OBA, BEVA tudnivalók

Többen kértétek, hogy írjak a Budacash csődje miatt az OBA-ról (Országos Betétvédelmi Alap) és a BEVA-ról (Befektetővédelmi Alap). Röviden átnézzük, mi micsoda és mi a teendőd, ha érintett a mostani csőd.

Az OBA a bankbetéteseket védi, a BEVA pedig az értékpapírral rendelkezőket.

Mindkettő a tagok (bankok, brókercégek) befizetéséből működik, a közvetlen állami garancia a bankbetétekre már 1993 óta megszűnt.

A bankok a betétek és a 2003 után kibocsátott banki kötvények értékének 0,2%-át befizetik az OBA-nak, ebből van pénze az alapnak. Az OBA tagjai a bankok, takarékszövetkezetek, lakástakarékok és hitelszövetkezetek.

Nem tagjai az önkéntes és nyugdíjpénztárak, mert azok nem betétet gyűjtenek.

A BEVA hasonlóan működik, a tagok befizetéséből szerzi a bevételeit.

Milyen összegig fizetnek?

Az OBA 100.000 euró értékhatárig, a BEVA 20.000 euróig, de szemben az OBÁ-val, itt van önrész is: egymillió forintig 100%-ban fizet, felette csak 90%-ban, a 10% a te károd, hogy legközelebb figyelmesebben válassz szolgáltatót. Az OBA is önrésszel működött, a 2008-as válság után törölték ott el az önrészt.

(Pedig nem volt baj az az önrész, most bárki minden felelősség nélkül beteheti a leglepattantabb helyre is a pénzét, ahol jó sok kamatot kínálnak. Ha a kamatot megkapja jó, ha közben csődbe megy, akkor is jó, mert mind a pénzét, mind a kamatot megkapja ugyanúgy. Ha 10% vesztesége lenne, azért legalább egy kicsit meggondolná, hová rakja be a pénzt.)

Ezt hogy kell érteni?

Ha egy banknál vagy brókercégnél ennél több pénzed van, akkor az sajnos bukta. Kifizetik a kamatokat is (levonva a kamatadót és az EHO-t), de annak is bele kell férnie a keretbe. Ha cégként, vagy egyéni vállalkozóként is van számlád, az másik 100.000 eurót jelent. Ha két ember nevén van a számla, az is dupla keret (Vigyázz, a rendelkezési jog még nem elég, az mást jelent!). De például hiába van több számlád a bankban (forint és deviza), azt sajnos összevonják egynek. Devizából csak az EGK és OECD tagországok devizái védettek és azt is forintban fogják kifizetni, az MNB kártalanítás megkezdése előtti napon érvényes árfolyamán.

Ha egyedi kamatmegállapítással a normál kamatnál jóval magasabb kamatot kaptál, akkor sajnos az OBA semmit nem fizet! Ezért csak óvatosan a kiugróan jó egyedi kamatokkal. (Nem egy-két százalékról van szó, hanem mondjuk dupla kamatról.)

A BEVA a hiányzó értékpapír elmúlt 180 napos átlagára alapján fizet. Ezen vagy nyersz, vagy buksz a pillanatnyi árfolyamhoz képest.

Ha vagyonkezelésre, vagy portfóliókezelésre adtad át a pénzed, akkor sajnos csak a ténylegesen meglévő papírok alapján fognak fizetni. (Itt lesz a igazi veszteség szerintem, hiszen nyilván innen hiányozhat a legtöbb papír, itt a legkönnyebb virtuális nyereséget kimutatni és pilótajátékot játszani.)

Mi történik, ha nincs elég pénze a két alapnak, hogy kifizesse a kárt?

Most ez a helyzet fog előállni, mert az OBA vagyona nagyon elolvadt tavaly a sok kis takarékszövetkezeti és egyéb csődök miatt. Mind a BEVA, mind az OBA tizenpár milliárdos összeggel rendelkezik csak.

Ilyenkor hitelt vesznek fel és/vagy a tagjaikat pótbefizetésre szólítják fel.

Mit kell most tennem?

Semmit. Mivel az MNB még csak átvette az irányítást, nem rendelte el a Budacash felszámolását. Így most egy patthelyzet van csak, várni kell és figyelni az MNB és az OBA, illetve a BEVA honlapjait a változásról.

Ha a Budacash bankjaiba szorult be a pénzed, utána sem kell semmit tenned, az OBA intézi a dolgokat, elvileg maximum 20+10 nap alatt megkapod a pénzed. Ha persze a bank még a régi címedet vagy telefonszámodat ismeri, akkor jelezd a változást.

A BEVA már nem ilyen önjáró, ott neked kell kérvényt írni és csatolnod kell a szerződéseidet is, erre maximum egy éved van. Ez azért ciki, mert nem biztos, hogy a 15 éve kötött szerződésed három költözés után még mindig megvan. Felhívtam őket, hogy ilyenkor mi van, azt mondták, hogy csatold azt, amid van, hátha elég a beazonosításhoz.

A BEVA a benyújtást követően 90 napig elbírálja a kérvényt, majd újabb 90 napja van a kifizetésre.

(Fontos, hogy a BEVA csak a pénzedet kezelő szolgáltató csődje alapján fizet, az amúgy értékkel bíró, jogos tulajdonodat képező értékpapírok után. Ha maga az értékpapír értéktelenedett el a kibocsátó csődje miatt, az a te befektetési kockázatod volt.)

Na, remélem segítettem. További infókért olvassátok a belinkelt oldalakat és hívjátok fel őket, ha még maradt kérdésed.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

71 hozzászólás

 • mgabor
  Nagyrészt egyetértek az előző hozzászólóval. A likvid eszköz viszont szerintem lehet értékpapír (diszkontkincstárjegy), márpedig a portfólió egyenlegközlő szerint ebben volt a vagyon 90%-a, a maradék 10 meg esetleg valami külföldi vagy egyéb kockázatosabb értékpapír. Szóval az egész portfólió mögött (elvileg) értékpapír kellene, hogy álljon.
 • Manolin
  Az is elképzelhető, hogy a Budacashtől egy bizonyos összegért egy másik brókercég átveszi az ügyfeleket, ebből a pénzből is lehetne kártalanítani az ügyfeleket, anno a budacash sem ingyen vette át a Cashline-t, bár az nem csődbe ment, hanem kivonult a Bétről. Remélhetőleg a Bevának nem kell kártalanítania, hisz megvannak az értékpapírok, így azokat csak át kell transzferálni egy másik befektetési szolgáltatóhoz.
 • Kiszamolo
  Meg elvileg még kellene lennie annak a 100 milliárdnak is, amit elsikkasztottak.
 • olyan feri
  @PöLö @pdw: egyszerü, meg kell nezni a Lezerjani hol tartja a penzet, na AZ a penzintezet tuti nem mehet csödbe, majd megmenti az allam 😉
 • Kiszamolo
  Ez lehetett a Széchenyi Bank, ahol az adófizetők pénzén kifizették a 30 millió feletti pénzeket is.

  A mai napig nem tudjuk, kiknek és miért.

 • válaszra kérdéssel
  Sziasztok!

  Nekem ez az egész BEVA teljesen átláthatatlan. Tudom, hogy telefonálhatnék is, de hátha egy lelkes BEVÁ-s is ír, mint a korábbi OBÁ-s kolléga. (a szó egyébként is elszáll..)
  Nézzünk egy egyszerű példát. Van 20 millió forintom és elutalom egy befektetési szolgáltatóhoz. Veszek belőle OTP részvényt. Egy másik ügyfél ugyanezt teszi, csak épp 200 millióval. Tegyük fel, hogy hiányzik az összes OTP részvény fele. De ezek vírtuális papírok, dematerializáltak. A nyilvántartások kamuk. Hogyan állapítják meg, hogy kié hiányzik és kié nem? Lehet, hogy nekem mind hiányzik,és még egy csomó ügyfélnek és a 200 milliós ügyfelet pedig semmi kár nem éri? Vagy megnézik, hogy a papírok hány százaléka van meg és mindenkinél arányosítanak?
  Következő pl:Nekem OTP részvényem van 20 millióért, a másik ügyfélnek MOL 200 millióért. Tegyük fel, hogy az OTP részvények hiányoznak, a MOL hiánytalan. folyt.

 • válaszra kérdéssel
  Akkor jelen esetben én a 20 millióból buktam 14-et, a 200 milliós ügyfél veszteség nélkül pénzénél van? Itt csupán annyin múlik, hogy akinek csalni támadt kedve, melyikünk papírjait választotta ki?

  Vagy mi van akkor, ha van 14 millió MOL részvényem, ami hiánytalanul megvan, de van 6 millió OTP, ami nincs meg. Térít nekem a BEVA? A kárra vonatkozik a 6 millió, vagy addig az összeghatárig van biztonságban a pénzem?

  De lehet olyan is, hogy én pl. KBC Equitas számlán veszek egy Erstés kőolaj certifikátot. Az Erste mondjuk borul, a befektetésem elúszik, miközben a certifikát értékét megtestesítő olaj ára felmegy 100 dollárra. Én jó befektetést hoztam, de senki nem téríti meg a káromat, mert nem az értékpapír számlámat vezető pénzintézet borult, hanem a papírt forgalmazó?
  Szerintem ezekbe a kérdésekbe nem igazán gondol bele senki, alig van ember, aki átlátja ezt.

 • studkell
  válaszra kérdéssel: egy kicsit túlbonyolítod a kérdést ezzel a 200 meg 14 millás ügyfél-kérdéssel. Akinek hiányzik a MOL részvénye (mert elcsalták, csak a Neked szóló kimutatásokban szerepelt), annak térít a BEVA kb. 6 millióig. Ennyi, nem kell ezt túlbonyolítani.

  A certifikát érdekes kérdés, de pont azért nem fektetek bele, mert totál virtuális. Egy ETF legalább vesz a pénzemből valamit, nem mögöttes termék mögöttes terméke.

 • hungaroborg
  Már ha a virtuális brókerház megveszi a virtuális etf-et, amit a virtuális számlakivonaton látsz.
 • Catinator
  “Ez lehetett a Széchenyi Bank, ahol az adófizetők pénzén kifizették a 30 millió feletti pénzeket is. A mai napig nem tudjuk, kiknek és miért.”

  Erre nemrég az hallatszott az egyik rádióadásban, hogy részben az állam tulajdona a bank, és itt egyedi döntés született. Nem megerősitett (értsd pletyka) szerint 200+ milliós kifizetések is történtek.

  “Mindenki egyenlő de vannak egyenlőbbek”.

 • válaszra kérdéssel
  studkell:
  Igazad van, kár előre bonyolítani. Viszont ha megtörténik a BEVA kártalanítás, meglátod előjönnek ezek a kérdések tömegével. Ha érintett lennél, lehet te is kicsit jobban izgulnál.. Míg az OBA pofon egyszerű, a BEVA százszor bonyolultabb buli lesz.
 • válaszra kérdéssel
  studkell:
  Még mindig az az álláspontod, nem kell túlbonyolítani a BEVA kérdést? 🙂

  hirado.hu/2015/03/10/a-bava-nem-fizet-a-quaestor-kotvenyek-tulajdonosainak/

  És még csak a BEVA elszámolások alapjainál vagyunk, hány ügyfél fog még pofára esni később, mert éppen az ő papírjai nincsenek meg..

 • kastlimeister
  Tudom, hogy a unit linked biztosítások nem a legjobbak…de felmerült bennem egy kérdés. Ha van olyan életbiztosításom, ami megtakarítással kombinált, alapkezelő kezeli a befektetéseket (akivel a biztosító kapcsolatban áll), mi történik egy, a cikkben leírt helyzet esetén? Egy biztosítónál nem történhet ilyen? Sem az OBA, sem a BEVA esetében nem találtam azt, hogy ők bármit is térítenének. Csak azt találtam, hogy egy biztosító más eset és másként működik. Ott mi a garancia arra, hogy a befizetett pénzemet vagy legalább egy részét egy necces helyzet esetén megkapom?
 • kérdező
  A portfoliókezeléssel kapcsolatban felmerült azóta valami új információ?
  Akkor ezt továbbra is úgy kell értelmezni, hogy a BC kb. lenyelte a pénzt, nem jelentett semmit a KELER-nek, így a BEVÁ-nak kb a 0 után van kártérítési kötelezettsége?

  Tényleg csak poénként írom ide, de az egyenlegközlőn a következő mondat szerepel:

  ” Ez az egyenlegközlő számítógépes úton, zárt rendszerben készült, ezért aláírás nélkül is hiteles okiratnak minősül.”

 • hungaroborg
  Most nem tudom már melyik bejegyzésnél, de valamelyiknél arról volt szó, hogy a befektetési alapokat védi-e a Beva? Szerintem ez a poszt a legjobban kapcsolódó hozzá. Az volt a konklúzió, hogy a befektetési alapokat nem védi. Írtam a Bevának, de nem érkezett rá válasz, ma felhívtam őket és nekem pont azt mondták, hogy a befektetési alapokat Beva védelem illeti meg. Lehetett cifrázni, de röviden-tömören ennyi. Egy alapkezelő úgysem megy csődbe egyik napról a másikra, először valószínűleg emel a díjain, majd rájár az ügyfélvagyonra. Az a lényeg, hogy a meglévő értékpapírokat kifizetik a felszámolás után és a maradékra, ami nincs meg, de meg kéne lennie, fizet a Beva.

  Megkérdeztem, hogy a KELER számla ad-e nagyobb védelmet? Ehhez azt tanácsolták, hogy hívjam fel a KELER-t. Megtörtént. Kisbefektetőként ugyan nem, nyithatok számlát a Keler-nél, de a brókerházon keresztül igen. Folyt

 • hungaroborg
  A Keler-nél letétbe hhelyezett és ezáltal zárolt értékpapírokat olyan szempontból különleges védelem illeti meg, hogy 3 beleegyező nyilatkozat kell azok adás-vételéhez. Keler-brókerház-ügyfél. Aki mondjuk aktívan kereskedik, neki macerás, de buy-and-hold esetén plusz védelem van rajta. Mondjuk neked saját számlád ettől nincs, ugyanúgy a brókerház összes papírja van ömlesztve, de a Keler is mindenképp tudni fogja, hogy a te részvényeid egészen konkrétan mennyi részét teszik ki ezeknek és nem csak a brókerház-tól kapott egyenlegközlő az egyetlen dokumentumod. Ettől egy esetleges felszámolás esetén első leszel az egyenlők között. (Persze biztosan ezeket is lehet majd hamisítani, de mivel az ügyfelek elhanyagolható töredéke foglalkozott eddig csak vele, valószínű nem azzal kezdi a brókerház az eltüntetést.)

  Ja és külföldi papírokat is el lehet rajta helyezni. (mondjuk ETF-eket)

 • Balazs
  Ha jól tudom, az Oberbank lakossági számlái nem OBA-sak. Náluk ki szavatolja a pénzt? Ez milyen előnyökkel/hátrányokkal jár(hat)?
 • Bottka János György
  Felháborító, hogy a sorozatos becsődölések után, a jogi helyzet tisztázatlansága és a BEVA-ra vonatkozó szabályok nem egyértelmű megfogalmazása miatt, az érintett befektetőknek találgatniuk kell. Az is felháborító, hogy a BEVA-nak kizárólag akkor kell a befektetési szolgáltató helyett helytállnia, ha az nem tud a nyilvántartás szerinti darabszámú értékpapírral elszámolni. Ha tehát a befektetési szolgáltató egyszerűen nem képes visszafizetni az általa kibocsátott értékpapír tőkéjét és kamatát vagyis csődbe megy, akkor a BEVA egyszerűen nem fizet semmit ! (Lásd Farkas Péternek, a BEVA ügyvezető igazgatójának 2015. március 10.-i nyilatkozatát.)
 • Zedder

  ” Ha tehát a befektetési szolgáltató egyszerűen nem képes visszafizetni az általa kibocsátott értékpapír tőkéjét és kamatát vagyis csődbe megy, akkor a BEVA egyszerűen nem fizet semmit ! ”

  Miért kellene fizetnie? Az ügyfél olyanba fektetett, ami csődbe ment. Ha én vettem volna CRT tévé gyárat 20 éve, ami ma kb. nullát érne, akkor szerinted járna nekem bármilyen kártalanítás?

 • János
  Én ugyan a Buda Cash illetve a Quaestor botrányokban nem vagyok érintett, de érdekelne, hogy kinek mi a véleménye. A Beva ügyvezető igazgatójának még márciusban volt egy az MTI-nek adott nyilatkozata, miszerint a kibocsátói kockázatra nem terjed ki a Beva biztosítása. Kizárólag akkor kell a befektetési szolgáltató helyett helytállnia, ha az nem tud a nyilvántartás szerinti értékpapírral elszámolni.
  Arra az esetre azonban nem vonatkozik a Beva védelme, ha a kibocsátó nem képes visszafizetni az általa kibocsátott értékpapír tőkéjét és kamatát. Ha tehát a cég csődbe megy akkor a Beva nem fizet ?
 • Zedder

  ” ha a kibocsátó nem képes visszafizetni az általa kibocsátott értékpapír tőkéjét és kamatát. Ha tehát a cég csődbe megy akkor a Beva nem fizet ?”

  Miért kellene fizetnie? Szerintem itt vagy óriási kavar van egyesek fejében, és nem értitek, hogy mi a különbség a kibocsátó és a sima bróker között, vagy tényleg annyira sem vagytok képesek hozzászagolni a kapitalizmushoz, hogy nem értitek: bizonyos cégek csődbemennek, és azért akkor a tulajdonos (részvényes), nem pedig mindenféle oba-bevák a felelősek.