Prepaid bankkártyák Magyarországon

Na végre. Ez volt az első gondolatom, amikor elolvastam a Pénzcentrum cikkének a címét, miszerint lesz idehaza is előrefizetett, vagyis prepaid bankkártya.

Ilyen már minden normális országban van, sok helyen még kis élelmiszerboltokban is tudsz pénzt tölteni rá. Nem kell hozzá bankszámla, feltöltéskor levesznek róla egy kis pénzt, utána boldogan használhatod vásárlásra, fizetésre, pénzfelvételre a kártyádat.

Utoljára nekem ukrán prepaid kártyám volt, 1%-ot (esetleg kettőt? már nem emlékszem, de nem volt drága) vontak le a feltöltött összegből, aztán használhattam, amíg el nem fogyott a pénz róla. Ezen kívül semmii más költsége nem volt. Kérhettem (volna) eurósat, dollárosat, hrivnyásat, én csak egy dollárosat kértem ebay-es vásárlásokhoz. (Jobb bukni 1%-ot a feltöltésen, mint 2-3%-ot a pénzváltáson.)

Na, magyar prepaid kártyám nem lesz egyhamar, azt már látom.

Ennek oka, hogy egyszerűen nevetségesen drága.

Kártyadíj 3.900 Ft (Ukrajnában ez is ingyen volt.)

Havi díj(????) 626 Ft

Feltöltés díja készpénzzel 2,5% minimum 470 Ft

utalás díja 235 Ft

Ennél kapásból tudok több bankszámlacsomagot, ami olcsóbb, akkor meg mi az értelme az egésznek?

Mindegy, kicsi is, savanyú is, de legalább a miénk. Remélem, egyszer nálunk is lesz elérhető áru prepaid bankkártya, addig pedig várunk továbbra is türelemmel.

Share

63 hozzászólás

 • Ordas
  Nem látom át. Mi ennek az értelme?
 • Kiszamolo
  Ordas: így semmi. Egyébként jó a prepaid kártya. Egyszer rááldozol egy-két ezer forintot, aztán van egy feltöltött bankkártyád netes vásárlásokhoz, fizethetsz UPC számlát neten meg ha nincs elég pénz nálad, akár készpénzt is vehetsz fel vele bármelyik ATM-ből. Ha másra nem kell, nem is kell, hogy legyen bankszámlád.
 • dgt_
  Hehe, én csak a költségekig olvastam a cikket, ez így tényleg nevetségesen drága és értelmetlen.
 • Tinaturner
  Ersténél van virtuális kártya. Netre pont jó
 • Kiszamolo
  Tina, a prepaid kártyának pont az a lényege, hogy nem kell mellé bankszámla.
 • petyus
  Egy év alatt keletkező költések, havi 50 ezres feltöltésnél
  éves díj: 3.900 Ft
  havi díj 12 hónapra: 7.512 Ft
  Feltöltés díja KP vel (12X 50 ezer) 15.000 Ft
  Egy év alatt levont díjak: 26.412
  Magyarul a vásárlás díja 4,4%

  Vicc kategória

 • Abi
  Hol lehet ilyet csináltatni ukránban? Egyébként nekem az ebay-en általában pont hogy euróban veszi le a pénzemet, ez mitől függ?
 • tnt
  kis ország kis foci de minden egyéb jó drága… 🙂
  mindenki telhetetlen mint a balatoni vendéglátósok… :-))
 • Kiszamolo
  Szia, régen voltam Ukrajnában, akkor a Privátbanknál nyitottam. Bementem, semmit nem kérdeztek, ráraktam párszáz dollárt, kezembe nyomták a kártyát, aztán helló.

  Nem tudom, most hogy van arrafelé.

 • hahaha
  Az osztrák postabank (Bawag-PSK) is árul kb. egy éve ilyen pre-paid kártyát. Meg is örültem, mert dombornyomott és a szar osztrák maestro (online vásárlásra nem jó, nincs CVC szám, se normális 4×4 kártyaszám) mellé/helyett jó lett volna netes vásárlásra (hitelkártyát nem akarok). De aztán megláttam a költségeket és elröhögtem magamat…
  Kártya aktiválás 15€
  Havi díj (a 13. hónaptól) 1€
  Feltöltés díja 2,5€/alkalom összegtől függetlenül,
  KP felvétel ATM-ből 3,5€/alkalom összegtől függetlenül bármely ATM-ből
  Ha esetleg nem euróban vásárolsz, hanem más devizában, akkor annak értéke után 1,5% a költsége.

  Közben napi/heti KP felvételi limit max. 400/1200€, heti vásárlási limit 5000€, havonta max 5000€-t lehet feltölteni és max feltölthető egyenleg 10000€ lehet.

  Amúgy régebben is volt szerintem pre-paid kártya, csak akkor még Bevásárlókártyának hívták.

 • Lui
  Ez marhaság.
  Számla kell hogy legyen mögötte, mert egyenleget kell nyilvántartani, illetve el kell tudni számolni az ügyféllel.
  Feltöltés. Normál (debit) kártyát is fel kell tölteni, azaz befizetni a pénzt a számlára, hogy aztán költeni lehessen.
  Munkabér utalás? Tok ugyanaz.
  Ez a termek egy kiherélt hagyományos bankszámla+bankkártya csomag, csak esteleg még kevesebbet ad ugyanannyi, ha nem több koltsegert.
 • Eltévelyedés
  Oké, hogy nem kell hozzá bankszámla, de.. miért nincs bankszámlád? Szerintem akár traktoros Józsinek is szüksége van bankszámlára.
  Az óvatoskodást sem értem a bűvös netes vásárlással – kb 10 éve aktívan vásárolok a neten, ebay, amazon, noname webshopok, szolgáltatások, és még soha nem fürödtem be, soha nem nyúlták le a pénzemet.
  Egyáltalán a gondolat, hogy bármennyit is fizessek azért, hogy pénzt KÖLTHESSEK idegen számomra.
  Szóval… nehezen értem meg a prepaid kártya létezésének okát.
 • ügyvéd
  Úriembernek nincs se bankszámlája se semmilyen kártyája… 😀
 • Kiszamolo
  Eltév, akkor miért van feltölthető mobiltelefon? Az is hülyeség, úgyis kell mindenkinek számlás előfizetés.

  A magyarok negyedének nincs is bankszámlája és az USÁ-ban a fiatal generáció egyre nagyobb számban nem tart bankszámlát, helyette prepaid kártyát használ.

  Aztán oda lehet adni a gyereknek is, amikor megy táborozni, stb.

  Nagy siker mindenhol, ahol van ilyen (és van ilyen évek-évtized óta), csak ennyiért nem éri meg.

 • knorti
  Pont ebben az egyben látok rációt amit Kiszámoló írt az uccsó hozzászólásában: A gyereknek adni. Arra tenni a zsebpénzt és használhatják, mint a nagyok. Egyébként nem tudom miben helyettesítheti a bankkártyámat. Ebay-re ott a paypal, €-s bankszámlám hozzá kártyám van $-ért meg talán még soha nem vásároltam.
 • blu
  tehát pl csinálhatom azt h külföldi utazás előtt kiváltok egy prepaid kártyát, rárakok mondjuk x eurót, dollárt, akármit, és fizetek vele kint? (mivel olcsóbb elvileg, mintha pénzt váltanék?)
 • Kiszamolo
  Érdemes megnézni, az átlagmagyar mire és mennyit használja a bankkártyáját: nagyjából soha semmire. A legtöbb embernek azért van bankszámlája, mert a nagy munkáltatók csak oda hajlandók adni a fizetést.

  Azonban sokan dolgoznak kisebb cégeknél, vagy vállalkozók saját maguk is. Sokan közülük azért tartanak csak számlát, mert néha jól jön a kártya vagy a számla. Ők a tökéletes célcsoport. Nekem se lenne lakossági bankszámlám, ha nem kellene bankkártya netes vásárlásokhoz.

  Ahogy most is havonta-kéthavonta feltöltöm a bankszámlámat, fel tudnám tölteni a prepaid kártyámat is, ha az olcsóbb lenne, mint a számla.

  A legnagyobb baj, hogy azoknak kellene elterjeszteni a prepaid kártyát, akik tudják, hogy rengeteg bankszámlát vesztenének miatta.

 • Kiszamolo
  Ha van ilyen devizás prepaid kártya és neked van dollárod vagy euród készpénzben.
 • mzsombor

  Miklós, a számlás előfizetés az inkább a hitelkártyára hasonlít, nem a bankszámla+debit cardra. 😉
  Abban igazad van, hogy pl a gyereknek ezt a kezébe nyomhatom, hisz nem névre szóló, ebből nem lehet gond.

 • Eltévelyedés
  Miért kell bankszámla?
  -Hogy megkaphasd a fizetésed. Ha KPban kapod, akkor jó eséllyel az átlag alatt keresel, dolgozz valami mást. (vagy full feketén, ami hosszútávon megint nem jó)
  -Hogy legolcsóbban tudd fizetni a közműveket, automatikusan
  -Hogy legyen honnan fizetni a HITELKÁRTYÁT. Mert azzal mindig jobban jársz, mint egy sima bankkártyával vagy prepaid kártyával. (feltételezve, hogy nem csúszol bele mindenféle csúnya hitelekbe, de azt okos ember nem csinálja)
  -Hogy ne a matracba varrva tartsd az 1-6 havi tartalékodat
  -Hogy tudj utalni bárkinek, bármikor, kényelmesen a netről.

  Nem ördögtől való a bankszámla, csak okosan kell használni.
  Prepaid kártya gyereknek a táborba? A lángost fogja azzal fizetni? Mi van a KP-val, azt nem fogadják el?

 • Kiszamolo
  Eltévelyedés, akinek nincs lakossági bankszámlája és nem is kell neki, az nem feltétlen csóró senki, hanem például vállalkozó és annyit keres, amennyit egy bankkártyás alkalmazott soha nem fog…
 • knorti
  Alkalmazott vagyok és szerencsére akkora fizetéssel, hogy isten ments’, hogy ezt kp adják oda nekem havonta. Kp-t alig használok, szóval nekem tökéletes a dombornyomott Mastercard-om.
 • NAR
  Azért a bankszámla másra is jó, pl. számlákat fizetni csoportos beszedési megbízással, szállásra előleget vagy gyereknek osztálypénzt utalni, ilyesmi. Ha minden ilyesmiért postára járnék, ott töltetném a fél életemet…
 • leha
  nyilván van mögötte valamilyen számla, csak le van butítva. ki van véve mögüle minden kártyán túli banki szolgáltatás. máskülönben az összeget a kártyán kéne nyilvántartani, ami egy biztonsági nonszensz.
  innentől kezdve ez egy fapados számla kártyával, rohadtul nem fapados áron.
  onnantól, hogy már a közüzemi számláimat is, diákhitelt is, nyugdíjpénztárt is kártyával fizetek (tulajdonképpen a lakáshitelen, meg az irodaházban lévő őskorik kólaautomatán kívül mindent kártyával fizetek), akár jó is lehetne.
  viszont én köszönöm, inkább hitelkártyázom és inkább jóváírást gyűjtök, nem költséget
 • V
  Nekem amikor elkezdtem olvasni a cikket az elso gondolatom is ugyanaz volt mint az utolso: minek ilyen, ki lehet a celcsoport. Talan valami videken elo aki sajat maga tenyeszti a csirkeit amit barterrel kukoricatapra cserel. Mas nem nagyon jut eszembe. Akinek vannak kozuzemi szamlai mar csak a csoportos beszedes miatt erdemes tartani egy rendes bankszamlat.

  Szerintem ez a prepaid egyenerteku a normal szamla+debit kartya komboval. Oke ha nem kell szamla akkor “ne nezd” alapon siman ossze lehet hasonlitani a normal banki ajanlatokkal es latni hogy nagyon nem versenykepes. Szamomra meg az is sok lenne ha 1% feltoltesi dijat kellene fizetni. Jobb szeretem a flat rate-et a bankszamlara, az jobban szamithato es mar 100k HuF koltestol is boven jobban megeri ha megfelelo bankszamlat talal az ember.

 • Stanlee
  A koltsegekig olvastam. Ez is olyan magyarosch-ra sikerult. Jo dragan adjak… Nemetorszagban is van ilyen prepaid dombornyomott Mastercard, 10 euro, a masodik evtol 8 euros eves dij, amiert fizetni kell az egyedul a kp felvet automatabol es ha mas penznemben vasarol az ember akkor egy 2%-os konverzios dijat szamolnak fel.

  En is abban latom az egyik elonyet, hogy gyereknek is oda lehet adni, nem szerepel rajta nev, neten lehet nevtelenul vasarolni – mindenkinek a kepzeletere bizom, hogy hol van meg ertelme az ilyen kartyanak.

 • Zsoca
  “Úriembernek nincs se bankszámlája se semmilyen kártyája…”
  És akkor mindent kápéban fizet? Nyugaton a bűnözőknek az egyik ismérve ez. 😉
 • Gyula
  Szerintem ez idealis eszkoz lehetne bunozoknek, akiknek kp.ben van KIZAROLAG penzmozgasuk.
  Illetve e fentebb mar emlitett felig/teljesen illegalisan alkalmazott munkavallaloknak.
  A netes vasarlassal kapcsolatos parat megegyzseruen nem ertem.
  A Paypal-t mostmar majdnem mindenhol elfogadjak.
  Ahol nem, ott vagy az oldal atiranyit a bankod fizetesi oldalara, vagy ha nem, akkor meg mindig ott van a szamladhoz igenyelheto virtualis bankkartya.
  Annak online lehet allitani a limitjet, akar percenkent is.
  Pl. Akarok venni valamit ketes helyrol, akkor belepek a netbankba, atallitom a virtualis kartyalimitet n+1 EUR/USD/JPY-re, megcsinalom a vasarlast, es utana ujabb 1 perc alatt visszaveszem a limitet nullara.
  ELlenben az ilyen prepaid kartyarol egy huncut honlap siman leveheto a teljes rajta levo osszeget, ha jol ertem.
  Aki meg teljesen illegalban akarja nyomni, az fizessen bitcoinban.
 • Deviáns
  Ha már bankkártyás a poszt:
  Ha a bankkártyáról eltüntetem a CVV/CVC számot (előtte otthon felírom), az jelent valami problémát? Ellopás/elveszés esetén netes vásárlás ellen jönne jól, de soha nem mertem meglépni.
 • Panasonic
  Alapvetoen a kezdemenyezes a fesztivalok oldalarol indult Magyarorszagon. Eloszor a szigeten vezettek be, hogy gyorsitsak a kiszolgalast, feheritsek a vendeglato forgalmat, masreszt felhasznaloi oldalrol csokkentsek a biztonsagi kockazatot hogy meg reszegen is kezben lehessen tartani, hogy mennyit kolt valaki. (Max, amennyit ratolt) mivel a bevezetes nagyon sikeres volt a kibocsato ceg gondolt egy nagyot es most probal a hetkoznapi kartya piacra is betorni. Hat meglatjuk…
 • Gyula
  …vagy Western Unionnal…
 • BTM
  : Ezt már nem először írod. Én viszont nem tudom elképzelni az életemet folyószámla és bankkártya nélkül. Legalábbis addig, amíg valami jobb nem lesz helyette. Ez egyelőre nem az.
  Neked milyen más megoldásod van? KP mindenre?
 • Laya
  Inkább annak mi értelme van, hogy ezt országhoz kötik? Idehaza ennyi, meg ukrajnában annyi. Aztán meg használhatjuk az egész világon. Rendelhetek a netről is ilyen kártyát tökömtudja honnan, de nem is az számít. Bullshit az egész. Olyan mintha lenne hazai frászbuk vagy gúgli, és fizetnél érte 10x annyit.
 • Papp Sándor
  Egyszer a moneybookers kártyámat töltöttem fel itthonról átutalással. Az utalás díja közel HÚSZEZER!!!! forint volt!
 • Oscee
  Jot rohogtem a koltsegeken en is. Meg, hogy nem kell bonyolult regisztracios folyamat – mintha PayPalhoz kene…

  Nekem euro alapu Skrill kartyam van, annak kemeny 2 euro az eves dija es az is tudja ezeket. Amogott sincs bankszamla, csak egy virtualis szamla, az meg nyilvan van emogott is, max nem latod. De igazabol mar azt se hasznalom egy ideje, hitelkartya boven jo, arra meg jon a visszaterites is. Limit, SMS es csak megbizhato helyen vasarolok, ennyi biztonsagnak elegnek kell lennie. Folyoszamlan meg nem nagyon tartok penzt.

  Igazabol nem is ertem az ervelest, hogy nem kell hozza bankszamla, 2016-ban az mar mindenkinek van. Amelle meg szinte mindenhol tudsz nyitni takarekszamlat, ahova atmozgathatod a likvid penzed es nem kell folyoszamlan tartani, amihez a kartya tartozik.

 • Panasonic
  A skrill oldalán 10 eurós éves díj szerepel. Neked hogy sikerült 2 eurós díjat elérned?
 • Hintalow
  Deviáns:
  nyugodtan leszedheted, semmit nem befolyásol a kártyán. De:

  – ha mégis elveszted, és valaki azt megtalálva nagyonnagyon akar a neten visszaélni vele (nem lesz ilyen) az úgyis talál olyan weboldalt, ahol nem kell cvv kódot megadni, ugyanis a szabvány használata nem kötelező

  – nem is nagyon próbálkoznak elvesztett/lopott kártyákkal online visszalélni, túl rizikós

  – az online visszaélésekhez nem az utcán talált kártyákról gyűjtik az adatokat, effelől megnyugodhatsz 🙂 vagy megszerzik malware-al amikor bepötyögöd otthon, vagy megadod nekik te valami phising levélben, ha nem vagy figyelmes, esetleg megszerzik kötegelve egy elfogadóhely felnyomása során.

 • Oscee
  igazad van, valoszinuleg rosszul emlekszem. Most pont nem tudom megnezni, mert uj telefonom van es masikon hagytam a 2-factor authenticationt, szoval lesz egy korom a supporttal 🙂

  Mindegy, 10 se sok egy euros kartyaert.

 • Oscee
  nemzetkozi utalas mindenhova rohadt draga. Utaltam mar ugy USAba parezer forintot, hogy az utalas koltsege tobb volt, mint az utalt osszeg. Skrillt (Moneybookers) feltoltheted kartyas vasarlaskent is, annak 2% alatt van a dija (es nekem a bank meg visszateritest is ad ra 🙂 )
 • tgwh
  Csak nekem tűnik úgy, hogy egy felesleges fesztiválkártya miatt hozták csak be? 😀
  Mint a Bözsikártya meg a többiek… azt még megértem, hogy ne tudjon rajt alkoholt venni az ember, de amennyit szarakodni kellett vele eddig, na az már szivatás.
 • Stanlee
  Lekaparhatod, mivel szemelyes vasarlaskor nem kell, csak netes vasarlashoz van szukseg ra. De mivel a kartyaszambol generaljak egy ismert algoritmus alapjan, igy ha a kartyaszamod megvan, akkor onnantol kezdve brutforce fel lehet torni, mivel sok netes kereskedo nem foglalkozik azzal, ha a rosz kartyaadat bepotyoges miatt visszautasitasra kerul a fizetes. De remelem, hogy a bankok monitorozzak, ha sok cvc kod elutes volt egy adott kartyanal.
 • Zsolti2

  Erre van a biztonsági SMS (3D Security), így ha a telódat nem lopják el, akkor fújhatják A kártyaszámot a CCV-vel együtt. Azt meg bizony figyelik a bankok, hogy hány hibás próbálkozás van és telefonon meg is keresnek rögtön, hogy tudsz-e róla, hogy kapás van. MKB-nál legalábbis megtörtént, máshol is kell lennie ilyennek.
  A bankkártyához köthető bűncselekmények nagy részében az user a figyelmetlen…mint fent írták: phishing, social engineering, phisical access, cross-site scripting (XSS). Oda kell figyelni.
 • Zsolti2
  foly.
  Én úgy szoktam csinálni a netes vásárlást, hogy ha onnan vásárolok, ahonnan még soha, akkor először is a böngésző címsora bezöldül-e, hogy érvényes-e a tanúsítványa a szervernek, akivel kommunikálok, illetve a másik, hogy szándékosan rossz adatokat adok meg a felületen, akár csak rossz kártyaszámot, vagy ha az oldal úgy van összeállítva, hogy ellenőrzi egyből a szám helyességét, akkor a CCV kódot rontom el, vagy a lejárat dátumát. Ha rossz adatokkal is sikeres fizetés, vagy hasonlóan pozitív visszajelzést dob az oldal, akkor nagyon hamar be kell zárni azt az ablakot és messze elkerülni az adott weboldalt.
  Jobb inkább újra kosárba rakni és valós adatokat megadva ismét fizetni próbálni, mint azon izgulni, hogy nem-e rossz kezekbe kerültek az adatok.
 • Stanlee
  A 3D-Secure eljaras jo dolog, de sok olyan kartyaelfogado van meg (pl. autokolcsonzok), ahol nem kell online fizeteskor sem megadni a CVC-t, nemhogy 3D-Secure azonositast vegezzenek. De ennek a tulzott biztonsagnak is vannak hatulutoi, mert pl. az en bankom TAN-os azonositast alkalmaz, nekem meg papiron vannak a TAN-ok, amik kozul a 3D-Secure-nal egyet beker. Namarmost ha a kartyaval epp 1000 km-re vagyok otthontol, nem tudok vele fizetni. Igen, lehetne mTAN meg photoTAN-t is alkalmazni, de ahhoz meg telefon, lefedettseg es internet a telefonon is kell, ami ugyanugy maceras, habar a biztonsagert megeri.
 • ügyvéd

  Mit nem tudsz elképzelni? Tökéletesen nyugodtan lehet élni bankszámla, és bankkártya nélkül.
  Minden bevételem Kp. Szerinted be kellene raknom egy bankba, és aztán kivenni? 😀 😀 😀
  ( Természetesen van értékpapírszámlám )

 • Zsolt
  Egy óriási előnye van a prepaid kártyáknak, amit nem reklámoznak érthető okokból: nem végrehajtható!
 • pk
  vicces hogy irtad ezt a cikket, en is egybol a koltsegeket neztem meg, mar ott meghalt hogy eves dij, es meg havi dij is van, koltesenkent is dij, feltoltesre is dij. Kene meg ra ha esik az eso az is dij, ha sut a nap, az is mondjuk 2% per nap. Igazn magyar lehuzos 1000x-el. Mar evekkel ezelott is votlak ilyenek amit lehetett kapni (neten lattam nem egyet), max. feltoltesi dija volt, slussz. Nyereszkedesi probalkozas nagyon durvan. Nem szeretnek ordenare modon fogalmazni, de egy dolgot tehetnek a kartyaikkal (up the a…)
 • Nagy Ferenc

  Miért vagy ebben olyan biztos?
  Igényléshez olyan okmányok kellenek, ami alapján azonosítható a kártya tulajdonosa, nem?
  Érdekel a pontos informávió….
 • Selyem
  Ha valaki tudna olyan tisztán virtuális prepaid kártyáról, amely Amex Diners vagy Maestro kártyaként működik, kérem ne tartsa magában. (tehát nem a millió helyen meglevő Visa vagy MasterCard kellene), ezekről itt egy jó összefoglaló:
  tech-vise.com/vise-review-best-virtual-debit-cards/

  Egy időben volt egy olyan ausztrál app, amely a mögé rendelhető számlán keresztül bármilyen típusú virtuális kártyát generálhattál, de ők sajnos föladták. Pedig az ötletük zseniális volt. És ezek a nem szokványos kártyák valóban kincset érnének a mai világban…

 • senkifia
  : advcash.com/en/ allitolag ilyent is tud, de nincs veluk tapasztalatom.