Több információ, pontosabb találat?

A befektetések világában sokan szeretnék kitalálni, melyik lesz a következő nyerő értékpapír. Aki igazán pontosan szeretné megcsinálni a házi feladatát a befektetési döntés előtt, az igyekszik minél több információt összegyűjteni és ebből a lehető legjobb döntést hozni.

Találtam egy érdekes tanulmányt, ami egy nagyon hasonló világban vizsgálta az információk értékét a helyes döntés meghozatalában.

Ez a világ a lóversenyek világa volt. Felkértek egy tucat lófogadásból élő profit, hogy tippeljék meg előre a futamok kimenetelét. Ehhez 88 féle különböző adatot bocsátottak a rendelkezésükre.

Azonban a csavar annyi volt, hogy ebből az adathalmazból először csak 5 adatot választhattak ki és ismerhettek meg, ez alapján kellett döntést hozniuk.

Majd 10, 20 és 40 adatot használhattak fel a többi futamnál.

Az adatok számának növelésével statisztikailag nőnie kellett a találati esélynek. De nem csak az nőtt, hanem a játékosok magabiztossága az előrejelzésük pontosságát illetően.

Ezzel szemben a tapasztalat az volt, hogy a profik előrejelzése egy fikarcnyit sem javult a több adat és a nagyobb adatelemzés ellenére. Nem volt kimutatható előnye a több adatnak a találati pontosság esetében.

Vagyis a több adat és a több elemzés sem hozott nagyobb találati arányt. Egyedül a magabiztosság nőtt, nem az eredmény. A túlzott magabiztosság azonban a legrosszabb tanácsadó. Azt gondolom, hogy tévedhetetlen vagyok, legalábbis kevésbé tévedhetek, mint azok, akik csak fele-negyed-huszadannyi adattal dolgoztak, mint én. Hiszen én rendesen elvégeztem a házi feladatot. Miközben pont annyi eredményt értem el, mint aki a fej vagy írás döntési módszert vagy annál alig komplikáltabb módon döntötte el, mi lesz egy verseny végkimenetele.

A befektetések világa is ezt támasztja alá, az aktívan kereskedők jellemzően nem tudják legyőzni a passzív befektetőket, hiába próbálják minél több mutató alapján kideríteni, milyen cégekre kellene fogadást tenni a tőzsdén.

Ki akar átlagos lenni, avagy verjük meg a piacot.

Az amerikai kisbefektetők teljesítménye

Aktív és passzív portfólió teljesítménye

Akik tudják a jövőt

Share

56 hozzászólás

 • headset

  “nem sok pénzt tartok forintban, inkább usd alapú részvényekben”

  Az előző hozzászólásodban nem erről volt szó. Akkor megegyezhetünk, hogy az nem volt túl okos?

  Másrészt a részvényeket nem a kockázatmentes hozammal kell összehasonlítani. Mennyit lett volna a forintra átszámolt hozam USA vagy uniós állampapírokban? És nem egy év, hanem mondjuk 5 év alatt?

  Vagy legyen részvény, de akkor BUX, OTP, MOL, Nyomda. És szintén több év távlatában.

  Nem mondom, hogy a forint alapú befektetés jobb volt, mert nem számoltam utána. De gondolom, így már nem olyan egyértelmű a kép. Csak, hogy ne csapd be magad és ne tekintsd egyértelműen ostobának, aki maradt a forint alapú, alacsony kockázatú befektetésnél.

 • Kmiki

  Inkabb Bernie Sandersre figyeljunk, az szolna igazan nagyot.

 • Ekvilibrium
  @András György – “…a WTRG egészen vicces a 70-es PE mutatójával, de price/sales alapon mind drágább, mint a közismerten konzervatív Tesla részvény.”

  Téged tévesen informáltak. A 70-es szám Trailing PE. A WTRG Forward PE-je 36, a Peoples Gas cég friss felvásárlását beszámítva.

  A WTRG és Tesla összehasonlítása pedig komolytalan. Az egyik egy pénzverde, a másik egy pénzégető kemence.

 • safaro
  A hivatkozott “tanulmány” leírja, hogy ő is csak hallotta az 5 adatos sztorit, és a linkelt cikkben sincs benne.
 • Zsolt
  Headset
  “Másrészt a részvényeket nem a kockázatmentes hozammal kell összehasonlítani.”

  Ez, hogy kockázatmentes, tényleg csak egy “szuper államkötvényt vásárló hazafi” gondolja!
  Nincs ennél nagyobb kockázat!

 • headset

  Igazad van, a “kockázatmentes” nem jó kifejezés. Vannak kockázati különbségek, fokozatok.

  A magyar állampapírok ezen a skálán alacsony kockázatúak. (Mint, ahogy a hozzászólásom utolsó mondatában írtam is.)

  A részvények az állampapírokhoz viszonyítva közepes vagy magas kockázatúak.

  Nem mennék bele a részletekbe, hogy miért, de annyi bizonyos, hogy ennek semmi köze az általad megnevezett csoport érzelmeihez.