OBA, BEVA tudnivalók

2015-02-27
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Többen kértétek, hogy írjak a Budacash csődje miatt az OBA-ról (Országos Betétvédelmi Alap) és a BEVA-ról (Befektetővédelmi Alap). Röviden átnézzük, mi micsoda és mi a teendőd, ha érintett a mostani csőd.

Az OBA a bankbetéteseket védi, a BEVA pedig az értékpapírral rendelkezőket.

Mindkettő a tagok (bankok, brókercégek) befizetéséből működik, a közvetlen állami garancia a bankbetétekre már 1993 óta megszűnt.

A bankok a betétek és a 2003 után kibocsátott banki kötvények értékének 0,2%-át befizetik az OBA-nak, ebből van pénze az alapnak. Az OBA tagjai a bankok, takarékszövetkezetek, lakástakarékok és hitelszövetkezetek.

Nem tagjai az önkéntes és nyugdíjpénztárak, mert azok nem betétet gyűjtenek.

A BEVA hasonlóan működik, a tagok befizetéséből szerzi a bevételeit.

Milyen összegig fizetnek?

Az OBA 100.000 euró értékhatárig, a BEVA 20.000 euróig, de szemben az OBÁ-val, itt van önrész is: egymillió forintig 100%-ban fizet, felette csak 90%-ban, a 10% a te károd, hogy legközelebb figyelmesebben válassz szolgáltatót. Az OBA is önrésszel működött, a 2008-as válság után törölték ott el az önrészt.

(Pedig nem volt baj az az önrész, most bárki minden felelősség nélkül beteheti a leglepattantabb helyre is a pénzét, ahol jó sok kamatot kínálnak. Ha a kamatot megkapja jó, ha közben csődbe megy, akkor is jó, mert mind a pénzét, mind a kamatot megkapja ugyanúgy. Ha 10% vesztesége lenne, azért legalább egy kicsit meggondolná, hová rakja be a pénzt.)

Ezt hogy kell érteni?

Ha egy banknál vagy brókercégnél ennél több pénzed van, akkor az sajnos bukta. Kifizetik a kamatokat is (levonva a kamatadót és az EHO-t), de annak is bele kell férnie a keretbe. Ha cégként, vagy egyéni vállalkozóként is van számlád, az másik 100.000 eurót jelent. Ha két ember nevén van a számla, az is dupla keret (Vigyázz, a rendelkezési jog még nem elég, az mást jelent!). De például hiába van több számlád a bankban (forint és deviza), azt sajnos összevonják egynek. Devizából csak az EGK és OECD tagországok devizái védettek és azt is forintban fogják kifizetni, az MNB kártalanítás megkezdése előtti napon érvényes árfolyamán.

Ha egyedi kamatmegállapítással a normál kamatnál jóval magasabb kamatot kaptál, akkor sajnos az OBA semmit nem fizet! Ezért csak óvatosan a kiugróan jó egyedi kamatokkal. (Nem egy-két százalékról van szó, hanem mondjuk dupla kamatról.)

A BEVA a hiányzó értékpapír elmúlt 180 napos átlagára alapján fizet. Ezen vagy nyersz, vagy buksz a pillanatnyi árfolyamhoz képest.

Ha vagyonkezelésre, vagy portfóliókezelésre adtad át a pénzed, akkor sajnos csak a ténylegesen meglévő papírok alapján fognak fizetni. (Itt lesz a igazi veszteség szerintem, hiszen nyilván innen hiányozhat a legtöbb papír, itt a legkönnyebb virtuális nyereséget kimutatni és pilótajátékot játszani.)

Mi történik, ha nincs elég pénze a két alapnak, hogy kifizesse a kárt?

Most ez a helyzet fog előállni, mert az OBA vagyona nagyon elolvadt tavaly a sok kis takarékszövetkezeti és egyéb csődök miatt. Mind a BEVA, mind az OBA tizenpár milliárdos összeggel rendelkezik csak.

Ilyenkor hitelt vesznek fel és/vagy a tagjaikat pótbefizetésre szólítják fel.

Mit kell most tennem?

Semmit. Mivel az MNB még csak átvette az irányítást, nem rendelte el a Budacash felszámolását. Így most egy patthelyzet van csak, várni kell és figyelni az MNB és az OBA, illetve a BEVA honlapjait a változásról.

Ha a Budacash bankjaiba szorult be a pénzed, utána sem kell semmit tenned, az OBA intézi a dolgokat, elvileg maximum 20+10 nap alatt megkapod a pénzed. Ha persze a bank még a régi címedet vagy telefonszámodat ismeri, akkor jelezd a változást.

A BEVA már nem ilyen önjáró, ott neked kell kérvényt írni és csatolnod kell a szerződéseidet is, erre maximum egy éved van. Ez azért ciki, mert nem biztos, hogy a 15 éve kötött szerződésed három költözés után még mindig megvan. Felhívtam őket, hogy ilyenkor mi van, azt mondták, hogy csatold azt, amid van, hátha elég a beazonosításhoz.

A BEVA a benyújtást követően 90 napig elbírálja a kérvényt, majd újabb 90 napja van a kifizetésre.

(Fontos, hogy a BEVA csak a pénzedet kezelő szolgáltató csődje alapján fizet, az amúgy értékkel bíró, jogos tulajdonodat képező értékpapírok után. Ha maga az értékpapír értéktelenedett el a kibocsátó csődje miatt, az a te befektetési kockázatod volt.)

Na, remélem segítettem. További infókért olvassátok a belinkelt oldalakat és hívjátok fel őket, ha még maradt kérdésed.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram