Csökken a rövidlejáratú állampapírok kamatai

Hétfőtől 0,25-0,5% százalékponttal csökken a fél-egy-két éves lakossági állampapírok kamata, így 1,5-2% lesz az új elérhető évesített hozam.

A hosszabb távú állampapírok (prémium, bónusz) kamatait most nem bántják, de várható hamarosan azok változásai is, mert a mostani sorozatot prémium állampapírból tavaly márciusában bocsátották ki és évente szoktak újat kibocsátani.

(Egyébként alig van olyan lakossági befektető, aki a kétéves kincstárjegy helyett a magasabb kamatozású, szintén két év múlva lejáró prémium állampapírt választaná, vagy éves kincstárjegy helyett a négy év múlva lejáró, több mint dupláját kamatozó prémium állampapírt és inkább kifizetné az 1% idő előtti visszaváltási díjat.)

Köszönjük Lalának a hírt.

Share

126 hozzászólás

 • Dávid

  Az AKK nem szokta előre bejelenteni, ha egy papír visszavonásra kerül?

 • N.

  @headset

  Másodpiacon (legalábbis az OTP másodpiacán) még durvább a helyzet. Ott paradox módon már hónapok óta negatív diszkonttal értékesítik a rövid DKJ sorozatokat. Már a befektetés elején megmondják, hogy kevesebbet adnak vissza, mint amit befektetsz, és ezért még számlavezetési díjat is kérnek (nem is értem, hogy ettől mit várnak, lesz majd valaki, akinek ez vonzó ajánlat a bankszámlán történő ingyen parkoltatással szemben).

  Aztán ezt a negatív kamatos értékesítést elkezdték alkalmazni a KKJ és FKJ sorozatokra is, de januárban történhetett valami, mert megszűnt a kínálat, jelenleg egyáltalán nem értékesítenek ilyen papírokat másodpiacon (és nem azért mert nincs készleten, hanem egyszerűen nem jegyeznek rá eladási árfolyamot).

 • Zabalint

  @ügyvéd
  “Egy ügyfelem által lízingelt 740D-t használok. ”

  Ez egyre jobb lesz 🙂

  Tehát nézzük csak:
  – Alkalmazottad van. Ennek ellenére KATA-s vagy, azaz 12 millió alatti az éves bevételed, ugyanakkor tavaly ez a határ 6 millió volt, bár nem írtad, hogy tavaly is KATA-s voltál-e. Most gondolom jönni fpg a reakció, hogy az alkalmazottad a feleséged cégéből fizeted, vagy ilyesmi.
  – Eddig valóban nem írtad, hogy kié a kocsi, amit használsz, de akkor ezek szerint így is fizetnek neked. Nem tudom, ez így mennyire törvényes, bár gyanús, hogy nem igazán az…

 • attila

  @szocske érdekes kérdés ez az adózás dolog. a fő probléma szerintem is azzal van ha kérdkedik vele az ember ha esetleg nem mindent fehéren csinál. nyilván a mai rendszerben nehéz mindent pontosan betartani, illetve külföldön is úgy van kitalálva a rendszer hogy a mértéktelenséget büntetik főként. pl.: ha csinálsz kint egy kft-t akkor rengeteg olyan dolgot elszámolhatsz a kft részére amit amúgy te használsz magánhasználatban. ebbe az ottani adóhatóság sem köt bele addig ameddig nem csinálja valaki nyilvánvalóan mértéktelenül. tulajdonképpen ezt adják cserébe azért hogy te vállalkozol és embereket foglalkoztatsz illetve pénz fektetsz a gazdaságba. most akkor te adócsaló vagy ?? nem. szerintem a hatóságoktól kap engedményeket az aki vállalkozik.
  itthon sem túl eltérő ebben a tekintetben a helyzet….

 • attila

  másik dolog, ha te mondjuk lehetsz katás vállalkozó ötödannyi járulékért cserébe akkor miért lennél te alkalmazott ötször annyiért ? ha mondjuk valaki keres bruttóban 1 000 000 forintot azt a 100 000 forintot amit befizet nyugdíjra visszakapja-e valaha ?akkor nyilván nem. ugyanez a helyzet az eü ellátással, nem kapsz te sem jobbat ha havi 50 000 forintot fizetsz eü járulékot mint aki 7500 forintot fizet….

 • hova tegyem

  @Janos82: koszonom szepen a segitseget! a NAV fuzetrol nem tudtam, most elolvastam. valoban hasznos.

  igazabol azok a franya apro reszletek, ami miatt gondoltam, h tapasztalt segitseget veszek igenybe, legalabb az elejen.

  koszonom, megprobalom akkor egyedul :).

  pl mert bar valoban le lehet irni az altalam kivett alberlet koltseget, kiveve, ha BP-i vagy, hogy sz*rjanak sunt. mert kv*ra jokedvembol megyek a sajat lakasombol alberletbe.

  az 1M-es beveteli hatarra is figyeljek – ez mit jelent? ennek tobbszorose a berleti dij…(nagy lakas)

 • szocske

  @attila, számomra sem az a kérdés, hogy ha vki olyan vállalkozó, akinek a kata az optimális, akkor adózzon 3x annyit a magasabb nyugdíj-járulékért.
  (bár itt kérdés, hogy minden katás félretesz-e eleget nyugdíjra, vagy majd nyugdíjaskorban kell “megmenteni” őket…)

  A probléma ott van, hogy
  – tavaly 500Ft volt a havi bevétele, idén pedig 1M, milyen érdekes, pont dupla annyi munkája van idén…
  – lenéz és leszól mindenki mást, akik rendesen adóznak, bele sem gondol, hogy a pórnép nélkül nem lenne hol közlekedni a 740D-vel, és nem lenne orvos sem, akinek odatolja a borítékot, mert ha mindenki katás határt kimaxoló adócsaló lenne, akkor a havi 50ezrekből sem utak, sem orvosi egyetemek nem lennének.

 • ügyvéd

  @Zabalint

  😀 Majdnem stimmel… Az irodavezetőm egy másik ügyfelem alkalmazottja, ha az ügyfélnél nincs munka (valahogy sosincs 😀 ) akkor terápiás célzattal nálam besegít, hogy ne unatkozzon és ne legyen depis … 😀

 • bamba

  Az szép. A rábocsátás csak nem a nagynemzetieknek szólt még gyorsan, mielőtt lezárták?
  Eddig előre bejelentették, de most nem. Ilyenre se emlékszem még.
  Szép lassan a PMÁK-ot is el lehet felejteni.
  2,3% az elmúlt 1 éves infla, de bruttó 1,5-2%-ért adják az FKJ-t, KKJ-t.
  Vicc…

 • janos82

  @attila:

  ha maganszemelykent hasznalom a vallalkozasom dolgait, akkor az egy pontig legalis ( pl hasznalhatom a cegautot bizonyos keretek kozott), van, ami nem legalis, de nem feltuno ( vagyis nem tudjak rambizonyitani ), es van a hulyeseg, amikor a toredeket vallod be annak mint amibol megelsz, na, az mar feltuno lehet…

  Viszont attol, hogy az adohatosag nem tudja bizonyitani az adocsalast, meg nem lesz legalis, se otthon, se Nemetorszagban, es valoszinuleg mashol se.

 • ügyvéd

  @szocske, ( és persze @Családfő )

  Na akkor még egyszer megkérdezem, mert egyszer már elsunnyogtad(tátok): Te ugye még életedbe nem fizettél, orvosnak, szerelőnek mesterembernek, pincérnek borravalót stb. számla nélkül?
  Ez szerintem kevéssé valószínű.
  Na most ha mégis volt ilyen, akkor ugye jó hangosan közölted: ” Aztán tessék ám leadózni, mert különben egy piti adócsalónak tetszik leni!” (Nem az a kérdés tehát kedves Családfő, hogy majd valamikor Nekem személyesen meg mernéd-e ezt mondani! Ugye kedves szándékosan értetlen családfő! :-D)
  Gondolom ez is kevéssé valószínű.

  Nos ha ez a két kevéssé valószínű eset mégis igaz lenne, akkor HÁNYNOM kell tőled(tőletek), mert ez azt jelenti, hogy egy farizeus k…..g vagy(tok), aki csak a neten mer nagy legény lenni.
  capishi?

 • Tamás

  az ügyvédeknél az a probléma, (legalábbis nekem) – amellett, hogy tiszta lehúzás egy pl %-s jutalék -az az, hogy “nem nagyon látszik”, hogy mit is csinálnak valójában pl egy ingatlan eladásnál… kb a közjegyző kategória, és mind a kettő jó néhány esetben semmit sem ér…
  egy burkoló – függetlenül, hogy áfásan, vagy áfa nélkül dolgozik – legalábbis fizikálisan, nem megkerülhető módon, csinál neked valamit, amit esetleg nem tartasz feleslegesen..

  “ez azt jelenti, hogy egy farizeus k…..g vagy(tok), aki csak a neten mer nagy legény lenni.
  capishi?” ez meg azt jelentené, hogy verekedni akarsz?

 • Zabalint

  @ügyvéd:
  Akkor most lehet dobni az első követ? 🙂

 • szocske

  @ügyvéd, mesterembertől jellemzően számlát kérek, mert LTP-ből fedezem a felújításokat.
  Az orvostól is számlát kérek, mert egészségpénztárból fedezem az eü kiadásaim.
  Nekem még akkor is jobban megéri, ha így valamivel drágább a szolgáltatás.

  Ügyvédnek viszont adtam már pénzt lakásvásárlás ügyintézése miatt számla nélkül, mert az ő számlájukkal nem tudtam volna mit kezdeni. Szóval az én tapasztalataim alapján úgy tűnik az ügyvédek nagyobb adócsalók, mint a mesteremberek és az orvosok.
  Amikor céges ügyet intézek, akkor az ügyvédtől is kérek és kapok számlát.

 • Családfő

  ügyvéd, a sunnyogás nem kenyerem, viszont nem etetek trollt, főleg nem a szánalmas fajtából. Kevered Gizikét a gőzekével, a hozzászólásaid stílusával meg magadat minősíted. Egyben folyamatosan erősíted a közhelyet, amely szerint vannak olyanok, akiknél a vagyoni helyzet a nagy arccal egyenesen míg az intelligenciaszinttel fordítottan arányos. Csak így tovább!

 • ügyvéd

  @Tamás

  Ezerféle ügyvéd van. Van aki jobbára adásvételeket ír, van aki problémákat old meg sikerdíjért. Vagyis csak akkor kap egy fillért is ha sikerült elérnie az ügyfél által vágyott eredményt.
  Én alig párat írok évente, azokat is általában ingyen, állandó ügyfélnek/barátnak/rokonnak.

  Én tehát inkább egyfajta ügyvéd Mr. Wolfnak tartom magam, persze hulla eltakarítást nem vállalok 😀

  Szóval, csak azt akartam jelezni, hogy minden általánosítás általában hibás, ügyvédből is “ezerféle” van.

  Jah:
  Én utoljára az óvódában verekedtem szerintem, és nem szeretnék ezen változtatni.

 • kridli

  @hova tegyem Ez csak azt jelenti, hogy 1M felett EHO-t kell fizetned. De az 1M az jövedelmes limit, nem bevétel!

 • attila

  @szocske mivel nincs ráhatásom hogy minden katás tegyen félre nyugdíjra ezért nincs értelme foglalkoznom vele. ha x év múlva meg kell menteni őket akkor majd meg lesznek mentve a közösből, ez eddig is így ment meg ezután is így fog.nem tudok rajta változtatni.

  @janos82 a legális az jelenti hogy törvényes, amiről nem bizonyítható hogy törvénytelen az szerintem törvényes 🙂
  tehát pl.: ha valaki a családjával mindig a saját étterméhez vásárol élelmiszert majd ebből eszik akkor az törvényes mivel nem bizonyítható hogy törvénytelen 🙂

  a cégautó használat nem ilyen egyszerű, ott számlával vagy egyéb dokumentummal egyértelműen bizonyítható hogy merre jártál, erre kint is jobban odafigyelnek….

 • szocske

  @attila, személyautókra ha jól tudom épp azért vezették be a cégautó adót, hogy ezzel legalizálják a magánhasználatot. Ebben az a furcsa, hogy nem km arányos, pedig az autó ktsgei azok…

 • attila

  @szocske személyautóra nem számolhatsz el áfát tehát sok értelme nincs itthon, tőlünk nyugatra, északra el lehet számolni áfát, ott viszont igazolni kell a magán illetve céges használatot…..

 • szocske

  @attila, áfától függetlenül sem mindegy, hogy adózott vagy adózás előtti pénzből veszed az üzemanyagot. Mondjuk áfát én sosem fogok elszámolni, mert azt csak dízelre lehet, én viszont túl zöld vagyok ahhoz, hogy valaha dízellel járjak. Esetleg szántani…

 • certificate problem

  Másnak is dob ilyet a böngésző mostanában?
  Az oldalnak valami gondja van a certivel

  prnt.sc/e9xrd7

 • N.

  Igen, a firefox szerint egy horgászoldal (nem phishing, hanem ténylegesen horgászoknak készült oldal) certijét használja a kiszamolo.hu. Ha nem írod elé a https-t, hanem csak http-t használsz, akkor nincs hitelesítés, és nincs hiba sem.

 • ügyvéd

  @szocske
  “Ügyvédnek viszont adtam már pénzt lakásvásárlás ügyintézése miatt számla nélkül, mert az ő számlájukkal nem tudtam volna mit kezdeni.”
  és ugye azonnal közölted vele: Aztán ügyvédkém benne legyen ám ez a lé is az adóbevallásában, mert különben piti adócsaló!
  Ja nem mondtad ? Akkor itt vajon milyen erkölcsi alapon osztod az észt?
  A pincérekről nem emlékeztél meg/
  Sehol nem adsz borravalót? Vagy adsz és közlöd: Aztán csálingerkém benne legyen ám ez a lé is az adóbevallásában, mert különben piti adócsaló!
  Ja nekik sem mondod?

  HÁNYNOM KELL TŐLED!

 • ügyvéd

  @Családfő
  “ügyvéd, a sunnyogás nem kenyerem…”
  De bizony úgy tűnik igen.

  Hol vannak az állítólagos ellentmondások, hiszen a net mindent megőriz…. Jah nincsenek? Akkor te nem úgy mondanád, hogy elsunnyogtad a választ?
  Arra sem válaszoltál, hogy a való világban az orvost, mesterembert, pincért is adócsalózod-e?
  Egyértelmű volt a kérdés…Mégsem válaszoltál.

  Mi más lenne ez is mint sunnyogás? Véleményem: Lásd a szocskénél írtak 😀

 • szocske

  @ugyved, ha mar elsunnyogas, arra en nem lattam valaszt, hogy milyen utakon jarna a 740d, ha mindenki adot csalna mint te? Es hol kepeztek volna beloled ugyvedet, ha senki nem adozna, ahogy te?