Transferwise bankkártya

Írtam már a Transferwise-ról, ami remek és olcsó lehetőség külföldi utalásokhoz és írtam arról is, hogy már bankszámlát is nyithatsz a Transferwisenál ingyen 15 devizában.

A nagy durranás: Transferwise Borderless

A legújabb hír, hogy egyelőre csak próbaüzemben, de bankkártyát is igényelhetsz tőlük, így lett teljesen használható az új számlájuk.

Zoli nem volt rest, azonnal igényelt is ilyen kártyát. Megkértem, hogy írja le a tapasztalatait, hogy ti is okuljatok belőle. Ezúton is köszönjük neki az összefoglalót.

Csupán valamivel több, mint fél éve rendelkezek Transferwise borderless account-tal, melyet eddig euróban történő bejövő és kimenő tranzakciók bonyolítására használtam. Nemrégiben kaptam egy direkt marketing levelet, melyben lehetővé tették, hogy igényeljek betéti kártyát az induló teszt időszakban. Az ígért kondíciós feltételek az alábbiak: ingyenes számlanyitás, kártya igénylés, pénz rátöltés és utalás fogadása, deviza váltás 28 deviza között 0,35-1% jutalék mellett, utalás egyező devizában 0,6 EUR, és ingyenes “overseas” készpénz felvétel a teszt időszakban, valamint maximum 200 GPB/hó erejéig a teszt időszakon kívül.

Elsősorban külföldi utazások során, valamint apróbb áruk és szolgáltatások EUR és USD fizetésére használnám is a kártyát, ezért azonnal igényeltem is, amire a honlapon van lehetőség. Az igénylés során gyakorlatilag csak a postázási címet kellett megerősíteni, a kártya szám azonnal le is generálódott, és a kártya inaktív állapotban látható lett a rendszerben. Pár nap múlva a posta meg is hozta az UK-ból a kártyát. Aktiválni online, a rajta található 6 jegyű számmal lehetett. Ekkor adta meg a rendszer a PIN kódot is, melyet érdemes felírni, mert csak egyszer mutatja meg. Aktiválás után a kártya azonnal készen állt a használatra. Erről meg is győződtem, egy külföldi szállásfoglaló oldalon sikeresen fizettem vele euróban, ezen az oldalon eddig csak hitelkártyával fizettem. A tranzakció után a felületen azonnal látszott a csökkent EUR egyenlegem, és hogy semmilyen külön díj nem merült fel. Ezen kívül a következő gyorsteszteket végeztem még el:

PIN kód sikeres megváltoztatása ATM-en. A kártyát “debit mastercard”-ként ismeri fel.

Egyenleg lekérdezés “nem lehetséges”, ezt érthető, az egyenleg nehezen értelmezhető.

HUF készpénz felvétele Euronet ATM-ből elégséges HUF fedezet nélkül. Ekkor először GBP-ből akart HUF-ot váltani meglehetősen rossz árfolyamon, amit természetesen nem kértem. Viszont, lehetett “később váltom át” opciót is választani, amire az EUR-omat a rendes saját TW (vagy ahhoz nagyon közeli) árfolyamával váltotta át  (309,31).

EUR felvétele Euronet ATM-ben: itt csak a GBP-s váltást ajánlotta fel, amivel nem éltem.

HUF felvétele OTP ATM-ből elégséges HUF fedezet mellett: itt kérdés nélkül levonta a HUF egyenlegemből az összeget, más díj nem merült fel.

POS terminálon fizetés HUF-ban. Ekkor szintén a GBP-s trükköt próbálta eljátszani, de itt is lehetett forintot is választani.

Online fizetés forintban. Itt kérdés nélkül a HUF egyenlegemet terhelte meg az összeggel, más költség nem merült fel.

Összességében, ha a forintos alszámlámból általánosítunk (és miért ne tehetnénk), akkor elmondható, hogy a helyi pénznemben történő műveletek mennek, valóban költségmentesek, és a terhelés azonnal megjelenik az egyenlegekben. A nem helyi valuta felvételével vigyázni érdemes. Érdekesség, hogy az összes fenti tranzakció egyelőre “Pending” állapotban látható a felületen, míg az egyenlegekben már érvényesül. Valamint, egyes tranzakciók esetében megjelent egy-egy 0 HUF-os vagy 0 USD-s “point of sale purchase” tétel is. A felületen továbbá megjelent a “Manage my card” gomb, mely a különböző limitek megtekintésére alkalmas, azonban azokat változtatni nem lehet. A “manage” tehát igazából csak a tiltást jelenti jelenleg.

Az eredeti célra, azaz külföldi utakon történő helyi deviza/valuta használatára, valamint az online vásárlásra a kártya kiválóan alkalmasnak tűnik. Várható, hogy a funkcionalitás még bővül.

Share

61 hozzászólás

 • naa

  @Csáp Géza, senkifia: miért ne lehetne usában céges számlád? Vagy EU-ban egy USD alapú számlád? Az könnyebb, de lehet, hogy ott se húznak le ennyire a transzferekért mint itthon. Kérdezd meg a könyvelődet hogy ne lepődjön meg, de kizártnak tartom, hogy ne lehetne.
  AZ IB-nél a cégednek is nyithatsz számlát, LEI szám kell hozzá, de már itthon is ugye… Meg persze a könyvelőt itt is kérdezd meg, hogy ne meresszen majd kerek szemeket, ill. kérdezd meg, mennyivel emeli majd ez a könyvelés díját, egyáltalán meg tudja -e csinálni…

  Csak ugyanattól a személytől (természetes vagy cég) érkező átutalást fogadhatja el egy bróker pénzmosási előírások miatt, szerintem ezen a rostán akad fel a TW, mert ott nem te vagy a küldő, hanem a TW, ennyi. Ha lesz saját névre szóló USD számlaszám Revoluton (EUR IBAN már van) és annak te vagy a tulajdonosa, akkor már nem akad majd fenn szerintem.

 • Csáp Géza

  @senkifia

  Sajnos nem találom az IB válaszát, viszont ezzel egy időben írtam a TW-nek is, akik szintén megerősítették:

  Unfortunately, (and we’ve attempted many times in the past) we are unable to send funds to Interactive Brokers.

  This specific company does not accept our incoming deposits for whatever reason.

 • Csáp Géza

  @senkifia

  Az IB választ nem találom, viszont ezzel egy időben a TW-től is megkérdeztem, ezt írták:

  Unfortunately, (and we’ve attempted many times in the past) we are unable to send funds to Interactive Brokers.

  This specific company does not accept our incoming deposits for whatever reason.

 • Csáp Géza

  @naa
  Nem mondom, hogy nem lehet céges számlám az USAban, de egyenlőre nem jöttem rá, hogy hogyan lehet nyitni, illetve, hogy a költségekkel együtt megéri-e.
  EU-ban nyilván lehet USD számla (a magyar céges USD számla is ilyen), de ezek mindegyikével az a gond, hogy nemzetközi utalással érkezik rá USD. Szerintem minden nemzetközinek számít, ami nem USAn belül van.
  Nem tudom, hogy egy értékpapír számlát lehet-e elsődlegesen céges számlának használni, hogy mondjuk a céges bevételek eleve arra érkezzenek. Ha ez működne, akár megoldás is lehetne. Innen akár tovább is lehetne utalni a HUFra váltani való összeget akár TW-re, akár magyar HUF számlára.

  Nem akarok hülyeséget mondani, de a TW már most biztosít saját account/routing numbert USD esetén, tehát elvileg adott a saját számla, az IB utalás mégsem megy. Szóval egyenlőre szkeptikus vagyok, hogy Revolut esetén jobb lesz a helyzet.

 • Csáp Géza

  Egyébként a TW azért is lenne szimpatikusabb, mert nincs alapdíj, csak tranzakciónként kér díjat. Tehát ha nincs forgalom, nincs költség sem. Ezzel szemben a Revolut a legalapabb magán számlát leszámítva mindenhol számít fel havidíjat, ami annyira nem is kevés, csak folyamatos magasabb összegű számlaforgalom esetén térül meg.

 • szocske

  @Daniel, néhány éve még tényleg korlátlan volt a wizz, jelenleg mindenkinek a saját kerete a korlát, azaz neked havi max 24ezer (dupla pontos hónapokban 48ezer) a havi visszatérítés felső határa.
  Egyébként 3M a max igényelhető hitelkeret, így az elméleti maximum visszatérítés havonta 120ezer pont/hó, ha egy 3M keret egészét egy dupla pontos hétvégén használod fel 🙂

 • senkifia

  @naa:

  “miért ne lehetne usában céges számlád?”

  Ismersz USA-beli bankot nyit neked ilyent távolról, USÁban bejegyzett cég nélkül?

 • nyman

  @attila
  Akkor adocsalas, ha a szamla kamatot is fizet es az nem vallom be itthon. 🙂 Mar nem kell rezidensnek lenni az ir szamlahoz.

  Egyebkent mikor kulfoldon dolgoztam, akkor meg gondoltam, hogy szivatom az itthoni bankokat azzal, hogy bejelemtem, hogy nem vagyok itthon es ne vonjak a kamatadot, hanem majd kint bevallom. 🙂

 • IB user

  @Csáp Géza:
  “Note please that IB as broker allows you to deposit funds from a bank account entitled in your name. Also ensure the sending institution is able to mention the payment reference to your IB account title when transferring funds in order for us to identify the payment and credit.
  If we are not getting this information we cannot identify the payment and have to return the funds.
  Possible that the financial institution is using a domestic payment method or payment method which does not provide your name as sender and no payment reference to your IB account and title which cause a rejection and return.”

  Ez alapján a saját névre szóló TW USD számláról mennie kéne. Az más kérdés, hogy megéri-e az 1.3$-os díj és 0.5% váltási költség után…

 • Gábor

  Ma kaptam a megerősítést a Revolut-tól. Nincs banki licenszük, nem védi az ott tartott pénzt a betétbiztosítás és nem felügyeli őket az angol bankfelügyelet. Az FCA (Financial Conduct Authority) ugyanakkor biztosít némi kontrollt.

 • Csáp Géza

  @IB user

  sajnos nincs már meg a levél, amit az IB supporttól kaptam, de explicit leírják, hogy TW-tól nem fogadnak utalások.
  A TWnek egyébként azért lenne értelme, mert tud fogadni ACH paymentet és más amerikai számlára váltás nélkül lehet vele USD-t utalni. Tehát ha nekem a bevételem USDben keletkezik, akkor nem kell utána drága SWIFTtel utalnom az IBhez. Tehát ebben az esetben nincs váltási költség csak egy nagyon minimális utalási költség.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 karakter még felhasználható

* 4+6=?