OBA, BEVA tudnivalók

Többen kértétek, hogy írjak a Budacash csődje miatt az OBA-ról (Országos Betétvédelmi Alap) és a BEVA-ról (Befektetővédelmi Alap). Röviden átnézzük, mi micsoda és mi a teendőd, ha érintett a mostani csőd.

Az OBA a bankbetéteseket védi, a BEVA pedig az értékpapírral rendelkezőket.

Mindkettő a tagok (bankok, brókercégek) befizetéséből működik, a közvetlen állami garancia a bankbetétekre már 1993 óta megszűnt.

A bankok a betétek és a 2003 után kibocsátott banki kötvények értékének 0,2%-át befizetik az OBA-nak, ebből van pénze az alapnak. Az OBA tagjai a bankok, takarékszövetkezetek, lakástakarékok és hitelszövetkezetek.

Nem tagjai az önkéntes és nyugdíjpénztárak, mert azok nem betétet gyűjtenek.

A BEVA hasonlóan működik, a tagok befizetéséből szerzi a bevételeit.

Milyen összegig fizetnek?

Az OBA 100.000 euró értékhatárig, a BEVA 20.000 euróig, de szemben az OBÁ-val, itt van önrész is: egymillió forintig 100%-ban fizet, felette csak 90%-ban, a 10% a te károd, hogy legközelebb figyelmesebben válassz szolgáltatót. Az OBA is önrésszel működött, a 2008-as válság után törölték ott el az önrészt.

(Pedig nem volt baj az az önrész, most bárki minden felelősség nélkül beteheti a leglepattantabb helyre is a pénzét, ahol jó sok kamatot kínálnak. Ha a kamatot megkapja jó, ha közben csődbe megy, akkor is jó, mert mind a pénzét, mind a kamatot megkapja ugyanúgy. Ha 10% vesztesége lenne, azért legalább egy kicsit meggondolná, hová rakja be a pénzt.)

Ezt hogy kell érteni?

Ha egy banknál vagy brókercégnél ennél több pénzed van, akkor az sajnos bukta. Kifizetik a kamatokat is (levonva a kamatadót és az EHO-t), de annak is bele kell férnie a keretbe. Ha cégként, vagy egyéni vállalkozóként is van számlád, az másik 100.000 eurót jelent. Ha két ember nevén van a számla, az is dupla keret (Vigyázz, a rendelkezési jog még nem elég, az mást jelent!). De például hiába van több számlád a bankban (forint és deviza), azt sajnos összevonják egynek. Devizából csak az EGK és OECD tagországok devizái védettek és azt is forintban fogják kifizetni, az MNB kártalanítás megkezdése előtti napon érvényes árfolyamán.

Ha egyedi kamatmegállapítással a normál kamatnál jóval magasabb kamatot kaptál, akkor sajnos az OBA semmit nem fizet! Ezért csak óvatosan a kiugróan jó egyedi kamatokkal. (Nem egy-két százalékról van szó, hanem mondjuk dupla kamatról.)

A BEVA a hiányzó értékpapír elmúlt 180 napos átlagára alapján fizet. Ezen vagy nyersz, vagy buksz a pillanatnyi árfolyamhoz képest.

Ha vagyonkezelésre, vagy portfóliókezelésre adtad át a pénzed, akkor sajnos csak a ténylegesen meglévő papírok alapján fognak fizetni. (Itt lesz a igazi veszteség szerintem, hiszen nyilván innen hiányozhat a legtöbb papír, itt a legkönnyebb virtuális nyereséget kimutatni és pilótajátékot játszani.)

Mi történik, ha nincs elég pénze a két alapnak, hogy kifizesse a kárt?

Most ez a helyzet fog előállni, mert az OBA vagyona nagyon elolvadt tavaly a sok kis takarékszövetkezeti és egyéb csődök miatt. Mind a BEVA, mind az OBA tizenpár milliárdos összeggel rendelkezik csak.

Ilyenkor hitelt vesznek fel és/vagy a tagjaikat pótbefizetésre szólítják fel.

Mit kell most tennem?

Semmit. Mivel az MNB még csak átvette az irányítást, nem rendelte el a Budacash felszámolását. Így most egy patthelyzet van csak, várni kell és figyelni az MNB és az OBA, illetve a BEVA honlapjait a változásról.

Ha a Budacash bankjaiba szorult be a pénzed, utána sem kell semmit tenned, az OBA intézi a dolgokat, elvileg maximum 20+10 nap alatt megkapod a pénzed. Ha persze a bank még a régi címedet vagy telefonszámodat ismeri, akkor jelezd a változást.

A BEVA már nem ilyen önjáró, ott neked kell kérvényt írni és csatolnod kell a szerződéseidet is, erre maximum egy éved van. Ez azért ciki, mert nem biztos, hogy a 15 éve kötött szerződésed három költözés után még mindig megvan. Felhívtam őket, hogy ilyenkor mi van, azt mondták, hogy csatold azt, amid van, hátha elég a beazonosításhoz.

A BEVA a benyújtást követően 90 napig elbírálja a kérvényt, majd újabb 90 napja van a kifizetésre.

(Fontos, hogy a BEVA csak a pénzedet kezelő szolgáltató csődje alapján fizet, az amúgy értékkel bíró, jogos tulajdonodat képező értékpapírok után. Ha maga az értékpapír értéktelenedett el a kibocsátó csődje miatt, az a te befektetési kockázatod volt.)

Na, remélem segítettem. További infókért olvassátok a belinkelt oldalakat és hívjátok fel őket, ha még maradt kérdésed.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

71 hozzászólás

 • fhunter
  Biztos, hogy a céges bankszámlák is OBA biztosítottak? Nekem a fiókban azt mondták, csak a lakosságira vonatkozik az OBA védelem.
 • A NYESZ tulajdonosok védettek vagy sem?
 • Kiszamolo
  fhunter, az OBA honlapjáról:

  “A hitelintézetek fizetésképtelensége esetén, az OBA kártalanítást fizet a névre szóló (a betétes adatait tartalmazó) betétek után magán és jogi személyeknek egyaránt.”

 • fhunter
  Köszi Miklós, akkor csak jól tájékozott volt az ügyintéző….
 • Kiszamolo
  Az sűrűn megesik. 🙂
 • mi van azzal akinek budacashnel volt számlája de épp nem volt ertekpapirja csak egy forint egyenlege?
 • Lázadó
  Felhívtam az OBA-t, a fent leírtakkal megegyezőt mondtak (akkor még nem jelent meg a cikk),a takarék betétekeseket megfogják keresni automatikusan (tértivevényel – amennyiben nem változott a címed), amint elkezdődik a felszámolás és a kifizetést így lehet majd elindítani.
  Köszi a cikket!
 • Kiszamolo
  Fű, az nagyobb gond, attól tartok, akkor te hitelezőjévé váltál a Budacashnek, rajta kell keresned a pénzed. Persze egyáltalán nem biztos, hogy nincs meg a pénzed. Szerintem hívd fel a bevát.
 • Dixo
  A vezetőket mennyire lehet/fogják felelősségre vonni ? Lelépnek a pénzzel vagy mi történik ilyenkor?
 • ann1294
  Szoval ha megnyerem a lottot sok kulon bankba kell tennem a penzt, vagy bukhatom az egeszet. Ajjaj…
 • Kiszamolo
  Az már a rendőrség és a bíróság dolga lesz.
 • Kiszamolo
  El is verheted fél év alatt, akkor nem kell izgulni miatta. 🙂

  //kiszamolo.hu/lottomilliardok-aldas-vagy-atok/

 • NAR
  Külföldi bankok magyarországi fióktelepére az anyaországi betétvédelmi alap vonatkozik. A Citibankon kívül van ilyen?
 • Kiszamolo
  Axa is belga.
 • hungaroborg
  “…legközelebb figyelmesebben válassz szolgáltatót.” Jó, ezt a szituációt ekkora cégről senki meg nem mondta volna előre. Kiszámoló, szerintem téged is hideg zuhanyként ért, máskor nagyságrendekkel kisebb volumenű sztorik kapcsán is sokkal sommásabb véleményt szoktál megfogalmazni, akár előre, akár utólag, most pedig még csak a tények száraz közlésére hagyatkoztál. Nem a “tudd, hogy milyen konstrukcióba teszed a pénzed” című szokásos figyelmeztetésedre gondoltam most, hanem az intézményi kockázat részre.
 • Kiszamolo
  Az általad idézett mondat arról szól, miért van önrész és nem a konkrét esetre utal.
 • hungaroborg
  Így már értem.
 • ann1294
  Hu, koszonom a cikket/linket a lottorol, ez valahogy kimaradt eddig. A fel ev alatt eltapsolast melloznem. Azt hiszem hazvasarlas helyett kifestetnek es a furdoszobat ujitanam fel (ez az idei tervben benne van), a kocsimat lecserelnem egy 4 evesre es felhivnalak teged egy idopontert. Szoval ha minden jol megy a heti huzasnal (vettem lottot), akkor jelenkezem. 🙂
 • Jónás
  Ilyen botránykor mindig felmerül a kérdés, hogy mi is a bankbetét.
  zsiday.hu/blog/hol-cash
  A fenti cikkben azt írta a szerző, hogy a betét szerepel a bróker cég mérlegében, de a következő bejegyzésben javította magát.

  Az alábbi írás, azt mondja el, mi is bankbetét.
  kerdezzbatran.blog.hu/2014/08/30/a_penzteremtes_mikentje_roviden

  A bankbetét a bank adóssága felénk. Ha a bank csődöt jelent, akkor attól búcsút kell venni, ha nem lenne az oba.

 • Majom
  Kérdésem, ha pl van valakinek 100.000€ feletti pénze (mondjuk forintban) akkor tanácsos két különböző bankba elosztani, ahhoz, hogy a 100.000€ feletti összeget ne veszítse el?
 • Gábor
  Remek ez a Blog bejegyzés, de hiányolom, hogy mit tanácsolsz, hol, hogyan, mekkora cimletekben, értékben érdemes tartani a pénzünket, hogy hasonló esetben azt a pénz összeget önhibánkon kivül ne veszitsük el.
  Gondolom, nem a befőttes üveg a megoldás 🙂
 • Kalv
  Már sokszor le volt írva, hogy soha ne tartsuk az összes pénzünket egy helyen. Egy 100.000€ feletti vagyonra ez szerintem különösen igaz. Egyébként OBA limit alatt is érdemes szétosztani, mert hiába kártalanítanak, ha egy hónapig a zárolt bankszámla miatt az ember még egy kiflit se tud venni és éhenhal (nagyon sarkított példa, de azt hiszem érezzük a problémát).
 • Kérdezz bátran
  Igen szét kell szedni, mert számlánként vonatkozik a 100e eurtó.
 • Ricsi

  Én valahol úgy olvastam, hogy a hiányzó értékpapírokért 20000 euroig a BEVA, a számlán lévő pénzért pedig 100000eur-ig az OBA vállal felelősséget a budacashnél.
  Amúgy épp a múlt héten néztem utána hogy a sokat emlegetett KBC Equitasnál milyen védelem van.
  kbcequitas.hu/menu/miert-a-kbc/biztonsag.html

  Itt is azt írják hogy a belga BEVA védi 20000eur-ig, a pénzeszközöket pedig 100000-ig.
  A belga beva honlapján is ott vannak úgyhogy én elhittem nekik:
  beschermingsfonds.be/en/mod_adherents.html

 • Janos82
  “A bankok a betétek és a 2003 után kibocsátott banki kötvények kamatainak 0,2%-át befizetik az OBA-nak, ebből van pénze az alapnak. Az OBA tagjai a bankok, takarékszövetkezetek, lakástakarékok és hitelszövetkezetek.”

  Csak a kamatok 0.2%at? Ez azt jelenti, hogyha 10%os eves kamattal szamolnek ( ami nyilvan nincs meg atlagban), akkor minden bank evente 0.002 %at tesz be a beteteinek + kotvenyeinek. vagyis ez a penz akkor eleg, ha 50 000 evente dol be egy bank… ami azert nyilvan nem valoszinu.

  Jo, ezt nemikepp csokkenti, hogy van osszeghatar, meg nyilvan a banknal is marad valamennyi, vagyis nem kell az egeszert az OBA-nak helyt allnia… de ez akkoris kevesnek tunik…

 • Varázspálca
  : Nem, ez hibásan szerepel a cikkben. A díjalap az előző év végi auditált mérleg szerinti betétállomány összege, amibe beleszámít a hitelintézet által 2003 jan 1-et követően kibocsátott kötvények értéke is. Mértéke pedig 2015. jan. 1-től 0,14%, negyedéves részletekben fizetendő.

  Itt találod, ha érdekel:
  oba.hu/images/stories/downloads/dijbevallas/dijfizetesi_szabalyzat_2015_januar_1.pdf

 • Kedves Kommentelők,

  Igyekszem hozzáadni pár dolgot az egyébként precíz cikkhez, amihez gratulálok.

  Az OBA védelem növelésének két módja van:
  a) több bankban a limit (100k EUR) alatt tartani a pénzeket, vagy
  b) egy bankban, de több tulajdonos nevé (pl. családtag), ui. bankonként és betétesenként vonatkozik a védelem.

  A jelenlegi díj máértéke valóban 0,14%.

  Július 3_tól lesznek új változások a törvényben, pl. bekerül az 500 ezer euróig tartó költségvetésű önkormányzatok védelme és kikerül a 2015. július 3. uán hitelintézetek által kibocsátott letétei jegyek és kötvények védelme.

  Bármilyen további információért javaslom a 40-918-918-as éjjel nappali számunkat, vagy az infovoba.hu-t.
  A Beva száma: 216-7130.

  Üdvözlettel,
  Tóth István, OBA

 • NivoBoy
  Nekem is volt még számlapénz a TBSZ számlámon a Buda-Cash-nél, mivel alig pár hónapja nyitottam.

  Kicsit utánaolvastam a BEVA honlapján és azt írják, hogy “a befektető nevén nyilvántartott vagyon (értékpapír, pénz)”-t kártalanítja.

  Nekem ebből az jön le, hogy a TBSZ számlán nyilvántartott, de a még be nem fektetett számlapénzt is fedezi a BEVA.

  Kinek mi a véleménye?

 • További információk:
  Facebook.com/Betetvedelem
  Twitter:
 • B.Csaba
  Sajnos, amikor bevezették a jogi személy fogalmát és nem kötötték össze jól a mögötte álló vezetéssel, úgy a felelősségre vonás is elcsúszhat. Lásd Korlátolt Felelősségű Társaságok és azok csődje.
 • buci
  Kedves Miklós!
  Azt kérdezném ha a számlán megvan a Btel kötvény, akkor áttranszformálják, vagy kifizetik az értékét. Ha kifizetik, akkor a jelenlegi tudomásom szerint még nem ér 0-t és jövő héten sem fog 0-t érni mikor a BC-t felszámolják, akkor van rá esély hogy megkapom legalább a névértékét?
 • Tamás
  A korlátolt felelősség nem büntethetetlenséget jelent. Ha a csőd bűncselekmény következménye, akkor – ideális esetben – lesz felelősségre vonás is. (A BudaCash egyénként Zrt, de ez a lényegen nem változtat.)
 • ddddd
  “Mit kell most tennem? Semmit”. Ez nem teljesen tiszta. Az OBA honlapján azt írják: “5 millió forint felett az ügyfél bármely OTP Bank fiókban rendelkezhet az őt megillető kártalanításról – ez lehet betétlekötés, átutalás vagy készpénzfelvétel.” Ez azt jelenti, hogy nyitnak nekem egy OTP számlát? Onnan akkor már 0,3%-ért utalhatok, vagy 0,6%-ért felvehetem (+pénztári jutalék?). Az OBA számít fel költséget? Jól értem, hogy nem lehet egyenesen egy tetszőleges bankba utaltatni a pénzemet?
 • mgabor
  A portfólió kezelésnél nem világos, a BEVA ott nem fizet semmit? Pl a Trendextra Febr 18 értéknappal közölte, hogy nagyobb részt pár hónapos diszkontkincstárjegyekben van a vagyon. Ha esetleg ezek ezek az értékpapírok ténylegesen nincsenek meg, akkor a BEVA itt nem fog kártalanítani, mert portfólió kezelt számlán van? Míg egy olyan ügyfélnél, aki maga vette, és elvileg visszaigazolták neki, hogy az értékpapír ott van az értékpapír számláján, de valójában nem, őt pedig kártalanítják? Egyáltalán hogy osztják meg, hogy kinek az értékpapírja van meg és kié nem?
 • Zelei K. Andor
  “Külföldi bankok magyarországi fióktelepére az anyaországi betétvédelmi alap vonatkozik. A Citibankon kívül van ilyen?”

  Ugye csak rosszul értem, hogy az AXA-nál vagy a Citibanknál levő betétekre nem vonatkozik az OBA védelme?

 • Varázspálca
  Egyelőre nem tehettek semmit. Sem az OBA sem a BEVA kapcsán, mivel még nem vonták vissza a működési engedélyeket, illetve nem indult meg a felszámolás. Utána leveleket fogtok kapni, ahol le lesz írva, kit mit tehet, illetve a BEVA és az OBA weboldalain folyamatos lesz az ügyféltájékoztatás.

  Mivel egyáltalán nem biztos, hogy _minden_ értékpapír eltűnt, először a Buda-Cashnél kell majd próbálkoznia a BC ügyfeleknek. Ha kiderül, hogy a BC nem tud eleget tenni a kifizetéseknek, akkor kell kérelmet benyújtani a BEVA felé.

  A banki ügyfelek kapcsán az OBA intézkedik majd. Meg kell várni, mit mond.

 • Kiszamolo
  Nem a magyar OBA, hanem a belga vagy az ír OBA vonatkozik rá.
 • Zelei K. Andor
  A különböző OBA-knak Európában szabványos a védelmi limit összege vagy országonként más?

  Az eljárás is hosszadalmasabb lehet, ha külföldre kell ügyet intézni. Gondolom, az ügymenet is más.

 • Kiszamolo
  50-100 ezer euró.

  Itt tudod megnézni.

  oba.hu/hu/betetvedelem/betetbiztositas-europaban

  Amúgy Írország és Belgium is 100 ezer euró.

 • PöLö
  Szerencsére nem vagyok érintett a Buda-Cash ügyben. Viszont olvasom, hogy a csoporthoz tartozó bankokban rengeteg ember nem fér hozzá a folyószámlájához. Ennek kapcsán két kérdés is felmerült:

  1. A bizonyos 6 havi megélhetésre elegendő tartaléknak ki mekkora részét tartja kp-ben otthon, a párna alatt, az ilyen és ehhez hasonló zűrök áthidalására? Vagy érdemes inkább több bankszámlán tartani ezt a pénzt, bízva abban, hogy nem üt be olyan probléma, amely az összeset hozzáférhetetlenné teszi?

  2. Szerintetek van olyan bank / befektetési szolgáltató itthon, amely már a ‘to big to fail’ kategóriába esik?

 • Manolin
  Azonban ha tegyük fel egy brókercég csődbe megy, és egy ügyfélnek a társaságnál kizárólag értékpapírjai voltak, akkor azokat kell megkapnia, nem pedig pénzt, akkor nem a Bevának kell helytállnia, igaz?
 • pdw
  1. Sztem kb. 2 havi kiadást érdemes KP-ben tartani. Ez van akinek 100-200ezer, de aki pl. hiteles annak ennek duplája is lehet.

  2. Jah a Lehmann Brothers is too big to fail volt mi? 😀 Semmi sem esik ide.

 • Edit
  Hol találom meg azt a törvényi helyet, ahol arról rendelkeznek, hogy a portfóliókezelésre átadott pénznél csak a ténylegesen meglévő értékpapírok képezik a kártalanítás alapját? Ez a BC különféle Trend portfóliójában kezelt pénzekre érvényes?
  Sokfelé olvasgattam, de erre vonatkozóan semmit nem találtam, csak azt, hogy az értékpapír és kp együtt képezi a kártalanítás alapját.
 • Kiszamolo
  Az MNB tájékoztatójában van benne.
 • bicskeib
  Én úgy hallottam, hogy a 100.000€ betétvédelmi alap egy személyre összesen érvényes (adószám alapján nézik össze), és lehet akármennyi számlád, akkor is csak összesen 100.000€-ig kapsz kártérítést. Ez vajon így van?
 • Kiszamolo
  Ez bankonként van így.
 • almastaska
  Ez akkor igazán szívás, ha valaki úgy diverzifikált, hogy:
  – Buda Cash
  – BRB
  – DRB
  – ÉRB

  “Too big to fail” -> hát most már akkor talán az “állami bankgok”: MKB, Erste, BB.

  Miklós: mi van a lavina hatással az alábbi értelemben?:
  Az OBA azt mondja hogy nincs ennyi pénze, a tagok fizessenek be többet. A többlet befizetés viszont a kisebb TKSZ-eket komolyabban érinthetik, amik miatt akár be is dőlhetnek? Ez valós szitu?

  Ilyenkor az OBA-nak ki fog hitelezni? A magyar állam? És az OBA a felvett hitel kamatát miből fogja kifizetni? Mi van ha még dőlnek be kisebb TKSZ-ek (ami mostanában kb 2-3 havi szinten előfordul)?

 • peter
  Ha az ÖNYP-ak nem tagjai akkor az ott elhelyezett összegekre/hozamokra ki fizet/ad védelmet hasonló szitu esetén? Köszi a választ
 • Varázspálca
  :
  Nem így működik. Szerintem a prompt megoldás az lesz, hogy az MNB ad hitelt az OBA-nak. De ő csak 3 hónapra adhat.

  Középtávú megoldásként a kerbankok kiváltják ezt a hitelt. Két lehetőség van. Vagy találnak valakit, aki egy az egyben refinanszírozza az MNB hitelt (szerintem nem lesz ilyen, vagy legalábbis a piac stabilitása és a szereplők likviditásának fenntartása miatt nem praktikus megoldás), vagy pedig az OBA kibocsát kötvényt, amit a piaci szereplők valamilyen faktor alapján meghatározott arányban lejegyeznek. Szerintem ez lenne a legjobb a megoldás, csak ez politikailag nem biztos, hogy átmegy, mert az OBA kötvénykibocsátása mögé az államnak kezességet _kell_ vállalnia. Mivel 100 milliárdról van szó, ez meglehetősen kétséges…

  A hosszú távú megoldás a megemelt díjfizetés révén az OBA feltöltése 10 év alatt.

 • Edit
  A portfóliókezelésre adott válaszra térnék vissza. Szerintem a “meglévő portfólió” alatt nem a tényleges meglétet érti, hanem az aktuális összetételét, és annak a tényleges értékét veszi majd alapul. Ami ténylegesen megvan(kp+ép),azt kiadja a társaság a felszámolás megkezdése után, ami nincs meg, arra jár a kártérítés 20 ezer EUR összeghatárig ft-ban. Ha a te értelmezésedből indulunk ki és se kp, se ép nincs meg egy adott ügyfélnél, akkor neki nem jár kártérítés? Továbbá csak az ép tényleges meglétéről beszélsz, holott pl. az éves huf portfólióban 90% a likvid eszköz és csak 10% az ép. A fizikai meglétük, vagy hiányuk szempontjából nincs különbség az értékpapír és a pénz között, ha jól gondolom. Mindkettő a vagyon része. A kártérítésnek pont az a lényege, hogy a bróker tevékenysége miatt elúszott vagyont kárpótolja, de nem az árfolyamkülönbség miatt elment pénzt. Mit gondolsz/gondoltok?