Újabb felmérés a magyar lakosság pénzügyeiről

Pár hete a Pwc kiadta a Scale Research felmérését a magyar lakosság banki szokásairól.

A felmérés sajnos az eddigi felmérések adatait ismétli meg, ennek ellenére úgy gondoltam, érdemes megismerkedni az eredmény legfontosabb pontjaival.

– A felmérés szerint a lakosság mindössze 13 százaléka rendelkezik megtakarítással, és még a legfelsőbb (havi 200 ezer forint feletti) jövedelmi kategóriába tartozóknak is csak alig egyötöde takarít meg.

A különböző felmérések a megtakarítással rendelkezők arányát 13 és 28% közé teszik és ez a megtakarítás is gyakran még egy havi megélhetést sem fedez. Egy másik felmérés szerint aki tesz is el pénzt, az is csak havi 11.086 Ft-ot, ami igen karcsú összeg. Az pedig, hogy a 200 ezres fizetésnél is többet keresők között is csak minden ötödik személy tesz félre, elég sok mindent elárul a pénzügyi kultúránkról.

– A megtakarítások 50%-a bankbetét, valamint 13%-a megtakarítási számla és 10%-a lakástakarékpénztári számla. A többi termék (NYESZ, TBSZ, különböző pénztárak) szerepe marginális.

– Az adóssággal rendelkezők felével (fogyasztási hitelek 45%, jelzálog hitelek 58%) már előfordult, hogy nem tudott időben fizetni és kétharmaduk tart attól, hogy ez a jövőben is elő fog fordulni.

– A bankkártyáját a kártyával rendelkezők 49,8%-a soha nem használja fizetésre és mindössze az emberek 13,4%-a használja legalább háromszor vásárlásra a kártyát. A kártyás pénzfelvételre legtöbben havi egyszer használják a kártyát, ez a kártyatulajdonosok közel fele (44,8%)

– Az átlagos ügyfél bár a banknak fizetendő folyószámlával kapcsolatos díjakat erősen alábecsüli, de általában elégedett a bankjának díjszabásával.

– A sárga csekk hatalma megdönthetetlen, ennek mindössze a 10%-át teszi ki a csoportos beszedési megbízás, amely csak minden negyedik számlán van beállítva.

Egy másik felmérésről itt írtam.

Share

93 hozzászólás

 • pdw
  En altalany fizetek mert nem erek ra diktalgatni minden honapban, igy evente egyszer valtozik a rezsim (ami meg valtozo pl. mobil azis beallt egy adott savba mar). Raadasul az elmult 3 evben folyamatosan csokkent mind a gaz, mind az aram. Amugymeg pl. ha altalaban 5e a szamlam akkor beallitok 8at, azt sanszos hogy nem lepi tul.

  Az osszes tobbire meg csak azt tudom mondani ha te kenyelmetlennek erzed hogy a bankkal/szolgaltatoval kell anyazni akkor turjed hogy ott szopatnak ahol tudnak 🙂

  Amugy persze izlesek es pofonok, en 100ft-ot is megreklamalok, masok meg fizetik az extra ezreseket…

 • Andor
  Az én ismerettségi körömben sem divat a megtakarítás, aránylag magas fizetések mellett sem. 6-12 havi megélhetésre elég egy (1) helyen van – ott meg gyerek nincs. Ha a felső tízezer büszke tagja mondjuk félretesz havi 20,000 Ft-ot, mennyi idő alatt gyűlik össze a félévi tartalék? Vagy a nyugodt szépkorúsági tartalék 15-20 évre? Inkább bele sem vág…
 • Kiszamolo
  …. helyette inkább vesz autót hitelre, meg a legújabb kétszázezres telefont félévente.
 • Andor
  Pontosan. Meg divatos és cseppet sem tartós vackokat. Talán ugyanott dolgozunk? 🙂
 • mtoma73
  Én évek óta csoportos beszedéssel fizetem a rezsi számlát. Nem emlékszem, hogy egyszer is előfordult volna, hogy többet akartak levonni, vagy kétszer vontak volna le valamit.
  A sárga csekket meg simán el lehet felejteni.
  Ha meg az utolsó napon fizeted be, akkor már régen bukó, mert a csekken levő dátum a beérkezés határideje. Átutalásnál meg még a határidő napján is befizethetem, mert aznap odaérkezik.

  “Kevesen tudják, de valamelyik szolgáltató kitalált valami teljesen kamu ürügyet és kiküldött mindenkinek egy 1-2e ft-os számlát. Sokan befizették, mert féltek hogy kikapcsolják az áramot ha nem…”

  Ezt sárga csekken is befizetik, nem értem mi köze a csoportos beszedésnek ehhez. Azt is letilthatom.

  “ezt figyelni kell, plusz utána járás, idegeskedés, vitatkozás”

  A sárga csekk és a netbankáros utalás csoportos beszedés ugyanannyi figyelmet kíván, ugyanúgy nem fizeted be / letilthatod, csak az egyiknél be kell sétálnod a postára és várakoznod, a másikat meg a meleg szobából elintézed fél perc alatt.

  A rezsi azért egy idő után beáll egy szintre, nagyjából mindenkinek tisztában kellene lennie, hogy mekkora a fogyasztása.
  Én diktálok áramot és gázt is, vezetem egy excel táblázatban, és amikor e-mailt!! kapok, hogy új számla van, akkor megnézem, hogy az óraállások egyeznek-e. Ha igen (eddig mindig egyeztek), akkor átfutom a számlát hogy ne furcsa-e valahol és ha nem, akkor elfogadom a számla végösszegét.
  Ennyi. Ez a része teljesen független a sárga csekktől, vagy a netes utalástól. Ezt mindkét esetben meg kellene csinálni.

 • pdw
  Igen, en 7 eve fizetek mindent csoportossal es SOSEM fordult elo hogy tobbet vagy duplan szamlazzanak.

  (Ok, mikor bekoltoztunk az elso ELMU szamla 200ezerrol szolt, mert az elozo tulaj rossz meroorara diktalta be az uj lakasanak a fogyasztasat :D, de ekkor meg nem elt a beszedes + 200ezret ugyse tudnanak leszedni a limit miatt.)

  Egyebkent meg ez lehet megint csak az en hulyesegem, de sztem felesleges marhasag diktalgatni a meroorat. Sokkal egyszerubb es tervezhetobb az altalanydij. Arrol nem is beszelve hogy nekem evek (asszem 3) ota csokken parszaz forinttal a gaz es aramszamlam minden evben 🙂

  Mert igazabol nekem mindegy volna, mert nem okoz problemat nyaron 2ezer forintos gazszamlat kifizetni es telen a 25ezreset sem, de pont ez az ami rengeteg embernek problemat okoz. Mert marhara tud orulni a butaparaszt, hogy “bediktalom es csak annyit fizetek amennyit fogyasztok” es orul 2ezres nyari gazszamlanak, de odaig mar nem gondolkozik h elrakjon havi egy 5ost a telire… 🙂

 • pdw
  De az idobe kerul. Szaros kozos koltseget dobaljak mindig be csekken, aztis tarthatom fejbe h ho vegen utaljam at. Franc se akarna ezzel foglalkozni amugy.
 • tangerine
  A K&H-nál van 2% visszatérítés (max 3000Ft/hó), de csoportos beszedést nem lehet tenni rá. A távszámla viszont kártyás vásárlásnak számít, arra van 2%. És a webkincstárban is lehet vele értékpapírt venni, és arra is van 2%.
 • pdw
  Tegyuk fel hogy 200nettoval o mar gazdagjani (nem az*) HA nincs hitele es abbol 20at felretesz, akkor az 10% megtakaritas. Ez SEMMIRE sem eleg, ellenben legalabb ennyi volna a minimum. Ha nincs hiteled es 200e-t keresel, szerintem minimum 50et felre kell tudni tenni de inkabb tobbet.
  Ha meg van hiteled akkor surgosen jobban fizeto allast kell szerezni 🙂

  * En a “jol kereso” embert egy hitelmentes 300nettonal kezdenem. Ebbol mar lehet havi 100 felett felretenni, tervezni, nyaralni, elni, gyereketnevelni. Ha 2 kereso van az meg jobb.

 • Csaba
  Nálunk a szolgáltatók nem adnak kedvezményt, ha utalással fizetek, még én fizessem az utalás díját, hogy utalhassak. Marad a csekk.
  (utalás díja, sms értesítő havidíja, sms díj)…
 • pdw
  Meg mindig sok lehetoseg van ingyen utalni, ezenkivul a beszedes megtobb helyen maradt ingyenes. SMS meg nem kotelezo (sot, teljesen felesleges szolgaltatas), igy ezek csak kifogasok.
 • xkp026
  Mint a cikkekből és a hozzászólásokból kiderült, az elenyésző kisebbség közé tartozom: nettó jövedelmem 30-40%-át megtakarítom (egyedülállóként).
  Ez egyébként családi hagyomány. Szüleimnek is egyedül házépítésre felvett hitelük volt. Az itt leírtakból mégis sok jó ötletet merítettm már.
  Egy kérdés merült fe bennem az olvasottak alapján:
  Mi lenne, ha Kiszamolo áldásos tevékenysége nyomán az emberek (főleg a jól kereső, sokat költő) emberek rajtaütés szerűen takarékoskodni kezdenének?
  Az egész rendszer nem a fogyasztásra épül? Állami bevételek, munkahelyek, stb?
  Nem az a jó, ha sokat költünk?
 • Csaba
  Kedves pdw!

  “sok lehetoseg van ingyen utalni”
  Hol?
  “a beszedes megtobb helyen maradt ingyenes”
  Hol?
  “SMS”
  Pénzmozgások ellenőrzése hogyan másként?

 • pdw
  Erste Szupernulla, K&H minimum, Magnet, Granit. Najo ezt lehet beneztem mar mas nem jut eszembe (de valszeg van meg, de nem ismerem mindet).

  A beszedes sztem mindenhol ingyen van egyedul az unicreditnel vezettek be ra dijat nem? Erste-nel biztosan ingyen van, korabban igenyelt Citibank kartyaknal szinten.

  Napi webbank belepessel + koltesek vezetesevel.

 • steckler
  A felmérés tényleg valós képet mutathat. Sajnos nagyon kevés a megtakarítás. Akinek jobban megy egyből elkölti hülyeségre pl. új BMW stb. Meg felesleges luxustermékekre.
  Az OTP térnyerése is a régi korszak generációjának megszokásai miatt tart még. Van olyan ismerésem, hogy az OTP-nél 30 éve vezetett számláját nem meri átvinni pl. Erstéhez vagy a CIB-hez, mert nem ismeri és fél az idegentől.

  A sárga csekk, mint szocialista hagyatékot nekünk nagyon nehéz felszámolni, pedig jó pár volt szocialista ország 2-3 év alatt felszámolta, pl. Grúzia 2005-től 2007-ig. Örményország 2006 és 2010 között. Jelenleg Ukrajna is próbálkozik a felszámolásával.
  Ott nem az internet bankot vagy a csoportos beszedést preferálják, hanem ami mindenki számára elérhető, nem igényel se bankkártyát, se pedig bankszámlát.
  Az elektronikus pénzfizető terminálok elfogadnak bankkártyát, és készpénzt is (valahol még 3 félét is nemzeti valuta $ és €). A szolgáltatások befizetése korlátlan, nem csak a rezsire számlák befizetésére terjed ki, hanem lehet pl. büntetést, cirkuszjegyet, mobilfeltöltést, rendszám igénylést, vonatjegyet, koncertjegyet…

  Példaként nagyon követendő lenne a tbiliszi minta. Az 1,3 milliós georgiai fővárosban több, mint 3000 ilyen pénzbefizető terminál van.
  http://www.tit.kiev.ua/spaw2/uploads/images/Payment_terminals/3_1.jpg
  Több bank verseng egymással (TBC, Privatbank, Bank of Georgia …)
  http://tbcbank.ge/en/location_finder/?mod=flash
  A pénzbefizető utcai terminálok vidéken is elég elterjedtek, még akár 2-3000 fős községekben is fellelhetők még a kaukázusi hegyek között is.
  Befizethető szolgáltatások egy része: http://bankofgeorgia.ge/express/en/payments/ibank
  Költsége a pénzbefizetésnek nincsen azt a szolgáltató fizeti meg a bank fele!!!
  Igazolást a terminál automata nyomtat egy kis bizonylatot a befizetésről. Ennél egyszerűbb nincsen.
  A pénzfizető terminálok bevezetését tavaly próbáltam, amikor még az NGM-ben dolgoztam, mint a Kaukázus szakértője, a Keleti nyitásban. A válasz az volt, hogy itt nincs meg az akarat a bankok és a szolgáltatók részéről sem és az a posta teljes vesztét okozná.
  A posták szerintem is becsődölnének, mivel a levélből és a csomagból nem élnének meg, ez a csőd zajlott le 5 éve a georgiai postánál is. Jelenleg csak pár postahivatal működik a nagyvárosok forgalmasabb pontjain, ahol képeslapot küldhetnek a turisták.
  Azért egy külföldi rendszert szeretne a kormány lemásolni, az online pénztárgép NAV összeköttetést. Ez a tavalyi magyar-azeri gazdasági vegyes bizottsági ülés alkalmával vetődött fel, mint jól működő azerbajdzsáni rendszer és plusz adóbevétel. Erre azonnal vérszemet kaptak Szijjártó és a többiek, hogy milyen jó lesz az online pénztárgép rendszer bevezetése. Nálunk még az új rendszer bevezetése is szerencsére nehézségekbe ütközik. Azonban Horvátország már január 1-től megkezdte a pénztárgépek online rendszerének kiépítését, egyenlőre a vendéglátó egységekben. A horvátok nem is akarják a teljes kiskereskedelemre kiterjeszteni, nem ez a cél. Nálunk meg a piacoktól kezdve, minden kiskereskedőnek kötelező lesz.
  Az eredeti azeri példa sem terjed ki a teljes kiskereskedelemre, inkább a vendéglátóegységekre és nemzetközi szállodaláncokra (főként Bakuban, Gandzsában és Szumgaitba működik). Az azeriek nem akarják megölni a teljes vidéki kiskereskedelmet, ezért nem is terjesztik ki a rendszert.

 • http://zsiday.hu/blog/hitelundor-kora-vagy-m%C3%A9gsem

  És erről mi a véleményed? Hogy lesznek ilyen környezetben épeszű megtakarítások (lehet a nyugdíjas cikk alá kellett volna linkelnem)?

 • Janos
  siman lehetsz beszedesekkel is plusszban… nekem peldaul az LTP is onnan megy, es ez mar fedezi a havi szamlavezetest. Ha ketten vagytok, es van havi 40e rezsitek, akkor mar siman pluszban vagyok eves szinten, es meg nem is koltottem semmi masra ( mondjuk kemeny 5k ft az eves nyeresegem, de na:) )
 • Janos
  nagyon ritkan jarok postara:) Ha csak olyankor fizetnem be a csekjeimet, akkor kb felevente-evente tennem… szerintem nem jo..

  az atlagember nagyresze meg nem okos… ha nem is buta… de sokszor latszik, hogy nem akarjak a sajat kerdeseiket megvalaszolni. Kevesen tudjak peldaul, hogy mit kellene ahoz tenniuk, hogy 20-30%al tobbet keressenek. A tobbsegnek csak a feketezes meg a buncselekmenyek jutnak ilyenkor az eszukbe, vagy a lotto. Mi ez, ha nem butasag?

 • Bud Fox
  Sajnos nagyon sokan költenek felesleges szolgáltatásokra, termékekre, amelyekre valójában nincs szükségük. Felesleges prémiummárkát venni, jómagam Hyundai párti vagyok, kiváló autók, jó áron, a világ 4. legnagyobb autóipari vállalata a Hyundai-Kia. Sajnos sokan nem ismerik fel, hogy mennyire jók az olcsóbb, de műszaki-technológiai színvonalban élen járó új márkák, köztük számos dél-koreai.
 • KZoltán
  Ez nem befektetési tanácsadás, mint Kiszámolóé, hanem makró gazdasági elemzés.
  Egyébként ez rá a több évezredes megoldás: http://michael-hudson.com/2012/04/debts-that-cant-be-paid-wont-be/
 • Sandokan
  xkp026!
  Ha Kiszámoló áldásos tevékenységének köszönhetően tényleg elkezdenének takarékoskodni, (ahogy hiszem, hogy már vannak jónéhányan, még ha ez elenyésző is egyenlőre) és nem csak a jól keresők, hanem mindenki, akkor nagy valószínűséggel elsősorban a hiteleiktől tudnának megszabadulni az emberek. Ez elsősorban a bankoknak fájna, nem a közembereknek, de ez sem sokáig. Amint jól átgondoltan tudnának az emberek a pénzükkel bánni, abban a pillanatban jó döntésekkel és főleg készpénzzel tudnának vásárolni, ugyanis szerintem nem a hitelek pörgetik a gazdaságot, hanem a kápé. Amiről a blog is szól nagyrészt( lehet, elfogult vagyok. 🙂 ), hogy azért nem tudunk megfelelően és főleg meggondoltan “költeni”, mert a hitelek miatt nincs elegendő kp. Ha le tudnánk faragni az egyéni adósságainkat, ez kihatna hosszú távon az állami bevételekre is, és mi lehetnénk Közép-Európa Svájca! Akár úgy is, hogy mi kölcsönzünk másoknak, értsd: más országoknak, és nem nekünk kellene kölcsönkérnünk. Utópia!? Lehet. Azonban ahogy elnézem, nem féltem Kiszámolót és a hozzá hasonló segíteni akaró és tudó embereket attól, hogy a közeljövőben nem lesz mit csinálniuk.
  Csak így tovább Kiszámoló! 🙂
 • festékes
  Akkor összegezve:

  – a csekk ingyen van (most már ismét, mert az utalást is terheli adó)
  – a nyugdíjas sárgacsekkezik, mert kp-ban kapja a nyugdíjat, nincs bankszámlája, nem is lesz, interneten meg végképp nem fog ügyintézni semmit
  – a család csekkjeivel gyakran a ráérő nagymama fut el a postára (sőt sokszor az ő nyugdíjából érkezik az ellenérték is)
  – a lakosság fele digitális analfabéta http://www.sg.hu/cikkek/92462/a_magyarok_kozel_fele_digitalis_analfabeta
  – az aktív lakosság legalább fele vagy a teljes fizetését vagy annak egy részét kp-ben kapja, egy részük feketén, így a kp-s megoldás adja magát, ráadásul “nem látszik”
  – a beszedési megbízás a szolgáltatók hibái miatt okozhat meglepetéseket (és a szolgáltatók többnyire véletlenül mindig a saját javukra tévednek) nem is beszélve a költségeiről
  – a beszedési megbízás gyakran rossz pillanatban üríti le a számlát, nem lehet vele előre kalkulálni, vagy sakkozni a pénzekkel, márpedig a jelenlegi jövedelmek mellett a lakosság közel fele napi problémákkal küzködik
  – az átutalásnak költségei vannak, továbbá az is idő, bár valószínűleg kevesebb, mint a postai sorbanállás
  – a csekket akár tíz évig el tudom rakni, a bankszámlámat két évre visszamenőleg látom
  – a csekket hűtőmágnessel ki lehet akasztani a hűtőre, a laptopot nem

  Hát ez már kiad egy elég magas statisztikai átlagot…

 • Kiszamolo
  Az egy jó nagy marhaság, hogy azért fizet valaki sárga csekken, hogy az apeh ne lássa.

  Az adóhivatal KSH adatok alapján megbecsüli a havi költésedet, aztán majd te bebizonyíthatod, hogy kevesebb volt.

  De ha akarja, az összes szolgáltatót megkérdezheti, ügyfél voltál-e, ha igen, mennyit fizettél.

 • mtoma73
  “a beszedési megbízás gyakran rossz pillanatban üríti le a számlát, nem lehet vele előre kalkulálni, vagy sakkozni a pénzekkel, márpedig a jelenlegi jövedelmek mellett a lakosság közel fele napi problémákkal küzködik”

  Ne haragudj, nem akarok kötözködni, de mi a különbség, hogy a sárga csekkre az van írva, hogy befizetési határidő jan. 5, vagy az, hogy a netbankáron megjelenik január 5 előtt x nappal, hogy január 5-én le fogják vonni??? Megtehetem mindkettőnél, hogy nem fizetem be, a sárga csekknél még hamarabb is befizethetem. Nem látom, hogy ez miért érv a sárga csekk mellett.

 • pdw
  1. Nincs ingyen, csak a butak hiszik azt hogy ingyen van.
  2. Nyugdijasoknak is lehet bankszamlaja es kaphatjak oda a fizujukat. Nekem pl. a 4bol 4 nagyszulom igy csinalja/csinalta amig elt.
  3. Ilyen van? Sztem ez marhasag, de semmikepp sem statisztikai sokasag.
  4. Az atlag buta es/vagy hulye, ezzel nem lehet vitatkozni.
  5. Bunozok. Ugorjunk.
  6. Okozhat, mas kerdes hogy rengeteg embert ismerek akik 5-10 eve fizetnek igy mindent es meg sosem volt semmi problemajuk vele.
  7. Ez nem a szolgaltato hibaja. A szolgaltatok mindig a hatarido utolso napjan vonjak le a penzt. Ez 100%-ig tervezheto es kiszamithato.
  8. Az emberek joreszenek meg igy tranzakcios adostul is van lehetosege ingyen utalni, a maradek meg sokkal tobb penzt veszteget el azon hogy postara jar, mintsem hogy kifizetne az a 50Ft adot.
  9. Bankszamlakivonatot is barmikorra visszamenoleg kerhetsz a banktol (oke, valszeg penzert, de hanyszor lesz erre szukseg az ember eleteben? 1-2?), ellenben 5 evnel tul elvileg semmit sem szukseges megorizni.
  10. Laptopot is lehet csak eros magnes kell 🙂
 • mtoma73
  10. Vagy veszünk egy olyan hűtőt, ami egyben laptop is internetkapcsolattal, így még mágnes se kell. 🙂
 • janos
  9:
  az elektronikus bankszamlakivonatot akarmeddig megorizheted. Raadasul kenyelmesebb is, mert nem kell 100 kg papirt magaddal vinned, ha latni akarod 10 evre visszamenoen a kolteseket, mert mind elfer 1 pendriven:D jah, es masolatot is konyebb kesziteni.
 • zsolti
  “- A megtakarítások 50%-a bankbetét, valamint 13%-a megtakarítási számla és 10%-a lakástakarékpénztári számla. A többi termék (NYESZ, TBSZ, különböző pénztárak) szerepe marginális.”

  Milyen befektetési formák vannak, amit kis pénzzel is el lehet kezdeni?(pár milla) Ami lehetőleg már annyival felette van a banki kamatnak, hogy megérje vele foglalkozni. Ilyenekről lehetne konkrét példát írni.

 • Zabalint
  Oké, hogy megbecsüli a NAV a havi kiadásaidat, te meg bizonyítsd, de ezt azzal teszi meg, akinél már elindították ezt az eljárást. Ellenben az átutalások adatbázisait folyamatosan kutathatják scriptekkel, hogy gyanús emberekre akadjanak. Más kérdés, hogy mivel a csekk is elektronikus, miután befizetted, tehát ott is megtehetik, valamint amit mondasz, a szolgáltatók.

  A másik része a dolognak, mert arról is írtál, a bankkártyás fizetés a boltban, az viszont nem látszik, ha készpénzben fizet, de látszik, ha kártyával.

 • Ami a nyugdíjasokat illeti, azért sokan el vannak tévedve. Havi 90 ezres utalásnál (márpedig az átlagnyugdíj ennyi, főleg falun) nagyjából semmi sincs ingyen egyetlen banknál sem, ráadásul egyre több banknál nagyjából három-négyszeres szorzóval nyomják a díjakat-költségeket, ha a bankfiókban a kisasszonyt ugráltatod, és nem neten utalsz, vagy telefonon. A legtöbb hetvenen felüli számára egy banki call centeres ügyintézés megugorhatatlan akadály a maga négy-ötszintű menüjével, vidéken a kisebb településeken nincsen bankfiók (posta vagy mobilposta viszont igen), és Angliában vagy Budán lehet hogy interneteznek a nyugdíjasok, de máshol csak kevesen. Ráadásul ha nem boldogul mondjuk a nyolcvanéves Marika néni, arra meg tudja kérni a szomszéd Ferit, ugorjon el a postára az ötezres csekkel, de azért Marika néni se hülye, hogy Ferinek mondjuk szabad bejárást adjon a bankszámlájára neten, a rajta lévő összes pénzt mozgassa vagy akár csak nézegesse.

  Anyám egyszer összeadta a bankköltségeit, majd szépen felmondta a bankszámláját, azóta hozza neki is a postás, hiába van kb. 8 féle bank a környéken. Pár év múlva ugyan valaki ajánlott neki spéci nyugdíjas-számlát, azon azóta tart megtakarítást (így nem nagyon kerül pénzbe és mégiscsak nem a cihában tartja ami plusza van), de a nyugdíját kihozzák, a kb. 4-5 db sárga csekkjét (alap rezsi, közös költség) meg szépen elfizetgeti, 2 db ATM-felvétel és a 4-5 utalás/csopbesz a mostani kondíciókkal sajna nagy valószínűséggel sokkal többe lenne neki, nem is szólva arról, hogy még az ATM-et is utálja, mert mi van, ha elrontja, vagy távozóban leütik. Pedig nem 8 osztályt végzett. Netezni pedig a büdös életben nem fog sztem.

 • Idézet a mai K and H interjúból: “A új megjelent számlacsomagok még szigorúbb feltételeket követelnek, a legkisebbhez is havi 150 ezres jóváírás, illetve 750 ezer forintos megtakarítás szükséges, csak ez után ússzuk meg a 650 forintos számlavezetési díjat.

  Ha az összes díjmentes szolgáltatás költségét összeadjuk a hirdetményekből, láthatjuk, hogy jelentős kedvezményt kapunk, komoly összeget spórolhatunk meg a havi banki költségünkön.”

 • Csaba
  Kedves pdw!

  Ha az átlagbér alatt keresel:

  K&H Minimum
  Átutalás: 0,47%, minimum 72 Ft
  Beszedés: 0,21%, minimum 60 Ft
  Havidíj: 650 Ft

  Erste Szupernulla
  Átutalás: 0 Ft
  Beszedés: 0 Ft
  Havidíj: 1.490 Ft

  (a másik kettőt nem néztem meg).

 • Kiszamolo
  Forintban jelenleg nincs ilyen. A prémium állampapír mindent visz egyelőre, ha figyelembe veszed a kockázatot is.
 • pdw
  Azert atlagber (mennyi is az 143? 147?, nagyjabol megfelel a 150ezres hatarnak azert), mert atlag, en nem foglalkoztam az az alattiakkal.

  KH-ban akkor lehet tevedtem, sorry.

 • gab
  http://hetivalasz.hu/itthon/nincs-mas-megoldas-60625/

  “A gyerekek 22 százaléka nő fel kilátástalan helyzetben, és a gyermekes háztartásokban a szegénységi arány 2,5-szer magasabb, mint a gyermektelenekben. Jelenleg a magyar háztartások 75 százaléka nem képes havonta megspórolni annyi pénzt, amiből váratlan kiadásait fedezni tudná.”

 • Ildiko
  Ez igaz, de mi van akkor, ha befizetted a csekket és akkor döglik meg a kazán? Akkor se tudod megcsináltatni.
  Én különben a dijnetet használom arra, amire csak lehet. Szerencsém van, egyedül a telefonszámát nem tudom rajta intézni, de arra ott van a saját online ügyintézés. Minden csoportosról megy, mert a postára csak akkor jutnék el, ha szabit vennék ki. A számlák ráadásul úgy jönnek, hogy hetente kellene a postára járkálni, mert minden héten jön valami, de kettőt nem tudnék egyszerre befizetni, mert úgy vannak a határidők.
  Épp most akarom édesanyám számláit is az én folyószámlámról fizetni, hogy ne kelljen járkálnia a postára fájós lábaival.
  Ráadásul a számlámról ingyenes a csop. beszedés (BB – dolgozói csomag) és a kártyás vásárlás is.
 • Ildiko
  Szerintem csak nem Magyarországon tartja a pénzét, esetleg a párnacihában és nem bankban. nem tudom elképzelni, hogy aki jól keres ne tegyen félre egy esetleges szűkebb időre, betegségre, gyerekeknek. Ha tényleg nem tesz félre akkor hülye és nem is érdemli meg a jó keresetet.
  Mi havonta a 2 gyereknek 3 számlára rakunk félre pénz. Megtakarítási számlára egy nagyobb összeget (nekünk a 25E Ft nagy összegnek számít 🙁 együtt a kettőjüknek) és 1-1 kisebb összeget külön-külön. Ha kell hirtelen cipő, ruha, stb. van mihez nyúlni, meg idén a nyaralásra való költőpénzt is itt gyűjtöm meg a tankönyvek árát, havonta kisebb összegekben, mert egyszerre lehetetlen kifizetni és addig egy picit kamatozik is. Ide teszik félre ők is a megtakarított pénzüket – ha marad hónap végén.
 • Ildiko
  Nekem a BB-nél van a számlám (dolgozói bónusz csomag), tavaly ősszel váltottam a haza banktól, mert ott mindenért fizetni kellett – havonta min. 2-3000 Ft-ot spórolok.
  485 Ft-ért ingyenes utalás – tranzakciós díjat fizetek, ingyenes kp. felvétel – itt is van tranzakciós díj, de teljesen ingyenes a csoportos megbízás és a kártyás vásárlás, nincs SMS díj. Nincs semmi kötelezettség, hogy mennyi összegnek kell havonta érkezni vagy hasonló.
  A férjemnek (szintén BB dolgozói jutalom csomag) nincs havidíj, de fizetnie kellene az SMS-ért így nem kértük, ill. tőle nem utalunk, mert ott azért fizetni kell. Itt a minimálbérnek megfelelő összegnek havonta meg kell érkeznie a számlára, ha nem akkor 310 Ft-ot levonnak. Annak, aki csak a számlákat fizeti ki, vásárol meg a többit kp-ban felveszi annak tökéletes megoldás lehet.
 • F_Feri
  Egy adalék a sárga csekk mániához, ami úgy összenőtt a magyar néplélekkel, mint a víziló és a perec. Öt évig voltam rendőr, és nem emlékszem arra, hogy közúti ellenőrzés során nem min. öt sárga csekk közül kellett volna kiválasztani az épp aktuálisat. A csúcs a tizenkét évre visszamenőleg volt( ez ugye 48 db!), de csak azért, mert az öreg nagypapa akkor vette a kocsiját. Még jó, hogy a forgalmi tokja két részes.
 • Én is ezt a “nem látja az APEH, hogy befizetem a csekket a fekete jövedelmemből” szöveget tartom a legbénábbnak.

  Én persze sose kaptam zsebbe fizetést, de ha kaptam volna, akkor a bankszámláról/kártyáról ment volna a közüzemi költségek befizetése, a kisebb összegű élelmiszer bevásárlások, és a szürke jövedelmemet költöttem volna olyan dolgokra, amik a minimál életvitelhez nem szükséges dolgok, és az APEH elől jobban “elrejthetőek”. Azt könnyebben megmagyarázhatom, hogy kevesebbet eszek az átlagnál, vagy nem költök drága elektronikai cuccokra, autóra, de azt nehezen, hogy az angyalka rakta le a fenyőfa alá az egész éves csekkbefizetésre valót…

 • jurta
  “- a beszedési megbízás gyakran rossz pillanatban üríti le a számlát, nem lehet vele előre kalkulálni, vagy sakkozni a pénzekkel”

  Megkapod a számlát a szolgáltatótól 2-4 héttel előre. (Ha te nem olvasod el a számlát, az nem a beszedési megbízás hibája.) Van rajta egy dátum: Fizetési határidő néven. 2-4 hét múlva ezen a napon fogják a bankszámláról leszedni a pénzt, illetve ügyetlenebb szolgáltatónál (Fundamenta) még az is előfordul, hogy később. (Ellentétben a postai csekkel, amit pár nappal előtte már be kell fizetned.) Ha nincs megfelelő egyenleged, nem szedik le, másnaptól tartozol a szolgáltatónak, a beszedés később sem pótolódik. Hol van ebben meglepetés?

 • jurta
  Őszintén, most már szeretném tudni, hogy “A szolgáltatók magasabb összeget vonnak le a számládról, és csak hosszú idő múlva korrigálják” állításban:

  – mikor történt (ha az utolsó eset 1999-ben volt, akkor talán nem fenyeget minket)
  – melyik szolgáltatóról van szó
  – melyik banknál volt a számla
  – mekkora összegű volt a tévedés
  – kellett-e reklamálni
  – mennyi volt a korrekció időigénye,
  – és főleg: AZ ÖSSZES BESZEDÉSI TRANZAKCIÓ HÁNY SZÁZALÉKÁVAL (tízezrelékével) TÖRTÉNT MEG?

  Mert ez így csak egy remek riogatás, terjedő szóbeszéd, amivel embereket le lehet beszélni a kényelmesebb megoldásról. Kb. mint azt mondani, “ne mássz sziklát, és ne is kerékpározz, mert volt aki már meghalt bele.”

  3 bankon, 4 szolgáltatón, 6 éven vagyok már túl, soha nem tapasztaltam ilyet, és első kézből nem is hallottam.

 • jurta
  Ugyan már. Csak fejlesztés kérdése, hogy a netbankon is legyen ilyen.