A következő feladatod

Találtam egy találó képet, ami azt ábrázolja, mekkora és milyen feladat előtt állnak a fejlett világ jegybankjai.

2008-ban a túlhitelezett gazdaság összeomlásakor két választásuk volt: hagyják visszatalálni a gazdaságot az egyensúlyi helyzetbe, de akkor évekig recesszió, munkanélküliség várható, vagy elkezdenek ingyen pénzt pumpálni a rendszerbe, egyre többet és többet, hogy a gazdaság a leálló motor ellenére is tovább tudjon száguldani.

Eltelt egy év, majd kettő, le kellett volna jönni a serkentőszerről, de mivel a problémát nem megoldották, csak elfedték, úgy találták, hogy ezt nem tehetik meg, hiszen visszakerülnének oda, ahonnan elindultak. Mivel jobb ötletük nem volt, mentek tovább az addigi úton, hátha valami jó fog kisülni belőle.

Lemásolták a japán mintát, kár, hogy arról már akkor is látszott, hogy nem működik:

Japán elmúlt három évtizede

A sok ingyenpénz a gazdaság élénkítésén kívül felpumpálta az ingatlanárakat és a részvényárakat is. A jegybankok szerencséjére a többletpénz a gazdagokhoz került, így az nem jelent meg a mindennapi fogyasztás inflációjában, csak a befektetési eszközök területén értékelte le a pénzt.

A járvány kezelése kapcsán viszont elkezdtek pénzt önteni a lakosság közé is (ez az úgynevezett helikopter-pénz, amikor célzás nélkül szórják az emberek közé a pénzt), be is robbant az infláció az egész világon.

Jött a magyarázkodás, hogy az elhalasztott vásárlások miatt kialakult áruhiány okozza csak az átmeneti áremelkedést, de ezt már akkor is mindenki tudta, hogy hülyeség. Az elmaradt vásárlások zöme már 2020 második felében megvalósultak, nem az miatt robbantak fel az árak 2021 vége felé.

Nem lett volna semmilyen áruhiány, de a sok ingyenpénz miatt megugrott a kereslet, 15-20%-kal többet akartak az emberek vásárolni, csak nem volt mit. S valóban, a megnövekedett kereslet már áruhiányt okozott, de ennek oka a sok ingyenpénz volt, nem az, hogy a gyártás érdemben akadozott volna. Szállítási kapacitási probléma is azért volt, mert egyik napról a másikra nagyot nőtt a szállítandó termékek mennyisége, s nem azért, mert az addigi keresletet nem tudták volna kielégíteni a szállítócégek.

Reménykedhetünk abban, ha kimegy a sok ingyenpénz a rendszerből, akkor az emberek majd kevesebbet vásárolnak, csökken az inflációs nyomás. Ez valószínűleg így lesz, csak az a baj, hogy könnyebb kinyomni a fogkrémet a tubusból, mint visszapasszírozni bele. A cégek rászoktak az áremelésre, a dolgozók keveslik a bért a magas inflációra hivatkozva és így tovább.

A hetvenes években is végig azt mondták a jegybankok, hogy már legyőzték az inflációt, mégis egy évtizeden keresztül nem értek el érdemi sikereket az infláció ellen, csak loholtak az események után.

A stagfláció évtizede

Visszatérve a képre, most úgy kellene csökkentenie az inflációs nyomást a jegybankoknak, hogy az ne taszítsa recesszióba a gazdaságot és a részvénypiacokat, csak hát ez elég kilátástalannak tűnik.

Természetesen könnyen lehetne csökkenteni az inflációt, ki kellene vonni a piacról azt a tömérdek mennyiségű pénzt, ami miatt az egész helyzet kialakult. A gond csak az, hogy senki nem szeretne visszamenni a 2008-as részvényárakhoz, ingatlanárakhoz vagy GDP-hez, de még a 2016-os árakhoz sem és a gazdasági szereplők most sokkal sérülékenyebbek, mint voltak 2008-ban.

A legtöbb állam és cég fülig el van adósodva, sokan közülük még egy komolyabb kamatemelést sem feltétlen tudnának elviselni.

(Érdemes megnézni az ábrán, hogy 1970 óta minden egyes százaléknyi GDP növekedés csak másfél százaléknyi adósságnövekedés árán tudott megvalósulni. Nesze neked fenntartható folyamatos fejlődés. De ezt csak zárójelben, érdekességképpen.)

Rövidre fogva, ezt kellene most megoldania a jegybankoknak: fékezzék meg az inflációt, de úgy, hogy ne emeljenek kamatot, vonják ki a gazdaságból a felesleges pénzeket, de úgy, hogy ne csökkenjen a GDP, ami egyébként főleg a felesleges pénzek miatt tudott nőni az elmúlt években. Innen szép nyerni. 🙂

Abban lehet reménykedni, ahogy fentebb írtam is, hogy talán az ingyenpénzek kifutásával magától csökken a kereslet és helyreáll a rend, de sajnos benne van a pakliban, hogy ezt a palackból kiszabadult szellemet már nem lesz annyira könnyű visszatuszkolni a palack mélyére még további évtizedekre.

Share

51 hozzászólás

 • xavv
  “…hogy talán az ingyenpénzek kifutásával magától csökken a kereslet és helyreáll a rend…”

  Mikor is érkezik meg az szja visszatérítésem az 1 gyerekem után?? Febr. 15?

 • a bolti dolgozó családja
  Most én vagyok a hülye vagy a gazdasági szakemberek ,hogy szó nincs itt semmiféle GDP növekedésről 50 év óta?
  Ha nulla lett volna az adósság növekedés,akkor MÍNUSZ fél százalékkal csökkent volna a GDP évente?
  Valaki világosítson fel mert ha jól értem a király meztelen csak senki nem akarja észrevenni és/vagy kimondani az igazságot?
 • Utilsman
  Lehet kicsit szarkasztikus leszek, de nem érzitek néha úgy, mintha az egész angolszász kapitalizmus sehová sem vezetne. Vásárolgatok persze én is részvényeket, állampapírt, ETF-et (Bitcoin.t még nem mertem) stb., de akárhogy számolok néha itt egy kicsit pluszba vagyok, amott mínuszba, ha összesítek adózás után, éppen marad valamennyi nyereség, de nem eget rengető. Most éppen itt fújódik buborék, most éppen ott, most egyik ország áll a csőd szélén, most meg amaz…tulajdonképpen nem tud “normális keretek” között működni ez a rendszer. Remélem a gyermekeim megbocsátják majd nekem/ nekünk, hogy részt vettünk ebbe az egész szarságba ami felemészti a bolygó erőforrásait Szó szerint belevezetjük a jövő nemzedékét a zavaros politikai-gazdasági káoszba. Nagyon aggódom a jövő miatt!
 • Laci bácsi
  Úgy tartják, hogy minden rosszban van valami jó. Aki most észnél van, jó helyre fekteti be a likvid megtakarítását, még jól is kijöhet a dologból. Persze a többségnek bukás lesz. Főleg a hitelben úszó adós rabszolgáknak. Izgalmas éveknek nézünk elébe, úgy gondolom. Ami igazán aggaszt, az az, hogy a színfalak mögé nem láthatunk be, így teljes képet sem kaphatunk. A múlkor egy Bibliai idézettel örvendeztettél meg, most had viszonozzam: “Boldogok a szegények, mert övék a Mennyek országa.”
 • Zsu92
  kicsit off téma, de néha jó (?) olvasni, hogy más is aggódik mi lesz nem csak nekem vannak álmatlan éjszakáim. Én és a párom úgy vesszük már számításba a következő években a lehetőségeinket, hogy hol lehet vélhetően a bolygó élhető, a társadalom pedig a lehető legnagyobb valószínűséggel békés. Legjobb korban vagyunk, kivándorlós pontrendszerekben a legtöbbet most adnak. Amíg fiatalok vagyunk akarunk élni a lehetőségeinkkel, mert a jövő irtó bizonytalan. Egy öt éve még azt gondoltam volna, hogy csak a pénzért mennék el. Nagyot fordultak a dolgok.
 • M. Tamás
  megértem az aggodalmadat.

  Én ebben a témában Bedő Imre könyveit élveztem a legjobban.
  Bedő közgazdász eredendően, emiatt a közgazdasági fejtegetései nagyon érdekesek, a társadalmi kontextust is szerintem remekül vázolja fel, jó szívvel ajánlom a munkásságát Neked is és mindenkinek.

  Nem kapok jutalékot érte, egyszerűen csak figyelemre méltónak találom a gondolatait, ezért ajánlom a figyelmedbe.
  (Márpedig akit érdemesnek tartok rá, hogy minél többen ismerjék a gondolatait, azt szívesen reklámozom ingyen 🙂 a Férfiak Klubja pedig ilyen).

 • Szak1
  Az elmúlt ötven évben megnégyszereződött az inflációval korrigált amerikai GDP, 5 trillióról 20 trillió dollárra. “Real gross domestic product” néven keresheted, pl. itt: multpl.com/us-gdp-inflation-adjusted/table/by-year
 • Ozera
  Miklós, tudom , nem a te dolgod megoldást találni, de mégis. Engem személy szerint érdekel, másrészt ha probléma felvetés van úgy kerek, ha opciókat is tudunk mutatni. Nem azért, hogy bárkinek tanácsot adj, nem mintha bárki megfogadná, de mégis. Szóval egy kis szerepjáték. Ha lehetőséged lenne rendbe rakni a gazdaság ezen szegmensét, milyen intézkedést, döntéseket látnál legindokoltabbnak, rövid-hosszú távon kifizetődőnek?
 • Al
  A japán példával ellentétben egy dolgot látok, most igencsak megindult az infláció. Ez mit jelenthet a jövőre nézve?
 • Piotr Sztyopanovics
  bácsi

  Pontosan: „Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.” Ez nem az anyagi nyomorgókra vonatkozik.

 • Puffogok
  Mi lenne itt a textbook megoldás? Azt laikusként látom, hogy egy csomó helyzetben van pofonegyszerű megoldás, csak érdekcsoportok vagy a népszerűségvesztéstől való félelem nem engedi meglépni.
  Itt van olyan lépés ami nem hozna magával 15%-os munkanélküliséget és a vele járó dolgokat?

  Miklós – egy cikket szívesen venné(n)k arról hogy Te mit lépnél jelen helyzetben, ha április 4-én az aktuális miniszterelnök felhívna, hogy Csernok úr, we have a job for you, gatyába kéne rázni a gazdaságot.

  Először is azt mondanám, hogy egyék meg, amit főztek, aztán meg hagynám, hogy visszataláljon a gazdaság oda, ahol lennie kellene. Persze el kellene magyarázni az embereknek, hogy nem, nem vagy olyan gazdag, hogy két autót fenntarts meg hogy a világ másik oldalára járj nyaralni.

  Lenne szép nagy recesszió, hitelállomány leépülése és sok munkanélküli néhány évig.

 • mókuskerék
  És mi lehet a megoldás? Van egy csomó készpénzem, részvényeket csak apránként veszek, mert én is úgy gondolom, hogy túlértékelt.
  Ingatlannal nem akarok vacakolni, a bérlővel hadakozás nem az én műfajom
  De mégis melyik szektorba, vagy földrészbe vagy akármibe érdemes fektetni, ha a kp-t meg megeszi az infláció.
 • "a svájci"

  +1, tökéletes a “diagnózisod”.
  Párszor talán már én is leírtam a véleményemet, hogy milyennek látom “a rendszert” – na nem a magyar, hanem egy kicsit tágabb kontextusban. Ahova vezet az zűrzavar, a középréteg (és a földünk) tönkretétele és kizsákmányolása, egy szűk réteg előnyére, akik mint marci hevesen élnek. Emellett barátságokat/kapcsolatokat/politikát a beleívódott pénzcentrikusság teszi tönkre.
  Nem tudom. A 80-as években mást gondoltam “a fejlődésről”. Nem gondoltam, hogy 40 év múlva negatív előjellel fogunk erről beszélni.
  Emellett ami engem felháborít, hogy amikor a 80-as éveket hozom példának (amit egy lapon nem lehet említeni a mai rendszerrel), – csípőből megy a komcsizás egyeseknél, meg a kapitalizmus dicsőítése, amit szidni szigorúan tabu merthogy (állítólag) “annál jobbat még nem találtak ki”… 🙂 (muhaha)
  Szerintem előbb utóbb kapcsolni fog mindenki…

 • csgary
  “A jegybankok szerencséjére a többletpénz a gazdagokhoz került…” – Hány éves vagy te herceg? – 27 – És még mindig hiszel a mesékben?

  Ha szerinted ez tényleg csak szerencse volt akkor neked nem kéne ezt a blogot írnod. Se véletlen, se szerencse nem volt, talán nem ártana megnézned hogy a dolgozók része az összes jövedelemből hogyan alakult az elmúlt 50 évben. Nekik nem volt “szerencséjük”. Ezt kirablásnak hívják.

  Barátom, egyrészt ez a stílus, na ezen még csiszolnod kellene egy hangyabokányit.

  Másrészt szövegértés: nem azt írtam, hogy a szerencse játszott közbe, hanem a jegybankok szerencséjére. Birtokos eset, ha így könnyebb megérteni.

 • V.A.Laki
  Tudod, miert nem lehet meglepni egy ilyen recessziot? Pillanatok alatt megbuknanak a kormanyok es olyan vezetok talalnak meg az utjukat a hatalomba, akikhez kepest Orban fagyosszent. Inkabb Hitler es Sztalin ligajaban jatszananak. Persze, majd azoknak az embereknek, akiknek nem lehet elmagyarazni a vasarnapi boltzarat meg hogy a covid oltas legyen kotelezo, majd elmagyaraznak, hogy egy a Lovakat lelovik, ugye? filmben megfigyelheto szintu valsag nem egy izraelita osszeeskuves miatt tortent? Ugyan mar.

  Szerintem ezert van, hogy a jelenlegi rendszerben mindenki aszerint gyarapszik, amennyi veszelyt jelent a hatalomra. A leggazdagabbakhoz megy a penz, mert ok elvileg barmikor meg tudjak buktatni a kormanyokat. A vagyonosabb kozepretegeknek is jut valamennyi, mert nekik meg elvileg vannak eroforrasaik a szervezkedesre. A tobbieknek jut a propaganda es a krumpli.

  Persze, hogy tudom. Az országokat nem hozzáértők, hanem politikusok irányítják, akiknek egyetlen fontos, hogy egy adott intézkedés mennyire növeli vagy csökkenti a népszerűséget.

  Minden más csak másodlagos.

 • FIRE-86
  Miklós,
  Általánoságban szoktad mondani, hogy ha valakinek van pár évnyi megélhetésre elég likvid pénze, és csak csinálja tovább amit eddig csinált (dolgozik, megtakarít, konzervatívan, diverzifikáltan befektet), annak nem kell nagyon aggódnia ilyen kiszámíthatatlan időkben sem.

  Lenne most ennél konkrétabb tanácsod erre az aktuális “helyzet”re?

  “Helyzet” = ahol az eszközárak tovább emelkedhetnek még 10 évig, de be is szakadhatnak idén/jövőre.
  Olyan mintha most mindkét véglet teljesen elképzelhető lenne. + Stagfláció kérdése mint egy másik vetület.

  Ilyen helyzetben mi egy felelős magatartás? Keep calm and carry on? 🙂

  Köszi.

 • tumpara
  Egyre inkább az az érzésem, hogy továbbra is nyomni fogják tovább a gázpedált. Héja volt a FED, de egy tőzsdei korrekción túl mintha senkit sem érdekelne. Pont, mint 2008-ban. A végén már mindenki tudta, hogy baj van (mármint ott fenn), de csak azért is azt mondták, minden rendben van, az adósbesorolások rendben vannak. Húzzák-halasztják, hátha addig történik valami csoda, de a vége mindig ugyanaz, egy jó nagy crash.

  Laci bácsi: haDD viszonozzam, hiszen a szónak semmi köze a katonasághoz. 🙂

 • Szabolcs
  Zsu92
  2022-02-02 at 13:19

  Új-Zéland ilyen. Pontot lehet, hogy sokat ad, de ettől még elég macerás bejutni. Meg kell hozzá sok pénz is. De hajrá.

  Ha természetföldrajzilag nézed, akkor pedig a trópusi magasföldek, alacsony hegyek adnak megfelelő klímát szerintem. Ezek közül Afrika nekem nem elég stabil, úgyhogy 2-odsorban Közép- és D-Amerikában nézelődnék, de ott is csak ahol nem népi szokás a gazdag európaiak kinyírása. És persze régi szerelem miatt Ázsia felé nézelődnék leginkább, pl. Maláj félsziget 1000-1500-as hegyei, + kis megkötéssel némely indonéz sziget nyugisabb része.
  Hogy évekig/örökre élni milyen lehet errefelé azt persze nem tudom 🙂 Majd elmeséled.

 • Penge
  A megoldást most is a technológia hozza el, mint mindig. Blokklánc alapon lesz egyfajta 21. századi “jegyrendszer”, amivel a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad. Ugyanis a legsérülékenyebb (és vesztenivaló híján a leglázadóképesebb) tömegeknél becsatornázzák a fogyasztást, hogy megkapják a saját kenyerüket és cirkuszukat anélkül, hogy pénz formájában ismét a gazdagokhoz csorogna.

  A gazdagok így ahelyett, hogy ülnének a részvényekben és ingatlanokban tárolt tőkéjükön az igényeket elégítik majd ki, ennek már most lehet látni a kezdetét. Teljesen automata boltok, érintésmentes megoldások, lassan jön a drónos házhozszállítás is. Aki időben belép a piacra, mert van tőkéje az kaszál, aki a végén, annak már csak morzsák jutnak.

  A GDP-t kitevő tőke pedig átáramlik szépen a szolgáltatószektorba, minden második ember influencer lesz gyártósori munkás helyett vagy reklámokat fog nézni.

 • fikarcnyi
  [OFF]: Ki-hol nyit/nyitott most TBSZ-t és miért? Amiket néztem itthon és normális árban vannak az RC, aminek ránézésre 30 éves kezelőfelüelte van. Vagy ott a KBC, Portfólió, ami ránézésre talán jobb, de drágább. Szóval érdekelne, hogy mit használtok és mennyire vált be. Köszi!
 • Hitel
  Minden válságban az van, hogy a hitelfelvevők csődbe mennek, a hitelezők ezért nem kapják vissza a pénzüket. A hitelben úszók csak azt veszítik el, ami soha nem is volt az övék. Ha azt hitték, az övék volt, akkor persze nem örülnek neki. A hitelezők viszont azt veszítik el, ami tényleg az övék volt. Nem a hitelben úszóké az igazán nagy bukás.
 • maveryck
  Az MMT kudarca újabb bizonyíték, hogy csodák nincsenek, és ingyen ebéd sem.
 • Surci
  Szerintem el fogják engedni az inflációt, mert a jegybankok immáron a politikai populizmus szférájában tevékenykednek, és egy magas infla+magas növekedés + stagnáló reálbérek + elinflálható ingyenhitel fűnek-fának kombó még mindig jobban eladható politikailag mint az évekig tartó magas munkanélküliség, életszínvonal-zuhanás és a csődhullám (persze nálunk nem lenne, itt mindenkit megment Állambácsi). Szokás szerint a középosztálybeli megtakarítók fáznak rá, mert olyan nincs hogy aki egyszer hitelt vett fel annak felelnie is kelljen ha túlvállalta magát. Túl nagy az ár politikailag, így viszont “az infláció mindenkit érint”, össznemzetileg együtt sírunk-együtt nevetünk, hurrá.

  Amúgy Csak a FED mérlege nőtt 7000 milliárddal 2008 óta, és hol van még a többi jegybank… Ennyi lóvét nem fognak kivonni, mert minden bedőlne, ráadásul a FED nem engedi a 200 hetes mozgóátlag alá esni az S&P-t.

 • comment section
  A helyzet nem egyszerű. Sok szereplő szereplőnként sok, akár egymásnak ellentmondó motiváció, egyenlőtlen és változó eloszlás a ráhatás erejében. A végeredmény katasztrófa amit mindenki el akar kerülni, az aktuális hatalmon lévőket is. A megoldás is csak reset tudott lenni mindig is, most miért lenne más.
  Az hogy milyen sebességű/intenzitású/stb már csak preferencia kérdése: háború, stagfláció, demográfiai zsákutca, stb. Minden rendszer maga választ még ha nem is tudatosan. Egyesek a háborút preferálnák, mások recessziót és munkanélküliséget, mások “erre a világra gyereket szülni bűn”, mások stb, stb.
  Gebasz akkor van, ha a te egyéni preferenciád ütközik a csoportodban uralkodó preferenciával, mert akkor végtelenül szomorú leszel vagy akár bele is rokkanhatsz.
 • krisz
  Kövezzetek meg, de ezek alapján, ha minden drága és túlértékelt és a pénz elértéktelenedik.
  Én azt mondanám, hogy az arany és társai egyértelműen fel fognak értékelődni a következő 2-5 évben.
  Kíváncsi vagyok mit gondoltok róla.
 • Buzgomocsing
  Én úgy vizualizálom az adósságot, mint egy lazán felfújt labdát. Teljesen mindegy, hogy hol nyomod be: ha kellő erővel teszed, egy másik helyen ki fog dudorodni. Mindegy, hogy a túlzott adósságot magánszemélyek, cégek, vagy államok hozták össze: ha elér egy kritikus szintet, fenntarthatatlanná válik.

  Olyan ez, mint a közlegelők tragédiája. Ha túl sok tehenet legeltetsz adott helyen, egy darabig napról napra egyre jobb hozamokat fogsz elérni, majd összeomlik a hozam a korábbi szint alá.

  Az adósságon túl nem lehet eltekinteni a gazdaság biológiai alapjaitól se. Se fa se lesz több, se olaj, gáz, viszont egyre többen fogyasztjuk ezeket.

 • terpesz
  erzem, mit mondasz, csak sajnos barhova mashova nezel a nem-angolszasz vilagon, ugyanugy szar a helyzet, cserebe altalaban a diktatura sem csak szoft, hanem kemenyebb.

  1-2 kivetellel, mint pl a skandinav allamok.

 • "a svájci"

  Téma arany:

  Én épphogy nem gondolom úgy, hogy az arany ettől a szinttől mehet még felfelé. Az aktuális szintig ha a histórikus chartot nézed bazi nagy utat tett meg – felfelé. Emellett komoly stagnálás van hónapok óta. Ha a FED megkezdi a kamatemelést, az rossz hír az aranynak, de nagyon. Kitáraznak a befektetők, mivel az aranyra nincs kamat.
  Abban az esetben várnék a mostani szinttől egy ugrást felfelé, ha valami nagyon váratlan dolog, v. komoly balhé lenne a piacokon. Háború, vagy Crash valami miatt. Akkor várhatóan erősödne a biztonsági jellege miatt.

 • A bolti dolgozó családja
  :Rendben hogy négyszeresére nőtt a GDP az Usa-ban,(mondjuk ebbe a kutyapszichológus és hasonló egyéb nélkülözhetelen szolgáltatások is beletartoznak) viszont a hitelállomány meg 256%-al nőtt,tudom itt is számolni kell az inflációval,de ez akkor is visszásnak tünik.
  Persze egy titkárnő hússzor annyit tud egy számítógéppel nyomtatni mint régen gépelni, meg az ipari festő/elektronikai robotok is többet termelnek mint egy ember.
  Arra kiváncsi lennék ha 20 év alatt mindenki leépítené a hitelállományát nullára mi lenne a helyzet úgy,hogy most a földbűl vesszük ki a zenergiát.
  Azt hiszem akkor jönne el az igazság pillanata.
 • GABOR8
  Szerintem nem érdemes semmire várni (ami biztosan majd bekövetkezik, mert lehet addig lemegy 20 év és meghaltál).
  Így marad a nagy bölcselet, hogy tetőn (kb tetőn) eladni, alján (kb alján) venni. Ezek szerint az eladni rész van most (nekünk).

  Én múlt héten fel is raktam garázst / lakást / házat mindent. Jöttek is rá a vevők. Garázs 1 év alatt +50%, lakás 4 év alatt +100%, ház 2 év alatt +50%.
  Részvénnyel még várok és figyelek, többi meg olyan befektetés amiből egyből van KP ha kell (állampapír, arany, EUR, USD).

 • Érdekes
  Az egész világ azt nézi mi van USA piacon mit csinál a FED, ez érthető.

  VIsszatérő kritika az, ahogy odakünn mondják: “The FED talks the talk but does not walk the walk.”
  Tehát a szája jár de nem tesz semmi lényegeset hogy hűtse a piacot.
  Ennek mi lehet az oka azt sokan föntebb kifejtették, de egy más megközelitésben, ami valahol ezekhez kapcsolódik valahol meg egy kicsit “konteo”:

  Vajon mennyire oka ennek a FEDes teszetoszaságnak, hogy USA nyugidjrendszerének a jelentős része 401k-s részvénybefektetéseken alapul?
  ÉS
  hogy ezeket a döntéseket idősődő urak/hölgyek hozzák meg a FEDnél, akik nem biztos hogy örülnének a (valszeg) jelentős bukónak a megtakaritásaikon nyugdij előtt pár évvel, még ha ugy is jó sok pénzük maradna…..

  Persze összeférhetetlenségi szabályok ott is vannak, de 2008ban a hitelminősitőknél is voltak…

  #konteoOff 😛

 • Tudatlan
  kamat meg ketyeg-ketyeg…. nincs szünet
 • Handyman
  Amikor fősulis voltam, azt figyeltem, hogy a gazdász meg manager hallgatók egy jó része napról napra él, éhezik, de ha pénz áll a házhoz, akkor meg ereszd el a hajam, amíg tart a zs. Fogtam a fejem, hogy ezek fognak cégeket irányítani, gazdasági döntéseket hozni?
  Na, úgy látom, hogy ilyen csókák hoznak okos, megfontolt döntéseket a nagyvilágban. Mi meg szopunk miattuk 🙁
 • Pistu
  “A járvány kezelése kapcsán viszont elkezdtek pénzt önteni a lakosság közé is (ez az úgynevezett helikopter-pénz, amikor célzás nélkül szórják az emberek közé a pénzt), be is robbant az infláció az egész világon.”
  – Nem is nyomják már, hogy milyen jó lenne a garantált alapjövedelem.
 • Tudatlan
  fú melyik könyvben is olvastam?… Háború kirobbanásának előestéjén tanakodtak, mibe fektessenek. “Mindegy mi, csak anyag legyen”. A konyvben pl azt hiszem több vagonnyi vasszeg 🙂
 • emberes
  “A megoldást most is a technológia hozza el, mint mindig. Blokklánc alapon lesz egyfajta 21. századi “jegyrendszer”, amivel a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad. Ugyanis a legsérülékenyebb (és vesztenivaló híján a leglázadóképesebb) tömegeknél becsatornázzák a fogyasztást, hogy megkapják a saját kenyerüket és cirkuszukat anélkül, hogy pénz formájában ismét a gazdagokhoz csorogna.”

  Ezt az elképzelést kifejtenéd kicsit bővebben?

 • Pistabá
  Nem szerencsés ez a mondat, hogy “a jegybankok szerencséjére…” 😀

  nem volt az annyira szerencse, irányítottan a bankokat pumpálták, mentették, “likviditás” a szent szó ugye…

  világszerte meg családok ezrei? milliói? mentek tönkre, se lakhatás, se munka…

  szerintem inkább örüljünk hogy most a járvány alatt nem az embereket hagyták a szarban, hanem igen, megdobták ingyenpénzzel hogy legyen hiteltörlesztőre, hogy a bankokat se kelljen menteni, legyen kenyérre, a cégek ne rugják ki a dolgozókat (Kurzarbeit), $1000 minden amerikainak, stb., még úgy is hogy tudjuk hogy a jövő terhére történt az egész… lehetett volna jobban csinálni? tuti, de utólag mindig könnyű okosnak lenni

  de azt ne mondja nekem senki hogy az rendben volt hogy 2007ben a bankok vágták zsebre a nagy dellát

  legközelebb – mert lesz következő gebasz – talán még jobban sikerül, hogy pl. ne az ingatlanárak szálljanak

 • Gazdasági migráns
  Hmm, ezt az “elkezdték a pénzt önteni a lakosság közé is” részt mindig kissé csodálkozva olvasom. Hol és milyen módon történik ez pontosan? 5 éve persze külföldön élek (Svájc), de eddig itt még sose éreztem, hogy csak úgy hozzámvágnak egy valag pénzt… Általában még a fizuemelésért is úgy kell küzdeni, hogy egy másik cég aláírt ajánlatát lobogtatom… A csokra, 13. havi nyugdijra, 10+ %-os évenkénti fizuemelésekre kell gondolni?
 • naa
  Jó, most lesz 1-2 kamatemelés, hogy legyen miből vágni majd, de amint jönne valami jelentősebb piaci megzakkanás, a Fed megint letolja a gatyáját, mint 2020-ban, amikor Covidra minden addiginál nagyobb pénzszórás jött.
  Egyesek szerint nincs ebből kiút, csak pont a pénz és az adósságok elinflálása – ami jééé, épp most zajlik ugye…. 🙂 A másik lehetőség, hogy tényeg jön a pénzügyi rendszer, a dollár, stb. összeomlása… És eljön az “arany kor” végre (mármint nekik végre…)

  Én mindenesetre arra tippelnék, hogy lesz egy kis kamatemelgetés meg látszólag szigorítgatás, aztán az első komoly beijedésre megint bokáig leszalad a gatya, hogy megmentsük a tőzsdét, a gazdaságot…

  Amúgy most pl. pont a túlfújt tech cégek, FAANG, Tesla, stb. zakóztak eddig, ha még tovább zúznák őket, sztem semmi nem történne a világgal…

  1 biztos, nem a kriptó meg az enefté fogja megmenteni, imho… 🙂

 • Earl
  Szia Miklós, szerinted lehetséges az a forgatókönyv, hogy akár több évtizedig marad ez a módi?

  Csinálják, amíg tudják. Mivel visszaút nincs, csak előre tudnak menni.

 • kritizator

  “Fogtam a fejem, hogy ezek fognak cégeket irányítani, gazdasági döntéseket hozni?
  Na, úgy látom, hogy ilyen csókák hoznak okos, megfontolt döntéseket a nagyvilágban.”

  Szoktam mondani, a képviselői vagyonnyilatkozatokra: ha így gazdálkodtok otthon, (mármint hogy szinte semmijük sincs), akkor hogyan gazdálkodtok a közös vagyonnal??? (Persze, tudom, hogy nagy részét behazudják, akkor meg azért alkalmatlanok)

 • Krokodil888
  : gratula! 🙂 Mohók voltak a vevôid? Hogy érzed végfelhssználók voltak, vagy spekik?
 • csizkek
  “A megoldást most is a technológia hozza el, mint mindig. Blokklánc alapon lesz egyfajta 21. századi “jegyrendszer”, amivel a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad.”

  En is vmi hasonloban hiszek. Kene nagyon mar a digitalis jegybanki penz. Akkor a penzt fel lehetne cimkezni. Most sem csak ugy kellett volna szorni a penzt es nyomtatni. Felcimkezett penz, csak adott celra koltheto. Oda ahova kell a gazdasagba. Es onnan se mehet barhova, mert iranyitott cimkezett! Oszt akkor nem kene leb…ni az alapkamatot es mellekhataskent felfujni az ingatlan es reszvenypiacot.

  Viszont a digitalis penz mellekhatasa a bankszektor megfektetese lesz. Mert k nincs szukseg igy kereskedelmi bankokra, vagy csak korlatozottan.

 • csizkek
  “De mégis melyik szektorba, vagy földrészbe vagy akármibe érdemes fektetni, ha a kp-t meg megeszi az infláció.”

  Ez egy ordogi kor sajna. Kotvenypiac szetverve. Ingatlan, stock felpumpalva. Alacsony risk-el kamat az 0 es peanuts kozott.
  En is hasonlo cipoben.. Ez van, nem latok megoldast. Annyi hogy eleg rendes korrekciok mentek most a tozsden. Ovatos value alapu reszvenycsipegetes. De ez k. sok ido es nem kezdo melo.

 • csizkek
  “Csinálják, amíg tudják. Mivel visszaút nincs, csak előre tudnak menni.”
  Elobb utobb szembe jon a valosag.. Japan tudta csinalni, mert alacsony infla vagy deflacio volt.
  5-7+% inflanal ez nem fog menni tartosan. Ha mar annyira szetszakad a tarsadalom, meg fog erosodni egy olyan politikai reteg aki ezt leallitja. (persze nem Mo.-on:) )
 • GABOR8
  : szerintem vegfelhasznalok voltak. Én érzékelem, hogy ugy vannak vele, megvenni valahogy amíg drágább nem lesz, bár nem értem hova lenne még drágább, de 2-4-6 éve is pont ezt gondoltam. 😀
 • Nemnekünk

  “Hmm, ezt az “elkezdték a pénzt önteni a lakosság közé is” részt mindig kissé csodálkozva olvasom. Hol és milyen módon történik ez pontosan? 5 éve persze külföldön élek (Svájc), de eddig itt még sose éreztem, hogy csak úgy hozzámvágnak egy valag pénzt…”

  Ez nem ránk értendő, hanem egyes országokban pl. a munkanélküliek kaptak helikopterpénzt, Magyarországon ugye az építőipart pumpálják…

  A hanyatló nyugaton stabil munkahellyel, jó keresettel mi semmit sem kapunk. Amin ne lepődj meg: mi húzzuk a lovat, a mi adónkból van az osztogatás.

 • tumpara
  Gazdasági migráns: a pénzöntésnek köszönhetően alacsonyan voltak a kamatok, vagyis olcsón tudtál (lakás)hitelt felvenni, minden adott volt, hogy beruházzanak a cégek, munkahelyeket teremtsenek. A konjunktúrából vagy így, vagy úgy, de Te is részesedtél.
 • Krokodil888
  : köszi a választ
 • OuterProduct
  Helikopterpénz vs QE terén egyelőre az első áll nyerésre. 12 év alatt nem sikerült az utóbbinak elérnie a célját és csökkenteni a deflacios nyomást, az előbbi meg pár év alatt megoldotta. Persze érdemes kielemezni, hogy a pandemia milyen szerepet játszott, és mi a különbség egy költségvetési vagy jegybanki pénz között, de az tuti a QE rossz helyre ment.

  Bár ettől függetlenül, az EU esetén ez sokat nem segít, hiszen a monetáris politika jobban centralizált, mint a költségvetési, így valószínűleg előbbihez könnyebben fordulnak.