Egy ügyes lehúzás

Győző Görögországban nyaralt és rászorult, hogy egy Euronet ATM-ből vegyen fel pénzt. Gondolta, mi baj lehet belőle. Baj tulajdonképpen nem is lett, csak éppen 90 eurót további 16,4 euróért tudott felvenni.

Ugyanis az idehaza is ismert ATM társaság valamiért egy eurós országban egy eurós bankkártyát csak angol fontban volt hajlandó megterhelni és azt is milyen árfolyamon. (Bár lehet, hogy a Transferwise kártya alapértelmezetten angol font alapú. Viszont akkor fel kellene ajánlania, hogy a kibocsátó bank váltsa a pénzt.)

Következzen az ő története mindnyájunk okulására. Ezúton is köszönjük az információkat.

Idén nyáron Görögországban nyaralás alatt kifutottunk a készpénzből és az egyik helyen nem fogadtak el kártyát. A környéken csak euronet ATM-et találtam, így végül kénytelen voltam itt felvenni 90 eurot.

Az automata csak a terhelés indítása előtt árulta el nekem, hogy a terhelés ténylegesen GBP-ben fog megtörténni. (Ekkor már nem nagyon volt mit tenni, mert a gyerekeim már régen bent voltak és élvezték a vízi vidámparkot. Más automatát pedig nem találtam a Google Maps-et böngészve.)

Csatoltam az ATM slipjét, amin a következő húzós számok állnak:
– 3.95 eur tranzakciós díj
– 0.9975 EUR/GBP árfolyam

Az utóbbi volt az igazán fájdalmas. TransferWise kártyát használva rögtön láttam, hogy az árfolyam messze nem ennyi, hanem 0.88908. Így sikerült egy euróval működő országban egy euros bankkártyáról egy eurót kiadó ATM-ből 90 eurohoz mindösszesen 106.36 EUR-ért hozzájutnom.

Nem tudom, ki mit fog leszűrni belőle. Én azt tanultam belőle, hogy ha készpénz híján kezdek lenni és látok “rendes” bank automatát, akkor legközelebb szakítok rá időt és előre dolgozok. Itt is megvolt rá a lehetőségem. Aznap voltunk várost nézni és láttam a Görög Nemzeti Bank egyik fiókjánál automatát, de akkor nem éreztem a késztetést. (Rettentően utálok készpénzt tartani magamnál. Itthon, Magyarországon hónapokig elvagyok nélküle.)

Reméltem, hogy le tudjuk hozni ezt a napot készpénz nélkül. Bár igazából nem tudom, mire vártam, mert a nyaralás fele még hátra volt és megvolt már a tapasztalat is, hogy nem mindenhol fogadják el vagy szívesen a kártyát. Ez 90 euro különben pont elég is volt a maradék napra. Legalább ebben nem tévedtem.

Ennyit szerettem volna közreadni.

ui: azóta Ghanaban is volt szerencsém kipróbálni a TW kártyáját és remekül működik ghanai cedivel is.

A trükkös Euronet céggel egy másik cikk is foglalkozik, érdemes elolvasnod azt is, miért is kerüld el nagy ívben a cég automatáit. Kattints ide a cikkért. (Köszönjük a cikkajánlót GZ-nek.)

Share

85 hozzászólás

 • GZ
  Épp egy hete írtak róla a G7-en:
  g7.hu/penz/20190812/hihetetlen-penzeket-huz-le-egy-ravasz-penzvaltogepes-ceg/
 • Kiszamolo
  Én konkrétan betiltanám a “dinamikus devizakonverzió”-t, mert az nem más, mint egy rohadt nagy és ronda lehúzás legalizált formája.

  Olyanról még nem hallottam, hogy valaki jól járt volna vele, ellenben mindenki nagyon rosszul. S mindegy, hogy a paypal, az amazon, vagy az euronet alkalmazza.

 • dddoni
  Minden kártyának van egy alapértelmezett devizája, a TW kártyánál ez GBP. Ezért konvertálta neked. Egyszer én is megszívtam vele.

  A Revolut kártya eurós, tehát eurós Euronetből azzal éri meg felvenni. Illetve érdemes helyi banklogós ATMet keresni, de azoknál is egyre több automatikusan konvertál vagy extra díjat számol fel mert külföldi a kártyád.

 • Petrus
  Pont tegnap láttam erről egy nagyon jó összefoglaló videót a facebookon angolul. Bemutatja, hogy ezeknél az Euronet automatáknál mi a trükk és hogyan kerüljük el.
  facebook.com/watch/?v=661373851037426
 • Cenzné
  Inkább nem mondok semmit.
 • Anti
  Ugyanigy jartam. 200 EUR-t 227 EUR ert adott az Euronet ATM eur kartyaval.
 • TWuser
  Nem lehet letiltani, hogy a TW kártyát GBP-ben terheljék?
 • vedini
  Harom nappal ezelott, ugyanugy Rodosz, Euronet automata, 30 EUR-t akartam felvenni, csak 40-et engedett, es felszamolt 3.95EUR-t.
  Meglepodtem mert gondoltam milyen jo a Revolut kartya, jo lenne egy lista hol van transaction fee es milyen automataknal ingyenes Revolut kartyaval penzt felvenni.
 • mitel hentes
  Én a mostani nyaralást megúsztam KP használata nélkül. Gyerekes hely KP-t akar? Nem megyünk oda. Én is láttam ilyen “harmadik fél” által üzemeltetett, 1 eurós gyerekjátékokat, amelybe egy vagyont bele lehetett volna hajigálni, de nem vettük igénybe. Inkább olyan helyeket látogattunk, ahol a bankkártyával megvehető belépődíj árában minden cucc ingyenes használata benne volt.
 • Alex
  Azt nem értem, ha Győző ide tudta rakni a cikkét, akkor miért nem olvassa a Kiszámoló cikkeit, amiben az Euronet-es lehúzás is benne van. Nem beszélve arról, hogy a net tele van a lehúzásaikról szóló cikkekkel.
  Ha meg nem gondolkodott előre, akkor miért gond, ha a “kényelemért” fizetnie kellett. Szóval a cikk az Euronet mellett Győzőről is kiállít egy bizonyítványt.
  Azért az 5 rongyért én elsétáltom volna jó messzire is egy normális ATM-hez.
  Bocs, ha kemény amit írok, de ezen az oldalon nem tudom sajnálni az illetőt.
  A Revolut fórumban van egy lista, amin rajta van az adott országban ingyenes kp felvételre használható ATM-es bankok listája:
  dropbox.com/s/ajifjmncdazhzm6/Revolut_FreeATM.xlsx?dl=0
 • bicskanyitogato
  Cash is king…
 • Ace
  Minek is használni készpénzt. Inkább támogassuk a bankokat, hogy munka nélkül gazdagodjanak a jutalékból, a hulladék átváltási árfolyamaikból, meg a többi sarcból, amire tulajdonképpen semmi szükség nem lenne, ha a jó öreg papírpénzt használnád. A bank nyeresége a te veszteséged, tanuld már meg.
 • Spurdisznó
  Alapjában véve a túlszabályozásnak nem vagyok híve, viszont az ilyen rejtett tételeket elég gyorsan betiltanám. Bankoknál stb is előfordul, hogy rejtett költségeket árfolyamok stb között eldugják, és az áldozat jobb esetben “esemény után” rájön, hogy jól átverték. Rosszabb esetben akkor sem, és besétál még párszor az átverésbe.

  Minimum elvárnám, hogy a tranzakció előtt jelezze az ATM a váltási árfolyamot és az aktuális közép (vagy hasonló) árfolyamot, hogy ha nem tetszik, akkor el lehessen kerülni a tranzakciót és máshova menni.

 • 2019
  “csak éppen 90 eurót 106,4 euróért tudott felvenni.”

  Csak én értettem félre elsőre? (azaz hogy MÉG 106,4euro volt a költség, tehát összesen 196,4euro-t hagyott ott.)

 • Konfuciusz
  Még az okos ember is meg tud ideologizálni bármilyen baromságot, ha a pancsoló gyermekéről vagy a kutyájáról van szó. Ez a legnagyobb tanulsága a történetnek.
 • Cinikus
  A turistákat mindenhol le akarják húzni. Ezt sajnos bele kell kalkulálni, utána kell olvasni, milyen buktatók vannak. Eddigi tapasztalatok:
  – ingyenes parkolóban külföldi rendszámos autóknak napijegyet oszt egy szélhámos.
  – a vár lábánál a táblán 10 euro a belépőjegy, a százezer lépcső tetején már 11 euró (Szlovénia).
  – a pékségben két 1 laris péksüti együtt 5 lari (Grúzia)
  De mi se vagyunk jobbak, a 80 ezres koktéllal a Váci utcában (ami a menün még “csak” 5 ezer volt)
 • Körtefa
  Az se rossz, mikor Transferwise-zal szeretnél átutalni USD-t magyarországi USD számlára SWIFT rendszerrel, és véletlenül eltűnik utalás közben valamennyi pénz valamelyik köztes banknál. És nem tudják előre megmondani előre se azt, hogy levonnak-e közben, se azt, hogy mennyit. Így kapott nálam a fogadó fél kerek 20 dollárral kevesebbet. Persze ez a díjtétel sehol se jelent meg. No, ez a lehúzás, nem az, ha legalább kiírják, hogy ennyi lesz, és dönthetsz, hogy kell-e.
 • Banditosz
  Ha mar transfewise: ujabban a takarebank atm ek nem fogadjak el, azt mondjak ez a kartya itt nem hasznalhato..
 • Orly
  A Revolut kártyával is szívás az Euronet. Most voltunk Krétán, ugyan a váltás árfolyama rendben volt, de felszámított közel 4 euró díjat. A helyi Alphabank “csak” 2.50-et. A felvett összeg kb ugyanannyi volt.
 • Kiszamolo
  Alex, azért van olyan, hogy kell a pénz és nincs más ATM a közelben.

  Elmész a világ végére egy vagon pénzért és csak azért nem mész be egy aquaparkba, mert lehúz az ATM 20 euróval?

  Na az a legnagyobb butaság.

  A tanulság az, amire Győző is rájött, hogy szereti, nem szereti, mindig legyen nála készpénz és azt ott vegye le, ahol nem húzzák le érte annyira.

 • Kiszamolo
  TWUser, a belinkelt cikkben mintha le lenne írva a megoldás. Nem a képernyőn lehet letiltani (ott nem lehet), hanem a billentyűzeten, ami elég piszkos húzás azért.
 • Ferettenet
  Klasszikus minekmentoda.
 • Sparfuchs
  Én is megjártam már az Euronet automataival Berlinben magyar Raiffeisen kártyával és TW kártyával is, és kerülöm őket, mint a tüzet. Berlinben se fogadnak el kártyát egy csomó helyen, KP néha egyszerűen kell.

  Szerintem lehetne egy bejelentést tenni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt a GVH hoz, ami a magyar automatákat illeti.

  Azt hiszem hogy még a díj mellett is az a jó választás hogy ha elutasítjuk a devizakonverziot.

 • Nbazs
  Miklós. szerintem itt van egy elütés:

  “Baj tulajdonképpen nem is lett, csak éppen 90 eurót további 26,4 euróért tudott felvenni.”
  “Így sikerült egy euróval működő országban egy euros bankkártyáról egy eurót kiadó ATM-ből 90 eurohoz mindösszesen 106.36 EUR-ért hozzájutnom.”

 • Normogo
  Megy a lehúzás, csak 2 hónapjuk van a népszerű nyaralóhelyeken, hogy meglegyen az éves bevétel.
  Parkolás Rovinj, ki van írva, hogy reggel 6-tól 13 óráig 9 Kuna a parkolás, 13-18-ig 8 Kuna. Automatán ki van írva, hogy Visát, Mastercardot elfogad. A fentiekből arra következtettem, hogy éjjel ingyenes a parkolás, így miután megérkeztünk gondoltam otthagyom éjszakára az autót, másnap reggel keresek távolabbi, de ingyenes parkolási lehetőséget. Így fizetek majd 27 Kunát.
  Reggel megyek vissza, automata kiír 145 Kunát a parkolásra, gondoltam magamban *******!
  Na mindegy megszívtam, elő a kártyát, csak egy 100-as van nálam, na az automatán se kártyanyílás, se leolvasó nincs puff neki, pedig rá van írva, hogy minden kártyát elfogad! Mellette ott az ATM, ami brutál rosszul váltotta a Kunát, ráadásul 3000Ft tranzakciós díjat levont. Így sikerült kb. 12000 Ft-ból parkolnom fél napot…
 • naa
  Ezt csak azért nem értem, mert régen, egy magyar bank ügyfeleként Euronet ATM-ekből vettem ki a pénzt, mert a saját mellett még az volt ingyenes/olcsó…
  Mindenesetre jó tudni, én is nagy Revolut használó vagyok. Azt viszont lehet tudni, hogy az ATM váltását mindenhol alapból el kell utasítani – igaz ez hogy a pinpad Törlés gombbal megy csak, elég gáz.
  A maradék költséget ezek szerint kiírja, a cikk szerint 1250 Ft – ami 5000 Ft-ra vetítve nyilván sok, de gondolom ez fix összeg, ha többet veszel ki, akor ez a 3.6 EUR nem a világ.
  Az is alap, hogy mindenhol csak a helyi valutát veszem ki az ATM-ből, miért érdekelne, hogy mennyiért adja az EUR-t egy országban, ahol nem EUR-ral fizetek?

  Én eddig max. 1-2 EUR-t fizettem ATM-eknél Revolut kártyával fix költségnek, ez abszolút belefér, hiszen a pénzváltás meg jó árfolyamon van.

 • Dani
  Ebben a hónapban minden hétvégén más országban voltunk, jelenleg is éppen külföldről írok.
  A mi megoldásunk az, hogy váltunk KP-t ( valamennyit, nem sokat ) de ahol csak lehet kártyával fizetünk.
  A KP mindig akkor van használva, amikor nincs más út. Egyrészt kártyával középárfolyamon ( de legalábbis devizaváltásként ) költünk, míg valutában az EUR bizony már 330 felett jár HUF-ban. Így általában marad nem is kevés KP, ami jó a következő utazásra, sőt ha éppen olcsóbban vettük az EUR-t, akkor még ezzel is nyertünk picit.
  A lényeg,h kártyával mindig mindent amit lehet.
 • Győző
  azért osztottam meg a történetemet, hogy másoknak segíthessek. Sok hasznos tanácsot kaptam ezen a blogon, és gondoltam, ennyivel hozzájárulok a közös tudáshoz. Megj: most rákerestem itt a “euronet”-re és csak egy másik cikket találtam, amiben annyi van leírva, h akkor nem veszünk ki pénzt itt. Nekem akkor ez nem volt opció.

  A kommenteket olvasva egyrészt sajnálom, hogy nem küldtem el már 2 hónappal korábban.

  Másrészt köszönöm a linkelt facebook videót -nek. Szerintem már megérte közzétenni ezt a cikket, hogy ez a videó minél több helyre eljuthasson. Ami fontos lehet még: én pl. nem emlékszem arra, hogy lett volna “decline conversion” gomb. A többi cikket átnézve nem egyforma az automaták szoftvere. Lehet, csak annyi a trükk, hogy lemaradt a conversion szó és maradt a “decline”, ami bármit takarhat.

 • rrodnas
  Par hozzaszoloval ellentetben szerintem nem a TransferWise kartyaval van a gond. Elmeletileg mindig lennie kell lehetosegnek az ATM-en, hogy a helyi valutaban terhelje a kartyat es akkor mar a jo arfolyam lesz hasznalva. Habar meg sose szorultam ra Euronet-es ATM-re, de ezek szerint ok is ugy trukkoznek ahogy pl. a Zara uzletek, a kartya valutajaban akarnak fizettetni alapertelmezetten.
 • Kobe
  En horvatorszagban vegig revolut kartyaval fizettem mindenhol az utobbi hetekben, es tobbszor is vettem le kp-t rola.
  Az euronetes ATM persze kiirta hogy akkor 1800 ft erteku kunat szamolna fel a felvetelert, de nekem siman engedte megszakitani es odebbsetaltam az otp / intesa leany atm ekhez es gond nelkul ingyen levette rola a penzt, tobbszor is.

  PS: valaki orta hogy a jutalek 0 munkaval gazdagitja a bankot…. Hat nem tudom, en ahogy neztem, a revoluton 2 kattintas alatt megnyitott HRK szamla + alkalmazason beluli konvertalas a legjobb budapesti valutavaltohoz kepest is egy laza 20e forintos megtakaritast eredmenyezett

  Amiota a revolut bevezette a forintos feltoltest, a transferwisenak pont 0 ertelme lett. Nyaralasra amugy is az R a nyero a joval fejlettebb kartya beallitasok miatt, lolas esetere (gps alapu vasarlas engedelyezes, paypass kapcsolgatasa, stb)

 • szifonkutya
  Drága Hőlgyek és Urak, ugye senki sem gondolta, hogy ezek a fintechek jószolgálati cégek? A háttérrendszereket ingyen kapják nyilván, a programozó srácok egy tál bablevesért fejlesztenek, a kártyatársaságok is ingyen adnak mindent. Valahol nekik is kell bevételt szerezni, jó reggelt :))
 • Che
  Kubában meg az állam terhel rá a dollár váltásra 10%-ot…
 • naa
  “Egyrészt kártyával középárfolyamon ( de legalábbis devizaváltásként ) költünk”

  Egy átlag magyar bank most bőven 330 felett adja az Eurót devizaváltásként is, nézz utána a tiédnek… (Csak azért írom, mert engem anno évekig nagyon csúnyán lehúztak (devizában volt a bevételem is, de lusta voltam devizaszámlát nyitni – mondván minek fillérezzek, úgyis átváltanám és úgyis a bankban, így amikor forintos kártyát használtam külföldön, kétszer húzott le a bank vastagon), mire egyszer megnéztem, kiszámoltam és nagyon ledöbbentem, mennyire megkopasztottak…) A közép-közeli árfolyam a Revolut, Curve, TW kártyáival valósítható meg elsősorban…
  Amúgy egyetértek, kártyát (pl. fentieket) kell használni, ahol lehet.

 • Andris
  Nekem Curve kártyával történő kp. felvételnél terhelt a német Postbank 20 eurós összegre ca. 6 euró költséget bármiféle előzetes tájékoztatás nélkül.
 • Kukutyini Zabhegyező
  Dani és még sokan mások
  Könyörgöm, egyszer és mindenkorra felejtsétek már el azt, hogy egy bank középárfolyamon vált nektek pénzt.
  Elárulok egy szörnyű titkot: még maga a bank sem tud középárfolyamon devizát szerezni (a bankközi devizapiacon is van vételi és eladási árfolyam), akkor miért gondolod, hogy majd neked azon ad ezzel magának veszteséget okozva?
  A vásárláskor kapott SMS-ben jellemzően középárfolyammal kikalkulált összeget írnak, de ezt csak zárolják, a könyvelés majd pár nap múlva történik, na akkor jön a feketeleves. Nekem volt olyan, hogy az Erste 337 forintért konvertálta az eurót, na akkor döntöttem el, hogy soha többet nem vásárolok devizáért hitelkártyával.
 • L70
  Igen. Erste kártyával tankoltam Ausztriában. Sms elolvasása után erről örökre leszoktam. Ahmednél váltok ropogós eurot, és mindent csak azzal. Nem kell figyelni semmire.
 • naa
  Szifonkutya, majd egyszer elkezdenek penzt is szerezni. Mint a google. Miutan mindenki oket hasznalja draga bankok helyett, vagy a bankok is ilyenne valtak.
  Minel tobb felhasznalojuk lesz, annal tobb a belso utalas amiert ok legalabb nem fizetnek.
  Amig ingyenes ezt hasznalom, de fogadok, hogy a mai bankoknal kesobb is csobb lesz, hisz ez a szlogenjuk.
 • Dörnyei József
  Sok Magyarországi bank is duplán vált már sima vásárlásnál is. A KP felvétel ehhez már csak 1 fix összeget tesz hozzá.

  A dupla pénzváltás 4% körüli költség még akkor is, ha nem túlzott az árfolyamkülönbség. EUR váltásnál 2% körül van a költség valahol általában. Mindenesetre a 4% még mindig kevesebb, mint a fenti lenyúlás.

  Jó lenne tudni, hogy melyik bank melyik kártyája vált “simán” tehát egyszer.

  Tehát ha veszek valamit EUR országban, akkor HUF-EUR váltást csinál és nem HUF USD, majd USD EUR váltást. A kettő között +2% költség van…

 • AAA
  Nem kell ehhez külföldre menni, külföldi társasághoz. OTP-nél számoltam fel a számlacsomagom. Az USD számlán maradt kb. 20 dollárt úgy 600Ft-ért kegyeskedtek átváltani a saját Ft számlámra. A megszüntetéskor a Ft számlán már csak úgy 2-3000 Ft volt, amit nagyságrendileg szerény 800Ft költségért méltóztattak a kezembe adni (elutalni is 700 körül lett volna), pedig még csak nem is valami legolcsóbb számlám volt, hanem prémium plusz. Úgy voltam vele, na örüljetek még ennek, ti többet úgysem húztok le.:)
 • Ádám
  Nálam a 106,4 – 90 = az “csak” 16,4 nem 26,4 . Valamelyik szám el van írva.
  Bár a 16,4 is sok.
  Én most ebay-en szívtam be az automatikus átváltást. Nem marad meg a beállítás, hogy ne automatikusan váltson és véletlenül gyorsabban kattintottam, mint gondolkodtam…….
 • Bela
  Erste Wizz Air kártyával közép árfolyam közelében fizetek. Eddig mindig nagyon jó váltási árfolyamról jött SMS.
 • Családfő
  Bela, nézd meg, hogy ténylegesen milyen árfolyamon könyvelték le a váltást. Nem fog tetszeni. Az sms nem mérvadó de baromi ügyes (aljas?) marketing fogás. Kevés ügyfél nézi meg a bankszámla kivonatot.
 • Danhadnagy
  Zabhegyező “felejtsétek már el azt, hogy egy bank középárfolyamon vált nektek pénzt” attól függ, kinél bankolsz. nekem a Magnet mindig középen vált (mnb +0,5%)
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Az Erste Visái jó árfolyamon váltanak, a Mastercardjai brutálisan rosszul. Hogy az SMS-ben mi áll, az nem számít.

  Ha Belának MC a Wizz kártyája, rosszul járt.

  Én átcseréltettem a Max MC-ot Visára, azóta boldogabb az életem.

 • Kiszamolo
  Dan, akkor hol is vált a Magnet, ha MNB közép plusz 0,5%? 🙂
 • Szabolcs
  Nálam már az erste wizzair kártya is kiverte a biztosítékot, hogy külföldi vásárlásnál 3-4%-kal rosszabb árfolyamon számolta az eurós vásárlásokat… pl 327 Ft helyett 338 Ft
 • Zseketto88
  TransferWise 200 euróig ingyenes, de nagy bank atm kell. hozzá (miért kockáztatnál máshol?)

  Indonéziában 1.2 eur volt a helyi nagybank extra díja, de csak akkor ha nem váltottunk előtte az app-ban helyi valutát.

 • Zseketto88
  Ja h tsw volt, akkor legyen a 16 eur tanulópénz h csak nagybanknál veszel ki eztán
 • attila
  Az erste max ( régi joker ) sztem mindig is visa volt náluk, a wizz air a master card ! A Max visa sztem is jól vált, de csak a többihez képest ! 😉 pl.: egy tw kártyához képest sehol sincsen !
 • Second Wave
  Dan,
  ellenőriztem, de sajnos már nincs így (régen tényleg nagyon jó volt, de észbekaptak, magnet, MC kártya). 2,4 százalékkal az mnb közép felett váltott.