Lakáshitel törlesztése cafeteria rendszerben

2015-01-22
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

2015 január elsejétől újra jól felforgatták a cafeteria rendszert, kedvezőbb adókulccsal 200 ezer forint felett már csak SZÉP kártyán adható további 250 ezer forint. (A SZÉP kártya csak vendéglátóhelyeken, belföldi szállásokon és kisebb részben szabadidős tevékenységekre költhető el.)

Egy értelmes célú kivétel maradt: a lakáshitel-törlesztésre adómentesen adható maximum 5 millió forint öt éves időszakban, azaz akár havi 83 ezer forint is. (Bár a törvény nem köti ki, hogy milyen ütemezéssel lehet kifizetni ezt az összeget.)

Ez a lehetőség bár 2014-ben is részben adott volt, könnyítést hozott a 2015-ös év.

A legfontosabb, hogy most már nem csak lakásvásárlásra vagy egy új hitel törlesztőinek a támogatására adható, hanem meglévő lakáscélú hitel részleteinek  a támogatására is, amennyiben az ingatlan a munkavállaló (rész)tulajdonában van és a hitel hitelintézettől, vagy pénzügyi vállalkozástól lett felvéve, vagy egy korábbi munkavállalói hitel kiváltására van fordítva.

Már nem kell vizsgálni az ingatlan értékét, csak a szobaszámot: két főig maximum három szoba, három együtt lakó esetén három és fél szoba, négy fő esetén maximum négy szoba, efelett személyenként plusz fél szoba a méltányolható lakásigény. (Csak méltányolható lakásigény esetén adható a támogatás.) A félszoba 6-12 nm, a szoba 12-30 nm. Az együttlakást a lakcímkártya másolataival lehet bizonyítani.

Most már figyelembe vehető az eredeti lakáscélú hitel kiváltására igénybe vett hitel is, ha a kiváltott eredeti hitel célja megfelelt a kritériumoknak (vásárlásra, építésre vagy bővítésre lett felvéve) Fontos, hogy vásárlásnál, építésnél, korszerűsítésnél és legalább egy szobával való bővítésnél a teljes összeg 30%-a, de maximum 5 millió forint lehet a támogatás mértéke.

2015-től az akadálymentesítés is belekerült a támogatható felhasználási körbe.

Egy szó, mint száz, ha kapsz cafeteriát, kérdezz rá a munkáltatódnál, hogy van-e lehetőség a lakáscélú támogatás igénybevételére. Mivel a munkáltatók kétharmada áthárítja a cafeteria adóját is (annyival kevesebbet kapsz kézhez), ezért jobban jársz, ha inkább a hiteltörlesztőd fizetését támogatja a munkáltatód. Arról nem is beszélve, hogy százszor értelmesebb, mint a kulturális utalvány, SZÉP kártya, sportbelépő és hasonló lehetőségek.

Mivel a jogosultság és a felhasználás jogszerűségének ellenőrzése a munkáltató feladatának jelölte ki a törvény, ezért több munkáltató - főleg a nagyobbak - fáznak attól, hogy több száz munkavállalót előzetesen és utólagosan is ellenőrizzenek. (Ha nem felel meg a támogatás a feltételeknek, akkor 20%-kal magasabb összeg után kell megfizetni a munkabér adó és járulékterheit.) Ezért sok bank kínálja azt a lehetőséget, hogy ő átvállalja mind a jogosultság, mind a felhasználás ellenőrzését. Ha a munkáltatód ezért nem akar ilyen módon cafeteriát fizetni, beszélj a bankoddal, segít-e a munkáltatódnak az ügyintézésben.

Bővebb infó a törvényben itt, NAV tájékoztató pedig itt.

Végezetül egy összefoglaló, mit kérhetsz cafeteriában idén kedvezőbb adókulccsal:

Munkahelyi étkeztetés (ha van): 12.500 Ft/hó
Erzsébet utalvány 8.000 Ft/hó
Helyi bérlet
Iskolakezdés: a minimálbér 30%-a évente gyerekenként
Önkéntes nyugdíjpénztár: a minimálbér 50%-a/hó
Egészségpénztár és önsegélyező pénztár együtt: a minimálbér 30%-a/hó
Széchenyi kártya vendéglátás: évi 150.000 Ft
SZK szállás: évi 225.000 Ft
SZK szabadidő: 75.000 Ft

Adómentesen adhatóak:

Lakáscélú támogatás: 5 millió Ft/5 év
sportrendezvényekre belépő: korlátlan
Kulturális belépő: évi 50.000 Ft-ig
Kockázati biztosítás: a minimálbér 30%-áig havonta

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram