Fizess magadnak tizedet és egyéb megtakarítási technikák

2012-09-27
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A magyarok mintegy 70%-a nem rendelkezik még egy hónapra elegendő megtakarítással sem, miközben nagy részük egy kis odafigyeléssel tudna eltenni pénzt. Megtakarítás nélkül élni nagyon veszélyes, a legkisebb nem várt kiadás is romba dönti a költségvetésünket és beletaszít a hitel-spirálba. Márpedig váratlan kiadás menetrendszerűen van minden ember életében.

Az átlagfizetés Magyarországon nettó 143 ezer forint, azaz egy pár átlag 286 ezer forintot keres. Ennyiből már el lehetne tenni annyit, hogy néhány hónap alatt legalább egy havi bevételünket fedezze. (Vésztartaléknak hat havi megélhetés lenne az igazi.)

(Sajnos van egy egyre nagyobb réteg Magyarországon, aki minimálbérért dolgozik, amiből még megélni sem lehet. Ez a megállapításom rájuk nem igaz, nekik a legfontosabb változtatni a jelenlegi helyzetükön, akár elköltözéssel is. Hosszú távon annak semmi értelme, ha valaki azért dolgozik, hogy tudjon enni és azért eszik, hogy tudjon dolgozni.)

Az ügyfeleimtől meg szoktam kérdezni, hogy mi történne, ha kirúgnák a munkahelyéről és egy új állást kapna, ahol 20 ezer forinttal kevesebbet keresne. A válasz az, hogy semmi. Kicsit jobban összehúzná magát, kevesebbet költene, de megoldaná a problémát.

A másik kérdésem, mi történne, ha felemelnék a fizetését 20 ezer forinttal. A válasz megint csak az, hogy semmi. 20 ezer forinttal jobban élne, annyival többet költene hónapról-hónapra.

A legtöbb ember pont annyit költ, mint amennyit keres (jobb esetben), legyen az 150 ezer forint, vagy 550 ezer forint. A pénzspórolás legtöbbször nem elsősorban anyagi kérdés, hanem nevelés és hozzáállás kérdése.

Ha el akarod kezdeni a spórolást, a legegyszerűbb, ha tizedet fizetsz magadnak. A bibliai tized alapszabálya az volt, hogy először azt kellett elkülöníteni, minden más kifizetés előtt.

Te is tedd ezt. A bevételeid 10%-át azonnal tedd félre, mintha az nem is létezne és a maradékot oszd be. Ha hónap végén akarod félretenni ezt az összeget, már nem lesz mit.

Hogyan tudsz kijönni a maradékból? Egyszerű: minden kiadásodból csípjél le átlag 10%-ot. Beszélj a telefonodon 10%-kal kevesebbet, váltsd át a kábeltévét és az internetet egy 10%-kal olcsóbb csomagra, használj egy ruhát 10%-kal tovább, költs az ebédedre 10%-kal kevesebbet, a kutyának is olcsóbb konzervet vegyél, figyelj oda a rezsidre, fürdés helyett tusolj, ne menjen feleslegesen a tévé és így tovább.

(Ha dohányzol, abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy elég lemondanod a dohányzásról és nagy valószínűséggel már meg is spóroltad a fizetésed tizedét. Ha nem dohányzol, gondolj arra, hogy a dohányzó kollégád a cigizés mellett is kijön ugyanannyi fizetésből, mint te.)

Már írtam arról, hogyan tudsz spórolni (például itt: //kiszamolo.hu/23-hasznos-tipp-a-sporolasra/), de szeretnék további tippeket adni, hogy sikerrel eltehess tíz százalékot magadnak.

Autó: a háborúban volt egy plakát és egy szlogen a benzinhiány miatt: „Erre az útra biztos szükség van?”. Ezt a kérdést ma is felteheted magadnak, biztos el kell-e menni hetente háromszor autóval bevásárolni, vagy nem ér-e rá visszavinni a vasalót az anyósodnak két hét múlva, amikor amúgy is mentek arra?

Ne légy konzumidióta. Ha nem tudod becsukott szemmel megmondani, hogy melyik az ötszáz forintos és melyik a háromezer forintos vörösbor, vagy melyik a kétszáz forintos camembert sajt és melyik az 1.500 forintos, akkor vedd az olcsóbbat. Ha véletlenül meg is tudod mondani, gondolkodj el, hogy tényleg annyival jobb-e.

Csinálj otthon egy raktárt valamelyik sarokban és mindig vedd meg a nem romlandó termékeket, amikor akciósak. A beszállítóknak legalább évente kétszer akciózniuk kell az áruházakban. Ha ragaszkodsz a kedvenc márkádhoz, akkor is vásárolj be, amikor olcsó. Az öblítő, vécépapír, konzervek, fogkrém és társaik hosszú ideig elállnak, de a kávé, margarin is több hónapig bírja. Ha nem a márkához ragaszkodsz, csak a minőséghez, még jobban jársz, például fogkrém vagy mosópor mindig van akciós.

Készíts egy listát azokról a dolgokról, amiket a közeljövőben venni kell majd, de nem sürgős. Ha valahol látod leértékelésen, vedd meg akkor.

Minél kevesebbet jársz bevásárolni, annál kevesebbet hülyeséget veszel.Vásárolj be hetente-kéthetente és utána két kifliért már ne menj be a hiperbe, mert úgyis veszel még egy csomó mindent. Irány a sarki pék, vagy a kisbolt. Hiába 20 forinttal drágább a zsemle, ha közben nem veszel másik ötszázért felesleges dolgokat, mint a hiperben.

Csinálj alternatív listát a bevásárláshoz, azaz ne otthon döntsd el, hogy mit fogsz főzni, hanem az áruházban, attól függően, hogy a darált hús, vagy a csülök akciós-e éppen. Igazán profik az akciós újságokból is készülhetnek már otthon.

Egy héten maximum egy programot tervezz, ami pénzbe kerül, legyen az mozi, étterem, vagy bármi egyéb. Ezen túl bármikor elmehet a család, vagy az ismerősi kör kirándulni, vagy hógolyózni az évszaknak megfelelően.

Öltözz az évszaknak megfelelően otthon is. Ki mondta, hogy télen egy szál alsógatyában kell rohangálnod otthon? Ha papucsot is húzol, vagy meleg zoknit, mindjárt jobban fogod magad érezni ősszel és télen is. Minden plusz egy fok a lakásban 6%-kal dobja meg a fűtésszámládat.

Próbálj meg telekocsit szervezni a munkahelyedre. Először mindenki nem nomálisnak néz majd, de ha találsz pár embert, vagyonokat spóroltok (a parkoláson is), jó társaságban mész haza és még a környezetet is kímélitek. Ne felejtsd, nem csak benzinnel megy a kocsi, az amortizációt és a járulékos költségeket is osszátok meg.

Először nézz használtat. Ha venni kell valamit, különösen, ha azt rövidtávon, vagy ritkán fogjátok használni, mint babakocsi, gyereknek játék, vagy fúrógép, amit kétévente egyszer veszel elő, először nézd meg a használt árát az internetes apróhirdetésekben, mielőtt elrohansz az áruházba vásárolni egy csili-vili újat. Jellemzően feléért-harmadáért megkapod használtan és az előző tulajdonosa is valószínűleg alig-alig használta. Hidd el, egészen más érzés eladni egy babakocsit 40 ezerért, ha ötvenért vetted, mint amikor 150 ezerért vetted újonnan a boltban.

Baráti, ismeretségi körben csináljatok egy közös készletet. Mindenki belerakja, amije van és a kölcsönösség alapján megosztjátok egymással. Így nem vesz mindenki sövényvágót, dekopir fűrészt, fagylaltkészítő gépet és a többi méregdrága eszközt, amit ötévente egyszer fogsz elővenni. Ugyanezt a könyvtáratokkal is megcsinálhatjátok. Azt már le sem merem írni, hogy sok nyugat-európai társasházban közös mosógép van az alagsorban....

A telefon telefonálásra van, ne azon akard élni az életed. Használd arra, amire való, hívj fel valakit, hogy mikor találkoztok. Ha mindenképpen csevegésre vágysz, használj skype-ot, sms-t pedig küldj viberen.

Ne vásárolj túl divatos ruhadarabot, mert két év múlva garantáltan vérciki lesz. Ha évente kétszer van rajtad öltöny, inkább egy szolid és hagyományos típust vegyél, amit pár év múlva is felvehetsz, mintsem egy fényes, vastag csíkosat.

Jutalmazd meg magad. A fogyókúrát sokan ott rontják el, hogy egy kommandós elszántságával vetik bele magukat, aztán két hét múlva besokalva a napi 3 darab háztartási keksztől egy gyenge pillanatukban letépik a hűtő ajtaját és felfalják a teljes tartalmát. Ezért te is, ha egész hónapban otthonról vitted az ebédet a munkahelyedre, a hónap végén jutalmazd meg magad egy étteremmel, de csak ha nem költesz rá a megspórolt összeg harmadánál többet.

A vásárlás nem boldogít. Sokan a depresszió, keserűség, vagy a bánat elűzése céljából járnak vásárolni, gondolván, hogy majd örömet lelnek a vásárlásban. Rossz hírem van: nem fog menni, csak venni fogsz mindenféle vackot és még anyagi gondjaid is lesznek a lelki gondok mellé. Ezért menekülés, vagy lelki probléma miatt soha ne menj még egy pláza közelébe sem.

Próbálj meg mindent eladni, mielőtt elajándékoznád, vagy kidobod, legyen az kinőtt gyerekruha, 5 éve ki sem nyitott könyv, vagy a régi tévé. Ha csak pár ezrest kapsz érte, akkor is jól jártál. Az apróhirdetési oldalakra pár perc alatt fel tudod dobálni a termékeket, igyekezz jó fotót és leírást csinálni róluk. Ne felejtsd, hogy néhány oldal (vatera, stb.) százalékot kér, ha náluk adod el a dolgaidat. Először válassz ingyenes oldalakat.

Gondolkodj helyesen, a spórolás nem lemondás és szenvedés, hanem azt jelenti, hogy a mindig mindent akaró kisgyerekből végre felnőtt lettél. Nem te vagy buta, hogy nem tolongasz a többiekkel egy telefonért, ami csak annyival tud többet a tavalyinál, hogy 8 egész milliméterrel hosszabb a kijelzője, mindezt egy jó havi magyar átlagfizetésért.

-Ha a hobbid már a hóbortod, akkor inkább hagyd abba. Amikor már milliós a számla, amit kifizettél a bélyeggyűjteményedért, ha csak 300 ezer forintos objektívet bírsz venni a fényképezőgépedre, vagy százezreket költesz a horgászfelszerelésre, akkor ideje kijózanodni. Ez már nem hobbi, hanem hóbort.

Fizess készpénzzel. Egy Magyarországon is jelenlevő gyorsétterem-lánc azért vezette be a költségek ellenére a kártyás fizetést a pénztárainál, mert megfigyelték, hogy (hitel)kártyával az emberek 23%-kal többet költenek.

Nagy hirtelen így ennyi jutott eszembe, majd folytatjuk legközelebb. Addig is olvasd el a hasonló bejegyzéseket a blogon, például ezeket: //kiszamolo.hu/elteszek-havi-szazezret-ugyes-vagyok és  //kiszamolo.hu/ha-nem-keresel-eleget.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Previous Post
Az izlandi csoda

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram