Napi hírek 08.19

– A kormány egyik legrondább húzása az adócsaló állampapír-számla bevezetése, melyet gondosan kétharmados törvénybe csomagoltak, nehogy egy jobb érzésű következő kormány kiiktathassa ezt az agyrémet.

Az adócsaló számla lényege, hogy az oda befizetett pénzből állampapírt vehetünk, ha öt évig nem nyúlunk hozzá, tisztára mostuk a pénzünk adófizetés nélkül, utána már az adóhivatal sem kérdezheti meg, honnan van a pénz. Ha három éven belül nyúlunk hozzá, csak 32% adót kell fizetnünk, 3 év után 16%-ot, négy év után csak 8%-ot. Ja és mellesleg kamatadót sem kell fizetni, ha már egyéb adókat sem fizettünk.

Ennek a számlának az üzenete, hogy csak a hülyék adóznak, a többiek kimentik offshore cégekbe a (korrupt) pénzt, majd kreálnak maguknak egy törvényt, hogy tisztára moshassák azt adófizetés nélkül.

Hogy azért maradjon adófizető is ebben az országban, azt sem felejtették el kikötni, hogy egyszerre minimum 5 millió forintot lehet elhelyezni a számlán, felső határ azonban nincsen. Ezzel gondosan kizárták a kisembereket, akik nem tudnak 5 milliót öt évre nélkülözni. Nekik maradt az adófizetés.

Ilyen agyrém épeszű országban nincs, talán csak néhány belső-ázsiai diktatúrában merik ennyire szembeköpni mindazt, amit közteherviselésnek és demokratikus alapokon nyugvó adózásnak neveznek.

Az új rendszer annyiban különbözik az eddigi adócsaló-mentő akcióktól, hogy sem időbeni, sem összegbeni korlátja nincs, nem feltétele, hogy külföldön legyen az elcsalt összeg, még csak nem is leplezik, hogy egy folyamatos pénzmosásra akarják felhasználni azok, akik kitalálták az egészet.

A Pénzcentrum összefoglalta, amit eddig erről a számláról tudni lehet. A cikket itt tudjátok elolvasni.

– A napi.hu cikkének címe szerint Szerbia az államcsőd szélén van, bár a cikk valójában inkább pozitív: a kormány kész tenni a hiány csökkentése érdekében és az IMF-hez fordul, hogy elkerülhesse a csődöt. Az államadósság bár emelkedik, de még mindig jóval a magyar alatt van, az infláció visszatalált a 4% körüli szintre.

A szerb helyzetről szóló májusi írásomat itt tudjátok elolvasni, a napi.hu cikkét pedig itt.

Szintén a napi.hu veszi számba, hová lett az a majdnem 3.000 milliárd forint, amit a kormány az állampolgárok nyugdíjszámláiról nyúlt le. Itt tudjátok elolvasni a cikket.

– A spanyol államadósság év végére 91% felett lesz, jövőre várhatóan átlépi a 100%-os (rém)álomhatárt. A dologban az a legsúlyosabb, hogy a válság kitörése előtt még csak 36,1%-on állt a mutató, de a bankok és az ipar összeomlása magával rántotta az egész országot egy olyan örvénybe, ahonnan nem látszik a kifelé vezető út. Ez minket sokkal inkább érint, mint gondoljuk, ha a befektetők elkezdenek pánikolni a spanyol államadósság miatt, mi leszünk a másodikak, akik megszívják ezt. Én személy szerint kicsit tartok az ősztől az ilyen várható problémák miatt.

A spanyol államadósságról a privátbankár cikkét itt tudjátok elolvasni.

Az adóhivatalhoz interneten keresztül bekötött pénztárgépekből az akkor még Matolcsy vezette gazdasági minisztérium idénre 97,5 milliárd forint adóbevétel-növekedést várt el. Ezt jóformán mindenki túlzásnak tartotta, főleg, hogy egy ilyen pénztárgép sem volt még engedélyezve az országban.

Többszöri határidő-módosítások után most az új időpont az átállásra december 31. Vagyis nagyjából egy fillér bevétel sem várható az idei büdzsében ebből a tételből. Várhatjuk az újabb Varga-csomagot az ősszel, ami kompenzálja a költségvetés részére a kieső bevételt. A határidő-módosításról cikk itt.

Az ünnepek alatt tovább gyengült a forint, 301 forint felett is kereskedtek az euróval. Ez az alacsony forgalom miatt nem feltétlen mérvadó, szerdán fog kiderülni, hogy tartósan 300 forint felett fog-e maradni az árfolyam.

Share

22 hozzászólás

 • KZoltán
  Az egész közteher-rendszer egy gányadék, ez abban már csak nem is a hab a tortán, hanem a meggyszem a habon.
 • Záci György
  adócsaló állampapír-számla: az pedig ugye elképzelhetetlen, hogy amikor már jó sokan ide menekítették a pénzüket, egy délután alatt megszületik a törvény, miszerint bárki (aki nem a mi kutyánk kölyke) vagyonosodási vizsgálat alá vonható a t. számlatulajdonosok közül? 🙂
 • sanctification12
  Ez (is) jól jellemzi kormányunk az ország állampolgárai felé mutatott érzékenységét, tiszteletét, korrektségét!
  Sajnos-majdnem-hiába írnak/mondanak le/el hozzád hasonló kvalitású emberek szemnyitogatásra indító gondolatokat, nem sok minden változik!
  Reméljük majd a szavazófülkékben….
 • Zsolt
  Figyeljetek!

  Az alapvető probléma a következő: Minimálbér. Ez egy kétarcú dolog.
  1. Indokolt a mulrik esetében. Hogy ne legyen kizsákmányolva a dolgozó.
  2. Nem indokolt az önfoglalkoztatók, a kényszervállalkozók esetében.

  Aki vállalkozik, az nagyobb felelősséggel él, mint egy alkalmazott.Nincs garanciája, hogy tud dolgozni.Azéert is dolgoznia kell, hogy legyen munkája.
  eZT A RENDSZER NEM DÍJAZZA.Ugyanolyan magas adók sűjtják, mint egy alkalmazottat.
  A megélhetés mellett tartalékot kell képezni arra az időre, amikor nem tud dolgozni.Tartalékot kell képezni arra az időre, amikor beruházni fejleszteni kell.

  Miből????

  Zsolt

 • Petymeg
  Ezt az kacsát/átverést még meg sem említetted 🙂 : bankkartya.hu/hirkategoria/hirek/cikk/tranzakcios-illetekmentes-bankkartyakat-bocsat-ki-hamarosan-a-vagyonkezelo-peak-investment
 • ganna
  Ehhez nem kell jogszabály. Csak a megfelelő helyen, megfelelő módon válogatni…
 • Kiszamolo
  Ebben mi a hír? Egy öntömjénező reklámcikk csak az egész, érdemi információ nélkül.
 • Zoli
  sanctification12:” Sajnos-majdnem-hiába írnak/mondanak le/el hozzád hasonló kvalitású emberek szemnyitogatásra indító gondolatokat, nem sok minden változik!
  Reméljük majd a szavazófülkékben….”

  Nem sok változik MA, de hosszú távon minél több embernek nyitja ki a szemét Mr. Kiszámoló (és mindenki aki hasonló munkát végez) annál kevesebb ember veszi be a maszlagot és ha elérik a kritikus tömeget, akkor jön el a változás ideje… remélem én még megérem 🙂

 • shaolin2
  Személy szerint nem az ősztől félek igazán, hanem a választások utáni helyzettől.
  Addig vészes kilengéseket nem fognak megengedni EURHUF-ra(ha újabb válság jön, akkor persze mindegy…), viszont jövőre érdekes lehet a helyzet.

  A belső fogyasztás nem fog emelkedni, bármit lépjenek a devizahitelekkel, mivel a gazdaság megállt.
  A valódi vásárló réteg pedig külföldön dolgozik, és ott költ nagyrészt.
  Ezért nem fog jelentősen emelkedni az ingatlanok ára Magyarországon a közeljövőben.
  Szóval a negatív spirál szerintem nálunk is beindult, csak még nem annyira látványosan.

  Én lennék borúlátó, vagy más másképp látja a helyzetet?

 • CFFS
  Ehhez mit szólsz?
  iksz.beszolunk.hu/0-os-adot-200-ezerig-nem-kerul-tobbe-az-egykulcsos-adonal-de-a-keresok-85-a-jobban-jarna-tamogasd/
  Kicsit kezdő szinten megy az oldal, de a célja érthető és támogatandó!
 • Zabalint
  Azért az, hogy nincs belső vásárlóerő, pont nem gyengíti, hanem erősíti a Ft-ot.
 • kutya
  A torveny szovegebol szamomra csak az nem egyertelmu, hogy a befizetett penz a befizetes pillanatatol legalis-e (erre utal, hogy a befizeteskor megszerzett jovedelemnek kell tekinteni..), vagy kivetelkor. Mert ha befizeteskor, akkor utana mar hiaba vizsgalja a tulajdonosokat a NAV..
 • louie
  Azt olvastam valahol, hogy bár konkrét bevétel nem várható év végéig az új pénztárgépekből, viszont több vállalkozó már kezdi önkéntesen a bevallott ÁFA összegét növelni (a reális számok irányába), hogy ne legyen “gyanús” a NAV előtt a bekötést követően.
  De hogy ez az egész rendszer hogy fog védeni a be nem ütések ellen, az egyelőre rejtély számomra. Esetleg sokkal több próbavásárlást akar a NAV, így lebuktatva a trükközőket?
 • Kiszamolo
  Állítólag Horvátországban sikeres lett, főleg az éttermek esetén.
 • szocske
  Elvileg nem is muszáj konkrét próbavásárlást tartani.
  Elég ha beül az étterembe (vagy egy szomszédos kerthelyiségbe, vagy akár leparkol olyan helyen, ahonnan jól rálát több étterem bejáratára is.)
  Szépen nézi, hogy hányan jönnek ki az étteremből.
  Ha sokan jönnek kifelé, elég nagy valószínűséggel a számlálónak is pörögni kellene, amit ő online láthat…
  Ez máris ok egy alaposabb ellenőrzésre.

  Mivel ettől a módszertől a pletykák szerint máris tartanak a vendéglátó egységek, valószínűleg nőni fog a beütött tételek aránya.

  Persze az idegenforgalomból élő Horvátország éttermeinek forgalmához képest a magyar piac elenyésző, de azért némi bevételnövekedés így is várható.

 • HNR
  A példa súlyosan nem reprezentatív, de: Ma jöttem haza Horvátországból. Hányszor kaptam éttermi/cukrászda fogyasztás után bármit, ami “hivatalos” számlának látszik? 🙂 12-ből 2 … Parkolási díjak: 4-ből 0. Utcai árusok 6-ból 0. Szálloda 10-ből 10. Lehet, hogy a hátam mögött titokban beütötték a gépbe és valaki valahol gyűjti a “rendes” számlákat? 😉 További info, hogy szándékosan az “istenhátamögött” voltunk.

  És még egy offtopic: a bosnyák-horvát határon Neum-nál nincs semmilyen ellenőrzés, 4 átlépésből egyszer ránéztek, hogy hány okmány mutatok fel,de semmi több! Sem rá, sem bele nem néztek az iratokba, az autóról nem is beszélek …ez EU határ, meglepődtem…

 • shaolin2
  Technikailag…

  Hosszú távon viszont óriási, összetett probléma.

 • B.a.
  Nem értem a felháborodást… Minden épeszű ember igyekszik tenni azért, hogy minél kevesebb adót fizessen. Hogy nincs >5M Ft-tok? Hát, szerezzetek, és lesz.
 • Kiszamolo
  A kevesebb adót fizetek és a tojok adót fizetni, ezért törvényt hozok, mert megtehetem között ég és föld a különbség.

  Lassan visszamegyünk 1848 elöttre, hogy csak a jobbágyoknak kell adót fizetni, mert a nemesek kihúzzák saját magukat az adózás alól.

 • Kami
  Ha borul a Spanyol bili, miért mi leszünk az elsők, akiknek a nyakába hullik?
 • Értetlen
  Adócsaló állampapír 🙂 Aranyos elnevezés. Én egyet értek azzal, ha haza akarják hívni az offshore számlákon és párnák alatt heverő pénzeket, hogy ezt a gazdaságunkba pumpálhassák. Mi a hököm ezzel a probléma? Ja, hogy az itt hőzöngőknek nincs ilyen adócsalással gyűjtött (vagy legalábbis nem ennyi) pénze?
  Hozzáteszem nekem sincs, vagyis van, de már leadóztam. Ettől még azt mondom, hogy ha máshogy nem megy, akkor biza tegyék így, legyen az a pénz az államkincsárunk része hosszú évekre.
 • K
  Szörnyű naiv elképzelés az, hogy ezt mindet visszaforgatják a gazdaságba…úgy zsebre teszik mint annak a rendje!