A pénzügyi kiégés

Az ember gyakran szembesül a kiégéssel az élete során, legyen az kapcsolatos a munkájával, a karrierével, gyerekneveléssel vagy akár a pénzügyi életével.

Az ember megérti, miért fontos kezébe vennie a pénzügyeit, megtakarítani a jövőbeni céljai számára, megszabadulni a hiteleitől, csökkenteni a kiadásait és növelni a bevételeit.

Bele is kezd nagy lelkesedéssel, de ez sajnos nem egy hatvanméteres vágta, hanem egy életen át tartó maraton. Itt nincs nagy ünneplés és kényelmes lazítás néhány nap vagy hét után. Ezért útközben gyakran érzi magát az ember kiégettnek és frusztráltnak az állandó odafigyelés, spórolás, tervezés és megtakarítás miatt.

Az első időben felír minden fillért, rendezi és megtervezi a kiadásait, ellenőrzi, mennyit költött külön mosószerre és mennyit kutyatápra, de egyre nehezebben veszi rá magát, hogy mindig mindent felírjon.

Gyakran úgy érzi, hogy túl sok mindenről lemondott az elmúlt egy-két-öt év alatt, miközben a megtakarításai ennek eredményeképpen csak néhány millió forinttal nőttek, vagy a hitelei alig-alig csökkentek. A végcél, a hegy teteje még mindig ugyanolyan  messze lévőnek látszik, mint amikor belekezdett az egészbe. Olyan érzés ez, mint a maratonfutás első néhány kilométere. A végcél még nagyon messze van, de már minden baja van az embernek és legszívesebben abbahagyná az egészet.

Már gondolni sem akar a pénzügyekre, a háta közepére kívánja, hogy ránézzen a banki kivonatra.

Ezt hívják pénzügyi kiégésnek.

Mit tehetsz akkor, ha téged is elért ez az állapot és életérzés?

– Engedd ki a nadrágszíjat, ha túl szorosra húztad.

Az 1000 kilokalóriás fogyókúra gyors eredménnyel kecsegtet, de egyrészt nem is egészséges, másrészt biztos, hogy rövid távon fel fogod adni, mert sokáig nem bírod az ezzel járó mindennapos lemondást. Egy 1600-1800 kilokalóriás fogyókúrával messzebbre jutsz és tartósabb eredményt érhetsz el. Ugyanígy vizsgáld meg, nem lőttél-e túl a célon a pénzügyi terveiddel kapcsolatban. Ahogy napi két tányér káposztalevesen nem tudsz élni hosszú távon, a túlzottan aszkéta pénzköltési terv sem fog működni sokáig.

– Férjen bele a költségvetésedbe a zsebpénz is.

Minden hónapban tervezz be a költségvetésedbe olyan összeget, amit olyan dolgokra költhetsz, aminek egyetlen célja, hogy örömöt okozzon neked. Ezzel meg tudod akadályozni a kiégést és úgy fogod érezni, hogy ma is élhetsz, nem csak valamikor a beláthatatlan jövőben. Mert ugyanakkora hiba csak a mának élni, mint csak a holnapután-utánnak.

– Ugyanezen okból tervezz be éves nyaralást is, mert a kikapcsolódásra is szükséged van. Nem kell Balira menned, mehetsz egy világvégi, zalai falu vendégházába is, napi párezer forintért.

– Ne egy nagy célod legyen, ami elveszik a távoli ködben, hanem sok apró, amit hetente-havonta-évente megünnepelhetsz.

Júliusra kifizetem a hitelkártya tartozásomat, decemberre a diákhitelemet, rá egy évre tízmillióra csökkentem a lakáshitelemet. Elraktam az első félmilliómat nyugdíjra vagy megvan a hathavi vésztartalékból az első két hónap és így tovább. Ünnepelj meg minden részsikert, megérdemled, hogy gratulálj magadnak a fejlődéshez.

– A megjutalmazásra tekints, ne a lemondásra.

Mit mondogatsz magadban? “Ha végre lefogyok, le tudok hajolni bekötni a cipőfűzőmet, nem izzadok állandóan, nem fulladok ki egy emeletnyi lépcsőzéstől, rendbe jön a koleszterinszintem és a vércukrom.” vagy “Már megint kopog a szemem az éhségtől, miért kell megint zöldséget ennem chips helyett, itt izzadok a futógépen, ahelyett, hogy a tévét nézném a kanapén.”? Ha a végeredményt, a jutalmad nézed és nem az azért hozandó áldozatot, sokkal könnyebb lesz eljutni odáig.

Fogyj le

– Figyelj a nagy dolgokra és felejtsd el a részleteket.

Könnyen elveszel a részletekben és olyan apróságok szívják le az energiádat, amikre figyelni is kár. Legyenek rendben a nagy dolgok a pénzügyi életedben, de engedd el a kicsiket, mert csak túlságosan leterhelnek. Erről itt írtam részletesebben:

Hogyan ne spórolj?

– Egyszerűsítsd le a költségvetésedet, mondjuk a 60-10-10-10-10%-os szabály alapján:

60% megélhetési költség, 10% nyugdíj, 10% hosszú távú megtakarítás vagy hitelvisszafizetés, 10% rövid távú megtakarítás az autócserére, házfelújításra vagy a nyaralásra és 10% zsebpénz. A százalékokon lehet, hogy változtatnod kell, amit mondani akarok, hogy elég arra figyelned, hogy a kategóriák határait betartsd, azon belül viszont már ne akarj mindent figyelemmel kísérni, ha túlságosan leterhel ennek a követése. A megtakarításokat még a hónap elején utald el egy másik számlára, így nem tudsz többet költeni a hónapban, mint tervezted.

550x104-cikkekbe– Keress magadnak edzőpartnert. A hajnali kocogást is kevésbé hagyod abba, ha a legjobb barátod/barátnőd az ajtó előtt vár minden reggel, hogy együtt fussatok aznap is. Találj valakit, akivel együtt teheted rendbe a pénzügyi életedet, akivel együtt takarékoskodtok, együtt mondtok le a felesleges pénzszórásról vagy tervezitek meg a pénzügyi életeteket.

Erről bővebben itt írtam:

Ha egyedül nem megy

– Ne foglalkozz annyit a pénzzel, más fontos is van az életben. Ahogy az is rossz véglet, ha egyáltalán nem törődsz a pénzzel, az is rossz, ha túl sokat foglalkozol vele. Jelölj ki egy napot havonta, amikor átnézed a számláidat, a lejárt lekötéseidet és fizetnivalóidat, de a hónap többi napján felejtsd el a témát. Ne kelj és ne feküdj az értékpapírszámla kivonatoddal vagy azzal, hogy mennyivel vagy közelebb este a pénzügyi célodhoz, mint reggel voltál.

– Ne érdekelj, hogy más mennyit haladt előre a pénzügyi céljaiban, egyedül azzal törődj, hogy te hol tartasz. Miért frusztrálnád magad, ha más látszólag eredményesebb a céljaiban, mint te? Főleg, hogy az sem biztos, hogy amit látsz, az nem csak egy kirakat, ami mögött nincs valódi fejlődés.

Csak neked nem telik rá

– Ne aggódj, mert felesleges. Ne engedd, hogy az aggódás vagy a depresszió leuraljon az anyagi helyzeted miatt. Ez csak leblokkol és reménytelennek tünteti fel a megoldást.

S végül, ha szükséges, tarts egy hónap szünetet. Egy hónapig ne törődj a megtakarítással, vagy a hitelekkel, hogy egy kicsit fellélegezz. De két dologra vigyázz: az egy hónap tényleg csak egy hónap legyen és többet ne költs ebben a hónapban sem, mint amennyit megkerestél.

S hidd el, jól csinálod. Az, hogy egyáltalán pénzügyi kiégéssel van problémád, azt mutatja, hogy tudatosabban élsz, mint az emberek zöme. Lépj egy kicsit hátrébb, fújd ki magad és örülj annak, amit eddig elértél.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

112 hozzászólás

 • expect

  “Kizárt dolog, hogy 10-15m felújítod.”
  Házfelújítást láttam fél éve elég közelről 10-15millióból, úgy hogy összesen maradt 4 fal az egész házban, ami az eredeti, az is olyan “apró” módosításokkal, hogy pl emelték a homlokzatot (annyi előnye volt, hogy konyha nem kellett, mert lényegében egy összeépítés történt egy másik épülettel). Igazából egy lakáson jóval kevesebbet lehet elkölteni, mint egy házon, már csak azért is, mert a külső munkák gyakorlatilag jelentéktelenek. Tisztában vagyok azzal is, hogy mennyi idő egy felújítás, azért is mondtam, hogy nyárig meg lehet csinálni, ha kb most elkezdik. Azzal egyetértek, hogy a vidéki brigád nem egy nagy ötlet, már csak azért sem, mert nem jelentősen olcsóbb, sőt.
 • jami
  Ezek miatt írtam, hogy ha van jó csapat, akivel fel tud újítani. Mi lassan 1 éve vagyunk túl egy építkezésen, apró javítások voltak azóta, ill. idén-jövőre jön a kinti rész (terasz, járdák stb.). Semmi random mester be nem teszi hozzánk a lábát, inkább halasztom az adott munkát és gyűjtök pénzt – de az jön, aki ok. Azért nem reménytelen a helyzet; ill. én emlékszem a gyerekkoromra, amikor kalákában épültek a házak, aztán az ügyes Béla/Józsi ment, aki ritka esetben volt szaki… Olyanok is azok a házak. Pedig akkor számszerűen volt elég mester…
 • Agent
  Én is kb. 4-5 éve írom minden kiadásaimat egy elég komoly appba, ami kimutatásokat összefuggéseket mutat. Minden nap beírom rutinszerűen, de ha jó ha év végén egyszer leülök és átnézem, hogy alakult az év. Már nem nézem a havi kiadásokat, kategóriákat. Azért nem mert megtanultam, hogy hogyan kell a pénzzel báni. És szerintem ez a lényeg.
 • tgwh
  Lala
  A brigád ugyan az mint egy másik helyen, ahol nagyobb meló volt hozzánk képest. Szerintem bele fogunk férni.
  Gázkazán csere volt 700-800 körül.
  Szigetelés, tetőcsere (gerendák maradtak a régiek) 2-2misi, új kémény a vegyesnek 500 ezer – van ahol 1misiért húztak fel egy új tégla kéményt -. Garázst építesz 250-300 ezerből ha jó helyről szerzed be az anyagokat, a kertet rendbeteszed pár százezertől a csillagos égig. De pl. 25 méter kerítést is építettek már egy-két millióért, szóval költeni azt lehet.
  Ablakcserénél szálltak el durván az árak, kis ablak 60-70 ezer, nagy ablak 150-200 ezer per db, vagy több, ha három kamrás és hiperszuper szigetelésű kell – ami mellesleg nem éri meg, max kevésbé fog párásodni -…
  Egy 20-25 nm-es szobát parkettázni 100 ezer alatt csak okosba lehet, olcsóbb anyagokból.
  Ami relatív olcsó, az a radiátorok és a csövek cseréje.
  Festő-burkoló lutri…
 • tgwh

  Hát amikor egy budapesti blogger megírta, hogy nem éri meg hőszigetelni, mert az a 10 millió vagy mennyi amennyit elkértek volna érte, nem érte volna meg, na akkor azért egy vidéki brigád normálisan, az ötödéből megcsinálja…
 • Lala
  az a probléma, hogy a 2 millió egy 100nm ház szigetélésre egy nagyon karcsú ajánlat. Sok variációs lehetőség van, de én például 2 milliós ajánlatot még nem kaptam, csak magasabbat, volt hogy döbbenetes összeget kértek volna a májszterek. Ha szerencsés környéken laksz, tedd össze a kezded, de pest környékén brutális összegek röpködnek munkabérként az építőiparban. Az építőanyag kb ugyanaz.
  A gondom ott kezdődik, hogy a szigetelés aranyszabálya alapján a födémet leszigeteltem, ahol nekem a legtöbb hő távozott. A külső falak szigetelésével meg a hüvelykujjszabály alapján kb 20% megtakarítást lehet várni. Legalábbis ezzel érdemes számolni. Na most így én évi 50e forintot tudok megspórolni egy külső hőszigeteléssel. Az móricka kalkuláció szerint is legalább 40 év, ha találok 2millás májsztert, de akkor nem számoltam azzal, hogy a 2 millió közben hozna is nekem valamennyit. Felejtős.
 • expect

  Az inkább lesz lehúzós cég vs normális cég, mint főváros-vidék ellentét.
 • PaparikaJános
  A belvarosi “ettemisegi”-t,hogy at lehet k…ni ezzel a 300-400 ezer ft-os nm arral.:D:D 60nm lakas 18 milliobol felujitva..rohognom kell.Balekok.
 • tgwh

  Akkor mégis csak érdemes lenne normálisan dolgozó vidéki brigádot megbízni pesti munkára, nem?
  Azzal viszont nem számolsz, hogy a ház komfortja sokkal jobb lesz. Pl. vegyeskazánnal fűtve, egyszer nem ment 20°C alá a hőmérséklet reggelre. Szigetelés nélkül a ,,rekord” 13°C volt, igaz akkor hideg is volt…
  Ha jól csinálod, megszűnhet a penészedés. Igaz ehhez folyamatos fűtés is kell(het), de elméletben létezik az a szitu, amikor a szigetelés önmagában megoldja a gondot.
  Váltottunk gázfűtésre, majd kiderül mennyivel olcsóbb, nem nézzük mire térül meg, jött egy kis mellékes, arra lett szánva.


  Akár. Persze, itt is vannak kontárok meg drágán dolgozók. De ha a főváros környékén mindenki drágán dolgozik, akkor hívjatok a délkeleti, észak-nyugati, vagy a nyugati országrészből valakit. Borsodból is lehet, fillérekért megcsinálja, ha találsz.

 • Péter
  Különös, én inkább jó értelemben tapasztalok magamon ‘kiégést’.
  Néhány évvel ezelőtt lelkesen és sok munkával tervezgettem, milyen pénzeket hogy kezelek, hogy maximalizálom a kamatokat, élek a kedvezményes akciókkal. Mostanra ez egyszerű rutinná vált, amit lehetett, automatizáltam, amit nem lehet, azt is összehoztam elseje környékére és megoldom havi kétszer fél órában. Szép csendben gyűlik a pénz, évente befektetünk, része lett az életünknek és kész.
  Előtte hosszú éveken át egyik napról a másikra éltünk. Mondjuk, én azt is szerettem 🙂
 • Garbo
  Itt sokakat kőkeményen átvertek. Házat és lakást is újítottam fel, többet is, az elmúlt évkben, sorra. Egy 150+áfa/nm-es felújítás egy olyan kötségvetésre vonatkozik, ahol minden számlás ÉS tetőt is cserélni kell, csövek, vezetékek, a legdrágább-legkorszerűbb fa (nem a sokkal olcsóbb műanyag!) nyílászárók, burkolatok, némi faláthelyezés, felsőkategóriás minőségű anyagokkal stb. Azaz egy tökéletesen leromlott ház felújítása, Pest megyében.

  60 nm-es lakás teljes felújítása, csövekkel, vezetékekkkel, funkcióáthelyezésekkel, vizesblokk-átrakással, új ablakokal-ajtókkal, burkolással, lámpatestekkel, festéssel akkor is megáll 8-9 millióból, ha minden munka számlás,generálos csinálja és a felső harmadból választod az alapanyagokat. Azaz hétköznapi szinten ennél jóval olcsóbb.

  Aki egy lakást ilyen vagy efölötti áron építtet át … az olyan szinten van megvezetve, hogy arra szavak nincsenek.

 • Cse
  @ana: Köszönöm nektek a választ!