Miért komplikálod?

2013-05-18
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Íme egy típuslevél, amiből elég sokat kapok:

"Próbáltam a neten kutakodni az XYZ (német nevű magyar cég, de lehetne bármilyen másik ismeretlen cég neve) befektetési ajánlatáról, amiket az osztrák Zqw Bank (Magyarországon csak az ügynökök ismerik, senki más) által kezelt befektetési számlákon valósít meg. Az XYZ a közvetítő, a Zqw Bank pedig a letétkezelő és egy szerintem magyarországi TBSZ-hez hasonló számláról van szó, amin a kereskedést szinte napi rendszerességgel csinálják. Kétszer voltam náluk a budapesti irodájukban, egyre jobban tetszik a dolog, de így, hogy a neten gyakorlatilag semmi infó nincs róla, nem nagyon merek belevágni. Te esetleg hallottál erről a lehetőségről? Nagyon szívesen olvasnék róla egy véleményt a kiszamolo.hu -n."

Akárhányszor ilyen levelet kapok, soha nem értem a levél íróját. Valaki árulja el nekem, miért jobb egy teljesen ismeretlen osztrák, német, seychelle-szigeteki, vagy akár magyar cégre bízni a pénzedet, mint bemenni egy ismert magyar cég irodájába, amelyik már itt van 15 éve és venni a 10 ezer részvény, többszáz ETF és másik ötezer egyéb befektetési alap közül akármennyit?

Miből gondolod, hogy az a cég, amiről még a neten sem tudsz semmit kideríteni, ügyesebben csinál bármit is, mint a Vanguard, Fidelity, Templeton és a többi ismert alapkezelő?

Vajon mennyire komoly és régi cég az, amiről senki semmit nem ír a neten? (Leszámítva saját magát és az ügynökeit, akik a saját anyagi jólétük miatt dicsérik.) Írd be például a "KBC Securities"-t a Google-be: félmillió találat. A "Concorde alap" kifejezésre is 149 ezer magyar nyelvű találat.

Miért nem jó neked a KBC, Erste, Concorde, Pioneer és a többi megbízható magyarországi cég, miért egy teljesen noname és Magyarországon ismeretlen osztrák, vagy német cégre akarod bízni a pénzed, amiről az égadta világon abszolút semmit nem tudsz? Lehet, hogy a cég két hete alakult, a teljes tőkéje az lesz, amit te befizetsz és fogalmuk sincs a befektetésről, csak csináltak egy weboldalt maguknak és találtak ezer balekot Magyarországon.

Mi az a varázsmondat, ami miatt azt gondolod, hogy ők bármiben jobbak, mint az ismert helyi cégek? Ők látják a jövőt? Be tudnak fektetni ugandai cégekbe, a KBC meg csak angolai és kenyai cégekbe? Milyen befektetés az, amit a magyarországi cégeknél nem érsz el, ahol szintén minden megtalálható a dél-amerikai, vagy afrikai részvényektől a kávéba fektető ETF-ig?

Vagy csak azért őket választod, mert őket ajánlotta a "pénzügyi tanácsadód"? Ha már "pénzügyi tanácsadó" ajánlotta, akkor biztos lehetsz benne, hogy rosszul fogsz vele járni, mert minimum sokkal drágábbak, mint a többi cég, hiszen ki kell fizetned az ügynök jutalékát is, ha őket választod. Apropó: a költségeknek utána jártál már? Azon kívül, hogy megkérdezted az ügynököt, aki rávágta, hogy szinte nincs is.

Arról már említést sem merek tenni, hogy vajon hol lesznek ezek a noname, ismeretlen cégek, amikor majd szeretnéd visszakapni a pénzed öt-tíz év múlva. Addig is, ha panaszod lesz, vajon el fogod-e tudni intézni? Milyen nyelven fogod intézni és hol? Melyik ország pénzügyi felügyelete az illetékes és azt hol tudod elérni? Az illetékes hatóság már hallott erről a cégről? Mert a PSZÁF sem hallott sok magyarországi cégről soha, mégis emberek ezrei teszik oda a pénzüket.

Kérlek, hidd el, nincs bölcsek köve, amit csak azok a noname cégek birtokolnak, amiket mindenféle ügynökök ajánlgatnak neked. Semmivel nem lehetnek jobbak, mint a hivatalos és közismert társaik. Egyébként vajon miért ezeket ajánlgatják neked az ügynökök és nem egy Pioneer-t? Csak nem azért, mert ezen keresik magukat degeszre, míg a Pioneer csak csoffadt pár százalékot adna?

Kezeld a lehető legegyszerűbben a pénzügyeidet és soha ne megbízhatatlan, esetleg akár csaló ismeretlen cégekre bízd a nehezen megszerzett pénzedet.

Arról ne is beszélve, hogy ha még te magad sem tudod, mit is csinálnak a pénzeddel pontosan és milyen számláról is van szó, akkor egy fillért se tegyél be oda. Tudod, a KISS-elv (Keep It Simple, Stupid): ha nem értesz egy befektetést annyira, hogy még egy 12 éves gyereknek is el tudd magyarázni a lényegét, akkor nemes egyszerűséggel felejtsd el az egészet.

Remélem, még időben szóltam és átgondolod, kit választasz. Hiába írsz ezentúl egy újabb cégnevet az eddigi több tucatnyi cégnév mellé, arról is ugyanez lesz a véleményem.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram