A kínai szellemvárosok

2024-05-27
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Kínában több tízmillió üres, gyakran félkész lakás van, a világ végén, ahol senki nem akar és soha nem is fog akarni lakni. (Optimista becslések szerint minden német háztartásnak jutna egy üres kínai lakás. A pesszimisták szerint még a franciák is elférnének az üres lakásokban.)

A nagy kérdés, hogy mi az értelme annak, hogy eldugott helyeken, a világ végén építenek rendesen be sem fejezett ingatlanokat?

A youtube-on több videót is találsz erről, az egyik nagyon jól kifejti a lényeget. Mivel a kínai emberek sok befektetési lehetőséghez nem férnek hozzá, amihez pedig hozzáférnek, például a helyi tőzsde, az veszélyes és ráadásul rosszul teljesít, ezért a vagyonuk 70%-át ingatlanban tartják, de (főleg ezért) a nagyvárosokban eszeveszett árak vannak, 1-1,5 millió euró is lehet egy egyszerű lakás. (Ellenben az ilyen lakás bérlése csak 300 euró körül van havonta.) Ezért aki ingatlanba akar fektetni, a nagyvárosban, ahol él, bérli a lakását és kénytelen a világ végén venni egy ingatlant, ahol meg is tudja fizetni. S mivel senki nem akar ott lakni, igazából lényegtelen, hogy milyen minőségű a lakás vagy hogy egyáltalán be van-e fejezve rendesen. A klasszikus nagyobb bolond elmélete, bolond vagyok, hogy egy ilyen ingatlanért pénzt adok, ami lakhatásra használhatatlan, de abban reménykedek, hogy majd többért eladom, mint amennyiért vettem. (Amikor valaki egy műpénzért ad igazit, amit bár pénznek hívnak, de például fizetésre senki nem használja, ugyanezt csinálja. Semmivel nem nagyobb butaság egy lakóingatlant venni, amiben soha senki nem fog lakni. Igaz, nem is okosabb dolog.)

Érdemes megnézni a videót, egyből megérthető belőle, hogy miért van ennyi üres lakás Kínában, gyakran a világ végén.

Egyébként ha hinni lehet a FED-nek, eddig sem volt akkora bóni az ingatlanvásárlás Kínában, legalábbis 2010 óta hetven város adatait vizsgálva. Most tart ott a reálár, mint 2010-ben, vagyis eddig az inflációt hozta az ingatlan 14 év alatt:

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram