Kellett ez, mint tanyába a villany

2013-01-24
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Anyósomék nagyon takarékos emberek, a mai napig a két nyugdíjból egyet eltesznek. Apósom még 77 éves korában is eljárt dolgozni, pedig anyagi gondjaik nem voltak.

(Mielőtt még azt gondolod, hogy valami kőgazdag család 300 ezres nyugdíjjal, elárulom, hogy apósom vezető volt a MÁV-nál. Mozdonyvezető. Anyósom még annyit sem keresett.)

Ennek ellenére néha csőbe húzzák őket az ügynökök, anyósom pár éve bevásárolt egy Lux porszívót közel 600 ezer forintért. Az a porszívó szerintem tudása alapján nem ér százat sem.

Pár hónapja megint itt láttam az ügynököt, ebből már tudtam, hogy újra baj lesz. Így is volt, az utolsó pillanatban sikerült megakadályozni, hogy anyósom vegyen egy gőzös tisztítógépet 340 ezer forintért, mert rájött, hogy ő nem tud enélkül tovább élni és akkora a mocsok a lakásban, hogy mindenképp egy gőzgéppel kell letakarítani az összes csempét és ablakot. (Ragyog minden a tisztaságtól.)

Miután sikerült eltántorítani őt a vásárlástól, vettünk neki egy ilyen gépet használtan 80 ezer forintért, ezt kapta karácsonyra, mert rengeteget segít a gyerekekkel.

Az eladója azt sem tudta, hol kell bekapcsolni és feltölteni vízzel, mert ő is megvette két éve és egyszer használta, akkor is csak élvezni akarhatta az új szerzeményét. A gépkönyvből találgattuk, hogy is működik a masina.

Amiért ezt elmeséltem: anyósom, aki azonnal meg akarta venni a gépet 340 ezerért, két hónapja ki sem próbálta még az ajándékba kapott eszközt. Ennyire volt rá komoly szüksége. Azt mondja, majd ha jobb idő lesz, az ablakokat akarja legőzölni vele.

Nem akartam megbántani azzal, hogy a 340 ezerért, amit a gépre szánt, heti egy alkalommal számolva másfél évig járna egy takarítónő a házhoz, aki nem csak az ablakokat és a csempéket mosná le, de minden mást is kitakarítana.

Én ugyanígy vagyok a gőzborotvával, gyakran rám jön, hogy venni kellene egyet, hogy azzal mossam az autót. Aztán mindig eszembe jut, hogy a benzinkúton hazafelé 250 forintért tisztára mosom az autót, a gőzborotva ára pedig heti egy mosással számolva akkor is 3-4 év alatt térül meg, ha a felhasznált vizet és mosószert nem számolom. (A 250 forint egy gyorsmosás gőzborotvával a benzinkúton, nem autókozmetika.)

Így aztán nem veszek még egy vackot a garázsba, amit feleslegesen kerülgetni kell és csak áll benne a pénz.

Ezek után te tedd fel magadnak a kérdést, hány ehhez hasonló terméket vettél meg, amiről elhitted, hogy komoly szükséged van rá, miközben az elmúlt két évben nem, vagy alig használtad?

3D Tv, amin még full HD adás is alig fogható, nem hogy 3D-s.

Méregdrága szerszámok, amiket öt éve elő sem vettél. Mobiltelefon, amiről elhitted, hogy megér kétszázezret, mert annyival jobb, mint az elődje. Könyv, amit ki sem nyitottál, mióta megvetted. Tojásfőző gép, fagylaltkészítő gép, borítékbontó, tablet, ami mindig álltában lemerül, mert elő sem vetted két hónapja és ezer egyéb drága vacak, amit hirtelen felindulásból vettél meg, hogy aztán berakd a sarokba és fogja a port.

Írtam már arról, hogy csinálj garázsvásárt és add el a felesleges dolgaidat. Most nézz körül otthon és írd össze, mit adnál el egy garázsvásár alkalmával. Aztán gondolkodj el, melyik tárgyat miért vetted meg és azóta mennyit használtad.

A spórolásról szóló cikkemben írtam arról, hogy minden vásárlás előtt, ami nem napi szükséglet, legalább várj 7 vagy 14 napot összegtől függően. Ez megment attól, hogy sok rossz döntést hozzál és elszórd a nehezen megkeresett pénzedet a cégek marketingtevékenységének áldozataként.

Összefoglalva: soha ne vásárolj hirtelen felindulásból és ne hagyd, hogy konzumidiótát csináljanak belőled a cégek. 🙂

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, február 7.-én indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram