Kérdezz meg öt embert, vajon tudja-e, hogy honnan származik a kávé, amit megiszik minden nap, szerinte melyik a négy legnagyobb kávétermelő a világon.
Braziliát a legtöbben eltalálják, mint a legnagyobb termelőt, de melyik lehet a második legnagyobb? Vajon mennyien tippelnének Vietnamra?
(Voltam ott ifjú koromban, meglepett, hogy a piacokon minden sarkon hatalmas zsákokban árulják a több tucat féle kávét. Akkor derült ki a számomra is, hogy a második legjelentősebb kávétermelő a világon az ország. Én se tippeltem volna Vietnamra, mint jelentős kávétermelőre.)
És kik a legnagyobb kávéfogyasztók? 🙂 Vajon van összefüggés a termelés és a fogyasztás között?
Ez szerintem azért van, mert Vietnám elsősorban nem arabica, hanem (rosszabb minőségűnek tartott) robusta kávét termel. Azok a "single origin" kávék, amiken jól láthatóan fel szokták tüntetni a termőhelyet általában Arabica kávék Brazíliából, Etiópiából, Guatemaláról, stb.
A vietnámi kávét gondolom inkább beleszórják valamelyik olcsóbb, arabicát és robustát vegyesen tartalmazó kávéba, amit a márkájával és az árával próbálnak eladni. Ha fel is van tüntetve rajta a termőhely(amiből könnyen lehet, hogy eleve kettő van, mert az arabicát valószínűleg máshonnan veszik), akkor is csak apró betűkkel a tasak alján.
@john-coffee
Luxemburg ~25 kg/fő/év
forrás: helgilibrary.com/indicators/coffee-consumption-per-capita/
Csak rossz minőségű kávé jön vietnámból?
Valaki kóstólta már esetleg?
@krisz Szinte csak robusta jön. A robusta kevésbé kényes, mint az arabica, ezért sokkal olcsóbb is. Az íze keserűbb, kevésbé savas és magasabb a koffeintartalma. Legtöbben az arabicát jobban szeretik, de az emberek ízlése különböző, meg kell kóstolni. Ahogy látom, még single origin 100% robustát is lehet venni, pl. Mokasol Vietnam 100% Robusta, vagy Dallmayr Röstkunst India Parchment Robusta (utóbbi indiából, nem vietnámból). Tegyél egy próbát velük.
Kóstoltam. Nem rossz, pláne ha tej/tejszín/cukor/fahéj/miegymás is kerül bele. Koffeintartalmi mindenképpen van...
Egyáltalán van olyan, aki nem iszik kávét? Ezt a kérdést még felvetni is illetlenség manapság, a legtöbben egyszerűen elképzelhetetlennek tartják az életüket kávé nélkül, ha pedig valakiről véletlenül kiderül, hogy nem iszik kávét, az UFO kategória. A kávé identitás, aki nem kávézik, nem is létezik.
Na de hol lehet inni egy jó kávét? Mert ugye a kávé sosem lehet elég jó. Sokan meg vannak győződve arról, hogy kávé gurmék, de a gyarokorlatban a legtöbben nem tudnak megkülönböztetni egymástól szinte semmilyen kávét, mint ahogy vakteszten rendszeresen kiderül más termékhez hasonlóan. A marketing osztály pedig természetesen széles mosollyal táplálja a kávésznobizmus tüzét.
Ráadásul egészségügyi szempontból is kiváló hatású a kávé, tele is van az internet ezt alátámasztó cikkekkel, mondhatni csodaszerként tartják számon, már amennyire kávélobbytól kitelik.
Pedig kávé nélkül is van élet, sőt
Amióta rájottem, hogy a napközis teán kívül vannak más fajták, azóta nem iszok kávét.
Akkor ezek szerint én nem létezek, mert bizony nem kávéztam soha, és nem is fogok.
@avam-az-vagy-amit-megiszol-a-nemkavezok-egyesuletenek-ne-tamogatasaval En meg sosem ittam kavet.
A sznobizmus bizonyos szint felett mindenhol megjelenik. Kávé esetében ez a Kopi Luwak kávé, ami - nem vicc - egy fán mászkáló rágcsáló ("pálmasodró"), által megevett és kiüritett, meg nem emésztett, megmosott és pörkölt kávészemekből készül...
@Belavoltam
Soha? Egyetlen egyszer sem? Ki sem próbáltad?
Megkérdezhetem, hogy miért? Nincs benned kíváncsiság?
Teljesen megértem ha valaki nem szereti a kávét, de nagyon kíváncsi lennék mi a pszichológia amögött ha valaki ki sem próbálja. Azért ez nem intravénás heroin.
Indonéziát tippeltem volna másodiknak Jáva sziget miatt.
@avam-az-vagy-amit-megiszol-a-nemkavezok-egyesuletenek-ne-tamogatasaval
Utálom a kávét, még az is kellemetlen számomra, ha forró csokit iszok egy kávéautomatából, és annak a csövén maradt maradéka miatt belekerül egy minimális kávé aroma.
Jó olvasni, hogy nem csak én vagyok UFO. Hogy miért nem ittam még soha? Nincs mögötte semmi különösebb pszichológia, egyszerűen a szagától is undorodom, nincs az a pénz (na jó, egy bizonyos összeg felett elgondolkoznék... 🙂 ) amiért megkóstolnám. Ezt csak a kíváncsiskodók miatt írtam, nincs azzal semmi bajom ha valaki issza.
Van egy ismerosom, az eleteben nem ivott egy korty pezsgonel tobb alkoholt, sort sosem kostolta, borba egyszer veletlenul beleivott, kikopte.
Ez inkabb ilyen psziches dolog.
En peldaul soha nem ennek tenger gyumolcseit, a latvanyatol is lever a viz. A parom meg ha tehetne, egesz nap azt enne.
De a kave, az szokas, bar napi kettonel sosem iszom tobbet, de inkabb csak egyet, reggel. Azt is tejjel. Ebbol is latszik, hogy nem ertek hozza.
@nacionalista A kávé (számomra) büdös. Mivel az illat- és az ízérzékelés össze van kötve, ezért fel sem tételezem, hogy jó lenne az íze, úgyhogy meg sem kóstolom.
Azért egy jó Cà Phê Sữa Đá (vietnami jeges-sűrített tejes kávé, persze 100% robusta) elég jó cucc, én konkrétan imádtam 🙂
Az Arabicának is van baja, egyrészt jelentősen csökken (és fog is) a termőterület az utóbbi időben, másrészt sokszor savanyú.
És egyre több kávé savanyú mostanság, ami számomra borzalmas. (konkrétan a nagy amcsi láncok kávéi, a nespresso új vertuo kapszulái, stb. stb. mind iszonyú savanyú löttyök)
A jövő úgyis a robustáé, mert az mindenhol is megterem, az arabica meg hanyatlik, egyre rosszabb és kevesebb...
A keserű, karakteres íz meg cukorral és tejjel megoldható.
@norbert Ez, bár érthető, ok, igazából nem biztos hogy mégis logikus 🙂
A legfinomabb sajtok is büdösek, valójában a sör/bor is büdös (persze, persze a szakértők szerint nem. Ó dehogynem.), na de az ízük ezzel ellentétben fenséges (is tud lenni) 🙂
Szóval attól még lehet, hogy ízlene a kávé, hogy undorodsz a szagától...
Remélem aki ide beírta kérdés nélkül, hogy nem fogyaszt kávét, azt is meg fogja írni, hogy van-e tévéje. Nagyon kíváncsi vagyok!
Van tévénk, de tévéelőfizetésünk nincs. Első! 🙂
@grza
A savanyúság nem a kávé minőségi hibája, annak oka a világos pörkölés, ami eltér a megszokott sötéttől. Ez az újhullámos kávézók sajátossága, én speciel szeretem, de a feleségem - aki többet kávézik, mint én - a világból kiszalad tőle. Ízlések és pofonok. Kerüld el a világos pörkölést, ennyi.
@NAR @Norbert
Hmmm. Ennyire riasztó? Mármint persze full szubjektív, elhiszem, csak számomra meglepő. Én pld. a whiskey-t rühellem, de nem volt tőle olyan viszolygásom, hogy meg se kóstoljam. Kipróbáltam többfélét (drágákat is) aztán eldöntöttem, hogy nem nekem való.
A kávé olyan ártalmatlan italnak tűnik, érdekes hogy ennyire zsigeri viszolygást vált ki több emberben is, hogy konkrétan egy kortyot se igyon soha.
(No mindegy, így szép a világ)
@tamas - Kiváncsi voltam, ki lesz az első, aki szól érte 🙂 Ennyire nem volt egyértelmű sokaknak, hogy @avam-az-vagy-amit-megiszol-a-nemkavezok-egyesuletenek-ne-tamogatasaval csak ironizált?
Ja, és ami NAGYON FONTOS, én sem iszom kávét, mert a szívem nem szereti, pedig az illatát nagyon szeretem, és van tévénk is!
@nacionalista
Én a whiskey-t se szeretem, bár még mindig könnyebben le tudom gurítani, mint a kávét. A sörrel voltam úgy, hogy meg kellett szoknom, hogy megszeressem, de ma már az alkoholmentes sör is ízlik, és azokat az édes üdítőket nem bírom, amiket anno szerettem, mikor a sört nem. De a kávéval hiába próbálkoztam.
A kávé nem semleges ízű, hanem alapvetően egy erősen keserű ital, ezért nem értem a csodálkozást, hogy megosztó, sokan nem szeretik, mások meg imádják. Ami egyébként a sörre, whiskeyre és a tonikra is igaz. Ja, meg az unicumra is, ami szintén erősen megosztó.
Engem erről a listáról Etiópia és Uganda lep meg. Az igaz, hogy kávéanalfabéta vagyok. Nem is iszom, mert nem ízlik.
@tamas
A kávézás egy szokás, amit a globalizáció úgy nyom le mindannyiunk torkán - lehetőség szerint egy Sz@rbucksban -, mintha nem lehetne nélküle létezni. Ha kávémentes vagy, gyakran magyarázkodnod kell - hasonlóan, mint amikor nem iszol alkoholt -, én ezt speciel rosszabbul viselem, mint magát a kávét.
A kávézással szerintem nem maga a kávé, mint kesernyés folyadék a legnagyobb probléma, hanem hogy a megszokás lealacsonyít egy jutifalatra ácsingózó kiskutya szintjére. Azt erősíti benned, hogy bármilyen feszültséget önjutalmazással oldj fel, lehet az csokika, kávé, vagy vásárlás, kinek mi. A népszerű önjutalmazási módok változnak, 20 éve még a dohányzás is ott volt, ma már kevésbé.
Az előző kommentem nem arról szólt, és szándékosan nem is írtam bele, hogy én személy szerint iszok-e kávét. Ráadásul azt gondolom, hogy egy kávézás szokásával élő ember is együttérezhet a nemkávézókkal.
Peru nálam benne lett volna a TOP5-ben. Amikor ott voltam (2013), mindenhol kávét árultak, és messze-messze Limától mindig balhéztak a kávétermesztők. Addig verték a rohamrendőröket, amíg nem kaptak valami támogatást a kormánytól 🙂
ui: amikor ott ittam kávét, akkor úgy éreztem, hogy harminc-pár évig engem átvertek a kávéval kapcsolatban.
En kedvelem a kavet, spec hosszabbra fozve, cukor nelkul, minimalis tejjel. Nem vagyok gourmet, szeretem az automatasakat is (Tudok helyeket, ahol 100-110 Ft egy pohar! ). Sok tejjel, vagy amerikai lottykent nem jon be. Szeretem a keseru izt.
De ismerek olyanokat, akik nem szeretik, soha nem isznak kavet, vagy akar alkoholt, teljesen el tudom fogadni es senkit nem akarok rabeszelni semmire, mert nekem is pl. a sor az, amit soha (minden mas viszont mehet...). Pedig probaltam.
Viszont, ami nekem nagyon fura, hogy altalaban a fiatalabbaknal a kavezast teljesen kivaltja az energiaital. Pont ugyanaz a vagy, a rituale, a mennyiseg(?), ok ennek a "rabjai". Az egeszsegessegerol csak velemenyem van, de az izuket szinten kifejezetten utalom.
Szep, szines vilag!
@Zabalint
Igen, azzal egyetértek, hogy megosztó. Sokan azok se szeretik akik isszàk, különben nem raknàk tele cukorral meg szirupokkal 🙂
Az lepett meg, hogy "soha egy korty sem". Ez nagyon fura nekem. Mert ha megkóstolod és nem jön be, azt tökre értem, tényleg egy keserű lötty. De hogy a szagàtol rosszul lenni?
No mindegy, ez aztán tényleg kinek a pap kinek a papné esete.
Életem legjobb kávéját a 80-as évek végén ittam, Jacobs Meister Röstung-nak hívták. És nem véletlenül.
Olyan gyönyörű színe és isteni illata volt, mint a legjobb holland kakaópornak.
Én mindig cukorral iszom a kávét, de ez anélkül is isteni volt.
És mindig ugyanolyan színe és illata volt, akár daráltan vetted, akár szemeskávéként magad daráltad meg.
Az osztrák pörkölés volt a legfinomabb, a német Jacobs már egy hangyányit keserűbb volt.
Aztán jött a rendszerváltás, és a Jacobs egy frissen privatizált magyarországi gyárában is gyártani kezdte.
A magyar Meister Röstung azonban takonyszínű és kozmás bűzű volt, nem is hasonlított az eredetihez.
Nyilván mert a nálunk megszokott szar, penészes babkávéból készült.
A magyar szarral néhány év alatt sikerült annyira lejáratni a márkát, hogy a Jacobs teljesen le is állt a Meister Röstung forgalmazásával.
Azóta instant kávét iszom 🙁
Huszonvalahány évig én is azt hittem, hogy utálom a kávét (és nem is ittam inkább); aztán egyetem alatt futárkodtam egy újhullámos kávézónak (a sütit hordtam oda a péktől), és ők addig rágták a fülem hogy kóstoljam meg az övéket, hogy ráálltam. A többi már történelem – azóta is kávésznob vagyok, világos pörkölésű single origin arabicákat őrlök otthon kézzel (kifejezetten preferálva a savanykás ízjegyeket), úgyhogy Miklós eredeti kérdésére (tudom-e honnan van a kávém) mindig tudom a választ.
A függés része zavar kicsit, de amikor szabadságra megyek, általában le tudok állni pár nap alatt.
@zelei-k-andor
az emberi tudott/tudatlan önzés sokadik "vívmánya" a cibet macska tárgyiasítása.
persze, megvan a magam önzősége is, mivel nem keresem honnan kerül elém a polcra az üveges scwheppes tonic, vagy bitter limon...
időnként teázom, de az is néha a kakaóbab-szintű leigázásból jut a poharakba.
a bolygó legértelmesebb lényének kiáltjuk ki magunkat miközben teljes erővel igyekszünk elpusztítani azt. 🙁
A KV-nak nagyon kellemes aromás illata van, mégsem iszom rendszeresen. Ha nagyon keveset alszom akkor ebresztonek cukor nélkül 1 espresso és pont. Éves fogyasztásom kb 60 csésze KV.
A bort én is kikopom meg a pálinkát is (az íze számomra elviselhetetlen).
Cukros, habos dolgok mérhetetlen mennyiségben elfogynak 🙂
@avam-az-vagy-amit-megiszol-a-nemkavezok-egyesuletenek-ne-tamogatasaval
Nagyon szeretem a kávét, ebből a szempontból semmi értelmes mértéktartás nincs bennem. Pont a keserűségét, cukorral nem szívesen rontom el, csokiból is az étcsokit eszem 😉
A kávézói kávék kicsi része igazán jó, de mondjuk az átlag otthoni kávéfőzőkétől a legtöbb jobb.
Ellenben a sör szagát sem szeretem és bármikor inkább kávét kérek, mint alkoholt. Vagy teát...
A kávé népszerűségét szerintem részben a munkahelyi kávészünet jutalmazó jellege erősíti (ahogy sajnos a cigiét is). Úgy érzed, megérdemled azt a negyedóra trécselést a konyhában a kőkemény aktatologatás után. Az íze majdnem mindegy, bármit is belekeverhetsz ízlés szerint. Egy régi kabaréban(?) Kern Andrást kérdezték, hány cukorral issza a kávét? - Majdnem keserűen, héttel 🙂
"Van tévénk, de tévéelőfizetésünk nincs. Első! "
Saját posztot elsőzni súlyosan felrúgja az íratlan szabályokat (akkor is ha a kommentet elsőzöd) 🙂
Tudom, tudom, mea culpa, de nem bírtam kihagyni és annyira akartam első lenni végre. 🙂
Cikkhez még egy kis érdekesség. Régen Columbia volt az első tudomásom szerint. Csak átálltak egy más fajta kávé termesztésre. Ahol is nem a mennyiség a cél, hanem minőség. Ők is mint a borászok a szőlőt, vissza, levágják a termést, hogy az íz egy szemen belül jobban összpontosuljon.
A másik ami óriási tévhit. Robusta VS Arabica. Nem azért drágább az Arabica, mert jobb minőség lenne, hanem mert nehezebb termeszteni. Teljesen más izjegyei vannak. Amit a magyarok nagy többsége szeret a csoki íz, az pont hogy Robusta.
Robusta: magas koffein tartalom csoki karamel íz.
Arabica: alacsony koffein tartalom, gyümölcsös, virágos íz (citrusos)
@zabalint ” Én a whiskey-t se szeretem, bár még mindig könnyebben le tudom gurítani, mint a kávét.”
csak annyi a bibi hogy a jo whisky-t nem guritja le az ember mint a keritesszaggato palinkat, mert ugy nem erzed az ized
@avam-az-vagy-amit-megiszol-a-nemkavezok-egyesuletenek-ne-tamogatasaval
Szerintem túlgondolod ezt az UFO-nak nézik az embert dolgot. Az összes munkavégzési helyemen kávézott az összes létező munkatársam rajtam kívül. A szüleim és a rokonaim 99%-a is kávézik. Mégsem traktáltak, meg csodálkozott senkinek a feje, hogy én nem.
Kóstoltam. Nem rossz, pláne ha tej/tejszín/cukor/fahéj/miegymás is kerül bele. Koffeintartalmi mindenképpen van...
@krisz Szinte csak robusta jön. A robusta kevésbé kényes, mint az arabica, ezért sokkal olcsóbb is. Az íze keserűbb, kevésbé savas és magasabb a koffeintartalma. Legtöbben az arabicát jobban szeretik, de az emberek ízlése különböző, meg kell kóstolni. Ahogy látom, még single origin 100% robustát is lehet venni, pl. Mokasol Vietnam 100% Robusta, vagy Dallmayr Röstkunst India Parchment Robusta (utóbbi indiából, nem vietnámból). Tegyél egy próbát velük.
Amióta rájottem, hogy a napközis teán kívül vannak más fajták, azóta nem iszok kávét.
Akkor ezek szerint én nem létezek, mert bizony nem kávéztam soha, és nem is fogok.
Ez szerintem azért van, mert Vietnám elsősorban nem arabica, hanem (rosszabb minőségűnek tartott) robusta kávét termel. Azok a "single origin" kávék, amiken jól láthatóan fel szokták tüntetni a termőhelyet általában Arabica kávék Brazíliából, Etiópiából, Guatemaláról, stb.
A vietnámi kávét gondolom inkább beleszórják valamelyik olcsóbb, arabicát és robustát vegyesen tartalmazó kávéba, amit a márkájával és az árával próbálnak eladni. Ha fel is van tüntetve rajta a termőhely(amiből könnyen lehet, hogy eleve kettő van, mert az arabicát valószínűleg máshonnan veszik), akkor is csak apró betűkkel a tasak alján.
@john-coffee
Luxemburg ~25 kg/fő/év
forrás: helgilibrary.com/indicators/coffee-consumption-per-capita/
Csak rossz minőségű kávé jön vietnámból?
Valaki kóstólta már esetleg?
És kik a legnagyobb kávéfogyasztók? 🙂 Vajon van összefüggés a termelés és a fogyasztás között?
A sznobizmus bizonyos szint felett mindenhol megjelenik. Kávé esetében ez a Kopi Luwak kávé, ami - nem vicc - egy fán mászkáló rágcsáló ("pálmasodró"), által megevett és kiüritett, meg nem emésztett, megmosott és pörkölt kávészemekből készül...
Indonéziát tippeltem volna másodiknak Jáva sziget miatt.
@avam-az-vagy-amit-megiszol-a-nemkavezok-egyesuletenek-ne-tamogatasaval
Utálom a kávét, még az is kellemetlen számomra, ha forró csokit iszok egy kávéautomatából, és annak a csövén maradt maradéka miatt belekerül egy minimális kávé aroma.
@Belavoltam
Soha? Egyetlen egyszer sem? Ki sem próbáltad?
Megkérdezhetem, hogy miért? Nincs benned kíváncsiság?
Teljesen megértem ha valaki nem szereti a kávét, de nagyon kíváncsi lennék mi a pszichológia amögött ha valaki ki sem próbálja. Azért ez nem intravénás heroin.
En kedvelem a kavet, spec hosszabbra fozve, cukor nelkul, minimalis tejjel. Nem vagyok gourmet, szeretem az automatasakat is (Tudok helyeket, ahol 100-110 Ft egy pohar! ). Sok tejjel, vagy amerikai lottykent nem jon be. Szeretem a keseru izt.
De ismerek olyanokat, akik nem szeretik, soha nem isznak kavet, vagy akar alkoholt, teljesen el tudom fogadni es senkit nem akarok rabeszelni semmire, mert nekem is pl. a sor az, amit soha (minden mas viszont mehet...). Pedig probaltam.
Viszont, ami nekem nagyon fura, hogy altalaban a fiatalabbaknal a kavezast teljesen kivaltja az energiaital. Pont ugyanaz a vagy, a rituale, a mennyiseg(?), ok ennek a "rabjai". Az egeszsegessegerol csak velemenyem van, de az izuket szinten kifejezetten utalom.
Szep, szines vilag!