Nyelvtanulóknak ideális

Most találtam. Nem pénzügy, de sokaknak hasznos szerintem. Ahogy a mondás tartja, egy kép többet mond ezer szónál, szóval erről van szó:

Ha nyelvet tanulsz, villámgyorsan tudsz szótárt csinálni Google Sheets-ben.  (Link)

Magyar Google sheets-ben pontosvessző kell, nem vessző és magyarra “hu”-t beírva tudsz fordítani. Az arab “ar”, a német “ge”, a japán “ja”, és így tovább, de írhatod azt is, hogy “auto”, ilyenkor automatikusan próbálja meg felismerni a nyelvet.

Természetesen egész mondatokat is fordít, nem csak szavakat, persze csak a Google Translate szintjén.

A kész táblázatot ki tudod másolni excelbe (Open Office-szal próbáltam, gond nélkül ment). Onnan már bármit csinálhatsz vele.

További hasonló okos trükköket ezen az oldalon találsz.

Share

8 hozzászólás

 • Adócsaló Vállalkozó
  Én jó ideje már csak a Google Office programjait használom. Sokkal kevesebbet tud, mint az MS vagy a Libre, ellenben sokkal egyszerűbb látványos dokumentumokat és táblázatokat szerkeszteni. Átlagtól kicsit bonyolultabb táblázatokat szerkesztek vele, és egyre ritkábban kell Libre Office-t használnom.
  A legnagyobb előnye, hogy pillanatok alatt meg tudom bárkivel osztani, és értelmesen tudjuk közösen szerkeszteni.
 • naa
  Hát ez vagány.

  És ami viszont pénzügy: a videón felvillant a =googlefinance() függvény is, na az meg tudja a részvényárfolyamokat stb., az is jó cucc, ahogy nézem, pl. portfólió értékelő Excel helyett automatikusan frissülő google sheetet gyerekjáték összerakni…. 🙂

  Pl. Apple árfolyama az első negyedév minden napján táblázat formában az alábbi sorral azonnal előhozható…
  =GOOGLEFINANCE(“AAPL”, “price”, DATE(2019,1,1), DATE(2019,3,31), “DAILY”)

 • jj
  Tok jo. Sok jo trukk van meg a fluent in 3 months weblapon (Benny Lewis), ha valaki nyelvtanulassal foglalkozik epp.
 • bicskanyitogato
  Király! Köszi ezt is, Miklós!
  2002 óta foglalkozom “hivatásszerűen” műszaki szakforditassal (2005 óta vállalkozásban). Kb ot éve tervezgetem a nyugdíjat (kiszamolo hatására is). Remélem nem kényszer nyugdíj lesz. Bele kell húzni, mert egyre ügyesebbek ezek a gépek… Hamarosan csönget 3PO (ami, ha még makom van három megrendelő lesz előbb, jó zsíros.) ☺️
  /bocs az irasert: kölcsön gép, droid…/
 • gaborr
  bizony, és nem csak másokkal, de a google-el is megosztod ezeket a dokumentumokat és tartalmukat. mivel ugye ingyenes a szolgáltatás, az adataiddal fizetsz. 😉 döntsd el, hogy megéri azokat a dokumentumokat egy ingyenes szolgáltatásba feltölteni.

  bizony googlefinance elég jó cucc. egy dologra készülj fel, hogy az európai részvények rendszeresen nevet változtatnak, eltűnnek néhány napra, vagy örökre. nekem nem sikerült kiigazodnom rajta. ahogy tapasztaltam ez kb azóta van, mióta a megszűnt/átalakult a finance.google.com. sokszor baromi macera megtalálni az google-ös azonosítóját egy adott részvénynek/etfnek. Ami bosszant, hogy néhány napja még működött időben visszamenőleg is lekérdezni bármilyen papír árfolyamát, viszont napok óta nem működik/csak néhány részvény árfolyamát jelenítni meg. magyar árfolyamok persze nincsenek.

 • Stiel
  Köszönjük!

  Lányomnak megmutattam, tetszett neki. 🙂 Angoltanulás mellett a számítógép használatának is jót tesz remélhetőleg.

 • Vízilovacska
  Ez jópofa, de tekintettel a Google Translate pontosságára, meg lehet nézni, hogy hiába nagy az adatbázis, pl. angol-kínai között milyen baromságokat dobhat ki. Nem értem, hogy miben más egy Excel táblázat mint egy szótárfüzet, nyelvtanuláshoz…. (és szótárfüzetnél leglább leírás közben is lehet memorizálni). Ennél sokkal tetszetősebb és hatékonyabb, ingyenesen elérhető nyelvtanuló, szótanuló appok léteznek odakint, pl. Memrise, Drops, egyes nyelvspecifikusok pl. Kotoba japánra.
 • adnilem84
  Nagyon nagy segítség, köszi!!!!