Régen minden jobb volt

A fejlett világ nagy része demográfiai válsággal küzd, alig-alig születik gyerek, miközben az idősek egyre tovább élnek. Még az eddig jól álló Egyesült Államokban is 1,5 gyerek/szülőképes nő arányra esett a gyerekvállalási kedv, amitől ott kitört a pánik. (Örülnénk, ha itthon felülről nyalogatná ez az adat az 1,5-ös értéket.)

Idehaza az elmúlt években kicsit nőtt az egy nőre jutó gyermekek száma, de a szakértők azt mondták, hogy ez inkább betudható annak, hogy a Ratkó korszak gyerekeinek leszármazottai lassan negyven-néhány évesek lesznek és még gyorsan utoljára szülnek, amíg nem késő. Vagyis valószínűleg nem trendforduló történik, csak egy kapuzárási pánik miatti emelkedés.

Ezt támaszthatja alá, hogy idén az első három hónapban már jóval kevesebb gyerek született, mint tavaly ilyenkor.

A házasságkötések száma is töredéke az akár száz évvel ezelőttinek.

Ezek ismert tények, nem is erről akarnék újra írni.

Hanem arról, ami mostanában a csapból is folyik, a múlt héten is ezzel volt tele a média.

Hogy bezzeg száz éve az emberek még nem voltak ilyen önzők, szerették a gyerekeket meg a nemzetüket és egy nő akár 5-10 gyereknek is életet adott. A házasság is létezett, mert az emberek nem csak magukra gondoltak. Bezzeg a mai emberek se szülni, se házasodni nem akarnak, csak élnek bele a világba, ezért jött el a nemzethalál.

Olvastam nemrég a híres Afrika-kutató Livingstone életrajzát. Az egyébként Afrikában született és ott felnőtt feleségét egyszer csak Londonba küldte Livingstone, s csak az egyik ok volt az, hogy Angliában nincs malária.

A másik legalább ennyire nyomós érv volt, ha távol él tőle a felesége, nem fog állandóan teherbe esni.

S ekkor esett le.

Az emberek nem azért szültek 4-6-8 gyereket 1960 előtt, mert annyira szerették a gyerekeket és annyira nagy családot akartak, hanem egész egyszerűen semmi módszerük nem volt megakadályozni a terhességet!

Bár már az ókorban is próbálkoztak juhbéllel, sőt a 19. század második felében kaucsukból készült ilyen-olyan termékekkel, csak 1950 után terjedt el a mechanikai fogamzásgátlás olcsó és hatékony formája. Az első hormontabletta pedig 1960-ban jelent meg.

Ekkor esett le a születések száma s ettől egyáltalán nem függetlenül terjedt el az elkötelezettség nélküli szexuális élet.

A házasság sem azért volt annyira mindennapos a huszadik század feléig, mert annyival jobb emberek éltek régen.

Amíg a ruhamosás egy egész napos kemény fizikai munka volt, az ebédfőzés a konyhakert gyomlálásával és a tyúk nyakának elvágásával  és kopasztásával kezdődött hajnalban, amíg 4-8 gyerekre kellett mosni és főzni, addig egyetlen férfi sem tehette meg, hogy nincs felesége, aki mindezeket elvégzi.

Mivel ugyanezen oknál fogva a nőnek otthon volt egy napi 14 órás munkahelye, így nem is volt számukra hely a munkaerő-piacon. Így viszont a nő rá volt kényszerítve arra, hogy találjon valakit, aki hozza haza a pénzt a háztartásba.

Mindez megváltozott, amikor a mosásra ott az automata mosógép, a takarításra a robot porszívó, a vasárnapi ebédhez elég egy telefon is a sarki pizzériába s a nők hagyományos munkájának a kiváltásával megnyílt előttük a munkaerő-piac is.

Most már nincs se a férfi rászorulva a nő otthon végzett munkájára, se a nő arra, hogy a férfi keressen pénzt helyette. Már nem a kényszer szüli a házasságokat, mert az emberek egyedül is boldogulnak a társadalomban.

Mielőtt valaki félreérti: senki nem vitatja, hogy komoly értékrendi válság van a társadalomban, szerintem is sokszor önzők az emberek és az sem jó, hogy elkötelezettség nélküli viszonyt akarnak csak. Az élet egyik értelme, hogy valakivel családot alapítasz és gyerekeket vállalsz, akiket felnevelsz.

Fontos, hogy keressünk választ a felmerülő új társadalmi problémákra és kitaláljuk, hogyan tudnánk ösztönözni a gyerekvállalást. Vannak nemzetek, ahol lényegesen több gyerek születik, mint nálunk, ezért érdemes ellesni, ők mit csinálnak másként, ott miért vállalnak az emberek több gyereket.

Azonban ideje lenne abbahagyni annak az ostobaságnak az ismételgetését, hogy bezzeg régen még milyen elkötelezettek voltak az emberek és mennyire szerettek gyerekeket szülni. Semmivel sem voltak jobb emberek az akkoriak, mint a maiak.

Tudom, hogy ez nem annyira pénzügyi téma (bár a mostani demográfiai válságnak sokkal több a pénzügyi vonatkozása, mint a legtöbben gondolnák), de annyira zavart már, hogy újabban ez folyik a csapból is, hogy gondoltam írok róla egy rövidet.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

263 hozzászólás

 • Fajanko
  Szvsz több időt biztosítani a gyermek-szülő kapcsolatnak már sokat segítene. Sokmindenen, nemcsak a repro rátán.
  Mi a feleségemmel ennek tükrében szervezzük az életünket és ezt szem előtt tartva hozunk stratégiai döntéseket.
  Jóllehet pontosan emiatt álltunk meg kettőnél, mert úgy gondoljuk, hogy az általunk szükségesnek vélt odafigyelést és törődést kettőnek tudjuk maradéktalanul megadni.
 • Wiki

  Hogy definiálod a barátot? Két ember van, akivel gyerekkorom óta ismerjük egymást és kötetlenül tudunk bármiről beszélgetni. Viszont a kapcsolattartás évente 1 sörözésben kimerül. (1 külföldön él – 1 otthon) A volt magyaroszági munkahelyemről 1 emberrel szoktam összefutni ha hazalátogatok. Az itteni munkahelyi közösség, akivel napi szinten kapcsolatban vagyok, egy nagyon jó közösség. Örömmel részt veszek velük egy sörözésen vagy ebédidőben közösen kiugrunk egy étterembe kajálni valamit. Egy esetleges munkahelyváltás után kb 1-2 ember maradna talán meg. Ők barátok? Volt osztálytársaim (jó nevű vidéki gimi) 40%-a él külföldön. Nagy részükkel érettségi óta nem beszéltem. Egy osztálytalálkozót megszervezni is körülményes emiatt. Ezért írtam emberi kapcsolatokat. Viszont mindenhol van olyan közösség ahol találok embereket akikkel jól érzem magam. Még ha nem is életre szól.
 • A kulcslyuk szelleme
  Mi 40 évesen vállaltuk a gyereket, kapuzárási pánikos szülők vagyunk, az összes hátrányával együtt. Vergődünk is, mint malac a jégen és bevallom, 13 hónap után sem értem, mi a jó a gyerekvállalásban. A halogatás okaival nagyjából tisztában vagyok és volt egy elvetélt magzatunk is korábban, ami erősen visszavetette a dolgot.

  Nem fogalmazódott meg az egyértelmű vágyunk a gyerek után, de ha jól értelmeztem a hozzászólásokat, ha ez nem magától jön, akkor tenni lehet érte. Kíváncsi vagyok, hogyan lehet ezt a vágyat előidézni tudatosan.

 • jami
  Kulcslyuk, szerintem emiatt is van kevesebb gyerek, mert sokan addig halogatnak, amíg az indokok (nem okok) már igazán nem írhatók felül egy gyerekmosollyal, ráadásul aki leélt felnőttként 18-20 évet, a szabadidejének jelentős részét kedvenc és kötetlen időtöltéssel kitöltve; na, neki egy álomgyerek (eszik-aszik-tankönyvien fejlődik) is elsősorban teher lesz.
  Egy korábban született gyerek mellett, fokozatosan lesz egyre több szabadidő és egyre jobb egzisztencia, amit esélyesen vele együtt töltesz el, azt is élvezve, hogy ügyesedik. Mire nálatok az egyszem 10 éves lesz, akkorra, izé, már nem fogjátok annyira felhőtlenül élvezni, mert a gyerek hamar túlnő benneteket, eleve pont benne lesztek mindketten a klimaxban.
  45 éves vagyok, a fiaim már lazán lesprintelnek. tavaly még épp hogy, előtte esélytelenek voltak. Én pl. nem érzem, hogy türelmesebb lennék velük most, mint 5 éve, ez is kamu.
 • Anita
  @Krisztián
  2018-06-06 at 14:06

  Azért így már másképp hangzik a dolog. Ezek a te céljaid, számodra ez az élet értelme. Viszont nem kellene megkérdőjelezni, hogy másik ember másképp gondolja.

  Mondjuk biológiai szempontból megkérdőjelezhetetlen a lét- és fajfenntartás. Amúgy meg 42-nél jobb válasz még született.

 • András

  “mindent és mindig jobban tudnak a másiknál”

  “méhében és boxerekben turkálást”

  Adott egy relatíve fontos és érdekes téma az emberek pedig véleményt alkotnak, és érvelnek mellette. Amíg nem kényszerítenek semmire addig kár túlságosan magadra venni. Persze a vita azért legyen kultúrált.

  Én inkább mozgok egy ilyen közegben mint egy “safe space”-ben, ahol a PC és a teljes közöny okán már semmiről nem alkotnak véleményt. Főleg nem különbözőt.

 • Ani
  !sziasztok! OFF téma!!
  icsit szeretnék trollkodni, egy kis segítséget kérni!. Tanácsot kérnék, egyelőre itt aztán, továbbmegyek, ha van értelme.
  Van egy területem, amely egy szántó, kis termő értékkel rendelkezik és 4800 nm. Az elhelyezkedése: Megyeszékhely agglomeráció, külterület, éppen beleesik a község szabályozási tervébe. Keskeny és hosszú telek, szabályozás szerint elvileg a területtől 60 méterre utat kívánnak létesíteni. ez lehet 5 év de lehet 50….
  Ha az út létrejön, forgalmas útba fog belecsatlakozni. van a közelben telephely ahol elméletileg közmű van, de az nyilván nem jelent “semmit”, csak annyit, hogy nem a világvégén van. jelen pillanatban 400ezer forintot bármikor megadnak érte, 600-at nagy valószínűséggel, de én többre spekulálok. ez év őszén értékesítenem kellene, de szeretném belőle kihozni a maximumot. A kérdésem arra irányulna, lehet e ezzel valamit kezdeni? köszi!
 • Anita
  Régebben volt egy jó kis ironikus cikk valamelyik portálon (vs, 444, index, nem emlékszem és nem találom) amiben “tanácsot adnak” a kormánynak, hogy mi minden kell ahhoz, hogy több gyerek szülessen és ami amúgy össze is foglalja lényegében, hogy az afrikai országokban miért magas, a fejlett világban miért csökken a gyereklétszám.

  Számomra talán a legnehezebb a vele járó kiszolgáltatottság (na meg a középiskolai biológia órán levetített szülés videó se növelte a motivációt). Részben azért mert esetleg olyan munkát is elvállalsz muszájból, amit nem akarnál, mert te ugyan kevésből is elvagy, de a gyerektől nem akarod elvonni a számára fontos dolgokat. Meg amúgy is a nő munkaerő-piaci helyzete sokkal rosszabb lesz, ha van gyereke, főleg, ha kicsik még. A hazai ellátás nagysága és időtartama tényleg nagyvonalú, de ezt nem tudja mégse kompenzálni.

 • Ancsa
  Hogy a témához is hozzátegyek! Hát persze hogy nem! Mashogy volt nehezebb. Ez hasonló, mint a halalozas! Regen a háború írtotta az embereket, meg a járványok, mostmeg a rák, a közlekedési balesetek, és minden ami régen nem volt, de ma van.
 • steckler
  Látom nem jött át a mondanivalóm az etióp példával, hogy a lakosság 70 év alatt 5-szörözte magát, de ezért ki a felelős: a fehér ember, a védőoltások vakcinák elterjeszésével a 3. világ országaiban. A túlszaporodást mindig a természet szabályozta, a betegségek, természeti katasztrófák által, de most 10 afrikai gyerekből 8,8 megéri a felnőtt kort. A fogamzásgátlás ott is elérhető, csak nem használják mert minek. Sok NGO is oszt ingyen gumikat a vidéki Afrikában is. A civilizált fejlett országokból is vehetünk pozitív példát, hogy a fiatalok 3 év katonáság mellett is vállalnak gyerekek. Izraelben az átalgos termékenységi ráta 3,3, míg Palesztinában 4,4. Igaz a palesztin területek jóval szegényebbek, de van olyan palesztin barátunk aki 12-en vannak testvérek és mindegyikük diplomás. A Szentföldön az átlagkereset 700e. Ft,de az igatlánárak is az egekben TLV belvárosában akár 4 millióFt/m2
 • tgwh
  Nem az a gond hogy nem hetet-nyolcat, hanem hogy még kettőt vagy hármat sem akarnak szűlni, de valahol még egyet sem!
  Egy indokot ragadok ki a sok közül, nincs rá pénz… a munkanélküli családnál sincs, mégis van gyerek.

  A megélhetési gyerekcsinálókat ne vegyük ide. Meg sajnos azokat sem kellene, akik annyira buták, hogy potyognak a babák mint a nyulaknál… és ez a dühítő, aki hülye mint a tök, már bocsánat, na őt nem érdekli semmi, nem lát át semmiféle összefüggést, csak hogy havonta kap x ezer forintot a ,,tanácstól”, na neki semmi gondja a gyerekszüléssel, minden simán megy, az értelmiségi, aki meg stresszel, aggódik, neki meg még egy gyerek sem jön össze. Nyolc, még a közmunkát is kerülő buta ember hat általánossal, versus nulla, jobb esetben egy-három értelmiségi logikusan gondolkodó kulturált és fényévekkel magasabban képzett szakemberré váló fiatal helyett, nem jó kilátás…

 • RDLDR
  Nincs semmi gond azzal, ha valaki nem akar utódot. Vannak akik csak dolgozni akarnak a társadalom fennmaradásáért és nem igénylik a családalapítással járó előnyöket hátrányokat. A méheknél hangyáknál is vannak csak dolgozók.
 • Tudatlan
  . “Miért nem lehetett régen megakadályozni a terhességet?
  Nem tudták, hogy Kelenföldön is ki lehet szállni?”

  Volt, aki gyorsan kiszállt, de csomag meg fennmaradt…

 • Betonbéka
  Evolucionista megközelítés, de azért van benne részigazság, napjaink fejlett társadalmaira tényleg jellemző: youtu.be/e6GaAfqGppQ
 • Vizilovacska
  Mi magasan képzett pár vagyunk, saját céggel, van lakás, kocsi, egzisztencia harminc alatt. Mire ez meglett, annyira felpörgött a munka, hogy egy szabad napot nem tudunk keresni, meghíztunk és az egészségünk is szar lett. Szeretjük a gyerekeket, nagyon várjuk őket, de most 1-2 évünkbe fog kerülni, hogy lefogyjunk és meggyógyuljunk, nekem többféle gyógyszert is kell szednem sajnos. Engem nem tart vissza semmi, és nem is az anyagiakat érzem a legnagyobb gondnak, hanem azt, hogy mennyi és mennyi évet beleöl az ember lánya a tanulásba, munkába, tapasztalatszerzésbe, ezek egy támogató társ vagy családi háttér nélkül mehetnek a kukába gyerek mellett, nem fogsz tudni akkora erőbedobással dolgozni. Tanácsadó cégem van, ezek után nem főzőblogot akarok vezetni, meg babaruhákat tervezni….. folyt
 • Vizilovacska
  folyt.
  A velem egyidős nők esetében szinte mindenki szeretne gyereket családot, a legnagyobb hiány a család-kompatibilis fiúk (vagy azok keresésének) hiánya, illetve a többi nő a sok hülye elrettentő történetével, valamint a szülészetek állapota közismert. Annak ellenére, hogy megvan a magamhoz való eszem, még engem is sikerül beijeszteni, nem a fájdalommal, a bántással. Össze fogom tenni a két kezem, ha olyan helyre kerülök, ahol emberi hangon fognak hozzám szólni és nem egy hátára fordított tehetetlen teknősbéka pózban kell erőlködnöm, hanem esetleg szabadon mozdulhatok, jah meg nem szabadul rám 8 cigányasszony rokonsága se közben.

  Szerintem az első, második gyerekek megszületésében szignifikáns segítség lenne a szülészetek javítása (mentalitásban is! Nem otthonszülés kell, hanem normális hozzáállás), valamint a kismamafórumok betiltása. 🙂

 • Vizilovacska
  Folyt.
  Bocs, még egy dolgot kifelejtettem.
  Amióta dolgozom, nagyjából 10 éve, mindig is jól kerestem és eleget, nem szorultam mások segítségére. Tudom, ez egy kegyelmi helyzet, de bizony a gyerekvállalásnál nagyon nehéz belegondolnom, hogy ha gyerek lesz, ez a fajta anyagi autonómia és függetlenség megszűnik. Közös számlánk van a férjemmel, de ugyanannyit hozok rá én is, ha nem többet. Zavarna az anyagi kiszolgáltatottság/egyenlőtlenség, hogy én a gyerekkel vagyok, nem hozok pénzt, ő meg szegény hajtja, eddig közösen hajtottuk.
  Ettől függetlenül lesz gyerek, mert nagyon szeretnénk, csak inkább próbáltam pár gondolatot megosztani, hogy többdiplomás fiatal nőként milyen aggodalmak jöhetnek elő még.
  Egyébként, aki járt FR-ban, Japánban, láthatja mennyvel gyerekbarátabbak, itthon bizony tényleg nem szeretik a gyerekeket az emberek, csak megtűrik.Sebaj én majd foglalkozok velük, csak mondom.
 • QTT
  Szerintem szépen erősödik a méhed járjon ne a szád propaganda. Lásd Budaházy Edda videója, vagy a kormány 3 gyerek alatt nem család a család jellegű mentalitása.
  Elmondják a 30-as korosztályt mindennek, hogy nem vállal gyereket. Közben a munkáltatók első kérdései között van a gyerekvállalás. Eddig csak más 30-asoktól hallottam, de most a feleségem is váltana, igen figyelemre méltó szakmai sikerei és múltja van, a munkáltatóknak ez tetszik is, de mindenhol megkapta azt a kérdést is, hogy akar-e gyereket. Gyerekünk kérdéses, hogy lehet-e. Szerencsére ő nem érzékeny jellem, de milyen szép is lehet, amikor egy nő elsírja magát egy ilyen kérdésre, mert nagyon szeretne, de nem lehet.

  Ez az egész vergődés, ami a gyerekvállalás körül kezd kialakulni szerintem akár azt is eredményezheti, hogy még több embernek elmegy a kedve tőle. Ennek a korosztálynak nem lesz bűntudata attól, hogy nem vállal.

 • Anita

  Igaz lemaradt a mondat vége, de azért átjött. Másfelől pedig erre azért mégse az a megoldás, hogy a megszülető afrikai gyerekek nagyobb részét hagyjuk meghalni.

  Ezért is lenne nagyon fontos, hogy olyan legyen az oktatás, ami ezt kompenzálni tudja. Erre ugyan jelenleg esélyt se látok, pedig ebből talán nagyobb baj lesz, mint az alacsony születésszámból.
  Egyébként a fogyasztói társadalmi, hedonista mentalitás egyértelműen a gyerekvállalás ellen hat, mert mindenképp lemondással jár, anyagiakban, szabadidőben stb.

  Tényleg nem mindenki alkalmas, akinél nincs vágy a gyerek után, annál elég nagy lutri és jobb, ha nem vállal gyermeket.
  Remélem később változnak majd az érzéseid, ahogy nyiladozik majd az kicsi értelme.

  Én mondjuk tuti megőrültem volna, ha fiatalabbként kellet volna szülnöm.

 • Anita
  A témához kapcsolódó
  hvg.hu/itthon/20180607_tasz_demografia_mta_elte_konferencia_gyerekneveles_gyerekvallalas
 • vicc my life
  A magyar youtuber lányokat is felcsigázták a miniszterelnök tervei:

  Mikor szülsz már gyereket?
  youtu.be/Z6Dqil5fC0s

  Miért vállalj gyereket (ma, holnap vagy bármikor)?
  youtu.be/hL7Y6y3Vo7w

  Szülés, migránsok, nemzeti öntudat
  youtu.be/X5PYuzAOaac

 • Toto
  Üdv. Halálozás, oltás óvszer itt el veszett a becsület! Régen házasság után volt szex később teherbeesés után volt házasság! Volt némi becsület a szülőkben vedd el ha gyereket csináltál, vállalj felelősséget! Ma nem követeli meg a társadalom. Mindenki csal mindenkit. Legújabb divat 20-30 év körül. Megcsinálja a srác a gyereket szülés körül szétmennek aztán 1-2 éves a gyerek vissza nyalja magát. Okai nem kell éjjel szenvedni segíteni, rohangálni pelusért stb. Simán ad 20eftot olcsóbb mintha együtt élnének. Nem kell vigyázzni rá akkor megy jön azzal amikor akarja. De ha feketén dolgozik még fizetnie se kell vagy max 9-10e ftot. Az semmi anyuci meg bizonyítsa be h dolgozik. Láthatási jog van ha nem fizet.
  Bármikor leléphet nem fizetve egy ftot se! Ez van nőbe is.Ezért nincs gyerek.Sok a mamahoteles netbuzi nyápic aki csak neten tud nővel beszélni. Ma a nőtől elvárnak mindent. Folyt. Köv.
 • Toto
  Folyt.
  Anyuci háztartás, főz, mos, takarít, gyereket nevel, bevásárol, ügyeket intéz és mellette dolgozzon 8-12 órába. Apuci munka után sör tv kaja estig mert ő 8ba elfárad. Néha csinál egy kis férfi munkát. Amikor segíteni kéne ez a nők dolga. Az anyja is megcsinálta. Igen szomszédba az anyja, anyós, és egy rakatt nő rokon, barátnő aki segített. Ma ezt senki se mondja csak h én is kibírtam akkor te is.
  De sok férfit az anyja rontott el h mindent megcsináltak. Plusz egy felnőtt gyerek senkinek se kell. Saját magára és családjára, gyerekére nem segít.
  Van több ilyen cikk ahol elmagyarázzák h a nőnek a aegítség nem a férfi rabszolga munkásitása csak segítség a nőknek!
  Terhek elosztása mindenkinek jobb nem? Ha anyuci nem éjjel 11-12 kor fekszik (és hajnalba kell) amikor apuci már 8 kor kanos de 9 kor már alszik.
 • attila
  Ne haragudj, de azért az elég rossz indok a kiköltözésre hogy neked itthon úgysem voltak barátaid. Bírom ezeket az indokokat hogy ki miért költözött ki. Én simán kiköltözhetnék, de eszem ágában sincs. Igaz Németországban születtem, de itt hagyni a barátaimat akiket 20-25 éve ismerek, van akit régebb óta. Nekem ez a hazám és bár változtatnék rajta sok mindenben, azért én összeségében itt akarom felnevelni a gyerekeket. Illetve mivel sokat járok Németországba családi okok miatt, én azért összevetve Magyarországot sokkal jobban kedvelem….
 • Janos82
  Multkor beszelgettem errol, igaz nem a gyerekekkel kapcsolatban, hanem az eletszinvonalrol. A vitapartnerem szerint 30 eve konnyebb volt megelni es epitkezni.

  Aztan kiderult, hogy o 30 eve masodallast vallalt a gyerekek mellett, es a hetveget is munkaval toltottek. Rakerdeztem, hogy most mennyi olyan fiatalt ismernek, akik igy csinaljak… kiderult, hogy senkit, megis valahogy elorebb jutnak az emberek.

  Gyerek tema:
  Szerintem nehany (jonehany ) evtized, es tobbsegbe kerulnek azok, akik nagy csaladot szeretnenek, hiszen ok most is jobban szaporodnak. Most csak annyi tortenik, hogy kiszelektalodnak a genek kozul a kevesbe gyerekbaratok.

 • Janos82
  Amúgy erdekes, hogy egyesek hogyan allnak gyerekekhez.

  A gyereknek elsosorban szeretet kell, es egeszseges etel. Az a kamaszkorig nem draga, mar azert sem, mert nagyon keveset eszik.

  5 eves koraig biztos, hogy nem kell neki uj ruha. Egyszeruen nem erdekli, hogy miben szaladgal. Nekem 5 eves a fiam, ezert irtam ezt, de lehet, hogy van meg par ev mire erdekelni fogja.

  Az, hogy 15 evesen sokba kerul, biztos igaz, de ennyire eloretervezni amúgy se konnyu feladat.

  Az elso 6 hónapban a gyerekek tobbsege jól alszik. Amúgy celszeru ugy “beallitani” az orajat, hogy delutan legyen ebren, akkor este alszik. Nyilvan a szulo is lefekhet 20-22 ora kozott aludni, hogy konnyen keljen 6kor.

 • Janos82
  @Vizilovacska:
  Mi is hasonlo helyzetben voltunk. A felesegem akart dolgozni, raadasul jól kéréshez a kepzettsegeivel, úgyhogy nem akartunk, hogy tulzottan kiessen a munkabol.
  Mi megosszatok az otthonletet. Az elso 1 ev a tied, a masodik az ove. Igy kb ugyanannyit estek ki. Jot tesz mindenkinek, mert igy a ferj is latja, hogy mekkora aldozat otthonlenni a gyerekkel, es mennyi munka, raadasul ha valamiert el akar menni a felesegem 1-2 napra valahova, akkor nyugodtan mehet, mert egyedul is meg tudom oldani a gyerekeket.

  A gyereknek ugyis csak 6 honapos koraig fontos, hogy anyaval legyen. Utana d hozza tul sokat az anyatej. Onnantól etetgetheti apa is.
  Vagy jo megoldas a ket reszmunkaido + bolcsi 1 eves kortol, ha apa megse birna az egesz napos megterhelést hónapokon keresztul…

 • Wiki

  Nem haragszom egyáltalán, nincs miért. Nem írtam, hogy az volt az indok a kiköltözésre, hogy nincsenek barátaim. Nem tudom honnan vetted ezt, mert ilyen összefüggés nem volt sem leírva, sem átvitt értelemben. Olvasd el még egyszer, mert nem ment át! Arra hívtam fel a figyelmet, hogy nincs egyetemes definíciója a barátságnak. Ez mindenkinek mást jelent. Ha költözésre akarnék indokot, akkor 1000 más indokkal nyitnék. Nekem Németország jobban bejön, és örülök, hogy nem kell Magyarországon nevelnem a gyerekemet. Viszont ez csak személyes preferencia és nem releváns a téma szempontjából. Neked viszont tisztelet érte, mert a te választott utad sokkal nehezebb és több kihívást tartogat.

 • jami
  Nekem egy gyerekem sem “főleg aludt” 6 hónapos koráig. Első gyereknél mindent kipróbáltam, beledőltem persze a kardomba is, hogy ennyire béna vagyok, hogy a gyerek nem alussza át az éjszakát, nappal is elég aktív, bezzeg másé… Aztán kiderült, hogy tud ő éjjel aludni – de csak mikor már nem kap anyatejet. A tesó dettó, csak ők kegyesebbek voltak, csak 3 óránként keltek (a nagy 2). És mind aktív volt nappal, hamar jártak, hamar beszéltek. Azóta sem egy nyugis gyerekek, kész, ők ilyenek.
  Szóval én óvatosan mondanám, hogy a babák nyugiban vannak az első félévben. Van olyan 😉
  Nekem kicsi korkülönbség van a gyerekeim között, ilyen esetben anyának korán visszamenni dolgozni önkizsigerelés, fél éves mellől meg végképp nem ajánlom. Más az, amikor muszáj, de nálunk nem.
  A terhesség-szülés-szoptatás nagyon amortizálja a testet, hagyni kell időt a megerősödésre.
 • Ildikó70
  kulcslyuk szelleme Szerintem a gyerek utáni vágyat feléleszteni nem lehet. Az vagy van, vagy nincs. De ha gyerek már van lehet jó szülőnek lenni és nagyon szeretni. Lehet a jó dolgokra koncentrálni és azokat tudatosan erősíteni, sok közös programot szervezni, a lehető legtartalmasabban eltölteni azt az időt, amikor együtt vagytok. Ha valaki már 15-20 évig a saját maga ura volt, nem kellett senkit ellátnia, gondoznia sokkal nehezebben megvalósítható, mint pár év felnőtt élet után. Minél többet vár egy pár a gyerek előtt, annál nehezebb lesz, ha a gyerek miatt sok mindent nem tehet úgy, mint előtte.
  Normális FÉRFI ilyet nem csinál. A régi erkölcsökről azért vitatkoznék, mert nagyon sok “megesett” asszony volt régen is és nagyon sok házasság ahol mindkét fél félrelépett – csak nem váltak, mert a vagyon vagy annak hiánya nem tette lehetővé és egyébként is mit szólna a falu.
 • Kopter Géza

  Értem, tehát sikerült összeszedni egy semmirekellőt, aztán meg megy a csodálkozás, hogy lusta meg kihasznál. Gondolom gyerekvállalás előtt sem volt egy sztahanovista egy szoftverfejlesztő cégnél, 100%-ban bejelentve. Valamit tudhat ez a fószer, ha lényegében nulla jelennel és jövővel együtt tetszik vele lenni, és nem vágja ki, mint a macskát xarni. De legalább nem “netbuzi nyápic aki csak neten tud nővel beszélni.”
 • A kulcslyuk szelleme

  Szerintem elég jól összefoglaltad a dolgot.

  A rugalmasság és a türelem eléggé hiányzik. Előbbi korábban sem nagyon volt, az utóbbi azért jobban akadt még 10-15 éve.

  “Egy korábban született gyerek mellett, fokozatosan lesz egyre több szabadidő és egyre jobb egzisztencia, amit esélyesen vele együtt töltesz el, azt is élvezve, hogy ügyesedik.”

  Erre anem részére is gondoltam eddig.

 • Eltévelyedés
  Fogy a nemzet? És? Erről volt egy hosszú beszélgetésem, amely azt boncolgatta, hogy egyáltalán miért fontos a nemzet? A globalizáció a nemzetek (fontosságának) megszűnéséhez is vezet hosszútávon, tehát ha elfogy egy-egy önmagát nemzetként definiáló csoport, az az emberiség szempontjából teljesen lényegtelen. Az egyén szempontjából sem fontos, a legritkább esetben az a döntéseink mozgatórugója, hogy a nemzetemnek jó legyen. Francokat, nekem, barátaimnak, családomnak legyen jó, hogy milyen szerv, kormány végzi a közigazgatást ott, ahol élek, az lényegtelen. (már amúgy elfogadható szinten csinálja, nyilván nem kívánom mondjuk a Líbiai kormány áldásos tevékenységét)
  A kormányokra úgy is lehet tekinteni, mint egy szolgáltató: Bizonyos díjjakért (adó) nyújt oktatást, védelmet, szervezettséget. Ha nem tetszik a szolgáltató, lehet váltani.
 • jami

  Az identitás nagyon fontos dolog.Érdekes módon a gyerekeknek és idősebb korban az igazán; a kettő között max. kicsi magabiztosságot ad, a háttérben. Nem, nem lehet leváltani, pláne teljesen. Gyerekkel érezni ezt igazán: milyen nevet adsz, miket fogsz neki énekelni, mesélni. Magyarázod majd a mondákat, történelmet. Nincs vegytiszta nevelés és ha nem vagy hiteles, sütheted.
  És ne legyen illúziód, ha váltasz egy másik szolgaltatóra, akkor az ő szekerét tolod, az adott nemzetét.


  Amikor már beszélnek, az jó és 5 éves kortól nagy ugrás van, egy kisiskolás meg sok mindenben partner. Én nagyon akartam gyereket, de nem vagyok túl gyerekbarát máséval. Meglep, mennyire szeretnek. Gond, baj mindig van de tényleg igaz, hogy elmúlik. És jön másik 😀 Hihetetlen érzés, hogy keveredtek a vonásaink a gyerekekben és mégis mennyire másak. A gyerek tényleg csak vendég.

 • Daenerys Targaryenová
  “de mindenhol megkapta azt a kérdést is, hogy akar-e gyereket.”
  Erre mondják azt, hogy a kapitalizmus a legjobb fogamzásgátló.
 • Krisztián
  “Viszont nem kellene megkérdőjelezni, hogy másik ember másképp gondolja.”

  Mindent meg kell kérdőjelezni a mai világban, mindenki megmondja neked, hogy mi a jó neked, és nem akarják, hogy te találd meg a válaszaidat. A média agymosása az egyik legjobb példa, erre.

 • Eltévelyedés
  Igen, az identitás fontos. A Nemzeti identitás… fontos? Persze, jó dolog a Frakk meg a túró rudi és Petőfi, de mondjuk egy szenegáli embernek nincs meg a maga Frakk-ja? És az övé rosszabb? Miért lenne baj a gyereknek, ha szenegáliként nő fel? Vagy, horrible dictu – világpolgárként? Aki a Föld lakója, ember, aki ugyanúgy lehet gyógyszerész, polgármester, mérnök, vagy pilóta.
 • Ági
  Én nem értem, mintha az emberek többsége és a cikk is azért szurkolna, hogy ne legyen több gyerek, csak azért mert a kormány vagy bárki más azt tanácsolja, hogy legyen. Miért rossz az, ha arra ösztönzik az embereket, hogy legyen több gyerek egy ilyen kis országban, ezzel szembeállni – csak azért mert egy unszimpatikus kormány(fő) mondja, akik egyébként mégis csak a középosztályt támogatják – valami zsigeri ostobaság. Melyik fogyó társadalomnak lesz attól jobb, ha nem születnek gyerekek? Itt nem 20 évre, hanem 200-300 évre kell gondolkodni. Teljesen egyetértek Ordassal. Egyébként a gyerekvállalás boncolgatásánál rág elő kellene venni a férfiakat, mert mindig csak azt halljuk, hogy a nők így meg úgy nem akarnak gyereket vállalni, vagy többet szeretnének szülni, mint amennyit vállalnak. Hát, minden 30 év körüli barátnőm már nagyon szeretne, csak sajnos nem találnak hozzá megfelelő partnert.
 • QTT
  @Ági:
  Nem az a baj, hogy gyerekvállalásra biztatnak, hanem ahogy biztatnak, meg ahogy vádaskodnak a gyerektelenek felett. Kezd megint olyan lenni, mint annyi más dologban is volt már, hogy megpróbálják megosztani egy adott dologban a társadalmat és bűnbakot kiáltani. Jelen esetben a gyereket nem, vagy még nem vállalók irányában kezd ez megvalósulni. Az meg egyértelműen látszik, hogy a migránskérdés fejekben történő alap beágyazása után most ezt összefésüljük azzal, hogy majd azért jönnek a migránsok felfalni minket, mert nem születik gyerek. Ezzel egyértelműen ráugrasztva az embereket a gyerektelenekre, függetlenül attól, hogy ez az állítás igaz, vagy sem. Nem ilyen módon kellene…

  Aztán mellé ott van a másik értelmetlen vádaskodás, ami itt a komentekben is szépen kijön
  1. csoport: a semmirekellő fiatal nők miatt nincs gyerek
  2. csoport: a semmirekellő fiatal férfiak miatt nincs gyerek

 • Valóság
  Érdekes kommentek.

  Ahogy egy barátom nagyapja mondta: “mindenki éljen a maga hite szerint.”
  Amíg gyereket vállalni – vagy nem vállalni – törvényes, mindenki maga dönt.

  A felvetett problémákra:
  -valóban kitolódik a felnőtteknél gyerekvállalás, és sokan ez miatt kicsúsznak – ez igaz
  -sokan még 30+ évesen is gyerekek, ha otthon laknak ha nem- szintén igaz
  -sok bölcs a lelátról osztja az észt – sajnos ez igaz és káros

  Ahogy én látom, ez is hasonló mint a pénzügyek, fel kell építeni a kapcsoaltot ha családot akar az ember.
  A megfelelő társat meg kell találni, és ebbe időt, energiát kell tenni.
  Viszont sokan erre akkor jönnek rá, mikor már szól a vészcsengő.

  Nagyon sok 30-40 közötti egyedülállót látok, akik el vannak keseredve mert nincs normális társuk.
  Igaz eddig csak a buli volt, nem építették ezt fel.

  Pont mint a pénzügyek: “nem akkor kell kutat ásni, mikor megszomjazunk.”

 • A kulcslyuk szelleme
  @ildiko70
  Köszi a biztató szavakat. Akkor már csak ki kell addig bírni, amíg jobb leász. 🙂
 • Q

  “Melyik fogyó társadalomnak lesz attól jobb, ha nem születnek gyerekek? Itt nem 20 évre, hanem 200-300 évre kell gondolkodni.”

  Vedd észre, hogy úgy gondolkodsz a társadalomról, mint csak egy országhatáron belül létező embercsoportról. Pedig többszáz vagy ezer évre előre a tendencia az, hogy az országhatárok gyengülnek, a nemzetek feloldódnak, és marad egységesen az emberiség a Föld nevű bolygón. Azon a bolygón, amin évente kb. 83 millióval több ember él. Pont egy Németországnyi emberrel vagyunk többen, mint tavaly ilyenkor.

 • Ági
  QTT: igen, persze elfelejtettem írni, mert számomra is egyértelmű, hogy nem az a baj, hogy mondják, hanem az, ahogyan mondják. Persze, ezzel egyetértek – én csak azt nem értem, hogy azok az emberek, akik ezt értik, azok is, mintha annak szurkolnának, hogy nehogy legyen több gyerek, mert valakik nekik nem tetsző módon mondják. Ezzel megint elértük, hogy ne a problémára fókuszáljunk és marad a sehova nem vezető súlytalan vádaskodás.
  Q: per pill, igen, valóban, de azért is írtam, hogy egyetértek Ordassal, mert egyértelmű, hogy nem a fehér emberré a jövő, ha már 200-300 évre gondolkodunk előre. Mondjuk személy szerint nem hiszek benne, hogy egy egységes emberiség maradna a Földön, sokkal hamarabb konfrontálódunk és csoportokba tömörülünk. India, Kína megesz minket kilóra, csak azt nem tudom, hogy az kinek lesz a jó, ha nem a középosztály szaporodik a legjobban.
 • Anita

  Erre én azért nem vennék mérget, bár most a tendencia tényleg erre mutat.

  Másfelől a fejlett világ demográfiai válságát nem oldja meg a 3. világ népességrobbanása, hiába nő az összlétszám.

  @Ági
  A cikkben nincs arra utalás se, hogy ne szülessen több gyerek.
  Amúgy meg nem azzal van a baj, hogy próbálják támogatni a családokat, vagy ösztönözni több gyermek születését, hanem a kommunikáció stílusa az, ami több, mint irritáló, mondom ezt négygyerekes nőként. Illetve ők is “elfelejtették”, hogy férfi is kell hozzá.

 • Kiszamolo
  Ági, ezt nem tudom, honnan szedted. Én is és sokan itt is szeretnék, ha több gyerek lenne, csak az nem attól lesz, hogy jó magyar szokás szerint száz évet visszarévedünk a Nagy Magyar Múltba és hülyeségeket beszélünk.

  Hanem mondjuk úgy, hogy nem csak a gyerekek tizede jut be bölcsődébe, hogy az oktatás nem 1850-es évek szerinti tantervet követ 32 fős osztályokban, hogy a nőt akkor is felveszik dolgozni, ha kicsi gyereke van, ha lenne perspektíva az emberek előtt, stb.

  De hülyeséget beszélni sokkal olcsóbb és egyszerűbb, mint valódi megoldásokat kidolgozni.

 • Andru
  Én is úgy látom, hogy a népességcsökkenés problémája alapvetően nem lenne, ha nem lenne olyan nyugdíj és egészségügyi rendszer, amilyen van. Viszont azt elvárni, hogy azért legyen több gyerek, mert hazafias érzelmek fűtik az embert, hát kissé naiv.
  Azt sem tartom igazságosnak, hogy a 3 gyerek a minden, miközben sok pár gondolkodna a másodikon, ha lenne hozzá némi segítség. Ha annyira baj a csökkenés, akkor az 1 is több, mint a 0, nem? Hát nem.
  Bár természetesen ha a születésszám a baj és nem a rendszerek a nem jók, akkor még mindig megvan az az öröme az aktuális hatalomnak, hogy a nőket/családokat hibáztassák és nem kell tenniük semmit sem. Hiszen nekünk kell tenni!
 • A kulcslyuk szelleme
  Szerintem a szüleink generációja is hibás valahol, mert ők teremtették meg a lehetőségét a hosszas tanulásnak, ők baforitottak minket, hogy ismerjük meg a világot, mert nekik erre kevésbé volt lehetőségük.
  Ha már mindenáron felelőst keresünk…
 • jami

  A szülők generációja egyrészről nyomta, hogy jajj, kisfiam, ráérsz még; másrészről baromi sokat vált és rondán; harmadrészt a többség néhány közhelyen kívül mással nem indította el a gyereket mert hát nekik is sikerült.
  De hogy ez hiba lenne? Nem gondolom. Ami hiba, hogy valami miatt a többség úgy emlékszik, hogy pont ugyanolyan nehézségekkel néztek szembe és tök egyedül nevelték a gyerekeket. Az első fele ok, nem pont; de mindenkinek megvannak a maga nehézségei.

  De nem emiatt van kevés gyerek, ez max. meglepetés. Hanem mert nagyon instabilak a kapcsolatok. Vicces módon a sok lehetőség miatt. Valahol még lehet, hogy ott az igazibb. Aki jobb. Ez egyedül sem vidám, gyerekkel súlyos gond.

 • jami

  A 3 gyerekes támogatásokhoz ott van a 3 gyerek az összes kiadásával és logisztikájával, kismillió programmal.
  Szerintem egyébként a 4 gyereket kellene favorizáni, csoportdinamikai szempontból nem egyszerű ezalatt 🙂
 • Andru

  Nincs gond a három gyerekkel, nem is irigylem a szüleiktől sem a logisztikát, sem a gyerekzsivajt. Nekem pl. nem tudnának annyi támogatást adni, hogy három gyerekem legyen. Valszeg ezért nem értettem soha, hogy valaki miért hajt a nagycsaládos kedvezményekre. Új idegrendszert nem ígértek sosem.
  De ha már az egy-két gyereket is megtámogatnák némileg, hátha többre mennénk. Nem mintha ez lenne a döntő ebben a kérdésben, de lendíthet valamit a helyzeten, ha már csak anyagiakon tipródik egy pár – ami ugyan felesleges, de ezt ők még nem tudják 🙂