Csökken a rövidlejáratú állampapírok kamatai

Hétfőtől 0,25-0,5% százalékponttal csökken a fél-egy-két éves lakossági állampapírok kamata, így 1,5-2% lesz az új elérhető évesített hozam.

A hosszabb távú állampapírok (prémium, bónusz) kamatait most nem bántják, de várható hamarosan azok változásai is, mert a mostani sorozatot prémium állampapírból tavaly márciusában bocsátották ki és évente szoktak újat kibocsátani.

(Egyébként alig van olyan lakossági befektető, aki a kétéves kincstárjegy helyett a magasabb kamatozású, szintén két év múlva lejáró prémium állampapírt választaná, vagy éves kincstárjegy helyett a négy év múlva lejáró, több mint dupláját kamatozó prémium állampapírt és inkább kifizetné az 1% idő előtti visszaváltási díjat.)

Köszönjük Lalának a hírt.

Share

126 hozzászólás

 • Inevitable

  Ez miért lehet?
  “alig van olyan lakossági befektető, aki a kétéves kincstárjegy helyett a magasabb kamatozású, szintén két év múlva lejáró prémium állampapírt választaná”
  A négy év helyett egy éveset még csak csak megértem, de ennek mi az oka? Valamint honnan jön ez az infó?

 • Kiszamolo

  Nézd meg a kimutatást, sokkal több rövid távú papír fogy, mint hosszútávú, még az is, aki 10 éve állampapírban tartja a pénzét, az is inkább évente újat vesz.

 • mzsombor

  Berögződés, megszokás, szerintem. A prémiumok változó kamatozásúak, talán jobban félnek tőlük. Plusz a visszaváltási jutalékuk is csak mostanában csökkent.

 • reader

  Érdemes lehet azért hosszabb távút venni, mert ha azoknak is csökkentik a kamatát, akkor várhatóan a korábban vettnek felmegy az árfolyama, és idő előtt is ki lehet majd szállni nyereséggel, nem kell megvárni a lejáratot?

 • lala

  Én se bízom az államban,így rövid volt javarészt, de ezek után?!
  Bruttó 1,5-2%, amikor a valós infla most szerintem legalább a duplája.
  Ezzel csak bukni lehet innentől,hiába kábítanak,hogy még így is versenyképes.

  Szvsz Prémiumnál is vágnak rövidesen.
  Cetelem is gondolom reagál majd a mostani csökkentésre.

 • random okos

  Bizalomhiány, ennyi.
  Ezért nincs TBSZ-e sem sokaknak.

 • Ahlan

  Szűk ismeretségi körben éppen erről beszéltünk.
  Vajon érdemes-e még venni a 221/I kötvényből vagy várjuk meg a március környéki újnak a kibocsátását?
  Hogyan változik majd a 3,25%-os kamata az újnak?
  Sokan azért tartják fél, esetleg egy éves kincstárjegyben a pénzüket, mert kivárnak és nem akarnak hosszútávon ülni egy alacsony hozamú papírban.
  Vélhetően a jelenlegi kamatkörnyezet az oka annak, hogy megnövekedett a rövidlejáratú papírok iránti kereslet.

 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda

  ennyit már a bnp-be is adnak…

 • N.

  reader: Nem, a régebbi kibocsátású PMÁK árfolyamát nem befolyásolja az új papírok árfolyama, azt a kincstár mindig az időarányos felhalmozott kamattal veszi vissza (és még ebből levonnak 1%-ot). Ez egyfajta biztonság a lakossági befektetőknek, mert ha idő előtt kell visszaváltani, akkor sem lehet igazán nagyot bukni rajta. Az OTP-s másodpiac is pont ezt az árfolyamot használja, úgyhogy szerintem esetleg magánszemélyek között lehet ebből üzletelni, de ez körülményes.
  Ha általános árfolyamcsökkenésre játszol, akkor fix kamatozású kötvényt kell venni, de ott meg jelenleg még a 2+ éves papírokat is 0,5% kamat alatt értékesíti a kincstár (ami azt jelenti, hogy most megveszed, és ha nem jön be a várt kamatcsökkenés, akkor megtartod lejáratig, és bő két évig 0,5%-os kamatot kapsz rá évente). A fix kamatozású papírból egyébként 5 éveset kell venni, hogy legalább közelítse a KKJ 2%-os kamatát.

 • akarki

  Nice. Vegre elkezdik elinflalni az allam adosagot (eroteljes szarkazmus).
  Mar gondolkodtam ezen, hogy mikor kezdik el. Foleg hogy egyre tobb olyan hir jott, hogy a lakossag mennyire novelelte az allampapairban tartott vagyonat. Teljese adossagnak kb. 20% mar lakossagnal van.

  Decembere mar 1.8% inflaciot mond az mnb.

 • karesz

  Olyan országban, ahol visszamenőlegesen is hoznak törvényt, ne csodálkozzunk a bizalom hiányán.
  Babakötvény se lenne rossz, de az egyik nagynemzeti éjjel rosszul alszik, benyújt egy módosítót másnap, amit még aznap meg is szavaznak és volt, nincs…

 • ulmiskatulya

  Ha a jegyzés a héten történt, akkor még az eddigi kamat lesz érvényes? Hétfői jegyzés esetén pedig az új kamatok?

 • AKK

  “inkább kifizetné az 1% idő előtti visszaváltási díjat” => az 1% visszaváltási díjat bármelyik nap megváltoztathatja a kincstár?? Mennyire valószínű, hogy 1-2 év múlva is marad az 1%? Milyen logika alapján dönthet a Kincstár a változásról?

 • Speki

  Forintban pénzt nem tartunk. CAD, AUD, NZD ami a nyugodt alvást, kiszámíthatóságot adja. Az alacsony forint kamatok, és az emelkedő infláció mind a forint ellen szólnak. Ausztriában lehet válogatni a magasabb kamatok között is. 4% szinte bármely devizanemben elérhető 3-5 éves távon. A határ melletti bankokban beszélnek magyarul is.

 • Talios

  Miért van az, ha vásárolok pl.:
  PMÁK 2021/I papírt 400.000Ft-ért akkor 404,120Ft-ot kell fizetnem?
  Visszajön ez nekem valahol?

 • Q

  @AKK A kamatláb és a visszaváltási díj nagysága együtt határozza meg, hogy mennyit kell várnod, hogy nullszaldóval válthasd vissza a papírt. Ha jelentősen nőnek majd a kamatok, akkor valószínűleg a visszaváltási díjat is növelni fogják (visszaállítják), hogy lassítsák a papírt, ne termelje ki magát olyan gyorsan.

 • lala

  Az látszik,hogy a 3-5 éves papírok felé terelnék az embereket.
  PMÁK esetén 0,25%-os vágásra tippelek (1-2 évest is ennyit kapott) az új sorozatnál.
  Mivel ügyesen 3,5 és 5,5 éves futamidőt csináltak a PMÁK-ból, ez csak arra lehet jó,hogy a reálértéket megőrizd, mert ősszel van a kamatforduló, míg korábban tavasszal volt. Kezdik elinflálni az államadósságot, lakosság készülhet a bukásra.

 • Geroj

  LOGIKAAAA?????

 • lala

  Tallos, azért drágább, mert a kamatforduló óta eltelt napokra kifizeted a kamatot, a következő fordulónál pedig megkapod a teljes kamatot.

  CAD, AUD, NZD nem lenne rossz,de nem mindenki lakik osztrák határ mellett. Van esetleg egyszerűbb módja?

 • lala

  Az biztos, hogy csak PMÁK-ban, PEMÁK-ban szabad gondolkozni, mert KKJ, FKJ ilyen kamat mellett garantált bukás a VALÓS infláció mellett (a hivatalos amúgy is az M1 nézőknek a készült).

 • Családfő

  Talios, az az időarányosan felhalmozódott kamat összege. Visszakapod kamatfizetéskor.

 • Ahlan

  @Talios

  221/I államkötvény kamatfizetése október 20.-án van.
  Amit most a 400 ezren felül fizettél az a vasárlás napjáig felhalmozott kamat.
  A 400 ezernek a kamata ez év okt.20.-án 13 ezer forint lesz, tehát a 4.120 Ft az része a majdani 13 ezer forintnak.

 • Zolika

  @Talios,
  Ez a papír október 20-én fizet legközelebb, és kifizeti a 3.25%-ot akkor is, ha te előtte egy héttel vetted. Így, minél közelebb veszed az esedékességhez, annál drágább, ezt kompenzálandó. Még az év kb 2/3-a van hátra, így egy harmad kamatnyival drágábban tudod venni.

 • AKK

  @Speki “4% szinte bármely devizanemben elérhető 3-5 éves távon.”
  külföldi bankban max 1.5-1.9% EUR-ra, hol látsz te 4%-ot?

 • Janos82

  @lala :
  Ha pmakom van akkor nem akkor katasztrofa az inflacio. Ez inkabb az intezmenyi befektetoknek fajhat.

 • Janos82

  Speki: ausztriaban melyik bank ad tobb mint 2%ot? En csak alatta talaltam de amugyis meglepne ha tobbet adnanak mint itthon.

 • antenna

  Úriember csak letelepedési kötvényt vesz. Szigorúan offshore nyomtatott útlevéllel 🙂
  Más. 6 napos a kiscsaj, érdemes a babakötvénnyel bohóckodni? Mi lesz itt 18 év múlva?

 • ajsa

  Mivel a lakáshiteles cikkhez nem lehet (már) hozzászólni…

  Én csak nemrég kezdtem rendszeresen olvasni a blogot, nem is vagyok a pénzügyekben ilyen profi, mint itt a legtöbb kommentelő (bár a nagy magyar átlagnál talán többet foglalkozom a dologgal). Ennek ellenére megdöbbentett, hogy mennyire lementek a kamatok, a lakáshiteleké is. Bevallom, hogy csak ültem a babérjaimon a kb. 3 éve felvett, “állami támogatott” kamatú lakáshitelemmel (FHB Bank). Most elővettem a közjegyzői okiratot, és megdöbbenve láttam, hogy nem mehet 6 % alá a kamata – és 5 éves a kamatperiódus is!!! Most nézegettem, a piaci kamatozásúak 3-4 % között járnak. Azonnal elkezdtem gondolkodni egy hitelkiváltáson, bár mindig fázok az ilyen utánajárós, vergődős dolgoktól, és nehezen szánom rá magam, de ilyen különbségért már megérné… Szóval egy szó mint száz, nyilván tudatlan és tájékozatlan is vagyok, de megdöbbentem.

 • akarki

  @Talios
  Egyszeru bond price szamitas miatt :).
  investopedia.com/university/advancedbond/advancedbond2.asp
  Vagy kiszamolo akademia.
  Lenyeg, hogy a felhalmazott kamatt miatt kell tobbet fizetned (es nem a face valuet). Magyaran az allam nem akar neked 8 honap tartasa annyi kamatot fizetni, mint ha 12 honapig tartanad meg:
  400000*(1+0.0325*8/10)=408666.7
  Termeszetesen ok napra pontosan szamolnak (meg az is lehet, hogy csak banki napokra).

 • lala

  Jó lenne a Babakötvény alapból,de nálam a fiúk eljátszották a bizalmat (törvényhozás visszamenőlegesen, MANYUP szétverés “önkéntes” visszalépési lehetőséggel, mai napig meg nem valósult egyéni nyugdíjszámlák ígéretével).

  Jó lenne, de én nem merek ezek miatt belevágni. Ki tudja, mikor hoznak utólag erre is egy törvényt és máris annyi az egésznek.

  Janos82: PMÁK-kal elvileg kivédheted az inflát,de még ez is necces szvsz növekvő inflációs környezetben.
  Egy biztos, fél és 1 éves Kincstárjegy felejtős.

 • Családfő

  antenna, a Babakötvény szerintem felejtős. Még ha meg is lenne a bizalom, hogy nem védik meg, akkor is rugalmatlan termék és ki tudja, mire lehet majd felhasználni.

  Ha a Babakötvénybe szánt pénzt ugyanúgy elteszed biztonságosnak vélt, de rugalmasabb termékekbe (pl. 5 éves PMÁK), akkor ugyanott leszel pénzben a gyerek 18 éves korában, csak épp biztosan te döntöd el, mire használod fel. Ráadásul időközben, ha indokolt, a megtakarítási termékek között is mozoghatsz, nem vagy 18 évre egy termékhez kötve.

 • Kiszamolo

  //kiszamolo.hu/a-babakotveny-start-szamla-felhasznalhatosaga/

 • szocske

  én babakötvény párti vagyok, persze csak a támogatott éves 60ezres keretig teszek bele pénzt, ez viszont a gyereknevelés ktsgi mellett aprópénz, így ennyit sztem megér, és így nem is lesz akkora összeg 18 éves korára, hogy nagy gond legyen a korlátozott felhasználhatóság.

 • Speki

  Én is baba párti vagyok. Ahonnan csak tudom viszem kifelé a jó forintot mert fontos a babáink jövője.

 • Családfő

  szocske, te ezeket tudatosan ki szoktad számolni. Nem jobb a babakötvényre szánt összeget mondjuk TBSZ+PMÁK kombóval vagy bármi mással eltenni? 18 év távlatában az állami támogatás csepp a tengerben (vagy inkább kis tóban), annyi hozamot mással is elérhet az ember. Viszont teljesen korlátlan lesz a felhasználhatóság – miközben ki tudja, milyen remek dolgokat talál ki a törvényalkotó a babkötvényre addig.

 • Zolika

  Én Szöcskével értek egyet, a Babának azért PMÁK-kal szemben megvan az az előnye, hogy 18 évig tolja az infláció+3%-ot, míg a PMÁK-ról ugye épp most mondjuk, hogy jó eséllyel hamarosan csökkenni fog, és ki tudja medig lesz. Az évi támogatás meg nem sok ugyan, de az is valami, valamint nagyon kényelmes az egész, 1 db rendszeres átutalással letudtad.

  @Speki, nagyon izgatottan várjuk a konkrét ausztriai tippedet, lol.

 • szocske

  @családfő, nekem az a szimpatikus a babában, hogy 18 évre garantált a hozama, persze közbejöhet államcsőd, háború akármi, de nem lehet mindig mindenre felkészülni.
  a tbsz-pmák most éppen jobb, de ki tudja mi lesz 1-5-10 év múlva.

  Teszek egyébként pénzt tbszre is, épp ezért a babakötvénybe csak a támogatott éves 60ezer kerül egyelőre, talán ahogy közeledik a felhasználási idő, majd többet teszek bele, meglátjuk.

  A 6000/év támogatás tényleg csepp a tengerben, de az éves 60ezres befizetés is aprópénz.

 • szocske

  a korlátozott felhasználhatóságtól meg azért nem félek, mert nem egy komoly vagyon fog összejönni ezekből a 66ezres befizetésekből.
  így vagyok a lakáscélú ltpvel is, 4 évente 1,3M nem nehéz elkölteni egy családi házra.

 • Garbo

  @antenna
  Kötvények ide vagy oda: gratulálok a kislányhoz! Sok örömet, jó egészséget kívánok 🙂

 • Családfő

  Ebből a szempontból a bizalmatlanabbak táborába tartozom, pl. azt sem veszem készpénznek, hogy a hozamhoz nem nyúlnak 18 év alatt. Az is igaz viszont, hogy nem egy hatalmas összegről beszélünk, ha az állami támogatást akarja az ember kimaxolni. Kényelmesnek meg abszolút kényelmes.

  Annak érdemes jobban átgondolnia bizalmi szempontból, aki csak ennyit takarít meg összesen a gyerekének.

 • @ajsa: en a helyedben nagyon komolyan atszamolnam, hogy mennyire eri meg az atvaltas. Itt gondolok arra, hogy kell egyszer egy egyszeri dijat fizetni a vegtorlesztes miatt, aztan meg az uj hitel eseten kozjegyzo, foldhivatal, ertekbecsles, stb. koltsegek. Nehogy az legyen a vege a nagy kivaltasnak, hogy jo par honapot. de akar evet kelljen a mostani extrem alacsony kamaton torlesztened, hogy egyaltalan visszahozza a hitelkivaltas dijait az uj alacsonyabb torleszto.

 • antenna

  Garbo, köszönjük szépen! 🙂
  Más. A babakötvény úgy megy, hogy évente az éppen aktuális kötvényt veszi meg a számlavezető, aminek 19 év a lejárata? De ahogy megy előre az idő és mondjuk a gyerek 18 évesen hozzá akar jutni, akkor nincs büntetés, amiért nem várja meg a futamidő végét? Évvégén érdemes befizetni? Az idén befizetett pénzre 18 évig jár az inf+3%?
  Tényleg érdekel, sosem volt még állampapírunk.

 • Nyitrai József

  A hirdetmény szerint a PMÁK 2021/I infláció+3,25%-ot hoz, a 2016-os infláció 0,4% volt, akkor ez nem 3,65%-ot fog fizetni a következő kamatfizetésnél (2017. október 20.)?

 • mzsombor

  @antenna

  Babakötvénynél mindig azt a kötvényt veszed meg, amit már az elején is. Itt nincs olyan, mint a PMÁK-nál, hogy csak limitált ideig veheted meg, és ha kifut, már csak a soron következő sorozatot vásárolhatod. Így egyszerre fog lejárni az összes kötvény. A felhalmozott hozam és az állami támogatás is ebbe forog vissza automatikusan.

 • ügyvéd

  Úriember nem vesz semmilyen magyar államkötvényt, mert nevetséges a hozamuk ! 😀

 • mzsombor

  Úriembereknek csak a postán megvehető Kincstári Takarékjegy jöhet szóba úgyis, a többihez ördögtől való értékpapírszámlát kellene nyitni… 🙂

  Mondjuk elintézhető a csekkek befizettetésével együtt, cserébe nem ad túl jó hozamot valóban… 🙂

 • szocske

  ha magasabb lenne a hozam, akkor nem lehetne egy ügyes hitelkártya-lánccal duplázni a hozamot, így a kártyahasználóknak semmi előnye nem lenne az úriemberekkel szemben 😉

 • L70

  @Nyitrai József

  Azt a 3,65-öt majd 2018. október 20-án fizeti. Eléggé késleltetett ez a kamatkövetés, ami (vélhetően) emelkedő infláció esetén eléggé kellemetlen is lehet.

 • szocske

  most az emelkedő szakaszban a BMÁK jobb lehet mint a PMÁK

 • FifiTheReal

  @ajsa “a kb. 3 éve felvett, “állami támogatott” kamatú lakáshitelemmel (FHB Bank). Most elővettem a közjegyzői okiratot, és megdöbbenve láttam, hogy nem mehet 6 % alá a kamata”

  Ezt biztos jól olvastad?

  Én is 2013. januárjában vettem fel lakáshitelt állami támogatással (OTP), de abban az van, hogy az adósok által fizetendő kamat, ha évi 6% alá csökkenne, akkor nincs kamattámogatás.

  A kamatperiódus 1 év és a kamat mértéke pedig 3% + referenciahozam 110%-a. Ez jelenleg 3,605%, aminél nincs nagyon jobb ajánlat jelenleg szerintem. Főleg, ha beleszámolom a hitelkiváltás költségeit és procedúráját.

  A bank által megállapított törlesztőrészlet pedig kb. megegyezik az általam számolt annuitással (havi 70,-Ft eltérés), tehát tényleg ezt a kamatot fizetem 🙂