Így válassz társasházi számlát

A mintegy négymillió magyar lakásnak jóval több, mint a fele társasházi lakás. Ezek nagy részének kötelező társasházi számlát nyitniuk. Itt kezelik a befolyó közös költséget, a kötelezően beszedendő felújítási alapot, illetve innen fizetik a társasház számláit, mint víz, villany, szemétszállítás, karbantartás, stb.

Ennek a számlának a fenntartása finoman fogalmazva is komolynak mondható.

Egy budai, 420 lakásos társasház kért segítséget, hogy csökkentsük a társasházi számla költségeit. A jelenlegi bankjuknál 70 ezer forintnál is többet fizetnek a számlavezetésért havonta.

Némi utánajárással találtunk havi 30 ezer forintnál is olcsóbb költséggel rendelkező számlát. Ez éves szinten közel félmillió forint különbség, lakásonként 1200 Ft éves megtakarítás.  (Ha te társasházban laksz, bizony ez kőkeményen a te zsebedre is megy.)

Természetesen nem minden társasház 420 lakásos, de az arányok kisebb forgalom mellett is fennállnak. Ezért érdemes minden közösségnek szánni erre egy fél órát.

Sőt, az is előfordul, hogy még bankon belül is megéri számlacsomagot váltani.

Fontos update: az egyik nagybank szerint az újonnan nyíló számláknál már sokkal jobb kondíciókat alkalmaznak (ezt tartalmazza a javított kalkulátor). Ez azonban azt is jelenti, hogy ha te régebben nyitottad a számlát, közel 25%-kal magasabb díjat fizetsz ugyanazért, amíg újra nem szerződsz ugyanannál a banknál. Ezért ezt mindenképpen tedd meg.

Milyen költségekkel találkozunk egy társasházi számlával kapcsolatban?

– Havi számlavezetési díj. Talán ez a legkevésbé fontos szempont, ez a legkisebb tétel a havi költségekben.

– Pénzbefizetések költsége. A legtöbb számlánál díjat számolnak fel a befizetésekre és a jóváírásokra. Ez azért fontos, mert egy panelház közös képviselője szerint náluk az emberek (főleg idősebbek) kétharmada csekken, vagy közvetlenül a bankban készpénzzel fizeti be a közös költséget. Ennek nagyon komoly költsége van, a csekkes fizetés mintegy kétszáz forintba kerül, a banki befizetés pedig általában száz és háromszáz forint között változik. Javasoltam nekik, hogy a legközelebbi éves költségvetésbe írják bele, hogy ezt a költséget felszámolják az igénybe vevő lakóknak. Pontosabban az átutalással fizetők havi kétszáz forint kedvezményt kapnak a havi közös költségből, így mindenkit át lehet terelni a takarékosabb megoldásra, vagy ha nem, hát fizesse meg a költségét a készpénzes befizetésnek.

– Utalások díja. Egy nagyobb társasház havonta 3,5-4 millió forintot is elutal különböző helyekre. Ezért itt már egy-két ezrelék is komoly költséget jelent, valamint fontos, van-e felső határa az utalás költségének.

Nem költség, de szintén fontos, hogy mennyi a megtakarítási számlára fizetendő kamat. Mivel egy nagyobb társasháznak átlagosan van 7-10 millió forint a megtakarítási számláján, amit jellemzően csak több évente egyszer használ fel egy nagyobb felújításra, egyáltalán nem mindegy, mennyi kamatot adnak a pénzre.

Egy tízmilliós megtakarítással rendelkező háznál a megtakarításra megkapott (vagy éppen nem megkapott) egy százalék éves 100 ezer forint különbséget jelent!

Ha még nincs a háznak, mindenképpen érdemes társasházi lakástakarékpénztárt nyitni, annak a kamatait jelenleg semmi nem übereli. Mivel felújítási alapot minden társasháznak kötelező képezni, erre remek lehetőség a társasházi LTP. (Erről bővebben máskor.)

Szintén érdemes elgondolkodni állampapír vásárlásán is, ha kevesli a ház a banktól kapott kamatot. (Bár jelenleg az állampapír kamataitól sem fogsz a falnak menni.) Mivel a padlón lévő kamatok várhatóan emelkednek, csak rövidebb lejáratú papírokat vegyetek.

Csak egy példa: bár az Erste nem a legolcsóbb csomagot kínálja, főleg ,ha sokan akarnak készpénzben befizetni a bankfiókokban, viszont elég impozáns kamatot ad a megtakarítási számlára. Ez könnyen a legolcsóbb csomaggá is teheti, ha sok a megtakarítása a háznak. (Az ajánlat lépcsős kamatozású. hogy az mit jelent és egyáltalán milyen bankbetétek vannak, arról itt írtam már.)

Mit ne csináljunk a magasabb kamatért?

Az egyik bankban, ahol dolgoztam, a társasházi képviselők kitalálták, hogy a magánszámlán a kamat sokkal magasabb, mint a társasházi számlán, ezért nyitottak hárman egy magánszámlát, ahová áttették a társasház 15 millió forintját. A számla egyik tulajdonosa (vagyis az egyik közös képviselő) meghalt, ezért a közjegyzői megkeresésre a bank a törvényekkel összhangban zárolta az összeg ráeső részét és kifizette az örökösöknek a 15 millió forint harmadát. A társasház ezután már csak a bíróságon pereskedhetett és próbálta bebizonyítani, hogy az a pénz nem az elhunyt magánvagyona volt.

Milyen eltérések vannak a bankok költségei között?

Csináltam nektek egy kalkulátort, amivel nagyságrendileg összehasonlíthatjátok a bankok ajánlatait.

A kalkulátor majdnem pontos, de néhány cifra tételt csak közelítőleg számol. (Pl. Unicredit számlasoronként (tételenként) fizetendő díj, viszont az első három utalás ingyenes. Ugye ilyenkor ésszerű döntés alapján az első három tétel lesz a legnagyobb az utalások között, de ezt sem tudja kezelni a kalkulátor.)

(Ha sokalnánk a bankköltségeket, például a 0,4%-os utalási díjakat, jusson eszünkbe, hogy ebből a 0,4%-ból 0,3% a tranzakciós adó.)

Írd be a havi utalások összegét, majd darabszámát, illetve a közös költség összegét, illetve, hogy mennyien fizetik azt be a számlára.

Itt találjátok a kalkulátort: Társasházi számla kalkulátor

Mit csinálhatsz, ha van hitele a háznak?

Ha hitele van a háznak az adott banknál, akkor kicsit komplikáltabb lehet a váltás. Ilyenkor utána kell járni, van-e valami kötelezettsége a háznak a bankkal kötött megállapodás szerint. Ha van rá lehetőség, még mindig érdemes másik számlát nyitni és a forgalmat arra átterelni.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

9 hozzászólás

 • attila
  Örömmel látom, hogy ilyen megközelítésből is szóba kerül a tudatos tervezés.Sajnos még a saját életüket fegyelmezetten irányító emberek is elkerülik sokszor a közgyűléseket, vagy átmennek nagyon okosba.Pedig ez is egyszerű kockás papír.
  Kezelek pár házat, ahol az elmúlt 2 évben sikerült végrehajtani a bankváltást. Így azonnal sikerült a csekket kiszorítani, kivétel a 264 lakásos tház, ahol most párhuzamosan fut 2db folyószámla. Sajnos bármilyen értékpapír és egyéb számla nyitása közgyűléshez kötött, bonyolult, akár a bezárás néhány banki jogász ill.alkalmazott nem megfelelő szakmai hozzáértése és merevsége miatt.
  Az én személyes tapasztalatom, hogy bár a bankok előszeretettel találnak ki tházi számlacsomagokat, nem mindig az a jó.Nálunk a KH start számlacsomag szépen bevált, természetesen ehhez odafigyelés és némi kreativitás is szükséges.50-60 lakásos ház havi 2.500 ft-ból megoldható.
 • Kiszamolo
  Bővebben kérjük az infókat. 🙂
 • Stiel
  Banki befizetésnek költsége van? Ejnye. Pl. a sima lakossági folyószámláknál nem szokott (legalábbis én még nem találkoztam vele).
 • jurta
  Örülök a cikknek és teljesen egyetértek. Még nincs 50%-ot meghaladó lakástulajdonom, de azért láttam egy-két társasházat működni, és a hideg futkos a hátamon, ha arra gondolok, hogy az átlagos tulajdonostársaknak (főleg egy nagyobb házban) meggyőzően el kéne magyarázni, hogy
  – az OTP-n kívül egyéb bankok is léteznek,
  – nem csak csekken vagy személyesen lehet befizetni a közös költséget,
  – attól, hogy egyszer nyitottunk egy számlát, nem kell ugyanannak léteznie a társasház megszűnéséig. 🙂

  Van, akinek még azt is nehézséget jelent megérteni, hogy ha nem emeljük a közös költséget, attól senkinek nem lesz jobb, hosszú távon neki sem.

  Ezekre a műveletekre legfeljebb – ha van – egy nagyon szuggesztív, mindenki bizalmában levő közös képviselő képes, nem tudom, hány év alatt.

 • Kiszamolo
  Vállalkozói számlák 95%-ánál van költsége, nem is kevés.
 • Géza
  tapasztalatom szerint nem a tulajdonosok rugalmatlansága a probléma, sokkal inkább a közös képviselők nem foglalkoznak a bankváltás kérdésével. Ha a közös képviselő prezentálna egy kedvezőbb ajánlatot, szerintem megszavaznák mindenütt. Olyat is ismerek, akinek a közgyűlés explicite feladatául szabta a banki ajánlatok összehasonlítását, de ő évek óta elszabotálja.

  Sőt, van olyan okos ügyvéd, aki az SzMSz-ben is OTP számláról ír, amit a közgyűlés is elfogadott, így ha nagyon precizek akarnánk lenni, akkor még SzMSz-t is kellene módosítani a bankváltás miatt…

 • attila
  K&h start számlacsomag,jelenleg a havi díj: 1.390 FT, valamint az első 5 utalás ingyenes. Fontos,hogy egy tház esetén kiszámítható az utalások gyakorisága közüzemi szolgáltatók tekintetében.Sikerült néhány vállalkozóval megegyezni, hogy a saját vállalkozásának is ezen bank legyen a számlavezetője,valamint a közös képviselet is k&h bankszámlával rendelkezik.Így a bankon belüli utalás ingyenes.Havi 1 alkalommal ingyenes a kártyás készpénz felvét, melynek limite online állítható és 250.000-500.000 Ft között beállítható,az ATM automata a mérvadó a felvehető összeg tekintetében. Így a többi számla kifizethető készpénzes ráfizetéssel a szolgáltató számlájára,vagy csekkes befizetéssel.Ebben a pillanatban több számla kifizetésére is lehetőség nyílik az 5db utaláson felül. A csekkes fizetés kizárásra került(nincs csekk),készpénzes fizetés pedig a bankfiókban a tház szla-ra történhet.Ennyi
 • attila
  A befizetés számlára 140 FT/alkalom és figyelembe véve az átlagos számot, ez nem haladja mega 7 db/hó-t az általam kezelt 50 albetétes háznál. De legyen több( 10 db) és 3 havonta egy alkalommal kénytelen utalni 70.000 Ft körüli számlát az 5 db utaláson felül, bár ezt nem sikerült túllépni az elmúlt 1,5 évben( utalás:0,48 % min.350 FT). Így a költség: 2.907 FT.
 • KZoltán
  A Mit ne csináljunk a magasabb kamatért? példa alapból sikítás. A könyvelők ilyenkor dőlnek a kardjukba, mert nem tudták vele időben levágni a kezünket, hogy ne kotorásszunk a kasszában kimarkolva onnét, amit találunk. Az APEH is föltehet indiszkrét kérdéseket az alacsonyan szálló 5 millió forintokról.