Medence költségei 2021

2021-07-26
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Írtam egy cikket néhány éve a felállítható medencékről, akkori árakkal és egyéb tudnivalókkal, hogyan, hová állítsd fel a medencét és hogyan kezeld a vizét, mire jó a szolártakaró és így tovább:

Kerti medencék: hogyan kell értelmezni a méreteit?

Tivadar idén állított fel egy medencét és megosztotta a költségeit, hátha valakinek segítség, aki hasonlóban gondolkodik idén vagy jövőre. Következzen az ő levele:

Az idén mi is beruháztunk egy kerti medencébe, főleg azért, hogy 9 éves lányunk és barátnői, akik, ha tehetnék vízben élnék le az életüket, jól érezzék magukat nálunk.

Az alapok, mivel legalább 10 köbméteres medencében gondolkodtunk, amit szakszerűen vízszintes talajra kell elhelyezni, ezért készítettünk egy 36 négyzetméteres térkövezett részt. Szakemberünk nem bízta a szélre a dolgot, betonalapot is csinált a kő alá. Azt mondta, hogy a 10 tonna víz, az már komoly terhelés! Igazat is adtunk neki! Saját kezünk munkáját is nem számolva, 305 000 Ft-ba került ez a fázis. (Alap 10x20 szürke térkő).

Négy lábú házi kedvencünk kizárása érdekében kellett egy kerítést is csinálni, elemekből volt a legszebb és legolcsóbb, 373 000 Ft lett a vége. 15 méter, két kis kapuval, színre festve.

Mit tegyünk alá?

Sokféle megoldás közül a műfűre esett a választásunk. Nem akartuk online megrendelni anélkül, hogy tapintanánk, így elmentünk a Diegoba, jól tettük! A legolcsóbb verzió nagyon gagyi, ami már jól néz ki és elég vastag is, az a Malaga 35-ös műfű volt. Igaz, hogy az ára is vastag, 5000 Ft/nm.

Mi vettünk 30 négyzetmétert, de nem bántuk meg, mert jól néz ki, kellemes rajta járni, valamint nem hordják be a gyerekek a koszt a lábukkal a medencébe, persze szigetel is, alulról. Gyakorlatilag egy nagy szőnyeg!

A medence

A választásnál fő szempont az volt, hogy legalább 1 méter magas vizet tudjunk bele engedni, abba már lehet merülni, ugrálni. A helyünk korlátai miatt 366x122 cm-es fémvázas medencét vettünk, készletben, kiszállítva 146 990 Ft volt.

Fűtés, szigetelés

Azzal számoltunk, hogy a gyerekek szeretik a 30 fokos vizet, emiatt beszereztünk egy Steinbach 3,5 kW-os hőszivattyút. Vannak, akik szerint sok ez a 30 fok, de mi azt tapasztaljuk, hogy nálunk képesek 3 órát egyben fürödni, míg a hűvösebb vízben fél órát sem maradnak.

A berendezés ára szállítással együtt, 170 000 Ft volt. Teszi a dolgát, 3 óránként 1 fokot emel a 10 köbméteres medence vízhőmérsékletén.

Szerencsére az idei nyáron nem sokat ment, mivel sokat süt a nap, ezért a szolár takaróval (12540 Ft, 457 cm) is tudjuk tartani a 31-32 fokon a vizet.

Itt jön a filléres tipp: Nem csak a tetejét tartjuk lefedve, hanem az oldalát is szigeteltük, szintén légpárnás fóliával öt rétegben körbe van tekerve, így még a múlt heti hűvösebb napokon sem ment le 28 fok alá a hőmérséklet. (Megjegyzés: 1m x 100 méteres tekercs 7500 Ft volt.)

A gyakorlat azt mutatja, hogy ha napos helyre tudod tenni a medencét, mint, ahogy nálunk van, akkor nyári szezonban a fűtésre nincs szükség, persze, ha jön egy két hetes esős idő, akkor várni kell, hogy újra használatba tudd venni!

Vegyszerek költségei

Tapasztalati adatok alapján, ami nálunk megy bele hetente:

gyors klór: 50 g/hét, (2000 Ft/kg) 100 Ft/hét,
klór tabletta: 4 db/hét (2000 Ft/50db), 160 Ft/hét
pelyhesítő: 60 ml/hét (1900 Ft/l) 120 Ft/hét
PH- :        150 g/hét (3500 Ft/1,5 kg) 345 Ft/hét
algaölő:     40 ml/hét (2000 Ft/l) 80 Ft/hét
Összesen:  805 Ft/hét

Összegzés

A medencére és a berendezésekre elköltöttünk 500 000 Ft-ot, a térkövezést megcsináltuk volna akkor is, ha nem állítjuk fel a medencét, de így legalább előbb elkészült ez is! (Homokszűrőnk volt az előző kisebb medencéhez vettünk egyet, 4,5 m3/órás kapacitású, ebben az összegben ez nincs benne, de feltétlenül szükséges!)
Kialakítottunk egy pihenésre, összejövetelekre alkalmas kellemes helyet, egyáltalán nem bántuk meg!

2019 júliusi bejegyzésed adta az ihletet, hogy leírjam a magunk történetét! Ha úgy gondolod, hogy másoknak is lehet hasznos információ a levelemben, akkor nyugodtan megoszthatod.

Previous Post
Zöld lakáshitel

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram