Új egyezmény az adóelkerülés ellen

Az eddigi számtalan adatcsere egyezmény után újabb megállapodást írtak alá a ma Berlinben, melynek célja, hogy az adózatlan jövedelmeket az aláíró országok egymás számára láthatóvá tegyék.

Mostantól nem csak a magánemberek kamatjövedelme, hanem a magánszemélyek, alapítványok és cégek  mindennemű kamatjövedelme és számlaegyenlege is automatikus adatcsere alapján hozzáférhetővé válik az adóhatóságok előtt. (Eddig jó trükk volt cég mögé bújva befektetni a fekete jövedelmet, arra nem terjedt ki az automatikus adatcsere.)

Az eddigi aláírók listáját itt találjátok, gyakorlatilag a teljes Unió, Svájc, Liechtenstein, San Marino, Seychelle-szigetek, Virgin-szigetek, Kajmán-szigetek, Mexikó, Dél-Afrika, Korea és még néhány állam. További 29 állam fejezte ki a támogatását a terv iránt.

Az automatikus adatcsere minden számlát érint, ami 2015 december 31-én él, vagy utána nyitják, a számlatulajdonos hazáját tájékoztatják a számla tartalmáról. Először csak a nagyösszegű számlák esetén, később az összesről. Ne tévesszen meg a 2017-es dátum, mert visszamenőleg fognak adatot megosztani 2016-tól.

A nagy összeget tartalmazó számlák valódi tulajdonosainak azonosítását 2016 végéig kell elvégezni. Bővebben itt.

Az egyezmény nem csak bankokra, de brókerekre, alapokra és biztosítókra is kiterjed. Bővebben itt.

Share

38 hozzászólás

 • Pir

  A linkelt PDF-ben (AEOI-early-adopters-statement.pdf) milyen nagysagrend a “high value account” es a “low value account”?

 • Kiszamolo

  Hát nem tudom, ha van kedved előbányászni, sokan hálásak lesznek érte. 🙂

  Bár az adatcsere létét sajnos nem befolyásolja.

 • augustus

  Ha jól értem, akkor pl. egy svájci cég nevében Svájcban parkoltatott összeget nem érint az adatcsere.

 • Panasonic

  Pirszerint: 250.000 usd, vagy ezzel egyenerteku mas deviza

 • dinnyesbacsi

  mi számít nagy összegűnek? Mo-n 10 000€-nyi betét is annak számít, szerencsésebb helyeken ha annyid van a számládon, csóró vagy…

 • Géza

  most ez hogy van? A magyar bankom sem ad a magyar NAV-nak automatikusan adatot a számlámról (a kamatadót befizeti utánam, de azt is ömlesztve, nem nevesítve). Csak ha hatósági megkeresés érkezik, akkor szolgáltat adatot, illetve vannak esetek, amiket a banknak kell hivatalból jelentenie a hatóságok felé, mint gyanus pénzmozgást.

  A külföldi (EU-n belüli) bankom már most is több adatot szolgáltat a NAV-nak, mert ő nem von kamatadót, viszont név szerint jelenti, hogy mennyi kamatot fizetett nekem. Ebből a NAV következtethet az ott lévő számlaegyenlegemre, ha nagyon akar.

  Ehhez képest most mi változott? A pontos számlaegyenlegemet jelenti a bank magától? Vagy csak egy esetleges hatósági megkeresés fog olyan gördülékenyen folyni, mint országon belül?

 • Kiszamolo

  Géza, jóval több országban, nem csak a kamatjövedelmet, nem csak a magánszemélyek esetén automatikusan jelentik a számlatulajdonos lakhelye szerinti adóhivatalnak.

 • Peter

  Hungaroborg, Linda, volt szeptember elején egy garázsos poszt, azt nézétek meg. Egyszerű befektetés, hozama jó, és 1-2 mft-től is működik.

 • hungaroborg

  @peter

  Bakker, azóta Szegeden megnéztem jó párat. 🙂 Kissé erős ellenállásba ütköztem a családom részéről, amikor felvetettem. Pedig pont ez volt az a nagyságrend, amivel elbírnék. Nem csak anyagilag, hanem pszichikailag. Mármint egy 20 milliós lakást kissé nehezebben bírnék kiadni, mint egy garázst és lélekben is egész más, hogy mi fog vele történni, pláne ha hitel is van rajta. Valaki anno azt írta, hogy a garázs az ingatlanozás demószámlája. Ezzel egyet is tudok érteni.

 • hungaroborg

  @peter

  Vaze, azóta is garázsos hirdetéseket nézek… 😀

 • kutya

  @augustus nem a ceg szamit, hanem a tenyleges tulajdonos (BO / beneficial owner). ha magyar utleveled van, es te vagy a bankszamla tulajdonosa (mindegy, hogy cegen at), akkor kuldik.

 • expect

  Azt jól látom, hogy Szerbia és Bulgária egyik listán sem szerepel? Ők nincsenek benne egy adatcsere egyezményben se?:O

 • Kiszamolo

  Szerbia nincs, amíg nem lesz uniós tag, Bulgária viszont benne van az uniós adatcserében, még ha ebből ki is maradt.

  Az USA-val is külön megállapodás van, ezért ne tévesszen meg, hogy erről a listáról hiányzik.

 • perge

  Akkor Szerbia a kiskapu (legalábbis néhány évig), Szabadkán valami jó képességű bank…

 • Kiszamolo

  //kiszamolo.hu/bankszamlanyitas-es-62-os-euros-kamat-szerbiaban/

  //kiszamolo.hu/szerbiai-korkep/

  Banca Intensa, helyi OTP bejövős.

 • Kiszamolo

  Jobbmóduaknak szerintem még működik:

  //kiszamolo.hu/andorra-az-uj-penzugyi-menedek/

 • na4

  Pénz helyett majd más formát öltenek a vagyonok.

 • Tys

  Szabadkan tudom ajanlani az OTP-t. Beszelnek magyarul, ha nem, akkor a fiokban valaki biztosan. Ha valami van, kuldenek mailt magyarul, felhivnak stb.
  Nekem a dollar szamlam koltsege pontosan semmibe sem kerult. Kp felvet sem. (Mar ezert megerte a szabadkai szamla, mive miutan a Citi bezarta a szegedi fiokot csak BP-n juthattam hozza a penzemhez, Szabadka meg kozelebb vanl) En bicajjal jartam at Szegedrol intezni az ugyeim, egy ido utan az egyik hatarornek fel is tunt miert jarok at olyan gyakran Szabadkara ebedelni. 🙂 (altalaban ezt mondtam mikor megkerdeztek miert voltam) De ugye a penzen meg a bicajon kivul semmi nem volt nalam, igy csak annyit mondott, h egyszer ugyis elkaplak. Sok sikert kivantam hozza, majd hazatekertem. 🙂
  Szal szerbia jo hely, tenyleg, Szabadka kornyeken ha nem is beszel mindenki magyarul, de megertik a magyart. Tenyleg ajanlom mindenkinek!

 • hungaroborg

  Én a héten kétszer is írtam a szerb OTP-nek, de egyszer sem válaszoltak. Pedig nem kis összeget akartam náluk elhelyezni. Kissé el vannak dugva az infók a honlapjukon, mondjuk a fiók telefonszámát feltüntethették volna. Mindegy, a google a barátom. Szerintem hétfőn felhívom őket telefonon.
  @tys
  Azt mondod, hogy lehet a szabadkai fiókban magyarul is intézni az ügyeket? Ha egyből magyarul hívom őket, elküldenek a francba? Az angollal sincs gondom, de ha már ha lehet, akkor miért ne magyarul?

 • Kiszamolo

  Hungaro, a fiokvezető is magyar. (talán Laci?) üdvözlöm, ha beszélsz vele. ☺

  De a Banca -bán is van magyar srác, ha kell, előtúrom a névjegyét.

 • Anticonst

  Mivel a kamat nulla % körül van, így az adóelkerülők számára nem logikusabb egy külföldi bank széfjében tárolni a pénzt?

 • Tys

  @hungaroborg szerintem hivhatod oket nyugodtan, legfeljebb kapsz majd valakit aki tud magyarul. Ha esetleg elsore egy nem magyarul beszelobe futnal, en megprobalnam angolul kerni egy magyarul beszelot. Szerbiaban sokkal tobben beszelnek angolul mint Magyarorszagon. Ha nem boldogulsz legfeljebb adok egy e-mail cimet. Tenyleg csak ajalnlani tudom. Jah, es ami a legjobb szombaton 13-ig nyitva vannak. 🙂
  @Kiszamolo A raffinal is van magyar srac.

 • Tamás

  Szegedről Szabadkára bringával? Hát izé…. oda-vissza 90km.

 • hungaroborg

  @kiszamolo

  Ha nincs olyan mélyen az a névjegy, akkor lehet igényt tartanék rá.
  @tys

  A szombati nyitvatartás engem is megfogott. Néztem épp, hogy Kanizsa közelebb van, de ott hétvégén le van húzva a roló. Na megy is hétfőn a telefon.

 • Körtefa

  @tamas Le kell tekerni az ebéd közben felszedett plusz kalóriát… 😀

 • perge

  Kiszamoló úr, kösz a Szerbia tippet.

  Tudja valaki mennyi az EUR betétre most a kamatláb
  cca. arrafele?
  köszönöm szépen!

 • hungaroborg

  @perge
  ~0,6-2,5%. Attól függ, mekkora összeget, hány részletben, egyszerre, vagy havonta, milyen időtávra stb. akarsz betenni. Figyeld a NIR-EIR-t, úgy vettem ki, hogy az EIR az a kamat mínusz a költségek, úgyhogy szerintem azt nézd. De javítson ki valaki, ha tévedek.

 • Kiszamolo

  Hungaro, az a kamatadóval csökkentett összeg.

 • Tys

  @tamas Ugyan. Egy normais bringaval megeroltetes nelkul lehet hozni a 25-s atlagot, vagyis odaersz 2 ora alatt. Szabadkan egy torok kave, burek, hazafele Palicson egy halaszle sor. 🙂 (ez kb annyiba kerul, mint a bankolasi kotlsegem Magyarorszagon havonta) Utkozben lehet venni az ut menten gyomolcsot. Ami a fajdalmas, hogy az uralkodo szelirany eszak-deli, igy hazatekerni neha kicsit fajdalmas. 😀
  Amugy Roszken erdemes atkellni, de ott egy kicsit trukkos lemenni az autopalyarol.
  De amugy tokeletes hetvegi program. Tudom ajanlani mindenkinek! Szerbia jo!

 • Györgyi

  Szerintem akik nálunk feketén keresnek, azoknak a nagy része nem keres annyit, hogy érdemes legyen elmennie vele a bankig, felélik az egészet.

 • hungaroborg

  Na, felhívtam az OTP és a Banka Intesa szabadkai fiókját. Kissé hihetetlen, de minden ingyen van. Rákérdeztem 3-szor is. Számlavezetés, pénz berakás-kivétel, bankkártya. Nem aktív bankolásra használnám, lehet akkor vannak plusz költségek, azzal nem foglalkoztam. A havi megtakarítás viszont úgy működik, hogy látra szólóan gyűjtik, majd minimum 500 EUR/USD stb. után megy lekötésre a kiválasztott futamidő és kamatok szerint. Tehát nem havonta új lekötés, kivéve ha megvan az az összeg. 5000 EUR-USD stb. felett több a kamat. Mindegy, ez fenn van a honlapokon is.

  Egyszer úgyis szét akartam nézni a szabadkai piacon. Basszus az adózást nem kérdeztem meg, nem baj ismeritek a kiszamolo.hu-t? 🙂 Azon le van írva.

 • hungaroborg

  Kiszamolo, egy gyors kérdés. Egy szóval is elég válaszolni. Alapszitu: “biztonságos” megtakarítás devizában.

  A verzió: Devizabetét külföldön. Ok, magasabb kamat (és a kormány enyves keze). Hátulütők: SEPA-ba EUR kamat kicsi, Szerbia magas tranzakciós díj. Persze havi 2 felvét ingyenes, a sarki pénzváltó jobb spread-del vált, mint a bank, Szabadka ideális kirándulóhely… És nem csak EUR lenne, hanem más is. USD-CHF-NOK-CAD stb.

  B verzió: Elutalom ingyen a KBC equitasnak, ott plusz-mínusz 1%-ért át lehet váltani, 7-10€/$-ért rövid USA/német állampapír ETF a legkevesebb költséggel. Azért rövid állampapír, mert a hosszú árfolyama beeshet egy esetleges $kamat emelésnél.

  Csak azért ezt a 2 esetet írtam, mert ez összehasonlítható egymással. Most részvényekről nincs szó.

 • hungaroborg

  Ja és felmerülhet az a kérdés is, hogy 2 éves csúcson érdemes-e mondjuk USD-t venni. Nem ez lenne a kérdés lényege, de szem előtt van tartva.

 • Bitcoin

  “Pénz helyett majd más formát öltenek a vagyonok.”

  Azt hiszem itt az ideje es helye megemliteni, hogy BITCOIN.

  Etetni/itatni/muszakicikkezni most is tudom magam vele, lakashirdetes is van MO -on bitcoinert, 2016 -ra meg jobb lesz a helyzet.

 • Kiszamolo

  Aztán majd pont az adóelkerülés és a pénzmosás miatt egy nap alatt betiltják, a tőzsdéket bezárják és börtön jár a tartásáért vagy az elfogadásáért oszt a hajadra kenheted a bitjeidet.

 • Janos

  Szerintem nem fogjak betiltani, mert ha kelloen elterjedt, akkor szinte lehetetlen.

  Viszont kitalalhatnak mindenfele szabalyt ra, amivel ellehetetlenitik.

  Peldaul extra ado az elfogadohelyekre, vagy gyakoribb adohatosagi ellenorzes az elfogadok fele… Maris nem lesz annyira nepszeru.

 • Kiszamolo

  Miért lehetetlen? Terrorizmus finanszírozása, drogkereskedelem, pénzmosás, adóelkerülés: ezért, aki ilyet tart, elfogad, vagy használ, 2-6 év börtön.

  Tőzsdéket kilövik, aztán haza lehet ballagni.

  Marad egy pár megszállott, aki underground csakazért is használni fogja, de marginális lesz.

  Az árfolyam összeomlik, aztán kész, ennyi volt.

 • István

  Az értelmezésben szeretnék segítséget kérni. A “JURISDICTIONS PARTICIPATING IN THE CONVENTION ON MUTUAL ADMINISTRATIVE ASSISTANCE IN TAX MATTERS” dokumentumban felsorolt országok, amennyiben már “Entry into force” státuszban vannak, szolgáltatnak-e adatot a náluk bejegyzett bróker cégeknél vezetett számlákról?