A CSOK eredménye a piacon

Szabolcs küldött át egy ilyen volt-ilyen lett képet.

A két ábra egy új lakások építésévél és értékesítésével foglalkozó vállalkozás weboldaláról származik, a régi árral, majd a CSOK utáni új árral, amikor is az ÁFA kulcs is 5%-ra esett az eddigi 27%-ról.

Szabolcs a cég nevét és weboldalát is átküldte, de szerintem az ügy szempontjából lényegtelen.

Ezek a lakások eddig eladatlanul álltak évek óta, most hirtelen úgy lettek 20%-kal drágábbak, hogy az ÁFA kulcsa is az ötödére esett le. Vagyis a vállalkozó mintegy 40%-kal lesz gazdagabb az eddigi árhoz képest.

Írtam már arról, hogy minden felmérés szerint a lakáscélú állami támogatások mindössze annyit érnek el, hogy annyival emelkednek a lakásárak, így pusztán csak az adófizetők pénzét csatornázzuk át az ingatlantulajdonosnak.

(Kapcsolódó írás: Mennyibe fog kerülni a CSOK?)

Lássuk hát, mennyivel lett olcsóbbak az eddig eladhatatlan lakások az ÁFA csökkentés hatására:

Arvaltozas 15-16

Számoljunk egy kicsit:

A tavaly bruttó 31,25 milliós lakás idén nem drágább az új áfával, mint 25,83 millió forint.

Vagyis a vállalkozó benyelt első körben 5,14 millió forint áfacsökkenést.

Aztán rádobott még bruttó 7,62 milliót az eddigi árra.

Tehát nettó 12 millióval lett drágább a lakás egy hét alatt.

Mennyit is nyertél a 10 milliós CSOK-kal? Még 2 millióval többet kell fizetned a 10 millió felett is.

Ha van kedved, te is küldhetsz ilyen árváltozásokat, ha belefutottál ilyenekbe. (A Google kereső cache funkciója segíthet a régi verzió megtekintésében.)

Köszönjük Szabolcsnak az infót.

Update: azóta az origo is írt egy hasonló cikket, hasonló példákkal. A benyelt áfa-csökkentésről szót sem ejtenek, de anélkül is meredek árak vannak ott is.

Share

166 hozzászólás

 • Janos82
  :

  Nekem ugy tunik hogy kb 11.6 millio ( + Ami az AFAcsokkentesbol jon ) az elonye a csokos ujepitesunek a hasznalthoz kepest. Ez ugy jon ki, hogy kb 8.4 millios hitelt kapsz 25 evre havi 55 000 ftert, amiert a csokos hitel 10 milla lesz, + 10 millio tamogatas + Afakedvezmeny.

  Ezenfelul meg indokolt egy par millios kulonbseg az ujepitesu javara.

  Vagyis ha a kornyeken 25 millios egy ujepitesu 60 nmes lakas, akkor hasznaltban ujszeru allapotban, szigetelten, jo hazban maximum 13 lehet afaval…

  Persze itt az is lehet, hogy masik iranybol allnak be az arak. Vagyis a havi 120 + rezsiert elkelo 60nmes albi erjen mondjuk 16 milliot, vagyis az ujepitesu lesz mellette 30 milla…

 • Nagypetercar
  Arról kérhetünk majd egy cikket, hogy a hirtelen millióktól való elvakultságból bevállalt 3 gyerek felnevelése mennyibe fog nagyságrendre kerülni? Ezt gondolom most nem sokat mérlegelik…
 • PöLö
  Szerintem relatíve kevesen lesznek azok, akik úgy tudnak újat venni, hogy a régit is megtartják. A többiek viszont tömegével öntik már most a használtakat a piacra, miközben kereslet elsősorban az újra van. Mivel a használtak között kevés a jó a minőségű, újból meg egyenesen hiány van (most még), ezért ez jó ideig fékezni fogja az őrületet.
 • Tibor
  Ez ideillik:

  napituti.co.vu/2016/01/14/egy-okos-amerikai-megfejtette-miert-szegeny-magyarorszag-olvasd-el-itt/

 • Géza
  vannak cikkek, amik azt mondják, hogy a használt lakás árak is emelkedni fognak, mások meg azt, hogy csökkenni, merthogy mindenki inkább újat akar majd venni.

  Na most ha házban gondolkodsz, akkor több hatást kell figyelembe venni. Lesznek házak, amelyek inkább telekként fognak értéket képviselni, miközben nem romok, lakhatóak, de a telkükre fel lehet húzni egy kisebb társasházat. BNa ezek a házak drágulhatnak.

  Másik hatás, hogy az elmúlt évi áremelkedés nem érintette olyan erősen a házakat, mint a lakásokat. Tehát lehet, hogy minden CSOK-tól függetlenül is most a házakon lenne a sor.

 • Avion

  “Hogy a fenébe van neked 8 lakáskasszád? Én csak négyet tudtam kötni 🙁 Nekem nincs több feleségem, illetve egyenesági rokonom. Neked ilyen sok van?”

  A szerződőt és a kedvezményezettet módosíthatod akár lejárat előtt és akkor nem kell, hogy a támogatásra jogosult, a támogatási idő alatt egyenesági rokonod legyen, elég amikor fel akarod használni az összeget (nem vizsgálják, de nyilatkoznod kell).

  A módosítás 2eFt/alkalom (egyszerre többet is módosíthatsz)

 • okoska2
  60 nm lenne a tipikus CSOK-os lakás? Szerintetek hol fér el 5 ember ekkora helyen hosszútávon?? Az új lakásokra eddig is az volt jellemző, hogy nagyobb alapterületen hozta ugyanazt a szobaszámot, mint pl. egy panel.
 • L70
  A pocsék állapotban levő használt házak felújításától pedig teljesen elvonjuk az erőforrásokat.

  Egyrészt nincs rá semmi támogatás, másrészt aki csinálná, az meg aranyáron lesz ha lesz.

 • L70

  A tervezőt az alábbiakkal bíznám meg, hogy mi is legyen az épületben:

  61 nm-es lakás 1 db 12+ nm-es szobával + 2 db 10 nm alattival.
  81 nm-es lakás 1 db 12+ nm-es szobával + 3 db 10 nm alatti lyukkal.
  max 4 nm-es erkély mindegyikhez.

  A belső válaszfalak a minimálisan előírt papírvékony méretben és olcsó anyagból legyenek.

 • Pessssta
  Ha sok építkezés indulna akkor nem lenne szakmunkás. Mert ebben az országban csak főnök akar lenni mindenki.
 • QTT
  Kb 2019-re lesz aktualitása nálunk egy lakásvásárlásnak. Nem érdekel a CSOK és nem új lakást szeretnénk. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a használt lakások ára merre mozog majd. Eddig kb azonos arányban olvasom azokat a híreket, hogy nőni fog, mint azokat amelyekben azt írják, hogy csökkenni. Nagyon kíváncsi vagyok. Remélem nem a szerszám rossz végén leszünk ’19-ben…
 • maci
  Több probléma is van ezzel az egész “támogatással”.
  – Keményen dolgoztunk, tudatosan terveztünk (2 gyerekünket is csak nagy felelősségek vállaltuk), spóroltunk… Nem mentek rosszul a dolgok. Új házról álmodoztunk. MOST HOPP – ÁLMOK ODA. Az “állam” elénk tolt egy raklapnyi embert akiknek az egyharmada egyik napról a másikra lődörög viszont csinál gyereket. Hogy tervezzünk így!? Holnap kiket tolnak elénk?
  – Az “állam” ad pénzt aztán megmondja mire költsd. Nem vagyok öreg, de hallottam még a jegyrendszerről. Nem azt a rendszert kellene támogatni, hogy: Emberek szorgalmasak, vagy ügyes vállalkozásokba fognak, sikereket tudnak elérni ITTHON – aztán olyan körülmények vannak itthon valami csoda folytán ITTHON is akarják elkölteni?
 • maci
  És még az építőipar felfuttatásáról:
  Volt vállalkozásom, nem ment. ÓÓÓ valahogy senki nem sajnált meg. Nem adtak pénzt embereknek – törvénybe foglalva, hogy csak nálam költhetik el. Abbahagytam.
  Kerestem olyat ami megy. Átképeztem magam. Nem volt könnyű, de beindult. Haszna van belőlem az “államnak”. És még sok embernek.
  Nem megy az építőipar? ” ÓÓÓ Nagyon sajnálom” Akkor talán valami olyat kéne csinálni ami megy.
 • Attila
  Az érdekes mivel az állami támogatást adószám alapján kapod évfordulókor, egyszerre nem kaphat ugyanaz az adószám kétszer állami támogatást, visszamenőleg sem! Ha van akár egy tört év visszamenőleg akkor arra visszaveszik az állami támogatást!
 • énaki
  Ez az oldal is átment általános magyar hisztériakeltésbe. (Itt a kedves hozzászóló még hosszasan gyaláz engem)

  Az adócsökkentés lám, a sertés áfánál valóban árcsökkenést hozott. Pedig a nagyok (tesco, lidl, aldi stb.) igenis benyelhetnék az áfát itt is.

  Nagyszerű, hogy ki tudtok ragadni egy-két hülyét, aki felemeli az árat. Mi lesz vele? Hát rajta marad. Mert lesznek, akik nem nyelik majd be a hasznot, és ők fogják diktálni az árakat. A marshall kereszt alapján pedig mindig beáll az egyensúlyi állapot! Abszolút nem tudod, amit tanítottak mikroökonómián. Ha nő a kínálat, az ár lemegy, ha szűkül, felmegy… ez mindig így működik, legfeljebb fél év a nehezen leszokó termékekről is az egyensúlyi állapot beállta.

 • shiwnouk
  Arra leszek baromi kíváncsi, hogy az új lakásokat amiket felhúznak milyen minőségben készülnek el. Ismert tény talán az itt kommentelők között is, hogy a 2000-es évek elején épült tégla lakásoknál nagyok sok bűn fos minőségű. Gyakorlatilag a lakásokat elválasztó falak mintha csak pálcikából volnának és szó szerint áthallatszódik a szomszéd fingása vagy pusztán egy villanykapcsoló megnyomása, a normál emberi beszédet már meg sem említve.. ÉS törvényileg ez teljesen rendben lévő az előírásoknak megfelelően készültek, ami úgy tudom a mai napig érvényes. Az ilyen lakások egy átlagpanelhez képest sztem kb egy nagyságrenddel élhetetlenebbek.

  Amúgy engem a használt (nem panel) nagyon minimum 40 nagyonnagyon maximum 70 m^2-es lakások ára érdekel majd elsősorban a 6-7-ik kerületekben. Erősen bízom a használtak árcsökkenésében… és talán összejöhet egy utcára néző magasan fekvő kecó 20M alatt:)

 • Kiszamolo
  Tudnál mutatni egy lakást, ami megfelel a CSOK-nak és nem ment fel az ára? Eddig még senki nem talált ilyet, mert az az egy-két hülye, akiről te beszélsz, az mindenki a piacon.

  Elég elolvasni a cikk címét, hogy megértsd, nem az áfacsökkentés a baj, hanem a CSOK. Az áfacsökkentéssel semmi baj nincs, én magam is azt mondom, hogy mindenen csökkentsük az áfát. Abból a pénzből, ami most a CSOK-ra fog elmenni, például.

  //kiszamolo.hu/mindekozben-romaniaban/

  Egyébként jó nagy tévedés összekeverni egy bármikor importálható húsfajtát az ingatlanokkal, amelyekre ráadásul az állam mesterséges keresletet generál ingyenpénzzel.

  Pont a Marshall kereszt miatt lesz az ingatlanok ára az egekben, ugyanis nem tudom, tudsz-e róla, ingatlan nem úgy keletkezik, mint a sertéshús, hanem nagyon sok szűk keresztmetszete van a kínálat bővítésének, hogy mást ne mondjak, nincs elég szakember sem. Fél év múlva itt még az alapozásnál sem igen fognak tartani.

  Nézd meg, az elégetett közel kétezer-milliárdos tétel mellett mit eredményezett egyszer már ez az ostoba lakástámogatás. Ingatlanár-buborékot és rengeteg szerencsétlent, aki fejest ugrott a vásárlásba üres zsebbel.

  //kiszamolo.hu/ingyen-lakas-mindenkinek-mennyibe-fog-ez-nekunk-kerulni/

 • KZoltán
  Ez már sokszor volt tananyag. A támogatások emelik az árakat, és emelik a vagyon értékét is.
  Az viszont már kevéssé szokott megmaradnia a tananyagból, hogy a dolog föl-le mozog, azaz a negatív támogatások meg csökkentik az árakat. Az ingatlan területén a negatív támogatások egyszerű neve ingatlanadó. Az ingatlanadó – bármily hihetetlenül hangzik – csökkenti az árakat, persze ezzel együtt csökkenti a vagyon értékét is.
 • András85
  Véleményetek szerint hogyan fog hatni a CSOK a használt lakáspiacra? Tudom leginkább az újépítésüekre lett kitalálva. De valahol olvastom, hogy a használt lakások is drágábbak lesznek a jelenlegi áruknál a CSOK miatt. Nektek mi a véleményetek erről?
 • Zabalint

  Nekem az a véleményem, hogy a 60+ használt lakások árát ceteris paribus lejjebb fogja vinni, mivel csökken rájuk a kereslet, hiszen helyette az újakat veszik, a másik oldalon pedig akik újba költöznek, azok közt lesznek, akik eladják, igaz ez a kisebb lakásokra is igaz. De hangsúlyozom, ceteris paribus, mert ettől még lehet, hogy más hatások miatt még emelkedni is fognak az árak.
 • Malvin88
  Sziasztok!

  A Penzcentrum.hu-n két fontos hír is van még, főleg budapestieket érint szerintem:
  “Mégis van felső határ
  A tegnap kiküldött tájékoztatóból viszont kiderült: a kedvezményes, 10 millió forintos hitelnél ez már nem igaz, a vásárolt vagy épített ingatlan áfa és telekár nélkül számított bekerülési értéke nem lehet több 30 millió forintnál.”
  Illetve a másik:
  “Csak házaspárok kérhetik a hitelt
  A vissza nem térítendő támogatást akár egyedülálló szülő is igényelheti (vagy a házaspár egyik tagja), míg a 3 százalékos, kedvezményes kölcsönt kizárólag házaspárok kérhetik.”
  Így jóval szűkebb a réteg, aki fel tudja venni a kedvezményes hitelt!

 • Peter
  Szia!

  Témaötlet: szerinted is jön idén a válság? És ez milyen hatással lehet az inflációra, a valutaárfolyamokra, a kisbefektetőkre, azokra, akik lakást akarnak venni, illetve azokra, akiknek simán csak van egy állásuk?

 • Janos82
  :

  Mivel itt nem vagy a lakashoz kotve ( csak annyira, hogy az arabol masikat kell venned), ezert az siman megoldhato, hogy eppittetsz egyet ~30 millioert telekkel, majd picit kesobb eladod, es epittetsz egy masikat (vagy veszel hasznaltan ) legalabb ennyiert. Igy megvan a tamogatas es a hitel is… Vagy ezen valtoztattak?

 • Adam
  Tegnapelőtt még hatalmas pénzcsinálás volt csalási lehetőségekkel a CSOK, most meg kiderül hogy ráfizetés az egész..

  Akkor most hogy is van ez??
  Itt mindennek az ellenkezője is igaz, lényeg hgy szidjuk a rendszert..

 • Polgarb
  Senkit sem szeretnék reklámozni, így nem teszem fel közvetlenül az ingatlanfejlesztő elérhetőségét. Azonban ismerek olyan jelenleg is építés alatt álló épületet, amely árai nem emelkedtek, az építés jelenleg is folyik, a foglaltság 80 % feletti.

  Véleményem szerint ki kell várni.

 • Kiszamolo
  Adam, szövegértésből ugye fel voltál mentve az iskolában?

  Leírom lassan a lényeget:
  – Az egész agyrém átgondolatlan és populista. A haszna erősen kétséges, a költsége azonban nagyon is kézzelfogható.
  – Az állami támogatás miatt megugrik a kereslet, ami felnyomja az árakat, így a megcélzott közönség nem jár jobban.
  – Mivel három hét alatt hányták össze az egészet, tele van a jogszabály visszaélési lehetőséggel.

  Na, így már érted?

  Egyébként miért van az, hogy az emberek 95%-a Magyarországon nem képes egy egyszerű szöveget narancs vagy vörösszínű szemüveg nélkül olvasni?

  Még arra sem jön rá, hogy a szocialisták által kitalált lakhatási támogatás legalább ekkora marhaság volt, még ha kevesebbe is került.

 • -nb-

  Véleményem szerint a használt lakások ára annyival nő, amennyi CSOK-ot lehet rájuk kapni (2 gyerekre)
  Nem vagyok gazdasági szakember, csak abból gondolom, hogy az építőanyagok is együtt drágultak azzal, hogy bevezették a szocpolt – még 2000 előtt, baromira szívtam vele, mert hirtelen nem lett elég a pénzem az ablakra / téglára / tetőre 🙁
 • Géza
  pont a 6., 7. kerületekben tavaly iszonyatosan elszálltak a használt lakásárak. Szeritnem CSOK-tól függetlenül is esniük kell.

  A szomszédom is nyár óta hirdeti a lakást, majd kétszer annyiért, mint ahogy én vettem egy évvel korábban. Azt mondja, egy befektetőnek ennyit megér, mellényzsebből kifizeti. Csak valahogy nem jár erre az a svájci befektető,…

 • Janos82
  :

  A “Befektetesre idealis” jelzo a hirdeteseknel a tularazottsagot jelzi. Sokan azt hiszik, hogy a befekteto az hulye, es ha mar van penze, akkor tularazott ingatlant akar venni, ahelyett, hogy a penzet inkabb arcsokkentesre hasznalna….

 • Bte
  Egy ország olyan, amilyen az azt alkotó lakosság.
  Mi magunk tesszük ezt magunkkal a töketlenséggel, a kapzsisággal, a lustasággal, a nagyképűséggel és a hozzá nem értéssel.
  Felcsillant a szemem, amikor kidobta tavaly a kormány ezt az intézkedést, gondoltam így még talán saját lakásunk is lehet. Aztán jobban belegondolva már nem volt annyira vonzó a dolog, mert 3 gyerek azért eléggé vissza tudja fogni az embert, csúnyán fogalmazva. Mindenesetre elkezdtem gondolkozni azon, hogy a jelenlegi megtakarításaimat hogyan helyezzem el, hogy pár év múlva megléphessük a dolgot.
  De ez felháborító! Nem elég, hogy a belét is kihúzzák az embernek a munkahelyén, nem elég hogy egy plusz terhet rak az emberre, hogy 3 kölyöknek meg kell lenni, még ez a hatalmas kapzsiság is, hihetetlen…
  Most döntöttem el, hogy mibe fogom fektetni a pénzem. Megtanulok angolul és elhúzok innen a büdös picsába…
 • Ez vagyok
  Az új lakások árai el fognak szállni, de később jöhet egy csökkenés.
  A csok-os új lakást/házat vevők többsége eladja a régit, mert az új az áremelkedés miatt többe fog neki kerülni, mint a 20 millió és 10% önerő.
  Hogy minél előbb megszabaduljanak tőle, lehet, engednek az árból, így a használt ingatlanárak még csökkenhetnek is.
 • énaki

  1) semmi gyalázkodás nem volt. Azért a tisztesség határait ne súrold, pláne teológiai végzettséggel…

  Pontosan emlékszem, mit írtam: hogy az oldal szerint mindig minden rossz, de semmire nem adsz megoldási javaslatot, csak mindig a meglévő döntéseket fikálod, mert mindent a vállalkozó zsebel be, vagy a csóró stb.

  És a Marshall keresztet rosszul tudod, ugyanis van egy rövid táv, és van egy hosszú táv. Ha nő a kereslet a támogatással, ez emeli az árakat is persze, viszont amint nő a kínálat, a kereszt mindig visszatér.

  Nem kell pánikolni. Hosszú távon, ami a lakásépítés is, mindig be fog állni az egyensúlyi állapot. A csok és ingyen pénz által generált kereslet pedig nem lesz akkora, mint az eladók hiszik! Az áremelkedés ezért rövid távú. rengeteg építési vállalkozó van ma munka nélkül! És szakember is van, ha nincs, majd jönnek Romániából.

  Ki kell várni az egyensúlyt.

 • tündérmackó
  És még mi mindent hozhat magával a CSOK bevezetése!

  Magyarországon szinte nincs olyan társadalmi réteg vagy csoport, akitől a XX. század folyamán ne vett volna el valamit az állam. Öt rendszerváltás volt, ezt az országot ennyiszer nullázták le, miközben nem tanultunk semmiből. Még ma is csak ad hoc szociálpolitikai intézkedések vannak, kormányoktól, bal- és jobboldaltól függetlenül. Bizonyos csoportokat indokolatlanul felemelnek, másoknak pedig elengedik a kezét. Most a háromgyerekesek akarják helyzetbe hozni, nem plusz 1, hanem mindjárt 10 millióval. Aránytalanul, felkészületlenül, hatástanulmányok nélkül. (És igazságtalanul, de ez más kérdés.) Rémálmaimban bántalmazott meddő nők, lefizetett orvosok, nyerészkedő ingatlanosok, felfutó lombikbébibiznisz, muszájgyerekek, muszájanyukák, szeretet helyett hitelek által összetartott családok jelennek meg.

  Csak ne legyen, sose legyen igazam.

 • Janos82
  :

  Szokott megoldasi javaslatokat adni. Ha jol emlekszem a kovetkezoket:
  – legyen kisebb allam
  – kevesebb ado
  – kevesebb szocialis segely
  – piacbaratabb szabalyozas

 • Janos82
  :

  Szerintem csak ott lehet csokkenes, ahol az alberleti dijjak nem eleg magasak, illetve ahol van eleg epitesi telek. Budapest nagyreszen nem hiszem, hogy csokkennenek a hasznaltak arai. Ott inkabb arra szamitok, hogy az ujjak arat dobja meg a CsOK 10 millaval. Azt nem tartom valoszinunek, hogy az eves brutto berleti dijj 10szerese ala beesne az alberletek ara.

 • Janos82

  “Azt nem tartom valoszinunek, hogy az eves brutto berleti dijj 10szerese ala beesne az alberletek ara.”
  helyett:

  Azt nem tartom valoszinunek, hogy az eves brutto berleti dijj 10szerese ala beesne a lakasok ara.

 • cabcara
  És ha tudnátok miből és hogyan épült ez a 22. kerületi társasház!….több tízezres közös költséggel!
 • cabcara
  És ha tudnátok mennyi itt a közös költség!…22. kerület….több tízezer ft/hó
 • TT
  Az egészben az a szép, hogy a végén a családok rá lesznek kényszerülve, hogy felvegyék a CSOK-ot, hogy ugyanakkora önerővel vehessenek lakást, mint a CSOK előtt. Ráadásul még ők kockáztatnak, hiszen, teljesíteniük kell a vállalt gyerekszámot, és 10 évig nem adhatják el az ingatlant. Remélem sokan inkább számolnak és hagyják rárohadni az ingatlanosokra a lakásaikat.
 • Gyula
  Ez a “Minek sajat hazban lakni, mikor berelni is lehet?” kerdes kezd az idegeimre menni.
  Ma Magyarorszagon peldaul a csaladi haz berlesenek lehetosege gyakorlatilag nem letezik.
  Evekkel ezelott, amikor meg otthon eltunk, probaltam keresni csaladi hazakat a kulso keruletekben Budapesten, de a kovetkezoket sikeult talalni:
  – Rendezetlen tulajdoni viszonyok.
  – A haz at van alakitva 2 generaciosra, amiben jobb esetben nem lakik majd feletted senki
  – A haz egy romhalmaz, alaposan tularazva
  – Berelni lehet a hazat havi 200-500 HUF-ert. Ahogy neztem kb. azzal ahozzaallassal, hogy felvettek egy hitele, amibe belebuktak, es most akkor az a terv, hogy talalnak egy balekot, aki:
  – Fizeti helyettuk a 150000HUF torlesztot
  – Fizeti a csalad alberletet,
  – Fizeti a csalad megelheteset is.
  Es, ezek nem Budai villak voltak, hanem ilyen Köbanya jellegu keruletekben.
 • Adam

  Nem szeretem a gúnyolódást és cinizmust.
  De a stílusodtól függetlenül a válaszod nem cáfolja a felvetésemet, csak az azonnali közgazdasági összefüggéseket fejted ki, de semmit nem szólsz a csalási lehetőségekről, mármint a paradoxonnról, amit leírtam, vagy arról, hogy a közép és hosszútávon ezek a negatív hatások (áremelkedés) esetleg megfordulhatnak a bővülő kínálat miatt.
  Én azt nem szeretem, hogy jó magyar módra minden amit a kormány csinál az rossz rossz rossz. Ja és nem a narancsos, hanem bármelyik, nem tudom miért hoztad ezt is szóba, engem semennyire sem érdekel, hogy melyik oldal csinálja, az a lényeg, hogy csinálja.Ki tartozik a 95%-ba? És miért pont 95%?

  Mekkora feszkó volt a sertéshús áfájának csökkentéséből is, hogy majd lenyelik az eladók, oszt láss csodát, olcsóbb lett a hús..

 • Kiszamolo
  Te hallottál valaha is olyat tőlem, hogy ne csökkentsünk adót?

  Mondtam valaha, hogy rossz az 5%-os újház áfa? Vagy ne csökkentsük a sertésáfát?

  Ha nem szereted, ha beszólnak, gondold át hozzászólás előtt, milyen stílusban osztod ki az észt.

  Tudod, amilyen az adjonisten.

 • Géza
  egyetértek. Szerintem épp a befektető az, aki nagyon megnézi, hogy mire ad ki pénzt. Mennyiért lehet majd kiadni, esetleg mit lehet rajta fejleszteni, amivel nyereséggel lehet rajta túladni. Aki saját lakhatására keres ingatlant, az sokkal inkább hajlandó beleszeretni egy lakásba, és többet fizetni, mint amit az igazából ér.
 • dmry
  Peter
  olaj átvitte a 30-at és bőven lejjebb.
  ha másoktól kell kérdezned mi lesz, akkor ne csinálj semmit a piacon!
  ülj a kezeidre 🙂
 • dmry
  a 60m2 ikerházakra is vonatkozik, mert lakásként vannak “anyakönyveztetve”. korszerűtlen alapanyagból, korszerűtlen kivitelezéssel, szabályozásoknak nem eleget téve…
  de ami keresleti piacon 100-t ér az kínálatin 10-ért is sok.
 • TT

  Mit lovagolsz még ezen a sertés ÁFA-n? Az építőipart akarod az élelmiszeriparhoz hasonlítani?
  Mennyibe kerül egy család éves sertéshús fogyasztása és mennyibe egy ingatlan (vagy akár csak egy család egy éves lakhatása)? Milyen könnyen/mennyi idő alatt állítható elő a sertéshús és milyen könnyen egy ház/lakás (terv, engedély, kivitelezés). Hány kereskedő árul sertéshúst és hány kivitelező cég van Mo-n?
 • Kiszamolo
  Ja, az nem gyalázkodás, hogy itt hidztériakeltés megy, meg csak a kormány öncélú szidása, meg megoldásod semmire nincs, csak mindent fikázol.

  Bocs, nem tudtam, hogy te így szoktál megdicsérni mindekit.

  Nem adtam megoldást?

  Leírtam már százszor, hogy az állam méretét és az újraelosztás mértélét kell radikálisan csökkenteni, a pénzt az embereknél hagyni és megengedni nekik, hogy éljenek.

  Több cikkben foglalkoztam Magyarország és a környező államok elmúlt 15 évével, hogy mit csináltak ők jól, amit mi elrontottunk.

  És sok hasonló írás is volt, hogy például más országokban hogyan oldják meg a nyugdíjrendszert, ahol nem csak tömik a nyugdíjasokat, hogy velük nyerjék meg a következő választást.

  Vagy mégis milyen megoldásról kellene írnom szerinted?

  Rövid táv meg hoszú táv.

  Nézd meg, mit okozott ugyanez a támogatás 2001 és 2008 között az ingatlanárakkal.

  Nézz meg külföldi példákat, van rengeteg.

  Valamiért marhára nem esett le 3 hónap után semmilyen ár.

 • kiralylany
  Három gyermekünk van én jelenleg gyed-en vagyok a férjem 2007 óta folyamatosan bejelentve dolgozik! A Csok feltételeinek megfelelünk valószinű a 10 milliós hitelnek is!
  Új ház épitésén gondolkodunk! Ha a 10+10milliót felvesszük és minden munkafázist kőműves,gázos, ács stb. mi szervezzük le és az összes számla a mi nevünkre szól akkor az 5M forintot is vissza lehet igényelni?
 • Fuff
  @tündérmackó: nem lesz igazad, hanem már van – sajnos.
  Mutass olyat a felsorolásodból – “bántalmazott meddő nők, lefizetett orvosok, nyerészkedő ingatlanosok, felfutó lombikbébibiznisz, muszájgyerekek, muszájanyukák, szeretet helyett hitelek által összetartott családok” – amely jelenleg még nem létezik kis hazánkban. Én nem tudtam, sajnos. És ezért húznak el az emberek ebből az országból, mert az ilyen átgondolatlan marhaságok által megosztott társadalomban lassan nem lesz réteg, aki élni – nem vegetálni, vagy létezni, hanem békében, nyugalomban élni! – tudna, és nem azzal kellene minden reggel ébredni, hogy ma éppen azért leszek-e a főellenség (és szívatnak meg valamivel), mert nő/férfi vagyok, gyerekes/gyerektelen/házas/szingli/szőke/barna/fekete vagyok, van-e munkám, avagy nincs – és még folytathatnám.
  Nem osztogatni kellene – persze lehet, de a magukéból! – hanem élhető ország!
 • Géza
  igen, de ahhoz el kell adnotok a meglévő lakásotokat (ha van). Ugyanis az ÁFA visszatérítésre nem vonatkozik a kivétel 3 gyerek esetén.

  Úgyhogy elég komplex a dolog, hogy mikor jársz jobban az 5 millió ÁFA visszatérítéssel, és mikor az 5% ÁFÁ-val (az az ÁFA törvényben van szabályozva, a lakás méretén kívül nincs más feltétele).