Tartsd kézben a pénzügyeidet!

A tudatos pénzügyek felé való legelső lépés, hogy legalább azt megtudod, hogy jelenleg hová folyik el a pénzed és mennyi.

Ezt csak úgy fogod megtudni, ha mostantól minden egyes apró kiadást gondosan feljegyzel. (Ha házastársad és gyerekeid vannak, akkor ők is.)

Tanácsadás alkalmával gyakran mondják, hogy ők írják a kiadásokat, de amikor rákérdezek, kiderül, hogy csak a nagyobbnak gondolt költségekre igaz ez.

Ebben az a hiba, hogy pont a kisebb kiadásokon tudod a legtöbbet spórolni és nem például a gázszámládon.

Nézzünk néhány példát: naponta kétszer lemész a kollégákkal a büfébe és iszol két 300 forintos cappucinot. Bagatell összeg, minek felírni? Nos, 270 munkanappal számolva ez  szerény 162 ezer forint minden évben.

Reggel beugrassz a pékségbe egy 200 forintos croissant-ért, hazafelé ugyanez. Kinek van ideje felírni ezt, miközben loholsz a metró után? Mindjárt nincs fogalmad arról, hová tűnik el évente 108 ezer forintod.

De sorolhatnám még a 150 forintos rágót, a 300 forintos parkolást és a többi, naponta többször előforduló apróságot. Gyakran évi egymilliót is elköltesz ezekre a semmi kis dolgokra és gyakran pont ez az egymillió hiányzik ahhoz, hogy egyenesbe kerüljenek a pénzügyeid.

(Egy kis közbeszúrás: ha dohányzol, még úgysem merted kiszámolni, ezért megteszem helyetted: napi egy doboz 800 forintos cigaretta évi 292 ezer forint kiadás, ez kéthavi magyar átlagfizetésnél is több. Inflációval rendesen korrigálva 40 év alatt elpöfékelsz 11,7 millió forintot mai értéken. Ha hónapról-hónapra a dohányzásra fordított összeget befektetnéd 2%-kal a infláció felett, mai értéken 17,763,798 forinttal lennél gazdagabb nyugdíjas korodra. Látod, nem csak azért a 7,2 évért kár, amivel rövidebb a várható élettartamod.)

A költségek felírásának legjobb módja, ha a keletkezésük pillanatában rögzíted. Így nem fogod elfelejteni, nem csak homályos emlékeid lesznek a pontos összegről és nem gyűlik össze nap végén, hogy egy negyedórás elfoglaltságot jelentsenek a gyerekek fürdetése közben.

A legkézenfekvőbb megoldás, hogy a mobiltelefonodba írod fel a kiadásaidat. Szerencsére erre remek ingyenes programok vannak. Ebből szeretném bemutatni azt, amit én használok.

(Mivel vállalkozásom is van, annak a kiadásaira és bevételeire egy másik hasonló programot használok, így nem keveredik össze a strandbelépő a számlatömb vásárlással. Megjegyzem, a vállalkozóknak még inkább kellene írniuk a költségeiket, mert a vállalkozók 95%-ának fogalma nincs, mennyit keres, így arról sem, egyáltalán nyereséges-e a cége és milyen árak mellett mennyi lenne a nyereségtartalom. De majd őket máskor osztom ki. 🙂 )

A program neve Expense Manager, ugyanaz a cég gyártja, mint a már bemutatott pénzügyi kalkulátort. Megtalálod Iphone-ra és Androidra is. Keresd ezt a logót:

Első lépésként menj a Settings-be, ott válaszd ki az “Expense Categories” fület. Javaslom, hogy a meglévő angol költségfajtákat töröld ki és vigyél fel új magyar költségeket. Először az “Add” gombbal megadsz egy főkategóriát (new main category), majd azon belül az alkategóriákat. Például: Rezsi, majd alkategóriák: víz, villany, gáz, szemétdíj, telefon, stb.)

Ugyanezt tedd meg az “income categories” (bevételek) beállításainál: fizetés, gyes, gyed, tartásdíj, stb.

(Töltsd le a excel fájlomat innen, ha kell segítség a kategóriákhoz.)

Ha ezzel készen vagy, beállíthatod a fizetési módokat, bankszámlákat, miegyebeket. Védheted jelszóval is a programodat illetéktelen, kíváncsi szemektől.

Ezek után már csak használnod kell a programot. Ez a képernyő fog fogadni:

A Schedule/Recuring fül alatt be tudod állítani a havonta ismétlődő bevételeidet (Repeating income) és kiadásaidat (expense.) Például az albérleti díjat 10.-én a számládra utalják, az internet díját és a biztosításokat pedig levonják a számládról. Így ezekkel nem kell tovább törődnöd. (Frequency: milyen sűrűn merül fel. Monthly: havonta. Description: leírás, például internet. Amount: összeg, mondjuk 3.500 Ft No of payment: hányszor fog felmerülni, hány hónapon keresztül. Category: kategória. Ha internet, akkor rezsi kategória.)

Az “Add new expense” gombbal tudsz új kiadást rögzíteni. Itt Amount az összeg,  Category a kategória (pl. Bevásárlás) Descripton leírás, ha akarod használni.

A kamera jelre kattintva lefényképezheted a számlát, így később ki tudod értékelni, ha akarod, hiszen a mai számlákon látszanak a tételek is, mit vettél.

Nyomsz egy ok-t és már készen is vagy. Ennyi volt az egész. Ugye, hogy még fél percig sem tartott?

A főoldalon látod a mai költéseid összegét, a hetit, a havit és az évit is. (Nem az Évit, hanem az évi költéseidet. 🙂 ) Rákattintva valamelyikre látod további részletességgel az összes felvitt tételt.

Ezen túl a “Chart” menüpontban a költéseidet és bevételeidet mindenféle bontásban meg tudod nézni oszlopdiagramon (bar chart) és torta diagramon (pie chart) is, nem csak a főkategóriák, de az alkategóriák alapján is. Ha ez kevés, le tudod tölteni excelben  (.cvs fájl) az adatokat további tanulmányozás céljából.

A budget gombbal előre meghatározhatod, hogy mennyit akarsz mondjuk bevásárlásra költeni ebben a hónapban/héten/napon és a program jelzi, hogy eddig mennyit költöttél a tervezett keretből.

A program tud szinkronizálni a memóriakártyádra és internetre is (Dropbox). Sőt, ha több kütyüd is van, közöttük is tudod szinkronizálni az adatokat.

Röviden ennyit kell tudni erről a programról. Innentől kezdve nem akarok több kifogást hallani, miért nem írod a kiadásaidat. 🙂

(Ha nincs okostelefonod, egy jegyzetfüzet is megteszi.)

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

71 hozzászólás

 • Zabalint
  Én totál egyetértek jsays-el.

  Nem kell ehhez tökéletes embernek lenni, ha cigiznék, kávéznék, napi szinten innék, akkor sem biztos, hogy ezekről le akarnék mondani, hiszen az élvezeti érték lehet hogy több lenne számomra, mint amennyibe kerül. Az otthoni főzés a legjobb példa, anyagi okból szerintem ez csak nagyon alacsony jövedelműeknél ésszerű, ha főznék a kifőzdés kaja helyett, és az idő árát is számolnám az órabérem szerint (pedig én a szabadidőmet többre értékelem), akkor az jön ki, hogy nem éri meg a fáradtságot, a kényelem, amit a megrendelt kajával kapok, többet ér nekem, mint az árkülönbség. Ellenben ha hobbim lenne a főzés, vagy legalább egyszer-egyszer élvezném, akkor megint más lenne a helyzet.

  Én meg leírtam, hogy nekem ráadásul az a fáradság, amit a kiadások írása jelentene, sokkal nagyobb fájdalom lenne, mint amennyit megspórolhatnék így, és ezt becslésekkel le is tudom vezetni, mert totál nem költök sokat. De pl. nem is vásárlok rendszeresen fél literes ásványvizeket 150 Ft-os áron, hiszen tudom, hogy ha ilyen kiszereléssel fedezném a napi folyadék szükségletemet, akkor nagyon sokba kerülne. Szóval a totál irracionális költekezést el lehet kerülni a költségek felírása nélkül is, amit ezen felül még nyerni lehetne, az viszont a kényelem rovására menne.

  Mondom, persze egy minimálbéresnél totál más a helyzet, de ő meg nagy eséllyel más okokból nem fogja írni.

 • Zabalint
  “Az egyik kolleganő, csak azzal, hogy elkezdte írni a napi költéseit, kávé, csoki egyebek az automatából stb. októberben 13000 forintot spórolt. ”

  Amit a napi írogatás nélkül is végig tudott volna gondolni, elég csak belegondolni a napi, rutinszerű szokásainkra. Nyilván, ha napi 2 kávét (legyen 100 Ft), 1 forró csokit (100) és 2 félliteres ásványvizet(150/darab) legurítasz, akkor napi 600-at költesz, ez 20 munkanappal számolva 12 ezer Ft. Akinek egy ilyen belátásához írogatnia kell, azt csak sajnálni tudom.

 • Sandokan
  Zabalint, ha nem tudatosítod az emberben, hogy mire képes, akkor csak üldögélni fog egy helyben és sopánkodik, hogy semmihez sem ért, fel kell rázni az embereket a tespedtségükből. Ha otthon nem láttam jó pénzügyi példákat, akkor nem tudok jó pénzügyi döntéseket hozni. Mivel kommunikálni viszont jól tudok, ezért vagyok ember, sokat segíthet egy jó ötlet, vagy ha van a közeledben olyan, akinek van ilyen ötlete. Ha nem csak az önfényezés a célja, akkor pedig szabadon felhasználható a saját életben is, mert feltételezve a segítő szándékot, biztos nem azért mond el valamit, mert azt akarja, hogy ne csináld. A bölcsesség ahhoz kell, hogy ne fogadjon el az ember minden hülyeséget. Ám ha a papír, és a listaírás vezet el ahhoz, hogy 13000 forintot meg lehessen takarítani, akkor nincs ezzel semmi probléma. Nem kérdezem ki minden nap, hogy nna ma mennyit sikerült megtakarítani? A nálam okosabbak amúgy is azt mondják, hogy a pénzügyi döntéseink (és általában a döntéseink) 80%-a érzelmi döntés (akarom, kell, most kell). Követtem el én is hibákat, amiket a továbbiakban nem akarok elkövetni, és erre buzdítok másokat is a szűkebb környezetemben. Vannak emberek (állítólag én is), akik a katalizátot szerepet töltik be a környezetükben, inspirálóak, buzdítóak tudnak lenni, hogy van remény. Ezért is tetszik ez a blog, mert ráveszi az embereket, hogy (még, ha nem is értenek mindenben egyet a leírtakkal) elgondolkodjanak, hogy esetleg tényleg lehet ezt máshogy, jobban csinálni? Aztán jöhetnek a tettek, mert nem emlékszem, hogy sűrűn láttam volna sültgalambokat repkedni az égen… 🙂
 • Bud Fox
  Jómagam számlát nyitottam a Gránit Banknál, csak ajánlani tudom, hisz minden teljesen költségmentes, még jövedelmi feltételek sincsenek, nincs számlavezetési díj, a netes átutalás díjmentes, havi 4 kp felvét ingyenes. Neten lehet regisztrálni a számlanyitásra. Sokkal kedvezőbbek a díjtételek mint bármely más pénzintézetnél, egyre több vállalat ott vezeti a számláját, már 4 féle devizaszámla is elérhető. Egész jó Demján bankja, remek a netes felület, ugyanaz a színvonal, mint a bármelyik közismert piaci szereplő, mint bármelyik modern netbankot kínáló társaság.
 • Benoke
  Okos telefonos írogatást én sem szeretem. Macerás, nehézkes. Pc -n otthon sokkal kényelmesebb, gyorsabb, bár nem egyszerű magunkkal cipelni. Még is inkább asok excelezés és füzetezés után a Money Manager EX -et ajánlom annak aki PC -n szeretné vezetni. Egy próbát megér : http://sourceforge.net/projects/moneymanagerex/ Természetesen tud magyarul is.
 • Kiszamolo
  Egy házibank, annak megfelelő mérettel és kockázattal.
 • tgwh
  Kiszamolo, erről írhatnál.
  Mik a kockázatok például? Az otp meg hasonlók nem ilyen kicsiként kezdték?
 • gab
  Én is Excelezek, saját fejlesztésű táblázat a saját logikámhoz. Mindent felírok, boltból blokkot elhozom. Próbálgatom az erre írt programokat, de egyelőre maradok a saját verziónál, azt mindig át tudom alakítani, kibővíteni, ahogy éppen szükséges.
 • jurta
  j, Zabalint:

  Ha csak arra lenne jó a pénzforgalom jegyzése, hogy a szükségtelen kiadásainkat csökkentsük, mindenkinek elég lenne egyszer az életében 3-6 hónapig vezetni, aztán többet nem. Mégis évek óta csináljuk itt sokan, és nem hagytuk abba. Miért is?

  – Ha új élethelyzetbe kerülsz (pl. alacsonyabb jövedelem, lakóhelyváltás), össze tudod vetni azt az előzővel, és egy-két órán belül átlátod, mit kell másként tenned, mint eddig. Előre, nem akkor, amikor már baj van.
  – Látod, mennyi pénzed marad meg hónapról hónapra, avagy milyen ütemben éled fel a megtakarításaidat. Tervezheted, mikor vedd meg az új mosógépet.
  – Változó összegű jövedelemforrásodról (pl. magánóraadás) kiderül, megéri-e egyáltalán és mennyire.
  – Leszoktat arról, hogy fizikai címleteket (készpénz és utalványok) szanaszét tarts a lakásban, vagy pláne irodában, autóban.
  – Rákényszerít, hogy nagyban is figyeld, hogy alakul a vagyoni helyzeted (nőnek vagy fogynak a megtakarításaid, hiteleid), nincs-e szükség valamilyen nagyobb váltásra.
  – Család esetén a családtagok közötti kapcsolatot, kommunikációt nagyban javítja az átláthatóság.

 • Zabalint
  1. Oké, de ez akkor is elsősorban tervezés kérdése. Persze egy kimutatás segíthet a további tervezésben, de akkor is felesleges néhány hónapnál tovább, az élethelyzet változás meg azért jellemzően legalább több évente van.

  2. Erre ott van a számlatörténet netbankon, esetleg egyéb (pl. értékpapír, államkincstári) számlákon.

  3. Ja, de ez nem a kiadások írása, hanem az ilyen bevételek írása.

  4. Itt nem értem az összefüggést. Én amúgy sem szórom szét (sok minden mást igen, de pénzt nem), de mitől szoktatna le, ha ezt tenném? Mert tudnám mennyinek kell maradnia?

  5. Lásd 2, ehhez sincs szükség a kiadások írására.

  6. Elképzelhető, gyerekeim még nincsenek, de szüleim nem írták, és nem okozott gondot nekik a kommunikáció ezen a téren.

 • jurta
  Nehogy úgy értsd, hogy téged akartalak rábeszélni; viszont azt sem akarom, hogy te meg mást lebeszélj róla. 🙂

  A pénzügyek vezetése számomra négy lépésben alkot teljes kört: 1. tervezés -> 2. forgalom jegyzése -> 3. ellenőrzés (ahogy te is írod, “mennyinek kell maradnia”) -> 4. összesítés; aztán persze kezdődik elölről.

  Eszerint te a 2.-t és 4.-t tartod feleslegesnek, mert az általad kívánt előnyöket az 1., és korlátozott terjedelemben (csak a vezetett számlákra) a 3. már megadják számodra. Hát akkor ebben különbözünk, ennyi.

  Nekem sincs gyerekem, nagyon kíváncsi lennék, hogyan működik, amikor már a kamasz gyerek is költ, és esze ágában sincs nyugtákkal, feljegyzéssel vagy visszaemlékezéssel vesződni, az meg nem igazán jól használható kiadástípus, hogy “Hajni”. 🙂

 • Tételesen nem írom én se, hogy 1 cs vécépapír, egy fogkrém, egy tejföl. Ez egy könyvelői állás legalább részmunkaidőben, ezt nem. Vagyunk ugye négyen, kb. egy cipősdoboznyi nyugta-számla gyűlik egy évben, most dobtam szét őket, kaja-kozmetikum-tisztítószer-macskakaja-belépőjegyek jellegűek egy kupacba, üzemanyag-e-matrica másik kupac, garanciás dolgok vagy újra eladhatóak (ruha, cipő, könyv….) harmadik kupac. Rezsi, sulis kiadások, bölcsidíj külön dosszié. Egy rakás mindennel nem tudok mit kezdeni (iskolai ebéd, szemétszállítás, stb) mással nem akarok (autó – kielemeztük/tem), kaja kell, szemetet nem eszünk 15%-kal olcsóbban sem, kólát, üreskalóriát, luxustárgyakat nem veszünk, játékokat sajna igen, evvan…..otthon főzünk 99%, hordjuk dobozban, kulturális igényeink lementek a béka alá, persze, ha muszáj lenne tudnék még húzni, de egyelőre nem muszáj, tartalék van, stratégia van, munka van, hitel nincs. Persze hogy nem muszáj nyaralni, autózni, énkicsipónimat venni a gyereknek meg rákgyógyszert a macskának, havonta átnézem van-e valami őrület, de elvileg nem szabad hogy legyen, hiszen tervezés is van a világon, tudom milyen nagyberuházásokat szeretnék, ezek kb. mennyibe kerülnek hogy lehetne ütemezni, és miről tudok ha még muszáj lemondani. Viszont többet nem foglalkozom vele én sem. Van takarékosabb költségvetés a miénknél – lánykoromban, haj! – de most ránéztem magamra: felsőt uncsitesó dobta ki 2 éve, szoknyát uncsitesó dobta ki 12 éve, hótaposó 18 éves (hattyúdal, mert már kezd vállalhatatlan lenni), az órámat a zuram vette 12 éve, a táskámat a barátnőm adta mert nem tetszett neki, a harisnyát muter adta ajándékba a pleisztocén kor hajnalán, az ebédem tegnapi maradék székelykáposzta, kismamabérlettel jöttem dolgozni, megettem még egy almát és egy mandarint, miatúróvan? holaluxus? 1995 óta nem fizettem bankszámláért, kp felvételért, utalásért,….most már persze megint okoskodni kell mert Kusza Szem bekavart, de nem azért, mert nem figyelek oda….
 • Andras
  A tippem az, hogy a nyúl a növényevősége miatt sokkal olcsóbban táplálható.
 • Janos
  azert, mert a nyulat meg szoktuk enni, mig a kutyamacskat nem:) igy annak a koltsegei kesobb megtakaritast eredmenyezhetnek:)
 • Géza
  Öt éve excelezek, bár ahogy itt olvasom elég kispályásan. Nincs külön kp, meg bankszámla. Az utalványokat, szép kártyát nem is veszem bele. Nincs túl részletezve. A kaja, lakás, egyéb. Utóbbiból rendszeres, meg eseti. Aztán ezekbe beszórom, hogy bolt, piac, lakbér, rezsi, háztartás, telefonszámla, mozi, stb. Húzni nem igazán húztam még ez alapján,d e legalább látom, hogy mikor mire ment el a pénz.
  Sajnos nem vezetem napi szinten, van, hogy hetekig, hanyagolom. A blokkokat azért olyankor is gyűlnek, így azok bekerülnek, de az aprók olyankor elsikkadnak. Ilyenkor egy hasra ütős kb összegbeírásával próbálom javítani az állapotot, de persze lehet csak rosszabb lesz tőle.
 • Erka
  Expense managernél a folyószámláról kp felvételt hogy lehet rögziteni úgy, hogy ne jelenjen meg újra sem kiadásként (számlán) sem bevételként (cash egyenlegen)?
 • Feri
  Kedves Márton!
  Az önök programját lehet PC-vel szinkronizálni?
 • Zozo
  Sok alkalmazást kipróbáltam, míg végül pár hónapja megtaláltam a ClearCheckbook-ot. Van hozzá Androidos app is, de a clearcheckbook.com honlapon is elérhető a fiókod (ami ráadásul teljesen személyre szabható). Szokásommá vált, hogy minden apró vásárlás után bepötyögöm a telómba a tranzakciót (kb. 15 másodperc), nagyobb bevásárlások blokkjait pedig otthon, kényelmesen osztom szét kategóriákba.
  Elképesztő és tanulságos átnézni a hó végén a statisztikákat! Augusztus lesz a 4. hónapom ezzel az alkalmazással, és máris sokkal tisztábban látom a “szivárgó pénzeket”, sőt egy csomó fölösleges marhaságot le is tudtam faragni. Kb. a fizum 15%-ának megfelelő összeget!

  Úgyhogy én, személy szerint mindenkinek csak ajánlani tudom a könyvelőprogik használatát. Nekem a ClearCheckbook vált be, de mindenki keresse meg a magáét. 🙂

 • karmakoma
  Na, az Expense Managerről úgy tűnik lemaradtam..Iphone verziót már nem nem lelem sehol.
 • Én
  Az a jó hogy mindenkinek igaza van…

  Sajnos v agy szerencsére voltam szinte minden oldlaon.

  Kezdő fiatal, jómódú gyerektelen, jómódú gyerekes, majdnem szegény gyerekes.

  Nem szabad a munkába beledögleni, viszont vagy egy szint amikor igenis főzöl otthon mert spórolsz vele 2000 ft, és az kelleni fog.De valóban normál esetben 1-2 embernél kényelemesebb a rendelt kaja, nincs akkor különbség.

  A fő gond , hogy az árak nyugatiak, a fizetések még a közép Európait sem érik el.

  Akkor is érdemes odafigyelni, de ha lenen a családoknál átlag 4-500.000 ft nem lenne ilyen gond.

  És akkor jöhetne hogy a megtakarítás az megtakarítás legyen.

 • Zsuzsi80
  sziasztok!
  Az expense manager applikációhoz szeretnék egy kis segítséget kérni. Iphone-on használom, és szeretném exportálni az adatokat excel fájlba. Hogy tudom megtenni?

  Köszönöm