Mit tegyél az örökölt vagyonnal?

A földi lét egyszer mindenkinek véget ér. Ilyenkor sokan örökölnek kisebb-nagyobb vagyont az elhunyt után. (Mármint a szerencsésebbek. A kevésbé szerencsések csak hiteleket örökölnek, amiről le lehet mondani, mert nem vagy köteles elfogadni az örökséget, akár vagyon, akár tartozás az.)

Azt már megbeszéltük sok évvel ezelőtt, hogy miért ne építsd a jövődet a remélt örökségre:

Minek számít a várható örökség?

Arról is volt már szó, hogy az örökség kérdését addig kell megbeszélni, amíg él az örökhagyó, ha nem akarunk utána késhegyre menő vitát a rokonokkal:

Beszélnünk kell róla

De mit tegyél és mit ne azzal a pénzzel vagy vagyonnal, amit örököltél?

Tiszteld meg az örökbehagyót

Zsenge ifjú koromban dolgoztam egy szennyvízátemelőn (végzettségemre nézve vízügyi technikus-teológus-szakközgazdász vagyok). Az egyik segédmunkás édesanyja meghalt és a teljes összekuporgatott vagyona a fiára szállt. Nem is volt rest a fiú, azonnal vett egy vadonatúj Opelt az összes pénzből és utána egy mai értéken kilencmilliós autóval járt a szennyvíztelepre minimálbérért dolgozni két műszakban és vakarta a fejét, hogy miből tudna téli gumigarnitúrát venni az autóra.

Ennél ostobább módon nem is lehetett volna elverni azt a pénzt, amit az anyja egy életen át gyűjtögetett fillérről fillérre. Ha tudta volna, hogy a fia egy ilyen hülyeségre költi el a pénzt, valószínűleg nem tette volna el ezt az összeget vagy halála előtt másnak adta volna.

Amikor örökölsz pénzt, azt valaki összegyűjtötte a saját erejéből. (Most a lopott vagy korrupciós pénzekről nem beszélünk.) Ezért tiszteld meg azzal, hogy bölcsen kezeled azt a pénzt, amit hátrahagyott. Ez nem egy nyeremény vagy talált pénz, ez valakinek az élete munkájának a végeredménye.

Ne csinálj semmit néhány hétig vagy hónapig

Bármilyen nagy változás áll be az anyagi életedbe, különösen ha az hirtelen történt, érdemes lenyugodni és semmit nem csinálni néhány hétig. Ahogy telik az idő, reálisabban fel tudod dolgozni, hogyan tudsz alkalmazkodni az új helyzethez, jobban fel tudod mérni a lehetőségeidet és a korlátjaidat.

Semmit ne csinálj az örökölt vagyonnal, amíg nincs egy terved arra, mit akarsz vagy tudsz vele kezdeni.

De ne is várj az idők végéig

Tanácsadásokon gyakran előfordul, hogy négy-öt éve örökölt ingatlanokkal nem történik semmi, mert majd lesz vele valamikor valami. Nem fog vele már semmi történni, ideje lenne foglalkozni az ilyen örökségekkel. Add el, ha el akarod vagy add ki bérbe, felesleges még további éveket várni, ha te nem teszel vele semmit, más sem fog.

Ha pénzhez jutottál, ideje lenne tanulni róla egy keveset

A tapasztalat az, hogy aki értelmesen kezelte a pénzét egy örökség vagy nyeremény előtt, az utána is értelmesen fogja kezelni, viszont aki nem tudott bánni a pénzzel akkor sem, amikor még nem volt neki, az ölébe hullott pénzt is el fogja herdálni.

Ha eddig félvállról vetted a pénzügyeket, akkor még előtte kezdj el tanulni, mielőtt az örökségedet is elkótyavetyéled.

Kezdésnek ajánlom a Kiszámoló Akadémiát a youtube-on.

Nagyon sok embernek életében nem volt még annyi pénze, amennyit örökölt, sőt, sokuknak egyáltalán nem volt még szinte semennyi pénze sem. Nekik különösen fontos, hogy tanuljanak, mielőtt még bármit is csinálnak, amit később megbánnának.

Ne felejtsd el az adózást

Attól függően, hogy kitől és mennyit illetve mit örököltél, adófizetési kötelezettséged keletkezhet. Tudd meg előre, mennyi adót kell majd fizetned, nehogy hideg zuhanyként érjen a példa kedvéért egy 18%-os befizetési kötelezettség.

Tanulj meg nemet mondani

Ha az emberek megszimatolják, hogy pénzhez jutottál, egyből megjelennek körülötted, mint a kiéhezett hiénák. Soha nem látott rokonok jönnek kölcsönkérni, a gyerekeid gondolják úgy, hogy akkor most vehetnél nekik egy autót vagy egy lakást, szerencselovagok és ügynökök érkeznek tuti befektetési tippekkel és így tovább.

Meg kell tanulnod nemet mondani. Ami fontos, hogy ne akard megindokolni a nemet, mert akkor csőbe húznak. Ha magyarázkodásra tudnak bírni, akkor már nyertek is. Ne találj ki hazugságokat, ne akard megindokolni, miért nem adsz kölcsön vagy veszel a gyerekeidnek új autót és így tovább. A válasz egyszerűen nem és kész. Ez a te pénzed, senkinek nem tartozol róla magyarázattal.

(Természetesen segíthetsz a gyerekeidnek, ha neked már mindened megvan és nincs szükséged a pénzre egyáltalán, nem erről beszélek. De legtöbbször az a helyzet, hogy magadnak is szükséged lenne az örökölt pénzre, csak a gyerekek inkább a saját kényelmükre fordítanák azt és érzelmi zsarolástól sem riadnak vissza a pénz megszerzésének érdekében.)

Az örökség az esetek nagy részében nem több egy gyorsítósávnál

Ha örökölsz néhány millió vagy tíz millió forintot, az nem elég arra, hogy gyökeresen megváltoztassa az életed. Az csak arra elég, hogy előrébb lépj az anyagi függetlenség területén.

Sokan azt gondolják, hogy örököltek egy ötvenmilliós lakást és már nem is kell soha többet dolgozniuk. Nekik rossz hírem van, ez a pénz többszöröse is kevés lenne ehhez a célhoz.

Ha ötven millió forint kamataiból szeretnél megélni, akkor fontos tudnod, hogy csak az infláció feletti részt szabad figyelembe venni, hogy a tőkéd értéke ne csökkenjen. Ebben az esetben, ha infláció felett 2%-kal hoz a pénzed, havonta 83,3 ezer forintot verhetsz el, ha nagyvonalúan eltekintünk a kamatadótól. Infláció feletti 2% most éppen évi 7,3%-os hozamot jelent, ami minden, csak nem kevés. (Ha pedig kiadni szeretnéd ezt a lakást és abból élni, ne felejtsd el a járulékos költségeket, mint felújítás és amortizáció illetve adó és az üresjáratokat sem, amikor nincs kiadva a lakás.)

(S ebből következik, hogy akár egy félmilliárd forintos örökséget is el lehet tapsolni elég gyorsan, ha havonta több milliót szórsz ki belőle az ablakon.)

Viszont arra remek az átlagos örökség, hogy a vésztartalék-megtakarítás vonalon előrébb juss és közelebb kerülj az anyagi céljaidhoz. Ezért érdemes egy gyorsítósávnak kezelni az örökséget a legtöbb esetben, ami ahhoz segít hozzá, hogy hamarabb elérd a céljaidat.

Csinálj egy realitás-ellenőrzést

A fentieket folytatva érdemes reálisan felmérned, mire is lesz elég az örökölt pénz. Felújítani a konyhát? Kitaníttatni mind a három gyereket? Elköltözni? Egyszerűen csak növelni a megtakarításokat?

Fontos, hogy reálisan lásd az örökséget és ne gondolj róla többet, mint amennyi az a valóságban.

Rangsorold a terveidet

Már írtam arról, hogy bármit megvehetsz, de nem vehetsz meg mindent.

Bármit megvehetsz, de nem vehetsz meg mindent

Ezért miután reálisan felmérted a lehetőségeidet, rangsorold a céljaidat és ennek megfelelően fontossági sorrendben fordíts pénzt azokra az örökölt vagyonból.

Ha ésszel bánsz az örökséggel, komolyan tud segíteni, hogy boldogulj az anyagi életedben. De ehhez fel kell nőni a feladathoz és érett anyagi döntéseket kell hoznod, mert ez jellemzően egy egyszeri lehetőség az életben és ha elrontod, nem lesz módod korrigálni a hibádat.

Nem kell meghülyülni csak azért, mert az öledbe hullik néhány millió forint. Ez nem az önjutalmazás időszaka, ez a pénz nem arra van, hogy elverd a saját butaságaidra. Használd bölcsen és használd úgy, hogy akitől örökölted, az is úgy gondolja, ha még élne, hogy jól bántál ezzel a pénzzel.

 

Share

163 hozzászólás

 • Puffogok
  hát meg ne haragudj, de jó nagy gyökér vagy. Remélem édesanyád még 40 évig boldogan eléldegél a “putri” lakásában.
 • Zabalint

  Ezzel csak az a gond, hogy egyértelműen nem ezt az oldalát domborította ki, hanem azt, hogy milyen macera lesz majd bármit is kezdeni a lakással, ha meghal az édesanyja. Nem arra panaszkodott, hogy romhalmazban él az anyja, és nem tud vele mit kezdeni.
  BTW én utálom, ha egy nem velem élő családtagom bele akar szólni, hogy mennyire tartok rendet, mennyire újítgatom fel, illetve úgy általában hogyan rendezem el a lakásom. Idegesítő ez bármilyen irányból, mindegy, hogy a szülő akar beleszólni a gyereke szokásaiba, a gyerek a szüleiébe, vagy testvérek egymáséba. Ami valakinek igénytelenség, az másiknak teljesen normális, sőt ez akár oda-vissza is igaz lehet.
 • Karcsika
  Kenobi
  2021-10-27 at 13:40

  Zárolják a számlát, nem lesz az 1. gyereké automatikusan.

 • RP
  Kenobi Közös bankszámla esetén, amennyiben nem volt megnevezett haláleseti kedvezményezett, az elhalálozás napjának záróegyenlegéből az elhunytra jutó részt zárolják (persze nem azonnal, de ha hiányzik azt leverik a társtulajdonoson), és megy a hagyatékba. Utólag osztályos egyezség keretében lehet a társtulajdonosnak átszármaztatni.
 • HLK
  Okoska törp
  arról szó sem volt, hogy Bélszín mondta volna, “hozok helyette másikat”
  Azt modta, dobd ki, újsitsd fel a nyugdíjadból, hogy ő többet örököljön.
  Ilyen hozzáállással Bélszín örüljön, ha a mutter nem váltja át örökjáradékra a lakást, vagy nem adja el, és megy el egy fél év Föld körüli útra az árából. Thaiföldön állítólag nagyon olcsó az élet 🙂
  Amúgy szerintem csak simán trollkodik.
 • feri
  @tücsökmóka: LOL, ez sajnos nagyon igaz… 😀
 • Bélszín
  Okoska törp jól látja 🙂 Köszönöm a hozzászólást. Mindenki élvezkedett egy kicsit, hogy végre egy rohadék (én) akit lehet savazni, hogy mekkora szemét 🙂 Kiéltétek magatokat, Okoska törp pedig megértette. És még Miklós cikkét is belinkelte:)

  Imádnivaló ahogy végletekben gondolkodik az emberek nagy része. Van a putri lakás, meg a csillogó palota, sehol nem írtam, hogy rinyálok mert nem csillogó palotát kapok 🙂 De képzelődjetek csak, élvezkedjetek 🙂 Okoskatörp, neked pedig még egyszer köszönöm, hogy felfogtad amit írtam. Ha neked ment, vajon a többieknek miért olyan nehéz? 🙂

 • Nimfas Corporation

  “2022. nyarától megváltozik a törvény, mindenki csak a saját ingatlanát kérdezheti majd le. Valahogy ezt a sajtó nem hirdeti.”

  Ez érdekes lenne. EON regisztrált villanyszerelő vagyok, nekünk egy új igény esetén csatolni kell a tulajdoni lapot, továbbá az ezen szereplő tulajdonosok beleegyezése is kell tulajdoni hányad 51%-ig.

 • 2021
  vagy
  miért csak EGYetlen valaki “értette” meg és az ÖSSZES TÖBBI miért nem? ……….

  nagyon hosszú boldog életet kívánok édesanyádnak.

 • Tulajdonos
  jdsupra.com/legalnews/uj-ingatlan-nyilvantartasi-torveny-1934984/

  Tessék, itt szépen le van írva minden az ingatlan-nyilvántartás 2022/2023-as változásairól.
  Megnézhetem majd egy ingatlan tulajdonosát, de csak a nevét. Sokra megyek vele. Nyilván ez az oknyomozó újságírók miatt változik…

 • Visszaolvasható

  Ne próbáld utólag mentegetni magad, visszaolvasható, hogy mi írtál:

  “… Hogy én mit fogok örökölni? Ezt. …”
  ”… ÉN soha nem fogok a gyerekemmel így kicseszni, mint ahogy anyám velem…”

  Itt végig rólad volt szó, nem arról, hogy sajnálod anyukádat, hogy hogyan él.
  Az utólagos magyarázkodásod a legszánalmasabb. Már te is cikinek érzed magad?

 • Magyarázkodás

  Ezek annyira súlyos szavak, amiket mondtál, hogy ha nem tudnám visszaolvasni, akkor is nagyjából szó szerint emlékeznék rá. Magadat sajnáltattad az elején, olvasd vissza!
 • @Kétszín
  Olvasd már vissza te is magad, ne másokat próbálj hülyének nézni
 • Túrázó
  Élet munkájának eredménye kevés vagy nem azt véleményem szerint nehéz vagy nem lehet megítelni. Hiszen nem csak pénz és/vagy vagyonTÁRGYak maradnak. Tanított az örökül hagyó. Elöl járt jó/rossz példával. Ezzel megalapozta a jövöjét így vagy úgyaz örököseinek is. Talán ez az igazi vagyon amit tudni kellhet átadni. Az örökléssel kapcsolatban. Nagymamám (isten nyugosztalja) nem akarta azt hogy azt várják hogy meghalljon. Nagyapámmal (sajnos kisgyerek koromban meghalt) mindig tánogatta minden gyerekét és családjainkat. Talán túlzottan is figyelve arra hogy ugyanolyan mértékben. Mindezt nem tolakodoan. Mi is segítettünk (még gyerekként is) amiben kellett. + Nagy családi közös születésnapozást névnapozásokat tartottunk. Az örökléskor egy régi parasztház és kis föld között osztozhattak gyerekeik. Mondanom sem kell nem volt veszekedés.
 • Val Aki
  Bélszín vezeti a kamiont az M7-esen, mellette az anyósülésben ül Okoska törp és szidják a sok hülye sofőrt akik szembe mennek velük az autópályán 🙂
  Azért azt érzitek ugye, hogy nem a többség a hülye?
  Lehet a többséget hülyének nézni, csak nem érdemes. Sok lúd disznót győz.
  És Te elég disznó vagy, ha így beszélsz Édesanyádról és a sajnálatos módon egyszer majd rád hagyott örökségéről.
 • vérnarancs
  a szüleim pont ezt csinálták. 60 éves koruk körül váltak el, akkor nem tudtak megegyezni, ezért az lett az egyezség, hogy a tesómmal mindent nekünk ajándékoztak halálig tartó haszonélvezettel. Ez jelentősen leegyszerűsíti a dolgokat majd később, nincs vita a hagyaték felett, nincs hónapokig várakozás.
 • józsenzbazsen
  ,

  1997. évi CXLI. törvény az ingatlan-nyilvántartásról

  Az ebben a törvényben meghatározott bizonyos adatok köre nyilvános. Feltehetőleg ezt akarják majd szűkíteni. (Én még azt is kinézem, hogy ez csak úgy, hogy fizetős lesz egy része, az ingyenes online ügyfélkapus lekérdezést szűkítik csak)

 • józsenzbazsen
  @Kiszámoló

  “Tehát lehet tenni végrendeletet és abban eldönteni, ki mennyit kap, de valamennyit mindenki kap, akkor is, ha más van a végrendeletben.

  Persze, el is lehet mindent ajándékozni még életében, mondjuk a házát sírig tartó haszonélvezettel.”

  A köteles rész alapjába beleszámít minden olyan ingyenes juttatás, amit az örökhagyó a halálát megelőző tíz évben adományozott.
  Ha ki akarja zárni a gyereket/akárkit, akkor adásvételivel kell ELADNI. Az nem számít a köteles rész alapjába. Lehetőleg nem teljesen hülyén színlelt szerződéssel, mert az is megtámadható esetleg.De simán megoldható.

 • hasonló cipő
  voltam hasonló szituációban mint @Bélszín, úgyhogy én is megértem amit írt, amiből sokan “szrt örökölök, brühühü” lényeget olvastak ki, pedig nem az.
  öröklőként tényleg megterhelő mindenféle hulladékok között kotorászva kimenteni az értéket (értsd: régi könyv amihez emlékek kötnek, fényképek, levelek, bakelitek, ilyesmik), ezen felül az áruláskori “itt laktak?!” nézés sem túl jó az ember lelkének. mindezt azért, mert az elhunytnak nulla hajlandósága volt bármi változásra (és itt mindegy, hogy ő vagy az öröklő a megvalósító).
  az öröklés tárgyát képező lakásról alkotott véleménye pedig NULLA információval bír a kapcsolatukat illetően..
 • 111gaborr
  ne írj butaságot, itt van:
  net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2100100.TV&timeshift=20230201
  továbbra is nyilvános, csak azonosítani kell azt aki kéri az infót, és a célt.
  annyi a lényege (ennek) a korlátozásnak, hogy oknyomozók ne kutatgassanak tulajdoni lapokon politikusok eltitkolt ingatlanjai után, és kelljen strómanokat használni.
 • 2021
  Bélszín
  Tuggyukholax
  Anyukádnak elkuldtuk az irasaidat.
  A hagyatéki tárgyalásra már nem kell menned, megsporoltam egy kis benzint neked.
 • Endre

  Vesszek meg de nem látom ott, hogy le van az írva, hogy pénzért nem kérhetem le más lakásának a tulajdoni lapját. Nem csak a személyes adatait takarják ki?

  ibb.co/3NSFtWn

  Ezen a linken látható képen a “nem hiteles tulajdonilap-másolat” fogják szerintem csak megszüntetni, ami eddig egy évben kétszer volt ingyenes, az újságírók ezt a keretet eddig is bőven túllépték.

 • UszMa
  Akik “bélszínt” leszólják, azoknak biztos nincs igénytelen szülőjük, ezért nem értik. Nekem van, ha nem próbáltad, nem tudod elképzelni, h ez milyen. Én sajnos tudom, Nem csak a lakás, ő maga, a megjelenése, a szaga…. stb. nincs rá jobb szó, mint az igénytelen, Segítséget nem fogad el, sem anyagit, sem kétkezit, magyarul, nem lehet nála még takarítani sem, nem felújítani, mert nem engedi. És szégyen vele megjelenni, szégyen bárkit beengedni hozzá legutóbb az orvost pl, és téged néznek le, hogy ezt hogy hagyhatod…miközben tudod te, hogy mit kéne, tennéd is, de ő nem engedi, még beszélni sem hajlandó róla. De ezt nem írhatod a homlokodra. Szóval én értem bélszínt. Nem védeni akarom, mert megvédi ő magát, de ti meg ne támadjátok, amíg nem voltatok benne. Adjatok inkább hasznos tanácsot, ha van, de úgy látszik az nem nagyon van.
 • minek
  Csatlakozom azokhoz akik belszint megertik.
  Az alkoholista maga ala csinalo okado apam egy putrit csinalt a lakasbol ahol felnottem.
  Amikor meghalt es megorokoltem a lakast terdig ert a szemet. A falak feketek voltak a kosztol. Haromillio forintom ment el a lomtalanitas felujitas egyuttesre de en meg ezutan is ereztem a szagot. Alig tudtam eladni. Honapok mentek el, a felesegemnek elege volt hogy ezzel foglalkozom szabadidomben. Szakikat hivni csinalni. Feluton azt mondtam eleg feladom vigyek el amennyiert akarjak mert felgyujtom az egeszet. Es itt nem arrol van szo hogy valaki makulatlan palotat akar es ha nem azt orokol akkor hisztizik. Gyuloltem apamat nem egy kedves oreg bacsi volt. Honnan tudjatok hogy milyen anyja van belszinnek? Ha az lenne, hogy az alkoholista apjarol van szo akkor meg melle allnatok? Kepmutato funkcionalis analfabetak vagytok.
 • jami
  Azt mondjuk, hogy ez nem a legrosszabb. Volt pár példa is, hogy igen, van lejjebb.

  Ismerős anyja eljárt minden termékbemutatóra, amikor otthon volt a teleshoppól vásárolgatott. Igen, kupi is volt nála, persze.
  És sok-sok kicsi adósság.

  Másik nem fizette a rezsit, alig evett, ellenben befogadott embereket, mikor kit.

  Harmadik úgy volt demens, hogy paranoiás lett és agresszív. Ahogy épült le mentálisan, úgy lett több a súlya… A család befizette öregek otthonába, hogy épen tudjanak élni.

  Negyedik agyvérzés után ágyhoz kötött lett, a lánya fogadott gondozót arra az időre, amíg dolgozott, utána és éjjel ő volt “ügyeletben” mellette.

  Ötödik soha nem intézett hivatalos ügyet, lehetőleg be sem vásárolt, a gyereke rendelte neki a napi kaját is; de órákig telefonált, persze manipulált ezerrel.

  Szerintem mindenki tudná folytatni a sort. Amikor az “örökség”nek nincs + előjele.

 • Numida
  2021. évi C. törvény az ingatlan-nyilvántartásról, hatályos 2023.02.01-től
  14. § (1) Az ingatlan-nyilvántartás – az e törvényben meghatározott kivételekkel – nyilvános.
  (2) Az ingatlan-nyilvántartási tulajdoni lap és térkép tartalmát – a (3) és (4) bekezdésben meghatározott korlátok között – bárki megismerheti, arról feljegyzést készíthet, továbbá hiteles másolat vagy tanúsítvány kiadását kérheti.
  (3) A természetes személy névadata és születési éve, valamint lakcíme a lekérdező személy azonosítása és a lekérdezés céljának megjelölése mellett ismerhető meg, a névadaton és a születési éven túl a természetes személyazonosító adatok, valamint az állampolgárságra vonatkozó adat pedig törvényben meghatározott célból és törvényben meghatározott személyek számára ismerhetők meg.
  (4) Az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés… (folyt)
 • Numida
  folyt.:
  (4) Az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés és a széljegyzett ingatlan-nyilvántartási igény alapjául szolgáló okiratok tartalma – a hozzájárulás és az igazolt igény keretei között – akkor ismerhető meg, ha a kérelmező igazolja, hogy a megismeréshez az okirat tartalma által érintett jogosultak és kötelezettek hozzájárultak, vagy hogy az okirat megismerése joga érvényesítéséhez, illetve jogszabályon vagy hatósági határozaton alapuló kötelezettsége teljesítéséhez szükséges.
  (5) Az ingatlan természetben meghatározott részére bejegyzett jogok, tények és adatok alapjául szolgáló okiratnak az érintett természetbeni rész meghatározására vonatkozó tartalma korlátozás nélkül megismerhető.
 • mad823
  ,
  Szinte mindenkinek van ilyen sztorija, nem kell magatokból mártírt csinálni. Ha megteheted, hogy nincs szükséged az örökségre, akkor nosza, hajrá, jótékonykodd el, aztán majd az új tulaj megoldja. Ja, hogy a pénz azért mégis jól jönne? Hát igen, van úgy, hogy tenni is kell érte valamit.
  Örülj neki, ha a szüleid valamire való embert neveltek belőled, sokaknak még ez sem adatik meg. Az igényszintek eltérőek, ahogy öregszünk, nem feltétlenül emelkednek. Senki nem fogja rajtad számonkérni a szüleid viselkedését, fordítva viszont igen. Annyit tehetsz, hogy te magad megpróbálsz nem ilyen lenni majd.
 • Kérdező
  OFF – költések írása telefonba. Valaki tudna linkelni egy sablont, hogy milyen csoportokba szedi szét a napi költéseket? Kicsit kezdek szétszórt lenni, nagyon elaprózom, kettőt hátra kéne lépnem és egy új szisztéma alapján írni ezeket.
 • 2021

  kapaszkodj : a te esetedben is annak örülnék ami van, hogy legalább ennyi jutott/maradt – mert legalább maradt valami. Lehetne (lehetett volna) sokkal rosszabb is.
  (elég pontosan tudom miről van szó, mielőtt …..)
  Amúgy miért szenvedtél vele hónapokat? Mire volt az jó?


  a hasznos tanácsot (jó megoldást) is leírták már páran. (még maga is.)

 • örök körök  Én 2x is örököltem így, egyszer nagyszülők után, egyszer édesanyám után. Nagyszülők lakását csak kirámolni volt fél év, mindent át kellett mogyorózni, mert mindenhová IS pénz volt dugva, emellett a szintén szemétgyűjtögető édesanyám is “segített”. Utána tégláig mindent leverni, újrakötni (50+ éves közművek), közel 10 éve is 4 milla volt már.

  Tavaly édesanyám hunyt el, ő egy melléképületes családi házat + egy szeméttároló lakást (összesen közel 200nm) pakolt tele/amortizált le. Konkrétan melóból fizetetlen szabira mentem és főmunkaidőben pakoltam apámmal napi 8+ órát 2 hónapig (kp-ban közel 10 milla gyűlt össze a rámolás során…), tesóm, párom részmunkaidőben segített.

  Szóval azt hiszem tudom, miről beszéltek. Mégsem hisztiztem itt, meg szidtam az anyám/nagyszüleim, hogy miért nem kiglancolt ingatlanokat hagytak maguk után, miért csak ezeket a “szarokat”.

 • bicskanyitogato
  Miert nem lehet megerteni, hogy a szuleink/nagyszuleink felnott, sajat akarattal rendelkezo emberek, akik a sajat eletuket elik, formaljak. A nagyi csak ajandekozza el eleteben nekem, amije van, mert ugyse tudja mar mit csinal. Az mindegy, h lelkileg kisemmizettnek erzi majd magat (jogosan), de legalabb en megkapom a jussom… Utalom azokat, akik ugy tekintenek valamelyik felmenojuk vagyonara, mint a sajat, nekik jaro juttatasra, sot, meg a rokon eleteben mar arra acsingoznak es megtervezik, mi is lesz vele es amugy is miert nem az ove mar most. Pedig a tulaj, akar el is szorhatja a sajat mindenet es te egy nagy fityiszt kapsz (paran itt nagyon megerdemelnek). Jo, ha valaki tudatos, de nem elvarhato.Szerintem nem jo dolog orokolni, mert az valaki fontos halalat jelenti. Gratulalok.
  Persze koszi Miklos a temat es jok a kommentek, csak van par szamomra nagyon duhito. Nem vagyunk egyformak.
 • Justin
  Bélszin, UszMa, minek: A felület amire írtok egy pénzügyi blog, a poszt pedig arról szól, hogy az örökséggel mit tegyél/ne tegyél. Az említett – és szerintetek félreértett – problémával szívesen foglalkoznak egy ‘hogyan fogadjam el az anyám/apám’ blogon, esetleg felkereshető egy pszichológus is ha szükségét érzitek a sérelmek kezelésének. Itt a legudvariasabb válasz a felvetésre az, hogy ‘ha nem tetszik az örökséged akkor mondj le róla, nem kötelező elfogadni’.
  minek: A sértegetéseidet hagyd meg otthonra. Kösz!
 • Buy & Hold

  Bevétel – kiadás.
  Nem vicc, én tényleg ezt a kettőt használom. Ha kezd elcsúszni, úgyis újratervezés következik…
 • Maris
  Valaki kérdezte h miért nem ajándékozza el mindenki életében az ingatlanját. Szerintem erre több ok is lehet, pl fél h akkor majd nem törődnek már vele az örökösök mert már úgyis megkapták a jussukat, vagy esetleg manipulálni akarja őket azzal h kinek mit juttat, vagy nem juttat később. De még jól funkcionáló család esetén is felmerülhet egyedül maradó, beteg idős esetén h bevonul otthonba, ahol sok esetben be kell adni egy lakás árát. Szóval ilyenek miatt szerintem
 • Elza
  Egy gyenge láncszem a családban nagyon dühítő tud lenni: nalunk Apukám anyagilag nem gyűjtött szinte semmit, pedig megtehette volna könnyedén, a szülei által nekünk, unokáknak szánt (sajnos csak szóban, mert nem íratták ránk) ingatlanok, plusz családi aranyak nagy részét számító új asszonyának juttatta. Persze jogilag az övé volt azt csinált vele amit akart, csak nehéz feldolgozni mikor gyerekkorod óta azt hallod h ez majd mind a tied lesz, és homok kerül a gépezetbe, a nagyszüleid élete munkája egy idegené lesz 🙁
 • jami
  Szerintem a hangoztatott örökségek illúzió, önnyugtatás. Tudom, miről beszélsz saját tapasztalatból.
  És pont arra jutottam, hogy ha komolyan gondolták volna, évtizedeik voltak a rendezésre. Ha nem tették – akkor egy mese volt, amire emlékszünk, ami valami miatt a csalásnak, de sokszor önmaguknak, szólt.

  Olyan is van, amikor a kilátásba helyezett örökséggel manipulálnak.Igen, vannak genyó örökösök és genyó örökhagyók. ezekből a játszmákból ki kell szállni.

  Nem, nem íratom életemben a gyerekeimre a dolgaim, ellenben írok végrendeletet, hogy könnyebben és egyértelműbben menjen az öröklés. Ha nem egyelő arányban akarom hagyni a dolgaim, akkor felvállalom ÉN a konfliktust, még életemben.
  Gyűjtök a temetésemre, le is írom, milyet szeretnék. Rendet tartok a papírjaim között. Nem gyűjtögetek szemetet.
  Ennyit tehetek én.

  Ha öröklök, akkor eldöntöm, kell-e.

 • jami
  De nem TERVEZEM be biztos bevételként x éven belül a leendő örökségem. Mert bármi lehet, pl. az adott ház mellé költözik egy kocsma/leomlik a fele, máris kevesebbet ér…
 • pumpedjanó

  Valószínűleg az enyém túl részletes, de szeretek vele piszmogni:

  Kiadások:
  Élelmiszer (napi kaja, menza)
  Szórakozás (étterem, mozi, koncert stb.)
  Autó (benzin, szervíz, díjak, stb)
  Fodrász (archiválva mert közben kopasz lettem 🙂
  Lakás (lakbér, rezsi, mobil, net, upc)
  Nyugdíj (nyugdíjra félretett havi pénz/befektetés)
  Életbiztosítás
  Nyaralás/Utazás
  Ajándék
  Horgászat (vagy más hobbi)
  Sport (kondi bérlet, sporteszköz)
  Bútor (és házi/konyhai elektronikai eszközök)
  Banki kiadás (tranzakciós adó, kártyadíj stb)
  Ruha
  Tanulás (nyelvtanfolyam, szakmai könyv, tréning)
  Egészségügyi kiadás
  Háztartási eszközök (wc papír, fogkrém, mosószer stb)
  Tömegközlekedés
  Egyéb kiadás

  Bevételek:
  Fizetés
  Kamat (pl állampapír)
  Ajándék
  Egyéb bevételek

 • Prep
  @régi ügyfél. Nem is arról volt szó, hogy nem lehet “ellenni” plusz 50 millióval, csak nem mindenkinek az a cél.
  Régen én is azt hittem, hogy az valami elérhetetlen és óriási pénz, ma már másképp látom. Attól függ, ki hol tart az életben, mik a céljai, kik veszik körül, kihez hasonlítja magát az ember. Ez alapján lehet 50 millió aprópénz is és életet megváltozató dolog.
 • Csabika30
  Kenobi. Saját tapasztalat most halt meg édesapám és édesanyámmal hárman voltunk közös számla tulajdonos. Haláleset esetén a halál időpontjában (utólag) zárolják az elhunytra eső részt. Majd a hagyatéki végzés után kapják meg az örökösök.
 • Ddi
  Esetek:

  Kb 50 milliós ingatlant örököltünk, 12 milliót költöttünk rá saját zsebből, / persze villanyszámlák, levelek, kacatok itt is voltak kb világháborúig visszamenőleg, de hálával gondolunk az elhunytra/ Mostanság havi 300 ezerért van kiadva, ennyi…

  Másik:
  Házat örököltünk, akkor 11 millióért adtuk el, most 25 öt érne, amibe fektettük nem igazán hozott ennyit, kb 15 év alatt.

  Másik:
  Idős rokonom halála előtt nem sokkal adogadta el vagyontárgyait, örökös kérdéses volt /végül nem örököltünk/ , vásárolni lehetett volna tőle ezt azt, 2006-2007 környéken kb 60 millióért eladott ingatlanok, most kb 220 milliót érnek.

  Tanulság mindegyikből: aki elmúlt 20 évben ingatlanban gondolkodott, nem járt rosszul.

 • Haman
  @jami: “Gyűjtök a temetésemre, le is írom, milyet szeretnék.”
  Ezt sose értettem. Ha már elpatkoltam, nem mindegy mi történik a hullámmal? Kaparjanak el valahol, szórjanak szét a szélben, tökmindegy, nem? Ami a legolcsóbb.
  Sztem nem azon múlik, h milyen temetés, milyen fejfa,síremlék. Ha néha említést tesznek rólam a vasárnapi ebédnél utólag, az bőven elég, nem?
 • jami
  Nyilván nem fogok visszajárni kísérteni, ha máshogy történik.

  Ami miatt “jó”, hogy a hozzátartozóknak nem kell napokon belül kitalálni, mi is legyen. Elég akkor a gyásszal megküzdeni és az intézni valókkal. Ha pedig pl. több embert érint (gyerekek, akárki), ne legyen belőle se vita, se félreértés mégis hogy lenne jó.

  A leggyakoribb, hogy valaki bedobja, miért is kellene sokkal drágább akármi. Vagy épp a leghangosabb rokon egyházi szertartást akar az amúgy egész életében full ateista elhunytnak. Vagy temessék abba a sírba, ahol egy olyan rokon van, akivel nemcsak ők nem rajongtak egymásért, de a 2 élő rokonság is pont így van – milyen jó is egy halottak napja pl. (megtörtént esetek)

  Ami még többször előfordul, hogy nem LEHET beszélni erről, tabutéma.

  Ezek nem az elhunyt miatt nehézek, hanem a túlélő családtagok miatt.

 • Alex
  Én hledgert[1] használok, eléggé bejön. (Nyilván némi tanulást és hozzászokást igényel, de megéri a befektetett munka, mert tényleg jól lehet használni.) De van még más egyéb pénzügyi szabad szoftver is, pl. GnuCash[2] vagy Kmymoney[3]. (Persze ki is lehet dobni egy rakat pénzt ilyen programra, de minek. =) )

  1: hledger.org/
  2: gnucash.org/
  3: kmymoney.org/

 • jozenbazsen
  ,

  “Tanulság mindegyikből: aki elmúlt 20 évben ingatlanban gondolkodott, nem járt rosszul.”

  Nem, az nem tanulság.
  A tanulság az, amit a múlt adataiból a jövőre vonatkoztatva le tudsz vonni.
  Az lenne a tanulság, ha ez alapján tudnánk, hogy a következő 20 évben mi lesz az ingatlanokból…

 • Bandi

  Én nem értem miért gondolod, hogy anyád kicseszett veled. Azt csinál a saját lakásával amit akar. Az nem a te örökséged, hanem az ő tulajdona. Azt csinál, vagy nem csinál vele amit akar.
  Majd ha egyszer meghal akkor lehet a te örökséged. De ha meg nem kell akkor lemondasz róla.

 • Doze
  Azért az öregedés idővel együtt jár a demenciával, fizikai teljesítőképesség romlásával, nem tud úgy élni egy 70, 80+ os ember mint egy 30-40 éves… kívülről nézve elég undorító az igénytelen szót ráaggatni. Pláne ha a saját gyereke teszi ezt… szomorú. Egyébként apám, egy Borsodi faluban lakik egyedül, tetőt kéne már cserélni a házon.. 5-6 milliós az átlag 9 millió a kacsalabon forgó ingatlan. Megmondta nem fogja megcsinálni, inkább ide adja pénzt.. és valahol megértem. Minek? Kinek? Miért? Mintha egy üres kútba lapátolnád a pénzt.
 • Peti

  Mifelénk egy 10m3-es konténer rendelése 70e ft. Nem hiszem, hogy ennél több eladhatatlan lom lenne abban a panellakásban, az ócska bútoroktól meg bármikor meg lehet szabadulni. Ennyit kell rászánnod, plusz egy hétvégét. A többi már tiszta haszon. Nem tudom, hol pontosan hol található az ingatlan, de nálunk Szegeden, egy full lepukkadt, elhanyagolt panellakás, legkevesebb is 15 millió ft-ba kerül.
  Sok százezer ember (vagy talán millió is) él ebben az országban, aki össze tenné a két kezét, ha egy ilyen örökség hullana az ölébe, és nem egy albérletben kellene tengődnie élete végéig.
  Ha neked nem számít a pénz, akkor nyugodtan add el a piaci ár feléért, pikk-pakk megszabadulsz tőle. Nincs ezzel gond, csak ne sajnáltasd magad. Egy normális családban egyébként a szüleiért aggódik az ember, segíti őket, nem pedig azon bosszankodik, hogy egy felújítandó lakást “kell” örökölnie…

 • Peti
  Azt tudja valaki, hogy halálesetkor, ha a végrendelet ügyvédi letétbe lett helyezve, akkor az milyen módon “kerül elő”? Vagyis, hogyan értesül róla az ügyvéd, hogy az illető elhalálozott? És mi történik akkor, ha hamarabb halálozik el az ügyvéd, mint a megbízó?
  42 éves vagyok, egészséges, így ha minden jól megy, nem mostanában fogok távozni az élők sorából. Viszont, van egy 3 éves lányom, és szeretnék biztosra menni, ezért íratnék egy végrendeletet. De arra gondoltam, hogy nem csak itthon tartanék egy példányt (mert mi van, ha épp elkallódik, leég a ház, vagy a fene tudja), hanem ügyvédi letétbe is helyeznék egyet. De ennek a hátteréről nem tudok semmit.