Napelem változás

Tibortól jött a hír, miszerint változik a napelemek szabályozása, mégpedig csökkentik az egy fázisra köthető teljesítményt, a mostani egy fázisra köthető 5 kW-os napelemek helyett csak fele akkora lesz a megengedett. Ez drágulás lesz, mert háromfázisú inverter fog kelleni s ráadásul három fázis is, ami nem minden háznál alap. S ugye ez a maximum teljesítményt is érinti, amit a háztetődre szerelhetsz. Ez mindenkit érinteni fog, aki április 30 után szeretne napelemet elhelyezni.

 

Share

71 hozzászólás

 • Banditosz
  , 850 er ki vállalja? Nekem kb ugyanerre 3 ajanlat kozul a legolcsóbb 1.33m volt
 • Balage

  Hozzányúltak a gázvezetékhez. Most ellenőrizem 760k nem 850k, rosszul emlékeztem.
  A lényeg nem az, hogy mennyivel lehetne még olcsóbb hanem, hogy mennyivel olcsóbb (a gáz) a levegős hőszivattyúval szemben amihez a passzív hűtés kialakításának költségét még nem is számítottuk bele.

 • Igazmondó
  Ha ajándèk lenne akkor sem rakatnèk a házamra napelemet.

  Rossz befektetès egy MAP+hoz kèpest.

  Rossz mert pazarlásra ès nem takarèkosságra ösztönöz.

  Egyszerûen sehonnan sem jön ki a matek.

 • Tamás
  “Rossz befektetès egy MAP+hoz kèpest ”

  1-1,5m Ft-ért feltenni egy 6kW-s rendszert miért rosszabb mint a MÁP+?
  Az már azért kevesebb megtérülés lenne mint 10 év.
  (és akkor alapból menne egy villanyradiátor vagy hasonló, hogy ha túl sok lenne a felesleges.
  10 cm hőszigetelésem van, padláson 30-40 + 3 rétegű ablakok, mielőtt jönne ez a kérdés.)

 • Balage

  Vidéki. Adok kontaktot ha kell.

  Írj a “galaxis útikalauz ötödik részének címe” kukac gmail címre. 🙂

 • alaposan utanaszamolo
  Egyetértek @Igazmondó-val.
  Alaposan megkapargatva nagyon sok megkötés és “ha” esetén jön ki a matek.
  15e ft-os mostani havi számlák mellett egyébként járható út….mi nem tartozunk ide….
  (egyébként itt kiszamolo nem értettelek, a most lefolytott áramárral kapcsolatban. Amit írtál az alapján ha a mindenkori kormány elengedi a jelenlegi árakat….akkor pont megérné most felrakatni, te pont fordítva írtad a kommentben)

  Ha valaki nem foglalkozik vele, csak haverokkal beszélget, meg 3 napelemes céggel, akkor szexi lehet. Meg zöld. Meg minden más hangzatos. De attól nem lesz valami zöldebb, hogy “kényszerből” veszek olyan kütyüket, amikkel ki tudom használni a “ha már ott van, használjuk is áramot”. Előbb-utóbb (a napelemek 20 éves életciklusán belül!) mindenki bruttózni fog….olyan nincs, hogy ugyanaz a rendszerem, de egy bürokratikus döntés miatt (dátum) neked még szaldó, nekem már nem..

 • alaposan utanaszamolo
  Ja igen, és a megtérülési számításokból sokat (a napelemes cégek előszeretettel) hagyják ki a PMÁK (v bármilyen befektetés)-ot, mint másik scenáriót.
  Lehet számolni éves villanyárdrágulással, PMÁKkal, 15 évenkénti invertercserével, stb…
  Ha mindezek benne vannak akkor még rájön a sok politikai tényező…

  A versus meg a mostani sárga csekk, s a maradék projektre szánt pénzből meg PMÁK…és nincs idegeskedés, az asszony is akkor mos amikor akar, nem időzítve a bruttó miatt, stb…

  Felrakatnám isten bizony de nem kerek a történet…

 • Kiszamolo
  alaposan, a válaszom arra vonatkozott, hogy most senki nem köti be a gázt, hanem mindenki árammal fűt, mert csak kétszer olyan drága és megspórolja a gáz bekötését. Ha majd duplázodik az áram és felére csökkenne a gáz (ez lenne a normális az elmúlt 7-8 év alapján, ha nem lenne rezsidémon), akkor mindjárt másképp fog kijönni a matek.

  Semmi köze nem volt a napelemhez.

 • alaposan utanaszamolo
  Így már értem, köszi!
  Mondjuk ilyen logika mentén, ha én meg
  – most NEM csinálok napelemet
  – ÉS bekötöm a gázt…
  az a legrosszabb konstelláció… 😀 (áramár nő majd, napelem értéke nő, gáz(bekötés) csökken majd…
  Pedig valami ilyen a terv…

  Amúgy érdekelne a véleményed érzelemmentesen a napelemekről, az ezévi támogatások tükrében mi éri meg, mi nem SZERINTED. Milyen nagyságú, milyen havi számlánál, stb éri meg.

 • D
  “Aki most kételkedik meg fikázza a napelemet, az később pont úgy fogja sajnálni hogy kimaradt, mint aki nem ültetett fát “arra a kis időre” 20 éve”

  Miből maradunk ki? A napelem ára exponenciálisan csökken, tehát ti vagytok, akik most megveszik egy gyerekcipőben járó technológiát, mint akik a 90es években megvették a téglatelefonokat amivel még sms-t sem lehetett küldeni. Arról nem beszélve, hogy ha a lakosság töredékének lesz csak napelem (meg az államnak is), akkor kb. ingyen lesz az áram mindenkinek.

 • Vision
  Rokonságban most kötötték be a gázt. Családi ház, gázcsonk volt a ház előtt. Kémény költsége valami 15 ezer, hiszen a homlokzatra vezeti ki az égésterméket. Meglévő fűtésrendszerre lett rákötve, a kazán 300 ezer körül volt. A teljes költség csövekkel, hőcserélővel, munkadíjjal, stb. 1 millió közül alakult. Mindez hőszivattyú esetén minimum a duplája, de inkább több. És akkor van egy levegő-víz kültérid, ami nagy fagyokban nem túl hatékony. A talajszondásról inkább ne beszéljünk, az sosem térül meg.
 • Nemhiszem
  Nekem az nem all ossze mi lesz itt 3 ev mulva.minden ismert program kifut.mar csak brutto lesz.eu +allami vallalasok miatt nagyon zoldulni kene……node ha ennyire visszanyirjak hogyan? Nem hiszem hogy nem lesznek meg akciok….az akkori technologiaval akkori arakon.most mindenki ugy szalad mintha nem lenne holnap
 • Kiszamolo
  Nemhiszem, tényleg nem látod, hogy kik és mennyi napelemparkot telepítenek? Senki nem mondta, hogy a lakossági vonalon kell teljesíteni az elvárásokat.

  A lakossági házak korszerűsítésére kapott uniós pénz is inkább ment közintézményekre, ott lehet kiírni közbeszerzést és ott lehet tudni előre, ki kapja meg a munkát. Mari néni nem biztos, hogy jó kivitelezőt választ, mert az csak az árat nézné meg aztán piszlicsáré kis munkákat nem lehet összegereblyézni egy nagy munkává, hogy érdemes legyen lehajolni érte.

 • szocske
  2020.okt. 30-án az összes magyar szolgáltató szerződésébe bekerült betűre ugyanaz a mondat, szerinted mind egymástól függetlenül, teljesen véletlenül azonos napon döntött így, semmi külső hatás nem volt? 😉

  “A mostani energia hálózat arra lett tervezve, hogy a nagy erőműtől a végpontokba vigye az energiát.” – a vezeték szerinted tudja melyik irányba folyik rajta áram? Egyébként nem megy vissza Paksig a napelem termelése, szerencsére egyelőre akad aki felhasználja út közben

  @Névtelen “szomorú hogy nem engedik a saját napelem áramát tárolni és felhasználni” – már miért ne engednék? A tavaly felszerelt inverteremen ott figyel az akku csatlakozó, bármikor rádughatom az LG RESU-t. A sorrend ilyenkor: 1. napelem ellátja a saját fogyasztóim, ha több a termelés, tölti az akkut. Ha kevés a termelés, akkor akkut használ. Ha sem nap sem akku, csak akkor jön a hálózatról az áram.

 • Egy olvasó
  Fél füllel hallottam, hogy előfordulhat az is, hogy a szolgáltató nem veszi át minden esetben a megtermelt áramot. Őket törvény kötelezi erre, mégis lehet kiskapu? Ez ugyanis jelentősen meghosszabbíthatja a beruházás megtérülési idejét. Próbáltam erről neten infót/tapasztalatot keresni, de nem találtam, ezért örülnék ha tudtok ilyen tapasztalatról megírnátok.
 • Bjozef

  “Fél füllel hallottam, hogy előfordulhat az is, hogy a szolgáltató nem veszi át minden esetben a megtermelt áramot.”
  Ez már egy jó ideje így van, már eleve “okos” ad-vesz órát tesznek fel és a meglévőket is nagy ütemben cserélik. Ezt a szolgáltató úgyan úgy vezérli mint az “éjszakai áramot” nem úgy van, hogy te csak vissza töltesz amikor nem kell a hálózatra plusz áram, mondjuk egy napsütéses tavasz-őszi nap amikor a fogyasztás minimális, de pl a naperőművek meg a legoptimálisabb helyzetben csúcsra járnak.
 • makaivelli

  Ez eleg durva lenne.
  Akar azt is megtehetik, hogy semmit nem vesznek at es akkor semmi ertelme a szaldos elszamolasnak. Ez biztos, hogy igy van?

 • Kritizator
  Baromság, át kell hogy vegyek
 • Nacionalista

  Meg szabad kérdezni, mióta használod azt az akkut? Ilyen jellegű használat mellett mint ahogy te használod mennyi idő a várható élettartam?

 • Bjozef

  Tavalyi évben nálam 98+% volt az arány a maradék megtermelt nem vették át… Ez lehet áramszünet, karbantartás stb. is részben azt aláírom, de egyértelműen látható, hogy vezérlik a termelést és ha kell belenyúlnak. Sokan még mindig nem értik ezt az ész nélküli hálózatra termelünk dolgot, de ebben biztosan durvább lépések lesznek a jövőben, erre nincs felkészülve nemhogy a hazai rendszer, de egy fejlettebb nyugati sem… Ajánlom utána olvasni az idei január 8. összeurópai rendszer megfekvésnek, pedig az összes fogyasztás egy elenyésző töredéke hiányzott és ennyi is elég volt egy elég széleskörű üzemzavarhoz…..
 • Hablaty
  Jelenleg egy fatüzelésű kazánunk van pufferrel, villanybojlerrel. Most gondolkodunk a napelemen (11E a villanyszámlánk); és a gáz(fűtés) bevezetésén. Az itt olvasottak alapján azonban nagyon elbizonytalanodtam: kell 3 fázis, valaki írta, kb. 170E, gázfűtés kiépítése (fűtőkazán, terv, bekötés, munkadíj..) közel 1 M. Napelem rendszerre 1,7 M körül adtak árajánlatot. Lehet, hogy nem éri meg mégsem? Ha ápr. 30 előtt elindítom a napelem rendszer engedélyeztetését, akkor elég az 1 fázis? Mire vonatkozik pontosan a határidő?