Van még olaj a tűzre

Nem múlhat el nap, hogy ne fokozzák még a lakhatás támogatását vagy az ingatlanok áremelkedését, ahogy tetszik. Ha eddig azt gondoltad, hogy talán most majd csökkeni fognak az ingatlanárak vagy végre találsz egy szakit a lakásod felújításához, mert kifut az 5%-os áfa, akkor rossz hírem van. 🙂

A “januártól újra 5%-os ÁFA plusz még azt is le lehet vonni CSOK-nál” után ma azt jelentették be, hogy jövőre már az egy gyerekes családok is 50%, de maximum 3 millió forint támogatást kapnak a lakásuk felújítása után. Gondolom, hasonlóan az eddigi támogatásokból, a szegények továbbra is ki lesznek zárva gondosan hozott feltételekkel, mert nehogy már. Itt is fog kelleni az X éves munkaviszony, ami maximum 30 napra volt szüneteltetve és legalább 180 napja megszakítás nélküli.

Ezt nem a Novák Katalin mondta, csak borítékolom előre, hogy így lesz. (Mondjuk azt már tudni lehet, hogy utólagos elszámolású lesz a támogatás, vagyis vagy saját zsebből kifizetem vagy hitelt veszek fel rá a banktól. Már ez is egy szűrő lesz önmagában.)

Az elgondolás jó (politikailag legalábbis hasznot hoz és ez a lényeg, semmi más), de megmondom, hogy fog ezzel csalni az egész országnak az a fele, amelyik nem akar vagy tud valóban felújítani.

Mivel a mesteremberek továbbra is katások maradhatnak és úgysem adnak számlát senkinek, csak annyit, hogy meglegyen a havi egymillió, az alábbi fog történni:

Megállapodik a gyerekes család a mesterekkel, hogy vesz tőlük számlát anyagról is (mert a legtöbb ember arról sem kér számlát, viszont muszáj kiadni valakinek, így rengeteg számla lesz, amivel játszani lehet és a vidéki tüzép nem fog megijedni az online számlázástól, eddig sem ijedt meg) és munkadíjról is mondjuk 20%-ért.

A mesternek ingyen van, boldogan fog adni, hiszen valakinek muszáj adni számlát. Ellenőrzésre úgysem lesz kapacitás, de azért tessék-lássék, valamit csinálnak a házon vagy lakáson. Egy tízszeresen túlárazott festést, aztán majd ha van energiája a kormányhivatalnak, perelje végig, hogy ez ennyit nem ér. Állítólag vezeték is volt cserélve a falban, köztisztviselő legyen a talpán, aki megmondja a falon keresztül, hogy az vadonatúj vagy  ötéves vezeték.

Két éve újítottuk fel a fürdőszobát, veszünk számlát csempéről, csemperakásról, meg a fugát kicseréljük, hogy szép fehér legyen. Szerintem apróhirdetésekben lehet majd számlakiállítót találni. (Na jó, zárt Facebook csoportokban fogják ajánlani egymásnak az emberek. Lesz, aki csak ezért fogja kiváltani az ipart, ha eddig nem volt ilyen vállalkozó.)

Ha lesz banki értékbecslés előtte-utána, akkor a legpofátlanabb lehúzásokat nem lehet megtenni, de a többszörös túlárazásokat akkor sem lehet majd kivédeni, az okos emberek gazdagabbak lesznek néhány százezerrel, vagy úgy lesz számlázva, hogy az önerőt akár teljes egészében fedezi a túlszámlázás.

De ez sem segít Domonkos ötletén: akkor fürdő meg minden nélkül veszi az új építésű házat, majd két hónap múlva igényli a felújítást, okosan számlázva talált néhány milliót, amit nem neki kell kifizetni. S vajon arra lesz-e kitétel, hogy meddig ne adhassam el az eladás előtt az állam pénzén felújított lakásomat?

Van 1,77 millió gyerekes család Magyarországon. Ebből a szegényeket a kormány kiszorítja, mert nagyon nem szereti őket és van, aki bérleményben él, ezért mondjuk csak 800-900 ezer család tud élni a lehetőséggel.

Hárommillió forint szorozva 900 ezerrel csekély 2.700.000.000.000 Ft, azaz 2,7 ezer milliárd forint, vagy 2,7 billió, ahogy tetszik. Ennyibe fog kerülni, ha mindenki élni fog vele a maximális összeggel. S miért ne tenné? Ismerve a magyar ingatlanok állapotát és a jelenlegi építőipari árakat, alig van olyan ingatlan, amire ne lehetne ennyi pénzt elkölteni. Akinek nincs meg az önereje sem, majd kap banki hitelt rá, húsz évre. (Vagy kreatív számlázással megússza azt, lásd fentebb.)

Az a 2,7 billió forint elméleti maximum (már ha az ország alsó fele továbbra sem igényelheti ezt a támogatást, ők örüljenek, hogy egyáltalán élhetnek), de azért érezzük, mennyibe is kerülhet ez akár. S ha nem esne le: ezt a pénzt a te zsebedből fogják adó formájában kivenni, mert az állam csak azt tudja szórni, amit előtte mástól elvett. Ez jusson eszedbe mindig, amikor állami támogatásokról olvasol. Az államnak nincs saját pénze, ő csak el tudja venni mástól, hogy szétossza.

(Ha ezt az egyszerű igazságot, hogy az állam csak azt tudja szétosztani, amit elvett a másik kezével, megértené a társadalom, abban a pillanatban lenne vége a Kádár korszaknak. De sajnos ez nem most lesz, az átlagember valahogy úgy képzeli, hogy a pénz a pénzfán nő, amit az állam csak úgy leszüretel és eldönti, hogy vagy berakja a raktárba a pénzfa azévi termését a többi pénzhez vagy jófej lesz és szétosztja az alattvalók között. Egyes emberek pedig úgy gondolkodnak, hogy ezt már elvette az állam, de legalább visszakapom. Te kis csacsi. Amit eddig elvett, azt másra vette el, most majd ennyivel többet fog elvenni, hogy legyen miből visszaosztani.)

Az állam ha egymillió családot támogat hárommillió forinttal, akkor 4,2 millió háztartással számolva minden háztartástól adóban el kell vennie 714 ezer forintot. Attól a háztartástól is, amelyik a végén kapja a támogatást. S el is fog venni, mert máshonnan nem lesz pénze.

Ha hárommilliót kapok, de 714 ezret el is vesz az állam, a nagy kereslet miatt mind az építőanyag, mind a vállalási ár 25%-ot nő, akkor az addig hatmilliós munkáért fizetnem kell 7,5 milliót. Vagyis 3 milliót nyerek, de 2,214 milliót bukok.

Ja és az összes szaki, ha számlát ad, mind át fog esni az áfakörbe, ami további 27% fizetnivaló neked. 3 millió munkadíjra (ami most áfamentes, ezért most nem kell áfát fizetned), ha minden szaki áfakörös lesz, még kifizetsz további 810 ezer forinttal többet, így összesen a 3 milliós támogatásért cserébe kifizetsz kicsit több, mint hárommillió forintot. Így is tetszik még a lehetőség? 🙂

(A beszántott LTP-ért nem nagy kár, de az ugyanerről szólt, csak sokkal olcsóbban és nehezebb volt vele csalni. Ott 30%-ot adott az állam és az nem is került csak évi néhány tízmilliárdba. Nem lehetne inkább azt visszahozni? 🙂 )

A világrekord áfa nem fog csökkenni, örüljünk, ha ezek után nem emelik tovább (Abból csak 4,5 ezer milliárd jön be évente), építőanyag árak az egekben lesznek és ha eddig nem találtál egy épkézláb szakembert kisebb-nagyobb felújításokra, akkor a következő öt évben mondjál is le róla. Ha eddig sokalltad, hogy 8-10 ezer forint a járólap-lerakás négyzetmétere, jövőre vissza fogod sírni ezeket az árakat. S ha eddig fél évet vártál egy normális szakira, most majd másfél évet fogsz. Ha eddig ki se jöttek százezresnél kisebb munka miatt, akkor majd jövőre háromszázezer lesz az alsó határ.

Eddig minden hétre jutott egy ilyen bejelentés, remélem, lesz még pár ilyen, mert nagyon nagy szükségünk van arra, hogy még drágább legyen a lakhatás és a fiatalok jó messzire költözzenek, mert itthon nem tudnak lakást venni. Minden hatodik-nyolcadik magyar gyerek külföldön született, ami akkor is rengeteg, ha egy részük azért valamikor majd hazakerül.

Mert a fiatal azt látja, hogy egy 45 éves panel 30 millió, egy újépítésű budapesti lakás, ahol két gyerek elfér, 60 millió és két gyerekre nem adnak, csak 2,6 millió forintot, hármat pedig nem mer bevállalni. S irány Németország. Itt pedig egy régi cikk 2016-ból, mennyivel csökkentek a lakásárak az 5%-os áfa és a CSOK bejelentése után?

A CSOK eredménye a piacon

Share

366 hozzászólás

 • SzaboZ
  Nem értem, miért van szükség ilyen hóbortos bakugrásokra..?
  Össze-vissza, kiszámíthatatlanul nyúlnak bele mindenbe.
 • valaki I.
  Délelőtt gondolkoztam, hogy belinkeljem e, de így már ki lesz dumálva a téma 🙂
 • Pampalini
  Eddig is vállalhatatlan minőségben épültek az új lakások, nem kis részben a szakemberhiány miatt. Ezután pláne.

  De legalább egy újabb opció a fiatal orvosok számára, ha milliós fizetésre vágynak, de nem akarják hogy szenilis möchtegern-tábornokok ide-oda vezényelgessék őket: legyen Ön is burkoló!

 • yimshagin
  , tudom, hogy még nem tudni semmit, de a mostani 3 gyerekes falusi csok-s felújítós rendszerben előtte is utána is jön értékbecslő felmérni a helyzetet, hogy mi volt előtte, mi lett utána (mindenről csinált fotót, nem túl bonyolult összenézni, hogy legalább a csempe színe változott-e, de ok, legyen igaz, a vezetéket a falban ő sem látja) és az alapján folyósít a bank, hogy az értékbecslő szerint hány %-s a készültség az igényléshez képest, szóval itt most ezt a cikkben levő tippedet nem teljesen értem.
 • eHáz
  Hozza ezeket a szabályokat az, akinek 8 ingatlanhoz van köze és ingatlanbérbeadásból származó jövedelme havi 2 100 000 forint.

  Novák Katalin vagyonnyilatkozata: kormany.hu/hu/dok?page=4&source=2&type=105#!DocumentBrowse

 • Kiszamolo
  yimshagin, falusi csokot igényelt eddig mennyi, 10-15 ezer ember? Itt nagyságrendileg többről lesz szó. De egyébként én is írtam a cikkben a banki értékbecslőt.
 • Józsi
  Ti hogyan vagytok vele? Bennem már él egy olyan gyanú, hogy ezt az elmúlt 10 évet nagyon meg fogjuk szopni a jövőben. Remélem csak én vagyok nagyon peszimista mert nem értek hozzá de amikor a magyar fizetéseket ismerve 30 milliós panel árakat látok akkor valamiért bennem egy furcsa érzés van, paradoxon. Kiváncsi vagyok ebből mi lesz hosszú távon mert szirintem az ország fejlettsége nem indokolná a jelenlegi árakat. Én már letettem arról, hogy valaha visszaköltözöm mert már nem érné meg, lassan annyit kérnek egy ingatlanért amennyiért már inkább más drágának tartott tagállmban is lehet venni.
 • VicThor
  Kíváncsi leszek, hogy ez hogyan fogja megváltoztatni a használt ingatlanpiaci árakat. Vajon az eladók hozzáadnak egy 3 milliót a hirdetési árhoz?

  Egyedül szeretnék lakást vásárolni, de Babaváró és CSOK nélkül kezd necces lenni. Talán még bízhatok abban, hogy esetleg az 5% ÁFA miatt a kereslet átmegy az új lakások felé, illetve esetleg moratórium lejárata után lesz pár kényszer eladó.

  De sajnos ezek az intézkedések nem segítenek a túlárazott piacon.

 • Holi
  Az újabb információk szerint a felét fogja támogatni vagyis 6 milliós felújításnál jár az összeg.Ez szűrni fog nem kicsit.
 • Kiszamolo
  Holi, ezt is írtam… 50%, de maximum 3 millió.
 • yimshagin
  Miklós, félreértesz, nem arra reagáltam, hogy nem írtad le a cikkben, hanem hogy pontosan azt írtad le, ahogy jelenleg is működik a rendszer, tehát csak egy kiterjesztés szükséges – de az olajról nincs mit vitatkozni, való igaz. Az elvi része mondjuk érdekes kérdés, hosszú lenne egy kommentben. Mi remélhetőleg, még a mostaninak (igaz, nem 1, hanem 4 gyerekkel) haszonélvezői vagyunk/leszünk, önerőből bajosan (értsd, 5-10 év alatt, talán) tudtuk volna megcsinálni, amit meg kell – és tényleg kell, mert pl a vízből már kicsit gyanús víz folyik, nem várhat a vízvezeték csere nagyobb bajig -, falusi, 30 év körüli családi házunkon. És nyilván az sem baj, ha nem csak a miénk nem dől össze, hanem a nálunk még rosszabb helyzetben levő, de “csak” 1-2 gyerekesé sem.
 • Holi
  Kiszámoló: Bocs átugrottam.
  Nekem az a bajom, hogy duma van a közlönyben, meg nem jelenik meg semmi. Építkezni szeretnénk, de jó lenne már biztosat látni…
 • aujjobba

  Harmat?
  Dunakeszin 2 eve 52M-ert vettunk ikerhaz felet, most 67M az alja.
 • Péter
  ” nagyon nagy szükségünk van arra, hogy még drágább legyen a lakhatás és a fiatalok jó messzire költözzenek, mert itthon nem tudnak lakást venni. ”

  A CSOK-nak nem éppen az a célja, hogy a fiatal családosok könnyebben tudjanak lakást venni a támogatással?

  Vagy olyan fiatalra gondolsz, aki nem vállal gyereket, hogy annak lesz drága?

 • K Nóra
  En azon kevesek közé tartozom aki ennek kifejezetten örül.
  Jövőre terveztünk egy nagyobb felújítást, kb 5-6 millió értékben, pénz megvan rá, ha ez az intézkedés miatt csak egy forinttal is kevesebbe lesz a vége már jól jártunk.
 • Imre
  OFF: miért törölted a tudastáras posztot?
 • Kiszamolo
  Péter, a gyerekesnek nem lesz olcsóbb, mert pont annyival drágultak a lakások, amennyi a CSOK. Ráadásul 10 millió csak 3 gyerekre jár, de a legtöbben vagy nem akarnak annyit vagy nem merik bevállalni. Két gyerekre csak csoffadt 2,6 millió jár még új építésű ingatlannál is, ami a mai árak mellett kerekítési hiba.

  2016: https://kiszamolo.hu/a-csok-eredmenye-a-piacon/

  Tehát a fiatalon nem segít a CSOK, csak azt látja, hogy már egy 50 éves panel is 30 millió forint. Kimegy Németországba, ott ki tudja fizetni a lakhatást és ott születik gyereke, egy vagy kettő.

 • Kiszamolo
  Imre, annyi embernek baja volt vele, hogy inkább töröltem. Megkértek, kiraktam, sokan problémáztak, levettem.
 • Domonkos
  Veszek egy újépítésű házat, minimális fürdőszobával és konyhával, csempézés, bútorok, minden nélkül. Utána egy hónappal elkezdem a konyha és fürdőszoba felújítást, amire igénylem az állami támogatást, és természetesen az építő a kivitelező is…
  Nem túl etikus.

  Nekem amúgy jól jönne, ha a választásokig el tudjuk kezdeni a fürdőszoba felújítást + radiátor + ablakcserét.

  Illetve még kérdés, hogy lakástakarék felhasználásánál ezt lehet-e igényelni, vagy sem.

 • Munkasorszag
  Az egyedülálló/gyermektelen diplomás munkakörben dolgozó rétegből a sz.rt is kitapossa ez a kormány.

  3 éves tapasztalattal, mérnökként ott tartok, hogy egy vagyont spórolnék azzal, ha fizetés nélkülire elmennék, és magam újítanám fel a lakást (attól most tekintsünk, el hogy saját lakásom sincs, miből lenne..) Itt tartunk ma, Magyarország: munkás ország.

  Már tényleg megfordult a fejemben, hogy elmegyek festőnek/kőművesnek, csak hát az a társaságtól (tisztelet a kivételnek) lehet hamar begolyóznék.

 • Kiszamolo
  Nóra, ha a felújítás az állami támogatás miatt 35%-kal drágább lesz a hirtelen jött nagy kereslet miatt és többet kell majd adóznod, hiszen az állam valakin be fogja hajtani ezt a pénzt, akkor is biztos sokkal jobban jártál?
 • Ferimester
  De jó, hogy Németországban élünk már 5 éve, max. a hírek szintjén idegesít fel ez a maffiabanda. Amúgy nem is értem, hogy nem néznek körbe, hogy a többi eu-s államban hogy is néz ki ez?

  Az is jó, hogy a 60nm-es budapesti panel ára a 2013-as 10 milliós áráról kb. 30 millióra ment fel, mert az euró közben brutál sokat zuhant a forinthoz képest, így amikor majd eladjuk jövö nyáron a lakást, akkor talán a pénzünknél vagyunk.

 • Ordas
  Önmagában csak ott a különbség, hogy a fidesz a középréteget támogatja és nem a dolgozni nem akaró lumpeneket (nem azonos a szegénnyel).

  Blib oldalon megszoktuk, hogy azt a lovat ütik, amelyik húz (középréteg) és az ingyenélőket simogatja. A fidesz meg fordítva. Ezért nem segélyt, hanem adókedvezményt ad. És ez így jó nagyvonalakban. Finomítani mindig van mit.

  Továbbá fidesz nem a munkát adóztatja, hanem a fogyasztást. Ez szintén jó. Ezért “világrekorder” az áfa. Amii persze csak 2%-kal magasabb, mint előtte volt. És persze sok tétel áfája csökkent. Tehát az erdő áfa kb azonos.

 • Alex
  Az ingatlanpiac hátán próbálunk kimászni a válságból.
 • Tomlossajt
  Ugyanezen a blogon korábban az összes albérletes cikknél itt bizonygatta mindenkit, hogy külföldön még kisebb azoknak (beleértve nativok) az aránya akik saját ingatlanban laknak, erre most újabban azt olvasom az összes magyar burkoló Németországba jár lakást venni, az itthoni drágulások ellenére is furcsállom ezt a fordulatot
 • QTT
  Nyilván, ha nekem a bejelentés elolvasása utáni első percben az volt a gondolatom, hogy milyen könnyű lesz ezzel visszaélni, és csak úgy repkednek a kamu számlák mindenről is, akkor egyértelmű, hogy a megalkotóknak is eszébe jutott ez. Csak nyilván nem érdekli őket. Megy kamura annyi adóforint, amennyi megy. Elfér a többi mellett…
  Mondjuk ettől még újonnan születő gyerekeket sem kell várni, hiszen meglévő egy gyerek esetén is jár.

  Lehet gyorsan (mert ugye jövő évtől az OKJ-t is teljesen szétcseszik, nehogy hamar szakmát lehessen tanulni…) el kellene végeznem egy burkoló tanfolyamot? Én szívesen táplálkozok a lepattanóból, tehát a kis munkákat, amit semelyik szaki nem vállal el, én el tudnám vállalni. Igazából még időm is bőven lenne a jelenlegi havi 7-8 munkanapom mellett.

 • Giorgo
  Én már a munkanélküli haverommal csináltatom a felújítást. Testvéremhez egy olyan burkoló bácsi ment, aki nem tudott nagy csempét vágni és ott kellett mellette állni, hogy helyesen rakja le a mintát. Nem a pénz miatt alakult így. Egyikőnk sem az az alkudozó fajta.
 • Kiszamolo
  Ordas, a szegények (nem, nem a lumpenek) sokkal rosszabbul élnek, mint 5 vagy 10 éve, miközben mindenki más sokkal jobban él. A szegények kiteszik az ország majdnem felét.

  Nyílik az olló és egyre nagyobb a baj, csak ez Budáról nem látszik, a budai várból meg aztán végképp nem.

  El lehet intézni azzal, hogy lumpen és nem akar dolgozni, ezért támogassuk azt, akit egyébként sem kellene és csak annyit érünk el, hogy akit támogatni akarunk, az is egyre drágábban kap mindent és a végén sokkal többet költünk szociális kiadásokra, mint a szocialisták, csak azoknak adjuk oda, akik nincsenek rászorulva.

  Lehet azt játszani, hogy úgy teszünk, mintha a vidéki Magyarország nem létezne, azok pénz helyett csak ideológiát kapnak, de akkora gondot csinálunk, aminek a kijavítására egy újabb generáció kevés lesz.

  Én nagyon nem értek egyet a pénzszórással, de a középosztálynak való pénzszórással még annyira sem.

  De hagyjuk a témát, mert ilyenről nem lehet beszélni, egyből rábuknak a trollok.

 • Endre bá
  Megmondom, hogy mi a kormány célja: nagy hitellel becsicskított alkalmazottak országa legyünk, ha mégis marad valakinek megtakarítása, azt állampapírba tegye.
  Nyaralj itthon a cimbik hoteljeiben, kapsz szép kártyát.
  Ha kisvállalkozó vagy, kinyírnak a kata módosítással, ha nagy, akkor elveszik a céged maguknak.
 • Geppetto
  Nem mintha örülnék az ingatlanlufinak, de:
  1. A nyugati emigrációt azért nehéz ennek a kormánynak a fejére olvasni: évek óta csökken a kiköltözők és nő a hazaköltözők száma, és még egy kormány sem tett ennyit pont a kisgyerekesek hazahozásáért.
  2. A lakhatási válság nem magyar találmány, aki a lakásárak miatt hagyja el az országot, nem Londonban fog magának szobát bérelni.
  3. Könnyű csalni. Nem mindegy? Aki felújít, újítson, aki ügyeskedik, ügyeskedjen. Csak folyjon a pénz az építőiparba. Odaadhatnák nekik SZÉP kártyán is, de így legalább tényleg fel is lesz újítva pár lakás. Lenne mit. Meg persze szavazat. Pénz? Nyomtatunk még, mennyi kell? Bár az adónkból vennék el. De 2020-at írunk.
  4. Te hagynád összedőlni a kártyavárat? Égjenek el tízezrével családi vagyonok, dőljenek be a tízmilliós hitelek? Persze, hogy fújják a lufit, amíg lehet. És hol lesz a vége, ha még a COVID is kevés volt?
 • Vladislav
  Azzal egyet tudok erteni, hogy valamilyen mersekelt formaban tamogassuk a gyerekvallalas elott allokat, hiszen tarsadalomban elunk, de azt is gondolom, hogy a mersekelt szintet reg atlepte a kormany.
  Tovabbra is a berlakas programot latom valos segitsegnek, nem pedig a penzszorast – nyilvan berlakasokat epiteni evekbe telik, nem nehany tollvonasba.
  Azt kimondani eretneksegnek szamit, hogy akinek nincs penze sajat ingatlanra, az ne akarjon, de ez a friss felujitasi tamogatas nalam mar egy uj szintet utott meg. Ez mar vegkepp az a terulet, ahol nem lenne szukseg allami beavatkozasra. Mi lesz a kovetkezo? A gyerekes csaladoknak tamogatas olajcserere a csaladi autoban?
  Vajon az emberek megertenek, hogy ez mekkora problema, ha fejenkent leosztanank, kinek hany forint adojaba kerul ez?
 • Kiszamolo
  Gepetto, ez a kormány van hatalmon 10 éve, maximum annyi történt, hogy 2014-2018 sokan mentek ki, most kevesebben. 2010 előtt alig valaki ment ki, 2004 előtt meg senki nem is mehetett. Tehát elég érdekes érvelés, hogy ez a kormány mit tett és nem tett a kivándorlás miatt. Más kormányok alatt nem is volt kivándorlás, kb. 2013-tól kezdődött el szemmel látható mértékben.
 • Csaba
  Nem értem.A döntéshozók között nincs egyetlen ember sem, aki látná, hogy ezek a mesterséges beavatkozások csak lehetetlenné teszik a normális embereknek a lakásvásárlást? Én 15 éve azért nem vettem hitelre lakást, mert komolyan elkezdtem félretenni, befektetni.15 év alatt, közel megháromszoroztam a megtakarításaimat, de még mindig ugyanannyi hitelt fel kellene vennem, mint akkor, hogy vehessek egyet.Tele a hócipőm a sok olyan családdal, aki nulla anyagi fedezetre csinálnak gyerekeket és már már elvárják, az ingyen tizmilliokat.És büszkék magukr,hogy nagycsaládos.Az ő szavazatuk miatt hozzák lehetetlen helyzetbe azokat, akik próbálnak felelősen élni.Az ilyen élhetetlenek tartják életben ezt a maffiabandát.
 • Kobe
  Ordas allitasanak valosagtartalmat nem erzem magamon, amikor dolgozo igahuzo kozepretegbelikent fizetem europa egyik legnagyobb jovedelmet sujto levonasait + fizetem az egyeb juttatasokban a munkaltato altal is ramlocsolt brutalmagas adoterheket (van olyan tok alap, ongondoskodasra epito juttatas minek 82% is lehet az adoja, ne feledjuk) es a boltba belepve fizetem a vilag legmagasabb AFA-jat
  Nem erzem ugy, hogy barmelyik oldalrol barmilyen kezzel simogatnanak….
 • Fizessenekagazdagoknak
  Haha, bármikor elköltök 5 milliót szerény házunk (kijönne gondolom belőle egy kisebb borsodi falu) felújítására. Ami szerencsére nincs 300 nm. Csak majdnem.
  Csak a festés milliók.
  Éljenek a gazdagok!
  A többi dögöljön éhen.
 • Treil
  Azért az elmélet szerintem nem rossz. 10 milliós babaváró jó induló fiatal párnak használt lakást venni, tele vannak a hirdetések komoly felújításra szoruló 30-50 éves lakásokkal. Ezzel a támogatással a felújítás is pipa, és hogy egy gyerek a feltétel mindkettőre szerintem sokkal jobb mint a CSOK. Itt szerintem a fő probléma a visszaélések, bár a szabályozásról még nem tudok semmit.
  Engem inkább ez az évente változó támogatási rendszer zavar, iszonyat feszültséget gerjeszt a piacon. Pl. akinek babaváró előtt született gyereke, aki elsők között a megfizethető ingatlanra igényelt CSOK-ot, a lakásáfa cirkusz. Én is enni fogom a kefét, mert nekem az a 3 millió amiből 1,5 éve felújítottam a lakást 3-4 évnyi kemény megtakarításom volt, most meg másnak az ölébe hullik, persze valószínűleg jó ha velem szemben 1,5-2 milliót nyer az áremelkedések miatt végül, de az sem kevés.
 • KommenElek
  Azért ezzel a 2010 előtt alig ment ki valakivel erősen vitatkoznék. Nagyon sok ismerősöm távozott Budapestről és vidékről is, mert elegük lett abból, hogy dolgoznak és hülyére vannak adóztatva, aki pedig a napot lopja, két kézzel támogatják.
 • eHáz
  Az ingatlanlufi fújása az a döntéshozók közvetlen szoros érdeke. Lásd a bérbeadásból havi 2.1 millót kereső Novák Katalint például. De nyilván az ország veje, a gázosa és apuka is durván érdekelt ebben az iparban.
  Ez a lufi szándékosan van fújva, hiszen egyrészt nem teljesen hülyék, másrészt folyamatosan csinálják ugyanazt újra és újra, tehát ez maga a cél.
  Meg ugye mivel a tömeg nem érti, még népszerű is.
 • D

  A középosztály az, aki kb definíciószerűen önerőből meg tudja oldani a normál lakhatást, az (országnak megfelelő) autóvásárlást, stb.
  Akinek ehhez (nagyon komoly) külső segítség kell, az sajnos nem igazán középosztály.
  Ideális esetben azt kéne pártolni, aki ide akar feljutni (persze nem célzatlan pénzszórással). Igen, egyes rétegek felzárkóztatása rettenetesen nehéznek, néha kilátástalannak tűnik. Mi lenne az alternatíva? Tudomást se veszünk a problémáról?
  Nem, nem kell a középosztályt se megnyomorítani a túladóztatással.
 • Kiszamolo
  Kommentelek, kaparj elő statisztikákat. A 2004-es csatlakozás után jó pár ország nem is engedte be a magyarokat pár évig, mert haladékot kaptak. 2010 előtt max néhány informatikus és hasonló ment ki.

  Először 2013-2014-ben kezdett feltűnni, hogy egyre többen mennek ki, utána gyorsult be a dolog. 2016-2017-ben már kétkezi munkásból is kevés volt.

 • KommentElek
  “2010 előtt alig valaki ment ki”

  Ezzel erősen vitába szállnék, én teljesen mást tapasztaltam. Mind bp-i, mint vidéki ismerőseim közül sokan kimentek. Egy részük visszajött azóta, másik fele nem és nem is tervezi.
  2010-ig azokat nyúzták, akik adót fizettek és elég erősen támogatták a megélhetési gyerekvállalást (csak dolgozni ne kelljen).

 • KommentElek
  Nincs statisztikám, én abból indulok ki, amit tapasztaltam, az pedig nem az, hogy “alig mentek”. Ettől még gyorsulhatott 2010 után a tendencia, de azt állítani, hogy alig mentek ki 2010 előtt, ez enyhén szólva is túlzás.
 • Józsi
  Én 2008-ban léptem le egy olyan országba amely nem élt a korlátozás lehetőségével és abban az időben igen kevés magyar volt kint és főleg az “értelmes” emberekből álltak a kivándorlók. 2012 után viszont már nagy számú magyar volt kint és ekkor már megjelentek a képzetlen még magyarul sem beszélők nagy számban. Akiket én ismerek és hazaköltöztek azok vagy nagyon megbánták vagy hamar ismét elvándoroltak de egy biztos a diplomával rendelkező ismerőseim kivétel nélkül az ismételt országelhagyásra szavaztak. Viszont van pár ember akik ha megkérdezik őket akkor azt mondják, hogy ők nem bánták meg a hazaköltözést de a valós kép teljesen más, volt szerencsém közeli ismerősök és rokonjaik véleményét is meghallgatni akik egyértelműen megmondták, hogy telejesen az ellenkezője van annak mint amit állítanak, vagyis jóval kevesebb pénz igen sok órát dolgozva.
 • Yggdrasil
  írod: “A középosztály az, aki kb definíciószerűen önerőből meg tudja oldani a normál lakhatást, az (országnak megfelelő) autóvásárlást, stb.”
  Mit értesz ez alatt? Ha valakinek nincs sokmilliós önereje lakást venni, viszont önerőből fenntart egy normális bérelt lakást, az már középosztály?
  De ha arra gondolsz, hogy saját lakástulajdon, akkor a középosztály definíciója is igen gyorsan változhat. Ti. 1,5-2-szeresére mentek fel az árak 3-4 év alatt (konkrét példák alapján, az ország különböző sarkaiból). Mi most vagyunk ott, hogy TALÁN vehetnénk egy év múlva valamit (értsd: lesz annyi önerő, amire már ad hitelt a bank), bár a mostani árakkal kb. egy panelre fogunk életünk végéig eladósodni. Ugyanezért a pénzért 3 éve még új építésű családi házat adtak Érden.
 • Gunnerwatter
  Idén márciusban iratkoztam be villanyszerelő és épületgépész technikus (víz, gáz, fűtés, klíma szerelő) iskolába.
  Mondjuk mindezt mérnökként, és azért, hogy magamnak megcsinálhassam (papírral!) ezeket a felújításokat.

  Ma ezt átértékeltem, lehet hogy a szoftvercégbe új TEÁOR kerül, mindent IS felújítok címmel. 🙂

  Valamiért a GDP növelést/szinten tartást így szeretnék minden áron megoldani. Ha ennyi az ötlet, akkor van baj….

 • sittysutty
  ” D
  2020-10-14 at 16:08
  A középosztály az, aki kb definíciószerűen önerőből meg tudja oldani a normál lakhatást, az (országnak megfelelő) autóvásárlást, stb.
  Akinek ehhez (nagyon komoly) külső segítség kell, az sajnos nem igazán középosztály.
  Ideális esetben azt kéne pártolni, aki ide akar feljutni (persze nem célzatlan pénzszórással). Igen, egyes rétegek felzárkóztatása rettenetesen nehéznek, néha kilátástalannak tűnik. Mi lenne az alternatíva? Tudomást se veszünk a problémáról?
  Nem, nem kell a középosztályt se megnyomorítani a túladóztatással.”

  Hadd értsek ezzel maximálisan egyet. (Én a 2010-es fidesz-győzelem után azonnal elfogadtam egy külföldi állás, de kb. 2 éve tettem le végleg arról, hogy hazamenjek egy maffiaországba.)

 • eHázs
  Szerencsére a google korában nem szükséges a saját nagyon nem reprezentatív tapasztalatainkra hagyatkozni, és rákeresve látható, hogy soha nem mentek el annyian, mint 2012-2014 között. Konkrétan annyian, mint amennyien addig összesen. Többen mint az eu csatlakozástól vett 8 évben.
  A következő látható lökés az 2018 volt, ami választási év, de lehet, hogy ez véletlen összefüggés.
 • Csab
  KommentElek: ez a legalapvetőbb, legelemibb hiba, amit statisztikából megtanítanak (épp 3. diplomámat csinálom, most fogok statisztikából harmadjára vizsgázni). Ne a közvetlen környezetedet nézd, az nem mérvadó. Hány ismerősöd van? 200-400? Az statisztikai hiba egy ország népességére levetítve, nem “reprezentatív vizsgálat”.
 • ingatlan befektető
  “a szegények továbbra is ki lesznek zárva gondosan hozott feltételekkel, mert nehogy már. Itt is fog kelleni az X éves munkaviszony, ami maximum 30 napra volt szüneteltetve és legalább 180 napja megszakítás nélküli.”

  A szegényeknek nem szokásuk a lakásfelújítás, mert jellemzően bérlakásban élnek és nincs igényük újszerű állapotú ingatlanra.
  Plusz lehet hogy büntetlen előélethez is fogják kötni a támogatást, ami további rétegeket zár ki.
  Az borítékolható, hogy számlával még drágább lesz minden, de aki nem tud élni a támogatással, az számla nélkül kb annyival olcsóbban meg is csináltathatja, ahogy eddig is.

 • Csab
  Attól függetlenül, hogy 10 éve látom, hogy sz*rt csinálnak, mi minden újítást megszívtunk. CSOK-ot nem tudtuk igénybevenni, pont kiestünk belőle. Első házasok kedvezményéből pont kiestünk (pár hónapon múlt). Babaváróból pont kiestünk, tököm tele van velük.
  Amint viszont látok, hogy igen, minden ingatlan iszonyat drága lett (2012-ben vásárolt 8M-s panelünk tényleg 30M-et ér most), én meg kivételes baromként a 8 évvel ezelőttihez képest is 3-4* annyit keresek (pedig már akkor is átlag háromszorosát kerestem).
  Új lakást vásárolunk éppen, a CSOK annyira eltorzította a piacot, hogy értelmes felosztású (!) lakást nem lehet találni. Nem használhatóságra terveznek az építtetők, hanem CSOK-ra. Pedig csak egy gyerekünk van, ahhoz kerestünk lakást. 2 hónap után eljutottunk a 4 szobás, tetőtéri, 85-ös lakásig, mert ott legalább tudunk egy külön dolgozósarkot (szobát) kialakítani