felső 10% (!) háztartásonkénti (!) medián vagyona volt 2019-ben 80 millió forint. Szerintem egy társadalom felső 10%-a gazdagnak tekinthető. Szerintem nagyon magasak az elvárásaid, ami alapból nem baj, ezért jutottál eddig is el (elismerésem). De lehet azokon is kellene igazítani, hogy ne keseritsd meg a saját életedet.

 • A
  A hitelhez.. jelenleg akinek sok pénze van, meg esze is, az sem fog kp-ra vásárolni. Ha 2-3%-ra adnak hitelt, mégis miért tolnék bele mindent egy lakásba? Az elmúlt években jóval jobban nőttek az ingatlan árak, mint ahogy a megtakarításom. Egyszerűen be kellett látni, hogy valamikor be kell szállni, és ha arra várok hogy összegyűjtsek egy 60 milliós lakásra, akkor mire összejön, már 120 lesz a lakás. Ez van pesten.
  Én albérletből költöztem sajátba, így a “bérleti díjam” (hitel költsége, havi kamatok) a 2/3-ára csökkent. Csak most már a banktól bérlem kvázi a lakást ugyanannyiért mint korábban. Csak a 2/3-a kamat, de az 1/3 része már az én vagyonomba megy. Magasabb önrésszel is mehetett volna, de teljesen feleslegesnek tűnt. Ha betolok 1 millát a lakáshitelbe vs 1 millát állampapírba, az állampapírral járok jobban. Az infláció is nekem dolgozik a hitel miatt.
 • netudki
  Elolvastam az első oldal feléig.

  A kommentelőknek – akit érint – üzenem (és ezt javasolta is valaki): tegyétek ki a lábatokat a kbszott Budapestről. Menjetek el Borsodba, Nógrádba, Szabolcsba.

  Elképesztő, hogy miket írnak egyesek – sőt, nem is egyesek, hanem sokan. Nem gondoltam volna, hogy a kiszamolo kommentelői ENNYIRE el vannak tévedve.

  Az ország fele éhezik, vagy nincs 3 havi tartaléka. A másik felének a felének nincs fél évnyi. Az ide írsogálók 80+%-a a felső 20%-ba tartozik, és akkor ezek a kommentek…

 • atlag
  Biztosan igazad van, csak olyan korokben mozgok a munkahelyen is es mashol is, ahol a 100 millios vagyon teljesen alap. Belatom, hogy ez nagyon torzitja a valosagerzetemet, probalok dolgozni ezen es megbecsulni amit elertem. Nem gondolom hogy nulla amit keresek, csak latom, hogy hova akarok eljutni es ahhoz meg mennyi kemeny munka es ido kell. A szuleim videken eves szinten nem kapnak annyi nyugdijat, mint az en havi fizetesem, vagy akar egy egyszeri bonusz az ev vegen. Szoval azert latom a spektrum masik veget is, de nem ebben elem a mindennapjaimat es nem is akarok oda jutni nyugdijaskent.

  Valojaban en is erre jutottam, a minimum 3% inflacios cel mellett es a jelenlegi max 3,5% hitelkamattal, be kell szallnom egy lakasba, akar tetszik a hitel akar nem.

  Azert, mert masok szegenyek, nekem meg lehetnek celjaim, hogy meg jobban eljek, szerintem. 🙂

 • NathanDrake
  Érdekesek a hozzászólások. Úgy látom a többségnek szemet szúr, ha valakinek jobban megy. A témában ajánlom ‘Almásy Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat’ c. könyvét. Nagyon részletesen/objektíven taglalja a címben szereplő jelenségeket. Plusz ‘Hans Rosling: Tények’ c. könyvét, amiből számomra kiderült, hogy a Föld népességéhez képest még 200k körüli fizuval is kategóriákkal jobban élek(hát még az ide kommentelők nagyrésze!), szóval hálás lehetek azért, amim van. Nyilván a mindennapi életben szemet szúr, ha valaki látszólag jobban él, mint mi és az emberben felmerül a kérdés, hogy miért pont ő? (Pedig a kérdés valójában a ‘hogyan?’ kellene hogy legyen ugye). Ilyenkor az alábbi lószerszámra érdemes gondolni, akár a poén kedvéért: ‘Szemellenző: a szemellenző segítségével a lovaknak csőlátásuk lesz, vagyis nem látnak oldalra, ami azért jó mert nem ijednek meg attól, amit nem látnak. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.