Válság van?

Nagyon sok embertől hallom, hogy mekkora válság van. Olyanok is vannak, akik szerint a mostani válság nagyobb, mint a 2008-as válság volt.

Akik ezt gondolják, azoknak van egy rossz hírem: semmilyen válság nincs. Mármint a világban. A forint összeomlott, a magyar maginfláció hajszál híján 14% és komoly megszorítások vannak, de ez nem azért van, mert bármilyen válság lenne (már) a világban. Ez sajnos magyar csapás csak és ráadásul még ezt sem lehet válságnak hívni egyelőre. Bővebben ebben a cikkben:

Mennyire háborús ez az infláció?

Az Unió gazdasága az első és a második negyedévben is szépen nőtt, 5,4, illetve 4%-kal volt nagyobb, mint az előző év hasonló időszakában. Ekkorát utoljára 1973-ban nőtt Európa gazdasága. Nem kifejezetten mélyrepülésre utaló adatok. Idén a második negyedévben 0,7% volt a növekedés három hónap alatt, amit egész évre kivetítve a lassulás ellenére is átlag feletti növekedést jelentene.

A munkanélkülisági ráta 6,1% uniós szinten, ami erőteljes, 1,2 százalékpontos csökkenést jelent az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. Nem csak a múlt évhez képest, de a megelőző hónapokhoz képest is csökkent a munkanélküliség. Ez is minden, csak nem válság.

Az eurózóna maginflációja 3,7%, ami lehetne kevesebb is, de nem tragikus. Az élelmiszerek 8,9%-kal drágultak egy év alatt az eurózónában, ami biztos kellemetlen, de túlélhető.

A nemteljesítő hitelek (vagyis a legalább 90 napja nem fizetett hitelek) aránya 2,06%, ami történelmi mélypont.

Az Egyesült Államok technikai értelemben recesszióba került, mert a második negyedévben 0,22%-kal csökkent a gazdaság, de nem véletlen, hogy ott sem hirdettek recessziót sem, nemhogy válságot.

A munkanélküliségi ráta ott 3,6%, ami történelmi mélypont. Nehéz recesszióról beszélni, amikor kínzó munkaerőhiány van. (5% alatti munkanélküliségi ráta a gyakorlatban munkaerőhiányt jelent.)

A hiteleket is rendesen fizetik:

A szomorú igazság az, hogy nemhogy válság, még recesszió sincs a világban. A világ jelenleg csak tart a recesszió lehetőségétől.

“De hát csökkent az amerikai tőzsdeindex 16%-ot idén.”

2008-2009-ben jóval 50% feletti volt a zuhanás.

“A kőolaj megfizethetetlen, 100 dollár felett van az ára.”

Igen, pont úgy, mint közel tíz éven át a kétezres években. Csak már olyan régen volt, hogy el is felejtettük, gond nélkül elkaristolt a világ 100 dollár feletti olajár mellett. Akkor az volt a normális.

“Na és a műtrágya? Ilyen drága még soha nem volt, éhen fog halni a világ.”

De volt már ilyen drága és akkor sem halt éhen a világ.

Jelenleg még jele sincs a válságnak. Problémák vannak, de ez még nem az.

Most kezd kijózanodni a világ egy 14 éven át tartó felelőtlen pénznyomtatás okozta mámorból, a bedurrant infláció miatt a jegybankok kénytelenek kamatot emelni világszerte. Most kezd ráeszmélni a világ, hogy az ingyenhitelek korszakának egy ideig mindenképp vége.

Elhalkult a zene, felkapcsolták a buli végén a lámpákat, most kezdik felfogni a világban, hogy egy korszak lezárult.

Itt tartunk most.

Sokan nem tudják, merre tovább, sokan attól félnek, hogy a 14 év mámor után következik a másnaposság vagy az elvonási tünet, ami nagyon fog fájni.

S lehet, hogy tényleg nagyon fog fájni hamarosan. Mert sok jel mutat arra, hogy igaz lesz a mondás, minél nagyobb volt a mámor, annál súlyosabb lesz a másnaposság is.

Nem azt mondom, hogy minden rendben van és azt sem, hogy nem csúszhat bele a világ egy komolyabb válságba is akár. Lehet, hogy néhány hónapon belül.

Csak annyit mondok, hogy a válság még nincs itt.

A fenti ábrákon is látszik, hogyan is néz ki egy valódi válság:

– 10% feletti munkanélküliség (2009-2013 között 10% felett volt a magyar munkanélküliségi ráta, három éven át még 11% felett is. Jelenleg 3,3% a munkanélküliek aránya itthon. Ma heteken belül találsz új munkát, 2010 környékén gyakran másfél év is kevés volt hozzá),

– Nemfizető hitelek aránya 10-15% felett (2015-ben közel 25%-át a hiteleknek nem fizették már legalább 90 napja, de az olasz adat is 18% felett volt. Most 4% alatti itthon a nemfizető hitelek aránya), a gazdaság zsugorodik és így tovább.

Valószínű, hogy a hét bő esztendőnek vége és még az is lehet, hogy most jön a hét szűk esztendő. De ebből a számok alapján még semmit nem látni.

Persze a számok csalókák, 1929 decemberében, de még 1930 nagyobbik felében is alacsony volt a munkanélküliség és a felszínen minden rendben volt. A folytatást már tudjuk a történelemből. Cikk erről:

Az 1929-es válság és a tőzsde

2008 augusztusában is mint a mérgezett egerek vették az emberek az új autókat 0% önerővel, 10 év svájci frankos hitellel, majd rá néhány hétre beütött a válság, amekkorát nem látott a világ már közel nyolcvan éve.

Tehát bármi megtörténhet és az is megtörténhet, hogy nem történik semmi komoly dolog. De még egyszer a lényeg: nem, ami most van, az még nem a válság miatt van, mert az még nincs. De még csak recesszió sincs, amiből nem feltétlen lesz majd válság. Egyelőre még csak recessziótól való félelem van és sok olyan dolog, amiből akár rossz dolgok is lehetnek.

Válság majd akkor lesz, ha egy évig nem találsz munkát, ha a hitelek negyedét nem tudják fizetni az emberek, ha senki nem akar vagy tud majd új autót venni, ha majd az emberek nem képesek fizetni a rezsit és hónap végén nem marad majd kenyérre sem pénz.

Addig csak problémák vannak.

Share

299 hozzászólás

 • Blicc
  még egyetemről ismerek valakit, aki jelentkezett a KSH-hoz, de az interjún közölték vele, hogy “túl okos”, ezért nem merik / vehetik fel…
 • Én is akarok kommentelni...

  A meghirdetett pozícióra túlképzett szöveggel a korábbi páromat is hajtották el a NAV-tól és a TB-től is, a bérigényig el sem jutottak. Piaci cégekhez is jelentkezett régen, ott is szembejött vele ez a mondat, de ott legalább hozzátennék, hogy a tapasztalatának és képzettségének megfelelő piaci bért nem tudnák megfizetni.

  Ezután inkább elment vállalkozónak, illetve csináltunk egy céget is. Ez szomorú is abban a tekintetben, hogy így már maga a bérezés is garantálja, hogy a közszférából előbb-utóbb kikopik az összes szakember, és csak azok maradnak ott, akik a versenyszférában nem tudnának boldogulni.

 • NGergő

  “Ez mit jelent? tűzoltóautók nem mehetnek oltani?”

  Mikós infójához plusz félig idetartozóan: konkrétan van megyeszékhely, ahol annyi pénzzel lóg a rendőrség az egyik autógyártónak, hogy bezárták a rendőrautókat a telepükrere, amíg nem kapják meg a pénzüket 😀 kabaréország
  alig van egy pár rendőrautó egy 100k+ lakosságú városra

  ugyanez a szitunk, egy darabig keseregtünk hogy itt “kell” hagyni a felépített életünket / otthonunkat, aztán pár hét alatt ott tartunk, hogy izgatottan várjuk Hollandiát, szeptember elején lépünk is ki, nem várjuk meg, hogy az amúgyis béka feneke alatt tartó morál hova romlik még (elég az itteni kommentszekciókat megnézni az elmúlt hónapokban, de már lassan években, botrány)
  kitartást nektek, meg good luck!

 • jami
  Arra számítok, hogy min. decemberben online lesz a közoktatás, az egyetemeken a nov-február/március elég reális.
  És igen, a home office most a cégek felől lesz erősen ajánlva.

  Nagyon komolyan a tavaszi választás után gondoltam arra, hogy nem itt fogok megöregedni, neki is láttam újratanulni nyelveket.
  Most még néha feljön bennem egy halvány remény, hogy hát mégis, ez a hazám, megélünk, szépen lakunk stb. – de ha arra gondolok, hogy akarom-e, hogy a gyerekekeim is itt éljenek majd családostól, akkor bizony az 50 évesen, kalandvágyból, a család, kultúra, Zemplén – elégé lenyomja-e a maradás oldalát? Jelenleg ott tartok, hogy nemzetközi érettségi felé nyomom a gyerekek terveit (még az pár év). Ha még Eu tagok vagyunk, úgy könnyebb; ha már nem leszünk, akkor gond nélkül megkapjuk majd a politikai státuszt :/ Hihetetlen, hogy itt tartunk.

 • Fabatka
  Én inkább úgy fogalmaznék, hogy új típusú válság van. Az ellátási láncok még nem álltak teljesen vissza, az infláció magas (a fogyasztó által tapasztalt, az a fontos, mert ott vannak a megélhetés költségei), szűkös és drága lesz az élelmiszer ellátás (aszály, kieső területek), szűkül a munkára fogható réteg (mindig van – minden társadalomban – kb 5% a munkára fogható emberek közül, akit soha semmilyen módon nem lehet munkába állítani), nincs elég energiaforrás (nem, a szél és a nap nem jó alternatíva, nem egyenletes a termelés, a tárolás pedig borzasztó drága és nagy energiaveszteséggel jár), plusz egy jó kis háborús kakaskodás.
  Ez így együtt, ráadásul globális szinten nem igazán volt még a világtörténelemben.
  Tényleg ajánlom mindenkinek, hogy kicsit tekintsen túl a magyar sajtón. Mindenhol ugyanezek a komoly gondok vannak. USÁ-ban 4.80 egy gallon üzemanyag… 1 éve fele volt.
 • jami
  és igen, a rendőrségnél megyénként (!) van 1-2 kocsi, ami nem is baj, mert ember sincs többre. Így elég lesz a benzinpénz…
  Ez eüben épp belefutottunk, hogy egy fontos kezelés az egyik gyereknek csak magánban van. Nem sokat kellene várni rá az államiban – nincs. Biztos az háborús probléma ez is.Azért elég kemény ilyennel szembesülni így a napsugaras nyárban.
 • porthosz

  Azert kivancsi leszek en az oszre. Csaladban vannak fideszes szavazok is, a heten kezdtek el realizalni hogy az eddigi havi 25 ezres gazszamla (atalany) szeptembertol 90 ezer lesz.
  Mivel tudom hogy kb zero megtakaritasuk van es nem tudnak +65ot kifizetni gazra, kerdeztem hogy akkor mi lesz?…

  De csak buta tekintet, lattam rajtuk hogy meg nem fogtak fel teljesen a dolgot, remenykednek hatha addig valtozik valami…
  Gyanitom van meg par szazezer/millio ilyen ember az orszagban, szoval amikor megjon az elso “uj” gazszamla kivancsi leszek eleg lesz e a “mer’ gyurcsany a 12 evvel ezelotti 8 evben” magyarazat

 • Kezdet

  És a rezsi csak a biztató kezdet. Mellé jön majd a szárazság és drága gázolaj miatti élelmiszer infláció, az üzemanyagárak elszabadulása, a közmunka kivezetése, a KATA megszűnése miatti általános szolgáltatás drágulás. Bízom benne, hogy nem lesz elég a háborús jelző minden elé aggatása és a sok zombi végre öntudatra ébred, hogy lehet mégsem olyan jó tagja lenni ennek a szektának. Elvégre ha korgó hassal fázol, akkor kevésnek kell lennie Brüsszelnek, Sorosnak meg Gyurcsánynak.
 • HPPapa
  Szintén közszféra, nálunk télen nem lesz fűtés, átállunk teljes HO-ra, az épületek állagmegóvása még kérdéses.
 • Kiszamolo
  Kezdet, szerintem alábecsülöd az emberi hülyeséget.

  A törökök se hányták még vasvillára a saját diktátorukat, pedig amit lehetett, elveszítettek már eddig is.

  A magyar társadalom alsó fele nem azt látja, hogy neki ugyanolyan rossz, mint 15 éve, miközben a felső fele gazdagabb lett, hanem azt, hogy milyen szerencse, hogy meg vannak védve a nemlétező migránsoktól.

  De lehetne szó Venezueláról, Argentínáról és sok másik országról is.

  Fehér-Oroszországban sem tudták elkergetni a helyi diktátort.

 • bjozef
  Nálunk már nem válság van, hanem katasztrófa itt a nyugati határszélen…
  Utoljára talán 2009-10 körül volt ekkora menekülés a munkahelyekről, mennek osztrákba (2500€+szállás+kaja indulásnak, de van aki csak újságot hord ki reggelente és abból el van…), meg abba a pár multiba amelyik még tud picit többet fizetni….
  A KKV-knak nem sok jót jósolnék, főleg a szolgáltató szektorban, évtizedes vendéglátók zárnak be mert nincs szakács pl… A nagyon kicsiknél legalább volt valami emelés (vastagabb lett a boríték…..), de nem tudnak versenyezni az árak emelkedésével, az egyszeri dolgozó meg muszájból keresi a jobban fizető melóhelyet. A nagy multik is az elmúlt években csak ukránokkal tudták feltölteni a kuli munkahelyeket, de ők ugye nem játszanak a KKV-knél, mivel még nyelveket sem beszélnek, meg igazából már nem tudják hova elrakni őket, nincs elég albérlet sem…
 • Építkező
  Én az építőiparban dolgozom, amit most elég jelentősen érintenek a kormányzati intézkedések, leállások és minden globális történés. Ennek ellenére amint frissítem az önéletrajzom, naponta csöng a telefon, hogy lenne egy ajánlatuk. Gondoljam át, mert nagyon kéne ember. Év végéig még legalább 10-20 kollégával kéne bővülniük, nem bírják ezt a sok munkát.
  A másik oldalról pedig azt hallom, hogy nincs munka, lehet, hogy tömegével küldik el az embereket fél-egy éven belül. Erre persze ráerősítenek a 2008-as sztorik, amikor egyik napról a másikra feleződött a cégek létszáma.
 • Zsu92
  Azért ijesztő a jelenlegi helyzet, mert szinte mindenkinek van munkája és mégis egyre nehezebb a megélhetés, egyre kevesebb pénz marad a hó végére. A 2008-as válság esetén legalább tudtad, hogy azért nem engedhetsz meg dolgokat magadnak, mert munkanélküli vagy. De most, hogy mindenki dolgozik, és mégis hónap végén sokaknak matekozni kell..? Azért az elég aggasztó.
 • Építkező

  Sajnos az én fideszes ismerőseim logikája még ott tart, hogy miért nem hagyta békén az EU Ukrajnát. Kellett nekik baszogatni az oroszokat, most azért nem lesz fűtés meg olaj. Egyébként is 2015-ben kezdődött, mert migráncsok és buzik. Miattuk nem fagyunk meg télen…
 • Fabatka
  Még hozzátenném, hogy számos cégnél létszámstop van – nem hírből, közvetlen tapasztalatból tudom. Az elmenő embereket sem pótolják. A béremelés pedig jóval infláció alatti lesz – mindegy, hogy euróban, fontban vagy forintban fizetnek.
  Az otthonról dolgozós és az irodai kapacitások szűkítése sokat csökkentett a költségeken, még egy kicsit optimalizálnak a cégek, de alapjában véve az öt napos irodai munkahét szerintem már ritka lesz. Lehet, hogy otthon többet kell fűteni, mert onnan dolgozol, viszont megspórolod az utazási költséget és a bejáráshoz szükséges időt. Ezt a munkáltatók is pontosan tudják.
  Én a mostani válságot inkább az 1970-es évek gazdasági problémáihoz hasonlítanám. Ez inkább egy gazdasági szerkezeti átalakulás, különböző kényszer hatások következtében. Sok a hasonlóság: fellendülési időszak vége, olajválság, társadalomszerkezeti átalakulások.
 • Klaudia
  Valószínűleg (részben) pont ezért nincs még válság, mert az emberek továbbra is úgy fogyasztanak, mintha minden rendben lenne. Azt gondolnám, ha máskor nem, az elmúlt fél évben azért megijedtek az emberek és elkezdtek legalább takarékoskodni, félretenni, de nem.

  Ismerős a rezsi hírek ellenére is csak elment az egy hetes külföldi nyaralására (pedig lemondhatta volna ingyen), azzal a szemlélettel, hogy ha már úgyse fogják tudni fizetni télen a rezsit, legalább most még szórakozzanak, utána úgyse lesz pénzük semmire (wtf). És ez nem egyedi.

  De ha meg mindenki hirtelen visszafogná a fogasztást, az nyilván káros lenne a gazdaságra, csomó szolgáltatás elkezdhetné lehúzni a rolót.

  Szóval én azt látom, hogy mind a két út hatalmas szíváshoz vezet 1 éven belül, és ez elég ijesztő.

 • kritizator
  “ahol annyi pénzzel lóg a rendőrség az egyik autógyártónak, hogy bezárták a rendőrautókat a telepükrere”

  ne már! és a magyar rendőrség nem tudja kiszabadítani a tulajdonát?

 • neméranevem
  Szoftverfejlesztőként dolgozom lassan 10 éve, most csinálom a matematikus mestert, hogy msc szintű diplomám legyen, a párom is szoftverfejlesztő, terhes, németül kezdünk tanulni, és elmegyünk, mert innentől, hogy gyerek van már nem csak a mi életünk, szeretnénk, ha ő már nem bevándolró lenne, ezért 2-3 éves korára már kint lesz, és akcentus nélkül fogja beszélni az ottani nyelvet.

  A 21. század lázadói nem forradalmat csinálnak, hanem elmennek. Ezért nem lesz se felkelés, se elkergetés. Elszivárgás lesz, ez a modern megoldás a diktátorokra.

  Gyakorlatilag többen tervezünk menni, mindenki magasan képzett és nyelveket beszélő mérnök/phd biológus/orvos. Van aki már kint van, tervezzük szépen lassan felkészülve mind kimenni (8 fő).
  Csoportosan költüzönk ki, és biztosan nem csak mi.

  Ez lesz lázadás helyett. Felnevelem a gyerekemet külföldön és nem börtönbe megyek az itteniek miatt.

 • Giorgio
  “Akkora a hazugság, hogy az emberek azt gondolják, hogy ekkorát már nem lehet hazudni…” Békesi László

  A számítások szerint drágábban veszük a gázt az oroszoktól mint a világpiaci ár… Pl.

  Sajnos a fideszes barátaim olvasatlanok, úgyhogy én már nem vitatkozok. Ajánlottam könyveket, de többet nem tudok tenni.

 • Hadenishadenis
  mostanában rendszeres vitatéma ismerősi körben, hogy az első megemelt számlák látványra öntudatra ébrednek azok, akiket eddig Sorosgyurcsanybrusszellel kordában lehetett tartani. Én arra szavaznék, hogy igen, de nagyon érdekelnek az itteni vélemények is. Illetve amiben meg talán lehet bízni: ugyan a tanácsadó asszonyt vhogy csak visszaterelték, de ha fogy a pénz, a slepp lojalitása is exponenciálisan csökkeni fog. Gondolom senki nem hiszi, hogy elvi és politikai meggyőződésből hűek ennyire a vezerhez.
 • Zabalint

  Fel fognak lázadni azok az emberek, akik megkapják a számláikat ősszel. Soros, Gyurcsány, Brüsszel, USA, Ukrajna ellen…
 • jami
  Pontosan. Az a kérdés, hogy mikor lehet csak a huxittal lenyugtatni őket, az nem, hogy ez várható…
 • dsadsa
  A rendszer szavazói előbb fogják az eu-ból kilépést követelni, mint Orbán lemondását.

  Törődjetek bele, ez egészen biztos.

 • bdos
  Érdekesen fodrozódik a hozzászólások lélektana, morális válság és egyebek…Nem tudom most az a baj, hogy emelkednek az árak, vagy az, hogy eddig nem így volt? A szemét kormány befagyasztotta az árakat, a szemét kormány elengedte az inflációt….A kormány olyan, amilyen, de konkrétan mit vártok tőle? Szerintem egyszerű ideológiai alapon megy az egész; akinek kulturális, családi stb. indíttatása úgy diktálja, annak már csak azért sem jó semmi, nyilván szar az egész. Lelke rajta. Én örülök, hogy nem egy kalandor és ideológiailag degradált rezsim van az ország élén. Ez az én véleményem, az én hátterem eszenciája és nyugodtan szidhattok, nem különösebben zavar. Igen, én vagyok a mucsai Fidesz szavazó, és miattam nem lesz itt soha Európa. Ez meg az én felelősségem. Ide lőjetek. Ja igen, és a gyerekeim (mind a 4) is hasonló nézeteket vallanak, tehát hajrá, húzzatok bele. 🙂
 • Tamás79
  Most nem olvastam még végig a hsz-eket*, de a cikket árnyalnám. 99%-ban egyetértek, de.
  A válság bekövetkezését várók száma magas. (most nem tudok linket, de higgyetek!:). Az olaj ára dollárban igaz, hogy 100$, de közben a dollár szépen erősödik, így ez a 100$ nem annyira ugyanaz a 100 $, mint a 2010-es években. Pusztán a hit miatt önmagában is öngerjesztő folyamatok indultak el, hasonlóan az itthon (már) jelentkező ár-bér spirálhoz. Lehet, hogy túl korán jött ki ez a cikk, de én azoknak a táborához tartozom, akik szerint ez már válság, csak még nem szügyig vagyunk benne. Hasonlóan amikor 1939/40-ben volt az un. furcsa háború. Hadüzenet megvolt, de még nem voltak puskalövések. Háború volt? Igen. De igazából még nem.
  Vihar előtti csend van.
  *: azt este szoktam, ha lefeküdt a gyerek.
 • Kiszamolo
  Tamás, nem is arról szól a cikk, hogy nincs baj, vagy nem lehet baj.

  Ha engem kérdezel, nagyobb az esélye, hogy lesz, mint az, hogy nem.

  De aki már most kiborul és válságot kiált, az nagyon keserűen fog csalódni, amikor tényleg az lesz.

  A 100 dollárral azért nincs igazad, mert a világ nagy része dollárelszámolású, sok deviza is a dollárt követi (ahogy a forint az eurót).

  Tehát egy dollár most is egy dollár a világ nagy részén, csak euróban és főleg forintban drága a dollár.

  Nézd meg például a jüan-dollár árfolyamát: teljesen az elmúlt öt év átlagán belül van.

  Szaúdi rijad, nigériai naira, stb szintén meg se moccant a dollárhoz képest. Egyiptomban sem drágább a dollár, mint 2019-ben, az izraeli shékel is annyi, mint egy éve.

 • dsadsa
  Nem helyes érvelés, hogy szembe állítasz két nem ellentétes dolgot. Az árbefagyasztásnak és az inflációnak nincs köze egymáshoz, csak a mutató technikai értékét változtatja meg, de nem ez a lehetőségek két vége, amiből egyik sem jó nekünk, hanem a kormány nagyrészt hozzájárult az infláció felfutásához, amit aztán helytelenül kezel.

  Azt várnánk, hogy nem futtatja fel az inflációt felelőtlenül, és az inflációnak azt a részét, amit tényleg nem ő okozott, azt a részét pedig nem árbefagyasztással kezeli.
  Azt várnánk, hogy legyen végre valaki, aki nem követi el állandóan az előre látható gazdasági hibák sorozatát. Hogy ha 500 milliárdos lyukat kell betömni a költségvetésen idén, akkor az 12 hónapa leosztva havonta harmadannyi lett volna, mint az utolsó 4 hónapban beszedve.
  Az árbefagyasztás miatt kell 4 hónap alatt kifizetni ugyanazt, mint 12 alatt lehetett volna.

 • Én is akarok kommentelni...

  Az morális válságnak számít, hogy érzékelem, hogy egyre többet kell mindenhol fizetnem, a boltban egyre több szitkozódást hallok körülöttem, de nem érdekel?
  Viszont tegnap a szomszédasszony panaszkodott, hogy a gázszámlájuk cirka 100-150 ezerrel, az áram kb. 20 ezerrel fog nőni (napelem mellett, elektromos autó hajrá).

  Tudom, engem minősít, de hangyaként most annak drukkolok, hogy egyre több tücsök kerüljön választás elé: eszik, vagy fűt.
  Az a Holdról is látszik, hogy azért vannak az adóemelések, hogy a klientúrát továbbra is tudják etetni, nem azért, mert üres az államkassza.

  Magyarországon még nincs válság. Ha azt látod majd, hogy a fideszes holdudvar nem kap százmilliárdokat HAVONTA, mert már nem tudják növelni az adókat… na akkor már azt mondom majd én is, hogy válság van. De addig csak a nyáj nyírása/fejése megy továbbra is.

 • Attecte
  a törököknél azért egy nagyságrenddel véresszájúbb diktatúra van mint itt. Latin-Amerikáról meg külön ne beszéljünk, a csonkolásos gyilkosságok leghírhedtebb földjéről.

  Itt még csak egzisztenciális, adminisztratív és médiaeszközökkel lehetetlenítenek el, nem ölnek. Mondjuk a karmelita saját operett-Corleone-je aligha merne messzebbre menni.

 • Oregon
  Simán kerülhetünk nagyobb bajba, int 2008 után. Akkor a 10+ százalékos munkanélküliséget és bevételkiesést, ma simán hozhatja az alsó 20% azzal, hogy nem jön ki a béréből. Vagyis hiába nincs jelentős munkanélküliség attól még az eladósodottság munka mellett is lehet bukó. Meglátjuk.
 • Zabalint

  Mondjuk ott kezdődik, hogy nem bolsevik gazdaságpolitikát várok egy magát jobboldalinak mondó kormánytól.
 • Csaba_
  Szemben az itteni többséggel én nem gondolom, hogy a mostani hatalom a propagandája miatt nyer folyamatosan (soros meg a többi – persze számít ez is, de túlságosan erős leegyszerűsítése a dolognak). Alapvetően az elmúlt évtized gazdasági fellendülése az oka a kormánypárt népszerűségének (na meg az ellenzék hiánya, amiért persze ők is tesznek). Teljesen lényegtelen ebből a szempontból, hogy nemzetközi okai vannak a konjunktúrának vagy nem, amíg az emberek valamennyire tudnak gyarapodni (márpedig az elmúlt időszakban a többség tudott) addig nincs bajuk az éppen fennálló berendezkedéssel.

  Nézzétek meg mi lesz télen vagy legkésőbb tavasszal 🙂 Amint az embereket megcsapja a válság komolyan, vége lesz a fidesznek mint a huzat. The economy, stupid, vagy hogyis volt ez Clintonék idejében.

 • Bagett
  Magyarországon mindenki meg van zavarodva, hogy válság van, meg óriási infláció és tényleg azt látod a boltban, hogy az eddig megszokott ár helyett 30, 50, de néhol 100%-al többet kell fizetned ugyanazért a termékért. Mi van külföldön? Az a durva, hogy kb. semmi.

  Több Ausztriában dolgozó ismerős szerint vagy észre sem venni áremelést vagy max 10% körülit, ismerős nemrég jött meg Olaszországból és minden évben többször járnak ki, de idén most jutott el először és mindig be szoktak vásárolni jófajta olasz termékekből (szalámi, oliva olaj, kv) azt mondja minden kb. tavalyi áron van. Presszó kv ugyanúgy 1€ mint sok sok éve bármikor (persze ha a pultnál kéred, ha kihozatod az asztalhoz mindjárt 2.5€ lesz).

  Szóval az a nagy büdös valóság, hogy tényleg úgy tűnik, hogy csak itthon ilyen hatványozottan szar a helyzet, a sok ársapka próbálkozás ellenére… Ez elgondolkodtató.

 • Zabalint

  Ez a rendszer nem ment el olyan messze, mint a török vagy az orosz, de mindig épp addig megy el, amennyire szükséges. Ha elég propagandával és célzott osztogatásokkal meg uszításokkal fenntartani a népszerűséget, akkor nem csinálnak ennél többet, illetve ha némi veszélyt éreznek, módosítanak valamennyit a választási rendszeren (legutóbbi szabály miatt volt 1 közös lista, pedig a sok lista – 1 jelölt kedvezőbb lett volna az ellenzéknek).

  De ne legyenek kétségeink, hogy végsőkig ragaszkodnának a hatalmukhoz, ha bajba kerülnének. Valószínűleg nem kerülnek bajba, mert amit csinálnak, az bőven elég a hatalmuk fenntartásához. Mellesleg Erdogan esetében is nagyobb részt a manipuláció tartja fenn a hatalmat, egyelőre kis részt tesznek ki a véres módszerek.

 • dsadsa
  @csaba_ Azt gondolom, hogy a fidesz azért tehette meg azokat, amiket megcsinált a jogállammal és a lopással, mert konjunktúra volt. Nem a propaganda miatt. Egyetértek veled. Ezért is veszít MINDEN választás után hirtelen 1 millió szavazót (nincs itt semmi látni való, minden választás után ezt volt).

  Viszont a konjunktúrát kihasználva már felépítette azt a rendszert, ahol nagyon jelentős dolgokat képes ellensúlyozni. Ma már simán átmegy, hogy oké, drága a rezsi, de gyurcsány alatt ennél is több lenne.

 • Pupu

  Pont hogy egy kalandor és ideológiailag degradált rezsim van az ország élén. Azon tűnődöm, hogy ezt nem látni szimplán butaság, vakság, szekta szemlélet esetleg tudatos döntés, hogy homokba dugod a fejed?

 • Tamás
  Ne legyen igazam, de a kormány propaganda, a sajtók feletti hatalomnak köszönhetően, ősszel azt fogja az emberekbe sulykolni, hogy azért lett rossz, azért lett szegény a magyar állampolgár és azért jöttek a megfizethetetlen rezsi számlák,mert a szemét Brüsszel nem ad pénzt, a szemét Brüsszel háború párti,stb,stb. A lényeg,hogy a csapból is az fog folyni hogy Brüsszel így Brüsszel úgy és el fogják érni előbb-utóbb, hogy az emberek, köztük a fideszek nagy része is akik eddig EU pártiak voltak, megváltozzon a véleményük és ha Orbán x idő múlva bemondja,hogy inkább távozunk az Eu-ból,mintsem megmondják nekünk hogy mit csináljunk és hogyan, az emberek a távozás mellett teszik le a voksot. Csak ne legyen igazam, de annyira birkák vagyunk, az orrunknál fogva vezetnek és röhögnek,ahogy megvalósul egy hosszútávú álmuk.
 • porthosz

  Pszichológusok végeztek megfigyeléseket arra vonatkozóan hogy a világvége váró szekták hogy nem bomlanak fel miután a megjósolt világvége nem jött elő. Beépültek a csoportokba és elképesztő dolgokat fedeztek fel:
  miután a világvége nem jött el, a csoport tagjainak nem hogy megrendült volna a hite a vezérben és elzavarták volna mint közönséges csaló, hanem még jobban elkezdtek hinni benne.

  Az ok pedig prózai:
  az emberi elme nem képes elviselni ha téved (hány embert láttál aki beismerte hogy tévedett és nem mást hibáztatott), ha pedig téved és még át is verik azt főleg nem. Ezzel nem hajlandó szembenézni.
  Ezért aztán mindent kizár a tudatából ami arra utalna hogy őt átb@szták a palánkon és bármi másban hajlandó hinni csak abban nem hogy ő tévedett.

  Na ezért nem bukik meg soha a tescos napóelon amig él. A szavazoinak szembe kellene nézni a valósággal, erre pedig képtelenek.

 • 404
  ” x idő múlva bemondja,hogy inkább távozunk az Eu-ból”

  Ami nem elképzelhetlen, azzal együtt se, hogy semmi gyártás nem maradna az országban a vámoltatás miatt.

  Ami reményre ad okot, hogy a kiválás évek kérdése,a briteknél is az volt. Nagy kérdés addig fenn tudják e tartani a hatalmukat fűtés és kaja nélkül.
  Mert ha elkezdik a kiválást, akkor pláne nem valószínű, hogy sok pénz jönne búcsúajándéknak nyugatról, de a betertandó szabályok maradnak a kiválás megtörténttéig….

 • dsadsa
  Azon gondolkodom, hogy ha bejönne a kilépés az eu-ból, az valószínűleg elindítana egy exodust, főleg Budapestről és főleg a magas hozzáadott értékű munkahelyekről, a multiktól menne el a képzett rész tömegesen.
  Szerintem összeomlasztaná a rendszert a kilépés elindítása, az eu tagság még az eus pénzek nélkül is értékes.

  és akkor putyin eu-s vétójogáról még nem is beszéltünk.

 • bdos
  Bármelyiket is gondolhatod rólam, mindegy, lényegtelen. Számodra nyilván buta vagyok és korlátolt. Elfogadom, nem érzem úgy, hogy magyarázkodnom kellene. Én azt látom, hogy az az út, ami a másik oldal “politikai hitvallását”, “gazdasági cselekvőképességét” övezi, nem vezet sehova. Nincs jövőképe. Minden nemzetközi befolyás a helyi döntésképességet csökkenti. Még ha ez a döntés rossz is, akkor is helyben született, lehet helyi ráhatásod. Például leválthatod a regnáló kormányt. Forradalmat csinálsz, tüntetsz éjjel-nappal, ha van elég követőd. De egy oktroljált, számodra előnytelen egyesült európai döntéssel, törvénnyel hogyan mész majd szembe, ha a magállami többség majd jól megszavazza? Mert az neked itt helyben majd jaj de jó lesz? Kétlem….
 • 2022
  meister hozzászólása hova tűnt?? (meg a te válaszod rá ….)

  Kitöröltem, mert már elsütötte a másik cikk alatt is és köze nem volt ehhez a cikkhez.

 • egyefene

  Hát valami ilyesmit említett Sonnevend Júlia is az EU-hoz való hozzáállásunk alakításának lehetőségéről. Tőle is rémisztő volt hallani.
 • Július
  “Vagyis hiába nincs jelentős munkanélküliség attól még az eladósodottság munka mellett is lehet bukó.”
  Ezzel a gondolatmenettel értek egyet. Úgy ítélem meg, hogy azért még kettő átlagos fizetésből ki lehet gazdálkodni jelen helyzetben a megélhetéshez szükséges kiadásokat, csak aki eddig is arra keresett, hogy az alapvető szükségleteit kielégítse az, el sem tudom képzelni, hogy még miről mondjon le/vegyen vissza, hogy a felszínen maradjon.
  (fodrász, szájvíz, hajbalzsam és minden hasonló termék már felejtős, semmit sem költök magamra közel másfél éve. Az élelmiszerek terén csak a legszükségesebb és pont annyi. Amikor a nézelődéssel lakik jól az ember:) Van kert, amiből spájzolok, amit csak tudok. Jah, és kiszolgáltatva érzem magam egyszülős családként. A munkámban jó vagyok, de tudják a foglalkoztatók, hogy családfenntartóként megalkuszom, vagy örlődöm, hogy a munka vagy a család.)
 • 1father
  Mitôl morális számomra a válság?
  Oktatás és egészségügy állapotának romlása, lassan mindkettôbôl magán úton van még elérhetô minôség de nem tudom, hogy hosszú távon vállalható/fizethetô-e hogy a bruttó bérbôl jelentôs elvonások utáni ~40% mire elegendô ami marad (60% incl. 15% szja, 18.5% Tb, 27%áfa!!) s így alapvetôen amit egy normális államtól elvárna a az állam polgára, nem kap meg, extrán fizethet érte a “kétharmados” levonások után…

  Helyette van:
  – Tények nélküli kommunikáció, ideológia, mások hibáztatása
  – hosszú távú stratégia (nyilvános), program nélküli vezetés
  – Az állam arra költ amibôl átlagpolgár nem sokat lát… stadion, utak/hidak melyel ki tudja, hogy valóban kellettek volna…
  – zöldebb, fenntarthatóbb bolygó felé mutató stratégia sehol, nincs célzott (a talán két kazánprogramon kívül) épület korszerûsítési pályázat
  – lakossági vízellátás problémái …

 • Pista
  gyúcsány alatt 240 (is) volt az ejró, szóval a két eurós benzin most pont 480 Ft lenne!
 • hemond

  “Pont hogy egy kalandor és ideológiailag degradált rezsim van az ország élén.”

  Azért ezt pont a Fidesz, a szélsőségesen liberális “térdre csuhások” by Orbán szintről egy mélykeresztény szemforgatásig eljutni azért nem semmi.

 • waterhouse
  Kicsit szalmabábu érvelés felhangja van ennek.

  Senki nem azt mondja, hogy válság VAN.

  Azt mondják, hogy a rezsiemelés, KATA eltörlés, várható benzinsapka-eltörlés, várható kajaár-emelkedés stb miatt nagy valószínűséggel ősszel-télen válság LESZ.

  Olyan adatsorokat elemeztél ki, amik még a megszorító csomag előtti időkből származnak. Nyilván nem látszanak benne annak a válságnak a jelei, amiket mindenki 3-6 hónapra a jövőbe vár. 🙂

  Akkor lassan mondom: nagyon sok ember azt mondja válság VAN. Nem lesz, VAN. Arról szól a cikk, hogy NINCS, maximum majd hamarosan LESZ.

 • hemond

  Szerintem a legutolsó az önkormányzai választások előrehozása volt:

  Az ellenzéknek kedvezőbb lett volna, ha külön van, mert a kis ellenzéki pártok megsemmisültek volna így max 2-3 pártnak kellett volna alkudozni ősszel, így meg be kell venni mindenkit

 • BlaZember
  A kormánytól nem várható semmi, mert ő csak kiszolgálja az ilyen “mucsai Fideszeseket”, akiknek nincs azzal gondja, hogy ráborítják az országot, inflációs, rezsi, és adó sokkoknak van kitéve, uszítanak mindenki ellen, pénzt lopnak tőle szervezetten, leépítik a demokráciát, a jogállamiságot, sereghajtóvá teszik az országot, és még lehetne sorolni. A morális válság azt jelenti, hogy akiknek a “kulturális, családi indíttatása” megengedi ezek átlépését – vagy észre sem veszik, mert nem nevelték beléjük a kritikus gondolkodást -, azok jelentős többségben vannak, és így szép lassan a földbe állítják az országot. Kérdés mit mond majd a “kulturális és családi indíttatás”, amikor gond lesz a rezsiszámla kifizetésével, a boltban a kaja vásárlásával, tanár, orvos stb hiánnyal. Pláne amikor majd berúgja a valóság az ajtót, hogy itt sokkal nagyobb gubanc van, mint az EU többi részén.