Kellett ez, mint tanyába a villany

Anyósomék nagyon takarékos emberek, a mai napig a két nyugdíjból egyet eltesznek. Apósom még 77 éves korában is eljárt dolgozni, pedig anyagi gondjaik nem voltak.

(Mielőtt még azt gondolod, hogy valami kőgazdag család 300 ezres nyugdíjjal, elárulom, hogy apósom vezető volt a MÁV-nál. Mozdonyvezető. Anyósom még annyit sem keresett.)

Ennek ellenére néha csőbe húzzák őket az ügynökök, anyósom pár éve bevásárolt egy Lux porszívót közel 600 ezer forintért. Az a porszívó szerintem tudása alapján nem ér százat sem.

Pár hónapja megint itt láttam az ügynököt, ebből már tudtam, hogy újra baj lesz. Így is volt, az utolsó pillanatban sikerült megakadályozni, hogy anyósom vegyen egy gőzös tisztítógépet 340 ezer forintért, mert rájött, hogy ő nem tud enélkül tovább élni és akkora a mocsok a lakásban, hogy mindenképp egy gőzgéppel kell letakarítani az összes csempét és ablakot. (Ragyog minden a tisztaságtól.)

Miután sikerült eltántorítani őt a vásárlástól, vettünk neki egy ilyen gépet használtan 80 ezer forintért, ezt kapta karácsonyra, mert rengeteget segít a gyerekekkel.

Az eladója azt sem tudta, hol kell bekapcsolni és feltölteni vízzel, mert ő is megvette két éve és egyszer használta, akkor is csak élvezni akarhatta az új szerzeményét. A gépkönyvből találgattuk, hogy is működik a masina.

Amiért ezt elmeséltem: anyósom, aki azonnal meg akarta venni a gépet 340 ezerért, két hónapja ki sem próbálta még az ajándékba kapott eszközt. Ennyire volt rá komoly szüksége. Azt mondja, majd ha jobb idő lesz, az ablakokat akarja legőzölni vele.

Nem akartam megbántani azzal, hogy a 340 ezerért, amit a gépre szánt, heti egy alkalommal számolva másfél évig járna egy takarítónő a házhoz, aki nem csak az ablakokat és a csempéket mosná le, de minden mást is kitakarítana.

Én ugyanígy vagyok a gőzborotvával, gyakran rám jön, hogy venni kellene egyet, hogy azzal mossam az autót. Aztán mindig eszembe jut, hogy a benzinkúton hazafelé 250 forintért tisztára mosom az autót, a gőzborotva ára pedig heti egy mosással számolva akkor is 3-4 év alatt térül meg, ha a felhasznált vizet és mosószert nem számolom. (A 250 forint egy gyorsmosás gőzborotvával a benzinkúton, nem autókozmetika.)

Így aztán nem veszek még egy vackot a garázsba, amit feleslegesen kerülgetni kell és csak áll benne a pénz.

Ezek után te tedd fel magadnak a kérdést, hány ehhez hasonló terméket vettél meg, amiről elhitted, hogy komoly szükséged van rá, miközben az elmúlt két évben nem, vagy alig használtad?

3D Tv, amin még full HD adás is alig fogható, nem hogy 3D-s.

Méregdrága szerszámok, amiket öt éve elő sem vettél. Mobiltelefon, amiről elhitted, hogy megér kétszázezret, mert annyival jobb, mint az elődje. Könyv, amit ki sem nyitottál, mióta megvetted. Tojásfőző gép, fagylaltkészítő gép, borítékbontó, tablet, ami mindig álltában lemerül, mert elő sem vetted két hónapja és ezer egyéb drága vacak, amit hirtelen felindulásból vettél meg, hogy aztán berakd a sarokba és fogja a port.

Írtam már arról, hogy csinálj garázsvásárt és add el a felesleges dolgaidat. Most nézz körül otthon és írd össze, mit adnál el egy garázsvásár alkalmával. Aztán gondolkodj el, melyik tárgyat miért vetted meg és azóta mennyit használtad.

A spórolásról szóló cikkemben írtam arról, hogy minden vásárlás előtt, ami nem napi szükséglet, legalább várj 7 vagy 14 napot összegtől függően. Ez megment attól, hogy sok rossz döntést hozzál és elszórd a nehezen megkeresett pénzedet a cégek marketingtevékenységének áldozataként.

Összefoglalva: soha ne vásárolj hirtelen felindulásból és ne hagyd, hogy konzumidiótát csináljanak belőled a cégek. 🙂

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, február 7.-én indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

72 hozzászólás

 • Édes istenkém, ehhez képest muter még okés. A gőztisztítója kb. 14 ezerbe fájt sima boltban (és tényleg használja, a húgának is ilyen tízezreset vett karácsonyra), a gyapjúágyneműt legalább használja (nem a félmillás, valami sokkal olcsóbb), de pl “ajándékba” valami ilyen után kapott egy olyan késkészletet, amin azóta is töpreng hová kéne eladni, mert használni az égegyvilágon nem bírja semmire.
  A zuram. Csiszoló, fúró, láncfűrész, mondtam ha még egy ilyen jön, vele együtt vágom ki, mert a szomszédtibinek és a szomszédpistának is van, úgyis csereberélik azokat, amikből még nincs minden házban. Vett magas nyomású ilyen kültéri vizes puculót, na ki használja? Én, kizárólag, lemosom vele jobb időben a tragacsot, meg a kerti bejárót. Elvileg vödörrel is le tudom (te, hol lehet 250 ft-ért kocsit mosni? minden mosó úgy kezdődik hogy alap-alap 750 Ft vagy hasonló….igaz én kiskosztümben nem szívesen állok oda sikamikázni…)

  Festőeszköz, henger, glettelő, satöbbi. Na ki használta? A bölcsink vezetője, amikor beáztak meg amikor kifestették a csoportszobát. Még akkorról maradt, mikor vettük a házat, és alul festő, felül mi festettünk haverral. A két évvel ezelőtti részleges festésnél (konyha-előszoba) már kikötöttem, hogy nem akarok lomokat látni….

  Mindenhol van pár tárgy, amire a lakóknak annyi szüksége van, mint macskának a pizsamára, mellesleg ezt utálom a széles körű ajándékozásban is, nagyon sanszos hogy jön pár porfogó, abszolút jó szándékkal. És akkor a gyerekcuccról még nem beszéltünk – ők se használnak mindent, de ha használják is, akkor is kinőnek belőle. Viszont normálisan eladni kb. a fa hintalovat meg a legót lehet. Nálunk azért terjed a valódi és a virtuális garázsvásár itt Kőbányán, ami azért jó, mert a 300 ft-os gyereknadrág nem éri meg a 800 ft-os postaköltséget, ha meg én árulok, iszonyat sok pepecs befotózni és feltöltögetni.

 • Kunci
  “250 forintért tisztára mosom az autót”.
  250-ért egy matchboxot sem mosol már le tisztára. Ennyiért max. egyszer nagyjából körbe borotválod mosószeres vízzel de az öblítés már nem fér bele.
  Természetesen ettől az elmélet még teljesen helytálló.
 • Buborék
  Most nem azért, hogy dicsekedjek, de azt a 600 ezres lux porszívót én megtudnám venni majdnem egy fél fizetésemből, de még akkor se jutna eszembe ennyiért venni! Ráadásul én aktívan dolgozom anyósod meg gondolom nyugdíjas. Na, hát ha valaki akkor ők szerintem igazán értenek a pénz elherdálásához.:) Az a 340 ezres gőzgép is már jóval az inger küszöböm felett van. Inkább utazásra költöm a pénzt mint ezekre, azok legalább szép emlékek lesznek később.
 • Kiszamolo
  Évek óta ennyiért mosom az autót, kézzel, gőzborotvával.

  Ki kell választani a megfelelő benzinkutat, mert vagy rövid ideig működik a pénzért a mosó, vagy kevés mosószert ad hozzá.

  De ha találsz egy jót, én gond nélkül lecsapatom ennyiből.

  A dísztárcsák küllőit nem mosom át egyenként és az ajtót sem nyitom ki, hogy a keret is tiszta legyen, de a mindennapi gyors mosásra elegendő.

 • Kiszamolo
  Én még a 80-at is sokaltam érte, mikor megnéztem, mit tud. Tud gőzölni, aztán csók. A többi csak marketing süketelés.
 • Tomi
  Szerintem ez egy buta írás, ezekkel a dolgokkal bárki tisztában van. Ha most én 8 milliót havonta, akkor miért ne vehetnék egy 20-30 milliós Mercédeszt és miért ne masszíroztathatnám magam meztelen csajokkal hetente négyszer? Persze ha bankba tenném a pénzt biztos többet kamatozna, de az élet nem csak arról szól, hogy robotol és megtakarít. Élvezni is tudni kell….
 • McTérülés
  Nem szabad/lehet az életet pénzügyesként élni. 🙂
  Nincs felesleges kiadás – a nyilvánvaló átverésektől eltekintve. A fogyasztás értékválasztás kérdése. A “spórolás” mindössze más (akár ugyanúgy “felesleges”) kiadásokhoz fog vezetni, ha pedig nem költjük el a jövedelmünk, akkor az a legkevésbé racionális választás: a semmiért mondunk le egy lehetséges hasznosságról. (Leszámítva, ha az ember pénzügyes és a vastag betétszámla számára önmagában érték.)

  Ha valaki spórolni akar, akkor ahogy egyik kollegád javasolta – itt nem csinálok reklámot a konkurrenciának – ne tartsunk autót. Az egészen bizonyos, hogy nem megtérülő fogyasztói beruházás a legtöbb ember számára. A kollega havi 130 ezerrel számolt, ami egy átlag autó költsége. Mondjuk szerintem ebből minimum 60-100 tényleg igaz, ami mellbevágó adat.

  De pl. ha nem alapítasz családot, és nem vállalsz gyereket, akkor talán ennél is többet spórolhatsz havonta (különösen ha a konkrét ráfordításokon túl figyelembe veszed az alternatív költségeket is). Tehát bőven van olyan tétel, amiről le lehet mondani, nem csak a gőzborotváról. 🙂

 • Kiszamolo
  Ha olvasod a blogot, tudhatod, hogy nem arról van szó, hogy ne menj el Balira nyaralni és ne vegyél drága autót, ha megteheted.

  Akkor van gond, amikor az emberek 95%-a úgy csinálja ezt, hogy nem teheti meg. Vagy hitelből teszi (ezeket a vackokat meg lehet venni több éves hitelre is, a vásárlók igen nagy része így vásárol), vagy abból a pénzből, amit nyugdíjra, vagy a gyerek iskolázására kellene félretenni.

  Ha te ezeket félreteszed és még mindig marad, akkor nyugodt szívvel vegyél drága autót és nyaralj drága helyen, megdolgoztál érte, megérdemled.

  A másik, hogy inkább veszek egy hasonló porszívót 50 ezerért és a félmilliós különbségből elmegyek én is Balira. Ha pedig egyáltalán nem kell még egy porszívó, akkor még 50 ezerért sem veszem meg.

 • Tomi
  Nem gondolnám, hogy 600 ezres porszívót sokan vesznek hitelre, különösen a mai körülmények között. Biztos van ilyen, nagy az állatkert. Mindenkinek joga van hülyének lenni. Személyesen ismerek olyan embert is akinek több száz milliója van a bankban BKV-val közlekedik és még azon is bliccel. Végletek mindig is léteztek és létezni is fognak.
 • Kiszamolo
  Nem veszik sokan hitelre?! Kérdezz utána. Egyik ismerősöm itt dolgozott, csak a csodalámpákkal, azok is 4-500 ezer forint. Eladták a szerencsétlen nyugdíjasoknak, hogy csak havi 25 ezer a törlesztő, ennyit megér az egészsége.

  Megkockáztatom, hogy többen vették hitelre, mint készpénzre.

 • Azért tartok autót, mert különben nem érek körbe a nap mindenki számára adott 24 órájában.Nyilván vannak még ezzel egypáran, plusz a festő aki nem hozza a sárgabuszon a létrát meg a 40 kg festéket Üllőről Pestre….
  Pénzügyileg is megtérül mivel ha mindennap 2 tájban indulnék a suliba-bölcsibe a melóheyről, rövid úton repülnék. Ha meg elkésnék, akkor fizethetem mindennap a túlóradíjat a bölcsiben, ehetném a nagy semmit mert mikor is vásárolok? aztán amikor már kirúgtak akkor nézhetném a csupasz falakat otthon mert semmiből se békávébérlet, se bicikli, se semmi, gyalog meg finoman szólva nem jutsz messzira.
  persze, gyereket se kell vállalni, lakni lehet félig összedőlt elhagyott vályogházban vagy a Fehér úti kiserdőben míg ki nem zavarnak.
  Mindenkinél más az ami értelmes kiadás és más ami nem – ha pl malacokat tartasz, lehet elkél a magas nyomású vizes tisztító arrafelé….
 • Egyébként erősen tűnődöm, miért nincs több per fogyasztó megtévesztésével kapcsolatban, bár ma már azt úgy tudom, minden ügynökön le lehet és le is kell verni, hogy 8 napon belül elállhatsz, de még az abszurd árakon is rugózhatnak kicsit, bár kétségtelen, piacgazdaságban mindennek annyi az ára, amennyiért megveszik.
  De nem értem a pszichológiáját végképp, ha nincs valamire szükséged és pénzed sincs rá, MIÉRT írják alá tömegesen?
  Mert ez nem olyan, hogy kiszámolom, hogy kocsival drága, anélkül meg kb. lehetetlen….
 • Maria.Na.khi.
  Úgy gondolom, hogy a minőséget érdemes megfizetni. Nemcsak azért, mert esetleg tovább tart, de nem mindegy, hogy egy szemet is gyönyörködtető, ergonómiailag is jó kialakítású háztartási géppel dolgozol, vagy egy ronda vacakkal, ami egyébként működik, csak utálat elővenni. Azzal egyetértek, hogy sokszor becsapnak bennünket, egy lux vagy zept. háztartási gép aránytalanul drága, ráadásul az eladók sokszor erőszakosak. Vannak olyan dolgok, amiket viszont csak tőlük tudsz megfelelő minőségben megvenni, és itt nem a hatodik fazékra gondolok.
 • Kiszamolo
  Én még semmi ilyet nem találtam a kínálatukban, csak kegyetlenül túlárazott és néha kétes értékű dolgokat, mint a csodalámpa, de ha te mondod, hogy mégis van valami, ám legyen.
 • shaolin
  Lerágott csont, de amíg az emberek a saját pénzügyi és egyéb döntéseiket nem TUDATOSAN kezelik, addig sajnos segíteni sem lehet senkinek.
  Segíteni csak annak lehet, aki “hagyja magát”.
  Ki kell alakuljon az igény saját magunkban, hogy változtatni akarunk az aktuális helyzetünkön, és ehhez segítséget merjünk kérni.

  Az én ismeretségi köröm is az óvodás kategóriában van a pénzügyeket tekintve. Legújabb telefon évente, 4 évnél öregebb autó nem autó (igaz, nyaralni nem megy vele külföldre, mert sokat fogyaszt, inkább hozzánk beszállnának…)

  Aki látta sz Ördög ügyvédje című filmet (az egyik kedvencem), annak utolsó jelenetében a következő hangzik el: “A hiúság a kedvenc bűnöm!”

  Mindenki hiú valamire, és vagy kordában tudja tartani, vagy nem.

  Ha ezt sikerül megoldani, nyert ügye van. Viszont a marketing legtöbbször a hiúságra épül. Erre valók a reklámpszichológusok és az ügynökök.

  Kérdés, hogy mi a fontosabb, egy 10 millás autó hitelre, vagy egy 1-2 éves pénzügyi tartalék.

  Fényévekkel jobb érzés tudni, hogy van az embernek 1-2 éves pénzügyi tartaléka, mint kiszolgáltatottnak lenni, és napi pénzügyi gondokkal küzdeni. (Ezt kell mérlegelni, és rájönni mindenkinek MAGÁNAK, hogy melyik érzés a fontosabb, a biztonság, vagy a “látszatjómód”.)

  A blog kiváló kezdeményezés, gyakorlatilag tananyag is lehetne sz iskolákban.

 • Egy másik Zoltán
  Ha korábban szóltál volna, én 30 ezerét adtam volna neked egy alig használt (1-szer, amikor kipróbáltuk) gőztisztítót! 🙂
 • Kiszamolo
  Most már mindegy 🙂
 • Lucilla
  Nos, az első bekezdésnél csak azért nem gondoltam, hogy én írtam, mert az én apósom nem a mávtól ment nyugdíjba, de a többi szóról szóra érvényes ránk is 🙂 Valamit tudnak az az ügynök, apósom mellett az én nagyon sváb apámra is rásóztak egy olyan porszívót, pedig ő aztán új cipőt is akkor vesz, ha már szigszalaggal sem lehet hordani a régit …
 • “Könyv, amit ki sem nyitottál, mióta megvetted. ”
  en kb. CSAK ilyen konyveket veszek 😀
  az igaz hogy mellette elolvasom e-book olvason, a jo konyvel megvasarlasa nalam elvi kerdes 🙂
 • Zsoca
  Alacsony/gazdaságos (kinek hogy tetszik) áron minőségi, szemet is gyönyörködtető, ergonómiailag is jó kialakítású háztartási gépeket vehetsz pl. a “hülye azért nem vagyok” üzletében vagy bármelyik konkurensénél, és oda vissza is mehetsz reklamálni ha úgy adódik. Nincs olyan termék amit nem tudsz nagyáruházakban megvenni. Ne próbáld védeni a védhetetlent, ez az egész ügynökösködés arról szól hogy eladjunk valamit az eredeti értékének 10/20/30 szorosáért a könnyen befűzhető palimadaraknak.
 • Andras
  A szerszámokkal vitatkoznék. Én mindenfélét kipróbálok otthon, hogy hogy működik. Rövid távon kidobott pénz és idő. Sőt hosszú távon is az. De ha véletlenül becsődölne a fő szakmám, bármire át tudom magam képezni pikk-pakk és sosem leszek munka nélkül.
 • Zabalint
  Neten ráadásul még a nagyáruházaknál is némileg olcsóbban, és vannak megbízható webshopok is.
 • Zabalint
  Én amúgy sosem értettem, hogy amúgy értelmes emberekre hogyan tudnak rásózni hülyeségeket sokszoros áron. Ez ráadásul életkor független, mert vannak olyan átverős cégek is, amelyek meg inkább fiatalokra specializálódnak.
 • Janos
  Szerintem amit hasznalsz, az nem kidobott penz Kiszamolo szerint se.
  Ugyanugy nem kidobott penz a Hobby se ( persze csak ha megengedheted magadnak )
  A munkaeszkozoket is meg kell venni, ott sincs mese sajnos…
 • asd
  McTérülés:

  És ahhoz mit szólsz, ha én azért spórolok, hogy a félretett pénz nekem dolgozzon?

  Tavaly a feleségemmel nettó 7.5 millió forintot kerestünk,ebből 1.7 millió az elmúlt években félretett tőkénk jövedelme. A 7.5 millióból 3.3 milló ment el napi megélhetésre, 1.9 millió nyaralásra, jogosítványra, autóra, biciklire, laptopra, bútorokra (=tartós fogyasztási cikkek) és 2.3 milliót tettünk félre / fektettünk be NAGYON HOSSZÚ TÁVRA.

  Ez a 2.3 millió az jelenlegi konzervatív befektetési stratégiámmal is kb tízévente duplázódik. Azaz ha azt számoljuk, hogy 80 éves koromig még 50 aktív évtized van vissza az életemből, akkor a csak tavaly kicsatolt összeg kb 10 milliót termel hátralevő életem alatt, amit majd jóleső érzéssel fogok elkölteni. Mindegy is hogy mire, hiszen ezért nem én fogok megdolgozni.

 • Matthew
  Én GSM világban is érdekelt vagyok, kedvencem mikor iPhone5-höz utángyártott töltőt akar. Ja meg a 750 ft-os képernyővédőből alkudni… (iPhone5: 225 ezred telefon)
  Ilyenkor mindig elgondolkozok, hogy is van?!
 • Kiszamolo
  De ő azt 10 ezerért vette, igaz 20 ezres havi csomaggal.
 • slyderman
  Az ügynöki témához annyit, hogy apukám évek óta járt kezeléssel a térdeivel mert nagyon fájtak(van rajta pár kiló fölösleg:)).Évente kétszer járt két hetes kúrára a kórházba, hogy aztán egész évben ne fájjon a térde ,meg dereka.Pár évvel ez előtt náluk is járt egy ügynök és ajánlott egy kb 300 ft-os mágneses derékmelegítőt, amit a térdeire is tud használni. Amikor legutóbb náluk jártam kérdeztem is tőle, hogy nem volt-e kicsit sok érte az a 300 ezer,meg használ-e?Azt válaszolta,hogy amióta megvan ez a masina(4-5 éve), azóta nem kellett kórházba mennie a térdei miatt.Igaz napi 20 percet kell használni…Ha ez az oldalt nézzük, szerintem megérte,hogy nem kell évente 4 hetet a kórházba töltenie.Az idő alatt is , amíg a kórházban lenne, a családjával tud lenni.
 • bankár
  Ez itt nem a pénzügyi ismeretek hiánya, hanem az öregkori elbutulás jelensége. A nyugdíjasok szokták az összes politikus összes hazugságait elhinni.
 • Egy másik Zoltán
  “80 éves koromig még 50 aktív évtized van vissza az életemből” – akkor most hány éves is vagy? 🙂
 • star70
  Gyereked ugye még nincs?Majd akkor írjál,ha lesz:-)Kiváncsi vagyok mennyi marad…
 • Maria.Na.khi.
  Kedves Kiszámoló, nem védek senkit és nem vagyok egyik cégnek sem a prókátora, annál is inkább, mert – amint írtam is – aránytalanul soknak tartom az árakat. Ami viszont tény: 1998 körül vettem egy Z. vákumozót edényekkel, mivel a munka mellett kénytelen voltam több napra előre főzni (két gyermek, férj, és az üzemi-iskolai koszt senkinek nem tetszett.) Tudomásom szerint akkor még más nem volt ebből a fajtából a piacon, s lehet, hogy most sincs. A rendszeres használat mellett a vákumpumpa tavaly felmondta a szolgálatot. A négy edényből egy még rendben van, tavaly még vákumoztam vele, egyet eltörtem, kettőnek viszont már két-három évvel ezelőtt ki kellett volna cserélni a tömítését. De pl. a gyerekeim a felsőfokú tanulmányaik idején az ugyancsak igen drága műa.edényekben vitték a 2-3 napra való házikosztot, (levest, főzeléket is) és nem kellett aggódni amiatt, hogy a vonaton, buszon beleborul az étel a táskába. És afelől is nyugodt voltam, hogy az a műanyag nem az a műanyag, amit esetleg a kínaiban valóban “jó áron” megveszel. Mindezt csak azért írtam le, mert azt mondod, hogy te még nem találkoztál ezekkel a valóban nagyon drága, de minőségi dolgokkal. Én viszont használom őket, és az akciókat kihasználva vásárolok 1-1 darabot, magunknak is, de mostmár főleg ajándékba.
 • Kiszamolo
  Azért mondtam, hogy lehet, hogy van valami használható termékük, csak én nem találtam még. Ezek szerint van/volt ilyen.
 • Tomi
  50 évre nem lehet előre tervezni, főleg nem Mo-n. 50 év alatt olyan változások lehetnek demográfiai, politikai, életbeli ami gyakorlatilag megjósólhatatlan, de ha már erről beszélünk nézz után kik fognak 50 év múlva itt élni… Vannak erre tanulmányok, azok garantálom nem fognak helyetted dolgozni.
 • sgx
  Sztem ha eves szinten egy 2 szemelyes csalad 5millional tobbet kolt, az semmikeppen se nevezheto sporolasnak…Ily modon velemenyem szerint Te az a tipus vagy, akit McTerules leirt…Azaz elkoltod a penzed, fogyasztasz, jol es boldogan elsz…Mas kerdes h abban a szerencses helyzetben vagy, h e mellett meg tudsz megtakaritani eves szinten kozel 2milliot (az eddigi megtakaritasaidnak is hala)…
  De ha eleve 2-3milliobol elnetek evente, ahhoz mar sporolnod kene kemenyen a kiadasotokon es messze nem elnetek jol es boldogan…Akkor mar “penzugyeskent” elned az eleted es meggondolnad h tartsal-e autot vagy sem…h 2 hetre kulfoldre menj nyaralni vagy 1 hetre belfoldre…vagy inkabb majd jovore…
  Persze a helyes irany az, amit leirtal es a cel az kell h legyen h a penzunk dolgozzunk helyettunk…de nagyon nem mindegy h mennyibol tud gazdalkodni az ember, mert pl. Neked belefer egy elhibazott 3-400ezres kiadas, de egy szerenyebb anyagi korulmenyek kozott elo csaladban akar vegzetes is lehet…
 • KZoltán
  Most először találtam hibát a tanácsodban (egy komoly tételen!). «Ki kell választani a megfelelő benzinkutat, mert vagy rövid ideig működik a pénzért a mosó, vagy kevés mosószert ad hozzá.» Ez csak addig igaz, ha a kút a rendszeres útvonaladon van. Mert ha több liter benzinért tennél kitérőt 250 Ft-os megtakarításért, akkor jobban teszed, ha az 500 Ft-os, de utadba esőt választod.
 • Kiszamolo
  Ez annyira evidens, hogy azért nem írtam. Budaörsön vagy 10 mosó edik útba minden nap.
 • Zeno
  Tetszik az iras, mert egy igen erosen jelenlevo problemat feszeget. Az ugynokok ordogi modon be tudnak fuzni sokakat, meg olyanokat is, akiket nem gondolnal.
  Apam is az a tipus, aki folyton jajgat, ha anyam 1 foloslegesnek latszo dolgot vesz a Tescoban (pl 500 ft-ert).
  Erre fel mikor elment egy kirandulassal osszekotott termekbemutatora (jelzem, kikototte, hogy nem vesz o semmit, de kirandul egyet), ugy jott haza, hogy rendelt valami magneses csodamatracot, 400 ezerert. Miutan kihevertuk a megrazkodtatast, utanna jartunk es sikerult meg idejeben lemondani.
  Apam olyan volt, mint aki egy megbabonazott allapotbol eszmelt fel a fejmosasra (eloszor vedte a donteset, majd elgondolkozott, vegul igazat adott nekunk).
  Azota nem mehet ilyen utakra. 😀
  A kommentekbol: az sgx hozzaszolasa igazan fejen talalta a szoget.
  asd forumtars ki akarta jelenteni a tutit…de ugy konnyu eltenni 2.3 milliot, ha 7.5 milliot keres valaki. Ha ebbol levesszuk a kamatjovedelmet, akkor is netto 5.8 marad. Ez havi 483 ezer/2 fo bevetel, amibol elkoltottek havi 433 ezret. Ez aztan komoly sporolas!
  CSAK havi 50-et tettek el a felmillkas fizubol + az elozo evi kamatbevetel (aminem nagyon bevetel, inkabb csak a toke realerteken tartasa).
  Elnezest, semmi kozom hozza, de szerintem pont neki lenne szuksege Kiszamolo penzugyi tanacsadasara.
 • vikbhun
  “…amit majd jóleső érzéssel fogok elkölteni.” ..amit elvezettel kolthetsz gyogyszerekre, mert abban a korban masra mar ugysem lesz szukseged 😀
  kicsit azert szelsoseges ez igy, nem gondolod?
 • KXaXa
  Szerintem minden embernek van egy ilyen korszaka.
  Csak nem mindegy, h mikor éli át ezt, szerintem legjobb talán még gyerek, vagy fiatalkorban lenne. Ekkor még a legtöbb fiatal nem rendelkezik semmilyen tőkével, így szerintem kevésbé fájdalmas, és nagyon sokat jelenthet az elkövetkezendő életében ez a keserű tapasztalat.

  Én is vettem anno méregdrága biciklis pedált, meg pulzusmérőt, azóta se tudom eladni töredékért sem. De úgy érzem ezzel még mindig jobban jártam, mint egy ilyen ügynökös csodával…

 • Viktoria
  Azert van egy erdekes vonulata ennek a posztnak: hogyan talaljunk magunknak idoskoruakat, akiket ra lehet venni a hulyesegek megvasarlasara. Ez a resze a dolognak bunugyi kategoriaba tartozik. Az anyukam rengeteget dolgozik amiatt, hogy a szenilis nagynenjere rasozott dolgokkal mit csinaljon. Esetleg lehetne beszelni azokrol az eszkozokrol, amket ilyen esetben igenybe lehet venni.
 • Homer
  Mik ezek a gőztisztító gépek? Életemben nem hallottam még róluk.
 • Kiszamolo
  Egy porszívó kinézetű gőzfejlesztő, nagyjából ennyi minden tudása 340 ezerért.

  http://www.luxhungaria.hu/termekek/tiszta_otthon/oekolux_8000/

 • Kiszamolo
  Ja, azt sok mókusvakítást (vasaló, inhalátor) még külön kell megvenni. Biztos sokat használják az emberek az inhalátort, meg a vasaláshoz is előveszik ezt a nagy vackot.
 • asd
  Zeno:

  Nem is mondtam, hogy megerőltettük volna magunkat azért, hogy spóroljunk. Ezt már megtettük az elmúlt években és már felépítettünk egy elég komoly tőkét. Most már csupán ésszerűen költjük el a munkával megkeresett pénzünket, hogy egy része továbbra is megmaradjon és később hasznot hozzon.
  Az évi 7.5 milliós bevételt nyugodt szívvel elkölthettük volna teljes egészében is, sőt, hiteleket is nyugodtan vehettünk volna fel.

 • Mi is vettünk annó Z-s terméket, még 1994-ben. Pár kotlát. Már akkor érdekes volt látni a nyugati stílusú ügynökösködést. Nem érzem, hogy átvertek volna minket az edényeikkel, mivel az a 4-5 db, amit vettünk, még ma is megvan, olyan mutatványok után, hogy egy normál edényt már rég ki kellett volna dobnunk. DE vettünk ugyaninnen valami kandallót is, nagyon drága volt, az egész családból én használtam egyedül, és szerintem most már 5-6 éve nem is használtuk, csak porfogó.

  De az biztos, hogy az idősebb generációra az ügynökök nagyon jól rá tudnak sózni sokszor használhatatlan termékeket iszonyatos áron.

 • Janos
  valoszinuleg atveritek magatokat.

  Ugyanis nem realerteken szamolsz. Ha 20M ft megtakaritasotok van , akkor kb 1 milliot le is vonhattok a hozambolt( ugyanis ennyit veszitett a penzetek erteke )

  Amugy ha realisabb kepet akarsz magadnak adni, akkor %okban erdemes gondolkozni ( pl a fizetes 10%at teszitek felre ha jol vettem ki ).

 • Mókuscic
  Hát igen, újra az ominózus ügynök-téma.
  Tessék elmenni egy ilyen előadásra, hogy lássátok, hogyan működik. Vagy ha nem, hát elmondom: pszichológia. Az ügynökök tanulnak lelkesíteni, vonzóvá tenni, igen-alagutat használni, kifogást kezelni, a végén te érzed cikinek, hogy nem tudsz élni ezzel a csodás ajánlattal, ami csak neked, csak most, és még kedvezményt is kapsz, mert szimpi vagy az eladónak.
  Mind-mind jól kitalált fogás, nem csak itt, de a pénzügyi tanácsadásokon is. (persze nem mind:)
 • jurta
  “plusz a festő aki nem hozza a sárgabuszon a létrát meg a 40 kg festéket Üllőről Pestre…”

  Neeee! Tudjuk, mióta olvasol kiszámolót!
  Tudod már, hogy a jövedelem megtermelésre használt gépkocsi NEM a személyes pénzügyek kategória.

 • jurta
  Én is! Előbb kiveszem a könyvtárból (könyvtár évi 8000 Ft, és többszázezer könyvük van), végigolvasom, és ha annyira jó, hogy még ezután is feltétlenül a tulajdonomban szeretnék tudni belőle egyet, akkor megveszem.