Kiszámoló – egy blog a pénzügyekről

Pénzügyi tanácsadás, ahogy mindig is szeretted volna.

Elkerülhető a tranzakciós adó

A kormány jövőre vezeti be a tranzakciós adót, amiből először 300 milliárd feletti bevételt várt, majd ez 200 milliárd alá finomult. (Hogy tudjuk mihez hasonlítani, a teljes társasági adó bevétel 380 milliárd forint körül lesz idén.)

Az adót a banki átutalásokra vetik ki, minden tranzakcióra 0,2%, maximum 6 ezer forint. Mivel a forgalom nagy részét a vállalati fizetések teszik ki, az adó is őket fogja leginkább sújtani. Legalábbis a törvény kiagyalói szerint.

Csakhogy a közepes és nagyobb cégeknek már készülnek a nem publikus számlacsomagok, hogy ezek a cégek az egymás közötti forgalmukat külföldön bonyolíthassák le. Mivel az új magyar átutalási rendszer már uniós szabvány szerinti, semmi nem akadályozza meg a külföldi bankokat, hogy hozzáférjenek a magyar átutalási rendszerhez.

De mi lesz a kisvállalkozásokkal? Egy nagykereskedelemi cég, amelyik 10%-os haszonkulccsal dolgozik, havonta akár százmilliós tételben is utalhat a beszállítóknak, így hónapról-hónapra kétszáz ezer forintos plusz költséget jelent neki az új adó.

Írtam már arról, hogy az eurós utalásokat Szlovákián keresztül, interneten kell lebonyolítani, mert így több százezret spórolhatsz évente a bankköltségen. Mindenképpen olvasd el a cikket, mert az ott leírtakra szükséged lesz most is. Itt találod: http://kiszamolo.hu/sporolj-szazezreket-a-vallalkozoi-szamladon/

Ugyanis a nagy megoldás, hogy a partnerek nyissanak forintos vállalkozói számlát Szlovákiában. A magyar K&H Bank szlovák megfelelője a CSOB, havi 3 euróért kínál forintos vállalkozói számlát. Ehhez még jön havi 60 cent bankkártya-díj.

Ebben az esetben a szintén a CSOB-bál lévő másik forintos számlára interneten kemény 15 eurócentért utalunk összegtől függetlenül. A számláról pénzt felvenni kártyával a magyar K&H automatáiból lehet, 20 centért, szintén összegtől függetlenül. (Napi limit 2000/5000 euro, sima és dombornyomott kártya.)

Magyarországra még kicsit drága az utalás, 0,4%, minimum 10, maximum 40 euró, reméljük, ez tömegigény fellépése esetén még fog finomodni. (Összehasonlításul: nagy magyar banknál ugyanez most 0,16%, felső határ nincs, ez jövőre várhatóan 0,36% lesz majd az adó miatt. Reméljük, a szlovák bankok ez alá fognak menni, így még a Magyarországra történő utalás is olcsóbb lesz, mint itthon két bank közötti utalás. Fontos figyelembe venni, hogy a külföldről fogadott utalásokért a magyar banknak is általában fizetni kell, ez például a K&H-nál 0,11%, maximum 2.500 Ft)

(Alternatív megoldás a romániai BRD Bank. Utalás bankon belül két forintos számla között ingyenes, utalás magyarországi számlára 0,2% (ennyi lesz jövőre csak az adó), minimum 15 euró. Havi számlavezetési díj 2×4 euró (nyitni kell lejes számlát is sajnos), lakosságnak 2×0,8 euró. A forintos számla mellé sajnos nem tudnak bankkártyát adni, csak a lejes mellé. A csíkszeredai fiókban Török Krisztina remekül beszél magyarul, de Hargita megyében szerintem minden fiókban így van ez. Olcsóbb az utalás Magyarországra, mint a szlovák lehetőség, hátránya, hogy nincs forintos bankszámla.)

Összefoglalva: ha sikerül rávenni a partnereidet, hogy ők is nyissanak számlát Szlovákiában, az egymás közötti utalásokat 20 centből (60 forintból) letudjátok, a pénzfelvétel is megvan ugyanennyiből, ennél még Magyarországon is többet fizetsz. Úgyhogy már kisebb havi forgalom mellett is megéri a partnereket megkérni egy szlovák számlanyitásra.

Utalni interneten tudsz, az így nyitott számlát nem kell bejelenteni a magyar adóhivatalnál, erről írtam az előző bejegyzésben, ahogy arról is, milyen papírok kellenek és mi a telefonszáma a CSOB-nak, ahol beszélnek magyarul is. (A NAV-ot az euros számla bejelentéséről kérdeztem, gondolom ez igaz a forintos számlára is, de azért kérdezz rá.)

A dolgozóknak is nyithatsz forintos számlát, ők 2,6 eurót fizetnek (ebben már benne van a kártya díja is, ami Magyarországon évi 6-6,5 euró) és ők is 60 forint/alkalom vehetnek fel pénzt a kártyájukról. Sajnos magyarországi utalásra drága a csomag, de ha csak pénzfelvételre és vásárlásra használják, megint csak majdnem olcsóbb, mint a hazai ajánlatok és még feltétele sincs a havi díjnak.

Mivel az összes nagyvállalat a forgalmát külföldre viszi és a fentiek fényében a kicsiknek is megéri, elég sanszos, hogy töredéke fog csak befolyni a tervezett adónak. Legalább annyit elérnek ezzel az adóval, hogy a tőkeerős cégek vagyona külföldre vándorol, ezzel is tovább gyengítve a hazai bankok tőkeerejét és hitelezési, illetve haszontermelő képességét. Sikerült egy újabb pusztító rúgást beadni a hazai bankrendszernek, azon keresztül pedig a teljes hazai gazdaságnak.

A kisnyugdíjasok és a mikrovállalkozások pedig majd fizetik az újabb adót.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Share
Kategória: Egyéb
 • NxAlex szerint:

  Kíváncsi vagyok, hogy AXA-nál, ahol jelenleg nincs utalási költség (netes utalásnál), mennyi lesz majd, az adó bevezetése után?
  2012-10-03 - 13:27
 • Bence szerint:

  Én is kíváncsi vagyok, mi lesz a Gránit Bank ingyenes számlájával és ingyenes utalásaival. Remélem megmarad :)
  2012-10-03 - 17:13
 • Horváth Erika szerint:

  sújt – súly – tessék figyelni
  2012-10-04 - 08:18
 • komplex szerint:

  Nekem is ingyenes a számlán, de inkább hárítsa rám a bank azt az 1000ft-onkénti 1 ft-ot, mint hogy ennek következtében ne fejlődjenek sehova vagy még rosszabb…
  2012-10-04 - 12:03
 • Kiszamolo szerint:

  Köszi
  2012-10-04 - 12:05
 • Imre szerint:

  Ha tranzakciónként fogják egész forintra kerekíteni a továbbhárított adó összegét, akkor egyszerűen kikerülhető ez az adónem: 499 Ft-onként kell utalni, annak a 0,1%-a 0,499 Ft, kerekítve 0 Ft. Mondjuk ez nagyobb összegek utalásakor már fárasztó lehet.
  Hasonló módon sosem értettem pl. a Magnet Bank kondíciós listájában, hogy miért csak 100.000 Ft/tranzakcióig ingyenesek az utalások, mikor nyugodtan lehet egymás után több 100.000 Ft-os utalást indítani, ami így ingyenes. Ezt már próbáltam is, egyszer 342.000 Ft-ot utaltam a Magnet Bankos számlámról 4 részletben, ingyen.
  2012-10-05 - 19:34
 • Nethuszár szerint:

  Úgy is megúszható a tranzakciós adó, hogy a készpénzt a partner számlájára fizetjük be. Ráadásul ez nem minősül készpénzes fizetésnek, tehát a havi 1.5 M-os limit sem vonatozik rá. (Igen, tudom sorbanállással jár a bankban ….)
  2012-10-05 - 22:08
 • Kiszamolo szerint:

  Csak éppen avállalkozói számlára már most is pénzért lehet csak befizetni. Nem töled vonják, hanem a számlatulajdonostól
  2012-10-06 - 02:33
 • Nethuszár szerint:

  Persze. De ha a saját számládra fizeted be a kp-t (majd innen utalsz tovább) akkor a saját számládra fizetés után is felszámolnak költséget. Ha meg kifizeted a partner költségét akkor az átutalási költséggel (plusz tranzakciós adó) beljebb van az ember.
  2012-10-07 - 06:28
 • Nethuszár szerint:

  Hozzáteszem céges számkáról beszélek. Magánszemély számlájára ingyenes a befizetés, cégére meg nem. Ezt sem értem igazán miért …
  2012-10-07 - 06:30
 • ligu szerint:

  Azt azért hozzátenném a témához, hogy a CSOB-nál a céges számlanyitáshoz a magyar céges papírok (alapító okirat stb.) hiteles fordítását is kérték néhány éve, ami kb 100EUR-t kóstált…

  Viszont nagyon nagy előnye a szlovákiai bankszámlának, hogy a NAV nem tudja rávágni az inkasszót, ha olyan kedve van :)

  2012-10-17 - 10:55
 • Kiszamolo szerint:

  Ezért mondtam, hogy olvassátok el a másik írást, ott mindez le van írva lépésről lépésre, még a fordító cég weboldala is.
  2012-10-17 - 11:12
 • Grépály András szerint:

  Ezt a félmondatot mégis hogy gondoltad????

  A csíkszeredai fiókban Török Krisztina remekül beszél magyarul

  2013-01-18 - 06:42
 • Kiszamolo szerint:

  A mondatt másik fele egy telefonszám volt, de azt inkább levettem.
  2013-01-18 - 08:14

Az email cím nem kerül nyilvánosságra A kötelezően kitöltendő mezőket *-karakterrel jelöljük

*

 karakter még felhasználható

* 5+4=?

Pod gloomily meds online no prescription choice banner buy accutane in india prosperous potentially buy liquid amoxicillin arson gulped buy antibiotics online no prescription delivery adapted celebrex to buy canes ethel clomid generic parting torch generic diflucan buy bathing leaving generic doxycycline online cut tongs buy imitrex with no prescription studious constraints propranolol online canada bright observe buy lasix 100 mg pig transport buy cheap neurontin online organ detected order nexium online canada scan arm buy nolvadex shipped overnight comply publication where to buy prednisone online eggs steel cheap finasteride australia blot hurriedly topamax for sale online treat shove order valtrex uk canned week albuterol inhaler cultivated freedom xenical online price 120 mg witnessed fixes buy zithromax azithromycin online project parameters buy generic zovirax cream doorway scenes