Munkanélküliség és jövedelem-kiesés elleni biztosítás

2012-03-02
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Zoltán kérésére írok most a munkanélküliség elleni biztosításról.

Újabb cikk a témában:

kiszamolo.hu/munkanelkuliseg-elleni-biztositas/

Ezzel a biztosítással az esetleges munkanélküliség, vagy táppénz miatt kieső jövedelmet lehet pótolni, biztosítótól függően 6-12 hónapon keresztül. (Kérhetőek ilyen biztosítások hitelek mellé is, ekkor az a hitelszerződés részét képezi. Most csak a külön köthető biztosításokról írok.)

A munkanélküliség elleni biztosítás havi térítését általában mi választhatjuk meg, ami általában nem lehet több, mint a bérpapírral igazolt átlagfizetésünk 70-80%-a. A díj természetesen az igényelt szolgáltatás nagyságától függ.

Fontos, hogy csak önhibán kívüli munkanélküliség esetén fizet a biztosító! Tehát közös megegyezés, munkavállalói felmondás esetén nem! Mindig van önrész, ami azt jelenti, hogy az első 60-90 napban nem fizet a biztosító, azaz az első 2-3 hónapban egy fillért sem kapunk, erre számítsunk! Szokott lenni 2-6 hónap várakozási idő is, ha ebben az időpontban szűnik meg a munkaviszonyunk, szintén nem kapunk pénzt. (Ezzel szűrik ki a biztos kirúgás előtt állókat.)

Az életkor limitált, általában 55 éves kor felett nem lehet ilyen biztosítást kötni.

Posta Biztosító Mentő öv biztosítás: 4 csomag létezik, a "C" csomag havi 4 725 Ft, a "D" csomag havi 6 300 Ft. A "C" csomagnál baleseti halálra 3 milliót fizetnek, átmeneti keresőképtelenség és munkanélküliség esetén is maximum 1 éven keresztül 75 ezret fizet. Ugyanez a "D" csomag esetén 4 millió/100 ezer forint. Részletek itt.

Néhány kizáró ok:

- nem rendelkezik állandó magyarországi lakcímmel,
- akinek életkora (a pontos születési dátumtól számítva) meghaladja az 52. életévet,
- nem rendelkezik folyamatosan 9 hónapja határozatlan időtartamú, legalább heti 36 órás munkaviszonnyal,
- munkáltatójával szemben kezdeményeztek, vagy folyamatban van felszámolási, végelszámolási, vagy csődeljárás,
- az a személy, aki saját, vagy közeli hozzátartozójának alkalmazottja,
- nyugdíjas,
- akinek határozott tartamú munkaviszonya van.
- akinek a munkáltatója a biztosítási szerződés aláírása előtt akár írásban akár szóban (rendes, rendkívüli felmondás, vagy közös megegyezés útján) kezdeményezte a munkaviszony megszűnését,
- regisztrált munkanélküli, keresőképtelen (betegállományban van)

A biztosítás 3 éves időtartamra jön létre, ezzel fontos számolni. (Ezzel védi magát a biztosító, ha hirtelen például nagy munkanélküliség törne ki országos szinten.)

Várakozási idő 90 nap, eddig nem szolgáltat a biztosító, kivéve baleseti halál esetén.

A konkrétumokat itt találjátok.

A Posta Mentöőv előnye az egyszerűség, illetve sok helyen megköthető.

April Munkanélküliség Biztosítás: 15 csomag van, a díj függ a végzettségtől. A várakozási idő munkanélküliség esetén 180 nap, ami elég meleg, az első hat hónapban csak a díjat fizetjük, munkanélküliség ellen nem véd a biztosítás. A keresőképtelenség esetén 60 nap a várakozás.

Az önrész 60 nap, azaz az első 2 hónapban itt sem kapunk egy fillért se, utána is csak maximum 6 hónapig fizetik a díjat.

Egy felsőfokú végzettségű 200 ezres keresettel rendelkező egyén havonta 3576 forint plusz egy 10.728 Ft-os első díjért munkanélküliség esetén 100 ezret kap, betegség/baleset miatti jövedelemkiesés esetén 50 ezret, baleseti halál, vagy legalább 51%-os baleseti rokkantság  esetén 2 milliót fizet. Ugyanez felsőfokú végzettség nélkül havi 4.634 Ft, illetve 13.902 Ft egyszeri díj.

A díjkalkulátort és a kizáró okokat itt találjátok, a pontos részleteket pedig itt.

Harmadik versenyző az Allianz Egzisztencia Program. Itt futamidőt kell meghatározni és sajnos online se kalkulátor, se szerződési feltételek nem elérhetőek. Telefonon kértem kalkulációt az extra csomagra (csomagok itt), ami 90 ezret fizet havonta munkanélküliségre, baleseti napi térítésre 2000 ft/nap, baleseti halálra és rokkantságra 5 milliót, egyéb, nem baleseti rokkantságra 2 milliót. Táppénz kiegészítést nem fizet.

Egy 200 ezres jövedelmű, felsőfokú végzettséggel rendelkező Budapest mellett lakó személy 9401 Ft-ot fizet havonta 15 éves futamidőnél, 5 éves futamidő mellett 8702 Ft-ot. Egy tápiószecsői érettségizett személy öt évre havi 9232 Ft-ot fizet.

A szerződési feltételeket majd e-mailen küldik, de mivel közel háromszoros a havi díj és még TB-kiegészítést sem tartalmaz, szerintem annyira nem is fontos, hogy minden részletet ismerjünk.

Hiába kerestem több ilyen biztosítást, mindenki ezeket árulja, ha valaki tud további cégeket, jelezze.

Érdemes-e kötni ilyen biztosítást? Erre nem lehet egyértelműen válaszolni, amin érdemes elgondolkodni, hogy csak a harmadik hónaptól fizet, azaz ha 4. hónapban találunk munkát, akkor csak egy-másfél hónapot térítettek, ebben az esetben két év díjfizetésnek megfelelő összeget kapunk vissza. (Természetesen azért ne feledkezzünk el a többi szolgáltatásról sem.) Magas képesítésű, nyelveket beszélő, Budapesten lakó személynek valószínüleg kisebb szüksége van rá, mint  egy borsodi, alacsony végzettségű személynek.

Melyiket éri meg választani? A nem felsőfokú végzettséggel rendelkező személynek jóval drágább a második biztosítás és érdemes figyelembe venni az egyszeri 10 ezres díjat, illetve a fél éves várakozási időt is.

Valódi pénzügyi tanácsadóra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en: kiszamolo.hu/feed

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram