Pénzügyi hűtlenség

A közös kasszán lévő párok több mint 40%-a számolt be arról, hogy pénzügyi értelemben becsapta a párját és ezek 75%-a szerint ez negatívan ki is hatott a kapcsolatukra. Az indokok között 36% válaszolta azt, hogy szerinte neki joga van privát pénzügyi dolgokhoz még egy kapcsolatban is, 26% szerint a párjuk úgyis nemet mondott volna és 18% rejtegeti a hitel és egyéb anyagi problémáit a társa elől.

Amint a számokból láthatjuk, a pénzügyi őszintétlenség igen gyakori a kapcsolatokban élőknél és az esetek háromnegyedében gondot is okoz, amikor kiderül az eltitkolt dolog.

Ezek az eltitkolt dolgok éppúgy lehetnek vásárlások, vagy ennek következtében mondjuk egy elrejtett hitelkártya-tartozás, mint az ellenkezője, amikor valaki kevesebb fizetést hazudik, vagy nem mondja el a kapott bónuszt, csak azért, mert a másik a világ minden pénzét elszórná, ha tudna róla.

Először ezek ártalmatlan dolgoknak tűnnek, nem mondtam el egy húszezres költést, na bumm, kaptam bónuszt, de nem mondtam meg otthon, jó lesz majd vész esetén (esetleg titokban elkölteni) és a többi. Azonban ebből lesznek az eltitkolt hitelkártyák milliós tartozásokkal és az eltitkolt bankszámlák milliós megtakarításokkal. Amikor ezek kiderülnek és elkezdenek hullani a további csontvázak a szekrényből, komoly próba alá vonják a kapcsolatot és nagyon megrendül a bizalom a felek között. Ha még ebben is hazudott, mik lehetnek azok, amikről szintén nem tudok? Márpedig a másik előbb-utóbb talál egy blokkot, amit nem mondtál el neki, vagy megtalálja a bankod levelét, felszólítását vagy e-mailjét, amiből kiderül, hogy van egy titkolt számlád/hitelkártyád.

A számláitokat nem muszáj megosztani egymással, de a pénzügyi információitokat azért illene, mert anélkül elég nehezen tud jól működni egy kapcsolat.

Közös kassza vagy külön kassza?

Egy eltitkolt bankszámláról való információ legalább akkora érzelmi törés lehet egy házasságban, mint egy szeretőtől származó SMS vagy e-mail.

Legtöbbször a pénzügyi titkolózás oka, hogy könnyebbnek tűnik hazudni vagy eltitkolni dolgokat, mint közös nevezőre jutni a másik féllel. Mert ő annyira másmilyen, költekező/zsugori/túlságosan takarékos/nem érti, hogy nekem ez a hobbim/szükségem van új ruhákra/soha nem lesz házunk, ha így költekezik.

Ilyenkor a felek a könnyebb ellenállás felé sodrodnak, de általában az a vége, hogy elragadja őket ez a sodrás és gyakran már nem tudnak mást tenni, csak kontrollálatlanul menni az árral.

Gyakori, hogy a felek különböző nyelvet beszélnek a pénzügyekben. Bár esetleg ugyanazt mondják, teljesen mást értenek alatta, ez okoz rengeteg pénzügyi vitát és veszekedést. Mást értenek a jövőre való spóroláson, azon, milyen vásárlást engedhet meg magának a család vagy mi a szükséges vásárlás és mi nem.

Ezért amikor pénzügyi dolgokról beszéltek, érdemes tisztázni pontosan, ki mit is ért egy-egy kifejezés alatt? Korábban akarok nyugdíjba menni, de pontosan mikor és milyen életszínvonal mellett? Mi számít pazarlásnak? Mekkora az a meggondolatlan vásárlás, ami még elég kis összegű ahhoz, hogy ne legyen veszekedés tárgya? Hol húzódik a határ az élelmiszereknél, ami egyikük szerint sem felesleges pazarlás még?

Azonban a gyakoribb eset, hogy nem is kommunikálnak a párok egymással az anyagi dolgokról (sem). Nem beszélik meg egymással az elképzeléseiket, elvárásaikat, problémáikat, nem egyeztetik a nézőpontjaikat. Sőt, továbbmegyek, gyakran nincsenek is tisztában a másik hozzáállásával az anyagi kérdésekhez, a másik igényeivel, ilyen irányú neveltetésével. (Igaz, gyakran a sajátjukkal sem.)

Pénzügyi kérdőív pároknak

Egy friss adat szerint a párok mindössze 9%-a ül össze rendszeresen, hogy az anyagi helyzetüket, terveiket, költéseiket átbeszéljék, 70%-uk csak futólag, rendszertelenül, egyéb témák közben beszél anyagi dolgokról, 9%-uk pedig csak írásban (SMS, e-mail, stb.) kommunikál a másikkal anyagi kérdésekben.

Ezek után nem akkora csoda, hogy állandóan feszültség van otthon az anyagi dolgok miatt (is).

Bár eltitkolni könnyebb dolgokat, mint összhangba jönni a társaddal, ez utóbbi már középtávon is sokkal kifizetődőbb.

Ideje lenne elkezdeni újra beszélnetek egymással. Próbáld meg megérteni, mi mozgatja, mik a céljaik, pontosítsátok le, mit is ért ez alatt, mint fentebb is említettem.

Milyen pénzügyi neveltetést hozott magával, ami miatt másként gondolkodtok?

Néhány példa:

Rossz pénzügyi minták, amiket magunkkal hoztunk

Ebben a cikkben írtam néhány módot, hogyan tudnátok közös nevezőre jutni. Mert ne felejtsd el, az igazság mindig valahol félúton van. Ne akard a másikat megváltoztatni, amikor még magadat sem vagy képes.

Mit tegyél, ha a házastársad túl takarékos?

Ha vannak eltitkolt dolgok a pénzügyi életetekben, érdemes egy amnesztiát hirdetni. Mindketten kipakoljátok mindeneteket, ami van, legyen az hitelkártya vagy eltitkolt bankszámla és bocsássatok meg egymásnak. (Ne csak szóban, hanem tényleg. Ez azt jelenti, hogy soha többet nem tehetsz említést arról még egy veszekedés alkalmával sem, mit csinált a párod az amnesztia napja előtt, legyen az akármekkora disznóság.)

A problémákat a gyökerénél kell kezelni és az nem biztos, hogy megy egy nap alatt. Ha a párod a szerencsejáték-függőségét titkolta vagy a vásárlási mániáját, az akár hosszú út is lehet, mire attól meg tud szabadulni. De biztosítsd arról, hogy te mellette állsz és ha vissza is csúszik, rád mindig számíthat. Ha a probléma nagysága meghaladja a képességeiteket, akkor el kell menni pszichológushoz, vagy párkapcsolati terápiára.

Beszéljétek meg azt is, hogyan fogjátok másként csinálni a dolgokat, mint eddig.

Minden hónap első vasárnapján legalább fél órát szántok arra, hogy átbeszéljétek az aktuális anyagi kérdéseket és célokat. Határokat szabtok, mennyit lehet költeni a másik megkérdezése nélkül. Havi büdzsét csináltok és tervet, hogyan másszatok ki az adósságból. Legyen mindenki elszámoltatható a pénzügyi kérdésekben.

A pénzügyi hűtlenség szinte mindig valami más párkapcsolati problémát is jelez. Lehet, hogy a kapcsolatotokat más területen is rendbe kell hozni, de ettől sem kell félni. Attól, hogy évek óta nem beszélünk a nappali közepén tanyázó elefántról, az még nem fog eltűnni onnan magától.

Legyetek őszinték egymáshoz a pénzügyekben is, s ha eddig másként csináltátok, érdemes mostantól változtatni rajta.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

88 hozzászólás

 • yimshagin
  Mi is úgy vagyunk valahogy, mint Laslow.Én kezelek mindent a pénzügyekkel kapcsolatosan (feleségem kérte így – 10 év házasság, 3 gyerek),én utalgatok el mindent, az ő számlájáról a GYED-t az enyémre, én intéz(t)em a hitellel kapcsolatos dolgokat stb. Sok mindent megbeszélünk, de alapvetően nem szeret belefolyni a pénzügyekbe, nem olyan típus. De elmondja, mit szeretne és mikor (pl felújítás a házon), megbeszéljük, hogy az mennyire reális, néha rákérdez, hogy állunk, de nagyon nem firtatja. Szerencsére jól keresek, így kis túlzással “mindent” megengedhetünk előbb-utóbb magunknak. De ha nem mondjátok meg neki :-), akkor elárulom nektek, hogy néha én is titkolok előle anyagi dolgokat. A napokban pl. előtörlesztettem a lakáshitelbe úgy, hogy nem is tud róla.A jegygyűrűjét sajnos elvesztette valahol (vszeg takarítás közben lecsúszott a kezéről vagy ilyesmi) és most kap újat, de erről sem tud.
 • Janos82
  :

  Nincs ezzel semmi baj amig nem akar ugy koltekezni, mintha mindketten milliokat keresnetek. Mindenkinek mas a fontos, mindenki masra tud koncentralni. Lehet, hogy ot nem erdekli a tobb penz keresese, viszont ha jol vettem ki, igyekszik kevesebbet kolteni.
  A penzkereses mellett van egy csomo egyeb dolog, amivel foglalkozni kell. Ha intellektualisan nem esett vissza, akkor szerintem rendben van a dolog.
  Nekem a maganvelemenyem amugy az, hogy azert neha jo, ha cserelnek a parok, es a ferj is otthonmarad a gyerekkel,es viszi a haztartast, es a feleseg is elmegy dolgozni, es megprobalja a maximumot hazavinni, de van ahol ez az egyik (vagy mindket) fel miatt nem megy, ott nem erdemes eroltetni

 • pénzügyi hűtlen
  Nálunk sajnos muszáj elrejtenem minden pénzt feleségem elől, max annyi van a számláján, amennyi épp szükséges. Az úristen pénze sem lenne elég neki. De nem feltétlen rosszindulatból költi el, egyszerűen nincs tisztában mi mennyibe kerül. Azt hiszi, ha van 100 000 ft-ja, abból elmehetünk 2 évre világ körüli útra, a rezsi maximum 4-5000 ft, a heti étkezés is megvan 1-2000 ft-ból. Saját hobbira nem költök a tudta nélkül, igazából rendkívül transzparensen megy ki a pénz a háztartásból, a számlákat is mindig megvitatom vele, mi mennyibe kerül és kinek a számlájáról fizetjük, de abszolút falra hányt borsó már 15 éve. Igazából nem is érdekli, tök jól elvan, hogy én megcsinálok mindent. Csak az a gond, hogy sokszor neki kéne intézni valamit, bank, értékpapírszámla, stb mert nekem nincs hozzá jogosultságom, de azt sem csinálja meg.
 • faterpolo
  Fontos, hogy erről beszéljetek. Meg kell tudnotok, mi jár a másik fejében. Nem lesz könnyű beszélgetés, és nem ártana a gyereket is elpaterolni valahová, hogy zavartalanul tudjatok beszélni, illetve ne lássa, ha elszabadulnának az indulatok. Lehet, hogy árnyékra vetődsz, és szeret anya lenni, ő viszont úgy érzi, hogy te elvárod tőle, hogy fejlődjön. Jobb, ha kiderül, van-e okotok aggódni egymás miatt. ELőször ezen a folyón kelnék át a helyedben, és az eredmény ismeretében hoznék a helyetekben egy közös döntést.
 • blaci
  Boldogságmítoszokról lehet itt olvasni, egy híres pszichológusnő tollából:
  Sonja-Lyubomirsky-Boldogsagmitoszok-2013
 • Herr Riporter
  Sokan a jogi vonatkozásokkal sincsenek tisztában, pl. azzal, hogy a házasságot megelőző együttélés előtt szerzett és az örökölt vagyon különvagyon marad örökre. (Emiatt teljesen közös vagyon csak a nagyon szegényeknél elképzelhető.) Bár a jognak csak válás esetén van szerepe, addig bármiben meg lehet egyezni.
  Nálunk a családi kassza közös, abból futja mindenre, de van külön kassza is és a vagyon nagyobb elemei külön vannak. Szerintem akkor van értelme a külön kasszának, ha a közös kasszából bőven futja a család kiadásaira. A vízválasztó kérdés ugyanis az, hogy mi legyen az el nem költött jövedelemmel és kit milyen arányban illet az.
 • Herr Riporter

  “Én pl. mindig irigyeltem azon kapcsolatokat, ahol a csaj fullra képben van és partnerként “szemmagasságban” tud lenni.”

  Én is.
  Vajon hogyan lehetséges ez? Személyiségjegyek, műveltség, érdeklődési kör, nyitottság vagy intelligencia függvénye elsősorban?

 • Herr Riporter

  “de nekem a külön kassza olyan, mintha húznék egy vonalat a ház közepén (vagy ott, ahol a kereseti arányok vannak), és azt mondom, hogy az ott a tiéd. El nem tudom képzelni, hogy méricskéljem, hogy ki mennyit tesz bele, vesz ki. Ha bejön a pénz a számlára, az már a kettőnké, nincs olyan, hogy te pénzed, én pénzem.”

  Szerintem a méricskélésnek semmi köze a kassza mibenlétéhez.

  Mi részben külön kasszán vagyunk, a közös kassza kb. 80%-át én adom be, mégsem kérdezem, mire költi a feleségem. A közös kassza ugyanannyira az övé mint az enyém.

  Itt sokan elbeszélünk egymás mellett, mert mást értünk közös- és külön kassza alatt.

 • Lala
  Érdekes egy téma ez. Nálunk akkor kezdett nagyon elszaladni a ló, amikor az első gyerek megszületett és otthon maradt vele a feleségem. Aztán sajnálatos okokból a második gyereknél 10 évre gyesen kell maradnia, ebből még van hátra több év, utána nem tudom még mi lesz.
  Ugye ki mondja azt, hogy a gyereknek ne vegyen meg ezt meg azt, de aztán amikor akár milla feletti havi összes nettóból nem marad semmi a hónap végén, akkor rohadtul nem érti senki és megy magyarázkodás, hogy 15e-ért vett pelenkát és ezzel máris megmagyarázta, hogy hova lett a pénz.
  A mikromendzselés is zsákutca, bár sokan szeretik, hogy felírják még a kávéautómatába dobott 50Ft-ot, de mire jó ez? Mit kezd a felírt számsorokkal? A legtöbben semmit.
  Talán az működik még a legjobban, hogy külön számlára tenni és havi fix keretösszeget biztosítani, de mondjuk így is jönnek a fontos kiadások, amit a fő számláról kell fizetni.
 • Lala
  Ja igen, egy kicsit gyakorlatiasabb tanács. Célszerűbb az angolszász mintára havi jövedelem helyett heti jövedelmet biztosítani annak, aki nem bír mit kezdeni a pénzszórással. Például heti átutalásra tenni. Én minden pénteken utalom asszonynak a heti pénzt. Ezen felül csak a gyes érkezik a számlájára.
  A heti pénzt könnyebb beosztani. Más a pszichológiája is, mert ha éppen elfogyott, akkor nemsokára jön a következő adag. Nem kell sokat várni. Könnyebb beosztani stb.
  Eddig működik nálunk, ez jött be a legjobban.
 • nyman
  Nalunk ugy mukodik, hogy van kozos szamla es van mindenkinek privat szamlaja. A kozosbe beutaljuk a ho elejen elore megbeszelt osszeget es jol nyomonkovetheto, milyen csoportokra megy. Persze egy 20-30 ezres nagybevasarlasba be lehet csempeszni barmit, de az elmult 7-8 evben meg egyszer sem kertem el a nyugtat, hogy tetelesen vegignezzem es ugyanez sem fordult elo.

  Igen, vissza lehet elni vele, az is elofordul, hogy a noi cuccok tobbe kerulnek, de tortenetesen engem nem erdekel. Latom, hogy a parom nem kolt szerintem felesleges dolgokra, se a kozosbol, sem a sajatbol. Sot, inkabb nekem kell kerni, hogy jobbat vegyen. 🙂

  Ami meg a hitelt illeti, mindketten ugy gondolkozunk, hogy nem veszunk fel.

  Volt olyan csajom, akinel kb. 5-6x annyit kerestem. O ra akart venni arra, hogy tegyuk be a kozosbe es kozosen koltunk. 🙂

 • Smaragdzöld
  Még mindig hihetetlen, hogy felnőtt emberek hogy állnak a pénzhez.

  Közel 1 milliót elkölteni havonta csak úgy? Érdeklődést nem mutatni a közös családi pénzügyek iránt?
  Nem tudni az árakat még megsaccolni sem?
  Terv nélkül lenni a gyes után?
  Zsebpénzt adni, csak hogy ne költse el mindet?

  Én nőként nem tudom megérteni az ilyet. Felnőttek, de felelősséget nem vállalnak az életükért… Gondolom nem csak a pénzügyben jön elő ez a probléma és még van mellettük valaki, aki el is viseli vagy megtanult élni vele.

 • mitel hentes
  Itt is bejön az idő=pénz analógia.
  Házastársaddal együtt, vagy külön töltitek az időtöket?
  Ha külön töltötök időt, akkor azért kb. tudja, hogy merre vagy és kivel?
  Be akarod osztani a másik idejét, vagy hagysz neki szabadságot? A te idődet beosztják?

  Nálunk az időt és a pénzt is együtt osztjuk be, és javarészt közösen is hágunk a nyakára. 🙂
  De mindenképpen kell én-idő és én-pénz, amit arra költünk, amire akarunk. Tudjuk egymásról hogy nem drog lesz véve az én-pénzen, és nem lebujok látogatására megy el az én-idő. Bizalom van, nem kontrolláljuk egymást, de szabad elhatározásból, mindketten bedobjuk erőforrásaink nagy részét a közösbe, mert ezért alapítottunk családot.

  Ha gyerekek vannak (nekünk vannak), akkor még annyival árnyalnám az előzőeket, hogy az elfecsérelt pénz és idő egy részét a gyerekektől lopja el a pazarló ember. Nem csak kárral kell számolni, hanem elmaradt haszonnal is

 • doboz
  Nem kell végletekben gondolkodni, vagyis hogy vagy külön kassza, vagy közös kassza.
  A legjobb megoldás, mint szinte mindig, az az arany középút, vagyis mindkettő: közös számla/tárca felesben a közös költségekhez, külön számla/tárca a külön költségekhez, így nincs anyagi vita.
  Ha az egyik fél jelentősen többet keres, mint a másik, akkor a közös feltöltésénél a felezés helyett meg lehet más arányt is beszélni.
  Probléma megoldva.
 • Családfő
  Lala, ha havi 1M+ elmegy nálatok anélkül, hogy igazán tudnátok mire, szerintem pont, hogy érdemes lenne legalább pár hónapig minden kiadást excelben, kategorizálva vezetni. Alapot kapnátok megérteni, hol folyik el a pénz.
 • Családfő
  Herr Riporter,
  ha részben külön kasszán vagytok, az nyilván nem közös kassza. Van egy megosztott “tárcátok”, amit közösen használtok, a másik kettő mellett.

  A közös kassza esetében a háztartáson belül egy tárca van, amit közösen használnak a felek, bármiféle további osztozkodás vagy elkülönítés nélkül. Más szóval a (házas)pár az egység, nem az egyén.

 • kaan
  Itt több hozzászólás lényegében a pénzügyi bántalmazás kategória, teljes függésben tartás esetén szerintem többeknek érdemes elgondolkoznia.
 • Ostra
  “Én pl. mindig irigyeltem azon kapcsolatokat, ahol a csaj fullra képben van és partnerként “szemmagasságban” tud lenni.”

  Több tiszteletet a hölgyeknek 🙂 ez ugyanúgy lehet igaz férfiakra is.

  Btw én (nőként) nem is állnék le olyannal, pláne nem kötnék vele házasságot, aki nem érti miről magyarázok és nincs képben a dolgok állásával. Vagy pl. nem tudatos pénzügyileg legalább annyira, mint én. Ez közös deal, mindketten felelősek vagyunk a terveink és céljaink megvalósításáért és a közös egzisztenciánk megteremtéséért.

 • Bige
  Ez a tema mar tobbszor elojott a hozzaszolasokban es mindig elszornyulkodok hogy ide csak olyanok irnak akiknek nem felesegul van hanem gyakorlatilag megvettek es eltartanak egy not…. Ha en tobbet keresek akkor tobb jar nekem. Az beteges hogy nincs egyén vagy az a fel kovetelnmaganak tobb penzt aki csak teng leng. Penzugyi bantalmazas? Felnott emberek vagyunk kerem szepen mirol van szo? Egy eletre otthon mardni? Van aki elegedett egy ilyen parral aki otthon fekszik es ennyi? En szegyelnem, meg azg is hogy az asszony milliokat meg szazezreket ver el, meg nekem kell a popsija al tenni mindent. Akkor nem is parom lenne hanem csak egy k…. akit nap mint nap megveszek. Gratulalok.
 • Jóska Pista
  Külön számla. Még a gyerekeknek is.
  A nagy közös dolgokat megbeszéljük (ház, lakás vásárlás, nagyobb értékű autó), szerencsére egy átlag bevásárlás nem tétel, fizeti aki éppen vásárol. Ruha szintén. Se én, se a feleségem nem gondolja, hogy ez megbeszélés kérdése lenne.
  Elektromosan kiegyenlíthető rezsit én fizetem, csekkeset ő. (Pl nemzethy kukások)
 • axt
  egy millából nem marad semmi hó végén? És még nem ültetek le ezt átbeszélni? Ez azért nagyon gáz így. Nem lehet, hogy eldugja előled? Vagy valaki elveszi tőle, mert meghülyítette valamivel? Egy millát nem lehet eltapsolni úgy, hogy ne legyen valami jele otthon, pl hazahord új telefont, tévét, akármit. Elfagyizza vagy mi?
 • axt
  Jól mondod, sok itt a pénzügyi bántalmazó.
 • SharkRider
  Egy hazassagban miert jarna tobb penz az egyiknek, mint a masiknak fuggetlenul attol, hogy tobbet keres? A hazassag letrehozza a csaladot, mint egyseget; amelyben az egyeni teljesitmeny a csaladot gyarapitja. Minden jovedelem egyenlo aranyban kozos.

  Kiszamolo jol osszefoglalta itt a penzugyi bantalmazast: https://kiszamolo.hu/penzugyi-bantalmazas-egy-kapcsolatban/

 • Farkas
  Tisztellek Benneteket, hogy ilyen bizalommal tudtok viselkedni a masik fel irant. Szamomra a kozos kassza ertelmezhetetlen. Teljesen kulon tartom a sajat penzugyeimet a mindenkori baratnometol. Ahany ismerosom van kozos kasszan a nojevel, mindegyiknel kontrollalatlan koltekezest, kiszolgaltatottsagot latok. Nem-nem-soha.

  Gyerekem nincs, ez nyilvan megkonnyiti a helyzetet.

 • jurta

  “mindig beszélek arról, mit tervezek/elmondom mivel mi a helyzet – a férjem lazán elfelejti; […] ezt-azt olvastam/gondolkom rajta, mit gondolsz (nem sokat). […] hiteleknek utána jártam és a férjem jött aláírni a szerződéseket.”


  “Én kezelek mindent a pénzügyekkel kapcsolatosan […],én utalgatok el mindent, […] én intéz(t)em a hitellel kapcsolatos dolgokat stb. […] nem szeret belefolyni a pénzügyekbe, nem olyan típus.”

  @pénzügyi hűtlen
  “abszolút falra hányt borsó már 15 éve. […] nem is érdekli, tök jól elvan, hogy én megcsinálok mindent. […] sokszor neki kéne intézni valamit, bank, értékpapírszámla, stb […], de azt sem csinálja meg.”

  Szüleim pont így tolták három és fél évtizedig. Nekik működött, csak nekem volt folyamatosan vmi rossz érzésem, hogy ez méltatlan. Aztán mikor a tájékozott-felhatalmazott fél váratlanul meghalt, jól megszívtuk, mindannyian.

 • Családfő
  Farkas,
  Ne légy túl szigorú magadhoz. A barátnő/barát, vagy úgy általában egy nem “végleges” kapcsolat más, ott rizikós a közös kassza. Személy szerint én sem vállalnám, és nem is tettem anno. A közös kassza szerintem akkor jön reálisan szóba, ha egy jól megismert partnerrel, komolyan gondolt házasságra lép az ember. Akkor sem feltétlenül, sokan nem vállalják ezt.
 • Elnyomás? Ugyanmár
  Akkor álljon itt újra Kiszámolótól, hogy mi a NEM pénzügyi bántalmazás, elnyomás:

  “A cikk a kapcsolaton belüli pénzügyi elnyomásról szól és nem arról, hogy szerinted a társad nem ad neked elég pénzt, vagy fordítva túl sokat költ. Az, hogy nem egyformán gondoljátok, mire mennyit kellene költeni, félretenni vagy mennyi zsebpénz lenne elég az egyik félnek még nem pénzügyi elnyomás.”

  Mégegyszer: ha szerinted az asszony / férj nem ad eleget a hülyeségeidre, attól még se nem vagy elnyomva, se nem bántalmazva. Inkább keress fel egy pszichomókust, hogy rájöjj, miért a pénzköltésben akarod a boldogságot keresni.

 • yimshagin

  Igen, értem, amit írsz. Annyira én sem örülök neki, hogy ez van, de. És itt reagálnék néhányak részéről pénzügyi bántalmazásnak említett és/vagy közös kasszát elképzelni nem tudó kommentre is.
  1. nyilván az ember tévedhet feleség választást illetően, de mi speciel 5 év ismerkedés+jegyesség után házasodtunk össze, nagyjából azért megismertük ezidő alatt egymást; ezt azok miatt írom, akik azt írják, hogy nekem olyan ember nem deal, akivel nem azonos szinten mozgok gondolkozásban pénzügyileg, szerintem ha a “sors XY-t szánta nekem”, akkor akár deal pénzügyileg, akár nem, akkor is Ő az igazi – valakinek a szexben vannak problémák, valakinél a vallás kérdés, valakinél politika és még sorolhatnám, amiben attól még, hogy más típusok vagyunk, együtt tudjuk kezelni a problémát
 • yimshagin
  2. azért kért meg engem, mert tényleg abszolút nem ért hozzá, amivel szerintem nincs egyedül az országban, sose éltek túl rózsás körülmények között, nem látott jó mintát, csak nagy csalódásokat, bukásokat és ez a félelmet erősítette benne – ezért ha mondjuk egy visszatérítős HK-val előhozakodok (én is BB UPC “károsult” vagyok :-)) , akkor érthető okokból nemet mond vagy azt mondja, azt csinálsz, amit akarsz; na de visszatérve én kiszámolót olvasok (köszönet Miklós mindenért) és pénzügyi területen dolgoztam, dolgozok, így elmondhatom, hogy nagyjából képben vagyok a dolgokkal

  3. megbízunk egymásban (elvégre ezért is házasodtunk össze), minden “rendkívüli” pénzügyi dolgot, vásárlási szándékot megbeszélünk, illetve mivel házasságunk elején eléggé alulról indultunk, nagyjából képben van, hogy miből élünk, hogy állunk

  –> nálunk nincsenek meglepetések

 • Janos82
  Szerintem az egy tevedes, hogy a par mindket tagjanak kepben kell lennie penzugyekben. Boven eleg, ha van 1, aki elegge kepben van, a masik meg csak kicsit. Ugyanis mindenki masban eros. Siman lehet, hogy az asszonyt nem erdekli annyira a penzkereses, viszont van mas hasznos, ami meg igen. A baj akkor van ,ha semmennyire sincs kepben, de ha kelloen takarekos mindket fel, akkor boven eleg, ha az 1ik megtalalja a jo lehetosegeket. Ha esetleg meghalna, akkor meg maradnak az egyszerubb megoldasok ( erre azert nem art, ha felkeszulnek, hogy ennyire kepben legyen a masik).

  illetve az nyilvan nagyon visszatetszo, ha az egyik fel csak kolteni tud, de azt nagyon. Ebbol van ferfi is, meg no is, csak a kulonbseg szerintem az, hogy egy gazdag no ritkabban tartana ki egy ilyen ferfit mint forditva:)

 • Csigabiga

  Teljesen egyet értek veled. Lehetsz te akármennyire tudatos a párválasztást illetően (egyébként szükség van rá), de úgysem fogsz olyat találni, akivel semmilyen problémád nem lesz.
  De ha tegyük fel létezik számodra egy “tökéletes”, akkor nyugodtan kiszámolhatod, hogy mennyi matematikailag az esélyed rá, hogy képes leszel kiválasztani a több tíz millió potenciális nő/férfi közül. Inkább lottózz!
  Hozzáteszem, amelyik kapcsolatban nincsenek bizonyos mértékű problémák, azok számomra elég unalmasak lennének. Mi amúgy is amolyan olaszos életet élünk, néha el is törik valami egy egy vita során.

  Az okosok azt mondják, hogy nem azt kell keresni, aki mindenben megfelel neked, hanem aki elég jó számodra. Akivel megelégszel. És aztán hozzáteszik, hogy közben azért te is nézz a tükörbe, hogy ha a 10/10-et keresed, akkor te vajon hanyast adnál magadnak.

 • jami
  Mi 25 éve vagyunk együtt. Eleinte nagy pénzügyek nem voltak sem mértékben, sem mennyiségben. Aztán rezsi, megtakarítások, hitel, gyerekek, stb. – szép fokozatosan lett egyre több a jövedelem/összetettebb a költségvetés-tervezés és a tét is.
  Van egy szép összesítésem, amit direkt amiatt vezetek, hogy ha baj van, minden fontos szám(szerződésszám/tételek stb.), cél megvan. Amin csak lehet, haláleseti megbízás.
  Az irattárunk nagyvonalúan, de rendezett. És a főbb dolgokat már a gyerekek is tudják (pl. van életbizti, milyen hitelek, megtakarítások) – szóval össze tudják rakni a dolgokat, ha engem elüt a villamos.
  Ettől még a mindennapokban NEKEM nem könnyebb 😉
 • jami
  Teljesen közös kassza a legtöbb esetben ott van, ahol első házasságban élnek; amit 30 éves kor előtt kötöttek. Válás, főleg korábbi gyerekek esetében vmilyen külön kassza már szokott lenni.

  Rossz olvasni, hogy a nők mennyire szórják a pénzt sok férj (!) szerint. Van ilyen, de ott mindkét félnek vmi miatt jó ez az egyenlőtlen felállás, ami nyilván nem csak a pénzügyek. Pl. jóval fiatalabb feleség, kevés saját bevétellel. Anyu alapértelmezésben gyereket nevel, viszi a háztartást; apu dolgozik. Mindkét félnek előnyös, szuperül tud működni. Van, ahol ilyenkor a nőé a pénzügyek is, de többnyire inkább csak a gyerekruha-konyhapénz vonal.
  De könnyen átmegy abba, hogy kiskorúsítva van a kevesebbet vadászó fél: nem akar/mer dönteni a pénzügyekben (sem).

  Az viszont nekem lila, hogy nem tudja felnőtt ember, főleg ha gyerekei is vannak már, mennyi a pénz értéke. Inkább nem érdekli.

 • Herr Riporter

  “ha részben külön kasszán vagytok, az nyilván nem közös kassza”

  Nem olyan nyilvánvaló, szerintem mindenki máshogy érti.
  Nálunk jól működik a közös kassza a külön kasszák mellett. A mindennapi dolgok a közös kasszából mennek. Ha megfigyelnél minket egy héten keresztül, rá se jönnél, hogy van külön kasszánk.

 • Zabalint

  Annyiban egyetértek, hogy nem kell mindkét félnek értenie ahhoz, hogy konkrétan milyen befektetési lehetőségek vannak, de ahhoz mindkettőnek értenie kell(ene), hogy miért kell pénzt megtakarítani, és nem hónapról-hónapra elverni mindent. A kommentelők példáiban ilyen szinten akadnak problémák, ráadásul a másik oldal a megfelelő kommunikáció (vagy egy Kiszámoló Akadémia befizetése helyett :-)) inkább gyerekként kezeli a társát.

  Én mondjuk nem sajnálom egyik felet sem az ilyen kapcsolatokban, maguknak rontják el.

 • Zozo___
  40es pár vagyunk, 15 éve együtt. Egyetlan bankszámlánk van, nincs olyan, hogy enyém/tied, csak mienk van, annak ellenére sem tudom máshogy elképzelni, hogy a bevétel nagyon nagy többségét én hozom.
 • Családfő
  Herr Riporter,

  Nem akarok szavakon lovagolni, csak abba gondolj bele, hogy ami már részben nem közös, az nem közös, hanem egy mix. Van benne közös is, meg külön is.

  A közös kassza az, amikor egyetlen zseb van. Ahogy az előbb írta Zozo__ is. És ez akkor is működhet/működik, amikor az egyik fél sokkal többet tesz bele.

  Azzal természetesen nem vitatkozom, hogy mi működik nálatok, és hogy az nektek úgy jó.

 • Tibor52
  Végigolvastam minden hozzászólást.
  Már az elején tudtam, hogy kényes a téma.
  Nekünk soha nem volt közös bankszámlánk, de még sokszor egyetértés sem a pénzügyeket illetően.
  Pedig voltunk lent, voltunk fönt.
  Kissé “irigykedve” olvasom azok mondatait, akiknél ez teljesen természetes (az egyetértés pénzügyek terén).
  Nagyon jó téma volt.
  A pénzügyek terén továbbra sem fogok egyetérteni a feleségemmel, de ez egyéni probléma:(