Mobilegyenleg: le is vásárolhatod

Már régóta VOIP-on telefonálok (cikk itt: Beszélj 1,2 forintért percenként és a Legolcsóbb mobilnet), de fél évente-évente fel kell töltenem a dominós kártyámat az elérhetőség miatt. Mivel legutóbb is két feltöltés között kemény két percet beszéltem a rendes telefonomon (de az a szűk két perc volt kétszáz forint…) így aztán egyre csak gyűlik az egyenlegem és nem tudok vele mit csinálni.

A legutóbbi feltöltésnél kapott SMS-ben olvasom, hogy az egyenlegemet mobilvásárlásra is fordíthatom. (Eddig is tudtam, hogy van lehetőség vásárolni, de soha nem érdekelt még a dolog annyira, hogy utánanézzek.)

Ez egyből felvillanyozott, gyorsan megnéztem a szolgáltató oldalán, mi mindenre költhetem el a feleslegesen számlámon parkoló egyenlegemet.

A mindenféle zenevásárlás, lottózás, belépőkön túl vehetek belőle autópálya-matricát, mobilparkolást, mozijegyet, vagy vonatjegyet is.

Az autópálya matricánál levonnak 165 forintot plusz két SMS díját, de ennyit bőven megér, hogy végre elkölthessem az egyenlegemet értelmes dologra.

Úgyhogy ha te is hasonló cipőben jársz, nem kell 100 forint/perc alapon (még leírni is szörnyű) lebeszélni a feltöltésedet, hanem használd valami értelmes dologra az egyenleged összegét.

(Sőt, mivel feltöltésenként még internetes adatmennyiséget is kaphatsz ingyen, így azt is tudod használni. De ezt már utólag beleírtam az internetes cikkbe is.)

A végére egy jó hír: a Digi nyert egy sajnos picike frekvenciát a múlt héten és be is jelentette, hogy akar mobilszolgáltatást indítani Magyarországon.

Ha még emlékszel rá, miatta ilyen olcsó idehaza az internet és a kábeltévé, ő volt az, aki nagyon kemény árversenybe hajszolta a szolgáltatókat, rövid idő alatt felére-harmadára estek az árak, elsősorban ott, ahol a Digi jelen van.

Reméljük, a mobilszolgáltatásnál sem lesz ez másként. Odahaza, Romániában 4, azaz négy euróért (1240 forintért) az ügyfeleinek korlátlan hívást(!!!) ad egész Európába(!!) és még 5 GB internetet(!!!!) (link).

Magyarországon nem tud ilyen olcsó lenni, hála a rengeteg különadónak, de ha kétezer forint alatt marad ez a csomagja, biztos kidobom a VOIP-ot az internet-kártyával együtt.

(Mondjuk kérdés, hogy a megvett szűk frekvenciasávja mire lesz elég. Mindegy, hamarosan meglátjuk, mivel jön elő.)

Share

34 hozzászólás

 • vViktor
  Köszi az újabb hasznos írást!
 • Feriman
  T-Mobile és Blue Mobile esetén egy màsik telefonszàmot is fel lehet tölteni az egyenleg terhére, mindössze egy SMS-t kell hozzà küldeni.
 • Kiszamolo
  Azt én is néztem, csak nem értettem, hogyan is működne. Tehát így az egész családot fel lehet tölteni azáltal, hogy körbetöltjük az egyenleget? Vagy a mástól érkezett feltöltést már nem lehet vásárlásra fordítani?
 • Lomnici Tamara
  Igen, és pár év múlva bejön a Netflix Magyarországra (nem kell 100 értelmetlen csatornáért fizetni, amikor csak ötöt néz igazából az ember )+ az NFC-s telefonokkal tényleg lehet majd fizetni.
 • bambuszné mara
  @kiszamolo: “elsősorban ott, ahol a Digi jelen van.”

  Sajnos kizárólag csak ott, és ott is inkább csak a társasházaknak.

 • bambuszné mara
  …nagy csodát egyébként nem szabad várni (emlékszem, amikor a 90-es években a UPC-t várták, mint a messiást), a mobilszolgáltatóknak a vállati ügyfelek a biznisz, a 10 forintért telefonálgatni akaró, évente egyszer töltő, hárommásodpercezők (tudom, már nincs) nem. Anno a Vodafone is azt hitte a piacralépéskor, hogy milyen jól elcsábítja majd a lakossági ügyfeleket, aztán kiderült, hogy tévedtek, de még mekkorát 🙂
 • Kiszamolo
  Mara, azért Digi már bizonyított itt is, meg Romániában. Persze majd meglátjuk.
 • Topfly
  Kiszámoló, te pontosan milyen feltöltő kártyát használsz és mennyi benne a havi internet?
 • Kiszamolo
  Régebben bluemobile-t és Telenor feltöltőkártyás netet használtam (5 Ft/MB), most kaptam valakitől egy 3 GB-os előfizetéses T-mobile kártyát gombokért, mert beleszorult az előfizetésbe, de ezt már semmire nem használja. De ha ez nem lenne, akkor a fentieket használnám.
 • Topfly
  Minden feltöltő kártyás netes előfizetést lehet normál telefonálásra is használni ha szükséges? Mi a helyzet a roaminggal?
 • Kiszamolo
  nem, olvasd el a belinkelt cikket a mobilnetről.

  Amiket én használok, azokat lehet.

  A roaming még egyelőre sajnos szívás, ott marad a wifi.

 • MZ PERQ
  Bár oda van írva, hogy mindenféle belépőre jó, azért egyet kiemelnék: állatkerti belépőt is lehet belőle venni. 🙂
 • Rissa
  A mobilegyenlegem elköltésével én is mindig bajban vagyok, mert keveset telefonálok, de a használathoz évente fel kell töltenem. Jó lenne, ha bővülne a felhasználási/levásárlási kör.

  Kiszámoló, jut eszembe olvastam un. Prepaid bankkártyákról, amit fel lehet tölteni (bankszámla se kell hozzá), MO-n még nem elterjedt, talán erről is írhatnál majd egyszer.

  Ami a Digi-t illeti, szerintem egy szuper szolgáltató, jól működik mindenük, az ár-érték arány mesés. Igaz, nincs is minden bokorban ügyfélszolgálatuk, meg mindenféle különböző termékük, de ezért (is) tudnak olcsóbbak lenni. Abba a társasházba ahová “befúrják” magukat ott a többség átmegy hozzájuk. Ha valahol még nincsenek jelen és van elég potenciális ügyfél, lehet velük tárgyalni, hogy oda is bekössék a szolgáltatásukat.

 • Kiszamolo
  Már akartam, de idehaza nem engedik elterjedni, a pécsieknek volt prepaid kártyájuk, meg néhány fesztiválon használják.
 • Zsolt
  A Voip-os hívást kipróbáltam, de vagy minden második esetben elég gyenge volt a minősége (alig lehetett hallani, szakadozott). Gondoltam, hogy biztos a netes résszel van probléma, kipróbáltam a callback-os részét. Így már a net kizárva a történetből, eleinte tetszett, de aztán már ez egyre gyengébb. Ha más is kipróbálta írja meg neki milyen minőségű. Köszi. 🙂
 • bambuszné mara
  @kiszamolo: a vezetékes árak jók (nyilván máshogy nem tud ügyfelet szerezni), a műholdas szolgáltatás minősége viszont pontosan arányban van a szintén nem magas árral, messze a leggyengébb a mezőnyben, van szerencsém élvezni sok éve 🙂
 • Kiszamolo
  Én napi szinten használom, elvétve van vele baj, főleg wifiről csak egy hajszállal rosszabb, mint a normál mobil. Egyedül a késlekedésből lehet észrevenni, hogy voip.

  Nem is telefonálok másról, csak erről.

  Néha mobilnettel rossz, de az sem a voip hibája.

 • Stanlee
  Valoszinuleg valami grey route-os perceket foghattal ki, azok callback eseten is nagyon szarok szoktak lenni, mert mar alapbol sok szerveren megy at aza dat, az igazi forrasat a hivasnak nem is lehet megmondani.
 • Manitou
  A román Diginél annyival árnyaltabb a kép, hogy gyenge a hálózati lefedettsége. A Vodafone-al van roamingszerződésük, így ahol a voda megy, ott a digi is. Viszont ez nem vonatkozik az adatátvitelre, tehát interneted csak ott van ingyen, ahol van Digis antenna (van talán 100MB a vodás hálózatról is, de az még messze van a havi 5GB-tól).
  Tehát ha nagyvárosban élsz, legrosszabb esetben is (nincs más Digis előfizetésed, és csak egy számra lenne szükséged) 10 euró (áfástól) havonta. Ingyé’ van.
 • Kiszamolo
  Manitou, éppen most vettek új frekvenciákat Romániában.

  amúgy idehaza sem lesz nagy lefedettség ennyi hháttérrel.

 • Manitou
  Igen, tudok a frekvenciákról, már csak az antennákat kell felszereljék. Amúgy itthon (Marosvásárhelyen) annyira beszartak a nagy szolgáltatók, hogy tudok pl. olyan esetről, hogy a havernek a 21 eurós vodás bérletet 7 euróért odaadták, csak ne menjen át a Digihez. Lesz itt árverseny. 🙂
 • kridli
  Azért ne keverjük a szezont a fazonnal. A nagyobb frekvencia csomag főként a sűrűn lakott részekre kell, hogy egyszerre több hívást és nagyobb adatforgalmat tudjanak bonyolítani. A lefedettség csak pénzkérdés. Kis frekvenciacsomaggal is le lehet fedni szinte az egész országot, csak nem biztos, hogy visszahozná a ráfordított összeget, illetve nagyobb frekvenciacsomaggal olcsóbban is megvalósítható, de azért nem arányosan olcsóbban.
 • Zsoca
  “Ami a Digi-t illeti, szerintem egy szuper szolgáltató, jól működik mindenük, az ár-érték arány mesés.”

  Persze hogy szuper olcsók, nem véletlenül nem találod meg őket panelon kívül. 😉 Félreértés ne essék, nincs ezzel semmi baj, csak én cseszhetem hogy milyen olcsók ha hozzám csak UPC-t lehet bekötni. És nem is véletlen hogy a UPC-nek panelházakra külön (olcsóbb) díjazása van, aminek az árazása már kábé a Digiével megegyező.

 • Kiszamolo
  A lefedettséget úgy értem, hogy ennyiből nem fognak kihozni egymillió ügyfelet országosan.
 • Tamás
  Aki a 100 forintos percdíjon sopánkodik, az miért nem vált díjcsomagot? Miért a létező legdrágább csomagot tartja?
 • kp
  Vodafone témához: a Vodafone úgy gondolta, hogy az olcsóság ígéretével (valójában drága, csak ügyesebb volt az árlistájuk ezért nem rögtön látszott) és a verseny látszatával (hangzatos reklámok) fognak majd piacot tarolni ÉS jól keresni. Hát nem annyira jött be mint gondolták, de azért elég sokan átpártoltak igy is. Majdnem én is. Szerencsére letöltöttem a Pannontól elmúlt 5-6 hónap híváslistáját excelbe aztán kiszámoltam, h. Vodával mibe került volna ugyanaz. Megérte megcsinálni, pedig ráment egy estém 🙂

  Remélem itt is lesz végre VALÓDI verseny. A vállalati flottásoknak már jó (mert itt már van verseny), de a többieknek… Nekem pl nem éri meg az IP telefonnal vacakolni (csak belföld, havi 150-200 perc kimenő). Remélem jövőre nektek sem.

 • Kiszamolo
  Olyanokra gondolsz, amikor akkor olcsóbb a percdíj, ha havonta fizetek 590 forint meg 890 forint havi díjat?

  A végén ugyanott lennék.

 • Tamás
  A D.Nap helyből feleakkora percdíjakat ajánl, míg a D.5, D.7 még jobb is lehet a használati szokásoktól függően. Egyiknek sincs havidíja. Értem én, hogy még ez is sok a VOIP-hoz képest, de akkor sem az állatorvosi lóval kellene példálozni.
 • Stanlee
  A VoIP nem allatorvosi lo. Megfelelo szolgaltatonal ugyanolyan jo a hangätvitel minosege, mint a normal telekommunikacios szolgaltatok eseteben (mert ok is VoIP-ot hasznalnak). Igaz, a percdij ennek megfeleloen is alakul, nem lehet olyan olcson telefonalni, mint a dellmont eseteben. Szerintem sokan elfelejtik, hogy az, aki a dellmont-nal vesz nagyon olcso percdijat, annak nem szamit, ha parszor nem sikerul a hivas, vagy a minosege rossz lesz. O az olcsosagert cserebe elfogadja, hogy lehetnek rossz minosegu hivasok. En pl. Magyarorszaggal csak VoIP-on beszelek, havi szinten megsporolok legalabb 20 eurot. De ugyanigy mobilt is VoIP-on hivunk, es ott is meg 4-5 eurot megtakaritok havonta. Az evi 300 euroert nekem megeri szoszmotolni vele.
 • Tamás
  Nem a VOIP az állatorvosi ló, hanem az említett méregdrága Dominó csomag. Mivel a szerző a legdrágább szolgáltatást veszi igénybe, az nem hasonlítható össze más, kifejezetten költséghatékonyság miatt kialakított megoldásokkal. Azért írtam, hogy a 100 forintos percdíjú beszélgetés állatorvosi ló.
 • Frank
  Kedves Kiszámoló! Melyik dominos/mobilnet csomagban vagy? Mobilnet alól használva még a callback sem tökéletes sajnos. Browsercalls acc-ot használunk 3-an jelenleg családilag. Mindenképpen maradnék a feltöltőkártyás/t-mobile-os veziónál (családban mindenki T-s) csak kérdés, hogy mi a max, amit ki lehet belőle hozni. Javaslat? Bármilyen megoldás érdekel, amivel megmarad számom, de használható lenne a voip.
 • Stanlee
  Nem tudtam, hogy meg van ennyire magas percdiju kartya forgalomban.
 • Bottlecap
  Azzal vigyazzon mindenki, hogy a MÁV-nal csak teljes aru jegyet lehet venni mobilegyenleggel.
 • Valaki mondta, hogy másik telefonszámot is fellehet tõlteni egyenleggel. Hogy is van ez? Tud segiteni valaki?