A következő feladatod

2022-02-02
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Találtam egy találó képet, ami azt ábrázolja, mekkora és milyen feladat előtt állnak a fejlett világ jegybankjai.

2008-ban a túlhitelezett gazdaság összeomlásakor két választásuk volt: hagyják visszatalálni a gazdaságot az egyensúlyi helyzetbe, de akkor évekig recesszió, munkanélküliség várható, vagy elkezdenek ingyen pénzt pumpálni a rendszerbe, egyre többet és többet, hogy a gazdaság a leálló motor ellenére is tovább tudjon száguldani.

Eltelt egy év, majd kettő, le kellett volna jönni a serkentőszerről, de mivel a problémát nem megoldották, csak elfedték, úgy találták, hogy ezt nem tehetik meg, hiszen visszakerülnének oda, ahonnan elindultak. Mivel jobb ötletük nem volt, mentek tovább az addigi úton, hátha valami jó fog kisülni belőle.

Lemásolták a japán mintát, kár, hogy arról már akkor is látszott, hogy nem működik:

Japán elmúlt három évtizede

A sok ingyenpénz a gazdaság élénkítésén kívül felpumpálta az ingatlanárakat és a részvényárakat is. A jegybankok szerencséjére a többletpénz a gazdagokhoz került, így az nem jelent meg a mindennapi fogyasztás inflációjában, csak a befektetési eszközök területén értékelte le a pénzt.

A járvány kezelése kapcsán viszont elkezdtek pénzt önteni a lakosság közé is (ez az úgynevezett helikopter-pénz, amikor célzás nélkül szórják az emberek közé a pénzt), be is robbant az infláció az egész világon.

Jött a magyarázkodás, hogy az elhalasztott vásárlások miatt kialakult áruhiány okozza csak az átmeneti áremelkedést, de ezt már akkor is mindenki tudta, hogy hülyeség. Az elmaradt vásárlások zöme már 2020 második felében megvalósultak, nem az miatt robbantak fel az árak 2021 vége felé.

Nem lett volna semmilyen áruhiány, de a sok ingyenpénz miatt megugrott a kereslet, 15-20%-kal többet akartak az emberek vásárolni, csak nem volt mit. S valóban, a megnövekedett kereslet már áruhiányt okozott, de ennek oka a sok ingyenpénz volt, nem az, hogy a gyártás érdemben akadozott volna. Szállítási kapacitási probléma is azért volt, mert egyik napról a másikra nagyot nőtt a szállítandó termékek mennyisége, s nem azért, mert az addigi keresletet nem tudták volna kielégíteni a szállítócégek.

Reménykedhetünk abban, ha kimegy a sok ingyenpénz a rendszerből, akkor az emberek majd kevesebbet vásárolnak, csökken az inflációs nyomás. Ez valószínűleg így lesz, csak az a baj, hogy könnyebb kinyomni a fogkrémet a tubusból, mint visszapasszírozni bele. A cégek rászoktak az áremelésre, a dolgozók keveslik a bért a magas inflációra hivatkozva és így tovább.

A hetvenes években is végig azt mondták a jegybankok, hogy már legyőzték az inflációt, mégis egy évtizeden keresztül nem értek el érdemi sikereket az infláció ellen, csak loholtak az események után.

A stagfláció évtizede

Visszatérve a képre, most úgy kellene csökkentenie az inflációs nyomást a jegybankoknak, hogy az ne taszítsa recesszióba a gazdaságot és a részvénypiacokat, csak hát ez elég kilátástalannak tűnik.

Természetesen könnyen lehetne csökkenteni az inflációt, ki kellene vonni a piacról azt a tömérdek mennyiségű pénzt, ami miatt az egész helyzet kialakult. A gond csak az, hogy senki nem szeretne visszamenni a 2008-as részvényárakhoz, ingatlanárakhoz vagy GDP-hez, de még a 2016-os árakhoz sem és a gazdasági szereplők most sokkal sérülékenyebbek, mint voltak 2008-ban.

A legtöbb állam és cég fülig el van adósodva, sokan közülük még egy komolyabb kamatemelést sem feltétlen tudnának elviselni.

(Érdemes megnézni az ábrán, hogy 1970 óta minden egyes százaléknyi GDP növekedés csak másfél százaléknyi adósságnövekedés árán tudott megvalósulni. Nesze neked fenntartható folyamatos fejlődés. De ezt csak zárójelben, érdekességképpen.)

Rövidre fogva, ezt kellene most megoldania a jegybankoknak: fékezzék meg az inflációt, de úgy, hogy ne emeljenek kamatot, vonják ki a gazdaságból a felesleges pénzeket, de úgy, hogy ne csökkenjen a GDP, ami egyébként főleg a felesleges pénzek miatt tudott nőni az elmúlt években. Innen szép nyerni. 🙂

Abban lehet reménykedni, ahogy fentebb írtam is, hogy talán az ingyenpénzek kifutásával magától csökken a kereslet és helyreáll a rend, de sajnos benne van a pakliban, hogy ezt a palackból kiszabadult szellemet már nem lesz annyira könnyű visszatuszkolni a palack mélyére még további évtizedekre.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram