Pénzváltás belföldön olcsón

Régi probléma, hogyan tudsz olcsón pénzt váltani. A tranzakciós adó bevezetése óta egy pénzfelvétel legalább 0,6%-ba kerül, az utcai pénzváltás a másik 0,3% plusz a váltó haszna. (Bár a váltásnál legalább van maximalizálva a tranzakciós adó.)

Ennél rosszabbul csak akkor jársz alapesetben, ha a bankod nem túl kedvező árfolyamán váltod el a pénzt, majd újabb komoly költségért utalod el vagy veszed fel immár a devizát.

Vagyis egy egyszerű pénzváltást aligha úszol meg 2-2,5% alatt.

Ha külföldre megy a pénz, a Transferwise eddig is megoldás volt, hiszen 0,5%-ból megúsztad az utalást és még középárfolyamon át is váltották a pénzed, tehát nem buktál a váltáson. (Erről bővebben cikk itt és itt Ha még nem tudod, hogy működik a Transferwise, érdemes elolvasni a cikkeket. Így fogod megérteni, miről is van szó.)

De mit csinálj akkor, ha itthon szeretnéd beváltani a pénzed a forint számládról a dolláros vagy eurós számládra? Esetleg forintod van, de dollárt akarsz beutalni az értékpapírszámládra, hogy ne a brókercég váltogassa neked a pénzt a szívenütős árfolyamán?

Hallottam egy pletykát, hogy mostanában már nem elvárása Transferwisenál, hogy a két számla két különböző országban legyen, országon belül is szó nélkül átváltják a pénzt két belföldi számla között a szokásos 0,5%-ért cserébe. (Ami jóval kedvezőbb, mint amennyiért általában te tudnád váltani)

Mivel ez egy fontos kérdés, gondoltam megkérdezem a Transferwise-ot, tényleg lehetséges-e ez.

A másik gond volt, hogy a közleményeket tudja-e kezelni a Transferwise? Ez azért fontos, mert mondjuk a brókercégednek akarsz eurót beutalni, ahol kell a közlemény, vagy az államkincstárhoz utalnál eurót a számládra úgy, hogy forint számládról induljon.

Ezt is megkérdeztem. Sőt azt is, ha már írok, van-e valami újdonság (mondjuk már Egyiptomba is lehet utalni, vagy hasonló).

Az alábbi választ küldték:

1. Yes, as long as there is a currency conversion involved and we support the currencies and the direction, we can process the transfer, even if the sender’s and recipient’s bank account is in the same country. As we process EUR and HUF in both directions each we can process a payment from a EUR-denominated bank account in Hungry to another HUF-denominated bank account also in Hungary.

2. As regards sending messages with a transfer, it all depends on the maximum allowed number of characters for the currency. For both EUR and HUF the limit is 35 numerical figures/ English letters.

Vagyis igen, lehetséges, hogy országon belül akár saját magadnak utalsz a dolláros számládról a forintosra, vagy fordítva, esetleg a brókercégednek, hogy ne 3%-os költséggel váltsák át a pénzed euróra, vagy egy céges számlát így rendezel az országon belül.

Sőt, még a közleményt is továbbítják állítólag 35 karakterig, ez fontos lehet mondjuk az államkincstárnál, ahol egy központi gyűjtőszámlára megy a pénz és a közleményből derül ki, ki küldte.

Örvendezzünk, ezzel a trükkel rengeteget spórolsz a pénzváltásnál, hiszen a díja fix 0,5%, kisebb és nagyobb összegnél is. (Ez alól kivétel, ha kiemelt ügyfél vagy, akkor egyébként is válthatnak neked ilyen áron, ha sok milliót váltasz egyszerre. De ez a kisebbség.) És még csak fel sem kell venned készpénzben vagy utalni drágán a devizát. Természetesen céges számlákkal is működik.

Úgyhogy viszlát 1,5 meg 3%-os váltási költségek, egy kis trükkel számlák között is olcsón váltasz és utalhatsz idehaza is.

(Amint az már itt írtam, nagyobb összegnél a Currencyfair olcsóbb tud lenni. Holnap őket is megkérdezem, náluk lehet-e ilyet csinálni.)

Arra nem válaszoltak, van-e valami újdonság náluk, ami fontos lehet, ha majd megírják és tényleg fontos, közzé teszem azt is.

Share

54 hozzászólás

 • szárnyas freivadász
  “bank account in Hungry”

  A válaszíró biztos éhes volt 🙂

 • Jenő
  Brókereknél alap, hogy csak a saját neveden lévő számláról utalnak a saját neveden lévő számlára és vissza, nem?

  Tehát feladó/címzett neve: Jenő és nem TransferWise

  Így tudom

 • Carlos Revuelta
  És mi van, ha a Transferwise becsődöl (biztosítás)?
  Egyébként nagy összegnél a bankok Treasury-ja nagyon kis spreaddel vált, minek bíznám a pénzt egy kétes cégre?
  Terroristáknak ideális…
 • Kiszamolo
  Jenő, csak ott alap, ahol nincs személyes beazonosítás szerződéskötésnél.
 • Kiszamolo
  Terroristáknak ideális. Már ha vállalja, hogy 1000 font felett elküldi az iratait plusz eleve bankszámláról és bankszámlára utal. Elég pancser terrorista az ilyen.

  Treasury: mivel 50 ezer euró alatt a telefont sem veszik fel általában, kevés embernek pálya. Egyébként írtam a cikkben, hogy privátbanki ügyfelek 10 milliós váltásnál szintén kapnak 0.5% os marzsot.

  Nyilván nem azok a cégek a célcsoport, akik havi vagy heti félmillió eurót váltanak.

 • Carlos Revuelta
  Itt 10 ezer EUR-tól van egyedi árfolyam: mivel ló pl n0hbbank.hu/befektetesek.1/treasury-szolgaltatasok/befektetoknek-treasury-egyedi-devizaarfolyamok.1
  Ez csak 3 milla, és a marzs jóval kisebb 0,5%-nál (néhányszor tíz fillér, ha nem hazudnak).
 • hemond
  KBCt megnéztem:

  1%ért váltanak (USD\EUR, EUR\HUF)

  Transferwise lesz ezentúl, minden költségen jó ha tudunk spórolni. Köszi a cikket!

 • Kiszamolo
  Hemond, 1-3% volt írva pár hete, amikor néztem.
 • Gábor
  Nekem az a tapasztalatom, hogy a Transferwise féle utalás annyira azért nem jó. Nem adott napi árfolyamon vált, tesztként ugyanazon napon indítottam ugyannyi utalást ugyanoda, és érdekes módon még a cib féle uzsoraárfolyammal is több pénzem érkezett meg normál utalással mint transferwise-al.
  Pénzügyi szolgáltatók tipikusan nem fogadják el a transferwise és egyéb utalásokat, csak adott személy bankszámlájáról érkező utalásokat. Tehát a brókercég és az államkincstár sem fogja szerintem befogadni.
  Pénz kivét cib-nél bankkártyával: 1M unicredit autómatábal normál bankkártyával 519ft (0,05%), gold kártyával 300ft (0,03%), ami kb százalékban sem mérhető. Utána a pénzváltó sokkal jobb árfolyamon vált mint a bank. Valamint transferwise esetén forintot kell utalni az adott számlára (forint utalási díj), vagy devizát kell utalni (ez jellemzően több, mint a forint utalási díj)
 • kridli
  Azért ha valaki a kincstáras utalást kipróbálta, kommentelje be az eredményt.
  Ez egyébként visszafelé is működik? Kincstárból oda lehet utalni lejáró pemák-ot, ha vissza akarja az ember váltani?
 • Kiszamolo
  Vigyázz, az egyedi árfolyam nem azt jelenti, hogy mindenki a létező legjobb árat kapja, hanem általában sávosan csökken a költség, minél többet váltasz egyszerre.
 • Frankie
  hali
  Gondolom ez EUR/ Ft spekulációra nem jó, hiszen az oda vissza váltás már 1% összesen es ahogy most néztem transferwise jutalék nelkul vált 304.035 a correct Change meg 304.1 ad kpben jutalék nelkul:)
 • Gábor
  Pontosítok CIBnél most néztem meg, és évvégén változott a pénzfelvét költsége 696, illetve 500ft, tehát a %-ok 0,07%, és 0,05%. De ez nem sokat változtat a tényeken.
 • Hudi
  KBC elvileg: 1%, ha a váltás tőzsdei időkben történik (pl. HUF-EUR munkanap kb. 10-16 között), és 3% ha valamelyik (mindkettő ?) tőzsde nincs nyitva (pl. CET reggel 8-kor USD-HUF)
 • studkell
  Kiszámoló: KBC-nél 1% a váltás, ha az adott tőzsdék nyitva vannak (pl. eurónál a BUX és a Xetra, vagy USD-nél a BUX és az USD). Nyitva tartási időn túl 3%.
 • Kiszamolo
  Frankie plusz 0.3% adó.

  Nem is a készpénzt drága átváltani. (bár vidéken azt is)

 • Kiszamolo
  Gábor, neked valami csoda csomagod van, eleve 0.6% csak a tranzakciós adó és limitálva van a felvehető összeg pár százezer forintra.
 • Kiszamolo
  Kridli ez engem is érdekelne, mert lehet, hogy csak elméletben működik, bár nem látom okát, miért ne adhatnám meg webkincstárban a TW számlaszámát és a szükséges közleményt.
 • Kosz az infot. Ugyis van egy friss, ropogos KBC szamlam, ki is probalom valamikor. Bar elso lepesben pici tetelben akartam “jatszani”, sokat nem fogok vele megsporolni, de a semminel tobb 🙂
 • Gábor
  sima online díjcsomag. nincs tranzakciós adó, legalábbis %-os értékben.
  Itt a bankkártya kondíciós lista (4.oldal költség, 7. oldal limit): cib.hu/system/fileserver?file=/Kondilistak/01_lakossagi/bankkartya_141231_1229.pdf&type=related
  A cib online bankszámlálnál sem utalási díj, sem tranzakciós díj nincs forint esetében (4. oldal, internetes bankolást feltételezve):
  cib.hu/system/fileserver?file=/Kondilistak/01_lakossagi/msz_bankszla_150302_150227.pdf&type=related

  Devizaszámla esetében sajnos elég rossz: 0,46%, min. 17,66 USD, max. 500,69 USD

 • gcs85
  Transferwise felé ugyan még nem próbáltam, de utaltam már webkincstárból olyan számlára ahonnan még nem érkezet oda befizetés (és nem is az én nevem van a számla), és nem volt semmi gond. Úgy hogy szerintem a transferwise számlaszámára (+közlemény) is működnie kell.
 • Kiszamolo
  Várjuk az életből merített tapasztalatokat. Bár már többen használják, így tudtam meg én is.

  Amikor az első cikket írtam a transferwiseról, kifejezetten írták, hogy csak országok között működik és csak a helyi devizákban.

  Úgy látszik, akkorát nőttek, hogy ez már nem szempont.

 • gcs85
  A TFnél akkor is “rájönnek”, hogy a te befizetésed, hogy ha a közlemény nem megy át valamiért, legfeljebb küldeni kell egy screenshot-ot az utalásról. Pont ez történt velem a múlthéten amikor osztrák bankból utaltam haza. Szerintem belföldi utalásnál is elfogadnák…
 • Flimo
  “Vagyis igen, lehetséges, hogy országon belül akár saját magadnak utalsz a dolláros számládról a forintosra, vagy fordítva”

  Nekem a válaszukból nem az jött le, hogy dollárt is váltanának, csak eurót és forintot. Mert elvileg itt euró és forint számlájuk van, mivel fogadnak eurót és forintot is, de dollárt nem.

 • Citibank_ügyfél
  Ez akkor működhet Citibank saját (al)számlái közt is, ha az egyik HUF-ban, másik GBP-ben van? Mert amúgy a Citibank eszméletlen kedvezőtlenül vált, így viszont egy ilyen átváltással meg van oldva. Pont most megyek Angliába, ott lehet általában Mastercard-dal fizetni? Mert pl. Németországban nem igazán.
 • TT
  Én már utaltam Államkincstárból EUR-t a HUF-os bankszámlámra.
  Kb. 1 hétig tartott, mert a folyamat elakadt a TransferWise-nál, ugyanis az utaló nem én voltam, hanem a Magyar Államkincstár, a TransferWise viszont csak a saját neveden lévő számládról fogad utalást. Ezért el kellett küldenem nekik egy igazolást az Államkincstár rendszeréből, amiből látták, hogy az valóban az én utalásom volt.
  Egyedi elbírálással így engedélyezték az utalást, de többször nem kockáztattam meg a dolgot,mert akár vissza is utasíthatják.
  Aki ilyesmivel próbálkozna,szerintem előbb kérdezzen rá,hogy ez megoldható-e.
  Elvileg valami olyan szolgáltatásuk is, hogy te megadod a magyar HUF-os számlaszámodat, ők meg adnak egy másik külföldi (észt?) EUR-os számlaszámot és erre utalhatnak mások is EUR-t,amit te megkapsz HUF-ban.Viszont asszem a küldőnek előbb a honlapon azonosítani kell magát, ezért a MÁK itt sem játszik.
 • attila
  ez tök jó dolog de ha valaki mondjuk deviza számláról utal EU-n belül eurót akkor az 1 x 0.3% plussz a TF 0.5%-a az összesen 0.8%, a nagyobb pénzváltók itthon 0.25-0.3%-os “spread”-et alkalmaznak, tranzakc. díj, 0.3%+0.3% spread = 0,6% vagyis ha már nálad van kp.ban a pénz akkor jobban megéri bemenni vele valamelyik nagy pénzváltóhoz….vagyis az itthoni számlák közötti transfer akkor éri meg ha olyan számlacsomagod van ahol a devizaszámláról is ingyen utalsz ( én ilyet ne tudok hogy lenne, de javítsatok ki ) vagy pedig éppen forintot akarsz váltani euróra, bár ebben az esetben sem jelentős a különbség….
  a tf-et arra találták ki hogy más országból tudjál pénzt már átváltva utalni erre nagyon jó, de mo-n belül saját számlák közötti spekire nem hiszem hogy alkalmas….még annyi hogy tf-nél fizethetsz be kártyával is, ebben az esetbe hitelkártyáknál ugye kapsz vissza pénzt +2% 🙂
 • V
  Transferwise-t hasznalok es utalas helyett inkabb a kartyas fizetest hasznalom, igy egybol kapom a befizetesrol a visszajelzest es gyorsit 2-3 napot a dolgon. Arra kell figyelni hogy kartyaval csak 2500 EUR-ig lehet fizetni

  transferwise.com/support/customer/portal/articles/166288-sending-money-with-a-debit-or-credit-card

 • Imre
  Mivel a befektetési szolgáltatók pénzforgalmi szolgáltatás nyújtására nem jogosultak, ezért csak saját néven levő számláról fogadhatnak el utalást az ügyfélszámlára, és csak saját néven levő számlára utalhatnak az ügyfélszámláról. Az más kérdés, hogy a gyakorlatban ezt az egyes szolgáltatók mennyire ellenőrzik, de a hatályos törvények alapján nem lehet a Transferwise-on keresztül utalni a befektetési szolgáltatónál vezetett ügyfélszámlára, vagy ügyfélszámláról.
  Ellenben a készpénzfelvétel közvetlenül az ügyfélszámláról nem tartozik a tranzakciós illeték hatálya alá, így akár olcsóbb lehet (általában 0,3%) közvetlenül az ügyfélszámláról készpénzt felvenni, mint a bankszámláról (amit 0,6%-os tranzakciós illeték sújt).
 • gcs85

  “még annyi hogy tf-nél fizethetsz be kártyával is, ebben az esetbe hitelkártyáknál ugye kapsz vissza pénzt +2% :)”
  Ez jó, nem is tudtam, hogy a Transferwise kártyát is elfogad. Viszont meglepődnék, ha működne a visszatérítés a hitelkártyákra. Az ilyeneket azért igyekeznek hamar kiszűrni a bankok. Mint ahogy már nem nagyon kapsz pénzpiaci termékek (állampapír, etc.) vásárlasára sem. (Legalábbis Citinél biztos nem)
 • Jenő
  “Mivel a befektetési szolgáltatók pénzforgalmi szolgáltatás nyújtására nem jogosultak, ezért csak saját néven levő számláról fogadhatnak el utalást az ügyfélszámlára, és csak saját néven levő számlára utalhatnak az ügyfélszámláról.” – E mondtam, csak nem szabatosan.

  Másrészt, magyar bankból magyar bankba az euró-euró utalásnak is – mondjuk – 10 euró a díja, tehát ha a TransferWise eurószámlájára utalsz, sem nyersz. Tehát országon belül nem – vagy alig – tudod kihasználni a TransferWise előnyt.

  Esetleg gondold át, mit akartál ebben a posztban. 😉

 • Lajos
  Kb 3000 euró kp-ból kene USD számlára pénzt juttatni. Vajon hogyan kellene kivitelezni? (Citibankos USD számla) ki mit tenne?
 • Kiszamolo
  Lajos, ha készpénzben van, beszélj egy utcai váltóval, hogy váltsa át, persze nem úgy, hogy euró forint dollár. Sok váltó Budapesten 1,5-2 forintért euronként megoldja szerintem.
 • Kovács László
  Nekem eléggé rossz tapasztalataim vannak a Transferwise-zal. Decemberben küldtem volna 500 EUR-t külföldi bankszámlára, 1 hétig “konvertálták” majd elkezdtek velem levelezni, hogy kinek lesz, miért lesz stb. Akkor töröltem, és másnap reggel megpróbáltam a Currencyfair-ral. Estére már a célszámlán volt az összeg.
 • Balint
  Hiába GBP-s az egyik alszámlám Citibanknál, sajnos nem tudok utalni rá GBP-t Transferwise-on keresztül, mert amikor beírom az IBAN-t, az írja ki, hogy nem megfelelő a számla ehhez a pénznemhez.
 • Balint
  Ezt a választ kaptam:
  “We can only make transfers when there is a conversion of currency involved. If you are transferring from HUF to GBP, then the recipient account would need to be the IBAN and Sort code for the account in the UK.
  If you are using the IBAN number beginning with HU for the recipient account, we would need to be transferring GBP to HUF then.”
  Tehát ez alapján nem lehet, vagy én értek félre valamit? 🙂
 • Bálint
  Közben kiderült, hogy csak az HUF-EUR-nál támogatják a magyarországi számlák közti utalást, HUF-GBP-nél nem.
  transferwise.com/support/customer/portal/articles/1663571-gbp-transfers
 • KXaXa
  Kincstárba nem utaltam transferwise-ról, viszont barátnőm Neptu jára igen. Az minden gond nélkül megérkezett.

  Amit figyelni kell, h amikor megadod az utalást akkor ránézni az árfolyamra, mert sohasem 0%-on áll, hanem 3%-on, ami meg annyira nem jó árfolyam. Ha ezt beállítod akkor középárfolyamon, vagy akár picit felette vált (korábban ezt nem figyelték, így lehetett 305-ös árfolyamnál 308-ért utalni pl, mert egy idő után a transferwise átváltotta)

 • Manolin
  Hogy lehet a legolcsóbban váltani devizát külföldi részvénykereskedéshez?
 • Balázs
  Regisztráltam, kipróbáltam. Saját számlák között indítottam utalást, mindkettő magyarországi banknál van. HUF-t utaltam EUR-ra. A HUF utalás indításától számítva 25 órán belül az EUR számlámon volt a pénz.

  Ha valaki szeretne regisztrálni Transferwise-ra, szívesen adok egy meghívót, amivel az első utalás jutalékmentes lesz (max. 3.000 angol fontnyi összeghatárig) 🙂

 • Róbert
  A Currencyfair-en keresztül sikeresen utaltam USD-t a KBC dolláros K&H pénzforgalmi számlájára, úgy, hogy az eredeti összeg is magyar számlaszámról származott. Tehát országhatár átlépése nélkül is tudtam devizakonverzióra használni.
 • Kiszamolo
  Köszi az infót, ez jó hír.

  Mennyi volt a teljes költséged és milyen összegnél?

 • Róbert
  $725 volt az utalás és $4 a fee. ($721 érkezett KBC-be.)
  Egy szlovák számlára 10 ezer € körüli utalásnál 3€ volt a fee.
 • Zoli
  Sziasztok!

  Ti mernétek használni a TW vagy a CF-t ha 50e EUR+ szeretnétek külföldről haza utalni és HUFra váltani?

  Üdv, ZOli

 • Kiszamolo
  Ha félsz tőle, miért akarod egyben utalni? Mivel van, hogy 1-2 órán belül megjön (persze van, hogy 1-2 nap), küldd több részletben.
 • Zoli
  Köszi Kiszámoló! Erre én is gondoltam, csak kíváncsi voltam, h más hogyan áll kérdéshez.
 • Imre
  Sziasztok!

  Én ma ki szerettem volna próbálni ezt a trükköt, nem sok sikerrel jártam.
  KBCnél van TBSZ számlám, oda próbáltam meg Norvég koronát utalni:
  NOK HU45 1040 2142 4956 5256 5248 1198 írja az oldal a számlaszámot erre a valutára; de ha beírtam ezt a TransferWise oldalán, akkor azt a hibaüzenetet kaptam, hogy “Entered IBAN cant be used for selected currency” ami kicsit furcsa, hisz a LCB szerint pont erre van.
  Sebaj gondoltam megpróbálom akkor dollárral, na ott meg olyan paramétereket kér amiket nem tudok…routing, account number stb.

  Ezen a ponton éreztem azt, hogy valakit meg kell kérdeznem, és erre a fórumra gondoltam (furcsán nézne ki, ha a KBC-t zaklatnám, hogy pont az ő rendszerüket próbálnám kijátszani, hogy ne kerüljön annyiba a váltás)

  Üdv,
  Imre

 • Kiszamolo
  Ellentétes hírek vannak, de mintha csak euróval működne, bár nekem mást mondott a központ.
 • xkp0
  Jónapot!
  Hátha még vki olvassa ezt a bejegyzést és a hozzászólásokat…
  Kipróbáltam a Transferwise szolgáltatást és rögtön elrontottam egy karaktert (az utolsót) a cél számla IBAN-jában. Ez ápr.28.-án történt. (Eurót utaltam Gibraltári számlára) Május 6.-án jöttem rá az elírásra és rögtön megírtam az elírást a Trasferwise supportnak. Másnap válaszoltak, hogy amennyiben rossz számlaszámra ment az összeg az hamarosan visszakerül hozzájuk és majd értesítenek. Ma máj.14. van. Érdemes még várnom?
  (Szerncsére nem nagy összeg, 40 euró)
 • utazgatok
  Az országon belüli forintról dollár számlára utalás sajnos nem működött, mert a dollár számlához Routing Number megadása szükséges és ez csak amerikai bankoknál létezik, nekem meg csak IBAN volt. Rákérdeztem TW-nél és meg is erősítették, hogy dollár utalásnál csak Routing numbert tudnak elfogadni.