Neked is sikerül változtatni

Egy éve írt egy srác, hogy segítsek a kilátástalan helyzetén. Bár az országos átlagnál valamivel jobban keresett, egyedül élt, mégsem jött ki a fizetéséből. Már számtalan hitele volt, a hitelkártyától az áruhitelig.

A hitelek egyik oka az volt, hogy úgy érezte, mindig meg kell vennie a legújabb Apple terméket, akár két éves hűséggel és 24 havi részletre is, legyen az telefon, vagy tablet.

Azt tanácsoltam neki, hogy adja el az összes kütyüjét és mindent, amit tud nélkülözni és az így felszabadult pénzt fordítsa a hitelei visszafizetésére, kezdve a legnagyobb kamatú hitelkártya-hitelekkel és haladjon az egyre kisebb kamatozású hitelek felé. Így rengeteg pénze szabadul fel havonta, ami eddig a kamatokra folyt el.

Ezen kívül is tartson radikális pénzügyi fogyókúrát, ne költsön semmire a legszükségesebbeken kívül addig, amíg az összes hitelét ki nem fizette. Ha valamiből tud plusz pénzt előteremteni (másodállás, akármi), azt is fordítsa a hitelek kifizetésére. A legvégén, ha sikerült az utolsó hiteltől is megszabadulnia, felejtse el egy életre az összes hitelt, hogy szabad maradhasson pénzügyileg egész életében.

Szűk egy év után írt megint, hogy megfogadta a tanácsot és ahogy írta, “bár fájdalmasan, de annál diadalmasabban” eljutott oda, hogy a kétmilliós tartozása 71 ezer forintra olvadt úgy, hogy közben még egy esküvőre is kellett költeniük. Egy éve még a fizetéséből 80 ezer forint ment el csak a hitelek törlesztőire, mára ez is 10 ezer forintra csökkent és ha jól értem, egy-két hónap múlva ettől is megszabadul.

Egy másik srác arról mesélt, hogy a nagy vitát kavaró cappuccino-s cikk és annak folytatása nyomán kiszámolta, hogy ő és a felesége (egy helyen dolgoznak) havonta 18 ezret költenek reggelente a munkahelyi büfében a reggelire megevett mindennapi szendvicsekre. És ez csak a reggeli, amit otthon is megehettek volna, ha naponta 20 perccel korábban kelnek. Amikor átnézték a napi költéseiket ilyen szemmel, mindjárt nem tűnt olyan nagy dolognak, hogy félretegyenek 70-80 ezret abból a fizetésből, amiből eddig egy fillért sem sikerült.

Ehhez hasonló sikertörténeteket többször is megosztotok velem.

Arra gondoltam, érdemes lenne összeszedni az ehhez hasonló történeteket, hogy más is tanulhasson, okulhasson, vagy egyszerűen csak bátorítást nyerjen belőlük. Ne hidd, hogy egy adóssághegyet nem lehet legyőzni.

Ezért ha neked is van ilyen történeted, akár friss, akár tíz éves, oszd meg a közzel. Ha kilátástalan volt az anyagi életed, ha elborítottak a hitelek, vagy egyszerűen csak nem jöttél ki a pénzből, mert túl keveset kerestél.

Ha jött egy szikra, hogy milyen vállalkozást kezdj, vagy megértetted, hogy tovább kell tanulnod, ha többet akarsz keresni, vagy egyszerűen csak rájöttél, hogy túl sokat költesz és rabja vagy a pénznek, palira vesznek a marketingen keresztül a cégek és ezért változtattál, akkor mindezt írd meg.

Ha röviden akarod leírni, írd le a hozzászólásokban. Ha bővebben akarod kifejteni, akkor írd meg levélben a kiszamolo kukac gmail pont com címre.

Írd le, hogyan jutottál abba az állapotba, mi döbbentett rá arra, hogy változtatni kell, hogy álltál neki és mi lett a vége. Hogyan látod másként most a világot és a személyes pénzügyeidet, mint láttad a probléma kialakulása előtt?

Ragadj billentyűzetet, hadd okuljunk a történetedből.

Share

67 hozzászólás

 • almastaska
  Időnként elmegyek a média marktba, és “szemmel” megveszem az összes szuper kütyüt a házimozitól a legújabb playstation-ig mindent. Aztán utána fejben játszom is vele 3-4 napot intenzíven, majd a sarokba kerül, és rá se nézek hónapokig. Aztán rájövök hogy semmi szükségem sincsen rá, ezért eladom, persze jó nagy bukóval. Ezt fejben végigjátszom pár óra alatt amíg a media marktban tartózkodom, és úgy jövök el, mintha mindez megtörtént volna. Elég költséghatékony megoldás. Minden csoda 3 napig tart, ez főleg a marha drága elektronikus kütyükre igaz….

  Bevásárlás a boltban:először bedobálok mindenféle vicik vacakot, majd megállok és véggindolom hogy ok, de ebből mi az amire valóban szükségem van, és mi az amit csak azért tettem be “mert akciós”. Célszerű a kasszához menetel előtt fejben összeadni mennyi lesz a végösszeg, és ha sok, csökkenteni még a pénztár előtt…

 • Ras Al Ghul
  A szendvicses sztorira reagálnék.

  Amióta rendelem az ebédemet,ami nagyon jó ár/értékarányban van ez 600.-Ft/adag nálam,ha ezt elkezdeném visszaszámolni arra,hogy 15perccel korábban kelek,kb átlagosan 5perceket állk sorba a piacon az alapanyagaért,amit utána megmosok átlag 3-4liter vízet használva,aztán megfőzöm pl vagy megsütöm,ami ugyancsak energiaköltség,s ez után még elmosogatok ami mosogatószivacs amortizáció,vízkő plussz képződés a csapon belül vízhasználat miatt,mosogatószer használat,a forró vízet azt cirkó melegíti ami ugyancsak használódik benne az alkatrészek kopnak,aztán eltörölgetni törlőruhát venni amit időnként ki kell mosni a mosógépben,vízhasználat,mosószer és öblitő.Szóval átlagosan a 600.-Ft nem sok.

  Szerintem csak rossz helyén vették a szendvicset;)

 • kalap
  Sokat tanultam a penzugyekrol, miota ezt a blogot olvasom (a sajat karomon fokepp..) Voltak borzalmasan draga unit linked biztositasaim (felmondtam oket, sirva szembesultem a koltsegekkel), lakashitelem (vegtorlesztettem, elmult), draga bankszamlaim (szomszed orszagban ingyen van, es jobb kamatot adnak), takarekoskodom – persze mazlim van, jol keresek, a fizetesem 70-80%-at felre tudom tenni. Probalom tartani magam a “nem veszek autot 3-6 havi fizetesnel tobbert” elvhez, ami a legnehezebb, igy inkabb egy regivel jarok. Cserebe kiszamoltam, hogy tavaly mennyi penzt koltottem kajarendelesre, mert lusta vagyok fozni – na az dragabb meg a unit linked biztositasnal is. A legtobbet talan az er, hogy megtanultam (vagy legalabbis jo uton vagyok fele), hogy tudatosan felmerjem egy befektetes lehetseges kockazatat / hozamat, es ne valami impulzusra / rabeszelesre dontsem el.
 • Vodka
  A szendvics valóban nem ebéd…
  Én is gondolkodom amúgy azon, hogy rendelünk ebédet hétközbenre, és az így felszabadult időt és energiát a családra fordítjuk. Az ebédkészítésnél azt sem árt figyelembe venni, hogy túl sokat nem jó főzni, mert 2-3 nap után már nem esik annyira jól, fagyasztva sem mindig az igazi, ha meg túl keveset főzünk, az meg nem költséghatékony (az időt is költségnek felfogva). Az a tapasztalatom, hogy a túl kevés és a túl sok között elég vékony a határ. A rendelésnél ki lehet tapasztalni, hogy mi a pont elég, és ha mondjuk a főzésre fordított időt “órabérrel” fejezzük ki, akkor nem is biztos, hogy megéri főzni… Utána kell számolni, alaposan, figyelmesen 🙂
 • Sandor

  a saját készítésűben legalább tudod, h mi van.
 • birimbo
  Az Apple termékeknek az a titka, hogy közösségpótlóak, akik megveszik azt hiszik tartoznak valahova. Pedig ma már annyi embernek van, hogy semmi extra nincs benne. Viszont valóban RENGETEGET lehet rákölteni, saját ismerősi körömben is van ennek áldozata.
 • kisdosi
  Az Apple-s hozzászólással nem értek egyet. A Samsung csúcskészülékei hasonló árban vannak például. Illetve vannak termékeik, aminek nincs konkurenciája, pl. iPod classic.

  Én óceánjárón dolgozom lassan két éve. Tudvalevő, hogy itt a kaja, szállás ingyen van, ergo a fizetés nagy része félretehető. Az első szerződésem 9 hónapja után volt 4 havi megtakarításom, amiből hármat arra a személyi kölcsön visszafizetésére költöttem, amivel kijutottam. Ijesztő volt látni, hogy mennyi munkával mennyit tettem félre. Azóta a HomeBank nevű ingyenes programmal figyelem forintra/centre pontosan a költéseimet, rendszeresen átnézem a kimutatásokat, például mennyit költöttem kajára, vagy épp hazatelefonálásra. Azóta a többszörösét teszem félre, és még kevesebb egyszer használt szarom is van. Csak írd a költéseidet, ilyen egyszerű.

 • Zoli
  10+ éve hitel hitel hátán életmódot éltem. Mondjuk a fizetés is ócska volt. 10 éve (kényszerű) munkahely és társ váltás, több fizetés, mind felélés időszaka következett. Majd 6-7 éve hitelspirálból való kitörést határoztuk el.

  Diákhitel és minden más törlesztése, idén januárra eljutottam oda, hogy nincs semmilyen hitelem. Hitlekeret van a számlán, ha kell opciónak.

  A felszabadult pénzből most van két 20-as négy éves fundamenta, illetve végeztem közben egy pár szakmát adó tanfolyamot is, amolyan B-C-D tervként. Ezt is befektetésnek tekintettük.

  Bankbetétben összegyűlt egy lakodalom ára, amit ugyan most elköltünk nyáron, de bízom benne, hogy java vissza is jön azért. Az lesz az aranytartalék, amihez nem nyúlunk.

  Egy időben írtunk minden kiadás/bevételt, ezt egy ideje elhagytuk, de újra be kellene vezetni.

  Ja, és az ebédet ha csak lehet otthonról hozom.

  Köszi Kiszámoló! 😀

 • Zoli
  Ja, és megyek a munka után, bár most az egyik hobbi-melót feladtam, mert a vállalkozásosdi kezdett több időt igényelni.

  Most már csak a brutális üzemanyagköltést kellene faragni. 35 km-re lakok a munkától. 50-60K elmegy havonta benzinre. A busz nem annyira alternatíva, esti meló/szerszámok/iratok hurcolása miatt. Meg a hatkor eljövök otthonról és éjjel 9 után hazaérek annyira nem életszerű hosszútávon.

  A költözés nem kivitelezhető, mert akkor albérlet is költés, plusz családi háttere miatt.

 • Ras Al Ghul
  Sandor 7végén főzünk magunknak.

  Alapvetően újra kell tanulni azt a dolgot amit mondjuk a 80-as generáció amibe én is tartozok,hogy nem egy nagy valamiben megvenni a drága felületes portékát hanem mindent a maga helyén és ehhez a logisztikát újra kell gondolni.Régen nem voltak nagy hypermarketek ahol ma drágábban vásáolsz meg bármit mint ha kideríted mit hol kell megvenni és jobb mínőségű.
  Egy átlagos hyper mondjuk dolgozik 4000cikkszámmal ha nem többel annak csupán max az 1% ami olcsó,a többi a drága és ha körbenézek a saját házam tájékán nincs szükségem felesleges dolgokra.

  Amúgy a kiszámoló az egyik legjobb blog ami van itthon,szeretnék gratulálni is hozzá.

 • abc
  Lehet sokan bolondnak néznek, főleg az elvakult Fideszesek, de szerintem az ország egyik legjobb szakembere Fekete János volt. Egyetlen dologban nem értettem vele egyet, pedig biztos neki volt igaza. Azt mondta, hogy egy országnak az a jó, ha 60% körüli adóssága van, ha nincs adóssága az nagyon rossz. Ha ez igaz lenne, akkor magánemberként miért nem igaz? Én egyetlen dologra vennék fel hitelt: Lakásra, ha albérletben lakom. Ha már van saját lakásom akkor nem, inkább spórolnék, de inkább a törlesztést fizetném, mint az albérletet.
 • jurta
  “rendelem az ebédemet,ami nagyon jó ár/értékarányban van ez 600.-Ft/adag nálam, ha ezt elkezdeném visszaszámolni … átlagosan a 600.-Ft nem sok.”

  Egyetértek veled, pedig szeretek főzni, de honnan rendelsz ennyiért? Én is megpróbálnám…

  (Budán lakom és dolgozom, itt nagyon szemfülesnek kell lenni, hogy készételre ezt az árat elérd. Néha sikerül, pl. munkahelyi menzán a 650 Ft-os menü öt munkanapból kétszer egész ehető, vagy itt-ott zárás előtti órában eladják a maradékot féláron, no de minden nap megcsípni úgy, hogy az átlag 600-ra jön ki, szinte elképzelhetetlen. Akik erre a területre szállítanak rendelős cégek, azoknál ennyiből nem úszom meg. Vagy lehet, hogy több táplálékra van szükségem, mint neked.)

 • jurta
  04-03 13:42

  “rendelem az ebédemet,ami nagyon jó ár/értékarányban van ez 600.-Ft/adag nálam, ha ezt elkezdeném visszaszámolni … átlagosan a 600.-Ft nem sok.”

  Egyetértek veled, pedig szeretek főzni, de honnan rendelsz ennyiért? Én is megpróbálnám…

  (Budán lakom és dolgozom, itt nagyon szemfülesnek kell lenni, hogy készételre ezt az árat elérd. Néha sikerül, pl. munkahelyi menzán a 650 Ft-os menü öt munkanapból kétszer egész ehető, vagy itt-ott zárás előtti órában eladják a maradékot féláron, no de minden nap megcsípni úgy, hogy az átlag 600-ra jön ki, szinte elképzelhetetlen. Akik erre a területre szállítanak rendelős cégek, azoknál ennyiből nem úszom meg. Vagy lehet, hogy több táplálékra van szükségem, mint neked.)

 • Zabalint

  De ha a Samsung csúcskészülékeit veszi meg, az is pénzszórás. Más márkából meg van nem felső kategória is, ami a legtöbb embernek bőven megteszi.

  Egyébként laptopnál vannak igazán hatalmas különbségek. Pl. mikor még volt MacBook, az 3-szorosa volt egy ugyanolyan tudású akkori Dell Inspironnak, pedig minőségben egy kategória volt. A MacBookPro is kétszer annyiba kerül itthon, mint egy hasonló tudású és minőségű üzleti kategóriás laptop. Nyilván exkluzivitás az oprendszer (tudom, hogy van hackintos, de ne menjünk bele), viszont én dolgoztam vele, és úgy, hogy munkahelyen ismertem meg (tehát nem volt az a hatás, hogy drágán megveszem és meggyőzöm magam, hogy ez a legjobb), nem igazán nyertem el a tetszésemet.

  Azt sem értem, az ipod classic mit tud, amiért kikerülhetetlen lenne…

 • Zabalint
  Mármint úgy értem, más márkából, beleértve a Samsungot is, van alsó kategória is.
 • kisteleky
  Zoli!

  Ilyen ingázásnál egy gázüzemű autóval rengeteget spóroltál volna.
  Nekem a kocsim már négy éve gázos és az első évben visszahozta a beszerelési költséget.

 • Zabalint

  Azért nem jó, ha a lakosság és az állam is eladósodik, mert akkor éppen oda jut kevesebb forrás, ahová sok kellene jusson, a beruházásokra. Ha a fogyasztást finanszírozod hitelből, akkor később annyival kevesebbet költhetsz, tehát rendszer szinten a beruházási hitellel szemben nem segíti elő a fejlődést. Szvsz az ideális, ha a lakosság és az állam csak kényszer szülte helyzetekben vesz fel hitelt, egyébként a lakosság legyen nettó megtakarító, az állam nullszaldós, a vállalati szféra pedig nettó hitelfelvevő, szerintem ez lenne az egészséges.
 • KZoltán

  Feketéék azt a balfogás követték el, hogy akkor vették föl a devizahitelt, amikor a forint erős volt (cserearány, de az gyakorlatilag ua.) és a kamat alacsony, hogy aztán a kőolajválság nyomán a forint zuhanjon és a kamatok az egekig ugorjanak. Így 1989. december 31-én az ország nettó adóssága 14 MM$, ebből a nettó forrásbevonás csak 1 MM$, a többi felhalmozódott kamat és árfolyamveszteség volt. De ami igazán szomorú, hogy a magukat öntömjénező ‘közgazdászaink’ galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/360210_lengyel_laszlo_itt_europai_szinvonalu_es_muveltek?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201404 30 évvel később ugyanezt a baklövést követik el: akkor vetetik fel a lakossággal – mert az állam már nem kapott – a devizahitelt, amikor a forint erős és a kamatok alacsonyak, ami aztán a válsággal azonnal megváltozott.
 • Stiel
  Hitelt befektetésre felvenni alapvetően jó dolog (persze a részletek is számítanak), szóval ilyen célra egy államnak is megéri. Ilyenkor sokkal inkább céghez hasonló módon működik az állam. Fogyasztásra hitelt felvenni, úgymond magánemberhez hasonló módon viselkedni viszont rossz.
 • Csaba
  kisdosi: wow, köszi, ez egy nagyszerű program! Megérte MA IS a Kiszámolót olvasni 😀 Kiszámoló, Neked pedig azt üzenem, most megint elértél valamit, a cikk olvasása után döntöttem el az imént, hogy lenullázom a bankkártyám “A” hitelét 🙂 Ami sajnos december óta masszívan megvolt. Nem akartam ugyan hozzányúlni a takarékszámlához, gondoltam, ahhoz nem nyúlok semmi esetre sem hozzá, inkább benyelem a hitelkártya kb. havi 3000 Ft-os kamatát. Nem eget verő összegről szólt a kártyahitel, de a havi 3000 Ft évente már bizony 36.000 Ft, szóval azért számottevő. Most megint jól érzem magam, minden számlám pluszban van 😀 És még kis borítékos is van… most már csak az kell, hogy legyen X naponta ilyen cikk, ami az embert helyrebillenti, hogy még egyszer ne vásárolgassunk takarón túl kártyahitel terhére 🙂 Ténykedésed továbbra is “Pénzügyi evangelizáció”.
 • Csaba
  jurta: “munkahelyi menzán a 650 Ft-os menü”.

  Akkor én szerencsésnek mondhatom magam, igaz, hogy szakszervezetis háború után, de jelenleg 425 Ft nálunk a munkahelyi ebéd (leves + főétel + süti vagy gyümölcs). A minőség igaz lehetne jobb, de “újító” konyha, ami azt jelenti, hogy legalább egészséges, legalábbis erre hivatkozva van sokszor felismerhetetlen étel, felismerhetetlen alapanyagokból 😀 De én menzán nőttem fel, én általában azt is jóízűen megeszem, amire más azt mondja, hogy ehetetlen. A konyhánk amúgy 12.000 főre főz, szóval… ipari a jelleg, az tény.

 • kp
  Értékelemzés: mi az a funkció amire valóban (!) szükségem van és az hogyan oldható meg a legolcsóbban – kielégítő – minőségben.
  Ha ezen minenki elgondolkodna, az pont elég lenne. Rengeteg túlárazott sz@rt veszünk, képzelt igények alaplján. Apple a legjobb példa, de lehetne sorolni a végtelenig.

  nem tudom mennyit keres: 1 milláért már tök jó kocsikat kapni. Ez havi 175 nettó (6havi rulez), nem elérhetetlen… 500-ért is van egész jó/használható, mondjuk ott már azért kell pár kisebb kompromisszumot is kötni. Viszont az tényleg az aprópénz kategória. persze ehhez is értni kell(ene) – vagy olvasni utána sokat 😉

 • kisdosi
  Aki hisz a változásban, az meg olvassa el a Slight Edge című könyvet.
 • hp
  Több mint tízéves történet. Radikális.

  I. Szolidan nyereséges kisvállalkozóként elvállaltam egy nagyobb melót amit nem fizettek ki, ezáltal lenulláztam magam, annyi maradt, ami a hitelek kifizetésére elég lett volna. Sajnáltam többéves vállalkozósdit a kukába dobni, ezért elvállaltam kockázatosabb melókat, minden-mindegy alapon, ha bejön visszanyerem amit bebuktam, ha veszítek akkor nem csak vagyontalan leszek, hanem lesz mellé több millíó adósságom is. Utóbbi jött be, jogilag is tapasztalatlan voltam, ezért mind a szállítók, mind a bank, mind az akkori apeh felszorozta az adósságot 1.5-3x szorzóval. Vittek volna mindent. Vállalkozói vagyonom ugye már nem volt, ezért ami a nevemhez volt köthető azt lefoglalták. Ekkor úgy döntöttünk kedvesemmel, hogy NEMet mondunk. MINDENre.

 • hp
  II. Eszeveszett kutatásba fogtunk, hogy milyen jogi lehetőségeink vannak. Elsőre minden reménytelen, visznek mindent, évtizedeken át vonják a letiltásokat, az adósság sosem fog elfogyni. Sokadszori jogi kutakodás után kerültek elő olyan lehetőségek, hogy mégiscsak ki lehet szedni a lefoglalt dolgokat a bank, az akkori apeh és a szállítók elől. Brutális jogi és néha fizikai harcban – ahol oda-vissza mentek a jogi csapások és válaszcsapások, sűrű fenyegetésekkel és kurvaanyázással kísérve a különböző nem állami hitelezők emberei részéről – a büntetőjog határát súrolva sikerült megtartanunk mindent, beleértve a vállalkozáshoz bankhitelre vett dolgokat is, meg a saját tulajdont is. Ha már lúd, legyen kövér, mindent vagy semmit alapon. Ezúttal mi nyertünk.
 • hp
  III. Azazhogy annyira mégsem, mert a vállalkozás időközben tönkrement, a jogi küzdelemben leépült az ügyfélkör. Lakásrezsi, kaja, megélhetés költségei – munkanélküliként. Eladni nem mertünk semmit, mert az a felélés, a lejtő kezdete. Jövedelem zéró.
  Egy közművek nélküli tanyára költöztünk, ahol még víz sem volt, az áramot pedig kikapcsolták. A tanya a család tulajdonában volt, évek (évtizedek?) óta el volt hanyagolva. A korábbi vállalkozáshoz szükséges, korábban hitelre vett de a bank ellenőrzése alól már kikerült dolgokat végül eladtuk. Befizettük a hátralékos közüzemi díjakat, közös költséget, mert már a telefont, áramot lekapcsolták és a lakást újabb árverezés fenyegette – a hitelezőkkel való küzdelem alatt felgyűlt minden. A tanyán beköttettük az áramot. Fúrattunk egy kutat. A lakást kiadtuk albérletbe – innentől volt egy minimális havi rendszeres jövedelmünk: fél minimálbér.
 • hp
  IV. Kedvesem feketézni kezdett, azt csinálta amihez értett és nem kellett hozzá befektetés csak hirdetnie kellett. Legálisan semmibe sem foghattunk, mert azonnal vittek volna mindent ha bármit a nevünkön találnak. Közben én szép lassan komfortosítottam a tanyát: világítás a házban. Víz a házban. Szennyvíz a házban. Wc. Zuhanyzó és kád. Bojler. Jött az ősz: fűtés a házban. Később vascső helyett kémény a házhoz, mert az nem volt…Közben csepegtek a pénzek az albérletből, csorogtak kedvesem munkájából. Csorgott a tető is, ideiglenesen megoldottam. Újra beázott, megint tettem valamit vele. Eláztatott a vihar, az ágyunk is szarrá ázott – véglegesen megoldottam. Konyhát ragasztottunk a házhoz. Lassan komfortossá vált a ház.
 • hp
  V. A csőd ill a jogi küzdelem vége után egy évvel úgy álltunk, hogy:
  – rezsi minimális (kis áram)
  – kaja minimális (alapanyagokból főztünk)
  – autó minimális (kötelező és egy kis benzin)
  + évente félévnyi minimálbér az albérletből
  + havi másfél-kéthavi min.bér kedvesem fekete tevékenységéből
  + havi fél minimális bér saját fusizásokból

  A tanyára már nem kellett költeni, így a bevételek kicsit több mint felét félre tudtuk tenni. Ez így ment másfél évig, majd az albérlet pár hónapra megszűnt olyan időszakban amikor ki sem lehetett adni. Gondolkodtunk mi legyen, beszéltünk sok ügyvéddel, adószakértővel és csináltunk egy mindenféle – eddigiek alapján legalábbis remélem – felelősséget kizáró új vállalkozást, felhasználva a másfél évnyi megtakarítás felét.

  Azóta betegesen vigyázunk, hogy lehetőleg semmit se tudjanak elvenni, bár az utóbbi 6-8 évben folyamatosan jönnek az elévülésről a papírok.

 • hp
  VI. A vállalkozás elindult, növekedett. Lassan elkezdett nyereséget hozni. Megélhetési költségeink minimálisak maradtak, egyedül a vállalkozással kapcsolatban nőtt a reklám, az üzemanyag, a könyvelés, stb, stb – de ez rendben is volt, a növekvő feladatokkal együtt járt. Egy idő után megálltunk egy szinten és akörül ingadoztunk, majd újra elindultunk felfelé, most újra ingadozás van.

  Azóta:
  vettünk:
  – egy lakást
  – egyéb hasznosítható ingatlanokat
  – két autót

  Eljöttünk a tanyáról.

  8 számjegyet összegyűjtöttünk Ft-ban ill/vagy hatot CHF-ben – ennek nagy része nincs az országhatáron belül.

  Szerintem van más út is, mint éveken/évtizedeken át keccsölni csak azért, hogy ifjúkori hülyeségünket ledolgozzuk, ráadásul olyan hitelezőknek akik eredeti tartozásunkra rápakolnak még annyit amennyit furfangos jogászaik és erőszakos behajtóik ki bírnak belőlünk taposni.

 • Ras Al Ghul
  jurta

  Egy ismerősöm főz otthon az ismerőseinek mert nincsen munkája de így tud keresni egy kis pénzt,mi is jól járunk így.

 • Zoli
  a mostani gép 6 körül kér benzinből. A terv venni egy dízel kistehert, ilyen puttonyos személykocsit a vállalkozásba. A mostani személyt pedig le kell cserélni hamarosan. Kezd belefordulni a sokat kérő korba. De utána azzal csak a családi furikázások lennének, ami már nem olyan vészes.
 • almastaska

  nem tudom mennyit keres: 1 milláért már tök jó kocsikat kapni. Ez havi 175 nettó (6havi rulez), nem elérhetetlen… 500-ért is van egész jó/használható

  Na ez az ami tök felesleges kiadás. Van most autója? Igen. Megbízható? Valszeg igen, mert nem írta, hogy nem. Ha le is cserélné, semmit sem nyerne vele, ilyen jellegű autóknál a fogyasztásban max 1-2 liter különbség lehet, ami majdnem elhanyagolható.

  Viszont ha megveszi 1 millért, arra csak az átírás és kötelező olajcsere, stb 100e-et rá kell költeni kapásból. És Mo-n autót venni borzasztóan rizikós. Akár 500e ft-os rizikót is felvállalhat (ha ráfázik a vételre). Tehát a haszon/befektetés arány rossz. Akkor miért tenne ilyet? Csak azért hogy vagizhasson a jobb autóval?

 • Eee
  A kiszamolo.hu – és hasonló blogok – olvasása után már több millió Ft-ot spóroltam pár év alatt. Most már a kamatokból élek (mondjuk azért mert céges a lakás és a kocsi), a teljes fizut el tudom tenni.
 • Garbo
  Az ebédhez szólva, egyedülállóknak nem feltétlenül éri meg, mindenki másnak prioritás kérdése. Nálunk azért éri meg a főzés, mert azokból az alapanyagokból, olyan minőségi ételt készíteni vagy nem tudnak, vagy másfél kétszeres áron. Igen, kajanáci vagyok, de legfőképpen azért, mert egészségben is hosszú távra tervezek, mint pénzügyekben. Köszi, Miklós! 🙂

  Nálunk a legnagyobb sikertörténet a lakáshitel: úgy néz ki, hogy négy év alatt kifizetjük. Ehhez kellett egy elég komoly ésszerűsítés, de megérte.

  Az örök dilemma egy barát: pár millió adósság az állam felé, semmije nincsen, de a lyukak tömködésén kívül nem jut sehová. Pedig nem keres rosszul, de feladta, hogy rendbe tegye a dolgait. Nézni is rossz, amit művel, minden hibát elkövet, ami létezik. Elrettentő példának szoktam alkalmazni: ha ő megtesz valamit, arra másnak gondolni sem szabad. Nem lehet önmagától megmenteni. Nem hagyja.

 • Alajos
  Ha másoknak kéne pénzügyi tanácsokat adnom, azt mondanám, próbálják megkeresni a megfelelő helyettesítő terméket, ha egy drága dolgot szeretnének venni. Nekem ez már többször bejött, és milliókat takarítottam meg vele:
  Családi ház helyett közös, nagy belső udvarral és játszótérrel rendelkező társasházi lakás.
  Saját fényképezőgép helyett ingyenes céges telefon fényképezője.
  Új autó helyett használt.
  Savát vitorlás helyett csónak és alkalmanként vitorlás bérlés.
  Motorozás, lovaglás helyett biciklizés.

  Én úgy szabadultam meg a hiteleimtől, amikor hitelre tudtam volna csak megvenni valamit, inkább megkerestem azt a helyettesítő terméket, ami sokkal kevesebb pénzért, (sokszor tized-, vagy századannyiért) kb ugyanazt az örömöt adja, így fel sem kellet vennem a hitelt.

 • Carrie
  Én nem voltam tragikus sosem, nem volt még hitelem. Hála hogy egyetem alatt szüleim támogattak és dolgoztam is, akkor is volt pénzem és diploma után is azonnal találtam munkát. Azóta már pár éve dolgozom, újabb nyelveket tanulok, online ingyen-egyetemre járok, pici-olcsó zöldövezetben lakom, Koin-ba írom a költéseim, nem eszem szemetet és eléggé tudatosan takarítok meg. Autóm van (16 éves, 1l-es 🙂 ), mert BKVval 1 óra a meló, így meg fél. És különben is ha koncertre megyek nem szeretnék az éjszakában mászkálni.
  Úgy érzem nem élem meg a nagy kaka-nagy kakából kimászás katarzisát, de csak azért mert mindent megteszek, hogy ne is kerüljek bele. Ellenben a tapasztalat megvan, mert barátokkal sokat beszélgetek ilyesmiről, van hogy a tanácsaim alkalmazva másznak ki a folyószámla hitelkeret áldásaiból.
  Kiszámoló blog a lelkemből szól, kedvenc blogom, így tovább. (jó ez a mostani post 🙂 )
 • Hitel
  2012 óta
  Idő előtt kifizettünk egy autóhitelt
  visszamondtuk 2 unit link biztosítást
  egyéni vállalkozóként bérbeadással foglalkozunk normális állások mellett

  1 fundamentából lett 6, mostmár elérhető közelségbe került a lakáshitel vége is (2040 helyett kb 2020-2021)

  Melóba heti 3-4 alkalommal biciklivel járok autó helyett (télen- nyáron)csak emiatt évi kb120ezret spórolok (tömegközlekedés, céges járat nem opció a munkakör miatt)

  Általánosságban jobban odafigyelünk és vezetjük a költségeket és havonta a fizetések beérkezése után az első lépés az előre kikalkulált vállalható mennyiségű pénz “megtakarítása”

  Inspiráló volt ez a blog (a hozzászólások is), eleinte bosszantó igazságokat olvastam (annak éltem meg) ma már ott tartok hogy minden nap lesem nincs e vmi új ötlet!

  Szóval köszi!

 • Ttt
  Sziasztok, ez kicist offtopik lesz, de szeretném megosztani, h hogyan jártam ma a CIB Bank fiókjában, az egyik ügyintézővel.

  Történetesen van egy malacperselyem, amiből szeretnék máshol lekötni egy nagyobb összeget, szóval fontos lenne a lehető legkisebb költség mellett elutalni onnan.

  Gondoltam, hogy megkérdezem, mit tanácsolnak, hogyan járnék a legjobban.

  A válasz az volt, hogy ha neten utalom, akkor a legolcsóbb (0,64 % max 41000). Megkérdeztem, h nem lehet egy másik folyószámlát nyitni, ahonnan olcsóbb az utalás, és oda átvezetem, aztán elutalom?
  Azt mondta, hogy nem. Üzletpolitikai okok miatt ő csak ezért nem fog megnyitni egy számlát, aztán bezárni. Megtagadja.

  Kicsit meglepődtem a karakán hozzáálláson, azért nem erre számítottam.

  Aztán átbattyogtam egy másik CIB fiókba és ott már csak azt mondtam, h kérek egy CIB Online számlát…nem árultam el, h pontosan miért kell 🙂

 • Bea
  Van egy blog (nem emlékszem már a nevére), amit egy Kiszámoló típusú nő ír. Minimál összegből próbál kijönni 2 gyerekkel. Napi szinten vezeti a blogon a költéseiket sok egyéb infóval kiegésztve (mit főz, milyen programokra mennek, víz-, gáz-,villanyóra állások stb). Abból indul ki, hogy van X összege adott hónapra. Az első nap levonja a fogyasztástól független alapdíjakat, fix költségeket, félreteszi a gyerekek befizetni valóit, majd a maradékot felosztja a hátralévő napok számával. Így kijön az egy napra jutó elkölthető Y összeg. Minden nap kiszámolja a napi fogyasztás után a rezsit (óraállások alapján) és a költéseket, majd a maradék összegből újabb napi költségkeretet számol. Így hó végére elvileg nem költ többet, mint az előre meghatározott összeg. Persze neki is voltak váratlan kiadásai, így volt olyan nap amikor szinte nem is költhetett. Tanulságos.
 • Bindi
  A tippem: mindig leszorítom a fix költségeket amennyire lehet. Például nem mindegy, hogy a banknál melyik számlacsomagban vagyok, illetve hogy melyik díjcsomagban vagyok a telekomcégeknél.

  Egy most decemberi példa: Az egyik kedves ismerősőmnek, volt egy triple play csomagja a Telekomnál. A szerződések újrakötésével és a megfelelő kiegészítő díjcsomag megigénylésével a számlájukat a havi 20e Ft-ről levittem 11e Fr-re. Kb az éves szinten majdnem 100e Ft.

  Cégek esetében a tapasztalatom szerint egy számjeggyel magasabb megtakarítást lehet elérni a bank- illetve a telekomszerződések átalakításával.

  Mi a titok ebben? Évente rá kell nézni a szerződésekre egyszer és át kell számolni.

 • Hitel
  Ttt! CIB

  én így nyitottam az eur mperselyes összeg mentéséhez eur folyszla-t
  egy havi szla vezetési díj lett a vesztem kb.
  Nem kell foglalkozni az ügyintézővel, olvasni kell a kondilistákat

  mondjuk emlékszem amikor 2 hét mulva mentem lezárni a megynitott számlát többször visszakérdeztem, hogy biztos ennyi, nem kell egy hónap múlva jönni megint megerősíteni a szándékomat (mint otp, erste) nincs más ktsg..na az az ügyinztéző engem nézett hülyének
  🙂

 • CsP

  Pontosan ugyanigy jártam 2hete a Cib-ben. Az első fiókban nem voltak hajlandók megnyitni a számlát, mondván, hogy egy tranzakcióért nem szokás. A másik helyen azt mondtam, hogy majd több, kisebb összegű utalást várok, arra kell. Igy szó nélkül megcsinálták.
 • almastaska

  Az első fiókban nem voltak hajlandók megnyitni a számlát, mondván, hogy egy tranzakcióért nem szokás

  Nekem is azt mondta a nő, hogy egy utalásért nem fog számlát nyitni, úgyhogy inkább maradjunk abban hogy ezt meg sem hallotta. Mondom jó, akkor csak simán számlát szeretnék nyitni. Erre Ő: az más, azt meg tudjuk csinálni 😛

  Egyébként elvileg a számlavezetési díjat is napra számolják ha megszünteted, vagyis ha mondjuk másnap megszünteted a számlát akkor nagyon olcsón utaltál… Meglepő hogy a CIB-nél nincs számlazárási díj, nagyon sok helyen úgy van, hogy a nyitás évében való zárás esetén pár ezer ft direkt azért hogy ne érje meg ezt csinálni. Nem lepődnék meg ha kis idő múlva a CIB-nél is bevezetnék ezt (nem tippet akarok adni).

 • Sandokan
  I. 300 ezres folyószámlahitel, havi szerződésmódosításokkal 1 év alatt lett letudva, az első 15E, a vége 54 ezerrel lett letudva, az adott bankban nem volt szerződésmódosítási díj. 🙂
  Egészségkártyára kapott céges pénzből vettem egy bringát (92000ft), aminek az adóját be kellett azért külön fizetnem. Kaputól kapuig 18 km-re van a munkahely. Késő ősztől kora tavaszig busz, 86%-ot térít a cég, de a fizikumnak is jót tesz a bringázás.
  6300-ról 7400-ra emelkedett a kajabón juttatás, amiből beraktároztam tésztát, lisztet, cukrot, étolajat stb. Most már jut húsra is a bónból, mert már csak szinten tartóan vásárolok a tartós élelmiszerekből. 18 forintos zsemle helyett találtam 10-ért, aminek jobb a minősége, kilós kenyeret ugyanott 188-ért.
  Nemcsak a rezsicsökkentésnek köszönhetően sikerült csökkenteni a gázt 24-ről kb 15-16 ezerre, villanyt felére (most 3721).
 • Sandokan
  II. Ami eddig nem volt: most van egy cirka átlagfizetésnyi megtakarításom, ami már többször kisegített a bajból, és így nem kellett hitelhez nyúlni. A költések után persze mindig újratöltve, ebből lesz majd egyszercsak egy 3-6 havi megtakarítás.
  Telefon céges, a saját amúgy is beadta az unalmast.
  Sajna van még egy motorhitelem (frankos persze) papíron még 26 hónapig, a vas szétszedve, mert megsütöttem a főtengelyt, de lassan (még idén) így vagy úgy, de mególdodik.
  Aránylag sikeresen kiiktatva a tv, helyette könyvolvasás, ismerősöktől való kölcsönzéssel.
  Hívő keresztényként tizedet fizetek (nettóból), de ettől a hónaptól fogva bruttóból és támogatok egy általam megbízhatónak tudott szervezetet, egyenlőre csak jelképes összeggel.
  Szabadulni akartam a hiteleimtől és elkezdtem naponta írni, hogy mire mennyit költök. Megdöbbentett. Egy amerikai blog után találtam rá Kiszámolóra! Kösz! 🙂
 • Makk Marci
  Nálam alap, hogy soha nem költök érzelmi okokból műszaki cikkre. Kompenzálni se akarok, nekem nem kell nagyobb mint a szomszédnak van!
  Akármit veszek előtte hetekig böngészem a neten a fórumkat, leírásokat, teszteket. Alaposan átgondolom mit mire akarok használni! Megéri a márkás termék? Tud az annyival többet vagy csak a nevet fizetem meg? Hasznosak azok a funkciók amiért drágább valami?
  Ameddig valami működik, használható marad, kocsitól a mobiltelefonig.
  Alap, hogy mindent csak kp-re!
  A párommal magunkra főzünk. A szórólapokat böngészve állítjuk össze a menüt. Spájzolunk. 30%-os engedmény? Egy éves készlet azonnal! Mutass jobb kamatot!
  Megtehetnénk minden gond nélkül, hogy napi szinten étterembe járjunk, de nekem az nem ízlik. Elég volt a tömegkajából a kollégiumban.
  Nem elhanyagolható szempont, hogy van rálátásom mi miből, hogyan készül.
  Ismerek néhány szakácsot.
 • Mugerin
  Sandokan!

  Sok közöm nincs hozzá mit csinálsz a pénzeddel. Vallási kérdésekbe főleg nem akarok beleszólni, de ezen a tizeden fennakadtam.

  Ez valóban azt jelenti, hogy te a fizetésed 10%-át önként és dalolva befizeted valamelyik egyháznak?
  Ez nagyon durva. Az én (talán túlzottan) racionális felfogásommal ez felfoghatatlan cselekedet.

 • Alajos
  Sandokan,
  minden elismerésem és további kitartást kívánok! Igazán nem akarok sem a Te sem pedig Kiszámoló lelkébe taposni, de biztos megéri a tizedet fizetni?
  Ha adakozás a cél, nem lehetne hatékonyabban felhasználni?

  Látva a kitartásodat én úgy gondolom, Te jobban megérdemled, hogy magadnak fizesd azt a tizedet, mint az egyháznak. Legalább addig, míg a fél évi vésztartalék össze nem jön, ez ugyebár 4 év a jelenlegi tartalékot is beleszámítva.

  Ha pedig lelkiismereti okból fizeted a tizedet, nem lenne célszerűbb inkább jótéteményekkel kiváltani azt?

  Az éves jövedelmed 10%-ának elajándékozása egy rendszer fenntartásáért szerintem nagy ár, amíg Te pénzügyileg sérülékeny vagy. De ez csak személyes vélemény.

 • jurta

  “Melóba heti 3-4 alkalommal biciklivel járok autó helyett (télen- nyáron)csak emiatt évi kb120ezret spórolok (tömegközlekedés, céges járat nem opció a munkakör miatt)”

  Én ismerem az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjának (pár száz alkalmazott, elég nagy arányban PhD) a főigazgatóját. A szövetkabátjában, kalapjában reggelenként rendszeresen mellettem álldogál vagy üldögél a telephelyi buszjáraton. Van autója. (Én nem náluk dolgozom, csak azonos telephelyen.)

  Nem állunk messze egymástól korban és lélekben sem, ezért már többször meg is akartam dicsérni érte, hogy nem derogál neki, még gyűjtöm a bátorságot.

 • jurta

  “A párommal magunkra főzünk. Spájzolunk. 30%-os engedmény? Egy éves készlet azonnal! Mutass jobb kamatot!”

  Na igen. Ehhez kell nagyobb kamrát fenntartani. Nagyobb ingatlannak pedig nagyobb a költsége, akár a tied, akár csak használod. 🙂

  Kis helyen is elfér viszont az áremelés előtt megvásárolt tömegközlekedési jegytermék. (A BKK a legutóbbi emeléskor 2700-ról 3000-re emelte a 10 darabos jegytömböt, egy kiszámolós típusú barátom erre megvett magának kb. egy évre valót. :-)) Bár mostanában politikai nyomásra ezeknek a termékeknek is még csökken is az ára.