Szólj rájuk te is

Kijárási tilalom, lassan be kell zárni az összes iskolát, karantén, napi száznál több halott, napi ötezer igazolt (és néhányszor ennyi nem igazolt) beteg.

Nem mehetsz már az utcára se ki maszk nélkül, valószínűleg néhány nap múlva már sehogy nem mehetsz ki, lásd Ausztria, akkora a probléma.

Ennek ellenére bemész a boltba és mit látsz? Jóformán minden második-harmadik ember kézzel fogdossa össze a kirakott pékárukat.

Ott a csipesz kirakva, de ha az neki az túl komplikált eszköz, egy zacskót is húzhatna a kezére, amivel fél perce még az orrát túrta és a száját vakarta a bolt előtt és ki tudja, mit fogdosott még össze. (Egyébként a csipesz helyett jobban járhatsz a zacskós módszerrel, mert ki tudja, mikor fertőtlenítették a csipeszt utoljára. Zacskót kifordít, terméket megfog, zacskót visszafordít és megköt. Nem igaz, hogy erre képtelenek az emberek.)

Ha nem ilyen Balkán lennénk, az ilyen embereket még egy normál időszakban is megszólná a többi ember teljesen jogosan, de egy száz éve nem látott járvány idején igazán nem kellene hagyni ezt.

Szólsz neki udvariasan, hogy ezt azért mégsem kellene és te leszel a bunkó, mert mit képzelsz, hogy szólni mersz neki.

“De hát csak magamnak szedem!!!” Ki kérdezte, kinek viszed?

“Amit megfogok, azt ki is veszem!!!!” Azt lehet, de a többi ötöt, amihez hozzáér a kezed, a kabátod vagy bármi más, azt a következő fogja elvinni.

“Akkor a zöccséget is csipesszel fogjam meg???????” Nem, a “zöccséget” fogyasztás előtt megmosod és/vagy meghámozod, mivel előtte a föld alatt volt, a kiflit viszont senki nem fogja megmosni vagy meghámozni fogyasztás előtt, amit te összefogdostál. Egyébként a “zöccséget” se kellene összefogdosni meg nyomkodni, ha már itt tartunk.

Amit szeretnék kérni mindenkitől, szóljatok már rá ti is ezekre a drága emberekre, akik ennyit nem képesek a maguk értelmi képességeinek korlátja miatt felfogni. Nem áltatlak, irgalmatlan bunkók lesznek veled, akármilyen udvariasan is szólsz, de ha minél többen rájuk szólnak, előbb-utóbb csak betartják az együttélés ilyen alapvető szabályait.

Sajnos ez a társadalom még csak itt tart. Amíg nem büntették, minden második embernek kilógott az orra a maszkból. Elég volt belengetni egy hatezer forintos büntetést, az összes forradalmár egyből eldugta az orrát. De nézd meg mondjuk a családi parkolókat és a rokkant parkolókat egy áruház előtt.

A rokkant parkolóba senki nem mer beállni, mert csúnyán megbüntetik. Az ugyanolyan okból létrehozott családi parkolókat (a kisgyerekek nem látszanak a kitolató autók visszapillantójában és egyébként is bármikor kiszaladhatnak az autók elé, kell a hely a gyereket berakni/bekötni) a sok bunkó gond nélkül elfoglalja. A fél parkoló üres, de a családi parkolók mindig tele vannak egyedül érkező emberek autóival, hiszen közel van a bejárathoz.

Itt derül ki, hogy milyen szinten van a társadalom. Ha a rokkant helyekre se lenne büntetés, legyél benne biztos, hogy egy se lenne szabad soha. Meg szoktam néha számolni, a budaörsi Tesco családi parkolóiban 20 autóból átlagban kettőben szokott lenni gyerekülés. Azt nem tudjuk, hogy a gyerekek ott vannak-e, de 18 autóban még gyerekülés sincs.

Amíg nem fogják büntetni a kirakott pékáruk kézzel való fogdosását, (Egyébként miért nem büntetik az embereket és a boltot is és miért nem kötelező használni a bejáratnál kirakott kézfertőtlenítőket????) addig csak abban bízhatunk, ha elegen szólnak rá a kézzel összefogdosókra, talán kicsit javulni fog a helyzet.

Arra kérlek, hogy tedd meg te is.

(Ja igen, felkészültem rá, hogy az emberek nagy százaléka ki fog akadni ezen az íráson. Azok, akikről szól. De nem érdekel.)

Share

214 hozzászólás

 • gabor
  Esetleg javasolnám, hogy ne az embereket piszkáljuk emiatt, főleg ha félünk az atrocitástól, hanem az Auchan-t meg az üzletelekt. Pont ugyannyi felelősségük van a járvány terjedésének korlátozásában.

  Biztos hamarabb lehetne célt érni, ha a boltokra lenne tolva a felelősség, mivel őket meg lehet fogni, nem mozdulnak, az embereket viszont nem.

 • Liv
  Én örülök, hogy megírtad. Ha csak néhány ember megfogadja, ha csak néhány ember szól a másiknak…
 • Stone
  Kb egy éve rászóltam valakire mert eldobta a csikket… a balesetin végeztem (zúzódások, agyrázkódás). Utána bement ügyet intézni az éppen ott lévő bankba, majd nyugodtan elsétált, senki sem segített (se a bizottsági őr, se senki). Rendőrség nem tudott semmit tenni (a térfigyelő kamera ami mellett volt, épp nem működött).
 • TempName451
  Idonkent idevetodve olvasom a blogot es ennek a posztnak a hangneme elegge meglepett, ennel jozanabbat szoktam meg. Hiaba van igazad, ez a stilus akkor is rontja a hitelessegedet.
 • Marvin42
  “Békeidőben” is így kellene működnie a dolognak, mert akkor is beteg lehetsz, turkálhatsz a szádban, orrodban, kabátban lehetsz stb., de akkor nem ír, írt senki ilyeneket, emiatt kicsit álszenteskedésnek tartom az efféle megnyilvánulásokat. A leírtakkal azonban teljes mértékben egyetértek.
 • Dolfy
  A csapvízet szűrik covid-re? Feltételezem nem. Ha a szennyvízben kimutatható, akkor nem jogos a feltételezés, hogy isszuk is?
 • usespanner
  A CBA-ban bezacsizzák a kifliket kettesével-ötösével, ez egy tökéletes megoldás.

  A kenyerek eleve frissebbek, ha zacsiban vannak.

  Amit igazán környezetpazarlásnak érzek, azok a lakossági, eldobható maszkok-kesztyűk.

 • Kiszamolo
  Karb, az azért megvan, hogy a sütőből veszik ki a pékárut, miután ott eltöltött néhány tíz percet 180-200 fokon és kénytelenek kesztyűt viselni, mert előírás van rá?

  Nem, a kemencétől a kirakásig senki nem érhet hozzá kézzel. Erre jók az előírások.

 • Kiszamolo
  Dolfy, azért van klór az ivóvízben….

  Mert ott van még a tífusz, a kolera és ezer más, ami kifejezetten vízzel (is) terjed.

  A szennyvizet már senki nem fertőtleníti.

 • Nacionalista
  Nem tudom, érdekes módon nekem is megy a pékáru kivétele zacskó nélkül és anélkül hogy bármelyik másikhoz hozzáérnék. Ha egy csomó össze van ragadva akkor rámegyek én is a csipesszel, de egyrészt azon látszik, hogy csipesz kell hozzá, másrészt meg a Lidlben ahová járok nem szoktak összeragadni.

  Az alapüzenettel én is egyetértek, de legközelebb aludj rá egyet mielőtt ilyet posztolsz. Eleve nagyrészt nem zsemlén keresztül vagy sorbanálláskor fertőzödsz meg. Biztos van ilyen is, de az esetek 90%-a összejövetelen, munkahelyen, BKV-n történik.

 • Zsozsek
  Nekem egyszer volt olyan esetem a sarki kisboltban, hogy a delikvens leejtett két zsömlét a földre, és utána akkurátusan visszanyomkodta őket a többi közé. Amikor szóltam neki, hogy ezt talán nem kellene, akkor majdnem nekem támadt fizikailag, ténylegesen azt éreztem, hogy egy hajszál választja el attól, hogy legalább egy pofonnal megkínáljon.

  Az még a plusz félelmetes benne, hogy az az ember az egy sarokkal odébb lévő pizzázó pultosa volt.
  Szóval az incidens hatására fogadtam meg, hogy abba a pizzázóba nem megyünk soha, mert ha a hétköznapokban ilyen mentalitással éli az életét, akkor inkább nem akarom tudni, hogy mi megy annak a vendéglátó helynek a konyháján.

 • Ricky Gervais
  A szisztema a rossz, nem kell engedni, hogy hozzaerjenek. Mindenhol a vilagon sok a melysotet, itt Angliaban mindennapos latvany, hogy a Tescoban a nyers hus ott van hagyva pl. a tejes polcon, mert a paraszt meggondolta magat. De ki is nyitnak, meg meg is isznak mindent ott helyben, es a maradekot visszarakja valahova. Ezek egyebkent 99%-ban olyan kornyekek, ahol nagyon magas a 3. vilagbeli bevandorolok szama. Eletemben eloszo itt lattam telehugyozott vizes flakont parkoloban eldobva. Azota is latok hetente.
  A buszokon a sotetebb boruek a csirkecombot sorozatosan az ulesek koze szurjak.
  Ha itt kint lenne a kifli, akkor szerintem lenne olyan aki szajjal szedne ki, mert epp tele a keze.
  Eltem par helyen a vilagban, es bejartam vagy 60 orszagot, a magyar alapvetoen egy nagyon tiszta nep.
  Szocialisan tok erzeketlen, de egyebkent tiszta. 🙂
 • Gábor
  Azért ne essünk át a ló másik odalára. Az elmúlt években is ugyanúgy összetapogatták, de még gyerekkorunkban is, és közben lehetett influenzás az illető.
  A BKV busz kapaszkodókat is mindenki tapogatta, tapogatja, mégsem kesztyűben és kéz fertőtlenítővel utaztunk az elmúlt 50évben, max hazaérve mostunk kezet.
  De számtalan példát lehetne írni.
  Az emberek viselkedése nem fog egyik napról a másikra megváltozni, pld a kresz-t évek óta nem sikerül betartatni.
  A másik, hogy az emberek nagy része nem hisz a kiadott Covid statisztikai adatoknak. Azért sem hisznek ebben az egészben, mert amig 10 covid fertőzött ismerősből 9 lényegében kis tünetekkel átvészeli, addig egymás közt az a beszéd, hogy túl van reagálva ez az egész.
  Én azt tapasztalanom a munkahelyemen és a lakóhelyemen, hogy úgy gondolják, hogy mindenki át fog esni a Covid-on, lesz aki belehal, de többség nem fog.
 • tomi
  Igen, a pékárun nagyon ki vagyok akadva én is, de nem merek szólni senkinek sem, mert felidegesíti magát és benyom egyet vagy rosszabb lásd villamosos eset…
  Amúgy én a zacskóba dugott kezes megoldást preferálom, azonban ezzel sem lehet tutira menni. Legutóbb a tescoban úgy tele volt pakolva a zsömis nagyon kisméretű tartó, a tetején pedig annyira szikkadtak voltak, hogy turkálni kellet és közben estek volna ki a zsemlék tartóból rögtön a földre.. reflexből kabátos alkarral elkaptam/megtartottam őket.. na de végig gondoltam milyen szemétség lenne őket visszatoszogatni a tárolóba, így inkább hagytam őket a földre potyogni 🙁
 • Csillag V
  Igen, nem “egy idegbeteg” jár közöttünk, hanem rengeteg és ahogy romlik az emberek anyagi és egészségügyi helyzete egyre több. Nem az én feladatom kezemben egy 8 éves gyerekkel konfrontálódnom és kitenni magunkat atrocitásnak.
 • plok
  Miklós: nem egy késelés volt csak most, hanem csak Mo-n már idén 4-5 ilyen maszkos BKV-s eset, hogy megütötték azt, aki szólni próbált. Én így indultam neki tavasszal, hogy mindenkinek szólni fogok, de egyszerűen ez önveszélyes magatartás.

  Még vírus előtti sztori pár éve: valaki lényegében arcontüsszentett a buszon, kezét semmit nem odatéve, én mellette álltam. Na akkor szóltam. Lett belőle jó nagy vita, hogy ő nem tüsszentett le. Éreztem a nedvességet.

  BKV-n, boltban Mo-n NEM állsz le vitatkozni, mert nem biztonságos, ezt ha gyakran jársz ilyen helyeken, megtanulod.

 • Gary
  2hete voltam a tescoban egy meredek eset szemtanúja:
  Egy középkorú nő benyúlt a maszkja alá az ujját megnyalni, hogy szét tudja szedni a zöldséges zacskót. Nem szóltam, ma se szólnék: túl könnyen és gyorsan eszkalálódhatott volna. Szívem szerint a helyszínen lettem volna “judge, jury and executioner” egyben, ahogy az amcsik mondják. (A hülyékre igazán allergiás vagyok, nincs mit tenni.) Csak hát a btk… elsétáltam inkább mert csúnya vége lett volna. Nagyon nem szép dolog, de azóta is drukkolok, hogy ő is egy számmá váljon a statisztikában (a szomorúbbikban).

  Az értetlenekkel nincs mit tenni. Novemberi igazán ködös reggel, szembe jön egy metálszürke Mondeo lekapcsolt lámpákkal. Villogok neki mint állat, hogy vegye magát észre. Lámpa továbbra is lekapcsolva, és még integet, hogy mi a bajom…

  @karb: És ha te v valamelyik szeretted lenne? Akkor is vállvonás h kiválasztódás, no para?

 • Margit Sandemo
  Szerintem a poszt hangvétele úgy jó ahogy van. Akit sért az húzzon kesztyűt, mikor választ gépel!
 • Karb
  Kiszamolo, igen vannak előírások stb. De a péksütitől elvonatkoztatva… Feltéve, hogy nem egy laborban él az ember, szerinted lehetséges a 100%-os sterilitás elérése a mindennapi élet során? Mert sztem bőven nem, de ezzel nincs is semmi baj, mert ez a természetes… Ne a boltban vásárló embereket hibáztasd azért ami van, hanem a dilettáns kormányzást, akik most oltják a tűzet, ahelyett, hogy az elmúlt pár évben más dolgokra fókuszáltak volna… De úgy látom elég hatásos a kormányzati kommunikáció, mert még véletlenül se jut senki eszébe, hogy a mostani helyzet nem átlag Jóska hibája…
 • V, aki kiáll egy jobb világért
  A magyar társadalom egyik nagy rákfenéje, hogy SENKI NEM MER SZÓLNI.

  Az emberek döntő része szemrebbenés nélkül, hagyja, hogy a fejére szarjanak, esetleg majd otthon puffog miatta.

  Ezért tartunk itt. Ha mindenki szólna, amikor
  – betolakodnak elé a sorban
  – átverik a boltban
  – ráfújják a cigifüstöt, pedig nem szeretné
  – látja, hogy szemetel valaki az utcán
  – valaki nem veszi fel a maszkot, vagy nem helyesen hordja, amikor kéne
  – vagy ahogy a cikkben olvasható: összefogdossa a pékárut

  akkor nem itt tartanánk. De az a baj, hogy az emberek nem vállalják fel ezeket a konfliktusokat, aminek az az eredménye, hogy ma már csak az embertársaikat semmibe vevő polgártársak számára élhető a “kurzus”.

  És igen, megértem azokat, akik a késelős hírre hivatkoznak. Igen, van ilyen. Van, hogy egy ilyen elmebegetbe futsz bele. De ennek nem nagyobb az esélye, mint hogy elüt a járdára felszaladó autó.

 • ElfRoland
  Mindennel egyetértve kérdezem hogy a Covid hogy jön ehhez?
  Gyomron át is fertőz, vagy miért?
 • Karb
  Gary, képzeld igen… Ilyen az élet, nem kell ide korona… Egy krónikus beteget az influenza is kiüt… Igen, persze, élhetett volna még pár évet, ki tudja milyen minőségben… Emiatt megér több millió embert szegénységbe taszítani?
 • L
  A cikkel egyetértek, sőt általánosságban is igaz szerintem. Aki nem érti/nem érdekli, hogy bajt csinál, arra társadalmi felelősség szempontjából, közösségi jótétemény rászólni. Nem csak a pékáru elvételénél.

  Én mondjuk tavasz óta nem veszek szabadon levehető, friss pékárut, és nem is értem azokat az embereket, akik továbbra is vesznek ilyet. Világjárvány idején rossz szemlélet szerintem a “de sietek a munkába”. Most egy olyan időszak van, amikor kicsit jobban oda kell figyelni, kicsit előrelátóbbnak kell lenni, előre tervezni a teendőket, kicsit több időt kell rászánni néhány dologra. Mi ezeket a 8-as csomagolású félkész zsömléket rendeljük, negyed óra alatt elkészíthető bármekkora családnak a friss, ropogós zsömle. 2 hónap szokott lenni a best before ideje. Szerintem nem rosszabb minőségű, mint egy random üzletben a kirakott társa (nyilván egy high quality pékséggel nem kel versenyre).

 • KommentElek
  Csipeszt fogdossa, aki akarja, előtte ki tudja,hányan fogták már és ezekből hány covidos esetleg.
  Zacskós megoldás a legjobb.
  Igen,a sok tahóra rá kell szólni, de sajnos van sok eset, amikor neki esnek fizikailag azoknak, akik szólni mertek. Még buszon is, ahol elvileg többen a védelmére kelhetnének annak,aki szólni mert.
  Késelés, verekedés, sokszor ez a vége.
  Amíg nincs valódi igazságszolgáltatás, hogy az ilyen alakokat sittre tegye a verekedés, késelés után, addig nagy csoda nem lesz.
  Ez egy olyan ország, ahol a drogosan balesetet okozó színész az ügye(i) után nemhogy eltakarodna a média közeléből, de főműsoridőben újra műsort vezethet és “sztárként” ünneplik,pedig csak egy drogos tahó.
 • lebomlo
  az a zacskó nem lebomló, hanem biológiai úton lebontható. Ipari komposztálóba kéne végezze, de mindenki kommunálisba, vagy még rosszabb esetben műanyag szelektívbe dobja.
 • Sajtos Pogi
  Az egyik legsúlyosabb SPAR-os eset, amivel találkoztam az az anyuka volt, aki kicsomagolta a sajtot és beleharapott a sarkába, hogy megtudja, finom-e. Mert ha nem finom, akkor nem veszi meg…
 • Hitel
  Teljesen jogos és korrekt cikk….DE…A legnagyobb gond h erről egyaltalán beszélni kell….hogy figyelmeztetni kell embereket alapvető “kultur” dolgokra. SOHA nem fogjuk beérni a hanyatlo nyugatot. Ilyen elmaradott, gyökér orszagban teljesen esélytelen. Amugy is mit varhatsz “fentről” is? Pedofil 400ehuf bünti, egy jó poen krumplis zsákért 4millió?! Beteg, ostoba vezetés, buta, műveletlen emberek. Biztos nem szólok, majd megszúrnak a gyerekeim szeme láttára. Itt megjegyezném, hogy közterületen full baromság a maszk. Állat aki kitalalta. A kihalt utcán egyedül sétálok haza a parkolóból, kurvara nem húzom magamra azt a nyomorult maszkot. Vigyenek be, fizetni nem fogok, inkább leülöm. Zárt helyen, tömegbe evidens. Ez nem téma. De közterületen, magányosan….f@szság. Zárjanak le mindent és kédz de ez a szöszmötölés ami most van…vicc.
 • emberes
  Milyen csütörtöki beismerés? Ebben a kérdésben pont következetesen kommunikáltak már március óta; akkor is mindenki tudta (akit kicsit is érdekelt a dolog), hogy így számolnak.
 • Panka
  Pontosan ezért veszünk már évek óta csakis csomagolt péksüteményeket, hiába néz ki jól a frissen sütött pogácsa, kakaós csiga.
  Sajnos mindannyian mások vagyunk és más környezetből jövünk, más neveltetéssel, így nem várhatjuk el, hogy mindenki ugyanúgy gondolkodjon, mint mi, holott jogos a felvetésed. Példa: a felnőtt lakosság felének egy pandémia kellett ahhoz, hogy újra rendszeresen kezet mossanak hazaérkezés után vagy étkezés előtt. De még ez se megy, hiszen ugyanazzal a dzsuvás kézzel megfogja a saját péksüteményét (és másét), nem rakja össze fejben a dolgokat.
 • Körtefa
  Döbbenten olvasom a hozzászólásokat, hogy milyen sok fizikai inzultus (közeli) sztoritok van. Abban biztos voltam, hogy sok az indulatok ember, de hogy ennyire sokan írjátok, arra nem számítottam volna.
 • Werner
  Egyszerűen nem értem, miért jár még valaki offline boltba a vírus idején. Kiváló szolgáltatók vannak már, nem csak Budapesten, minimális díjért biztonságosan házhoz jön minden.
 • Werner
  Ja, a balkánozás rossz szokás, aki ismeri a Balkánt, az tudja, hogy sok esetben mennyivel kulturáltabb.
 • Alfa
  Fejétől bűzlik a hal. Csak most már tétje is is van a 10 év mocsárnak.
 • Zed
  Tudom nem ez a poszt legfontosabb eleme, de nekünk is van gyerekünk, és ha bemegyünk a bevásárolóközpontba, akkor nincs a kocsiban gyerekülés, mert kivesszük és rátesszük a babakocsira.
 • Zsolt
  Ez szep es jo. Aztan a marha elokapja a kest es neked esik az 1esen. Ugyhogy csak ovatosan, mert feszultek az emberek.
 • QTT
  Lehet nem leszek népszerű, de én úgy látom, hogy az emberek jó 60%-a egy szociálisan teljesen érdektelen és emellé szög egyszerűen gondolkodó korlátolt barom. Akiket annyi inger ér a világból, amennyit a munkahelyükön, illetve az esti hülye celebműsorokban, Facebookon, esetleg a híradóban látnak. Ezekből a nagyszerű ingerekből kb a felét talán felfogják és így élnek/gondolkodnak. Mellé ott van a rohanó/változó világ és a fenti gondolkodásra, világnézetre jön még a stressz és idegesség nekik. Meg mellé az irigység. Ezáltal sok az önző és mutáns hülye, akiket még saját maguktól sem lehet megmenteni.

  Ha nem szarom le őket nagy ívben és belemegyek a nevelésükbe, akkor:
  1. nem jutunk semmire, mert azt sem érti, hogy mit kéne érteni :), ekkor annyi lesz hogy tovább csökken az emberekbe vetett hitem

  2. telibe ver engem-> ha megbüntetik, ha nem engem telibe vertek

  Folyt…

 • untermensch4
  Bár jó a kézügyességem, nem sikerült még úgy kicsipegetnem 10 kiflit a lidl-s lelőhelyen hogy tényleg ne érjek hozzá a többihez, így kezdtem el évekkel ezelőttől zacskót húzni a kezemre. Mellesleg így meg is lehet tapogatni hogy tényleg puha-e… de az egyéni észosztásban nem látok fantáziát, javaslom inkább a vásárlók könyvébe történő beírást, akkor a boltnak reagálnia kell és ugyebár az írás megmarad, a hatóságok meg (a magyar mentalitással összhangban) büntetés-centrikusak. a cikk hangneme sztem egyáltalán nem túlzó. Mondom ezt úgy hogy sztem a bunkók felülreprezentáltak lesznek az áldozatok között és a halálozások miatt megmaradó munkaerőhiány sincs ellenemre.
 • Whalaky
  Szólj rájuk te is – mi baj lehet?

  24.hu/belfold/2020/11/12/budapest-1-es-villamos-keseles-eletveszelyes-serules/

 • Dunántúli
  Már régóta nejlonzacskóval veszem ki a péksüteményeket. Azért, hogy egy jó példát is megemlítsek: amikor ezt látja valaki, akkor hajlamos így tenni. Többször előfordult, hogy az Aldiban a mellettem lévő nyúlt volna puszta kézzel a kiflikért, látta, hogy én zacskóval szedem ki, erre ő is hozzám hasonlóan tett. Persze sajnos ez fordítva is igaz.

  Parkoló: ami előtt én igazából értetlenül állok, hogy mindenki igyekszik a bejárathoz legközelebbi helyeket elfoglalni. Emiatt az áruház bejáratához közel lévő helyek zsúfoltak, pár lépéssel odébb viszont egy platós teherautóval is le lehetne keresztben parkolni, annyi a hely. Ja, és még csak időt sem nyernek vele, mert nehezebb kiparkolni, beparkolni, kiszállni, beszállni. Ráadásul az autó fényezése is sérülékenyebb ezeken a helyeken. Ennyire nem gondolkodnak az emberek?

 • QTT
  Folyt…

  3. én verem telibe, hogy védjem magam-> ha megbüntetbek, ha nem, akkor is tortúra nekem

  A legjobban és legnyugodtabban akkor érzem magam, amikor a közeli családtagokon és ismerősökön, kollégákon kívül minimális mennyiségű emberhez szólok és minimális mennyiségű emberek közelében vagyok. Tudom, hogy az összetaperolt termékekkel nekem és másoknak is ártanak, de én apatiába süllyedtem jó ideje a népekkel szemben.

 • KTamas
  Persze, hátha úgy járok, mint a 60 év körüli ember, aki rászólt egy másik utasra a villamoson, hogy rosszul viseli a maszkot, mire az megkéselte… Akkor már inkább a vírus.

  Egyébként pedig mindenki számára alapvető kéne legyen, hogy nem fogdosom össze az árút, nem csak járvány idején, hanem úgy általában sem.

 • Online Bevásárlás
  Régebben még a járvány előtt engem is zavart, hogy összefogdossák a csomagolatlan pékárut, ezért nem vásároltam többet ilyeneket ezen a helyeken. Aztán a tavaszi járvány alatt rájöttem hogy minek szivassam magam a többi vásárló kerülgetèsével, amikor házhoz is rendelhetem az élelmiszert, ráadásul a hazai hiperek kínálatához képest jobb minőségben.
 • Laci
  Pár éve egy ismertebb kisváros autóbusz állomásán egy hajléktalan forma tőlem 1,5, a forgalmi irodától 5 méterre (munkaidőben volt), közvetlenül a menetrend tábla mellett rágyújtott. Rajtam kívül még hárman négyen várták azt a buszt, köztük a volt általános iskolám volt igazgató helyettese, azóta nyugdíjas. Szoltam neki, hogy menjen odébb. Én nyertem magamnak 10 perc anyázást és kiabálást, amíg nem jött a busz, és közben nagyon magányosnak éreztem magam. Valahogy se a forgalmista, se a nyugdíjas tanár, aki annak idején jól tudott parancsolgatni a gyerekeknek, se senki nem szólt közbe. A legtöbb az volt, hogy amikor elkezdtünk felszálni a bagós (nem arra a buszra várt) egy 50-es férfitól megkérdezte, hogy ugye igaza volt, aki azt válaszolta: Nem.
  Ebben az országban hiába adnak neked igazat, akkor sem fognak melléd állni. Ha szólsz, egyedül maradsz.
 • Kiszamolo
  Margit, igaza volt kórházi dolgozónak, finomítottam rajta.
 • bicskanyitogato
  Kedves Miklos! Ez a te blogod/oldalad, arrol irj, amirol csak akarsz tovabbra is! Es olyan stilusban, amilyenben csak kedved tartja. Ezzel se volt semmi baj, egyaltalan nem vettem magamra, mert a total hulyekrol szolt, akik MINDENHOL korulvesznek minket. Ezeket pedig nevelni kell. Vagy legalabb megprobalni…
  Eset leiras: hivatalban sorallas az utcan. Elottem levo jo kepessegu maszk nelkul. Befele a bizti or szamonkerte, erre mondta, hogy akkor megy es vesz maszkot. Mire a mogottem allo, kinezetre is flepnis: Tessek, itt az enyem, nehogyma’ ezer’ vegyel! Az meg el is fogadta ismeretlen az ismeretlentol. (???!!!) Persze utana, mikor o is sorra kerult volna, akkor varta a szellemi tarsat, h visszakapja es bemehessen, mert az persze problemas ugyfel volt es meg nem vegzett. Agyrem.
  Olvastam es egyre inkabb igaz: Ha 40 eves korodra nem gyulolted meg az embereket, soha nem is szeretted oket!
 • sittysutty
  Teljesen egyetértek a poszt mondanivalójával.
 • Titan89
  Családi parkolókkal már korábban megírták, de ráerősítek, hogy csak ott lehet elférni, hogy ne vágják rád az ajtót vagy a bevásárló kocsit. Sajáttal, ha lehet a parkoló végén a tök üres placcon szoktam megállni, cégessel mosdó miatt vagy beugrok 1-2 valamiért,akkor van amikor beállok a családiba, mert egy horpadás 30 000 Ft.
 • Emese
  Szerintem bunkosag raszolni a masikra. Angliaban pont az van kiirva, hogy nem tudhatjuk, a masik miert nem hord maszkot, legyunk turelmesek es megertok egymassal. Aki rossz helyre parkol, azt megbuntetik, peksutit nem szoktam venni, ugyhogy az nem tudom hogy mukodik.
 • nyman
  Személy szerint ezért sem veszek önkiszolgáló részről csomagolatlan pékárút. Már elég régóta. Tudom, a másik oldalról meg nem túl környezettudatos.

  Pénteken az 1-es villamoson szólt vki a maszk miatt. Megkéselték.

  Persze tudom én vagyok rasszista, ha látok korrelációt az elkövető és egy bizonyos szubkultúra között. Amit késöbb a rendőrségi videó alá is támasztott.

 • Axt
  Ez már boszorkányüldözés gyerekek.